sombrero-icoon sombreroroute-tekst
Paradijselijk Yucatan met tieners
14 dagen

sombrero-icoon Flamingo’s, lepelaars en pelikanen spotten
sombrero-icoon Op bezoek gaan bij de Maya’s en tortilla’s bakken
sombrero-icoon Zwemmen in eeuwenoude cenotes
sombrero-icoon Op zoek gaan naar boa’s en vleermuizen in donkere grotten
sombrero-icoon De Mayasites van Ek Balam en Chichen Itza verkennen
sombrero-icoon De piramide van Coba beklimmen

sombrero-icoon Slingerapen spotten in de jungle
sombrero-icoon Snorkelen en zeeschildpadden ontdekken in een azuurblauwe zee

in-het-kort-groen
Route: Valladolid (4) • Izamal (1) • Santa Elena (2) • Campeche (1) • Valladolid (1) • Holbox (3)
Duur: 14 dagen (incl. vluchtdagen). Uitbreiding mogelijk.
Voor wie: Gezinnen met tieners en actieve kinderen.
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld tot avontuurlijk.
Accommodatie: Kleinschalige, sfeervolle hotels met veel couleur locale, bijna altijd een zwembad.
Vervoer: Privé-minivan.
Ideale reisperiode: Kerstvakantie, paasvakantie, zomervakantie. Verkort programma in herfst- en krokusvakantie.
Richtprijs€ 2.920 pp. (auto met chauffeur) of € 1.995 (selfdrive, exclusief huurauto)* (Kerstvakantie: + €275 pp.)
* Dit is een richtprijs. Heb je een ander budget in gedachten, dan kunnen we daar zeker rond werken. Kiezen voor andere accommodaties en/of familiekamers ipv twee kamers kan een optie zijn. Of kiezen voor een selfdrive ipv een auto met chauffeur. Luxe accommodaties zijn uiteraard ook mogelijk. Alles is bespreekbaar!

“Het aards paradijs vind je in Yucatan! Een schitterende Mayacultuur en een zee die echt zo azuurblauw is als op een postkaartje. De Sombreroroute is een absolute topper voor gezinnen met tieners of avontuurlijke kinderen!”

Dagprogramma-tekst-beige
Dag 1: Welkom in Yucatan!
Brussel • Cancun • Valladolid
Welkom in Mexico! Het land van de Maya’s en de Azteken, van sombrero’s en tortilla’s, van pelikanen en flamingo’s, van tropische stranden en een azuurblauwe zee. Zodra je voet aan land zet, voel je de zalige warmte en snuif je de geur op die de volgende dagen deel uitmaakt van dit wondermooie avontuur. We werken voor deze route samen met een Belg die al meer dan tien jaar in Mexico woont en jullie de hele reis in de watten legt. Aangezien dit een privéreis is, kun je zeker het verloop van je reis of alle vragen die je hebt met hem of één van zijn collega’s bespreken. Je wordt met een naambordje opgewacht in de luchthaven van Cancun en met een comfortabele minivan naar Valladolid gebracht, het stadje van waaruit we de volgende dagen tal van activiteiten kunnen ondernemen. De tocht duurt ruim een uur maar is ideaal om je ogen al goed de kost te geven. Omdat veel vluchten pas ’s avonds aankomen, staat er deze dag niets meer op het programma. Maar wie wel nog tijd heeft, kan het koloniale stadje Valladolid bezoeken.

Dag 2: Flamingo’s spotten, een modderbad nemen en Mayaruïnes beklimmen
Valladolid • Rio Lagartos (B, L)
Goeiemorgen! Door de jetlag zijn jullie wellicht vroeg wakker. Daarom word je al vroeg in het hotel opgehaald voor een uitstap naar één van de mooiste natuurreservaten in Mexico: Ria Lagartos. Het natuurreservaat ligt op zo´n honderd kilometer van Valladolid, maar de wegen zijn goed en het vervoer optimaal. Op anderhalf uur rijden, zijn we er. Meteen ook één van jullie eerste kennismakingen met het Mexicaanse strand. Van aan de steiger stap je over in een motorbootje dat jullie drie uur lang de pracht en praal van dit natuurgebied zal tonen. Verrekijker in de aanslag ga je samen met de bootsman en de gids op zoek naar lepelaars, pelikanen, arenden en ibissen, naar krokodillen en degenkrabben en, als je geluk hebt, naar de grootste kolonie flamingo’s ter wereld. Ben je daarna klaar voor het modderbad van de Maya’s? Insmeren met mineralenmodder en even laten intrekken. Je huid zal nadien hemels aanvoelen. Na de lunch kun je met een lokale Mayagids op stap in Ek Balam, een typische Mayasite met een prachtige piramide die je zelfs mag beklimmen. Alleen voor durvers, want de trappen zijn behoorlijk steil!

Dag 3: Met de fiets op bezoek bij de Maya’s en tortilla’s leren maken
Valladolid • Ek Balam (B, L)
Gisteren lichtten we al een tip van de sluier maar vandaag maak je van dichtbij kennis met de Maya’s en hun manier van leven. Afspraak om 8.30 u om de fietsen uit te testen en op maat klaar te maken. Zit je goed? Dan kun je samen met een gids op weg naar de markt van Valladolid. De gids legt je alles uit over de lokale voedingsgewoonten en de vele exotische fruit- en groentesoorten. En dan weer de fiets op op weg naar een lokale hacienda waar je via een touw een sprong kunt nemen in een cenote (een grot met water). Daarna bezoek je nog een schitterende azuurblauwe cenote en rijd je weer verder om te lunchen. Of beter gezegd om zelf te koken bij een lokale Mayafamilie. De Maya’s leren jullie hoe je zelf tortilla’s maakt en je ziet hoe de Maya’s vandaag de dag nog leven zoals honderden jaren geleden.

Dag 4: Naar de grot van de hangende slangen
Valladolid • Kantemo (B)
Deze ochtend mag je, als dat al lukt, uitslapen. In de voormiddag staat er niets op het programma. Ben je toch vroeg uit de veren dan is een bezoek aan het Casa de las Venados misschien een leuk idee. Het is een typisch Mexicaans huis dat volgestouwd werd met meer dan drieduizend (!) oude en nieuwe Mexicaanse kunstwerken van over heel Mexico. Een klein museumpje eigenlijk, maar dan heel huiselijk. Lunchen kan in de stad. Heb je in de namiddag zin in een beetje avontuur, dan word je om 13 uur met de minibus in het hotel opgehaald voor een bijzondere ervaring: een grottentocht op zoek naar slangen (optioneel bij te boeken)! Eerste stop op het programma: een ondergrondse cenote, een voorbode van wat je later op de dag zult zien: de donkere onderwereld van de grotten! Voor je straks tot aan de ingang van de grot fietst, rijd je eerst nog langs twee koloniale kerkjes die tijdens de Mayakastenoorlog gebombardeerd werden en toch wel een grote historische achtergrond hebben. En dan het hoofddoel: the cave of the hanging snakes in Kantemo! Als het al een beetje begint te schemeren, zie je honderden vleermuizen uit de grot wegvliegen. Die zijn alvast ontsnapt aan de vleermuisetende boa’s. Trek je klimuitrusting aan en ga met de lokale gids op zoek… Via enkele al dan niet brede tunnels, zoek je naar slangen die de vleermuizen aan het opeten zijn. Daarnaast kun je ook zoeken naar een witte dame (een plaatselijk visje van het Yucatanschiereiland), een blinde paling en blinde garnalen. Geniet van de stilte in de donker en het geluid van het flapperen van de vleermuizen. Op de terugweg kun je ook zeefossielen ontdekken. De slangen zijn zeker niet gevaarlijk. Na dit grote avontuur ben je voor een diner uitgenodigd bij de Mayagids thuis.

Dag 5: Chichen Itza bezoeken en met een paardenkoets door Izamal
Valladolid • Chichen Itza (B, L)
Vandaag een hoogtepunt op het programma: bezoek van één van de zeven wereldwonderen: de prachtige Mayasite Chichen Itza! Blikvangers zijn de piramide van Kukulcan, de tempel van de krijgers, El Caracol en het Grote Ballenspel. En vind je de vele leguanen die zich tussen de ruïnes verstoppen? Na het bezoek aan Chichen Itza maak je een welkome, frisse duik in een cenote die wordt beheerd door een lokale Mayavrouwengemeenschap. De vrouwen uit deze gemeenschap maken voor jullie ook een lunch klaar. In de namiddag rijd je verder naar het koloniale, gele dorpje Izamal. Je trekt er met paard en koets door het centrum en je brengt een bezoek aan één van de vele ambachtslieden die de stad rijk is.

Dag 6: Terug in de tijd in een authentieke hacienda en de lichtshow van Uxmal
Izamal • Santa Elena (B, L)
Al eens gehoord van een hacienda? Een hacienda is een landhuis op een boerderij waar meestal aan veeteelt werd of wordt gedaan. In Yuacatan vind je nog prachtige exemplaren waar je als bezoeker een stapje terugzet in de tijd en het leven op de boerderij in de negentiende eeuw met eigen ogen kunt aanschouwen. Vooral de productie van sisal (= een vezelsoort die wordt gebruikt om touwen, borstels, enz… te maken) is heel interessant. In de namiddag staat een bezoek gepland aan de site van Mayapan, één van de minder toeristische Mayasites waar je nog de authentieke kleuren kunt zien die ze in die tijd gebruikten. Daarna check je in in het hotel in Santa Elena en trek je naar de archeologische site Uxmal om er in openlucht te genieten van een origineel klank- en lichtspel op de ruïnes zelf.

Dag 7: Op stap in de Mayastad Uxmal en naar de pottenbakkers van Tikul
Santa Elena • Uxmal (B, L)
Uxmal is een Mayastad die haar hoogtepunt kende rond 800 na Christus. De site werd gebouwd in Puuc-stijl, een verwijzing naar de Puuc-heuvels in deze streek en naar hun kenmerkende bouwstijl. Omdat de grond in deze streek nogal poreus is en er daardoor geen rivieren of meren waren, ontwikkelden de Puuc-Maya’s een ingenieuze methode om het ondergrondse water eruit te halen en het op te slaan in handgemaakte putten. De Puuc-stijl is zeer harmonisch en herkenbaar aan de mozaïekgevels, het gevernist metselwerk, de kleine reliëfzuilen en de Chaac-maskers met haakneuzen op de voorgevel en hoeken van gebouwen. Kunnen jullie ze vinden? En de regengod Chaac die in dit land met weinig regen en zonder rivieren een belangrijke godheid was? Na het bezoek aan Uxmal kun je in Tikul bij de pottenbakkers je handen uit de mouwen steken en een vaasje maken zoals de Maya’s dat vroeger deden. Ben je nog niet moe, dan kun je ook optioneel een bezoek brengen aan het mummiemuseum.

Dag 8: Naar de Grotten van Calcehtok en Campeche
Uxmal • Campeche (B,L)
Vandaag rijden we in drie kwartier van Santa Elena naar Calcehtok. Liefhebbers van grotten kunnen hier (via een steile, rechte trap) afdalen om de talloze prachtige stalactieten en stalagmieten te zien die Yucatan rijk is (optioneel bij te boeken). Als je er met een lamp op schijnt, zorgen de mineralen voor prachtige beelden. Op de bodem van de grot is volop vegetatie en groeien zelfs bomen, terwijl het licht in bundels de grot binnenkomt. Ga je dieper de grot in dan verdwijnt de vegetatie in deze Jurrassic-Parkachtige wereld en kan de gids je misschien nog oude Mayapotscherven laten zien. Je kunt samen met de gids bespreken of je graag door de kleine tunnels gaat of niet. Wil je graag vol modder zitten? Avontuur gegarandeerd! De meeste grotgidsen spreken alleen Spaans maar de chauffeur kan in het begin mee om te vertalen. Van Calcehtok is het nog anderhalf uur rijden tot het stadje Campeche. Wie de Grotten van Calcehtok liever niet bezoekt, kan meteen naar Campeche doorrijden. 

Dag 9: Hoe maak je een Panamahoed?
Campeche • Valladolid (B)
Wat hebben President Franklin Roosevelt, acteur Harison Ford, prinses Máxima, bokser Mike Tyson, schrijver Ernest Hemingway en zangeres Britney Spears gemeen? Het zijn allemaal liefhebbers van de Panamahoed! 
De Panamahoed die niet – zoals het woord doet vermoeden – in Panama wordt gemaakt maar wel in Ecuador en ook in Mexico. De karakteristieke hoofddeksels zijn gemaakt van het dunne stro van de toquillaplant. De lichte hoeden zijn traditioneel gebroken wit en hebben een paar centimeter dikke zwarte band. Het waren de Inca’s die ooit begonnen zijn met het maken van hoeden van het stro van de toquillaplant. De vorm is door de Spanjaarden bedacht. Zij waren onder de indruk waren van de weeftechniek die de Indianen toepasten. Vandaag ga je op bezoek in een atelier waar Panamahoeden worden gemaakt. Grappig detail: een Panamahoed kun je oprollen en zo in je valies steken.
 Daarna rijd je in 2,5 uur terug naar Valladolid.

Dag 10: Op zoek naar de piramide van Coba en slingerapen in de jungle
Valladolid • Coba • Holbox (B, L)
Cobá is een oude Mayastad midden in de jungle. Het is de langst verborgen Mayastad van Mexico tot nu toe. Deze voormalige ceremonieplaats werd pas in de jaren zeventig ontdekt. Coba ligt tussen twee grote meren, die door wilde dieren gebruikt worden als drinkplaatsen. De site bestaat uit een piramide (van 128 treden!) en een aantal lage gebouwen. Bovenop de piramide heb je een fantastisch uitzicht op de andere gebrouwen en het oerwoud. Omdat sommige gebouwen wat veraf liggen, rijd je er met de fiets naartoe. Tijdens één van de stops maak je ook kennis met de Mayakalender. Na een verfrissende duik in het kristalhelder water van de cenote in de buurt van Coba en een verkwikkende lunch trek je dan in de namiddag de jungle van het natuurreservaat Otoch Ma’ax Yetel Kooh in. Het natuurreservaat ligt op ongeveer twintig kilometer rijden van Coba en betekent letterlijk: huis van de slingerapen en panters. In de namiddag is de kans groot dat je vooral slingerapen tegenkomt. De lokale gids is in elk geval zeer bedreven in het lokaliseren ervan. Daarna rijd je verder richting Mexicaanse kust! Isla Holbox is een paradijsje met parelwitte stranden, wuivende palmbomen, de zee in 50 tinten blauw en groen én pelikanen die de zee induiken en chillen op de vissersbootjes. In het hoogseizoen kan het er druk zijn, maar er zijn nog altijd strandjes te vinden die je amper moet delen.

Dag 11 -12: Genieten van de Mexicaanse kust
Holbox (B)
Heerlijk genieten van dolce farniente aan het strand. Wil je nog activiteiten doen, dan is er op Holbox vanalles mogelijk. Ga flamingo’s of zeesterren spotten bij Punta Cocos, huur een golfkarretje of fietsen om het eiland rond te rijden; huur een privé-boot; ga kajakken als het donker is en aanschouw de indrukwekkende bioluminescentie van levende organismen, …

Dag 13: Terug naar huis
Holbox (B) • Cancun
Vandaag eindigt jullie reis in Mexico. Fijne terugvlucht!

Dag 14: Welkom thuis!
Brussel

Richtprijs Sombreroroute
€ 2.920 pp.* (auto met chauffeur) of € 1.995 (selfdrive, exclusief huurauto) (Kerstvakantie: + € 275 pp.)
* Dit is een richtprijs. Heb je een ander budget in gedachten, dan kunnen we daar zeker rond werken. Kiezen voor andere accommodaties en/of familiekamers ipv twee kamers kan een optie zijn. Of kiezen voor een selfdrive ipv een auto met chauffeur. Luxe accommodaties zijn uiteraard ook mogelijk. Alles is bespreekbaar!

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen
Maaltijden zoals beschreven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Engelstalige privé-chauffeur/tourleader
Gespecialiseerde gidsen op bijna alle sites (Chichen, Ek Balam, niet in Uxmal)
Privé-transport met airco
Tolwegen, benzine, transportverzekeringen
Alle activiteiten zoals beschreven:
• Naar het natuurreservaat Ria Lagartos varen
• Lepelaars, pelikanen, arenden en ibissen spotten
• Een Mayamodderbad nemen
• Fietsen naar een Mayadorp
• Tortilla’s leren maken bij de Maya’s
• Chichen Itza verkennen
• Zwemmen in cenotes
• Sisal zien maken op een oude hacienda
• Ontdekken hoe een Panamahoed wordt gemaakt
• De piramide van Coba beklimmen
• Slingerapen spotten in het natuurreservaat van Otoch Ma’ax Yetel Kooh

Wat is niet inbegrepen?
De internationale vlucht
De andere maaltijden en de dranken
Fooien
De toegangsprijzen tot de sites (o.a Chichen Itza, Uxmal…)
De activiteiten die als optioneel worden beschreven:
• Grottentocht op zoek naar slangen: € 129 pp
Stalagmieten en stalactieten in Calcehtok € 39 pp

Goed om te weten
* Voor deze reis heeft elke reiziger een internationale reispas nodig
* Geen inentingen verplicht. Vaccinatie tegen Hepatitis A en DTP wordt soms aangeraden.
* Er is geen malariarisico op deze route. Neem contact op met je huisarts voor meer info.