zebra-icoon  zebraroute-tekst
Namibië helemaal doorkruist

21 dagen

zebra-icoon  Olifanten, leeuwen, giraffen en zebra’s spotten
zebra-icoon  Oog in oog staan met neushoorns, cheeta’s en struisvogels
zebra-icoon  Trekken door de Kalahariwoestijn
zebra-icoon  Op jacht gaan met de bosjesmannen
zebra-icoon  Springbokken, woestijnolifanten, oryxen, gnoes en kudu’s tellen
zebra-icoon  Pelikanen en zeehonden voederen
zebra-icoon  Dolfijnen spotten op zee
zebra-icoon  Een woordje Afrikaans leren
zebra-icoon  Op bezoek gaan bij de Himba’s

In-het-kort-oranje
Route
: Windhoek • Rehoboth (1) • Mariental (Kalahari, 2) • Sesriem (Sossus 2) • Swakupmond (2) • Khorixas (2) • Opuwo (2) • Etosha (3) • Grootfontein (2) • Waterberg Plateau (2) • Windhoek

Duur: 21 dagen, 18 nachten.
Voor wie: Voor jong en oud.
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk; Er worden wel wat afstanden afgelegd, maar er is onderweg zoveel te zien dat het leuk blijft.
Accommodatie: Keuze tussen kamperen en authentieke lodges. Een combinatie van beide is ook mogelijk. Vraag ernaar! Belangrijk: Namibië is geen goedkoop land. Je kunt het echter zo duur of zo betaalbaar mogelijk maken als je zelf wilt. Je hebt keuze uit een waaier aan mogelijkheden van leuke campings tot superdeluxe lodges. Om iedereen de mogelijkheid te geven om naar Namibië te reizen, hebben we twee basisreizen samengesteld: eentje met een kampeerformule (zalig en een absolute aanrader!) en eentje met standaard lodges (ook absoluut de moeite!) Heb je liever meer luxe, dan kun je kiezen voor een upgrade van de lodges. Of we hebben ook heel luxueuze lodges voor de happy few. Vraag er gerust naar bij aanvang van de offerte!
Vervoer: Selfdrive. De beste manier om Namibië te ontdekken is door met een eigen auto rond te trekken. Of je nu kampeert of overnacht in lodges en hotels in Namibië, er is voor iedereen een gepast voertuig. Van gewone 4×4 auto’s tot volledig uitgeruste voertuigen met alle benodigde kampeerspullen. Bovendien krijg je ook de nodige routeplannetjes, een gps en een satelliettelefoon en is er altijd iemand 24 u op 24 u bereikbaar.
Vlucht: Rechtstreeks vanuit Frankfurt.
Ideale reisperiode: Zomervakantie. Als je voor de kampeerformule kiest, moet je in juli en augustus wel rekening houden met (erg) koude nachten, maar het kan.
Richtprijs:
Voor verblijf in lodges (huurauto inclusief): € 3.305 pp. (gezin van 4 pers.); 2.885 pp. (gezin van 5 pers.); Kinderen <12 jaar: – 975 €.
Voor kampeerders (huurauto + alle kampeermateriaal inclusief): € 2.070 pp. (gezin van 4 pers.); € 1.830 (gezin van 5 pers.) Kinderen <12 jaar: – 325 €.
Belangrijk!
Wil je graag naar Namibië in de schoolvakanties? Dan is vroeg boeken echt aangewezen. Voor een reis in juli of augustus is het best om al in september of oktober van het jaar voordien de aanvraag/boeking te doen. 

“Voor wie houdt van natuur en dieren is Namibië het mooiste land van Afrika en misschien wel het mooiste land ter wereld. Tijdens deze route ga je op zoek naar springbokjes, oryxen, woestijnvossen en struisvogels maar ook zebra’s, olifanten, giraffen, cheeta’s en leeuwen. En je gaat op bezoek bij de Himba’s en de bosjesmannen!”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Internationale vlucht van Frankfurt naar Windhoek
Frankfurt • Windhoek
Air Namibia heeft de beste verbinding tussen Europa en Windhoek. Het is even rijden tot in Frankfurt maar van daaruit vlieg je rechtstreeks naar Windhoek. ’s Avonds inchecken, ’s morgens aankomen in Windhoek. Gemakkelijker kan niet. Wie wil kan ook een binnenlandse vlucht of luchthavenvervoer laten regelen.

Dag 2: Aankomst in Windhoek
Windhoek • Rehoboth (90 km)
Welkom in Namibië! Al van zodra de vleugels van het vliegtuig openwaaien, zul je voelen en ruiken dat je op een ander continent bent aangekomen. Dit is Afrika! Welkom! De luchthaven in Windhoek is niet zo groot, waardoor je de persoon die jullie met een naambordje opwacht zeker makkelijk terugvindt. Hij brengt jullie naar het autoverhuurbedrijf waar onze lokale partner (Nederlandstalig) jullie opwacht voor een eerste briefing. Kies je voor onze kampeerformule dan krijg je ook een volledige uiteenzetting over de volledige kampeeruitrusting. Kies je voor een overnachting in lodges dan kom je alles te weten over de auto en hoe je best rijdt in Namibië. Zelf rijden is in ieder geval de meest gangbare formule. Bovendien is het ook helemaal niet moeilijk. De wegen zijn goed en behalve in Windhoek is er nauwelijks verkeer. Het zal je meermaals verbazen dat de gps aangeeft dat je pas over 250 kilometer rechtsaf moet slaan. Soms kom je op een hele dag vijf auto’s tegen onderweg. Het enige waar je misschien even aan moet wennen is het stuur aan de rechterkant. Voor de rest is alles heel makkelijk. En we voorzien jullie ook van de nodige routekaarten en een satelliettelefoon als jullie dat wensen. Kampeerders kunnen dan meteen vertrekken richting supermarkt om de nodige inkopen te doen. Niet-kampeerders rijden meteen naar de lodge in Rehoboth. Je overnacht er vlakbij een meer en misschien kun je hier al op zoek gaan naar de eerste antilopes, zebra’s struisvogels en giraffen? Slapen jullie in de bungalow van Pumba, Mufasa of Simba? Omdat in Namibië veel Afrikaans wordt gesproken, leren de kinderen vandaag ook hun eerste woordjes Afrikaans.

Dag 3: Naar de Kalahariwoestijn
Rehoboth • Kalahari (280 km)
Lekker geslapen tijdens jullie eerste nacht in Namibië? Dan sta je vast en zeker te popelen om aan jullie reisavontuur te beginnen. Eerste halte vandaag: de Kalahariwoestijn. Of beter: de Kalahari tout court. Want alhoewel iedereen het een woestijn noemt, is het toch maar een halfwoestijn. Omdat er veel meer regen valt dan in een echte woestijn. De Kalahari is een immens groot gebied van 900.000 km² dat zich uitstrekt over Namibië, Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe en Angola. De basis van de halfwoestijn is gevormd door een aardkorst van zo’n 3,5 miljard jaar oud. Wetenschappers zeggen dan ook dat het één van de oudste stukken land van de hele wereld is. De duinen, die een rode kleur hebben en daardoor wereldberoemd zijn, veranderen nog dagelijks van vorm.

Dag 4: Kalahari
Kalahari
Ontdek de Kalahariwoestijn! Er zijn vanuit de Ranch verschillende activiteiten mogelijk: ga op game drive (safari) om voor de eerste keer zebra’s, kudu’s, wildebeesten of elanden te zien, maak mee hoe cheeta’s gevoederd worden in een opvangcentrum, ga paardrijden in de kalahari of check-in voor een helikoptervlucht. Alle activiteiten kunnen ter plaatse worden geregeld. Maar wij kunnen het ook op voorhand voor jullie inboeken. Vergeet zeker ook niet naar de sterren te kijken. Vanuit de woestijn zijn ze prachtig. In de lodge hebben ze daarvoor een telescoop.

Dag 5: Naar Sossusvlei!
Kalahari • Sesriem (315 km)
Vandaag zet je je tocht verder naar een tweede hoogtepunt: Sossusvlei. Je rijdt ervoor naar Sesriem. Afstand: 315 kilometer. De weg ernaartoe is alvast prachtig. Groen, uitgestrekt, desolaat, indrukwekkend. Paarden langs de kant van de weg, hier en daar een geitenhoeder, ezels maar ook herten, oryxen, gnoes en zebra’s. Vergeet je ze niet te tellen? In het reisdagboek dat jullie van ons meekrijgen, is alvast plaats voorzien zodat jullie elke dag kunnen tellen welke dieren jullie pas kruisen. Aan het eind van de reis heb je op die manier een indrukwekkend cijfer! Voor kampeerder: Installeer jullie op de camping binnen Sossusvlei en sla voor het eerst de tenten op! Wie wil kan zelf al braaien (= barbecueën op z’n Afrikaans) vanavond. Al kun je ook heel makkelijk in het restaurant van de camping eten. Voor de niet-kampeerders: check in in de lodge vlak voor Sossusvlei en geniet van de rust. De standaard accommodatie is self-catering. Er is een winkel in de buurt, maar je kunt ook uit eten in de bar aan de camping van Sossusvlei of in de andere accommodaties in de buurt. Wie liever meteen een lodge met restaurant heeft, dat kan natuurlijk ook.

Dag 6: Zand, zand en nog eens zand
Sossus
Vandaag vroeg uit de veren. Want Sossusvlei is het mooist bij zonsopgang. Daarna kun je zelf rondrijden op zoek naar wilde dieren. En halt houden bij Dune 45, de hoogste zandduin van Sossus! De beklimming lijkt makkelijk maar is dat zeker niet. Als je denkt dat je bijna boven bent, blijkt plots dat je nog heel wat afstand moet overbruggen. Maar je wordt zeker en vast beloond met een prachtig uitzicht. Voor de kinderen is dit ongetwijfeld de mooiste zandbak die ze ooit gezien hebben. De zandduinen verplaatsen zich voortdurend door de wind. De organische vormen en schaduwen creëren een surrealistisch landschap. Rijd daarna verder naar de witte kalkvlakes van Deadvlei. Daar staan grillig gevormde bomen die al 900 jaar dood zijn maar nog volledig in tact zijn gebleven door het droge klimaat. Wie graag wandelt: er is een parcours van ongeveer vier kilometer. Vergeet niet om voldoende water mee te nemen en vertrek niet te laat. De temperaturen kunnen hier al vrij snel oplopen! Wie wil kan hier ook optioneel kiezen voor een ballonvaart over Sossusvlei of een zonsondergang – of nachtsafari met een gids. Zelf mag je niet meer rijden zodra het donker wordt.

Dag 7: Van de woestijn naar de zee
Sossus • Solitaire • Swakupmond (358 km)
Tijd om Sesriem te verlaten en verder te rijden naar Swakupmond aan de kust. Hou eerst halt in Solitaire. De plaats bestaat eigenlijk uit niet meer dan een paar gebouwen en een benzinestation midden in de woestijn. Bij ons werd Solitaire bekend door het boek Solitaire waarin auteur Ton van der Lee vertelt hoe hij zijn drukke leven in Nederland ontvlucht en alles achterlaat om zijn rust te vinden in de Namibwoestijn. Hij begint een restaurantje, maar als dat in Lonely Planet komt, is het weer gedaan met de rust. De man is ondertussen al overleden maar Solitaire is nog altijd wereldbekend omwille van zijn lekkere appeltaart. Zeker een aanrader! Daarna rijd je verder naar het kuststadje Swakupmond, waar de temperatuur een stuk lager ligt en de wind de kop opsteekt. Daarom raden we iedereen hier aan om te overnachten in een lodge en niet te kamperen. De dikke mist die er elke voormiddag hangt, kan de kampeerspullen anders behoorlijk vochtig maken. Maar we kunnen uiteraard een camping reserveren, mochten jullie er toch op staan. Vergeet in ieder geval zeker niet om je warme trui mee te nemen. En aanrader: ga iets eten in het Village Café.

Dag 8: Dolfijnen, pelikanen en zeehonden spotten
Swakupmond
Gisteren nog in de woestijn, vandaag op zee. Geen land waar woestijnzand en zee zo dicht bij elkaar liggen. Geen oryxen, gemsbokken of springbokken vandaag maar wel pelikanen, zeehonden en als je geluk hebt dolfijnen spotten! Aan boord van de boot krijg je ook een lekkere lunch. Vergeet niet te smullen van de oesters: de Namibische oestersoort is heerlijk! Daarna verruil je de boot voor een 4×4 door de woestijn. Heel speciaal is hier dat de woestijn de zee raakt en je langs de kust soms dolfijnen kunt spotten. Wie liever actief bezig is: de boottrip kan ook vervangen worden door een excursie waarbij je zelf gaat kajakken tussen de zeeleeuwen of gaan sandboarden! Graag even aangeven op voorhand.

Dag 9: Woestijnolifanten of giraffen?
Swakupmond • Khorixas (333 km)
Tijd om de Namibische kust te verlaten en weer het binnenland in te trekken op weg naar Twyfelfontein. Hier kom je in het gebied van de woestijnolifanten! Heb je je verrekijker in de aanslag? Je zult in ieder geval onderweg ook genoeg andere beestjes tegenkomen. Wij stonden hier alvast oog in oog met een kudde… giraffen! Ben je op tijd, dan kun je nog een bezoek brengen aan de prehistorische rotstekeningen van Twyfelfontein die behoren tot de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Dag 10: Op zoek naar woestijnolifanten in Twyfelfontein
Khorixas
Woestijnolifanten zijn anders dan gewone Afrikaanse olifanten. Ze zijn smaller en hebben bredere poten dan de olifanten die in de Savanne leven. Volgens natuurorganisaties leven er nog maar honderd woestijnolifanten in het wild. Omdat het niet altijd makkelijk is om ze zelf te vinden, regelen we vandaag een game drive voor jullie. Maar uiteraard kom je ook heel wat andere dieren tegen vandaag. Vergeet ook niet te genieten van de prachtige zondondergang in deze unieke natuurlijke setting. Had je gisteren geen tijd meer voor de rotstekeningen, dan kun je ze vandaag nog bezoeken.

Dag 11: Naar de Himba’s in Kaokaland
Twyfelfontein • Opuwo (347 km)
De route gaat nog verder Kakaoland in. Het noorden van Namibië is prachtig en lijkt nog iets onbedorvens te hebben. Het Kaokoland is vooral bijzonder door de stammen die er wonen. Zonder twijfel geven deze stammen Afrikaanse kleur aan Namibië. Vooral de met rode klei ingesmeerde Himbavrouwen zijn bijzonder om te zien. Vroeger was reizen in Kaokoland een heel avontuur, maar met de verbetering van de wegen, is selfdrive makkelijker geworden.

Dag 12: Op bezoek bij de Himba’s
Opuwo
Als westerse toeristen komen we heel graag in contact met de plaatselijke bevolking. Zeker in Namibië vind je kleurrijke en heel aparte bevolkingsgroepen die tot ieders verbeelding spreken. Vooral de Herero’s met hun pompeuze baljurken en de Himba’s, met hun huid vol rode klei trekken veel aandacht. Zomaar een dorp binnenstappen is echter not done. Omdat we responsible tourism hoog in het vaandel dragen, werken we alleen met specifieke gidsen die het reilen en zeilen van het dorp kennen. Soms voelt het een beetje onwennig omdat je niet rechtstreeks met hen kunt communiceren, maar met eigen ogen zien hoe de Himba’s leven en werken is absoluut een hoogtepunt van jullie reis.

Dag 13: Naar Etosha
Himba’s • Etosha (380 km)
Op deze dag heb je wellicht lang gewacht. Vandaag staat het nationaal park van Etosha op het programma. Leuk is dat we hier kiezen voor een verblijf in het park zelf. Niet gevreesd, in Namibië zijn de kampeer- en lodge-accommodaties – in tegenstelling tot in Botswana – helemaal omheind. Maar vanuit het kamp kun je de waterwholes zien waar de dieren overdag en ’s nachts komen drinken. Rond de plas is in het kamp een promenade met banken gemaakt, waar je de dieren vanaf een veilige afstand kunt gadeslaan. Iedereen zit in stille vervoering te kijken hoe bijvoorbeeld een grote kudde olifanten zich komt verfrissen. Of hoe giraffen hun voorste poten wijdbeens moeten spreiden om, ondanks hun lange nek, aan het water te kunnen. Ook gnoes, kudu’s en impala’s zijn vaak één voor één van de partij. Een fantastisch schouwspel. Wij zagen er alvast hele kuddes zebra’s, oryxen, springbokkes én… drie zwarte neushoorns!

Dag 14: Game drive vanuit Okaukuejo
Etosha (Okaukejo)
Misschien had je gisteren geen zin meer om in het park rond te rijden. Dan kun je vandaag op pad. Op zoek naar olifanten, giraffen, springbokken, gemsbokken, oryxen, kudu’s, jakhalzen, neushoorns en … leeuwen. Er zijn verschillende plekken en routes waar je vanuit Okaukuejo naartoe kunt rijden. Je kunt dat perfect zelf doen. Enige voorwaarde: je mag niet uit de auto stappen in het kamp. Vraag aan medekampeerders of reizigers die je ontmoet waar ze welke dieren gespot hebben. Of je kunt ook een game drive reserveren met ervaren natuurgidsen. Zeker die in de vroege ochtend of de nachtsafari zijn leuk. Die laatste kun je immers niet zelf doen omdat je het kamp niet meer mag verlaten na zonsondergang. Beslist de moeite waard!

Dag 15: Game drive vanuit Halali
Etosha (Halali) (75 km)
Vandaag rijd je vanuit Okaukuejo verder naar een ander kamp in Etosha: Halali. Het is er helemaal anders dan in Okaukuejo maar wel leuk. Ook vanuit dit kamp je game drives doen en zoeken naar die dieren die je nog niet eerder tegenkwam. Toen wij er waren zaten er op de camping twee honingdassen!

Dag 16: Verder naar Grootfontein
Etosha •  Grootfontein (250 km)
Vandaag neem je afscheid van Etosha en rijd je verder naar Grootfontein, een stadje in het noord-oosten van Namibië dat vooral gekend is omwille van de grootste meteoriet ter wereld die er in 1920 werd ontdekt. Maar het is niet daardoor dat we jullie hier per se naartoe sturen. De vruchtbare omgeving heeft door de eeuwen heen op veel mensen aantrekkingskracht uitgeoefend. De allereerste bewoners waren de Nama en San die de naam Gei-ous aan het gebied gaven, wat grote fontein betekent. En met die San kunnen jullie hier kennismaken in een soort levend museum.

Dag 17: Maak kennis met de cultuur van de Sanbevolking!
Grootfontein
De San zijn de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika en Namibië. Omdat deze mensen steeds meer in de verdrukking zijn gekomen en hun traditionele cultuur en gewoonten verloren dreigen te gaan, is deze site opgericht. De San zijn erg vriendelijk en je krijgt veel uitleg van de medicijnenman en de jager. Zo kunnen jullie samen met de kinderen leren hoe je vuur maakt, hoe je gaat jagen en hoe je sporen volgt. Je mag soms zelfs proberen om met pijl en boog een object te raken. Wat niet altijd evident is. De San maken ook allerlei medicijnen van vooral wortels en schors van bomen. Werkelijk alles wat ze eten en wat ze aan kleding en gereedschap nodig hebben, halen ze uit de natuur. Sieraden worden gemaakt van de schalen van struisvogeleieren, zaden en vruchten en die zien er heel mooi uit.

Dag 18: Naar het Waterberg Plateau
Grootfontein •  Waterberg Plateau (178 km)
Vandaag neem je afscheid van de Bosjesmannen en rijd je verder naar het Waterberg Plateau. Dat is de laatste stop voor jullie weer huiswaarts vliegen. Het Waterberg Plateau en een groot deel van de omgeving werden in 1972 uitgeroepen tot natuurreservaat. Het gebied was in het verleden grotendeels ontoegankelijk, waardoor er veel bedreigde diersoorten in Namibië werden verplaatst naar dit gebied om hen te beschermen tegen roofdieren en stroperij. Het programma was erg succesvol zodat in Waterberg veel zeldzame dieren voorkomen, die op hun beurt zelfs weer uitgezet kunnen worden in andere parken in Namibië. In 1989 kond de zwarte neushoorn weer uitgezet worden in Damaraland, dankzij een groeiende bevolking in het Waterberg Park. Wie kiest voor de kampeerformule overnacht op het Waterberg Plateau zelf, temidden van de prachtige natuur. Wie kiest voor de lodges mag te gast zijn bij een Duitse echtpaar waar de Namibische Helga je heel gastvrij ontvangt!

Dag 19: Een laatste game drive?
Waterberg Plateau
Deze dag kun je vrij spenderen. Ga je nog voor één keer op zoek naar wilde dieren op het Waterberg Plateau? Of ben je meer geïnteresseerd in het Cheetah Conservation Fund? De kans dat je cheetah’s ziet is in Namibië niet zo groot. Wil je deze dieren ook in aanschouwing nemen, dan is een bezoek aan het opvangcentrum ideaal. Beide activiteiten kun je naargelang je voorkeur makkelijk ter plaatse regelen.

Dag 20: Terug naar België
Waterberg Plateau •  Windhoek (265 km)
Vandaag zit jullie reis in Namibië erop. Rijd terug naar Windhoek, lever je auto in en neem dan het vliegtuig terug naar België.

Dag 21: Welkom thuis!
Windhoek • Frankfurt • België 

 

Richtprijs Zebraroute
Voor accommodatie in lodges:
€ 3.305 pp.(gezin van 4 personen); € 2.848 pp. (gezin van 5 personen); kinderen <12 jaar = - € 975 

Voor kampeerders:
€ 2.070 pp
.(gezin van 4 personen); € 1.830 pp. (gezin van 5 personen); kinderen <12 jaar = - € 325 Wat is inbegrepen?
Huurauto (Toyota Hilux 2.5TD 4×4)
Alle overnachtingen
Ontbijt als je kiest voor de lodgeformule
Indien kampeerformule: kampeermateriaal (daktenten, matrassen, lakens, dekens, dekbedovertrekken, kussens, slopen, een tafel, stoelen, een koelkast, gasflessen, een gasstel, een gaslamp, een waterketel, een stoffer en blik, een afwasteil, een stofvrije keukenbox, een canvastas met het servies, een bbq-grill, een bbq-vork, koppen, mokken, dinerborden, kleine borden, soepkommen, messen, vorken, lepels, theelepels, een broodmes, een snijplank, een aardappelmesje, een blikopener, een flessenopener, een kurkentrekker, een set potten en pannen), autobenodigdheden (een willemoersleutel, een krik, een hendel voor de krik, een houten blok voor de krik, een spade, een gereedschapsset, sleeptouw, een gevarendriehoek, een brandblusser, een set reserve zekeringen, origineel autogereedschap), een EHBO-kit
Verzekering (reductie 3)
Luchthaventransport in Windhoek (tussen 7 en 16.30u)
Individuele informatie bij aankomst
24 u service in geval van pech
Onbeperkt aantal kilometers
1 bestuurder (uitbreiding kan)
Game drive in Kalahari
Catamaran Cruise
Woestijntocht
Safari op zoek naar Woestijnolifanten
Afrikaans leren
Op bezoek bij de Himba’s
Op bezoek bij de Bosjesmannen

Wat is niet inbegrepen?
De internationale vlucht
De dranken en de maaltijden (ontbijt is bij lodgeformule wel inbegrepen)
Benzine/diesel (0,99 € per liter)
De game drives of excursies die als optioneel worden beschreven
Toegangsprijzen voor de nationale parken
Fooien

Goed om te weten
* Voor reizen naar Namibië hebben zowel volwassenen als kinderen een internationale reispas nodig. Een visum is niet vereist voor mensen met een Belgische of Nederlandse identiteit.
* Er zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A en soms buiktyfus worden aangeraden.
* Er is een klein malariarisico in Etosha voor deze route. Meer info bij je huisarts.