De Woestijnvosroute

Rondreis van Fès naar Marrakech

12 dagen

Hoogtepunten

 • Terug in de tijd in Fès
 • Souks vol babouches, lampen, potjes, kruiden of tapijten
 • Kampvuur in de woestijn
 • Slapen onder de sterrenhemel
 • Wiebel, wiebel, waggel op een dromedaris
 • Memorabele vergezichten in de Dadèsvallei
 • Arabisch schrijven
 • Samen kokerellen
 • Betoverende kasbah’s
 • Op de rug van een ezeltje

“Marokko doorkruisend: Van Fez naar Marrakech met de ultieme woestijnervaring in de Erg Chebbi woestijn. Highlights gecombineerd met het plattelandsleven, wat een avontuur!”

In het kort toon deze route op de kaart

Route

Fès (3) · Merzouga (2) · Todra (1) · Dades · Skoura (2) · Ouarzazate · Ait Ben Haddou (1) · Marrakech (2)

Duur

12 dagen (11 nachten). Aanpassingen mogelijk

Voor wie

Voor gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld omdat er veel gereisd wordt. Intensief maar heel erg de moeite!

Accommodatie

Gezellige en sfeervolle accommodaties (een kasbah, een riad,…)

Ideale reisperiode

Paasvakantie

 

Richtprijs (Wat is inbegrepen?)

€ 1.550 pp.

Dagprogramma

1
dag 1

Aankomst in Fez

Brussel · Fez

Welkom in Marokko!
Al bij het openklappen van de deuren van het vliegtuig word je overvallen door allerhande indrukken: de geur, de warmte, de vochtigheid, de geluiden… Snuif ze op tot in het diepst van je vezels. Na het ophalen van de bagage word je opgewacht door de chauffeur van de mooie riad waar jullie de volgende dagen verblijven. Neem je intrek in de kamers en ga ook even naar het dakterras vanwaar je een zinderend uitzicht hebt over de oude binnenstad. Als het warm genoeg is, kun je vanavond zelfs ook dineren op het dakterras. Maar eerst staat er jullie een Arabische les te wachten. Je wordt meteen ondergedompeld in de Arabische taal! Lukt het om je naam te schrijven?

2
dag 2

Op stap in de medina van Fez

Fez

Als het weer meezit, kun je ontbijten op het dakterras. Geniet van de heerlijke Marokkaanse pannenkoeken die de buurvrouw voor jullie heeft gemaakt en van de andere (zoete) lekkernijen. Na het ontbijt wacht een gids die groot en klein door de highlights van de medina gidst: de leerlooierijen (hou een munttakje voor je neus voor de geur!), de koper en- metaalbewerkers, Place Seffarine, de koranschool, de meissjesschool… De medina van Fès is echt heel speciaal en authentiek. Op veel plaatsen maak je als het ware een reis terug in de tijd.
Daarna kun je in de riad leren hoe he Marokkaanse pannenkoekjes maakt. En vergeet ook de hennatattoos niet, een mooi souvenir aan Marokko!

3
dag 3

Fez verder ontdekken

Fez

Na het ontbijt vertrek je vandaag met een gids naar de andere kant van de stad, naar de Joodse wijk en het Koninklijk Paleis. Lunchen kan onderweg. In de namiddag kunnen jullie Fez en omgeving vrij verkennen. Voor het diner kun je de stad in. In de riad kunnen ze je zeker een aantal adresjes aanraden.

4
dag 4

Naar de woestijn van Merzouga

Fez · Merzouga

Vandaag een vrije lange rit naar Merzouga. Maar eenmaal ter plaatse kan je even relaxen in het zwembad. Er ligt ook een cheich klaar. Dat is een kleurrijke tulband die je de volgende dag in de woestijn zeker kunt gebruiken. Als je zin hebt, kun je zelf al eens de woestijn intrekken want het hotel ligt vlakbij. Of een poging wagen om te sand boarden? Absoluut de moeite waard om te proberen.

5
dag 5

Slapen in de woestijn in een echte berbertent

Merzouga · bivouac

Maak je na het ontbijt klaar voor een excursie met een lokale gids naar de nomaden aan de rand van de woestijn waar je kennismaakt met de eeuwenoude berbercultuur! Je ontdekt méér van het woestijnleven. Geniet daarna van een lunch in het hotel en maak je in de namiddag klaar voor de woestijntocht op de hoge poten van een dromedaris. Tulband niet vergeten! Zeker als het een beetje waait, kun je je ogen maar beter goed beschermen. Laat je zachtjes wiegen door de trage tred van de dromedarissen en geniet van de uitgestrekte en soms torenhoge zandduinen. ’s Avonds maken de Berberjongens voor jullie een heerlijke maaltijd klaar en worden er mooie woestijnliedjes gezongen bij het kampvuur. Slapen kan onder de sterrenhemel of in de berbertent die voor je klaar staat in het mulle zand. Een onvergetelijke woestijnervaring!

6
dag 6

Genieten van de Todravallei

Merzouga · Dades

Sta vroeg op voor de zonsopgang op de top van de woestijnheuvel. Een prachtig uitzicht manifesteert zich over de grootste zandbak die de kinderen ooit hebben gezien. Geniet nog even van de dromedarissen, speel nog een paar spelletjes met de Berbers, maar daarna is het tijd om terug te keren naar het hotel om te ontbijten en douchen. Fris gewassen en het laatste woestijnzand weggespoeld? Dan kun je verder rijden naar Alemdoun via de machtige Todrakloven en de Dadeskloven. Het circuit dat je hier doet met de auto is ronduit prachtig. De tocht duurt ongeveer 5 uur. Onderweg kan je even halt houden op een plek waar je graag nog even de benen wilt strekken.

7
dag 7

Minitrek in de M’gounkloof en de oase van Skoura

Dades · Skoura

Na het ontbijt komt een lokale gids jullie halen, hij zal jullie begeleiden bij de minitrek met ezeltjes, dat vertrekt vanuit jullie hotel. Geniet onderweg van het prachtige uitzicht van de valleien. Het landschap is er adembenemend mooi. Roodkleurige rotsformaties, felgroene oases, dorpen in dezelfde tinten als de natuurlijke stenen. Op veel plaatsen heeft de tijd stilgestaan. Smul onderweg van de picknick en rijd dan in een tweetal uur door naar Skoura.

8
dag 8

Mmmm, lekker Marokkaans!

Skoura

In de voormiddag kun je samen met de kinderen leren hoe je een tajine maakt! De Marokkaanse keuken is een echte openbaring! Ook voor de kinderen. Smullen maar…
In de namiddag staat nog een wandeltocht met een muilezel op het programma door het mooie groene palmenbos van Skoura. Geniet van de mooie natuur!

9
dag 9

Van de mooie oase naar het sprookjespaleis

Skoura · Ouarzazate · Ait Ben Haddou

Na het ontbijt rijd je vandaag in ongeveer één uur door naar Ouarzazate, het Hollywood van Marokko. Je kunt er de oude filmsets bezoeken en de decors die gebruikt zijn voor films als Asterix & Obelix, Laurence of Arabia, Gladiator, The Jewel of the Nile, enz… Toch wel leuk voor de kinderen om te zien ‘fake’ film is. ’s Middags kun je thee drinken in het befaamde theesalon op de grote markt van Ouarzazate, Chez Habous, en lekkere Marokkaanse zoetigheden eten met meer dan een Franse toets. Vandaaruit rijd je in een half uurtje verder naar Ait Ben Haddou. Check in in het mooie hotel en neem een duik in het verfrissende zwembad. ’s Avonds is er in het hotel ook een menu voorzien.

10
dag 10

Op naar het magische Marrakech

Ait Ben Haddou · Marrakech

Na het ontbijt trek je vandaag naar de oude Kasbah van Ait Ben Haddou. Stap het riviertje over en spring over de zandzakjes die daar zijn aangelegd. Marokkaanse jongens geven je tegen een kleine fooi graag een hand. Vrij bizar om te geloven dat dit ooit een echte stad is geweest. De Kasbah lijkt op een spookstad maar toch wonen er nog een paar families. Als je geluk hebt, word je binnen geroepen door een Berbervrouw die je haar superkleine – maar volgens onze jongens heel gezellig stulpje – verse thee voorschotelt. Klim daarna gezapig verder tot aan de top van de Kasbah en vergeet niet om van het weidse uitzicht te genieten. Leuk detail: ook de kasbah van Ait Ben Haddou zelf is ook gebruikt als decor voor grote films als Lawrence of Arabia, Jesus of Nazareth, Gladiator,..
Daarna wacht de doortocht door het Atlasgebergte tot in Marrakech. Neem je intrek in de kamers, ga eens rond snuisteren in alle hoekjes en kantjes van de riad. Wie wil kan nog afzakken naar het Jema El Fnaplein en iets gaan eten in de vele restaurantjes die uitkijken op het plein.

11
dag 11

Met een calèche door Marrakech

Marrakech

In de voormiddag worden jullie als echte koningen in een paardenkoets rondgereden in Marrakech. Belangrijke halte: le jardin Majorelle. Een paradijselijke oase met een indrukwekkende plantencollectie. Naast de sfeervolle waterbekkens vol vissen en waterschildpadjes zijn er tal van cactussen, bamboes, waterlelies, citroenbomen en palmen te zien.
In de namiddag worden jullie opgehaald voor een rondleiding door de souks: kleine smalle overdekte straatjes vol winkels met stoffen, babouches, lampen, potjes, kruiden of tapijten. Je zult ogen en oren te kort komen. Stap zeker ook eens binnen in het wondermooie Palais Bahia, een negentiende-eeuws paleis van acht hectare en één van de meesterwerken van de Marokkaanse architectuur. Ga zeker ook langs de Medersa, waar je alles te weten komt over deze Koranschool die in de veertiende eeuw werd opgericht. Misschien kun je ook even binnen gluren in een Marokkaans klasje of piepen hoe de Marokkaanse bakker brood bakt? Ook het ideale moment om de laatste souvenirs in te slaan 😉

12
dag 12

Terug naar huis

Marrakech · Brussel

Vandaag zit jullie reis er helaas op. Geniet nog van een laatste ontbijt en van alle indrukken die Marokko zo speciaal maken. Afhankelijk van het uur van je terugvlucht word je naar de luchthaven van Marrakech gebracht. Prettige terugreis! En welkom thuis!

Wat is inbegrepen?

 • Alle overnachtingen
 • Alle transfers (privé) zoals beschreven
 • Maaltijden zoals aangegeven
 • Les Arabisch schrijven
 • Wandeling met gids door de medina van Fes
 • Marokkaanse pannenkoekjes bakken
 • Hennatattoos
 • Met gids naar de Joodse wijk, het koninklijk paleis, wandeling rond het nieuwe Fès
 • Excursie met een lokale gids naar de nomaden in de woestijn
 • Met een lokale gids naar de M’Gounkloof voor een minitrek
 • Ezelwandeling in de palmeraie van Skoura
 • Kookworkshop
 • De filmstudio’s van Ouarzazate met gids
 • Ritje met de koets door Marrakech
 • Bezoek Jardin Majorelle, Berbermuseum en Yves Saint Laurentmuseum met gids
 • Wandeling met gids door de souks van Marrakech
 • Bezoek aan de Medersa en Palais Bahia

Wat is niet inbegrepen?

 • De internationale vlucht (ook hiervoor kunnen we zorgen. Maar boek je liever zelf een vlucht online, dan kan dat zeker ook.)
 • De dranken en de andere maaltijden
 • Activiteiten die als optioneel worden beschreven
 • Fooien

Goed om te weten

 • Voor deze reis heeft elke reiziger een internationale reispas nodig.
 • Geen inentingen verplicht. Vaccinatie tegen Hepatitis A en DTP wordt soms aangeraden. We raden aan om bij je huisarts langs te gaan.