De Vliegerroute

Easy going op Bali

15 dagen

 • Bali en Java met kinderen

Hoogtepunten

 • Dromerige rijstvelden en idyllische stranden
 • Mooie tempels en kleurrijke ceremonies
 • Speelse dolfijnen en ondeugende apen
 • Fietsen en vliegeren door magische landschappen
 • Snorkelen boven een kleurrijke onderwaterwereld
 • Een vleugje Indonesisch leren
 • Koken als echte Balinezen
 • Offergaven maken volgens Balinese hindoerituelen

“De Vliegerroute is een easy going vakantie in een paradijselijke setting van zon, zee, strand, palmbomen en fruit shakes en tegelijkertijd alle highlights beleven van de rijke Balinese cultuur.”

In het kort toon deze route op de kaart

Route

Denpasar · Tabanan (2) · Ubud (3) · Munduk (2) · Pemuteran (2) · Lovina (3) · Denpasar

Duur

15 dagen (vluchtdagen inbegrepen), 12 overnachtingen ter plaatse

Voor wie

Voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden.

Moeilijkheidsgraad

Gemakkelijk door de korte afstanden en de leuke activiteiten.

Accommodatie

Mooie, persoonlijke boetiekhotels met veel charme en couleur locale; overal een zwembad.

Vervoer

Privévervoer met minivan.

Ideale reisperiode

Het hele jaar door. Alleen in de kerstvakantie kan het af en toe eens regenen (regenseizoen) al is dat zeker geen probleem.

Richtprijs (Wat is inbegrepen?)

€ 1.695 pp.

Dagprogramma

1
dag 1

Naar Bali!

Brussel · Denpasar

Vandaag nemen jullie de vlucht naar Denpasar. Fijne heenvlucht!

2
dag 2

Welkom op Bali

Denpasar · Tabanan

Welkom op het Godeneiland! Vanaf nu wordt het alleen maar genieten. Van de dromerige rijstvelden, de kleurrijke ceremonies, de mooie tempels, de indrukwekkende vulkanen en de idyllische stranden. Aangezien je je uurwerk meteen 6 uur moet doordraaien, zul je wel even tijd nodig hebben om te acclimatiseren. Maar geloof ons, er is geen betere plek om dat te doen dan Bali.
Als alle formaliteiten achter de rug zijn, kun je je bagage oppikken en kan de reis pas echt beginnen. In de aankomsthal (arrival hall) wacht de chauffeur jullie op. Hij brengt jullie naar het hotel in het dorpje Tabanan (1 uurtje rijden; kan oplopen naargelang het verkeer) waar jullie rustig kunnen bekomen van de vlucht. Als het niet te laat is, kun je je nog laten verwennen door een zalige massage. Morgen kan natuurlijk ook of op een andere plek op Bali. Keuze genoeg!

3
dag 3

Vrij genieten en een bezoek aan Tanah Lot

Tabanan

Goeiemorgen! Hoe was jullie eerste nacht op Bali? Jullie starten de dag met een rustige voormiddag. Blijf je graag gewoon aan het zwembad liggen? Wil je genieten van een Balinese massage? Of trek je er al graag op uit? In de namiddag staat een fietstocht gepland naar de tempel van Tanah Lot, een prachtige tempel die gebouwd is op een rotsformatie in het water. Bij laag water kun je gemakkelijk naar de tempelingang lopen, bij hoog water is de tempel alleen via de boot(jes) toegankelijk. Toeristen mogen niet naar binnen, maar de buitenkant alleen is op zich al heel mooi. Afhankelijk van de stand van de zon kun je prachtige foto’s maken. Bij de ingang van het terrein kun je direct rechts afslaan en dan via een tuin de heuvel oplopen. Zo kom je uit bij een hoger gelegen gebied met mooi uitzicht op de tempel. Je zult er zeker niet alleen zijn want voor de locals is de Pura Tanah Lot één van de belangrijkste ‘zee-vererende’ tempels in Indonesië. De tempel is nauw verbonden met de hindoepriester Nirartha die volgens de legende in de 16e eeuw van Java naar Bali trok en zo enthousiast mediteerde dat hij de rost waarop hij zat in zee duwde. Dat werd het eiland Tanah Lot. Om zijn nieuwe onderkomen aan de god van de zee te wijden, veranderde hij zijn sjerp in giftige slangen waardoor de tempel altijd beschermd zou zijn.

4
dag 4

Tempels Gunung Kawi en Tirta Empul

Tabanan · Ubud

Ubud ligt in het midden van Bali en wordt beschouwd als het cultureel centrum van het eiland. Het stadje zelf is vrij druk maar je kunt er heel veel doen en de omgeving errond is adembenemend mooi. Onderweg naar Ubud kan je de dichtersberg Gunung Kawi bezoeken, een gravencomplex van koning Anak Wungsu en zijn vele vrouwen dat dateert uit de elfde eeuw. Met maar liefst 371 trappen kun je naar beneden. Vooral de plek met de rijstvelden aan de zijkant is prachtig. Het kleinere complex, aan de zuidkant van de rivier, is van de vrouwen van de koning. Het grotere complex is van de koning zelf. Voor je naar binnen gaat, moet je zeker je schoenen uit doen. Wie wil, kan ook Tirta Empul bezoeken, één van de heilige tempels op Bali die gebouwd zijn rond hete bronnen die midden in de tuin opborrelen. De Balinezen komen hier om te baden en zich geestelijk en lichamelijk te reinigen. Een mooi schouwspel. Wil je ook graag naar het Bali Bird Park? Dat kan. Overleg met de chauffeur. Ook als jullie nog andere dingen willen doen.

5
dag 5

Leer Balinees koken

Ubud

Als je weer thuis bent, wil je de Balinese culinaire hoogstandjes ook thuis nog eens op tafel toveren. Samen koken, mag dus zeker niet ontbreken tijdens jullie reis. Je wordt opgehaald in het hotel om samen met onze gids de markt te verkennen en inkopen te doen. Daarna kunnen jullie zelf aan de slag met de ingrediënten. Jullie enthousiaste gastheer vertelt jullie er alles over. Uiteraard mogen jullie al dat lekkers zelf opeten. Na deze heerlijke lunch zijn jullie vrij. Relaxen aan het zwembad? Souvenirs kopen in het centrum. Feel free.

Of je kan Ubud verder verkennen. Je kan een bezoek te brengen aan het grootste en belangrijkste paleis van de stad: Ubud Palace. Een complex in het hart van Ubud dat nog bewoond wordt door een koninklijke familie en bestaat uit indrukwekkende en typisch Balinese gebouwen. Het grootste deel van het paleis is voor het publiek toegankelijk. Ga op zoek naar verscholen hoekjes, kleine tempeltjes en mooie decoraties. Van daaruit kun je via de markt te voet naar het heilige apenbos (Monkey Forest). Meer dan tweehonderd Balinese langstaartapen hebben daar hun intrek genomen. De apen zijn over het algemeen redelijk tam, en zolang jij rustig je eigen ding doet, zullen zij dat ook doen. Behalve voor de apen is het bos ook een bezoekje waard voor de drie veertiende-eeuwse tempels die hier staan. De Pura Dalem Agung is de grootste en de belangrijkste van de drie en heeft een hoog Indiana Jones gehalte. Daarnaast heb je de Pura Prajapati, de tempel van de doden, die gebruikt wordt voor begrafenissen en crematies. De derde tempel is de heilige badtempel. Die bestaat uit drie gedeeltes: één deel voor de goden, één deel voor de discipels van de goden en één deel is voor de gewone mensen.

6
dag 6

Fietsen en vliegeren tussen de rijstvelden

Ubud

Na het ontbijt word je opgehaald door onze gids voor een fietstocht door de prachtige natuur rond Ubud. Je wordt eerst met de auto naar het vertrekpunt gebracht waar de fietsen staan. Wat mag je verwachten? Kleine dorpjes, groene rijstvelden, familietempeltjes, vrouwen in prachtig gekleurde sarongs… Je wordt helemaal ondergedompeld in de mystieke sfeer van Bali. Een laatste stukje tot aan het dorpje Klungkung wordt met de auto gedaan omdat de weg te slecht is. Eenmaal daar word je uitgenodigd door de familie van Little Wayan voor een lunch. Leer onderweg ook hoe rijst wordt verbouwd, hou halt aan één van de offerhuisjes, bezoek misschien een lokale markt en kijk je ogen uit in de kleine dorpjes. Dit is het echte Bali. Als je geluk hebt, kom je misschien zelfs een feestelijke ceremonie tegen. Tussendoor (afhankelijk van de wind) volgt nog een hoogtepunt: dan kunnen jullie een vlieger maken en leren vliegeren tussen de rijstvelden!

7
dag 7

Naar de bergen in Munduk

Ubud · Munduk

Munduk is een lieflijk dorpje met 6200 inwoners. Het ligt op ongeveer achthonderd meter boven de zeespiegel, dus hoog in de centrale Balinese bergen. Het is gebouwd bovenop een kam tussen twee prachtige groene valleien. Door de hoogte is het er wat koeler, tussen 20 en 25 graden. Een ideaal klimaat om groenten en fruit te verbouwen: zo vind je er talrijke koffie-, cacao- en bananenplantages maar ook rijstvelden, vanille-orchideeën en verschillende soorten kruiden. Ook aan water is er geen tekort: heldere rivieren met prachtige watervallen stromen de bergen af. Neem alvast jullie intrek in het mooie hotel en geniet van het prachtige uitzicht. In de namiddag staat een workshop Balinees weven op het programma.

8
dag 8

Trekking langs prachtige meren, watervallen, plantages

Munduk

Trek vandaag met een gids die prachtige bergen in. Laat je leiden langs groene rijstvelden en kletterende watervallen en maak kennis met kruidnagel en gewassen zoals katoen, limoen, avocado, nootmuskaat, vanille en peper. Als de boeren aan het werk zijn, mag je gerust ook zelf eens de handen uit de mouwen steken als je dat wilt. Na een wandeling van circa 2 uur, kom je uit bij een kleine waterval, die verscholen ligt in een bos, buiten toeristische paden gelegen. Even zwemmen? Doe maar! De gids maakt ondertussen de picknicklunch voor jullie klaar. Na de lunch word je met de auto naar Tamblingan Lake gebracht waar je nog even op het meer kan varen.

9
dag 9

Naar het zwarte strand van Pemuteran

Munduk · Pemuteran

In de voormiddag word je opgehaald voor een transfer naar Pemuteran. Het stadje heeft geen wit maar een zwart lavastrand. Geniet van de mooie tuin, het zwembad, de sfeer en maak misschien al een mooie strandwandeling. Of trek ook al eens je snorkeluitrusting aan om te oefenen voor morgen. Vlakbij het strand vind je mooie koraalriffen. Wil je er nog even op uit, dan kun je ook een bezoek brengen aan de schilderachtige zeetempel Pura Pulaki. De tempel wordt beschouwd als één van de zes heilige tempels van Bali. Volgens de legende is hij net zoals veel andere zeetempels opgericht door de heilige priester Nirartha ter ere van zijn verdwenen en godin geworden dochter. De tempel wordt bewaakt door … apen!

10
dag 10

Snorkeltijd!

Pemuteran

Vandaag word je in het hotel opgehaald en naar een bootje gebracht dat jullie naar het eiland Menjangan brengt om te snorkelen. Je kunt op Bali op veel plaatsen snorkelen, maar deze plek tart werkelijk alle verbeelding. Het eilandje zelf stelt niet veel voor, maar zodra je je hoofd onder water steekt, gaat een heel andere wereld open. De prachtigste tropische vissoorten zwemmen zomaar onder je door. En in alle mogelijke kleuren: felroze, blauw, groen en geel. Maanvissen en ‘Nemo’s’, zeepaardjes en zwaardvissen en nog honderden soorten waarvan je de naam amper kunt onthouden. Zo ongelooflijk mooi! Een natuurdocumentaire, maar dan in het echt.

11
dag 11

Naar het monnikenklooster

Pemuteran · Lovina

In een paar uur rijd je van Pemuteran naar Lovina, een dorpje in het noorden van het eiland. Misschien heb je nog tijd om nog even langs te gaan bij het schildpaddenopvangcentrum.
Op weg naar Lovina kun je nog even stoppen bij het klooster van Banjar, het enige boeddhistisch klooster dat Bali rijk is. Het ligt verscholen in de heuvels maar biedt mooie uitzichten op de vallei, de rijstvelden en de zee. Het heeft een oranje dak en kleurrijke decoraties met Balinees houtsnijwerk en beschermelingen aan de deur. Bezoekers worden uitgenodigd om mee te mediteren.
Daarna rijd je verder naar Lovina. Neem je intrek in het hotel en ga al even op verkenning in de omgeving. Er zijn in Lovina heel wat leuke restaurantjes, maar je kunt ook in het hotel eten. Vergeet ’s avonds de zonsondergang op het strand niet!

12
dag 12

Vrije tijd in Lovina

Lovina

Geniet van jullie laatste dagen op Bali! In het hotel kan je nog leren hoe je Balinese offergaven maakt. Een vleugje cultuur!

13
dag 13

Vrije tijd in Lovina

Lovina

14
dag 14

Terug naar huis!

Lovina · Denpasar

Vandaag eindigt jullie reis op Bali. Je wordt opgehaald voor een transfer naar de luchthaven van Denpasar waar je ‘s avonds incheckt voor de vlucht terug naar huis. Fijne terugvlucht!

15
dag 15

Welkom thuis!

Brussel

Wat is inbegrepen?

 • Alle overnachtingen
 • Alle transfers (privé) zoals beschreven
 • Toegangsgelden van de inbegrepen activiteiten
 • Maaltijden zoals beschreven
 • Fietstocht naar de tempel van Tanah Lot
 • Bezoek Gunung Kawi en Tirta Empul
 • Marktbezoek en kookworkshop
 • Fietsen met gids door de rijstvelden
 • Workshop vliegeren
 • Balinees weven en Balinees schrijven
 • Trekking met gids rond de heuvels van Munduk
 • Snorkeldag
 • Kennismaking met Balinese offergaven

Wat is niet inbegrepen?

 • De internationale vlucht (ook hiervoor kunnen we zorgen. Maar boek je liever zelf een vlucht online, dan kan dat zeker ook.)
 • De niet-vermelde maaltijden
 • De dranken
 • De activiteiten die als optioneel worden beschreven
 • Fooien

Goed om te weten

 • Voor reizen naar Bali hebben zowel volwassenen als kinderen een internationale reispas nodig. Ook een visum is nodig en kan bij aankomst op de luchthaven aangekocht worden, maar ook vooraf online.
 • Voor Bali is er ook Tourism Levy (toeristentaks) verplicht, dit kan vooraf online worden aangekocht/betaald of ter plaatse in de luchthaven.
 • Er zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A en soms buiktyfus worden aangeraden.
 • Er is een laag malariarisico voor deze route. Meer info bij je huisarts.