zebra-icoon  zebraroute-tekst
Namibië helemaal doorkruist

19 dagen

zebra-icoon  Olifanten, leeuwen, giraffen en zebra’s spotten
zebra-icoon  Oog in oog staan met neushoorns, cheeta’s en struisvogels
zebra-icoon  Trekken door de Kalahariwoestijn
zebra-icoon  Op jacht gaan met de bosjesmannen
zebra-icoon  Springbokken, woestijnolifanten, oryxen, gnoes en kudu’s tellen
zebra-icoon  Pelikanen en zeehonden voederen
zebra-icoon  Dolfijnen spotten op zee
zebra-icoon  Een woordje Afrikaans leren
zebra-icoon  Op bezoek gaan bij de Himba’s

In-het-kort-oranje
Route
: Windhoek • Mariental (Kalahari, 2) • Sesriem (Sossus 2) • Swakupmond (2) • Khorixas (1) • Opuwo (1) • Epupa Falls (2) • Swartbooisdrift (1) • Etosha (1+2+1) • Otjiwarongo (1) • Windhoek

Duur: 19 dagen, 16 nachten. Uitbreiding naar Fish River Canyon mogelijk! Zie extra bouwsteen
Voor wie: Voor jong en oud.
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk; Er worden wel wat afstanden afgelegd, maar er is onderweg zoveel te zien dat het leuk blijft.
Accommodatie: Keuze tussen kamperen en authentieke lodges. Een combinatie van beide is ook mogelijk. Vraag ernaar! Belangrijk: Namibië is geen goedkoop land. Je kunt het echter zo duur of zo betaalbaar mogelijk maken als je zelf wilt. Je hebt keuze uit een waaier aan mogelijkheden van leuke campings tot superdeluxe lodges. Om iedereen de mogelijkheid te geven om naar Namibië te reizen, hebben we twee basisreizen samengesteld: eentje met een kampeerformule (zalig en een absolute aanrader!) en eentje met standaard lodges (ook absoluut de moeite!) Heb je liever meer luxe, dan kun je kiezen voor een upgrade van de lodges. Of we hebben ook heel luxueuze lodges voor de happy few. Vraag er gerust naar bij aanvang van de offerte!
Vervoer: Selfdrive. De beste manier om Namibië te ontdekken is door met een eigen auto rond te trekken. Of je nu kampeert of overnacht in lodges en hotels in Namibië, er is voor iedereen een gepast voertuig. Van gewone 4×4 auto’s tot volledig uitgeruste voertuigen met alle benodigde kampeerspullen. Bovendien krijg je ook de nodige routeplannetjes, een gps en een satelliettelefoon en is er altijd iemand 24 u op 24 u bereikbaar.
Vlucht: Vanuit Frankfurt of Brussel
Ideale reisperiode: Zomervakantie. Als je voor de kampeerformule kiest, moet je in juli en augustus wel rekening houden met (erg) koude nachten, maar het kan.
Richtprijs:
Voor verblijf in lodges (huurauto inclusief):
Laagseizoen (Paasvakantie) € 3.245 pp.
Hoogseizoen (Zomervakantie en kerstvakantie): € 3.490 pp.
Kinderen jonger dan 12: – € 1.250.
Periode tussen 15-07 en 15-08: toeslag van € 20 pp. ivm duurdere autoprijzen

Voor kampeerders (huurauto + alle kampeermateriaal inclusief):
Laagseizoen (Paasvakantie) € 2.040 pp.
Hoogseizoen (Zomervakantie en kerstvakantie): € 2.495 pp.
Kinderen jonger dan 12: – € 650.
Periode tussen 15-07 en 15-08: toeslag van € 20 pp. ivm duurdere autoprijzen
Reken voor aan te raden extra’s zoals uitgebreide autoverzekering, compressor, satelliettelefoon, enz… op een totaal van ± € 695.
Belangrijk!
Wil je graag naar Namibië in de schoolvakanties? Dan is vroeg boeken echt aangewezen. Voor een reis in juli of augustus is het best om al in september of oktober van het jaar voordien de aanvraag/boeking te doen. 

“Voor wie houdt van natuur en dieren is Namibië het mooiste land van Afrika en misschien wel het mooiste land ter wereld. Tijdens deze route ga je op zoek naar springbokjes, oryxen, woestijnvossen en struisvogels maar ook zebra’s, olifanten, giraffen, cheeta’s en leeuwen. En je gaat op bezoek bij de Himba’s en de bosjesmannen!”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Internationale vlucht naar Windhoek
Brussel/Frankfurt • Windhoek
Lufthansa heeft de beste verbinding tussen Europa en Windhoek. Je kunt tot in Frankfurt rijden en van daaruit rechtstreeks naar Windhoek vliegen. Of je kunt uiteraard ook gewoon vanuit Brussel vertrekken. ’s Avonds inchecken, ’s morgens aankomen in Windhoek. Gemakkelijker kan niet.

Dag 2: Aankomst in Windhoek
Windhoek • Mariental (280 km)
Welkom in Namibië! Al van zodra de vleugels van het vliegtuig openwaaien, zul je voelen en ruiken dat je op een ander continent bent aangekomen. Dit is Afrika! Welkom! De luchthaven in Windhoek is niet zo groot, waardoor je de persoon die jullie met een naambordje opwacht zeker makkelijk terugvindt. Hij brengt jullie naar het autoverhuurbedrijf waar onze lokale partner (Nederlandstalig) jullie opwacht voor een eerste briefing. Kies je voor onze kampeerformule dan krijg je ook een volledige uiteenzetting over de volledige kampeeruitrusting. Kies je voor een overnachting in lodges dan kom je alles te weten over de auto en hoe je best rijdt in Namibië. Zelf rijden is in ieder geval de meest gangbare formule. Bovendien is het ook helemaal niet moeilijk. De wegen zijn goed en behalve in Windhoek is er nauwelijks verkeer. Het zal je meermaals verbazen dat de gps aangeeft dat je pas over 250 kilometer rechtsaf moet slaan. Soms kom je op een hele dag vijf auto’s tegen onderweg. Het enige waar je misschien even aan moet wennen is het stuur aan de rechterkant. Voor de rest is alles heel makkelijk. En we voorzien jullie ook van de nodige routekaarten en een satelliettelefoon als jullie dat wensen. Ga misschien ook alvast inkopen doen zodat jullie vertrekken met voldoende proviand voor de volgende dagen. Daarna rijden jullie naar de Kalahariwoestijn. Of beter: de Kalahari tout court. Want alhoewel iedereen het een woestijn noemt, is het toch maar een halfwoestijn. Omdat er veel meer regen valt dan in een echte woestijn. De Kalahari is een immens groot gebied van 900.000 km² dat zich uitstrekt over Namibië, Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe en Angola. De basis van de halfwoestijn wordt gevormd door een aardkorst van zo’n 3,5 miljard jaar oud. Wetenschappers zeggen dan ook dat het één van de oudste stukken land van de hele wereld is. De duinen, die een rode kleur hebben en daardoor wereldberoemd zijn, veranderen nog dagelijks van vorm.

Dag 3: De beroemde Kalahari
Kalahari
De San zijn de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika en Namibië. Omdat deze mensen steeds meer in de verdrukking zijn gekomen en hun traditionele cultuur en gewoonten verloren dreigen te gaan, kun je hen bezoeken. Als je dat wil, tonen ze jullie hoe ze water bewaren en opvangen in struisvogeleieren, hoe ze planten als medicijnen gebruiken, hoe ze jagen, enz… De San maken ook allerlei medicijnen van vooral wortels en schors van bomen. Werkelijk alles wat ze eten en wat ze aan kleding en gereedschap nodig hebben, halen ze uit de natuur. Sieraden worden gemaakt van de schalen van struisvogeleieren, zaden en vruchten en die zien er heel mooi uit. De Bushman spreken hun eigen taal, de gids vertaalt voor jullie naar het Engels. Deze activiteit is optioneel.
Daarnaast zijn er vanuit de lodge verschillende activiteiten mogelijk: ga op game drive (safari) om voor de eerste keer zebra’s, kudu’s, wildebeesten of elanden te zien, ga paardrijden langs één van de routes die zijn uitgestippeld in de buurt van de lodge, of ga op bezoek bij de cheetah’s! Alle activiteiten kunnen ter plaatse worden geregeld. Vergeet zeker ook niet naar de sterren te kijken. Vanuit de Kalahari zijn ze prachtig.

Dag 4: Naar Sossusvlei!
Kalahari • Sesriem (325 km)
Vandaag zet je je tocht verder naar een tweede hoogtepunt: Sossusvlei. Je rijdt ervoor naar Sesriem. Afstand: 254 kilometer. De weg ernaartoe is alvast prachtig. Groen, uitgestrekt, desolaat, indrukwekkend. Paarden langs de kant van de weg, hier en daar een geitenhoeder, ezels maar ook herten, oryxen, gnoes en zebra’s. Vergeet je ze niet te tellen? In het zoektochtboekje dat jullie van ons meekrijgen, is alvast plaats voorzien zodat jullie elke dag kunnen noteren welke dieren jullie pad kruisen. Aan het eind van de reis heb je op die manier een indrukwekkend cijfer! Wie kampeert, kan zelf al braaien (= barbecueën op z’n Afrikaans) vanavond. Al kun je ook heel makkelijk in het restaurant van de camping eten. Misschien wel bij aankomst vragen of je niet moet reserveren. Verblijf je in de lodge dan is het diner inbegrepen.

Dag 5: Zand, zand en nog eens zand
Sossus
Vandaag vroeg uit de veren. Want Sossusvlei is het mooist bij zonsopgang. Daarna kun je zelf rondrijden op zoek naar wilde dieren. En halt houden bij Dune 45, de hoogste zandduin van Sossus! De beklimming lijkt makkelijk maar is dat zeker niet. Als je denkt dat je bijna boven bent, blijkt plots dat je nog heel wat afstand moet overbruggen. Maar je wordt zeker en vast beloond met een prachtig uitzicht. Voor de kinderen is dit ongetwijfeld de mooiste zandbak die ze ooit gezien hebben. De zandduinen verplaatsen zich voortdurend door de wind. De organische vormen en schaduwen creëren een surrealistisch landschap. Rijd daarna verder naar de witte kalkvlakes van Deadvlei. Daar staan grillig gevormde bomen die al 900 jaar dood zijn maar nog volledig in tact zijn gebleven door het droge klimaat. Wie graag wandelt: er is een parcours van ongeveer vier kilometer. Vergeet niet om voldoende water mee te nemen en vertrek niet te laat. De temperaturen kunnen hier al vrij snel oplopen! Wie wil kan hier ook optioneel kiezen voor een ballonvaart over Sossusvlei of een zonsondergang – of nachtsafari met een gids. Zelf mag je niet meer rijden zodra het donker wordt.

Dag 6: Van de woestijn naar de zee
Sossus • Solitaire • Swakupmond (358 km)
Tijd om Sesriem te verlaten en verder te rijden naar Swakopmund aan de kust. Hou eerst halt in Solitaire. De plaats bestaat eigenlijk uit niet meer dan een paar gebouwen en een benzinestation midden in de woestijn. Bij ons werd Solitaire bekend door het boek Solitaire, waarin auteur Ton van der Lee vertelt hoe hij zijn drukke leven in Nederland ontvlucht en alles achterlaat om rust te vinden in de Namibwoestijn. Hij begint een restaurantje, maar als dat in Lonely Planet vemeld wordt, is het weer gedaan met de rust. Zijn bakker, Moose, wordt wereldberoemd omwille van de heerlijke appeltaartjes die hij maakt. Moose is ondertussen al overleden maar de appeltaartjes kun je er nog steeds kopen. Zeker een aanrader! Daarna rijd je verder naar het kuststadje Swakopmund, waar de temperatuur een stuk lager ligt en de wind vaak de kop opsteekt. Daarom raden we iedereen hier aan om te overnachten in een lodge en niet te kamperen. De dikke mist die er elke voormiddag hangt, kan de kampeerspullen anders behoorlijk vochtig maken. In Swakopmund zijn veel restaurantjes waar je lekker kunt eten. Het Village Café is alvast een aanrader, vooral ook omdat het één van de weinige plaatsen is waar blank en zwart op gelijke voet samenwerken.

Dag 7: Dolfijnen, pelikanen en zeehonden spotten, sandboarden, kajakken of op zoek naar de little five
Swakupmond
Gisteren nog in de woestijn, vandaag op zee. Geen land waar woestijnzand en zee zo dicht bij elkaar liggen. Geen oryxen, gemsbokken of springbokken vandaag maar wel pelikanen, zeerobbben en als je geluk hebt dolfijnen. Omdat er veel activiteiten mogelijk zijn in Swakopmund laten we jullie hier kiezen uit een brede waaier aan mogelijkheden: neem je liefst plaats op een catamaran op zoek naar zeehonden en pelikanen? Of ga je liever zelf kajakken tussen de zeehonden? Of hou je meer van de kleine schatten van de natuur en wil je alles leren van het leven dat zich in en onder het woestijnzand afspeelt? Of rijd je graag met een 4×4 door de zandduinen. Alles kan. Deze activiteiten boek je best op voorhand en vroeg genoeg.

Dag 8: Woestijnolifanten of giraffen?
Swakupmond • Khorixas (325 km)
Tijd om de Namibische kust te verlaten en weer het binnenland in te trekken op weg naar Twyfelfontein. Hier kom je in het gebied van de woestijnolifanten! Heb je je verrekijker in de aanslag? Je zult in ieder geval onderweg ook genoeg andere beestjes tegenkomen. Wij stonden hier alvast oog in oog met een kudde… giraffen!

Dag 9: Op zoek naar woestijnolifanten en verder naar Opuwo
Khorixas • Opuwo (321 km)
Woestijnolifanten zijn anders dan gewone Afrikaanse olifanten. Ze zijn smaller en hebben bredere poten dan de olifanten die in de Savanne leven. Volgens natuurorganisaties leven er nog maar honderd woestijnolifanten in het wild. Omdat het niet altijd makkelijk is om ze zelf te vinden, regelden we vandaag een game drive voor jullie.
In de namiddag rijden jullie dan zelf verder naar Opuwo, het laatste noemenswaardige stadje richting het noorden. Het plaatsje is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan het ruige en ongerepte Kaokoland en de lokale Himba’s. In Opuwo komen oude tradities en de moderne tijd samen. Opuwo is het centrum van de Himba cultuur. De Himba zijn onafhankelijke mensen en zijn de laatste nomaden van Namibië. Het zijn de voorouders van de moderne Herero en kwamen naar het noorden van Namibië  in de 15e / 16e eeuw vanuit Angola. Dit bijzondere en authentieke volk staat wereldwijd bekend vanwege hun roodkleurige huid, bijzondere haardracht en het nomadische bestaan in dit ruige gebied rond Opuwo. Himba’s leven op hun geheel eigen traditionele wijze in lemen hutten en trekken nog altijd rond met kuddes koeien en ander vee en hebben het leven in de Afrikaanse bush eigen gemaakt. Vaak zijn zowel mannen als vrouwen schaars gekleed in leren huidenvellen. Zo tref je ze dan ook aan de kassa in de supermarkt of langs de kant van de weg. De vrouwen wassen zichzelf niet, maar smeren zich in met een mengsel van oker, geitenvet en kruiden. Als je wil, kun je een bezoek brengen aan een lokaal himbadorp en de vriendelijke en vaak ook gastvrije Himba ontmoeten. Leer meer over hun traditionele leefwijze en sta versteld van het feit dat deze mensen in dit dorre droge gebied kunnen overleven.

Dag 10 en 11: Naar Epupa Falls
Opuwo • Epupa Falls (180 km)
De Epupa Falls  worden gevormd door de Kunene rivier op de grens tussen Namibië en Angola. De rivier is ongeveer 500 meter breed en valt over een afstand van 1,5 km in een reeks watervallen naar beneden. De hoogste waterval is 37 meter hoog. De omgeving is woest en desolaat en de 4X4 zal goed van pas komen. De natuur rond Epupa kenmerkt zich door vijgenbomen, baobabs, palmbomen en roodkleurige rotswanden.

Dag 12: Zin in een beetje avontuur op het water?
Epupa Falls • Swartbooisdrift (125 km)
Na de Epupa Falls staat Swartbooisdrift op het programma. Swartbooisdrift ligt helemaal in het noorden van Kaokaland aan de Kunene Rivier, ongeveer 60 kilometer ten westen van Ruacana. De rivier voelt als een paradijs na een lange reis door het droge Kaokaland. De dikke vegetatie aan de rivier vormt een welkome afwisseling na de immense droogte. Ongerept en afgelegen ligt Swartbooisdrift ver weg van alles wat met massatoerisme te maken heeft. Je kunt hier een mooie kanotocht of bootcruise maken, vissen en zelfs raften als de waterstand het toe laat.

Dag 13: Naar Etosha
Swartbooisdrift • Etosha (330 km)
Tijd om afscheid te nemen van het hoge noorden en jullie klaar te maken voor een paar mooie safari’s! Vandaag staat namelijk het nationaal park van Etosha op het programma. Niet gevreesd, in Namibië zijn de kampeer- en lodge-accommodaties – in tegenstelling tot Botswana – helemaal omheind. Maar vanuit het kamp kun je de waterwholes gadeslaan waar de dieren overdag en ’s nachts komen drinken. Rond de plas is in het kamp een promenade met banken gemaakt, waar je de dieren vanaf een veilige afstand kunt gadeslaan. Iedereen zit in stille vervoering te kijken hoe bijvoorbeeld een grote kudde olifanten zich komt verfrissen. Of hoe giraffen hun voorste poten wijdbeens moeten spreiden om, ondanks hun lange nek, aan het water te kunnen. Ook gnoes, kudu’s en impala’s zijn vaak één voor één van de partij. Een fantastisch schouwspel. Wij zagen er alvast hele kuddes zebra’s, oryxen, springbokkes én… drie zwarte neushoorns!

Dag 14 en 15: Game drive vanuit Okaukuejo
Etosha (Okaukejo) (225 km)
Misschien had je gisteren geen zin meer om in het park rond te rijden. Dan kun je vandaag op pad. Op zoek naar olifanten, giraffen, springbokken, gemsbokken, oryxen, kudu’s, jakhalzen, neushoorns en … leeuwen. Er zijn verschillende plekken en routes waar je vanuit Okaukuejo naartoe kunt rijden. Je kunt dat perfect zelf doen. Enige voorwaarde: je mag niet uit de auto stappen in het kamp. Vraag aan medekampeerders of reizigers die je ontmoet waar ze welke dieren gespot hebben. Of je kunt ook een game drive reserveren met ervaren natuurgidsen. Zeker die in de vroege ochtend of de nachtsafari zijn leuk. Die laatste kun je immers niet zelf doen omdat je het kamp niet meer mag verlaten na zonsondergang. Beslist de moeite waard!

Dag 16: Naar Etosha – Oost
Etosha (150 km)
Etosha is zo uitgestrekt dat er ook nog een andere kant is waar je naartoe kunt, namelijk het oosten van Etosha. Het is er helemaal anders en beslist de moeite waard. Ook vanuit deze plek kun je game drives doen en zoeken naar die dieren die je nog niet eerder tegenkwam.

Dag 17: Naar Otjiwarongo
Etosha •  Otjiwarongo (370 km)

Tijd om afscheid te nemen van Etosha en verder te rijden naar Otjiwarongo, een ideale tussenstop voor je terugrijdt naar Windhoek. Je kunt er nog game drives doen om het wild in de omgeving te spotten. Maar er zijn ook wandelroutes die zowel individueel als met gids bewandeld kunnen worden. En Okonjima is de thuisbasis van de AfriCat Foundation. Deze organisatie beschermt de cheeta’s en de luipaarden die voor het toerisme in gevangenschap worden gehouden of beschoten zijn door boeren omdat ze een dreiging vormen voor hun vee. Het belangrijkste doel van de organisatie is het behoud van de cheeta’s en luipaarden door middel van onderwijs, onderzoek en een rehabilitatieprogramma. De AfriCat Foundation beschermt daarnaast ook leeuwen, woestijnlynxen, wilde honden en hyena’s. Als je wil kun je de Foundation nog bezoeken. Meer info ter plaatse.

Dag 18: Terug naar Windhoek
Otjiwarongo •  Windhoek (228 km)
Het zit er bijna op. Vandaag rijd je terug naar de stad waar jullie reis in Namibië begon: Windhoek. Daar kun je de auto inleveren en nog een laatste keer genieten van de Namibische sfeer in Windhoek. Daarna wacht de internationale vlucht naar huis. Heb je een terugvlucht in de voormiddag, dan boek je best nog een overnachting in Windhoek extra.

Dag 19: Welkom thuis!
Windhoek • Frankfurt/Brussel
Welkom thuis!

 

Richtprijs Zebraroute
Voor verblijf in lodges (huurauto inclusief):
Laagseizoen (Paasvakantie) € 3.245 pp.
Hoogseizoen (Zomervakantie en kerstvakantie): € 3.490 pp.
Kinderen jonger dan 12: – € 1.250.
Periode tussen 15-07 en 15-08: toeslag van € 20 pp. ivm duurdere autoprijzen

Voor kampeerders (huurauto + alle kampeermateriaal inclusief):
Laagseizoen (Paasvakantie) € 2.040 pp.
Hoogseizoen (Zomervakantie en kerstvakantie): € 2.495 pp.
Kinderen jonger dan 12: – € 650.
Periode tussen 15-07 en 15-08: toeslag van € 20 pp. ivm duurdere autoprijzen
Reken voor aan te raden extra’s zoals uitgebreide autoverzekering, compressor, satelliettelefoon, enz… op een totaal van ± € 695.

Wat is inbegrepen?
Huurauto (Toyota Hilux 2.5TD 4×4)
Alle overnachtingen
Ontbijt als je kiest voor de lodgeformule
Indien kampeerformule: kampeermateriaal (daktenten, matrassen, lakens, dekens, dekbedovertrekken, kussens, slopen, een tafel, stoelen, een koelkast, gasflessen, een gasstel, een gaslamp, een waterketel, een stoffer en blik, een afwasteil, een stofvrije keukenbox, een canvastas met het servies, een bbq-grill, een bbq-vork, koppen, mokken, dinerborden, kleine borden, soepkommen, messen, vorken, lepels, theelepels, een broodmes, een snijplank, een aardappelmesje, een blikopener, een flessenopener, een kurkentrekker, een set potten en pannen), autobenodigdheden (een willemoersleutel, een krik, een hendel voor de krik, een houten blok voor de krik, een spade, een gereedschapsset, sleeptouw, een gevarendriehoek, een brandblusser, een set reserve zekeringen, origineel autogereedschap), een EHBO-kit
Verzekering (reductie 3)
Luchthaventransport in Windhoek (tussen 7 en 16.30u)
Individuele informatie bij aankomst
24 u service in geval van pech
Onbeperkt aantal kilometers
1 bestuurder (uitbreiding kan)

Wat is niet inbegrepen?
De internationale vlucht
De dranken en de maaltijden (ontbijt is bij lodgeformule wel inbegrepen)
Benzine/diesel (0,99 € per liter)
De game drives of excursies die als optioneel worden beschreven
Toegangsprijzen voor de nationale parken
Fooien

Goed om te weten
* Voor reizen naar Namibië hebben zowel volwassenen als kinderen een internationale reispas nodig. Een visum is niet vereist voor mensen met een Belgische of Nederlandse identiteit. Wel een Engelstalig geboortecertificaat voor alle meereizende kinderen onder 18 jaar. Als er maar één (of geen) ouder meereist moet er ook een schriftelijke verklaring van de andere ouder(s) getoond worden.
* Er zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A en soms buiktyfus worden aangeraden.
* Er is een klein malariarisico in Etosha voor deze route. Meer info bij je huisarts.

Extra bouwsteen Fish River Canyon en Aus
Wil je de reis nog uitbreiden met de Fish River Canyon en Aus? Dat kan uiteraard. Na de Kalahari rijd je dan op dag 4 verder zuidwaarts naar de Fish River Canyon ipv naar Sossusvlei. De route gaat dan als volgt: Windhoek • Mariental (Kalahari, 2) • Fish River Canyon (2) • Aus (1) • Sesriem (Sossus 2) • Swakupmond (2) • Khorixas (1) • Opuwo (1) • Epupa Falls (2) • Swartbooisdrift (1) • Etosha (1+2+1) • Otjiwarongo (1) • Windhoek

Dag 4: Naar de prachtige Fish River Canyon
Mariental  Fish River Canyon
De Fish River Canyon is na de Grand Canyon de grootste kloof ter wereld. De canyon ligt aan de benedenloop van de Visrivier en behoort tot één van de absolute hoogtepunten van Namibië. Een indrukwekkende kloof met een totale lengte van 160 km, een maximale breedte van 27 km en tot 550 meter diep. De canyon is ontstaan door erosie en bewegingen in de aardkorst. De canyon begint bij het plaatsje Seeheim en eindigt bij Ai-Ais. De hoeveelheid water in de rivier is afhankelijk van het seizoen en de regenval. Je kunt langs de canyon in alle rust genieten van de prachtige uitzichten. Het mooiste uitkijkpunt bevindt zich bij Hell’s Bend, waar de kloof een aantal scherpe bochten maakt. Er zijn ook diverse wandelroutes mogelijk. De bekendste wandeling van Afrika is de Fish River Hiking Tail.  De kloof afdalen is alleen toegestaan onder begeleiding van een ervaren gids. Tijdens een bezoek aan de Fish River Canyon heb je ook kans om wildlife te spotten. Hier leven onder andere herten, bergzebra’s en bavianen.

Dag 5: De Fish River Canyon verkennen
Fish River Canyon
Hiken of een canon drive, welke activiteit jullie ook kiezen: geniet van deze wonderbaarlijke setting!

Dag 6: Naar de woestijnpaarden van Aus
Fish River Canyon – Aus
Aus is een klein dorp in het zuiden van Namibië, gelegen aan de spoorlijn tussen Keetmanshoop en Lüdertitz. Het dorpje is vooral bekend omwille van de wilde woestijnpaarden die er leven. Die paarden zijn waarschijnlijk afkomstig van het Duitse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Niet ver van Aus was toen een groep van tienduizend soldaten en zesduizend paarden gestationeerd. Er wordt gezegd dat er op een bepaald moment door een Duits vliegtuig een bom afgeschoten werd nabij een groep van duizend zevenhonderd paarden.  Nadien werden veel van die paarden niet meer teruggevonden. Zijn woestijnpaarden speciale paarden? Toch wel een beetje. Ze urineren minder dan normaal en kunnen tot vijf dagen zonder water. Bij Garub is een drinkplaats voor de paarden en vanuit een schuilhut kunt je de dieren vaak zien.

Richtprijs extra bouwsteen Fish River Canyon en Aus
Lodges
Laagseizoen:                                                                                      +€ 680 pp.
Hoogseizoen:                                                                                     + € 720 pp.
Kinderen jonger dan 12 jaar: min € 240 (indien kamer gedeeld wordt met de ouders)
Periode tussen 15-07 en 15-08: toeslag van € 20 pp. ivm duurdere autoprijzen

Kamperen en lodges:
Laagseizoen:                                                                                        + € 175 pp.
Hoogseizoen:                                                                                       + € 207 pp.
Kinderen jonger dan 12 jaar: min € 35 (indien kamer gedeeld wordt met de ouders)
Periode tussen 15-07 en 15-08: toeslag van € 20 pp. ivm duurdere autoprijzen