rabelorabeloroute-tekst
Porto en omgeving
9 dagen

rabelo Porto in al zijn facetten
rabelo Romantische stadspleinen
rabelo Dorpjes waar de tijd bleef stil staan
rabelo Slapen in een hostel, een boerderij, een finca, een herenhuis,…
rabelo Trekking door natuurreservaten en dansen op Fadomuziek
rabelo Een haan schilderen als geluksbrenger
rabelo Archeoloog spelen voor één dag

in-het-kort-lichtgroen
Route:
Porto (2) • Amares (3) • Douro (3)
Duur: 9 dagen
Voor wie: Voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden.
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk: wandelingen en activiteiten zijn voor alle leeftijden toegankelijk
Accommodatie: Mooie natuurhotels met zwembad; In Porto: fijn hotel of appartement in het centrum
Vervoer: Selfdrive *
Ideale reisperiode: Alle vakanties
Richtprijs:  1180 pp

“De Rabeloroute laat je in negen dagen kennismaken met de prachtige cultuurstad Porto en het groene noorden van Portugal. Cultuur en natuur doorspekt met veel extra’s!”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Welkom in Portugal
Brussel • Porto
Bem-vindo a Portugal! Welkom in Portugal, het land van de azulejo’s, fado en gegrilde sardines. Het land met een prachtige natuur en kleine dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan. Maar evengoed het land van authentieke steden met een rijke geschiedenis. Eerste halte van jullie reis: Porto, een prachtige cultuurstad met een rijke geschiedenis aan de oevers van de Douro. Je wordt opgehaald op de luchthaven en naar een hippe hostel in het centrum van de stad gebracht. De rest van de dag kun je vrij spenderen. Ben je al vrij vroeg in Porto dan kun je eventueel al de zesbruggen rivercruise doen, een ideale kennismaking met deze prachtige stad. Vlij jullie neer op het dek en laat de mooie stadsgezichten en taferelen langs het water op jullie afkomen. Sowieso krijgen jullie van ons ook een voucher waarmee je twee dagen Porto kunt verkennen met de HO-HO-bus (Hop on – hop off), ook wel bekend als de yellow bus. Voor de kinderen alvast een heel leuke belevenis. Je zit als het ware in een grote cabrio en je kunt kiezen waar je uitstapt.

Dag 2: Samen Porto verkennen
Porto (B)
In Porto valt er heel veel te beleven. Wat precies hangt af van jullie persoonlijke voorkeur en van de leeftijd van de kinderen. Maar alles kan. Aanraders? Met stip op nummer één: Ribeira! Ribeira is het oude stadsgedeelte van Porto. Het hele gebied is door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. En als je er rondwandelt, begrijp je waarom. Op een paar vierkante kilometer maak je een reis terug in de tijd. Terug naar de vijftiende eeuw bijvoorbeeld, toen de eerste Portugese schepen vanuit Ribeira naar Afrika vertrokken. De kleurige huizen van Ribeira zijn tegen steile rotsformaties opgebouwd. In de wijk kom je helemaal in mediterrane sferen. Je loopt door smalle straatjes. Oude dames en heren met wandelstokken zwoegen zich een weg naar boven. Waslijnen wapperen in de wind. Met stip op nummer twee: Casa Da Musica, het mooiste muziektheater van Europa! Door de zeer specifieke bouwwijze in verschillende facetten springt het gebouw al van ver in het oog. Kom je dichterbij, dan vallen de metersdikke muren op. Het gebouw telt maar liefst elf verdiepingen, waarvan er drie ondergronds zijn. Behalve de centraal gelegen concertzaal met 1238 plaatsen, vind je er een auditorium met driehonderd plaatsen, acht repetitiezalen, een restaurant, een café, een terras op het dak, een muziekwinkel en een documentatiecentrum. Een uitgestippelde wandelroute doorheen het gebouw brengt je in contact met de verschillende ruimtes. Het Casa da Música werd ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas die – zoals je duidelijk kan zien – komaf wilde maken met het elitaire karakter dat dit soort cultuurtempels vaak kenmerkt.
Ook heel leuk: De Livrario Lello & Irmão, een zeer bekende historische en artistieke boekhandel van de stad Porto. Hij mag volgens verschillende bronnen zelfs één van de mooiste boekhandels ter wereld genoemd worden. De indrukwekkende trappen zijn gewoon als kunst te bewonderen. De warme uitstraling die het hout, de rode treden en alle boeken geven, kom je zelden tegen in een boekhandel van dit formaat. Het geheel doet erg koninklijk aan. En dan zijn er nog Serralves (het museum voor moderne in het schitterende park ‘Parque de Serralves’ vlakbij het centrum van Porto), de Kathedraal Sé (één van de oudste monumenten van de stad Porto) en de Torre dos Clérigos (de toren van de Igreja dos Clérgos kerk) die zichtbaar is vanuit heel Porto en daardoor symbool staat voor de stad. Je kunt helemaal tot boven, maar dan moet je wel 225 trappen doen.

Dag 3: Naar het kasteel van Guimaraes
Porto • Barcelos/Braga • Gerês (B)
Vandaag reis je verder noordwaarts. De wegen in Portugal zijn heel goed, een selfdrive is dus heel makkelijk. We zorgen voor de juiste routeplannen en heel wat bijkomende informatie voor leuke stops onderweg. En route zijn er veel leuke steden te bezoeken. Wat dachten jullie van Braga en Barcelos?
Wie wil, kan vandaag kiezen voor een leuke workshop! Zin in jullie eigen haan schilderen? Dan rijd je verder naar het stadje, Galegos Santa Maria, bij Barcelos, de stad van de hanen. Je zult wel al gemerkt hebben dat de haan hét symbool is van Portugal. Volgende legende vertelt hoe dat komt: ‘Een pelgrim op doorreis naar Santiago de Compostela komt aan in het stadje Barcelos, in de Minho. Daar wordt hij valselijk beschuldigd van diefstal. Tegenover de rechter houdt de pelgrim vol dat hij onschuldig is. De rechter, die een gebraden haan aan het verorberen is, veroordeelt hem toch. Daarop voorspelt de pelgrim dat de haan op het bord van de rechter drie keer zal kraaien als bewijs van zijn onschuld. Op het moment dat men de pelgrim wil ophangen, kraait de haan inderdaad en wordt de man vrijgelaten.’ De haan staat symbool voor ‘onvoorstelbaar geluk’. Naar huis gaan zonder een haan uit Portugal kan dus niet. Ambiance en een leuk souvenir verzekerd! Na Barcelos kan je nog de stad Braga bezoeken.

Dag 4: Trekking door het natuurreservaat Gerês
Gerês (B)
Even weg van het stadsleven en de natuur in vandaag. Het Parque Nacional da Peneda-Gerês is het oudste natuurpark van Portugal. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 72.000 hectare en grenst direct aan het Spaanse Parque Natural Baixa Limia – Serra do Xurés. Samen vormen ze een natuurgebied van zo’n 100.000 hectare. Afspraak aan het ‘tourist office’ van Rio Caldo, waar je met een jeep wordt opgehaald. Vandaar rijd je naar Vilarinho das Furnas waar je een trekking maakt door de rio Homem Valley. Vergeet dus zeker je wandelschoenen niet. Leuk voor de kinderen: volg het spoor van de oude Romeinse afstandsmarkeringen. Tussen elke markering zou een afstand van ongeveer duizend stappen moeten liggen. Geniet ook van de picknicklunch in deze prachtige setting!
In de namiddag rijden jullie verder naar de dorpjes Soajo en Lindoso. Aanrader hier is zeker en vast het Castelo Do Lindoso, een kasteel dat al in documenten uit de 13e eeuw wordt genoemd. Alleen de weg ernaartoe is al interessant. Je rijdt gestaag naar boven door dorpjes waar de tijd vijftig jaar geleden bleef stilstaan. Door zijn ligging vlakbij de grens speelde het gebied altijd een grote militaire rol voor de verdediging van Portugal, vooral tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog tussen Portugal en Castilië in 1640. Lindoso was soms in Spaanse handen en dan weer in Portugese handen. Het kasteel zou pas in 1663 definitief Portugees bezit worden en in dit laatste deel van de oorlog veranderde het in een klein fort, waarvan de muren en de wachttorens nog intact zijn. Aan de zijkant bevindt zich een interessante verzameling granieten graanschuren (espigueiros) waar vroeger het graan van de gemeenschap werd opgeslagen. Sommige worden door de dorpelingen nog altijd gebruikt.

Dag 5: Bezoek Braga en Barcelos en workshop Portugese haan schilderen
Gerês (B)
Vandaag een dag die je vrij kan invullen. Even genieten van wat rust of samen een leuke natuurwandeling maken. Voor wie het wat avontuurlijker mag, kan kiezen voor canyoning. Op een uurtje rijden richting Ponte de Barca, staan jullie aan de Rio Carcerelha. Canyoning is een avonturensport waar je het water in een kloof (canyon) volgt. Het water heeft ervoor gezorgd dat de rotsen uitgesleten zijn en dat er een pad is ontstaan waar het water sneller door naar beneden stroomt. Door te abseilen, zwemmen, klimmen, glijden en springen probeer je watervallen, scheuren en beekjes te overwinnen. Je wordt begeleid door ervaren gidsen. Zij zorgen ook voor beschermkledij, veiligheidsmateriaal, een lekkere picknick en alle nodige instructies.

Dag 6: Naar de Douroregio
Gerês • Douro (B)
Vandaag rijden jullie door naar de prachtige streek van de Douro. Onderweg kan je nog een bezoek brengen aan het stadje Guimarães met haar prachtig historisch verleden. De stad is zelfs lange tijd de hoofdstad geweest van Portugal. In het kasteel van Guimarães werd de bekende Alfonso Henriqes, de latere koning geboren. Breng zeker vandaag nog een bezoek aan het prachtige kasteel boven op de berg en aan het hertogelijk paleis van de Graven van Braganca. Loop de helling af via de middeleeuwse straat Santa Maria en let op de fraaie gotische gevels. Het mooie centrum werd in 2001 door UNESCO opgenomen in de Werelderfgoedlijst. Het plaatsje lijkt weggelopen uit een middeleeuwse film: smalle straten, kleine pleinen, oude huisjes. Guimaraes heeft in het historische centrum een aantal gezellige pleintjes zoals het Praca de Santiago gelegen aan het plein Largo da Oliveira en Praca Sao Tiago. Op deze pleintjes vind je veel restaurants en terrassen waar je lekker kunt eten en drinken.

Dag 7: Archeoloog voor één dag
Douro • Foz Côa • Douro (B)
De Alto Douro Wijn Regio is sinds 2001 UNESCO Werelderfgoed. Al meer dan 2000 jaar worden hier de beste wijnen geproduceerd. Het landschap staat dan ook helemaal in het teken van wijngaarden en een mooie terrasbouw. Rij vanuit die setting even verder tot aan Vila Nova de Foz Côa, een stadje niet ver van de Spaanse grens dat vooral bekend is om de grote verzameling rotsschilderingen die ontdekt werd aan de oevers van de Rio Côa. Het is de enige locatie ter wereld waar zoveel paleolithische tekeningen zijn gevonden in de open lucht. In 1998 werden ze door de UNESCO toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. De oudste, diep ingegraveerde, dierenfiguren bijvoorbeeld zijn 25.000 jaar oud. Met een jeep en een gids ga je op ontdekking op de Penascoa-site. Vinden jullie de gegraveerde tekeningen van paarden, oerrunderen, steenbokken, berggeiten, herten en vissen? In het museum kun je samen met de kinderen aan de slag als echte archeologen. Stenen kappen, vuur maken, … je leert het hier allemaal.

Dag 8: Zalig ontspannen aan de Douro
Douro (B)
Lekker geslapen? Omdat de setting hier zo mooi is, laten we jullie vandaag vrij kiezen. Lekker ontspannen bij het prachtige buitenzwembad, een treinritje maken van Pinhao naar Pocinho of een river cruise op de Douro. En proef zeker van de wijn waar deze prachtige Dourostreek bekend voor is.

Dag 9: Terug naar huis
Douro • Porto • Brussel (B)
Vandaag zit jullie reis er helaas op. In de luchthaven van Porto kun je je auto weer afgeven. Fijne vlucht terug!

*SELFDRIVE
De beste manier om Portugal te verkennen is met de auto. Zo geraak je bij alle leuke plekjes op gelijk welk tijdstip. ‘s Avonds kun je dan ook kiezen of je in het hotel eet of uit eten gaat. Daarom hebben we voor de routes in Portugal gekozen voor een selfdrive. De auto wordt opgehaald op dag 3 (op een plaats dicht bij het centrum), en wordt op dag 9 teruggebracht bij aankomst aan de luchthaven.

Richtprijs
Zomervakantie:  1.180 pp.

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen
Maaltijden zoals aangegeven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Transfer van de luchthaven naar het hotel op dag 1
HO-HO 48h-tickets voor bezoek van Porto (Hop ON-Hop OFF bus -Yellow City cruises)
Alle activiteiten zoals beschreven:

• Zesbruggen Cruise in Porto
• 2x porto proeven – bij Espaço Cruz (fruitsap voor de kinderen) en Calem Cellars
• Dagtrek met picknick in het natuurgebied Gerês
• Coa Archeologisch park: bezoek, workshop en wandeling

Wat is niet inbegrepen?
De vlucht (naar Porto)
De huurauto voor een 7 dagen-selfdrive
De dranken en de niet-vermelde maaltijden
Fooien