De Vulkaanroute

Oost-Java en Bali

20 dagen

 • Bali en Java met kinderen
 • Bali en Java met kinderen

 • Bali en Java met kinderen

Hoogtepunten

 • Vliegeren tussen de rijstvelden
 • Fietsen door magische landschappen
 • Snorkelen in een kleurrijke onderwaterwereld
 • De berg op met de zwaveldragers
 • Zonsopgang bij de Bromovulkaan
 • Genieten van de imposante Prambanantempels en de Borobodur
 • Een vleugje Indonesisch leren
 • Koken als echte Balinezen
 • Offergaven maken volgens Balinese hindoerituelen
 • Apen spotten in Ubud’s Monkey Forrest

“Java en Bali, ‘the best of both worlds’. Beide eilanden zijn heel verschillend en toch complementair. De Vulkaanroute is een actieve route voor wie graag veel beleeft, ontdekt, voelt, ziet!”

In het kort toon deze route op de kaart

Route

Jakarta · Yogyakarta (4) · Malang (1) · Bromo (1) · Banyuwangi/Kalibaru (2) · Pemuteran (2) · Munduk (2) · Ubud (3) · Canggu (2) · Denpasar

Duur

20 dagen (inclusief vluchtdagen), 17 overnachtingen ter plaatse

Voor wie

Voor actieve gezinnen met kinderen vanaf 8 à 10 jaar

Moeilijkheidsgraad

Intensief programma maar heel erg verrijkend! Je legt wat afstand af om alles te zien/te beleven.

Accommodatie

Charmante en karaktervolle hotels met veel couleur locale. Bijna overal een zwembad, behalve in de omgeving van Bromo.

Vervoer

Privévervoer met minivan

Ideale reisperiode

Zomervakantie

Richtprijs (Wat is inbegrepen?)

€ 2.165 pp.

Dagprogramma

1
dag 1

Internationale vlucht naar Indonesië

Brussel · Jakarta

Vandaag vliegen jullie naar Java. Een vrij lange vlucht, maar maak het je maar comfortabel! Geniet van jullie vlucht.

2
dag 2

Aankomst in Yogyakarta

Jakarta · Yogyakarta

Welkom op Java! Het eiland met de indrukwekkende vulkanen, kleurige becaks, groene rijstvelden, magische tempels… Laat de warmte over je heen vallen en snuif de geuren op. Waar je ook uitstapt: elk land, elk eiland heeft een eigen geur. Zet je zintuigen open en geniet!  Jullie vliegen vandaag meteen door naar Yogyakarta. Na het ophalen van de bagage zal onze chauffeur jullie met een naambordje opwachten. Hij staat de volgende dagen ter jullie beschikking. Misschien is het ook handig om eerst geld af te halen aan één van de automaten. Installeer je daarna alvast in het hotel dat we voor jullie hebben gereserveerd.

3
dag 3

Batikken en dansen in Kota Gede

Yogyakarta

Goedemorgen! Wellicht zit het uurverschil nog een beetje in de kleren, maar je de dag rustig starten. Om 11 uur word je opgehaald in het hotel door onze Engelstalige chauffeur. Hij staat de volgende dagen ter jullie beschikking. Na de eerste kennismaking vertrek je naar Kota Gede, één van de veertien districten van Yogyakarta en één van de oude hoofdsteden van Mataram uit de zestiende eeuw. Je kunt er verschillende archeologische plaatsen bezoeken zoals bijvoorbeeld de Koninklijke begraafplaats en de moskee die dateert uit de late 16de eeuw. Kota Gede wordt ook wel de Zilverstraat van Yogyakarta genoemd. Je vindt er tientallen zilverwinkeltjes die zilverproducten verkopen voor weinig geld. Je kunt er alvast gezellig rondsnuisteren in een decor van traditionele Javaanse huizen. Maar eerst staat er een workshop Javaanse dans op het programma! Houden jullie van dansen? Je zal leren dat achter elke beweging een betekenis zit. Kijken kan natuurlijk ook! Je maakt er ook kennis met de Indonesische batiktechnieken. Het batikken is een eeuwenoud Javaanse textiel ambacht waar je traditie en cultuur weerspiegeld ziet. Jullie leren de basis van het batikken en ieder maakt zijn eigen kunstwerkje. Succes!

4
dag 4

Met de becak door Yogya en Ramayanaballet

Yogyakarta

Bali en Java met kinderen

Laat je vandaag rondrijden als echte keizers in een becak (= fietstaxi)! Het voelt misschien een beetje onwennig aan maar de becaks behoren tot de traditie van de Javanen. Het is in ieder geval een ideale manier om door de straatjes van de stad te manoeuvreren en het dagelijkse leven van dichtbij te ervaren. Zo kun je bijvoorbeeld naar de beroemde kraton van de sultan van Yogyakarta, of een wayang kulit- en batikfabriek bezoeken, zodat je een idee krijgt over de manier waarop deze kunst uit Yogya gemaakt wordt. Yogya is ook zeker geschikt om souvenirs te kopen.

5
dag 5

Naar het Javaanse platteland en de Borobodur

Yogyakarta

Vandaag vroeg uit de veren voor een uitstap naar het platteland. Een chauffeur brengt jullie naar Magelang waar de fietsen op jullie staan te wachten. Een gids gaat met jullie mee om de buurt te verkennen! En natuurlijk gaan jullie richting Borobudur. Eindelijk kunnen jullie de beelden van dit Boeddhistisch bouwwerk bewonderen. Magisch! Daarna maken jullie een fietstochtje lang het Javaanse platteland. Je bezoekt landelijke tempeltjes en je kan kennismaken met een aantal typische producten van de streek zoals suiker en koffie. De volgende stop is het dorpje Candirejo, een typisch Javaans dorp niet zo heel ver van de Borobudur. Je maakt een tocht door het platteland met een traditionele paardenkar. Je rijdt over plantages waar volop mensen aan het werk zijn. Regelmatig wordt er gestopt om de bezigheden van dichterbij te bekijken. Tijdens dit bezoek krijg je ook je eerste gamelanles. Wie maakt de mooiste muziek? De tocht wordt afgesloten met een echte Javaanse lunch bij één van de families thuis. In de namiddag bezoeken jullie het hindoeïstisch tempelcomplex Prambanan, het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië. Misschien heb je hier de gelegenheid om de prachtige zonsondergang over het hele complex te zien!

6
dag 6

Naar Malang

Yogyakarta · Malang

Vandaag vroeg uit de veren voor een mooie treinrit door het schilderachtige landschap tussen Yogjakarta en Malang. De treinrit duurt ongeveer vier uur. Tijd genoeg dus om zalig achterover te leunen en te genieten van het voorbijglijdende Indonesische plattelandsleven.

Check nadien in in jullie hotel en geniet van de rust na deze lange dag. Of willen jullie graag nog Malang verkennen? Je kan een bezoekje brengen aan Tugu park of aan de vogel- en bloemenmarkt. Of stoppen jullie graag voor een lekkere koffie bij Toko Oen? Als je hem dat vraagt staat de chauffeur ter jullie beschikking.

7
dag 7

Naar de Bromo!

Malang · Bromo

In de voormiddag maak je een korte stop maken in Malang. Leuke stops zijn Bird and Flores Markt, Tugu park en een koffiestop bij Toko Oen. Overleg met je chauffeur wat jullie graag doen. Daarna rijden jullie naar richting de wereldberoemde Bromovulkaan. In Tumpang, een dorpje ten zuiden van de Bromovulkaan, stappen jullie over in een open jeep, om de tocht voort te zetten door de savanne. Dit avontuur brengt je door prachtige natuur. Onderweg bezoek je ook een waterval. Genieten! Na de jeeptocht kan je ervoor kiezen om nog de Bromokrater te bezoeken. Als dit vandaag niet meer lukt, dan kan je de klim ook morgen doen, na de zonsopgang. En misschien is het aangeraden om vroeg onder de wol te kruipen want de wekker staat morgen al om half vier!

8
dag 8

Beklim een echte vulkaan

Bromo · Banyuwangi

Als je de mooie zonsopgang bij de Bromovulkaan wilt zien, moet je vandaag vroeg uit de veren. Het is ook nog lekker koud, dus vergeet zeker geen warme trui en een lange broek mee te nemen. Je zult zien dat je niet alleen bent op deze rit, maar het landschap en het uitzicht loont heel erg de moeite. Daarna rijd je naar de voet van de vulkaan. Van daaruit kan je te voet of eventueel met paarden tot bij de trappen gaan die je naar de kraterrand leiden. Overal verkopen mensen bloemetjes die je in de krater kunt gooien. De kinderen mogen een wens doen als ze dat willen. Als het zonlicht is doorgebroken en je om je heen kijkt, lijkt het alsof je op de maan bent beland. Daarna rijd je terug naar het hotel voor het ontbijt en rijd je verder naar Banyuwangi.

9
dag 9

Chillen bij het zwembad

Banyuwangi

De afgelopen dagen waren goed gevuld. Daarom voorzien we vandaag een vrije dag in een mooi hotel met zwembad. Laat je alvast verwennen met een deugddoende massage, in het hotel zijn ze er zeer bedreven in.
Avontuurlijke families kunnen vandaag al vroeg in de ochtend op pad. Je vertrekt naar post Paltuding voor de beklimming van de Ijen vulkaan. Breng iets mee om om voor je mond te binden, want de zwaveldampen zijn lastig voor het ademen. Het is geen gemakkelijke klim, maar voor wie even doorbijt, is de beloning overweldigend. Denk tijdens de beklimming aan de arbeiders die elke dag afdalen naar de zwavelgroeve en vervolgens zwaarbeladen weer naar boven moeten klimmen. De klim duurt ongeveer 2 uur.

10
dag 10

Op naar Bali!

Banyuwangi · Pemuteran

Vandaag gaan jullie naar Bali. De chauffeur brengt je tot in Pemuteran. Hier neem je afscheid van hem want hier zit zijn taak erop. Hij keert terug naar Java. Pemuteran heeft geen wit maar een zwart lavastrand. Vlakbij het strand vind je mooie koraalriffen. Wil je er nog even op uit, dan kun je misschien nog eens tot aan de zeetempel Pura Pulaki. De tempel wordt beschouwd als één van de zes heilige tempels van Bali en wordt bewaakt door …  apen.

11
dag 11

Snorkelen boven een prachtige onderwaterwereld

Pemuteran

Vandaag word je in het hotel opgehaald en naar een bootje gebracht dat jullie naar het eiland Menjangan brengt om te snorkelen. Je kunt op Bali op veel plaatsen snorkelen, maar deze plek tart werkelijk alle verbeelding. Het eilandje zelf stelt niet veel voor, maar zodra je je hoofd onder water steekt, gaat een heel andere wereld open. De prachtigste tropische vissoorten zwemmen zomaar onder je door. En in alle mogelijke kleuren: felroze, blauw, groen en geel. Maanvissen en ‘Nemo’s’, zeepaardjes en zwaardvissen en nog honderden soorten waarvan je de naam amper kunt onthouden. Zo ongelooflijk mooi! Een natuurdocumentaire, maar dan in het echt.

12
dag 12

Naar de heuvels van Munduk

Pemuteran · Munduk

Goedemorgen! Misschien heb je nog tijd om nog even langs te gaan bij het schildpaddenopvangcentrum. Als je geluk hebt, mag je misschien meehelpen met het terug in zee zetten van kleine babyschildpadjes. Hoe vroeger je gaat, hoe groter de kans. De kleine schildpadjes worden meestal voor tien uur in de voormiddag uitgezet. Maar misschien heb je geluk. Onderweg naar Munduk kun je nog even stoppen bij het klooster van Banjar, het enige boeddhistisch klooster dat Bali rijk is. Het ligt verscholen in de heuvels maar biedt mooie uitzichten op de vallei, de rijstvelden en de zee. Het heeft een oranje dak en kleurrijke decoraties met Balinees houtsnijwerk en beschermelingen aan de deur. Bezoekers worden uitgenodigd om mee te mediteren. Als jullie graag nog andere plekjes willen bezoeken, overleg gerust met de chauffeur.

Munduk is een lieflijk dorpje met 6200 inwoners. Het ligt op ongeveer achthonderd meter boven de zeespiegel, dus hoog in de centrale Balinese bergen. Door de hoogte is het er wat koeler, tussen 20 en 25 graden. Een ideaal klimaat om groenten en fruit te verbouwen en ook aan water is er geen tekort: heldere rivieren met prachtige watervallen stromen de bergen af. Alvorens jullie intrek nemen in het mooie hotel, staat er nog een workshop Balinees weven en Balinees schrijven op het programma voor de kinderen.

13
dag 13

Trekking langs meren, watervallen, cacao- en koffieplantages

Munduk

Trek vandaag met een gids die prachtige bergen in. Laat je leiden langs groene rijstvelden en kletterende watervallen en maak kennis met kruidnagel en gewassen zoals katoen, limoen, avocado, nootmuskaat, vanille en peper. Als de boeren aan het werk zijn, mag je gerust ook zelf eens de handen uit de mouwen steken als je dat wilt. Na een wandeling van circa 2 uur, kom je uit bij een kleine waterval, die verscholen ligt in een bos, buiten toeristische paden gelegen. Even zwemmen? Doe maar! De gids maakt ondertussen de picknicklunch voor jullie klaar. Na de lunch word je met de auto naar Tamblingan Lake gebracht waar je nog een half uurtje kunt varen op het meer.

14
dag 14

Naar het artistieke stadje Ubud

Munduk · Ubud

Vandaag rijd je verder naar het artistieke stadje Ubud. Onderweg ga je langs de Jatiluwih rijstvelden. Deze prachtige, eeuwenoude rijstterrassen hebben niet voor niets de Unesco World Heritage status. Mooie foto’s vezekerd! Je kunt door het water lopen in kanalen. Bamboe bruggetjes brengen je van het ene perceel naar het andere.
De stad Ubud ligt in het midden van Bali en wordt beschouwd als cultureel centrum van het eiland. Het stadje zelf is vrij druk maar je kunt er heel veel doen en de omgeving er rond is adembenemend mooi. Wij stellen voor om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan het grootste en belangrijkste paleis van de stad: Ubud Palace. Een complex in het hart van Ubud dat nog bewoond wordt door een koninklijke familie en bestaat uit indrukwekkende en typisch Balinese gebouwen. Het grootste deel van het paleis is voor het publiek toegankelijk. Ga op zoek naar verscholen hoekjes, kleine tempels en mooie decoraties. Van daaruit kun je via de markt te voet naar het heilige apenbos (Monkey Forrest).

15
dag 15

Raften op Telaga Wayan rivier

Ubud

Voor wie van een kleine uitdaging houdt, mag raften zeker niet in het programma ontbreken. Op Bali kun je heerlijk raften! Een avontuurlijke belevenis in een idyllisch kader. Zorg zeker voor kleren en sandalen die nat mogen worden en comfortabel zitten. Ook zeker meenemen: zonnecrème, handdoek, droge kledij. Rond 15 uur ben je terug in het hotel. De rest van de dag kun je vrij spenderen.

16
dag 16

Fietsen en vliegeren tussen de rijstvelden

Ubud

Na het ontbijt word je opgehaald door onze gids voor een fietstocht door de prachtige natuur rond Ubud. Je wordt eerst met de auto naar het vetrekpunt gebracht waar de fietsen staan. Wat mag je verwachten? Kleine dorpjes, helgroene rijstvelden, familietempeltjes, vrouwen in prachtig gekleurde sarongs… Je wordt helemaal ondergedompeld in de mystieke sfeer van Bali. Eenmaal ter plaatse word je uitgenodigd door de familie van Little Wayan voor een lunch. Leer onderweg ook hoe rijst wordt verbouwd, hou halt aan één van de offerhuisjes, bezoek misschien een lokale markt en kijk je ogen uit in de kleine dorpjes. Dat is het echte Bali. Als je geluk hebt, kom je misschien zelfs een feestelijke ceremonie tegen. Tussendoor (afhankelijk van de wind) volgt nog een hoogtepunt: dan kunnen jullie een vlieger maken en leren vliegeren tussen de rijstvelden. Bespreek het programma met de gids. Hij kan het aanpassen naar jullie wensen.

17
dag 17

Balinees leren koken en naar de westkust van Bali

Ubud · Canggu

Als je weer thuis bent, wil je de Balinese culinaire hoogstandjes ook thuis nog eens op tafel toveren. Samen koken, mag dus zeker niet ontbreken tijdens jullie reis. Je wordt opgehaald in het hotel om samen met onze gids de markt te verkennen en inkopen te doen. Daarna kunnen jullie zelf aan de slag met de ingrediënten. Jullie enthousiaste gastheer vertelt jullie er alles over. Uiteraard mogen jullie al dat lekkers zelf opeten.
Nadien word je naar de westkust van Bali gebracht Hier is het een stuk drukker en toeristischer. Maar het hotel dat we voor jullie hebben gekozen, ligt ver weg van alle drukte. Je kunt er heerlijk tot rust komen aan het strand of het zwembad.
Wie wil, kan nog (voordat je naar Canggu gaat) naar de dichtersberg Gunung Kawi, een gravencomplex van koning Anak Wungsu en zijn vele vrouwen dat dateert uit de elfde eeuw. Met maar liefst 371 trappen kun je naar beneden. Vooral de plek met de rijstvelden aan de zijkant is prachtig. Daarna rijd je door naar Tirta Empul, één van de heilige tempels op Bali die gebouwd zijn rond hete bronnen die midden in de tuin opborrelen. De Balinezen komen hier om te baden en zich geestelijk en lichamelijk te reinigen. Een mooi schouwspel. Laat ons zeker weten als je deze tussenstops graag wilt doen!

18
dag 18

Chillen aan zee of leren surfen

Canggu

Deze dag kun je vrij spenderen. Geniet van het strandleven!

19
dag 19

Terug naar huis

Canggu · Denpasar · Brussel

Vandaag zit jullie reis erop. Een chauffeur brengt jullie naar de luchthaven waar jullie inchecken voor de internationale vlucht naar huis.  Fijne terugvlucht!

20
dag 20

Welkom thuis!

Brussel

Wat is inbegrepen?

 • Alle overnachtingen
 • Alle transfers (privé) zoals beschreven
 • Treinrit
 • Ferryboats
 • Maaltijden zoals aangegeven
 • Bezoek Kota Gede met heritage walk
 • Dans- en batikworkshop
 • City tour Yogya met een becak
 • Fietstocht platteland
 • Borobodur
 • Tour Candirejo met paardenkar
 • Gamelanles
 • Bezoek aan Prambanan met gids
 • Jeeptocht van Tumpang naar Bromo
 • Snorkelexcursie
 • Balinees weven en Balinees schrijven
 • Trekking met gids rond de heuvels van Munduk
 • Raften
 • Fietstocht tussen de rijstvelden
 • Workshop vliegeren
 • Marktbezoek en kookworkshop
 • Toegangsgelden tempels

Wat is niet inbegrepen?

 • De internationale vlucht (ook hiervoor kunnen we zorgen. Maar boek je liever zelf een vlucht online, dan kan dat zeker ook.)
 • De dranken en de andere maaltijden
 • Activiteiten die als optioneel worden beschreven
 • Fooien

Goed om te weten

 • Voor reizen naar Indonesië hebben zowel volwassenen als kinderen een internationale reispas nodig. Ook een visum is nodig en kan bij aankomst op de luchthaven aangekocht worden (het kan ook online vooraf).
 • Voor Bali is er ook Tourism Levy (toeristentaks) verplicht, dit kan vooraf online worden aangekocht/betaald of ter plaatse in de luchthaven.
 • Er zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A en soms buiktyfus worden aangeraden.
 • Er is een laag malariarisico voor deze route. Meer info bij je huisarts.