The highlights van Sicilië 
– 15 dagen

 Bezoek prachtige Griekse tempels en barokke steden
Leer pasta maken bij Mamma Maria
Geniet van een ‘gelato’ en ander Sicilaans lekkers
Waan je in de film de Godfather in het dorpje Savoca
Flaneer als een echt Siciliaan langs de corso van Noto
 Geniet van prachtige stranden aan een azuurblauwe zee
 Ontdek het spectaculaire landschap van de Etna vulkaan
 Ga op stap in de natuurpracht van de Alcantara en Pantalica canyon
 Tuf op zijn Siciliaans door Palermo met een Ape Calessino

Onderstaand programma is een voorbeeldroute die we hebben samengesteld om jullie een zo compleet mogelijk beeld te geven van een bestemming. Elke voorbeeldroute kan uiteraard op maat aangepast worden voor jullie. Laat ons gerust weten wat jullie belangrijk vinden!


Route: Catania – Taormina (2) – Etna (2) – Noto (3) – Agrigento (2) – Palermo (2) – San Vito Lo Capo (3)
Duur: 15 dagen, 14 overnachtingen. Aanpassingen mogelijk.
Voor wie: Voor gezinnen met kinderen en tieners.
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk door de korte afstanden en de leuke activiteiten.
Accommodatie: Mooie, persoonlijke boetiekhotels met charme en couleur locale; Standaardkamers. Goeie prijs/kwaliteit-verhouding. Upgrades naar meer luxueuzere hotels zijn mogelijk. Laat het ons zeker weten.
Vervoer: Selfdrive
Ideale reisperiode: Het hele jaar door – door de lengte van de reis ideaal voor paas- of zomervakantie
Bouwsteen: Aansluitend verblijf op de Eolische of Egadische eilanden mogelijk. Vraag naar de mogelijkheden.
Richtprijs: € 2.100 à € 2.500 pp op basis van een gezin van 4.
De concrete prijs is afhankelijk van periode, hotelkeuze, leeftijd van de kinderen en kamerindeling. Vraag je persoonlijke voorstel.

“Bij de Mandorlaroute doorkruis je ‘la bella Sicilia’, hét paradijs in de Middellandse zee met een rijke geschiedenis, een mooie natuur, een heerlijke keuken, gastvrije mensen en fantastische stranden.

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Ciao Sicilia!
BRUSSEL – CATANIA – TAORMINA
Welkom op Sicilië! Hét paradijs in de Middellandse zee met een rijke geschiedenis, een mooie natuur en fantastische stranden. Kijk je ogen uit in barokke steden en maak kennis met de heerlijke lokale tradities! Na het ophalen van de huurauto, zijn jullie alvast klaar om aan jullie Siciliaans avontuur te beginnen. Als je vandaag nog tijd hebt, dan is een bezoek aan Catania, de tweede stad van Sicilië, zeker een ideale kennismaking met de Siciliaanse cultuur en architectuur. Eerst nemen we jullie mee naar de centrale vismarkt ‘La Pescheria’ , hét voorbeeld van de Siciliaanse levensstijl. Ga op stap met onze gids en hou even halt bij een typische Catanese ‘Chiosco’ waar lokale niet-alcoholische dranken worden geserveerd. De ’Selz limone’ is een lekker drankje op basis van bruisend sodawater, versgeperste citroen en zout. Maar ook de drankjes die gemaakt zijn van mandarijnensiroop, ’tamarinda’, munt en kers zijn het proeven waard. We sluiten af met een stop bij de kleine lokale snackbar ‘Scirocco’  waar je Siciliaanse ’tapas’ kunt proeven zoals gebakken vis of ‘arancine’ ( rijstballen) gevuld met vis of ander lekkers. Buon appetito!
Misschien heb je hierna nog tijd om het indrukwekkende Palazzo Biscari  te bezoeken? Het paleis is één van de oudste paleizen in Catania en een kostbaar overblijfsel uit het Siciliaanse rococo-verleden. De muren zijn versierd met fresco’s die nog altijd intact zijn. Hier kan je de geest van Visconti’s ‘The Leopard’ voelen en komt het Siciliaanse aristocratische verleden weer tot leven.
Na deze eerste kennismaking rijd je in ongeveer een uurtje naar je eerste verblijf. Geniet van een verfrissende duik in het zwembad en de Siciliaanse gastvrijheid!

Dag 2: Bezoek het indrukwekkende Griekse theater van Taormina, vaar met een houten boot langs de pittoreske Sicilaanse kust of waan je in een Godfatherfilm in het dorpje Savoca
TAORMINA (B)   
Eerste stop vandaag: Taormina, de belangrijkste toeristische stad van Sicilië . Er zijn veel leuke winkeltjes met zowel lokaal keramiek, kleine gadgets, maar ook gewaarderde ‘Made in Italy’-modewinkels. En je vindt er ook veel charmante kerken en gezellige pleinen. Maar het is wellicht het Grieks-Romeinse theater, met een fantastisch uitzicht op de Etna, die ervoor zorgt dat Taormina zo’n populaire plek is.
In de namiddag kan je het wat rustiger aandoen en genieten van strand en zee. Met een typische houten boot vaar je langs de‘Isola Bella’, de rotsachtige kust tussen Mazzarò en Giardini Naxos met de ‘Blauwe Grot’ als hoogtepunt. En je krijgt ook een zicht op de plek waar verschillende scènes uit de film ‘Le Grand Bleu’  werden gefilmd. Geniet van een verfrissende plons in het water en een lekker glas amandelwijn!
Of hebben jullie meer zin om het binnenland verder te ontdekken? Dan is een bezoek aan het stadje Savoca een aanrader. Savoca ligt op ongeveer 30 minuten van Taormina en werd gebruikt als locatie in The Godfather van Francis Ford Coppola. Savoca diende als stand-in voor het stadje Corleone dat in het begin van de jaren zeventig zelf al te ontwikkeld was. Je kunt zelfs de locaties van enkele beroemde scènes bezoeken. De bar waar Michael Corleone om de hand van de dochter van de baas komt vragen, ziet er nog exact zo uit als in de film. Ook het kerkje waarin de bruiloft wordt gefilmd is te vinden in dit dorpje. Voor de liefhebbers!

Dag 3: Geocaching en pasta maken met Mamma Maria in het pittoreske dorpje Motta Camastra          
TAORMINA – MOTTA CAMASTRA – ETNA (B, L, D)
Altijd al eens op schattenjacht willen gaan? Vandaag kan het want er staat  een geocaching (een soort GPS-schattenzoektocht) op het programma! Startpunt is het pittoreske Motta Camastra, op een half uurtje rijden van Taormina. Het dorpje ligt verscholen in de bergen met uitzicht op de rivier Alcantara.  Aan de hand van gps-coördinaten ga je op zoek naar speciale munten. Bedoeling is om binnen het uur zoveel mogelijk munten te verzamelen. Ondertussen moet je ook een aantal opdrachten uitvoeren met een Polaroidcamera om de lokale cultuur beter te leren kennen. Ren door kleine straatjes en geniet ondertussen van de fantastische uitzichten. Fun gegarandeerd!
Na deze activiteit hebben jullie ongetwijfeld honger. Maar daarvoor hebben we een goeie oplossing! Jullie worden hartelijk ontvangen thuis bij Mamma Maria. Hier komen zelden toeristen, dus zullen ze er alles aan doen om dit korte verblijf voor jullie onvergetelijk te maken. Mamma Maria laat je kennismaken met de productie van haar pasta fresca (zelfgemaakte pasta). De maccheroni  is de traditionele pasta van dit gebied, en ze worden vergezeld van een sugo (saus) gemaakt van tomaat en varkensvlees die urenlang gestoofd heeft. Maria is altijd trots om de bereiding van haar traditionele pasta te demonstreren en te lunchen met haar gasten. Ze leert je ook de  techniek van deze beroemde pasta, zodat je thuis zelf aan de slag kan om Sicilië op je bord te toveren.
In de namiddag bezoek je de Alcantara Canyon, een wonder van moeder natuur door de eeuwenlange erosie van de rivier Alcantara in de lavasteen. De gecreëerde vormen in de muren van de kloof zijn uniek in Europa. Alleen in IJsland zijn er vergelijkbare kloven te vinden. Je kan er zalig wandelen in het geologische en botanische park met uitzicht op de kloof van bovenaf. Er is ook een lift om af te dalen naar de rivier, waar je een verfrissende duik kan nemen. Je kunt hier ook‘RiverTubing’ of rivertrekking doen, een leuke combinatie van wandelen, duiken, zwemmen en glijden, veilig bijgestaan door deskundige gidsen. Daarna rijd je door naar je verblijf bij de Etna.

Dag 4: Ontdek de prachtige omgeving van de Etna              
ETNA (B, L, D)
De Etna is de op één na actiefste vulkaan van Europa. De vulkaan is maar liefst 3.329,6 meter hoog en staat sinds 21 juni 2013 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Vroeger was de Zuidoostkrater het hoogste punt maar door verschillende uitbarstingen wordt de vulkaan altijd maar hoger. Sinds 2011 is hij op die manier al bijna 200 meter gegroeid. Het hoogste punt ligt daardoor nu op de Noordoostkrater. En die plek kunnen julie gaan ontdekken vandaag! Onder begeleiding van een deskundige en enthousiaste gids leren jullie alles over het ruwe en kwetsbare Etna-landschap, de endemische flora en geologische kenmerken. Hij zorgt ook voor een lekkere picknick in deze speciale setting. Je kan er ook voor kiezen om met een 4 x 4 wagen de Etna te verkennen. Dan neemt de gids jullie mee via offroad-routes door de lavavelden van de Etna naar enkele hoogtepunten. Op ongeveer 2000 meter zie je de effecten van de uitbarsting van 2002. Je kan ook verder wandelen langs de kloof van een uitbarsting uit 1865 of een lavatunnel bezoeken.

Dag 5: Ontdek  de stad Syracuse en het schiereiland Ortigia en ga daarna truffels zoeken
ETNA – SYRACUSE – NOTO (B)   
Vandaag gaat de route verder naar het zuiden, richting Noto. Maar eerst stop je nog even in het prachtige Syracuse, volgens Cicero ooit de mooiste Griekse stad ter wereld! Syracuse was één van de grootste en rijkste steden in de grote Griekse periode. Getuigen daarvan zijn de Griekse ruïnes, het goed bewaard gebleven Romeins amfitheater, de ‘duomo’ en de archeologische vindplaats ‘Ear of Dionisio’. Maar het allermooiste deel van Syracuse is het kleine eilandje Ortigia, dat met twee bruggen verbonden is met Syracuse. Niet groter dan één vierkante kilometer, maar letterlijk een schatkist vol verrassingen. Tempels, kastelen, oude woningen en barokkerken benadrukken de charme van het kleine eilandje dat aan de godin Artemide is opgedragen. Dwaal door de nauwe straatjes en ontdek de talloze leuke winkeltjes. Ga snuisteren op de markt waar de kramen liggen volgestapeld met mediterraan fruit en groente, kaas en vis in een perfecte harmonie van geuren en kleuren.

Optioneel: Op truffeljacht met honden!
Voor wie graag iets speciaals doet, hebben we nog iets in petto: een truffel ‘jacht’ -tour! Een uniek avontuur dat je onderdompelt in de tradities en cultuur van Sicilië. Met een lokale truffeljager en een paar Lagotti Romagnoli honden ga je op zoek naar deze eetbare schatten. Volg de snuffelende hond door het bos en ervaar de golf van opwinding als hij begint te graven tot er een mooie zwarte truffel tevoorschijn komt. De truffel ziet er gerimpeld uit, donker en met kleine wratten. De grootte varieert van een walnoot tot een pompelmoes en heeft een intens parfum. Tijdens de tocht kun je ook genieten van het betoverende Siciliaanse platteland en de schoonheid van de bossen van de Feudo Bauly. De wandeling is heel eenvoudig en vereist geen speciale inspanning.

Dag 6: Bezoek de rotsgraven van Pantalica of wandel door de natuurpracht van Cava Carossello
NOTO (B, L)
Stapschoenen aan want jullie trekken eropuit in de necropolis van Pantalica, een imposante kloof met meer dan vijfduizend grafkamers uit de 13e – 18e eeuw voor Christus. Het is één van de grootste archeologische vindplaatsen van Sicilië en staat ook op de Unesco werelderfgoed lijst. Pantálica is nog niet zo heel erg bekend bij het grote publiek. Wij vonden het één van de mooiste sites in Sicilië! Pantalica zou de lokale versie van de Grand Canyon kunnen zijn met een uitzicht als een oase in het midden van de woestijn. Als je even genoeg hebt van barokke kerken, is deze wandeling ideaal. Het enige wat je nodig hebt, zijn stevige schoenen en een lichte voorliefde voor avontuur.
Als je liever iets dichterbij blijft, is een wandeling door de Cava Carossello ook heel erg de moeite. Zeker als het warm is kunnen de zoete meren een welkome verfrissing brengen. Om bij de Cava Carosello-meren te komen, moet je een wandelpad van ongeveer drie kilometer volgen. Het terrein is oneffen en soms steil maar het avontuur meer dan waard.
Heb je zin om ook in de namiddag nog iets te doen? Dan kun je zeker Palazzolo Acreide  bezoeken. Het dorpje heeft een rijke geschiedenis en tradities en is beschermd door Unesco.

Dag 7: Verken het pittoreske stadje Marzamemi, chill aan het strand en flanneer ‘s avonds langs de corso van Noto
NOTO (B)
Let’s go to the beach today! En waar kan je dat beter doen, dan in het prachtige natuurgebied Vendicari, een mengeling van zoutwaterlagunes, zandduinen, rotsachtige kustlijnen en stranden. Het werd opgericht in 1984 en herbergt een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Duizenden trekvogels passeren hier een paar dagen op weg van of naar Afrika. Flamingo’s, reigers, ooievaars en aalscholvers, wilde eenden, pijlstaarten en sterns …. een paradijs voor ornithologen.
Het is ook een prachtige omgeving voor strandwandelingen. Binnen het reservaat bevinden zich ook een reeks historische overblijfselen, waaronder een 15e-eeuwse toren gebouwd door Peter van Aragon (Torre Sveva), een tonnara  (tonijnvisserijfabriek) en verschillende oude vissershuizen.
Ga daarna even langs in Marzamemi, een klein vissersdorpje dat gebouwd is rond de oude tonijnfabriek, ‘Tonnara‘. De fabriek was vroeger de centrale activiteit in het gebied, tot aan de crisis van de industrie in de jaren zeventig. Het centrale plein in Marzamemi oogt gezellig Mexicaans, de ideale setting voor een heerlijke lunch!
En dan is het tijd voor Noto zelf, dé apotheose van barokke stedenbouw en architectuur. De stad werd volledig verwoest door de verschrikkelijke aardbeving van 1693 en werd opnieuw opgebouwd op een nieuwe locatie, ongeveer 10 km van het oude centrum. De nieuwe stad werd gebouwd volgens de heersende barokke idealen. Het idee was om een ​​lineair, perfect geproportioneerd stedelijk centrum te creëren waarvan de parallelle lijnen talloze panorama’s zouden opleveren. Flanneer ’s avonds langs de Corso Vittaorio Emanuele zoals de Sicilianen dat doen, geniet van heerlijk eten in één van de talrijke restaurants en eet een gelato (ijsje) op de trappen van de duomo. Zalig!

Dag 8: Via Caltagirone en Piazza Armerina naar Agrigento
NOTO – AGRIGENTO (B)
Tijd om afscheid te nemen van Noto en verder te rijden naar Agrigento. De rit duurt ongeveer 3,5 uur maar als je graag tussendoor nog een paar stops maakt, dan hebben we zeker leuke suggesties! Zo kan je halt houden in het stadje Caltagirone, waar keramiek in levendige kleuren en met wervelende patronen de hele stad versiert. Of je kunt naar de beroemde Villa Romana del Casale rijden in de stad Piazza Armerina waar je 3500 m2 aan magnifieke Romeinse mozaïeken vindt. Zeker de moeite waard! Daarna rijd je door naar Agrigento.

Dag 9: Op stap in Agrigento regio
AGRIGENTO (B)
Tussen oude ruïnes, barokke architectuur en kristalheldere stranden ligt Agrigento. De stad is gebouwd rond een mooi middeleeuws historisch centrum en net buiten de stad ligt de ‘Vallei van de Tempels’. Een archeologische vindplaats van meer dan 1300 hectare! Het park staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het bestaat uit overblijfselen van de Griekse, Romeinse en vroeg-christelijke kerkneologen, agora, mozaïeken van overgebleven vloeren, uitgebreide ondergrondse aquaducten en majestueuze Dorische tempels die bijna intact zijn gebleven.
In de namiddag heb je nog een waaier aan mogelijkheden: je kunt één van de pittoreske stadjes in de omgeving bezoeken of je kunt relaxen aan het zwembad of aan het strand. Je kan ook kiezen om de heerlijke olijfolie te proeven op het domein van Mandranova. De locatie bestaat uit een rustieke oude boerderij, een oud treinstation en een oude wijnmakerij in een tuin met palmbomen en Afrikaanse planten. Bij een bezoek aan hun olijfgaard en olijfpers ontdek je de geheimen van de productie van extra vierge olijfolie met wereldklasse.

Dag 10:  Ontdek, off the beaten track, de lokale charme en ambachtelijke parels van de Sicilianen en bezoek het impressionante Teatro Amdromeda. Spectaculaire foto’s gegarandeerd!
AGRIGENTO – PALERMO (B, L)
Vandaag neem je afscheid van Arigento en rijd je verder richting Palermo, de hoofdstad van Sicilië. Wij zouden wij niet zijn als we onderweg ook nog voor leuke stops hebben gezorgd. Op ongeveer 30 km van Agrigento hou je best even halt bij een dorpje op een eenzame heuvel in het midden van de Platani riviervallei: Sant Angelo Muxaro. Onze gids begeleidt je daar op een wandeling  langs de pittoreske dorpsweggetjes met proeverijen en ontmoetingen met lokale Sicilianen. Je stopt bij een kaasmakerij waar ricotta en andere kazen worden gemaakt door een lokale familie. En bij de lokale bakker proef je heerlijk pani cunzatu (brood met lokale olijfolie en peper) en amandelkoekjes en honing. Je waant je even een echte Siciliaan.
Van daaruit kun je weer verder rijden naar het stadje Santo Stefano Quisquina iets verder. Daar is het Teatro Andromeda zeker de moeite waard. Dit verbazingwekkende theater is gebouwd op duizend meter hoogte en heeft een  cirkelvormige ruimte die uitkijkt op de Straat van Sicilië, de corridor van de zee waar volgens de legende de Pilaren van Hercules het einde van de bekende wereld markeerden. Daarna zijn jullie helemaal klaar voor Palermo!

Dag 11: Met de ‘Ape’ door Palermo toeren
PALERMO (B)
Palermo is afwisselend druk, verrassend, kleurrijk en interessant. Het is de stad die Sicilië het meest omvat, en het is de thuisbasis van enkele van de belangrijkste toeristische attracties van de regio. De kans is groot dat je sowieso tijd te kort komt. Er zijn namelijk honderd-en-één redenen voor een bezoek aan de stad: de prachtige Arabisch-Normandische gebouwen, de schitterende mozaïeken, de levendige markten, het sublieme street food, de kleurrijke street art, de enorme fontein op het Piazza Pretoria, de nabijheid van de zee, de wapperende was, de kleurrijke koepels…
En we hebben goed nieuws. Want al die bezoeken kun je ook nog eens doen op een speciale manier: met een ‘Ape’. De ‘Ape Calessino’-auto’s met drie wielen kunnen, dankzij hun kleine formaat, gemakkelijk de oude stad bereiken.

Dag 12: Van de drukke stad naar het idyllische strand van San Vito Lo Capo
PALERMO – DAN VITO LO CAPO (B)
Voor de laatste dagen van jullie reis kun je genieten van zon, zee en strand. In een kleine twee uur rijd je van Palermo naar San Vito Lo Capo in het uiterste noordwesten van Sicilië. Het kuststadje, dat gelegen is tussen de natuurreservaten Zingaro en Monte Cofano, heeft één van de mooiste baaien van het eiland. De baai wordt als het ware omarmd door de Monte Monaco in het oosten en het rotsachtig gedeelte van de Piana dell’Egitarso in het westen. Je vindt er één van de mooiste en paradijselijkste stranden van Italië, met fijn zand, wuivende palmen en kristalhelder zeewater dat in de verte prachtig turkoois kleurt. Adembenemend mooi.

Dag 13 en 14: Chillen, relaxen en leuke dorpjes bezoeken … kortom genieten!
SAN VITO LO CAPO (B)
Deze laatste dagen kunnen jullie vrij invullen. Heb je toch liever nog wat actie dan is er alweer nog een waaier aan mogelijkheden. Bijvoorbeeld: Geniet van een magische ervaring in de Golf van Castellammare op een catamaran. Ga Marsalawijnen proeven in Cantine Florio of vaar met een motorboot naar de Egadische eilanden. Geuren, smaken en landschappen van Sicilië om nooit genoeg van te krijgen!

Dag 15: Terug naar huis. Arrividerci, bella Sicilia!
SAN VITO LO CAPO – PALERMO (B)
Vandaag eindigt jullie reis op Sicilië! Neem nog even afscheid en maak jullie dan klaar voor de rit naar de luchthaven van Palermo en de vlucht naar Brussel. Welkom thuis!

Richtprijs Mandorlaroute
€ 2.100 à € 2.500 pp
op basis van een gezin van 4.
De concrete prijs is afhankelijk van periode, hotelkeuze, leeftijd van de kinderen en kamerindeling. Vraag je persoonlijke voorstel op.

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen op basis van twee kamers (+ 12 jaar)
Maaltijden zoals aangegeven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Alle transfers zoals beschreven
Alle activiteiten zoals beschreven
Wat is niet inbegrepen?
De vlucht
De autohuur voor 15 dagen – vraag naar de mogelijkheden
De dranken en de overige maaltijden
Excursies die als optioneel worden aangegeven
Fooien