De Waka Wakaroute

Het mooie en avontuurlijke noorden van Zuid-Afrika

16 dagen

Hoogtepunten

 • Genieten van prachtige uitzichten langs de Panoramaroute
 • Goudzoekers achterna in de Blyde River Canyon
 • Ziplinen boven een adembenemende natuur
 • Leeuwen, luipaarden, olifanten en giraffen spotten
 • Kennismaken met de Swazi in e-Swatini
 • Oog in oog staan met nijlpaarden in St Lucia
 • Fietsen door een Zuludorp
 • Paardrijden, steppen of scooteren in Drakensbergen

“Zuid-Afrika is divers en mooi: prachtige vergezichten, indrukwekkende wereldsteden, een adembenemende fauna en flora, the Big Five, maar evenzeer mooie stranden en fantastische baaien. ”

In het kort toon deze route op de kaart

Route

Johannesburg (1) · Hazyview (2) · Kruger NP (2+1) · eSwatini (2) · Santa Lucia (2) · uMhlanga/Durban (1) · Drakensbergen (2) · Johannesburg

Duur

15 dagen (vluchtdagen inbegrepen), 13 overnachtingen

Voor wie

Voor jong en oud

Moeilijkheidsgraad

Intensief. Er worden wel wat afstanden afgelegd, maar de diversiteit is groot en er is heel veel te zien.

Accommodatie

Charmante lodges/guesthouses. Wil je graag meer luxe, laat het dan zeker weten.

Vervoer

Selfdrive. Auto met privéchauffeur is ook mogelijk maar zeer prijzig. Prijs op aanvraag. Het is heel makkelijk en veilig om zelf te rijden in Zuid-Afrika. Je mag alleen niet vergeten links te rijden 🙂

Ideale reisperiode

Het hele jaar door. Hou er alleen rekening mee dat het in juli en augustus winter is in Zuid-Afrika. Dat betekent overdag aangename temperaturen, zelfs tot 25 graden, maar ’s avonds kan het sterk afkoelen, zelfs tot het vriespunt.

Richtprijs (Wat is inbegrepen?)

Vanaf € 2.500 pp.

Dagprogramma

1
dag 1

Welkom in Zuid-Afrika!

Brussel · Johannesburg

Vandaag is het eindelijk zo ver: jullie vliegen naar Johannesburg! Als je aankomt in de luchthaven, staat onze collega uit Zuid-Afrika alvast op jullie te wachten. Hij begeleidt jullie bij het ophalen van de huurauto. Mocht je nog vragen hebben over jullie rondreis, dan kun je die zeker ook nu stellen.
In ieder geval: welkom in Zuid-Afrika! Zuid-Afrika is met zijn wilde dieren, lange stranden, woestijnen, majestueuze bergen en fascinerende wereldsteden het modernste en rijkste land van Afrika. Daarna rijden jullie richting Magoebaskloof. Een ritje van zo’n 370 km, ongeveer vier uur rijden. De Magoebaskloof is een prachtig natuurgebied. Soms wordt het ook wel het land van de Zilveren Mist genoemd. Omdat het er altijd groen en vochtig is. Daardoor is het land ook zeer vruchtbaar en vind je er overal tropische bloemen en planten en veel avocado’s. Een ideale plek om jullie rondreis te beginnen. Je overnacht hier alvast op een speciale locatie, een een glamping tent met een privé hot-tub. Geniet ervan!
Tip: We voorzien geen overnachting in Johannesburg. Maar als je meer tijd hebt en je wil graag ook Johannesburg verkennen, dan kan dat natuurlijk ook. Als de vlucht pas in de namiddag of ‘s avonds aankomt, dan heb je ook nog een overnachting nodig in Johannesburg. Het Apartheidsmuseum (voor kinderen vanaf 12 jaar) en Soweto met het huis van Nelson Mandela (met fietstocht!) zijn dan zeker de moeite.

2
dag 2

De Magoebaskloof verkennen

Magoebaskloof

Deze dag kunnen jullie vrij spenderen. De Magoebaskloof is een regenwoudachtig landschap waar je prachtige wandelingen kunt maken. Er zijn een aantal trails uitgestippeld die variëren van enkele kilometers tot enkele dagen.
Hou je van een beetje avontuur, dan is de Magoebaskloof Canopy Tour een absolute aanrader.
In wat vroeger ontoegankelijk natuurgebied was, doorkruis je het bovenste niveau van inheemse bossen en eeuwenoude bergkliffen. Het uitzicht op de spectaculaire Groot Letaba rivierkloof krijg je er gratis bij. Je bent altijd onder begeleiding van twee gidsen die je helpen met het bevestigen van het materiaal. Het parcours bestaat uit 13 platforms en de langste zipline is zo’n 150 meter lang.
De Letaba River kloof is de thuisbasis van veel planten, dieren en vogels. Het assortiment kleurrijke wilde bloemen en orchideeën die de omringende kliffen bedekken, is echt mooi. En vergeet niet uit te kijken naar de reuzenijsvogel die regelmatig beneden over de rivier vliegt.

3
dag 3

Naar Hoedspruit en de Blyde River

Magoebaskloof · Hoedspruit

Vandaag neem je afscheid van de Magoebaskloof en rijd je verder naar Hoedspruit, de startplaats van de Panoramaroute. Je overnacht er in een lodge met rieten dak aan de oevers van de Blyde River. De lodge ligt ook in een privé-wildreservaat zodat je er wandelingen kunt maken tussen giraffen, zebra’s, struisvogels, enz… Heb je graag nog een activiteit op het programman dan kun je ook een Blyde Dam boat trip doen. Vertrek dan wel op tijd vanuit Magoebaskloof.

4
dag 4

Genieten langs de Panoramaroute

Hoedspruit

De Panorama Route in Zuid-Afrika is net als het Krugerpark één van de hoogtepunten van een rondreis door Zuid-Afrika. De natuur, en vooral de Blyde River Canyon is betoverend mooi. De canyon is 26 kilometer lang. Loodrechte rode rotswanden rijzen als reuzen op boven de dalen van de Blyde River canyon. In de valleien meanderen rivieren en beekjes door een lieflijk landschap van met mossen begroeide rotsen. De subtropische vegetatie maakt het tot misschien wel de groenste kloof ter wereld. De rotsen zijn door mineralen rood en oranje gekleurd. Het hoogste punt van de canyon, de Mariepskop, is 1944 meter hoog.

Ook de moeite waard: de Three Rondavels: drie naar Afrikaanse hutjes vernoemde afgeronde toppen die hoog boven het ravijn uittorenen. Deze imposante bergen vormen een spectaculair schouwspel. Vanaf het uitzichtpunt heb je ook het beste zicht over de Blyde River Canyon; Bourke’s Luck Potholes: nabij de bron van de Blyde River veroorzaakt de samenkomst van de Blyde en de rivier de Treur enorme draaikolken, die kommen in de rotsen hebben gesleten. Dat zorgt voor een ander indrukwekkend natuurfenomeen. De Potholes werden vernoemd naar een goudzoeker, Tom Bourke, die in deze omgeving actief was. De bijzondere natuurcreatie bevindt zich op 35 km ten noorden van Graskop op de R532. Het bezoekerscentrum toont interessante informatie over de natuur en geschiedenis van het gebied en is het vertrekpunt van een 700 meter lange wandeling naar de potholes; God’s Window: Duizelingwekkende kliffen bieden een zicht op het 700 meter lager gelegen laagland. Bij helder weer heb je hier een prachtig vergezicht over de omgeving, het zicht reikt soms zelfs tot Kruger en de Lebombo bergen op de grens met Mozambique: Naast mooie natuur kan je er ook leuke stadjes bezoeken. Graskop en Pilgrims Rest zijn oude mijnplaatsen. Vooral Pilgrims Rest is leuk, met groen-wit-rode houten huisjes die zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat bewaard worden.

5
dag 5

Naar Kruger

Hoedspruit · Kruger

Natuurlijk ga je in Zuid-Afrika op safari, dus vandaag op pad naar het beroemde Kruger National Park. Het Balule Nature Reserve zijn is opgenomen in de Greater Kruger National Park Management Area, zodat gasten meer dan 12.000 hectare ongerepte wildernis kunnen doorkruisen.

Leeuwen, luipaarden, cheetah’s, olifanten, giraffen, zebra’s, impala’s, waterbucks, nijlpaarden, hyena’s, Afrikaanse wilde honden, buffels, neushoorns,… Het rijtje dieren dat je hier kunt spotten, is eindeloos. Al blijft de natuur natuurlijk onvoorspelbaar en weet je nooit welk dier je pad zal kruisen. Je vertrekt ’s morgens vroeg, rond 6 uur voor een eerste game drive. Dan zijn de meeste dieren nog actief. Rond 9 uur kun je dan ontbijten. De game drives in de late namiddag zijn ook interessant, omdat de grootste hitte dan meestal voorbij is en de dieren weer wat actiever worden. Al kun je die leidraad niet altijd volgen. Wij zagen ook leeuwen om half één ’s middags. Overdag kun je lekker ontspannen of met één van de rangers op bushwalk gaan (minstens 12 jaar)

 

6
dag 6

Op safari

Kruger

Ga op safari vandaag en probeer zoveel mogelijk dieren te spotten. Veel succes!

7
dag 7

Even halt houden in Hazyview

Kruger · Hazyview

Tijd om afscheid te nemen van Kruger en even een stop te maken in Hazyview. Hazyview wordt omringd door subtropische fruitboomgaarden en is een klein boerenstadje. De stad en zijn spectaculair mooie omgeving dienen als een populaire avonturenstad : je kunt hier tuben of white water raften.

8
dag 8

Naar het koninkrijk e-Swatini

Hazyview · e-Swatini

Genoeg wilde dieren gespot? Dan is het tijd om afscheid te nemen van Kruger en verder te reizen naar Swaziland of eSwatini, zoals de huidige koning het land sinds kort laat noemen. Swaziland is al vijftig jaar lang een onafhankelijk koninkrijk binnen Zuid-Afrika. Het is qua oppervlakte kleiner dan het Krugerpark, maar een nog traditioneel land waar mensen samenleven in kralen van lemen hutjes die op een erf gegroepeerd staan. Toch zijn de wegen er zeer goed berijdbaar. Jullie gaan naar een erg leuk community project waarbij je veel leert over de Swazi. Het ligt ook mooi in de bergen. Geen dieren dus daar! Het gaat om de mensen en de prachtige natuur.

9
dag 9

e-Swatini ontdekken

e-Swatini

In het hart van Zululand ligt een wildreservaat dat in 1897 werd opgericht ter bescherming van de laatste neushoorns in Natal. Het reservaat is 96.000 hectare groot en één van de grootste parken van Zuid-Afrika. Het is hier minstens net zo mooi als in Kruger en een stuk minder druk. Het landschap is heel divers met veel bomen en planten die door de inheemse Zulu’s nog gebruikt worden voor voedsel en medicijnen. Ooit was dit gebied het exclusieve jachtdomein van de beroemde Zulu koning Shaka.
Je vindt hier veel groot en klein wild: leeuwen, giraffen, olifanten, zebra’s, witte en zwarte neushoorns, cheetah’s, buffels, nijlpaarden, nijlkrokodillen, wrattenzwijnen, impala’s, nyala’s, waterbokken, gnoes, kudu’s, duikers, jachtluipaarden, hyena’s, blue wildebeesten, genets, bushbaby’s en veel soorten bokken. Er zijn ook heel veel verschillende vogels.

10
dag 10

Safari’s in Hluhluwe-Imfolozi Park of homestay bij een Zulu familie

Hluhluwe

Vandaag kun je ervoor kiezen om safari’s te doen in het reservaat. Je mag dat doen met je eigen auto of je kunt een geleide safari doen met een ranger vanuit het hotel. Wil je een heel authentieke ervaring, dan is de homestay bij een Zulu familie zeker een aanrader. De familie ontvangt je en nodigt je uit om mee te doen met hun dagelijkse taken, zoals manden vlechten, rietgras en hout verzamelen en het vee naar huis brengen voor de avond bij zonsondergang. Je kunt ook lokale ambachtslieden bezoeken of de sangoma (traditionele genezer) raadplegen.
Als de zon ondergaat, verzamel je je met de gids en familie rond de open haard om te genieten van het prachtige uitzicht over de heuvels. In de eethut wordt een traditionele Zoeloe-maaltijd geserveerd waarbij alle rituelen van het Zoeloe-huis in acht worden genomen.

11
dag 11

Naar de Zuid-Afrikaanse kust

Hluhluwe · Umhlanga

Kranende haaien bij zonsopgang luiden de nieuwe dag in. Na een warme emmerdouche is het tijd om het vee te laten grazen en de dagelijkse klusjes op te knappen. Om 8 uur wordt dan een ontbijt geserveerd van vers, lokaal geteeld fruit, eieren van de boerderij en traditionele maïspap. Daarna is het tijd om afscheid te nemen. Via de zogenaamde ‘Dolphincoast’ rijden jullie naar een badplaats ten noorden van Durban. Omdat de winters hier doorgaans heel mild zijn, met het subtropische klimaat, is de kans groot dat je zalig aan het strand kunt blijven.

12
dag 12

Naar de mooie Drakensbergen

Umhlanga · Drakensbergen

Tijd om afscheid te nemen van de kust en verder te rijden naar Drakensbergen, alweer een pareltje van oogstrelende landschappen en een must do tijdens jullie rondreis. In de zomer kan het er iets frisser zijn dan op de andere plaatsen die je bezoekt, maard e adembenemend mooie uitzichten maken zoveel goed. Hier wandel je door bloemenweiden, bergbeekjes, mistige bossen, diepe kloven en groene, afgelegen valleien.

13
dag 13

Genieten van de Drakensbergen

Drakensbergen

Deze dag kunnen jullie vrij spenderen. Er zijn heel veel mogelijkheden. Er zijn twee dagelijkse begeleide wandelingen, je kunt vissen, paardrijden of mountainbiken. Er is ook een zwembad of als je het spectaculair wil: in de buurt is ook een adventure centre waar je kunt ziplinen of bungee jumpen.
Voor kleinere kinderen zijn er ook ponyritjes, kanotochten op de dam en een veilige, spannende speeltuin.

14
dag 14

Terug naar Joburg

Drakensbergen · Johannesburg

Vandaag rijd je terug naar de stad waar jullie rondreis begon. Aan de luchthaven kun je de huurauto inleveren en de vlucht naar Brussel nemen. Fijne vlucht!

15
dag 15

Terug in Brussel

Brussel

Welkom thuis!

Wat is inbegrepen?

 • Huurauto
 • Meet & greet + welkomstpakket
 • Alle overnachtingen
 • Maaltijden zoals aangegeven (afhankelijk van de accommodaties)

Wat is niet inbegrepen?

 • Internationale of binnenlandse vluchten
 • Overige maaltijden
 • Ingangsprijzen
 • Fooien
 • Extra’s bij autoverhuur: benzine, tol
 • Persoonlijke uitgaven
 • Optionele activiteiten

Goed om te weten

 • In Zuid-Afrika hebben zowel volwassenen als kinderen een internationaal paspoort (reispas) nodig dat nog zes maanden geldig is bij terugkomst. Een visum is niet verplicht.
 • In Zuid-Afrika is het ook best om een Engelstalig geboortecertificaat mee te hebben voor alle meereizende kinderen onder de 18 jaar. Als maar één (of geen) ouder meereist moet er ook een schriftelijke verklaring van de andere ouder(s) getoond worden dat die akkoord gaat met de reis.
 • Er zijn geen inentingen verplicht. Vaccinaties tegen Hepatitis A en een update van polio, tetanus en difterie en soms buiktyfus wordt aangeraden. Kijk voor alle zekerheid ook bij de aanbevelingen van het Tropisch Instituut (www.itg.be) en maak een afspraak met de huisarts.