FAQ

Op reis gaan is verrijkend, avontuurlijk en altijd een beetje spannend. Het brengt vragen met zich mee. Op deze pagina kan je wat eerste informatie inwinnen! Of meer te weten komen over onze filosofie, onze werking of over ons? Scroll even door deze Frequently Asked Questions. Laat ons gerust weten welke vragen nog bij je opborrelen, we voegen het met plezier hier toe!

Hoe bereid ik me voor op een verre reis?

De eerste keer een verre reis met kinderen

Je hebben een paar jaar Europa verkent, maar nu is het tijd om met de kinderen een verre reis te maken? Dan hebben we goed nieuws: jullie zijn niet de enigen! Veel mensen willen op een bepaald moment een stukje van de (verre) wereld aan hun kinderen tonen. En dat is absoluut een goed idee. De wereld is te mooi om niet op ontdekking te gaan!

Waarom zou je kinderen een stukje van de wereld laten zien?

Je hebben een paar jaar Europa verkent, maar nu is het tijd om met de kinderen een verre reis te maken? Dan hebben we goed nieuws: jullie zijn niet de enigen! Veel mensen willen op een bepaald moment een stukje van de (verre) wereld aan hun kinderen tonen. En dat is absoluut een goed idee. De wereld is te mooi om niet op ontdekking te gaan! Waarom?

“Omdat de wereld zo mooi is. Omdat andere culturen ontdekken zo verrijkend is. Omdat het hun kijk op de wereld en op het leven verbreedt”, zegt Sylvie D’Hoore, zaakvoerder van De Dansende Kameel: “Toen we in 2009 voor het eerst met onze drie kinderen op reis gingen, voelde het aan als een sprong in het ongewisse. Onze kinderen waren toen 4, 7 en 9 jaar en we vlogen naar Mexico. Gaat dat lukken? Hoe zal de vlucht verlopen? Is het wel veilig? Gaan ze er wel iets aan hebben? Gaan ze er zich later nog wel iets van herinneren? Ik had duizend-en-één vragen in mijn hoofd. Maar de twijfels waren nergens voor nodig. Ze vonden het fantastisch. De vlucht verliep makkelijk, de rondreis was een ideale formule, de hotels waren veilige havens. Het was allemaal zoveel makkelijker dan ik mij vooraf had voorgesteld.”

Je komt in een andere omgeving terecht, in een natuur die je nog nooit gezien hebt, met dieren, bomen, planten die je nog nooit gezien hebt. Je maakt kennis met een andere cultuur, met mensen die er anders uit zien en andere gebruiken en gewoontes hebben. Dat is enorm fascinerend. Het leert je om jezelf in vraag te stellen, om je open te stellen voor anderen.

Vanaf welke leeftijd kun je een verre reis maken met kinderen?

Het is iets wat veel mensen zich afvragen. Maar het hangt gewoon van jezelf. Natuurlijk kun je reizen met een baby of een peuter. Maar dan wordt je avontuurlijke instelling aangesproken. Als je graag wil dat ze zich er later nog iets van herinneren dan is de leeftijd van vijf à zes jaar ideaal. Vroeger kan uiteraard ook. Onze jongste was nog maar vier jaar toen we naar Mexico trokken, maar hij herinnert zich nog altijd vrij veel van die eerste trip. Natuurlijk staan de reizen die de jaren nadien gevolgd zijn, nog veel meer in zijn geheugen gegrift. Maar dat betekent niet dat hij er geen geweldig gevoel aan overhoudt en vol weemoed terugdenkt aan zijn bezoek aan de piramides van Chichen Itza, de pelikanen op het strand, de tortilla’s van de Maya’s en de mooie Sombrerohoeden. Precies om die ervaringen levendig te houden, maken we bij De Dansende Kameel voor elke bestemming een reisgids geschreven op kindermaat.

En wat als de kinderen al ouder zijn?

Dan kun je uiteraard overal naartoe. Afhankelijk ook van de reiservaring die je zelf hebt als ouder. Trokken jullie vroeger met de rugzak de wereld rond, dan kun je in principe elk land aan: Vietnam, Cambodja, Zuid-Afrika, Namibië, Tanzania of Sri Lanka maar ook Peru of Oeganda. Ben je eerder wat voorzichtig en heb je zelf weinig reiservaring dan zou ik die laatste twee nog even uitstellen en kiezen voor een rustigere bestemming maar ook dan komen heel veel landen in aanmerking. Kies vooral een land waar je hart naartoe gaat, een cultuur of een natuur die je graag wilt leren kennen of waar je al zo lang van droomt.

Reisapotheek samenstellen

Een verre reis impliceert soms wel dat je naar landen trekt waar de algemene gezondheidszorg iets minder uitgebouwd is dan bij ons. Een goeie reisaoptheek is daarom onontbeerlijk. Voor een geschikte reisapotheek kun je best eens langs gaan bij je dokter of apotheker. Wij kunnen geen medisch advies verstrekken. Maar om jullie een leidraad te geven geven we op basis van eigen ervaringen, ervaringen van collega-gidsen en dokters enkele suggesties voor een beperkte reisapotheek:

 • Verband en steristrips voor kleine snijwondjes
 • Breedspectrumantibioticum
 • Een middel tegen diarree: Imodium, Enterol, Erceflora
 • Een middel tegen maagkrampen: Buscopan
 • Een koortswerend middel of pijnstiller: Paracetamol en/of Ibuprofen: Dafalgan, Nurofen
 • Zonnecrème met hoge beschermingsfactor, aftersun, en eventueel flamigel tegen roodheid
 • Middel tegen oogontsteking: Fucithalmic of Terramycine oogzalf
 • Lippenstiftje tegen gesprongen lippen en als bescherming tegen de zon
 • Een middel tegen reisziekte: R Calm, een preparaat op basis van gember (Anti Metil) of een homeopathisch middel (Cocculine)
 • Wonden: ontsmettingsmiddel (Iso Betadine, Diaseptyl), zalf tegen infecterende wondjes (Fucidin, Affusine)
 • Middel tegen insecten; preventief (Mouskito of een ander product met Deet indien er een risico is op malaria), verzachtend (Calmiderm, Cremicort), bij allergische reactie (Cetirizine)
 • Middel tegen verstuiking: Voltaren, Flexium, steunzwachtel
 • Middel tegen blaren: Compeed
 • Vergeet ook je persoonlijke medicamenten niet!

Wat neem ik mee?

Uiteraard hangt de inhoud van je bagage ook nog een beetje af van de bestemming waar je naartoe trekt. Maar toch zijn er ook een heleboel algemene zaken die zo goed als iedereen op reis nodig heeft. Daarom maakten we deze handige checklist.

Hoe kies ik de juiste bestemming?

Waar trek je naartoe voor een eerste verre reis?

Als de kinderen nog jong zijn, dan stellen we voor een eerste verre reis uit ons gamma meestal drie landen voor: Thailand, Bali of Mexico. Omdat dat landen zijn waar je op een heel rustige manier en op een rustig tempo het land kunt ontdekken. Het zijn ook landen die nog een zeker comfort hebben en waar je je met kleine kinderen heel erg welkom voelt.

Malariavrije bestemmingen

Zeker als je reist met kleinere kinderen, kan het al dan niet voorkomen van malaria een reden zijn om te kiezen voor malariavrije bestemmingen. Naar welke verre landen kun je met een gerust gemoed op reis?

Reizen in het regenseizoen

Een paar keer per maand krijgen we die vraag in onze mailbox. “Het is regenseizoen in Azië in juli en augustus. Kunnen we daar dan wel naartoe gaan?” Wat ons betreft volmondig: ja, natuurlijk. Want wat betekent dat, regenseizoen?

Hoe reizen we duurzaam en verantwoord?

Duurzaam en verantwoord reizen, hoe doen we dat?

Het is iets waar we bij De Dansende Kameel van wakker liggen. Hoe rijm je begrippen als duurzaamheid en verantwoord reizen met reizen naar landen aan de andere kant van de wereld. Een verre reis impliceert immers dat je een vliegtuig nodig hebt en een vliegtuigreis is voor het klimaat nooit goed. En zolang daar geen oplossing voor gevonden wordt, zitten we daaraan vast. Kunnen we dan beter gewoon stoppen met reizen? Moeten we ons enthousiasme om onbekende paden te ontdekken en onze nieuwsgierigheid naar andere culturen laten varen? Moeten we andere manieren vinden om onze kinderen een open blik op de wereld te gunnen? Niet noodzakelijk. Als we zien hoe de wereld kreunde en nog kreunt onder de gevolgen van het coronavirus en de daaruit voortvloeiende toerismestop, dan heeft toerisme zeker een belangrijke toegevoegde waarde.

Toerisme ondersteunt de lokale gemeenschappen

Door te reizen, creëren we jobs voor hele gemeenschappen: gidsen, chauffeurs, hoteluitbaters, restauranthouders, maar ook onderhoudspersoneel, tuinmannen, leveranciers, … Ontelbare mensen hebben werk door de reis die jullie ondernemen. Als we van de ene op de andere dag stoppen met reizen, worden al die mensen werkloos en komen ze in de armoede terecht. En ze hebben helaas vaak geen vangnet zoals wij dat kennen.

Natuurbehoud

Daarnaast is het toerisme ook heel erg belangrijk voor het natuurbehoud. Zonder toerisme staat het natuurbehoud in veel landen onder druk. Geen toeristen betekent in veel Afrikaanse landen namelijk geen financiële middelen om de fauna en flora te beschermen. In de Democratische Republiek Congo werden in april – in volle coronacrisis – twaalf rangers, vier burgers en een chauffeur gedood door stropers die hun inkomsten halen uit de illegale smokkel van houtskool uit het Virungapark, een praktijk die zowel het park als de gorilla’s bedreigt. “Toerisme is de belangrijkste financieringsbron voor veel parken en beschermde gebieden over de hele wereld. Met hun sluiting wordt de duurzaamheid van natuurbeschermingsprogramma’s bedreigd. Jo Shaw, Senior Manager voor het wilde fauna programma van WWF in Zuid-Afrika zegt op de website van WWF: “We zijn erg bezorgd over de gevolgen van deze verloren inkomsten voor ons natuurbeschermingswerk. Er is een risico op banenverlies en verminderde steun voor lokale gemeenschappen die rond de parken wonen. Deze steun is een belangrijk instrument om armoede, stroperij en druk op natuurlijke hulpbronnen te verminderen.”

En dat geldt niet alleen voor Afrika, maar ook voor Azië en Centraal- of Zuid-Amerika. Toerisme is dus van wezenlijk belang. Op voorwaarde dat het goed georganiseerd is. En dat het focust op de positieve, lokale en duurzame aspecten. Laten we daarop tijdens onze reizen zoveel mogelijk inzetten!

Wat kunnen wij en jullie doen?

Voor ons betekent duurzaam of verantwoord reizen dat je bewuste keuzes maakt, bedachtzaam omgaat met de natuur en zorgt voor zo min mogelijk impact op de lokale bevolking. Ter plaatse maken wij zelf voor jullie zoveel mogelijk duurzame en ecologische keuzes, zodat jullie met een gerust gemoed op reis kunnen. Veel accommodaties waar we overnachten zijn kleinschalig, lokaal en gerund door families. Daarmee stimuleren we de lokale economie. We proberen ook vaak gebruik te maken van eco lodges en tented camps. De partners met wie we samenwerken, hebben allemaal verantwoord toerisme in hun programma opgenomen. We kiezen ook voor die accommodaties die werkgelegenheid bieden aan de lokale bevolking,  gebruikmaken van zonne-energie en eventueel afvalwater behandelen voor het teruggaat in de rivier. Onze excursies zijn zorgvuldig gekozen met het oog op respect voor mens en dier. Contact met de lokale bevolking is altijd met wederzijdse toestemming en wilde dieren worden zoveel mogelijk met rust gelaten en alleen in hun natuurlijke omgeving of van een afstand gespot.

Wat kun je zelf nog doen?
Tips om zo duurzaam mogelijk te reizen:

 • Voor de vlucht:Boek een vlucht zonder overstap:
  Met een overstap maak je meestal een omweg, waardoor de CO2-uitstoot hoger is.

  Kies voor zowel vertrek als aankomst voor het dichtsbijzijnde vliegveld

  Vlieg economy class:
  Business class vliegen betekent meer luxe en ruimte, maar hoe meer ruimte je als passagier inneemt, hoe meer CO2-uitstoot in verhouding voor jouw rekening is.

  Kies voor een ‘duurzame’ vliegmaatschappij
  Het type vliegtuig, de motoren, het aantal stoelen en de vrachtcapaciteit tellen mee bij het bepalen van de efficiëntie en duurzaamheid van een vlucht. Aan de hand van de Atmosfair Airline Index (www.atmosfair.de/en/air_travel_and_climate/atmosfair_airline_index/) wordt berekend hoe duurzaam een vliegmaatschappij is. Maak dus een overwogen keuze voor een vluchtmaatschappij.

 • Wees voorzichtig met de natuur. Het motto voor elke reizende consument zou moeten zijn ‘take only memories, leave only footprints…’
 • Kijk wat je weggooit. Denk aan het gevaar van vuur in warme en droge gebieden/landen.
 • Recycleer waar mogelijk. De kleine flesjes shampoo, lotion en douchegel in de hotelkamer zorgen voor bergen plastic afval. Hoe verfrissend ze er ook uitzien, weersta de drang om ze te gebruiken en zo de productie ervan te blijven stimuleren. Vul thuis herbruikbare flesjes met eigen verzorgingsproducten.
 • Wees alert op misbruik van kinderen. Als je een incident ziet of iets vermoedt, kun je online (anoniem) een melding maken bij www.Stopkinderprostitutie.be
 • Respecteer de normen en waarden van de lokale bevolking met betrekking tot kleding en cultuur. Natuurlijk is het jouw vakantie, maar je bent ook een gast. Let erop dat je gepast gekleed gaat in kerken en tempels.
 • Probeer je bescheiden op te stellen bij bepaalde rituelen, zoals begrafenissen, bruiloften, enz.
 • Vraag altijd of je een foto mag maken van degene die je wilt fotograferen.
 • Ding af met humor: afdingen is leuk, maar onthoud dat wat voor jou wellicht een klein bedrag kan zijn, voor de verkoper misschien van essentieel belang is. Ons advies: ‘Meet in the middle’.
 • Geef geen geld, cadeautjes en zeker geen snoep aan bedelende kinderen: het geeft misschien een goed gevoel, maar we beseffen niet dat we hierdoor meewerken aan een wellicht veel groter probleem achter de schermen. Denk liever eens aan de ondersteuning van een lokaal goed doel of schooltje. Vaak hebben zij die ondersteuning hard nodig.
 • Koop lokale producten en maak gebruik van lokaal aangeboden services: eet bijvoorbeeld in lokale bars of eetcafés.
 • Verminder het gebruik van natuurlijke hulpbronnen: neem een snelle douche i.p.v. een bad; Hergebruik handdoeken; Doe de lichten en de airco uit als je weggaat. Gebruik niet meer water dan nodig is. Water is schaars.
 • Reis met een navulbare waterfles. Neem een eigen waterfles mee en koop geen of zo weinig mogelijk plastic wegwerpflessen.
 • Gebruik oplaadbare batterijen. Die zijn lang bruikbaar en het is op den duur goedkoper maar zeker veel beter als het gebruik van wegwerpbatterijen.
 • Neem geen puur-natuur souvenirs mee. Wilde bloemen of planten, stenen of schelpen moeten blijven waar ze horen. Ook hardhout, koraal, schelpen, zeesterren, ivoor, bont, veren, huiden, been, tanden, eieren, reptielen en schildpadden horen bij die categorie. Bij twijfel geldt: niet doen.
 • Wilde dieren zijn er niet om ons te entertainen. Ga niet naar shows met dieren, maak geen olifantenrit of ga niet op de foto met een aapje. Het lijkt onschuldig, maar helaas gaat aan veel van die activiteiten veel dierenleed vooraf.

En voor de rest: geniet! De wereld is zo mooi!

Over De Dansende Kameel

Waarom De Dansende Kameel De Dansende Kameel heet

Nog lang voor De Dansende Kameel bestond en we op zoek gingen naar een naam voor de grote plannen die we hadden, wisten we één ding heel duidelijk: omdat kinderen in ons aanbod zeer centraal staan, moest het iets zijn waar kinderen doorgaans van houden. Dat we dus liefst een dier in onze benaming hadden, daar waren we het snel over eens. Maar welk dier was dan de volgende vraag. Liefst een trekdier, naar analogie met het rondtrekken en de rondreizen die we aan het uitwerken waren. En liefst een dier dat voorkomt in veel landen wereldwijd. De Kameel was geboren! Maar De Kameel alleen zou een beetje saai geweest zijn. Hij moest ook iets doen. Zingen, lachen, spelen? Het werd …dansen! De Dansende Kameel. Omdat we graag iets speels wilden, iets wat iedereen makkelijk zou onthouden, iets wat eruit springt in het bestaande assortiment aan rondreizen en iets met een beetje ‘een hoek af’ zoals we dat graag zeggen. Met De Dansende Kameel willen we namelijk een aanbod brengen dat out of the box denkt, een beetje zot en speels, een beetje speciaal én met veel diepgang. We zijn nog altijd super blij met onze naam!