De mooie bergen in Centraal-Griekenland
10 dagen, 9 overnachtingen

Bewonder de indrukwekkende bergen, prachtige uitzichten en schitterende oude bergdorpjes
 Maak een trekking door de Vikoskloof
Ga raften op de Voidomatisrivier
Bezoek de zwevende kloosters
Ontdek de geheimen van de Griekse keuken
Ga zwemmen, snorkelen en varen In Perdika
Geniet van prachtige stranden aan een azuurblauwe zee
Wandel of fiets door een prachtige natuur

Onderstaand programma is een voorbeeldroute die we hebben samengesteld om jullie een zo compleet mogelijk beeld te geven van een bestemming. Elke voorbeeldroute kan uiteraard op maat aangepast worden voor jullie. Laat ons gerust weten wat jullie belangrijk vinden!


Basisroute: Thessaloniki • Mount Olympus (2) • Meteora (2) • Vikos (3) • Portaria (2)
Duur: 10 dagen, 9 overnachtingen.
Bouwstenen: Aansluitend bouwsteen Athene (3 dagen) of bouwsteen strand (3 dagen) mogelijk.
Voor wie: Voor gezinnen met kinderen en tieners.
Moeilijkheidsgraad: Medium, vooral omwille van de trekkings en wandelingen.
Accommodatie: Mooie, persoonlijke hotels met charme en couleur locale; Standaardkamers. Goeie prijs/kwaliteit-verhouding. Upgrades naar meer luxueuzere hotels zijn mogelijk. Laat het ons zeker weten.
Vervoer: Privé-auto
Ideale reisperiode: Paas- of zomervakantie
Richtprijs: Vanaf € 1.355 pp.
De concrete prijs is afhankelijk van periode, hotelkeuze, leeftijd van de kinderen en kamerindeling.

“De Sirtakiroute leert je een heel ander Griekenland kennen: ruige bergen, kloven, rotsen, wilde orchideeën, olijfgaarden, wetlands en tientallen eilanden. Onbekend, ongerept en beeldschoon!

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Aankomst in Griekenland en selfdrive naar de Olympusberg
Brussel • Thessaloniki • Litochoro
Welkom in de sprankelende Griekse stad Thessaloniki! Ga alvast jullie huurauto ophalen en rijd het Griekse binnenland in. Wie wil, kan ook al even stoppen bij de archeologische site van Vergina! In de 19e eeuw werd in de buurt van Vergina immers de stad Aigai ontdenkt,  de oude eerste hoofdstad van het Koninkrijk van Macedonië. Je vindt er nog het monumentale paleis, rijkelijk versierd met mozaïeken en beschilderd pleisterwerk en een begraafplaats met meer dan driehonderd grafheuvels, waarvan sommige dateren uit de 11e eeuw voor Christus. Eén van de koninklijke graven in de Grote Tumulus is van Philippus II, die alle Griekse steden veroverde. Nooit gehoord van Philippus II? Dan doet zijn zoon wellicht wel een belletje rinkelen: Alexander De Grote! Daarna rijd je weer verder tot in Litochoro, aan de voet van de Olympusberg.

Dag 2: River trekking bij de Olympusberg
Litochoro (B)
Volgens de Griekse mythologie woonden de twaalf Griekse goden op de berg Olympus. De Griekse dichter Homerus noemde de berg daarom ook wel het huis van de Goden. In veel mythologische verhalen speelt de berg een grote rol. Helemaal tot op de top van de berg gaan jullie vandaag niet geraken – voor een echte trekking heb je een paar dagen nodig – maar de riviertrekking is ook een heel mooie en aparte beleving. Onder begeleiding van een gids ga je op trektocht langs en door de rivier. Onderweg zijn er watervallen en natuurlijke waterbronnen waarin je je naar hartenlust kunt verfrissen. Het is de ideale manier om op een warme dag de berg Olympus te verkennen! Toegankelijk voor iedereen.

Dag 3: Naar de Meteoren
Litochoro • Kalambaka (B)
Meteora, hét paradijs voor liefhebbers van cultuur én natuur dat in 1988 Unesco-werelderfgoed werd. In Meteora vind je gigantische rotsformaties met in totaal zes bewoonde ‘zwevende’ kloosters. Kun je je voorstellen hoe deze kloosters in de 11de eeuw werden gebouwd? Er waren toen nog geen vaste trappen, lift of andere moderne gemakken. Je moest dus steen voor steen omhoog!  Nadat jullie ingecheckt zijn in het hotel, kunnen jullie  (optioneel) nog een avondwandeling bij zonsondergang doen De wandeling duurt ongeveer twee uur.

Dag 4: De zwevende kloosters bezoeken
Kalambaka (B, L)
Goed geslapen in Meteora en klaar om aan de dag te beginnen? Jullie hebben vandaag een privé-gids ter beschikking om een paar kloosters te bezoeken. De Meteora heeft in totaal zes zwevende  kloosters: Grote Meteoor, Varlaam, Agia Nikolaou Anapafsas, Megalo Meteora (Metamorfosis), Roussanou, Agia Triada (Holy Trinity) en Agia Stefanou. Het Griekse woord meteorizomai  betekent in de lucht zweven en zeker in de wintertijd, als de kloosters soms zijn gehuld in een mistige deken, wordt de betekenis ervan duidelijk. De conisch gevormde rotspartijen die hoog boven de vallei uitsteken en daarop de zes kloosters, zijn alvast mysterieus en indrukwekkend! Tijdens de Meteora hiking tour breng je een bezoek aan het verwoeste klooster van Pantocrator op de rots Ntoupiani, het verlaten en gerestaureerde klooster van de ‘Ipapanti’, de indrukwekkende kloosters ‘Great Meteoro’ en ‘Varlaam’ en de grot van Sint George Mandila, waar elk jaar klimmers opklauteren om een sjaal op te hangen. Reis je met kleinere kinderen of hou je niet zo van wandelen: je kunt de kloosters ook bezoeken met een gids en een minivan. Je bezoekt dan drie kloosters en de tocht duurt vier uur. Laat het weten als jullie liever daar voor gaan.

Optionele bouwsteen om tussen te voegen (1 dag):
Meteora Scramble tour, een onvergetelijk avontuur! (vanaf 7 jaar)
Kalambaka (B)
Liefhebbers van avontuur: today is the day! Want vandaag staat de Meteora Scramble Tour op het programma. Wat is het precies? Een klim- en klauterervaring op één van de hoogste rotsen van Meteora! De dag begint met een ontmoeting met je gids onder de kerk van ‘Kimisis Theotokou’. Hij geeft jullie een persoonlijke uitrusting en leert jullie hoe je die kunt gebruiken. Daarna volgt een wandeling op een smal paadje omhoog tussen de rotsen. Als je de beroemde ‘naaldrotsen’ bereikt, zal de gids de touwen klaarmaken en kunnen jullie aan jullie klimervaring beginnen. Onderweg naar de top kom je ferrata’s tegen, paden die in de rots en schoorsteenachtige klimonderdelen zijn uitgehouwen! Het vraagt een beetje moed maar onvergetelijk! Laatste stop is het heilige kruis van Hagia met een groot balkon om te genieten van een uitzicht tussen het Thessalische plateau, de bergen van Pindos en de gigantische toppen van Meteora!
Je wandelt veilig over het oude pad geplaveid op de rand van de kliffen en genieten van het verbluffende uitzicht tussen de rotsen. Het pad dat we volgen werd in de middeleeuwen gebruikt door de monniken die in het verwoeste kleine klooster van Twelve Apostles woonden. De rots van de Grote Heilige maakte ook duizenden jaren geleden deel uit van de oude vestingwerken van de stad beneden. Een onvergetelijk avontuur met klimmen en via ferrata!

Dag 5: Naar de mooie Vikoskloof!
Kalambaka • Vitsa (Zagori) (B)
Als je aan Griekenland denkt, dan is wandelen wellicht niet het allereerste wat bij je opkomt. Daarom zal het waarschijnlijk een feest zijn om te ontdekken wat een verborgen, ongerepte en magnifieke wandelpaden het vasteland van Griekenland herbergt. Zeker in de regio Zagoria vind je indrukwekkende bergen, dramatische kloven, zonfilterende bossen, alpine pieken en turquoise meren en rivieren met fotogenieke stenen bruggen en lieflijke dorpjes tegen de bergen opgebouwd.  Onbeschrijfelijk mooi allemaal. De Vikoskloof is vandaag alvast the place to be.
Je rijdt vandaag naar Vitsa, een dorp op 1060 meter hoogte aan de westelijke rand van de Vikoskloof. Voor de liefhebbers van lekker eten: ze hebben hier een lokale specialiteit: een kaastaart gebakken in een grote pan. Zeker eens proberen! Een wandeling door het dorp is zeker een aanrader. Er zijn mooie stenen gebouwen en met steen geplaveide paadjes. De kerken van Agios Athanasios en Agios Georgios zijn van bijzondere architectuur en de traditionele cafés en tavernes zijn met bloemen versierd, Op loopafstand (800 meter), aan de rand van de Vikos-kloof, bevindt zich ook het mooie klooster van Agia Paraskevi. Vandaaruit heb je een prachtig uitzicht over de kloof.

Dag 6: Trekking door de Vikoskloof
Vitsa (B, L)
Vandaag staat een trekking op het programma door de Vikoskloof. De  kloof is volgens het Guinness Book of Records de diepste kloof ter wereld. De diepte varieert van 450 tot 1600 meter. Er zijn diepere kloofwanden te vinden, maar die hebben een veel grotere breedte. De Vikoskloof is op het smalste gedeelte maar enkele meters breed. De kloof is in totaal twintig kilometer lang en is gedurende miljoenen jaren uitgesleten door de Voidomatisrivier. Het is een meesterwerk van de natuur. Je kunt vandaag kiezen voor een wandeling van een volledige dag. Dan stap je van Monodendri tot Vikos in ongeveer zeven uur. Vind je dat te lang of zijn de kinderen nog klein dan kun je ook kiezen voor een verkorte tocht  van ruim vier uur. Je wordt dan met de auto van Monodendri naar Papingo gebracht en je stapt van daaruit naar Vikos.  Onderweg is een picknick lunch voorzien. Geniet alvast van al het moois dat Griekenland te bieden heeft!

Dag 7:  Raften op de Voidomatisrivier!
Vitsa (B)
Vandaag een avontuurlijk dagje! Want er staat een rafting op het programma op de Voidomatisrivier, midden in het Vikos-Aoos Nationaal Park. Rijd na het ontbijt naar de raftingbasis in Klidonia, op de hoofdweg van het dorp Aristi naar het dorpje Papingo. Daar word je rond half elf verwelkomd door het raftingteam dat jullie het nodige veiligheidsmateriaal bezorgt. Als je klaar bent, brengt een minibus jullie naar de startlocatie, de brug van Aristi-Papigo. Tijdens de transfer heb je een indrukwekkend uitzicht op de berg Tymphi, de Astraka-torens en de Papigo-dorpen.
Dan volgt nog een veiligheidsbriefing, wat rivieroefeningen en je kunt beginnen! Tijdens de afdaling stop je voor een optionele verfrissende duik in het kristalheldere water van Voidomati en kun je een bezoek brengen aan het verlaten 16e-eeuwse Agioi Anargyroi-klooster. Tijdens de laatste etappe van de reis peddel je onder de kunstmatige watervallen van de stenen brug van Klidonia. De afdaling eindigt kort na de brug van Klidonia net buiten de raftingbasis. Terug tegen ongeveer half twee.
Als je nog zin hebt kun je nadien ook nog een bezoek brengen aan het dorpje Kipoi en de mooie traditionele stenen bruggen.

Dag 8: Naar de kust van Pelion
Vikos • Portaria (B)
Vanuit Vikos rijden jullie verder naar het schiereiland Pelion, halverwege tussen Thessaloniki en Athene. Veel locals brengen in deze streek hun vakantie door. Eén van de mooiste, meest interessante en unieke traditionele dorpen in deze regio is Portaria. De adembenemende natuurlijke schoonheid, het frisse bronwater, de indrukwekkende traditionele herenhuizen en de kronkelige paadjes maken van Portaria een plek waar je rust en schoonheid vindt.  Check in in het hotel op 1 kilometer van het dorpje en geniet alvast van de mooie infrastructuur. Er is ook een Spa waar je je heerlijk kunt laten verwennen. Zin in een beetje actie? Dan kun je vanmiddag even naar Makrinitsa rijden. Makrinitsa wordt ook wel het balkon van Pilion genoemd. Het dorp is amfitheatersgewijs gebouwd en er zijn flinke hoogteverschillen. Zo ligt het laagste punt op 350 meter hoogte en het hoogste punt van Makrinitsa op 700 meter boven de zeespiegel. Makrinitsa heeft veel verborgen geheimen en tijdens een wandeling door het dorp word je keer op keer verrast met fraaie uitzichten, traditionele huizen, terrasjes, kunstwerken en pleintjes. In Makrinista kun je mooie souvenirs kopen, maar ze zijn hier wel prijzig. In andere dorpen in Pilion zijn de prijzen beslist lager. De auto kun je parkeren op een plein in de schaduw van grote bomen. Ga zeker ook eens eten in Kritsa Restaurant, één van de beste restaurants van Portaria.

Dag 9: Zwemmen, chillen aan het strand, koken, mountainbiken of een ritje me een stoomtrein, Pelion heeft veel mogelijkheden! (optioneel)
Portaria (B)
Vandaag kunnen jullie kiezen uit een waaier aan mogelijkheden:
Een mountainbiketocht!
Daarvoor rijd je eerst even tot in Kato Gazea (± 45 minuutjes rijden vanuit Portaria). Vanuit Kato Gazea vertrek je dan met de mountainbike langs een mooi parcours: je fietst langs de kust,  voorbij de stranden van Kala Nera en Koropi op een pad in de schaduw van olijfbomen. Daarna kom je in een meer bosachtige omgeving met verborgen watervallen en kleine meertjes waar je kunt zwemmen in helder water. Voor liefhebbers van actie, sport en natuur!

Een Griekse kookworkshop (aanrader als je houdt van koken en de Griekse gastronomie!)
De Griekse keuken is heerlijk! Om thuis ook nog die Griekse lekkernijen op jullie bord te kunnen toveren, kan een kookworkshop zeker niet ontbreken. Daarom worden jullie verwacht op de boerderij van Karaiskos, waar je alvast bij aankomst getrakteerd wordt op zelfgemaakte hapjes. Daarna kun je een bezoek brengen aan de moestuin en leer je alles over de seizoensproducten en de  kruiden die lokaal in Pelion worden geteeld. En dan is het tijd om zelf aan de slag te gaan! Mezze, Greek pie, Griekse groenten uit de oven, tzaziki, enz… Afhankelijk van wat er die dag allemaal op het menu staat. Na afloop mag je uiteraard smullen van al dat lekkers! De kookworkshop kan zowel ’s middags als ’s avonds en duurt ongeveer drie uur.

Oude platanen
Op het Agia Paraskevi kerkplein staat een gigantische plataan van meer dan duizend jaar oud.    De omtrek van zijn stam is ongeveer 17,5 meter! De stam splitste zich in verschillende gigantische takken. Niet ver daarvandaan staat nog een andere Plataan, een beetje jonger maar ook al 800 jaar oud, met een stamomtrek van 14 meter.

Stranden
Breng een bezoek aan de oudste stranden van Papa Nero, Ntamouhari en Fakistra.

Stoomtrein
Maak een ritje met de stroomtrein van Pelion, ook wel ‘Moutzouris’ genoemd, naar verluidt de mooiste van Griekenland. Over een traject van zestien kilometer boemelt het treintje omhoog door olijfboombossen, over berghellingen en prachtige oude bruggen, met als  eindstation het bergdorp Miliès. De oorspronkelijke naam van het treintje is Moutzóuris, dat in het Grieks smeerpoets betekent, verwijzend naar de vroegere rook- en roetwalmen. Die zijn er nu gelukkig niet meer, zodat je door de open raampjes kunt genieten van de schitterende        vergezichten over de Pagasitische Golf. Het treinritje is 15 kilometer, enkele reis, en duurt ongeveer anderhalf uur. Onderweg is er nog een stop van 15 minuten in Ano Gatzea. Om 15 uur rijdt de stroomtrein weer terug vanuit Milies. Het spoor van de Pilion trein is één van de smalste   ter wereld, amper 60 cm breed!

Het kerkje van Abba!
En er zijn nog mogelijkheden! Fans van een vleugje nostalgie? Dan is het Agios Ioannis Kastri kerkje ook een mooie tip. Het is de plek waar Meryl Streep het liedje van ABBA “The winner takes it all” zingt. De afstand vanaf Glossa is ongeveer vijf kilometer. Door een prachtige groene natuur heen, brengt de smalle weg je via vele bochten naar het strand van Agios Ioannis toe. Bij de eerste aanblik van de honderd meter hoge rots in de zee met op de top een klein kerkje, ben je meteen onder de indruk. Bijna tweehonderd treden moet je bewandelen om aan de top te komen, maar dat is meer dan de moeite waard. Het uitzicht van hierboven is adembenemend.

Dag 10: Terug naar huis
Portaria • Thessaloniki (B)
Vandaag eindigt jullie rondreis door het noorden van Griekenland. Lever jullie huurauto in en neem het vliegtuig terug naar Brussel. Fijne terugvlucht en welkom thuis!
* Wie graag nog even in Thessaloniki blijft, dat kan uiteraard ook geregeld worden. 

Richtprijs Sirtakiroute
Vanaf € 1.315 pp 

De concrete prijs is afhankelijk van periode, hotelkeuze, leeftijd van de kinderen en kamerindeling. 

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen met ontbijt, tenzij anders vermeld
•  Alle genoemde begeleide activiteiten, tenzij optioneel
• Alle nodige transfers voor de begeleide activiteiten
• Lokale vertegenwoordiger stand-by om 24/7 te helpen
• Aansprakelijkheidsverzekering
• Verblijfsbelastingen

Wat is niet inbegrepen?
• 
Vliegtuigtickets (Reken op € 400 à € 500 pp. – afhankelijk van het moment van boeking)
• Autoverhuur (± 1.500 voor 4 personen – afhankelijk van het type auto en het moment van boeking)
• Lunch en diner indien niet vermeld
• Toegangsprijzen voor kloosters
• Rondleidingen op archeologische en religieuze plaatsen
• Fooien

Extra bouwsteen (3 dagen)
Wil je toch nog graag een paar nachten strand toevoegen, dan raden we  Parga aan. De route ziet er dan uit als volgt:
11 dagen: Thessaloniki • Pelion (2) • Meteora (2) • Vikos (3) • Parga (3)
Prijs: + € 240 pp.

Dag 1: Naar de westkust van Griekenland
Vitsa • Perdika (B)
Van het binnenland rijd je vandaag verder naar een heel andere regio: de westkust van Griekenland.  Het is er beslist een beetje drukker dan de afgelopen dagen, maar de Griekse kust is sowieso ook heel mooi en aantrekkelijk. Ideaal om nog een paar dagen te chillen. Wil je graag nog een beetje actie, dan kan dat natuurlijk ook!

Dag 2: Alonaki beach, het stadje Preveza of Acheron Springs
Perdika (B)
Alonaki is een klein strand met bijzonder donker zand dat aan de rand van het meer van Korission ligt, net voor het grote strand van Chalikounas. Het is een ongeorganiseerd strand, je vindt er geen parasols of ligstoelen en er zijn geen winkels. Het is er ondiep, maar het kan er wel behoorlijk winderig zijn waardoor de zee onrustig wordt. De regio is omgeven door grote kliffen en een kleine grot op het noordelijke deel van het strand. Voor wie op zoek is naar rustig en ontspanning is dit een ideale plek. . Op de klif in Alonaki is een restaurant dat niet alleen speciale gerechten serveert, maar ook een indrukwekkend uitzicht biedt op het strand. Vanaf hier kun je het meer in al zijn pracht bewonderen en de gouden stranden van Chalikounas en Issos zien.
Voor liefhebbers van cultuur en architectuur: het stadje Preveza herbergt een paar beroemde archeologische sites zoals het oude Nicopolis, het orakel van Nekromandion, het Zalongomonument en Kassopi. In het oude centrum van Preveza is het heerlijk slenteren door de smalle straatjes met de Seitan Bazaar, de Venetiaanse klokkentoren uit 1752, het Venetiaanse fort Agios Andreas uit de 18e eeuw en statige herenhuizen uit de 19e eeuw. Ook het fort van Pantokratoras is een bezienswaardigheid. Samen met het kasteel van Agios Georgios domineert het de ingang van de golf van Amvrakikos.

Acherons Springs Tour (optioneel):
Een leuk uitstapje naar een verrassende plek. De Acheron River loopt door een prachtige kloof waar je zelf doorheen kunt wandelen. Je rijdt er in ongeveer 35 minuten met een huurauto naartoe. Als je het pad volgt, loop je eerst een paar honderd meter langs de rivier, daarna gaat het pad over in de rivier. Je loopt door het (koude) water de prachtige kloof in die af en toe wat dieper wordt. Neem dus badkleding en (water)schoenen mee als je de hele kloof wilt lopen. Een hele mooie ervaring! Je kunt het doen met of zonder gids.

Dag 3: Zwemmen en snorkelen rond de eilandjes van Sivota
Perdika (B)
Het dorp Sivota heeft een bijzonder mooie ligging in een groene bosrijke omgeving en aan een kleine baai met verschillende eilandjes en mooie zandstranden voor de kust. In het heuvelachtige gebied rondom Sivota groeien veel dennenbomen en olijfbomen. De dennenbomen groeien vaak tot aan de kust en geven op veel plaatsen schaduw op de stranden. Voor de kust liggen kleine leuke eilandjes die met een kleine motorboot te bereiken zijn.  Je kunt er heerlijk zwemmen en snorkelen. Wel belangrijk om te weten: je bent hier zelden alleen. De Blue Lagoon ligt aan een kleine baai en wordt ook wel het Paradise strand genoemd vanwege het mooie witte zand aan het kristalheldere blauwe water, het strand loopt hier langzaam af in zee. Vraag aan de gids om jullie te brengen naar de mooiste plekjes.