Duurzaam en verantwoord reizen, hoe doen we dat?

Het is iets waar we bij De Dansende Kameel van wakker liggen. Hoe rijm je begrippen als duurzaamheid en verantwoord reizen met reizen naar landen aan de andere kant van de wereld. Een verre reis impliceert immers dat je een vliegtuig nodig hebt en een vliegtuigreis is voor het klimaat nooit goed. En zolang daar geen oplossing voor gevonden wordt, zitten we daaraan vast. Kunnen we dan beter gewoon stoppen met reizen? Moeten we ons enthousiasme om onbekende paden te ontdekken en onze nieuwsgierigheid naar andere culturen laten varen? Moeten we andere manieren vinden om onze kinderen een open blik op de wereld te gunnen? Niet noodzakelijk. Als we zien hoe de wereld kreunde en nog kreunt onder de gevolgen van het coronavirus en de daaruit voortvloeiende toerismestop, dan heeft toerisme zeker een belangrijke toegevoegde waarde.

Toerisme ondersteunt de lokale gemeenschappen

Door te reizen, creëren we jobs voor hele gemeenschappen: gidsen, chauffeurs, hoteluitbaters, restauranthouders, maar ook onderhoudspersoneel, tuinmannen, leveranciers, … Ontelbare mensen hebben werk door de reis die jullie ondernemen. Als we van de ene op de andere dag stoppen met reizen, worden al die mensen werkloos en komen ze in de armoede terecht. En ze hebben helaas vaak geen vangnet zoals wij dat kennen.

Natuurbehoud

Daarnaast is het toerisme ook heel erg belangrijk voor het natuurbehoud. Zonder toerisme staat het natuurbehoud in veel landen onder druk. Geen toeristen betekent in veel Afrikaanse landen namelijk geen financiële middelen om de fauna en flora te beschermen. In de Democratische Republiek Congo werden in april – in volle coronacrisis – twaalf rangers, vier burgers en een chauffeur gedood door stropers die hun inkomsten halen uit de illegale smokkel van houtskool uit het Virungapark, een praktijk die zowel het park als de gorilla’s bedreigt. “Toerisme is de belangrijkste financieringsbron voor veel parken en beschermde gebieden over de hele wereld. Met hun sluiting wordt de duurzaamheid van natuurbeschermingsprogramma’s bedreigd. Jo Shaw, Senior Manager voor het wilde fauna programma van WWF in Zuid-Afrika zegt op de website van WWF: “We zijn erg bezorgd over de gevolgen van deze verloren inkomsten voor ons natuurbeschermingswerk. Er is een risico op banenverlies en verminderde steun voor lokale gemeenschappen die rond de parken wonen. Deze steun is een belangrijk instrument om armoede, stroperij en druk op natuurlijke hulpbronnen te verminderen.”

En dat geldt niet alleen voor Afrika, maar ook voor Azië en Centraal- of Zuid-Amerika. Toerisme is dus van wezenlijk belang. Op voorwaarde dat het goed georganiseerd is. En dat het focust op de positieve, lokale en duurzame aspecten. Laten we daarop tijdens onze reizen zoveel mogelijk inzetten!

Wat kunnen wij en jullie doen?

Voor ons betekent duurzaam of verantwoord reizen dat je bewuste keuzes maakt, bedachtzaam omgaat met de natuur en zorgt voor zo min mogelijk impact op de lokale bevolking. Ter plaatse maken wij zelf voor jullie zoveel mogelijk duurzame en ecologische keuzes, zodat jullie met een gerust gemoed op reis kunnen. Veel accommodaties waar we overnachten zijn kleinschalig, lokaal en gerund door families. Daarmee stimuleren we de lokale economie. We proberen ook vaak gebruik te maken van eco lodges en tented camps. De partners met wie we samenwerken, hebben allemaal verantwoord toerisme in hun programma opgenomen. We kiezen ook voor die accommodaties die werkgelegenheid bieden aan de lokale bevolking,  gebruikmaken van zonne-energie en eventueel afvalwater behandelen voor het teruggaat in de rivier. Onze excursies zijn zorgvuldig gekozen met het oog op respect voor mens en dier. Contact met de lokale bevolking is altijd met wederzijdse toestemming en wilde dieren worden zoveel mogelijk met rust gelaten en alleen in hun natuurlijke omgeving of van een afstand gespot.

Wat kun je zelf nog doen?
Tips om zo duurzaam mogelijk te reizen:

 • Voor de vlucht:Boek een vlucht zonder overstap:
  Met een overstap maak je meestal een omweg, waardoor de CO2-uitstoot hoger is.

  Kies voor zowel vertrek als aankomst voor het dichtsbijzijnde vliegveld

  Vlieg economy class:
  Business class vliegen betekent meer luxe en ruimte, maar hoe meer ruimte je als passagier inneemt, hoe meer CO2-uitstoot in verhouding voor jouw rekening is.

  Kies voor een ‘duurzame’ vliegmaatschappij
  Het type vliegtuig, de motoren, het aantal stoelen en de vrachtcapaciteit tellen mee bij het bepalen van de efficiëntie en duurzaamheid van een vlucht. Aan de hand van de Atmosfair Airline Index (www.atmosfair.de/en/air_travel_and_climate/atmosfair_airline_index/) wordt berekend hoe duurzaam een vliegmaatschappij is. Maak dus een overwogen keuze voor een vluchtmaatschappij.

 • Wees voorzichtig met de natuur. Het motto voor elke reizende consument zou moeten zijn ‘take only memories, leave only footprints…’
 • Kijk wat je weggooit. Denk aan het gevaar van vuur in warme en droge gebieden/landen.
 • Recycleer waar mogelijk. De kleine flesjes shampoo, lotion en douchegel in de hotelkamer zorgen voor bergen plastic afval. Hoe verfrissend ze er ook uitzien, weersta de drang om ze te gebruiken en zo de productie ervan te blijven stimuleren. Vul thuis herbruikbare flesjes met eigen verzorgingsproducten.
 • Wees alert op misbruik van kinderen. Als je een incident ziet of iets vermoedt, kun je online (anoniem) een melding maken bij www.Stopkinderprostitutie.be
 • Respecteer de normen en waarden van de lokale bevolking met betrekking tot kleding en cultuur. Natuurlijk is het jouw vakantie, maar je bent ook een gast. Let erop dat je gepast gekleed gaat in kerken en tempels.
 • Probeer je bescheiden op te stellen bij bepaalde rituelen, zoals begrafenissen, bruiloften, enz.
 • Vraag altijd of je een foto mag maken van degene die je wilt fotograferen.
 • Ding af met humor: afdingen is leuk, maar onthoud dat wat voor jou wellicht een klein bedrag kan zijn, voor de verkoper misschien van essentieel belang is. Ons advies: ‘Meet in the middle’.
 • Geef geen geld, cadeautjes en zeker geen snoep aan bedelende kinderen: het geeft misschien een goed gevoel, maar we beseffen niet dat we hierdoor meewerken aan een wellicht veel groter probleem achter de schermen. Denk liever eens aan de ondersteuning van een lokaal goed doel of schooltje. Vaak hebben zij die ondersteuning hard nodig.
 • Koop lokale producten en maak gebruik van lokaal aangeboden services: eet bijvoorbeeld in lokale bars of eetcafés.
 • Verminder het gebruik van natuurlijke hulpbronnen: neem een snelle douche i.p.v. een bad; Hergebruik handdoeken; Doe de lichten en de airco uit als je weggaat. Gebruik niet meer water dan nodig is. Water is schaars.
 • Reis met een navulbare waterfles. Neem een eigen waterfles mee en koop geen of zo weinig mogelijk plastic wegwerpflessen.
 • Gebruik oplaadbare batterijen. Die zijn lang bruikbaar en het is op den duur goedkoper maar zeker veel beter als het gebruik van wegwerpbatterijen.
 • Neem geen puur-natuur souvenirs mee. Wilde bloemen of planten, stenen of schelpen moeten blijven waar ze horen. Ook hardhout, koraal, schelpen, zeesterren, ivoor, bont, veren, huiden, been, tanden, eieren, reptielen en schildpadden horen bij die categorie. Bij twijfel geldt: niet doen.
 • Wilde dieren zijn er niet om ons te entertainen. Ga niet naar shows met dieren, maak geen olifantenrit of ga niet op de foto met een aapje. Het lijkt onschuldig, maar helaas gaat aan veel van die activiteiten veel dierenleed vooraf.

En voor de rest: geniet! De wereld is zo mooi!