Reizen tijdens het regenseizoen? Een probleem of niet?

Een paar keer per maand krijgen we die vraag in onze mailbox. “Het is regenseizoen in Azië in juli en augustus. Kunnen we daar dan wel naartoe gaan?” Wat ons betreft volmondig: ja, natuurlijk. Want wat betekent dat, regenseizoen? In ieder geval iets helemaal anders dan een dagenlange regenperiode bij ons! Want één: het is er warm, waardoor een regenbui zelfs voor een beetje verfrissing zorgt. En twee: het regenen duurt er doorgaans geen hele dag.

In Azië, maar ook in veel andere landen kennen ze niet meer dan twee seizoenen: een droog seizoen en een nat seizoen. In het natte seizoen, het regenseizoen, ook wel green season genoemd, regent het bijna dagelijks. Maar bijna altijd op hetzelfde tijdstip. Soms in de voormiddag, soms tegen de late namiddag. Je ziet de wolken opkomen en de hemelsuizen trekken zich open. Het regent doorgaans heftig, veel heftiger dan wij hier ooit zien. Maar het is ook binnen de kortste keren helemaal opgedroogd. Meestal ben je er in een uurtje vanaf. Het gebeurt heel zelden dat er eens een activiteit of bezoek niet kan doorgaan omwille van de regen. Zelf hebben we heel Azië bezocht in het regenseizoen: Thailand, Cambodja, Laos, Vietnam, Indonesië, Sri Lanka, Myanmar… Dat heeft ons nooit gehinderd. Meer zelfs, het heeft ook veel voordelen: de natuur kleurt prachtig groen. De rijstvelden zijn bijvoorbeeld het allermooist tijdens het regenseizoen. De watervallen zijn goed gevuld en de rivieren staan op hun mooist. De wegen zijn veel minder stoffig dan tijdens het droge seizoen. De temperaturen zijn minder hoog. En het is overal minder druk.

Misschien één nadeel: er kunnen meer muggen zijn. Maar ook dat moet zeker niet overroepen worden. Want tegen muggen moet je je sowieso beschermen in een tropisch land. Dus, een reis in het regenseizoen? Zeker wel! Schrikt de regen nog altijd af? Denk dan aan al die leuke dingen die je wel kunt doen als het regent: een Thaise massage? Een leuke kookworkshop? Onder de parasol een boekje lezen?

Toch geen zin in regen(seizoen)? 

Als je echt geen regenseizoen wil in de maanden juli of augustus, dan zijn er uiteraard nog een aantal bestemmingen in ons aanbod waar de kans op regen zeer klein tot onbestaande is: