Het oosten van Zuid-Afrika en eSwatini
15 dagen

 Genieten van prachtige uitzichten langs de Panoramaroute
Goudzoekers achterna in de Blyde River Canyon
Ziplinen boven een adembenemende natuur
Leeuwen, luipaarden, olifanten en giraffen spotten
Kennismaken met de Swazi in e-Swatini
Oog in oog staan met nijlpaarden in St Lucia
Fietsen door een Zuludorp
Paardrijden, steppen of scooteren in Drakensbergen

Onderstaand programma is een voorbeeldroute die we hebben samengesteld om jullie een zo compleet mogelijk beeld te geven van een bestemming. Elke voorbeeldroute kan uiteraard op maat aangepast worden voor jullie. Laat ons gerust weten wat jullie belangrijk vinden!

in-het-kort-groen

Route: Johannesburg (1) • Hazyview (2) • Kruger NP (2+1) • eSwatini (2) • Santa Lucia (2) • uMhlanga/Durban (1) • Drakensbergen (2) • Johannesburg

Duur: 15 dagen (vluchtdagen inbegrepen), 13 overnachtingen – Uitbreiding met Johannesburg (1 dag), Kaapstad (3 à 4 dagen) en een Afrikaanse homestay in Limpopo (2 à 3 dagen) zeker mogelijk!

Totaal aantal kilometer: 2.100 km

Voor wie: Voor jong en oud

Moeilijkheidsgraad: Intensief. Er worden wel wat afstanden afgelegd, maar de diversiteit is groot en er is heel veel te zien.

Accommodatie: Charmante lodges/guesthouses. Wil je graag meer luxe, laat het dan zeker weten.

Vervoer: Selfdrive. Auto met privéchauffeur is ook mogelijk maar zeer prijzig. Prijs op aanvraag. Het is heel makkelijk en veilig om zelf te rijden in Zuid-Afrika. Je mag alleen niet vergeten links te rijden 🙂

Ideale reisperiode: Het hele jaar door. Hou er alleen rekening mee dat het in juli en augustus winter is in Zuid-Afrika. Dat betekent overdag aangename temperaturen, zelfs tot 25 graden, maar ’s avonds kan het sterk afkoelen.

Richtprijs: € 1.800 à 2.000 pp.

“De Wakawakaroute is de ideale rondreis door het oosten van Zuid-Afrika en het nieuwe eSwatini! Genieten van de overweldigende natuur, op zoek gaan naar The Big five en kennismaken met de Swazi van voormalig Swaziland!”

Dagprogramma-tekst-beige

(B = breakfast, L = lunch, D = dinner)

Dag 1: Internationale vlucht naar Johannesburg
Brussel – Johannesburg
Vandaag is het eindelijk zo ver: jullie vliegen naar Johannesburg! Heel wat vluchten vertrekken in de voormiddag zodat je vaak ’s avonds in Johannesburg aankomt. Veel tijd om vandaag nog iets te doen, blijft er niet over. En meestal zul je na de vlucht wel zin hebben in een deugddoende nacht. Als je aankomt in de luchthaven, staat onze chauffeur alvast op jullie te wachten. Hij brengt jullie naar een hotel/guesthouse vlakbij (in de wijk Kempton Park) zodat jullie morgen meteen aan jullie rondreis kunnen beginnen.

In ieder geval: welkom in Zuid-Afrika! Zuid-Afrika is met zijn wilde dieren, lange stranden, woestijnen, majestueuze bergen en fascinerende wereldsteden het modernste en rijkste land van Afrika. Tientallen stammen en elf officiële talen zorgen voor een enorme culturele rijkdom. De bevolking is buitengewoon gastvrij. De contrasten zijn groot, maar de schoonheid immens. Na decennia van rassenscheiding ontwikkelt Zuid-Afrika een nieuwe identiteit en wil het land uitgroeien tot een regenboognatie waarbij samenhorigheid en de eigen culturele identiteit in evenwicht zijn.

Tip: We voorzien maar 1 nacht in Johannesburg. Maar als je meer tijd hebt en je wil graag ook Johannesburg verkennen, dan kan dat natuurlijk ook. Johannesburg, en vooral dan het Apartheidsmuseum (voor kinderen vanaf 12 jaar) en Soweto met het huis van Nelson Mandela (met fietstocht!) zijn zeker de moeite.

Dag 2: Genieten van prachtige uitzichten langs de Long Tom Pass
Johannesburg – Hazyview (B)
Goeiemorgen! Lekker geslapen op Zuid-Afrikaanse bodem? Vandaag start jullie rondreis. Na de meet & greet met één van onze collega’s uit Zuid-Afrika word je met een shuttle naar het autoverhuurbedrijf gebracht. Vandaaruit rijd je weg uit Johannesburg richting Pretoria, Witbank en de Long Tom Pass naar Sabie en Hazyview. De Long Tom Pass is alvast één van de meest spectaculaire routes van het land. En het is bovendien de hoogste top die je kunt bereiken: 2.150 meter hoog. Mooie uitzichten wisselen elkaar af met kleine dorpjes. Het is een lange weg, maar wel een hele mooie. Geniet van het uitzicht! Als je zin hebt om onderweg al bepaalde stops in te lassen, dan kan dat zeker.

Dag 3: De eerste goudzoekers achterna richting Blyde River Canyonof ziplinen boven een adembenemende natuur
Hazyview (B)
De Panorama Route in Zuid-Afrika is net als het Krugerpark één van de hoogtepunten van een rondreis door Zuid-Afrika. De natuur, met name de Blyde River Canyon is betoverend mooi. De canyon is 26 kilometer lang. Loodrechte rode rotswanden rijzen als reuzen op boven de dalen van de Blyde River canyon. In de valleien meanderen rivieren en beekjes door een lieflijk landschap van met mossen begroeide rotsen. De subtropische vegetatie maakt het tot misschien wel de groenste kloof ter wereld. De rotsen zijn door mineralen rood en oranje gekleurd. Het hoogste punt van de canyon, de Mariepskop, is 1944 meter hoog.

Ook de moeite waard: de Three Rondavels: drie naar Afrikaanse hutjes vernoemde afgeronde toppen die hoog boven het ravijn uittorenen. Deze imposante bergen vormen een spectaculair schouwspel. Vanaf het uitzichtpunt heb je ook het beste zicht over de Blyde River Canyon; Bourke’s Luck Potholes: nabij de bron van de Blyde River veroorzaakt de samenkomst van de Blyde en de rivier de Treur enorme draaikolken, die kommen in de rotsen hebben gesleten. Dat zorgt voor een ander indrukwekkend natuurfenomeen. De Potholes werden vernoemd naar een goudzoeker, Tom Bourke, die in deze omgeving actief was. De bijzondere natuurcreatie bevindt zich op 35 km ten noorden van Graskop op de R532. Het bezoekerscentrum toont interessante informatie over de natuur en geschiedenis van het gebied en is het vertrekpunt van een 700 meter lange wandeling naar de potholes; God’s Window:Duizelingwekkende kliffen bieden een zicht op het 700 meter lager gelegen laagland. Bij helder weer heb je hier een prachtig vergezicht over de omgeving, het zicht reikt soms zelfs tot Kruger en de Lebombo bergen op de grens met Mozambique: Naast mooie natuur kan je er ook leuke stadjes bezoeken. Graskopen Pilgrims Restzijn oude mijnplaatsen. Vooral Pilgrims Rest is leuk, met groen-wit-rode houten huisjes die zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat bewaard worden.

Wie echter in is voor een vleugje avontuur, kan ook ziplinen over een parcours van 1,2 km met 9 verschillende platforms. De ziplines zijn sowieso geschikt voor alle leeftijden. Kinderen jonger dan 10 jaar worden begeleid. Wie het toch iets rustiger wil, kan nog kiezen voor een de treetop challenge, een hoogteparcours met 19 uitdagende elementen: evenwichtsbalken, hangbruggen, spinnenwebben en een zipline van 50 m, enz…Je kunt ook raften op de rivier of leren braaien op zijn Afrikaans. Deze activiteiten zijn optioneel.

Dag 4: Naar het Kruger Nationaal Park!
Hazyview – Kruger NP (B, L, D)
Natuurlijk ga je in Zuid-Afrika op safari, dus vandaag op pad naar het beroemde Kruger National Park. Jullie verblijven in een bijzonder bushcamp om de echte safari sfeer te proeven. Na aankomst gaan jullie in de namiddag meteen op safari in een open voertuig met ranger. Dineren in Umlani is heel sfeervol.  Omdat Umlani slechts zonne-energie gebruikt en olielampjes en kaarsen ga je eerst een drankje genieten rond het open vuur in de boma en dan dineren bij kaarslicht.

Dag 5: Op zoek naar de Big Five!
Kruger NP (B, L, D)
Leeuwen, luipaarden, cheetah’s, olifanten, giraffen, zebra’s, impala’s, waterbucks, nijlpaarden, hyena’s, Afrikaanse wilde honden, buffels, neushoorns,… Het rijtje dieren dat je hier kunt spotten, is eindeloos. Al blijft de natuur natuurlijk onvoorspelbaar en weet je nooit welk dier je pad zal kruisen. Je vertrekt ’s morgens vroeg, rond 6 uur voor een eerste game drive. Dan zijn de meeste dieren nog actief. Rond 9 uur kun je dan ontbijten. De game drives in de late namiddag zijn ook interessant, omdat de grootste hitte dan meestal voorbij is en de dieren weer wat actiever worden. Al kun je die leidraad niet altijd volgen. Wij zagen ook leeuwen om half één ’s middags. Overdag kun je lekker ontspannen of met één van de rangers op bushwalk gaan (minstens 12 jaar)

Tip: In Kruger verkopen ze mooie boekjes waar alle dieren in afgebeeld staan. Het kost niet veel en is een ideale leidraad om elk dier te noteren dat je pad kruist. Geniet ervan!

Dag 6: Nog meer beestjes
Kruger NP (B)
Nu je in Kruger bent, moet je ervan genieten om zoveel mogelijk wild te spotten. Daarom rijden we vandaag naar een andere locatie waar de kans op de Big Five ook groot is. Regel ter plaatse gerust eens een nacht of ochtenddrive om nog meer kans te maken op luipaarden, cheeta’s of leeuwen. Tenzij jullie die al allemaal gezien hebben natuurlijk. J

Dag 7 en 8: Naar eSwatini!
Kruger NP – e-Swatini (B, D)
Genoeg wilde dieren gespot? Dan is het tijd om afscheid te nemen van Kruger en verder te reizen naar Swaziland of eSwatini, zoals de huidige koning het land sinds kort laat noemen. Swaziland is al vijftig jaar lang een onafhankelijk koninkrijk binnen Zuid-Afrika. Het is qua oppervlakte kleiner dan het Krugerpark, maar een nog traditioneel land waar mensen samenleven in kralen van lemen hutjes die op een erf gegroepeerd staan. Toch zijn de wegen er zeer goed berijdbaar. Jullie gaan naar Shewula, een erg leuk community project waarbij je veel leert over de Swazi. Het ligt ook mooi in de bergen. Geen dieren dus daar! Het gaat om de mensen en de prachtige natuur.

eSwatini

Dit land, voorheen bekend als het ‘Koninkrijk van Swaziland’, heeft een rijk historisch en cultureel erfgoed. Swaziland omvat een breed scala aan ecosystemen met torenhoge bergen en laaggelegen savannes, regenwouden en weelderige rivierdalen. Hoogtepunten van dit relaxte land zijn onder meer de betoverend mooie ‘Valley of Heaven’, de ambachtelijke oase van de Malkern Valley en het Hlane Royal National Park, beroemd om zijn witte neushoorns, antilopen en leeuwen. Bezoekers kunnen zich verheugen op uitstekende wildlife-observatie, raften, mountainbiken en wandelen langs een netwerk van schilderachtige paden die door spectaculaire bergachtige landschappen voeren.

Dag 9: Naar de Zuid-Afrikaanse kust
eSwatini – Sint-Lucia (B)
Het iSimangaliso Wetland Park/Greater St Lucia Wetland Park werd in december 1999 uitgeroepen tot Zuid-Afrika’s eerste Wereld Erfgoed gebied. Het ligt in het oosten van Kwazulu Natal. Een ongelofelijk diversiteit aan ecosystemen omringen het 40 km lange Lake St Lucia, van mangrovemoerassen tot gras- en bushland. In december en januari leggen lederschildpadden hier hun eieren op de stranden. Het wordt beschouwd als een verbazingwekkend natuurfenomeen doordat er vijf ecosystemen voorkomen binnen een relatief klein gebied (260.000 ha). Tot het uitgebreide diversiteit in landschap behoren: koraalriffen, strand- en kustbossen, zout- en zoetwater moerassen, open riviermondingen, weelderige kustvlaktes en drogere bosgebieden.

Van juni tot september kun je soms de majestueuze Zuidkapers zien spartelen bij de kust, begeleid door scholen walvishaaien en dolfijnen, op weg naar hun voedsel gronden in Antarctica. In het midden van het park ligt een complex systeem van riviermondingen en zoetwatermeren, waarvan Lake St Lucia het grootste zoetwatermeer in zuidelijke Afrika is. Het wordt gevoed door vijf rivieren en wordt bewoond door een rijke verscheidenheid aan rivier- en zeedieren. Tijdens een trip op het meer, dat bezaaid is met eilanden vol vogels, ziet u duizenden flamingo’s, pelikanen en andere watervogels. Meer dan 526 verschillende vogelsoorten worden hier aangetroffen.

Dag 10: Fietsen door een Zuludorp
St Lucia (B)
Een reis door Zuid-Afrika is natuurlijk heel veel beestjes kijken. En toch is het ook belangrijk om de mensen niet te vergeten. Vandaag krijg je de kans om kennis te maken met de mensen van een zuludorp! De Zulus zijn de grootste bevolkingsgroep van Zuid-Afrika. Ze leven vooral in de provincie Kwazulu Natal en zijn ongeveer met 12 miljoen. De Zulus hebben veel tradities die ze graag met jullie delen. De ideale manier om vandaag op stap te gaan is de fiets. Eerst krijg je in een klein museumpje alle informatie over de bekende gebruiksvoorwerpen van de Zoeloes. Daarna vertrek je voor een tochtje van ongeveer 7 km met een gids. Je passeert een medical center, een fever tree, een winkeltje, een high school, een crèche, een traditionele genezer… Daarna wacht een traditionele dansvoorstelling op jullie. Nadat jullie een paar woordjes zoeloe geleerd hebben, krijgen jullie een aangepaste zulu-outfit. Gelukkig mogen die van de meisjes boven de kleding gedragen worden, want anders moet je rondlopen met vooral kralen. Je mag nadien soms zelfs even bij de chief op bezoek!

Dag 11: Chillen aan het strand van Ballito of Durban
St Lucia – Durban (B)
Via de zogenaamde ‘Dolphincoast’ rijden jullie naar een badplaats ten noorden van Durban. Omdat de winters hier doorgaans heel mild zijn, met het subtropische klimaat, is de kans groot dat je zalig aan het strand kunt blijven. Maar anders kun je bijvoorbeeld een stadsfietstour doen in Durban.

Dag 12: Naar de bergen
Durban – Drakensbergen (B, L, D)
Via Durban rijden jullie naar de prachtige Valley of thousand hills, waar jullie kennis maken met het leven van de hedendaagse  Zulu’s, een bijzondere lokale gemeenschap.  Dankzij een taallesje Zulu, kun je contact met de lokale bevolking maken. Of het Zulu je heel gemakkelijk afgaat… in ieder geval zullen jij en de mensen die je ontmoet veel lachen! Je gids leert je ook hoe het lokaal transport werkt en samen ga je op pad. De volgende activiteiten zouden  kunnen  deel maken van je programma; Zulu dans, bezoek aan een Sangoma (traditioneel genezer/sjamaan), een bezoek aan een weeshuis, een wandeling naar ‘The Rock’, of een introductie in het typische Zuid Afrikaanse “beadwork”. Het programma wordt samengesteld naar beschikbaarheid van de dorpelingen op dat moment, want het is geen ‘toeristische attractie’ maar het echte leven. Tijdens je ontmoetingen leer je heel wat van de denkwijze en de uitdagingen die de mensen tegen komen in hun dagelijks leven.

Vervolgens rijden jullie deels via de Midlands Meander naar de Drakensbergen.

Dag 13: Op avontuur in Drakensbergen
Drakensbergen (B)
Jullie hebben al heel veel verschillende landschappen gezien. Maar de Drakensbergen mogen niet ontbreken in jullie Zuid-Afrikareis. De Drakensbergen zijn één van de mooiste natuurgebieden van Zuid-Afrika met alleszins de hoogste bergtoppen van het land. De bergkam loopt 250 km langs de grens met Lesotho en scheidt het hoge, binnenlandse plateau van de subtropische kust van Kwazulu Natal. De Drakensbergen zijn verdeeld in de rotsachtige High Berg en de grazige Little Berg. In de afgelegen valleien en in dikke nevels gehulde bossen wemelt het van de wilde dieren. Vergeet geen warme pull mee te nemen want het kan hier zeker wat frisser zijn. Je verblijft hier aan de rand van het natuurgebied in een ietwat groter resort. In de buurt kun je ook nog eens avonturen beleven met een scootour of canopy tour!

Dag 14: Terug naar Johannesburg
Drakensbergen – Johannesburg (B)
Vandaag rijden jullie, weer door een heel ander landschap, terug naar Johannesburg waar jullie de auto weer inleveren op de luchthaven.

Dag 15: Welkom thuis
Brussel

Welkom thuis!

Richtprijs Wakawakaroute
Hotels en activiteiten: € 1.800 à 2.000 pp.
Huurauto:
– Autocat I (Ford Everest 4×2) voor 3 tot 5 pers: € 1.275
– Auto: cat. 5M (Ford Ranger 4×4 double cab): € 1.560

Wat is inbegrepen?
Meet & greet + welkomstpakket
9 overnachtingen gebaseerd op bed & breakfast
2 overnachtingen vol pension + 2 game drives per dag & entrances Timbavati
2 overnachtingen vol pension

Wat is niet inbegrepen?
Autohuur met  ongelimiteerd aantal km – contract fee – tweede chauffeur
Internationale of binnenlandse vluchten
Overige maaltijden
Ingangsprijzen
Fooien
Extra’s bij autoverhuur: benzine, tol
Persoonlijke uitgaven
Optionele activiteiten

Uitbreidingsmogelijkheden:
(prijs op aanvraag)
– 1 extra dag Johannesburg voor bezoek aan Apartheidsmuseum en Soweto.
– 2 of 3 nachten African Homestay (zie kader onder) in de provincie Limpopo
– 3 à 4 dagen Kaapstad: dan valt Drakensbergen weg en vlieg je vanuit Durban. Hou er wel rekening mee dat het in de maanden juli en augustus vaak regent in Kaapstad.

Goed om weten:
– In Zuid-Afrika hebben zowel volwassenen als kinderen een internationaal paspoort (reispas) nodig dat nog zes maanden geldig is bij terugkomst. Een visum is niet verplicht.
– In Zuid-Afrika is het ook verplicht om een Engelstalig geboortecertificaat mee te hebben voor alle meereizende kinderen onder de 18 jaar. Als maar één (of geen) ouder meereist moet er ook een schriftelijke verklaring van de andere ouder(s) getoond worden dat die akkoord gaat met de reis.
– Er zijn geen inentingen verplicht. Vaccinaties tegen Hepatitis A en een update van polio, tetanus en difterie en soms buiktyfus wordt aangeraden. Kijk voor alle zekerheid ook bij de aanbevelingen van het Tropisch Instituut (www.itg.be) en maak een afspraak met de huisarts.