bouwsteen-Nazca-tekst

Paracas • Islas Ballestas • Huacachina • Nazca
3 dagen / 3 nachten

* Zeeleeuwen pinguïns, aalscholvers en pelikanen spotten
* Vlucht over de mysterieuze Nazcalijnen
* Pisco en wijnen van Ica proeven
* Spectaculaire buggyrit door de duinen van Huacachina
* Ceviche eten in het kustplaatsje Paracas

In-het-kort-lichtbruin

Route: Lima • Paracas (1) • Huacachina (1) • Nazca • nachtbus (1)
Duur: 4 dagen / 3 nachten
Voor wie: Voor elke leeftijd.
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk.
Accommodatie: Charmante, karaktervolle en kleinschalige hotels met veel couleur locale, goeie prijs/kwaliteitverhouding.
Vervoer: Minivan, boot, luxe bus en luxe nachtbus.
Ideale reisperiode: De beste reistijd in Peru is het droge seizoen, dat loopt van april tot en met september.
Richtprijs: Meerprijs bij de Alpacaroute – € 430 pp

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Vrije ochtend Lima en naar van Lima naar Paracas
Lima • Paracas (B)
Na een vrije ochtend word je rond het middaguur opgehaald en naar de busterminal van Cruz del Sur gebracht voor een rit met een luxe bus naar Paracas. Dat is een rustig, zonnig badplaatsje en het directe vertrekpunt van tochten naar de Islas Ballestas en het Paracas Reservaat. Vermoedelijk kom je rond 17.30 uur aan in Paracas, waar je chauffeur je opwacht en naar het hotel brengt.

Tip
: Paracas is de beste plaats om ceviche, één van Peru’s nationale gerechten te proeven. Dit gerecht wordt gemaakt van verse rauwe vis, gegaard met behulp van limoensap en gekruid met aji (Spaanse pepers). De vis wordt geserveerd met rauwe ui, zoete aardappel (camote) en geroosterde mais (canchita). Verser kan niet!

Wist je dat …
… de rustige baai van Paracas een belangrijke rol speelde in de Peruaanse en zelfs Zuid-Amerikaanse geschiedenis? Hier landde op 8 september 1820 generaal Don José de San Martín, met zijn onafhankelijkheidsleger van zo’n 4000 man. Doel was een bruggenhoofd opwerpen om vervolgens Lima te isoleren. Het was de opmaat tot de Veldslag van Ayacucho (1824), de laatste grote slag in de onafhankelijkheidsoorlogen van Zuid-Amerika, die het einde van de Spaanse kolonies hier inluidde.

Dag 2: Het bruisende dierenleven van de Islas Ballestas en de spectaculaire duinen van Huacachina
Paracas • Huacachina (B)
Rond 8 uur word je opgepikt en naar het haventje van Paracas gebracht. Daar staat jullie al een eerste avontuur te wachten: een boottocht naar de Islas Ballestas. Deze eilanden bruisen van het dierenleven en worden ook wel de Galápagos van de armen genoemd. Er leven onder andere grote kolonies zeeleeuwen en pinguïns die je van wel heel dichtbij kunt bekijken. De visrijke wateren trekken ook enorm grote groepen vogels zoals aalscholvers en pelikanen. Zoveel zelfs dat Peru in de negentiende eeuw steenrijk werd van de guano, vogelpoep die op sommige van de eilandjes wel een laag van zo’n vijftig meter dik heeft afgezet en die als kunstmest werd gebruikt. De export naar Amerika en Europa leverde zoveel op dat Spanje in 1865 en 66 zelfs probeerde de nabijgelegen Chincha-eilanden te annexeren gedurende de zogenaamde Guano Oorlog. Naast zeeleeuwen, pinguïns, aalscholvers en pelikanen kun je met een beetje geluk ook flamingo’s en dolfijnen spotten.

Daarna ga je met privé-vervoer in ongeveer anderhalf uur naar Huacachina, de oase nabij Ica. Onderweg kun je even een stop maken bij een wijn- en pisco-bodega. Deze streek is bekend voor zijn wijnen en Pisco. In Huacachina staat al een tweede avontuur te wachten: een buggytocht door de hoge zandheuvels van de woestijn, een avontuurlijke aanrader. Pluspunt is dat je deze tocht doet bij ondergaande zon: puur genieten!

Wist je dat…
… je lang niet de eerste uit de Lage Landen bent die de wijnen uit de omgeving van Ica zal proeven? In 1624 belegerde de Nassause vloot van de Nederlandse Republiek Callao (de haven van Lima) en op 11 mei van dat jaar veroverde men 3 schepen uit Pisco, boordevol wijn. 

Dag 3: Vliegen over Nazcalijnen en naar Arequipa 
Huacachina • Nazca • Arequipa (B)
Vandaag word je opgehaald en met een privé-transfer in ongeveer 2,5 uur naar Nazca gebracht. In het kantoor van onze agent kun je je bagage achterlaten. Vervolgens word je naar de luchthaven van Nazca gebracht (groepsvervoer) vanwaar je een spectaculaire vlucht over de Nazcalijnen maakt. Deze lijnen zijn geogliefen, tekeningen in het zand van de pampa’s van Jumana en Nazca in Peru (vermoedelijk tussen 200 voor en 900 na Christus gemaakt). De tientallen figuren van dieren, honderden geometrische vormen en duizenden lijnen en lijnenspellen zijn in het woestijnzand van de hoogvlakte van Peru lang bewaard gebleven. De hoogvlakte is één van de droogste gebieden op aarde met een gemiddelde jaartemperatuur van 25°C. Het is er bijna altijd windstil en er valt vrijwel geen regen, zodat de lijnen duizenden jaren bewaard bleven.
Na de vlucht zijn jullie vrij. Als er nog tijd is, kan je eventueel nog de mummiebegraafplaats van Chauchilla bezoeken. ’s Avonds neem je de luxe nachtbus van Cruz del Sur naar Arequipa.

Wist je dat …
… de Duitse Maria Reiche verreweg de bekendste onderzoeker van de Nazca-lijnen is. Toen ze in de jaren 30 van de vorige eeuw naar Peru kwam, verloor ze een vinger aan gangreen. Toevallig hebben twee van de bekendste Nazca-figuren ook slechts 9 vingers: de aap en de handen. Toeval of, zoals geopperd, het bewijs van bovennatuurlijke krachten…?

Dag 4: Aankomst in Arequipa
Arequipa (B)
Welkom in Arequipa!

Richtprijs Bouwsteen Nazca

Meerprijs bij de Alpacaroute: € 430 pp
(Prijs berekend op basis van een gezin van 4)

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen met ontbijt
Alle transfers zoals beschreven
De nachtbus van Nazca naar Arequipa *
(* Noot: de vlucht van Lima naar Arequipa uit de Alpacroute valt dan weg)
Engelstalige begeleider bij alle activiteiten
Maaltijden zoals aangegeven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Alle activiteiten zoals beschreven in het programma

Wat is niet inbegrepen?
Alle niet-vermelde maaltijden
Toegangsprijzen voor Paracas reservaat (ca $ 3 pp), Ilsas Ballesta (ca $ 4,5 pp) en luchthavenbelasting (ca $ 9 pp)
De dranken
De activiteiten die als optioneel worden beschreven:
* middagtour naar Chauchilla: $ 30, pp privé
* Middagtour naar Chauchilla + Cantalloc: $ 48 pp privé
* Middagtour naar Cahuachi: $ 42 pp privé
Fooien