woestijnvos-icoon-foto woestijnvosroute-tekst
Privé-rondreis van Fès naar Marrakech
12 dagen

woestijnvos-icoon-foto Terug in de tijd in Fès
woestijnvos-icoon-foto Souks vol babouches, lampen, potjes, kruiden of tapijten
woestijnvos-icoon-foto Kampvuur in de woestijn
woestijnvos-icoon-foto Slapen onder de sterrenhemel
woestijnvos-icoon-foto Wiebel, wiebel, waggel op een dromedaris
woestijnvos-icoon-foto Memorabele vergezichten in de Dadèsvallei 
woestijnvos-icoon-foto Arabisch schrijven
woestijnvos-icoon-foto Samen kokerellen
woestijnvos-icoon-foto Betoverende kasbah’s
woestijnvos-icoon-foto Op de rug van een ezeltje

In-het-kort-donkerblauw
Route: Fès (3) • Merzouga (2) • Todra (1) • Dades • Skoura (2) • Ouarzazate • Ait Ben Haddou (1) • Marrakech (2)

Duur: 12 dagen (11 nachten). Aanpassingen mogelijk.

Voor wie: Voor gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar.

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld omdat er veel gereisd wordt. Intensief maar heel erg de moeite!

Accommodatie: Gezellige en sfeervolle accommodatie.

Ideale reisperiode: Paasvakantie.

Richtprijs: € 1.450 pp.

“De Woestijnvosroute is ideaal voor wie houdt van een beetje avontuur en Marokko graag helemaal wil doorkruisen. Van Fez naar Marrakech met de ultieme woestijnervaring in de Erg Chebbi woestijn. En tussendoor leuke stops: highlights gecombineerd met het plattelandsleven. Wat een avontuur voor het gezin!”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Aankomst in Fès
Brussel • Fès (D)
Welkom in Marokko! Al bij het openklappen van de deuren van het vliegtuig word je overvallen door allerhande indrukken: de geur, de warmte, de vochtigheid, de geluiden… Snuif ze op tot in het diepst van je vezels. Na het ophalen van de bagage word je opgewacht door de chauffeur van de mooie riad waar jullie de volgende drie dagen verblijven. De chauffeur brengt je tot aan de oude medina waar Ahmed of Rachid jullie opwachten. Van daaruit gaat het te voet verder. Kijk je ogen uit en geniet van de eerste kraampjes vol dadels en abrikozen, de winkeltjes met babouches (Marokkaanse sloefen) of de kleurrijke Marokkaanse kruiden. Bagagejongens zorgen voor de bagage. In de riad word je verwelkomd met een glaasje Marokkaanse muntthee of een andere lekkernij. Neem je intrek in de kamers en ga ook even naar het dakterras vanwaar je een zinderend uitzicht hebt over de oude binnenstad. Als het warm genoeg is, kun je vanavond zelfs ook dineren op het dakterras.

Dag 2: Op stap in de medina van Fès
Fès (B)
Als het weer meezit, kun je ontbijten op het dakterras. Geniet van de heerlijke Marokkaanse pannenkoeken die de buurvrouw voor jullie heeft gemaakt en van de andere (zoete) lekkernijen. Na het ontbijt wacht een gids die groot en klein door de highlights van de medina gidst: de leerlooierijen (hou een munttakje voor je neus voor de geur!), de koper en- metaalbewerkers, Place Seffarine, de koranschool, de meissjesschool… De medina van Fès is echt heel speciaal en authentiek. Op veel plaatsen maak je als het ware een reis terug in de tijd. Lunchen kan onderweg. De gids toont jullie een leuk restaurantje. De tijd die daarna nog rest kun je vrij spenderen.

Dag 3: Naar de Joodse wijk en het koninklijk paleis
Fès (B)
Na het ontbijt vertrek je vandaag met een gids naar de andere kant van de stad, naar de Joodse wijk en het Koninklijk Paleis. Lunchen kan onderweg. Spreek van tevoren even af in de riad wanneer jullie willen leren hoe je Marokkaanse pannenkoeken bakt. Zo kun je het programma van vandaag daar een beetje op afstemmen. En vergeet ook de hennatattoos niet, een mooi souvenir aan Marokko! Voor het diner kun je de stad in. In de riad kunnen ze je zeker een aantal adresjes aanraden.

Dag 4:
Naar de woestijn van Merzouga
Fez • Merzouga (B, D)
Vandaag een vrije lange rit naar Merzouga. Maar eenmaal ter plaatse kan je even relaxen in het zwembad. Er ligt ook een chèche klaar. Dat is een kleurrijke tulband die je de volgende dag in de woestijn zeker kunt gebruiken. Als je zin hebt, kun je zelf al eens de woestijn intrekken want het hotel ligt vlakbij. Of een poging wagen om te sand boarden? Absoluut de moeite waard om te proberen.

Dag 5: Slapen in de woestijn in een echte berbertent
Merzouga • Bivouac (B, D)
Maak je na het ontbijt klaar voor een excursie met een lokale gids naar de nomaden aan de rand van de woestijn waar je kennismaakt met de eeuwenoude berbercultuur en het ‘zwarte’ dorp waar nog afstammelingen wonen van de vroegere slaven (Senegalezen). Geniet daarna van een lunch in het hotel en maak je tegen vier uur klaar voor de woestijntocht op de hoge poten van een dromedaris. Tulband niet vergeten! Zeker als het een beetje waait, kun je je ogen maar beter goed beschermen. Laat je zachtjes wiegen door de trage tred van de dromedarissen en geniet van de uitgestrekte en soms torenhoge zandduinen. ’s Avonds maken de Berberjongens voor jullie een heerlijke maaltijd klaar en worden er mooie woestijnliedjes gezongen bij het kampvuur. Slapen kan onder de sterrenhemel of in de berbertent die voor je klaar staat in het mulle zand. Een onvergetelijke woestijnervaring!

Dag 6: Genieten van de Todravallei
Merzouga • Boumalne (B, D)
Sta vroeg op voor de zonsopgang op de top van de woestijnheuvel. Een prachtig uitzicht manifesteert zich over de grootste zandbak die de kinderen ooit hebben gezien. Geniet nog even van de dromedarissen, speel nog een paar spelletjes met de Berbers, maar daarna is het tijd om op de rug van je dromedarisvriend terug te keren naar het hotel om te ontbijten en douchen. Fris gewassen en het laatste woestijnzand weggespoeld? Dan kun je verder rijden naar Boumalne in de Todravallei. De tocht duurt ongeveer 3,5 uur. Je kunt eerst tot aan het hotel rijden, inchecken en dan vragen aan de chauffeur om de Todrakloof in te rijden en jullie naar Petit Riad te brengen. Of je kunt lunchen in het hotel en dan de kloof gaan verkennen en gewoon iets gaan drinken bij Petit Riad. Je hebt er alleszins een fantastisch uitzicht over de kloof.

Dag 7: Minitrek in de Dadeskloof en de oase van Skoura
Boumalne • Dadeskloof • Skoura (B, L, D)
Na het ontbijt is het slechts een half uurtje rijden tot aan de Dadéskloof. Een lokale gids zal jullie begeleiden bij de minitrek. Geniet onderweg van het prachtige uitzicht van de valleien. Het landschap is er adembenemend mooi. Roodkleurige rotsformaties, felgroene oases, dorpen in dezelfde tinten als de natuurlijke stenen. Op veel plaatsen heeft de tijd stilgestaan. Smul onderweg van de picknick en rijd dan in één uurtje door naar Skoura.

Dag 8: Mmmm, lekker Marokkaans!
Skoura (B, L, D)
In de voormiddag kun je samen met de kinderen leren hoe je een tajine maakt! De Marokkaanse keuken is een echte openbaring! Ook voor de kinderen. Smullen maar… In de namiddag staat nog een ezelwandeltocht op het programma: de kinderen op de rug van een ezeltje, de ouders te voet ernaast. Of omgekeerd? Geniet van de mooie natuur!

Dag 9: Van de mooie oase naar het sprookjespaleis
Skoura • Ouarzazate • Ait Ben Haddou (B, D)
Na het ontbijt rijd je vandaag in ongeveer één uur door naar Ouarzazate, het Hollywood van Marokko. Je kunt er de oude filmsets bezoeken en de decors die gebruikt zijn voor films als Asterix & Obelix, Laurence of Arabia, Gladiator, The Jewel of the Nile, enz… Toch wel leuk voor de kinderen om te zien ‘fake’ film is. ’s Middags kun je thee drinken in het befaamde theesalon op de grote markt van Ouarzazate, Chez Habous, en lekkere Marokkaanse zoetigheden eten met meer dan een Franse toets. Vandaaruit rijd je in een half uurtje verder naar Ait Ben Haddou. Check in in het mooie hotel, geniet van het prachtige uitzicht op de oude kasbah en neem een duik in het verfrissende zwembad. ’s Avonds is er in het hotel ook een menu voorzien.

Dag 10: Naar Marrakech
Aït Ben Haddou • Marrakech (B)
Na het ontbijt trek je vandaag naar de oude Kasbah van Ait Ben Haddou. Stap het riviertje over en spring over de zandzakjes die daar zijn aangelegd. Marokkaanse jongens geven je tegen een kleine fooi graag een hand. Vrij bizar om te geloven dat dit ooit een echte stad is geweest. De Kasbah lijkt op een spookstad maar toch wonen er nog een paar families. Als je geluk hebt, word je binnen geroepen door een Berbervrouw die je haar superkleine – maar volgens onze jongens heel gezellig stulpje – verse thee voorschotelt. Klim daarna gezapig verder tot aan de top van de Kasbah en vergeet niet om van het weidse uitzicht te genieten. Leuk detail: ook de kasbah van Ait Ben Haddou zelf is ook gebruikt als decor voor grote films als Lawrence of Arabia, Jesus of Nazareth, Gladiator,..
Na het bezoek aan de Kasbah kun je weer lunchen in het hotel. Daarna wacht de doortocht door het Atlasgebergte tot in Marrakech. Neem je intrek in de kamers, ga eens rond snuisteren in alle hoekjes en kantjes van de riad en vergeet zeker het dakterras niet. Voor het diner kunnen jullie vrij de stad in. In de riad kunnen ze zeker adresjes aanraden.

Dag 11: Met een calèche door Marrakech
Marrakech (B)
In de voormiddag worden jullie als echte koningen in een paardenkoets rondgereden in Marrakech. Belangrijke halte: le jardin Majorelle. Een paradijselijke oase met een indrukwekkende plantencollectie. Naast de sfeervolle waterbekkens vol vissen en waterschildpadjes zijn er tal van cactussen, bamboes, waterlelies, citroenbomen en palmen te zien. En helemaal achteraan bevindt zich een prachtige koningsblauwe villa die lange tijd in handen was van de beroemde modemaker Yves Saint Laurent. Laat je na het bezoek afzetten aan het Jema El Fnaplein en ga iets eten in de vele restaurantjes die uitkijken op het plein. Of je kunt ook terug naar de riad.

Dag 12: Terug naar huis
Marrakech • Brussel (B)
Vandaag zit jullie reis er helaas op. Geniet nog van een laatste ontbijt en van alle indrukken die Marokko zo speciaal maken. Afhankelijk van het uur van je terugvlucht word je naar de luchthaven van Marrakech gebracht. Prettige terugreis! En welkom thuis!

Richtprijs Woestijnvosroute
€ 1.450 pp.

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen
Maaltijden zoals aangegeven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Alle transfers zoals beschreven
Alle activiteiten zoals beschreven:

• Bezoek aan de medina van Marrakech met gids (halve dag)
• Rondrit met paardenkoets (3 uur)
• Bezoek Jardin Majorelle

• Kookworkshop
• Hennatattoos
• Arabisch schrijven
• Ezeltrekking in de Atlas
• Bezoek aan de hammam
• Excursie met dromedarissen

Wat is niet inbegrepen?
De vlucht
De dranken en de overige maaltijden
Excursies die als optioneel worden aangegeven
Fooien

Goed om te weten
* Voor deze reis heeft elke reiziger een internationale reispas nodig.
* Er zijn geen inentingen verplicht. Vaccinatie tegen Hepatitis A en DTP wordt soms aangeraden. Meer info bij je huisarts.