De Tuk Tukroute

Cambodja met een vleugje Thailand

17 dagen

Hoogtepunten

 • Het bruisende Bangkok verkennen
 • Smullen van Thaise heerlijkheden
 • De Oude Khmertempels van Angkor bezoeken
 • Rijden met een bamboetrein
 • De geheimen ontdekken van de Khmerkeuken
 • Rijstpapier maken
 • Werken met olifanten
 • Overnachten in de jungle
 • Chillen op een Thais eiland

“Cambodja lijkt soms het kleine broertje van Thailand, maar niets is minder waar: het is op zich een topbestemming! De Tuk Tukroute neemt je mee door de highlights van Cambodja en voegt nog een vleugje Thailand toe. Absoluut één van onze favoriete routes.”

In het kort toon deze route op de kaart

Rondreis

Bangkok (2) · Battambang (2) · Siem Reap (3) · Pnom Penh (2) · Koh Kong (2) · Koh Mak (3) · Bangkok

Duur

17 dagen (inclusief vluchtdagen), 14 overnachtingen

Voor wie

Voor gezinnen met actieve kinderen vanaf 6 jaar.

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld. Cambodja is in ieder geval makkelijk bereisbaar en de wegen tussen de grote steden zijn goed.

Accommodaties

Mooie boetiekhotels met zwembad, junglehotel aan de rivier in Koh Kong. Ook luxehotels mogelijk.

Vervoer

Met persoonlijke minivan en privéchauffeur + ferry naar Koh Mak

Ideale reisperiode

Het hele jaar door. Hou er wel rekening mee dat het af en toe kan regenen in juli en augustus (regenseizoen).

Richtprijs (Wat is inbegrepen?)

€ 1.850 pp.

Dagprogramma

1
dag 1

Vlucht naar Bangkok

Brussel · Bangkok

Vandaag is het eindelijk zo ver: jullie vertrekken op reis!  Maak het jullie gemakkelijk tijdens de lange vlucht: speel een spelletje, kijk naar een mooie film of probeer alvast een paar uurtjes te slapen. Ook de vlucht maakt alvast deel uit van het avontuur dat jullie samen gaan beleven.

2
dag 2

Welkom in Bangkok

Bangkok

Welkom in Bangkok! Zodra de deuren van het vliegtuig opengaan, stap je binnen in een andere wereld. Het is warm en vochtig en de geuren die je tegemoetkomen, prikkelen al je zintuigen. Geniet ervan, een eerste indruk blijft altijd bij. Na de verplichte douaneformaliteiten word je opgewacht door de chauffeur (met naambordje) die jullie naar het hotel brengt in hartje Bangkok. Neem je tijd om even te bekomen van de lange vlucht. Wil je toch al op stap, dan kun je zeker ook vrij op verkenning gaan. We kiezen er bewust voor om deze eerste dag niets standaard op het programma te zetten. De meeste mensen moeten toch eerst even bekomen van de vlucht en het uurverschil. En op die manier kun je zelf bepalen wat je wil doen of waar je zin in hebt. Wil je graag nog op stap, dan is een bezoek aan de What Pho of Chinatown zeker een goed idee. In het hotel regelen ze zeker graag een tuk tuk en leggen ze met plezier uit hoe je er komt. Vergeet je uurwerk niet vooruit te draaien!

3
dag 3

De highlights van Bangkok

Bangkok

Eén van de highlights van Bangkok vandaag: het mooie Koninklijk Paleis met de Wat Phra Kaew. Misschien voelt het wat kitscherig aan, maar het Koninklijk Paleis is een ongeëvenaard voorbeeld van de Thaise architectuur. Elk denkbaar onderdeel van het complex is versierd. Er zitten ongekend veel details in de tienduizenden gekleurde dakpannen, het vergulde houtsnijwerk en de mythische bewakers. Het Koninklijk Paleis werd gebouwd in 1782, nadat Koning Rama I de macht had overgenomen van zijn voorganger Taksin. Deze laatste had een paleis op de westoever, maar Rama I wilde een eigen centrum van de macht en bouwde zijn paleis op de oostelijke oever. Deze residentie was van hout. Het Thaise volk was er echter van overtuigd dat hun koning de personificatie van oppergod Narayana was. En omdat goden in de hemel leven, knapten bouwvakkers en kunstenaars vanuit het hele land het paleiscomplex op tot een hemelse plek.
Na het bezoek aan het Koninklijk Paleis maak je ook nog een mooie tocht met een longtailboot op de klongs om het lokale leven in het Venetië van het oosten te zien. Daarna zijn jullie vrij.

4
dag 4

Naar Cambodja!

Bangkok · Battambang

Goeiemorgen! Vandaag rijden jullie verder naar Cambodja! Het is een vrij lange route, maar er is veel afwisseling zodat de uren snel voorbijgaan. Om 8 uur staat een minivan vertrekkensklaar om Bangkok te verlaten en in vier uur naar de grens bij Ban Pakard te rijden. Na de grenspost wacht iemand jullie op om jullie in ongeveer 2 uur naar Battambang te brengen. De grensovergang lijkt een hele klus, maar het valt heel goed mee. Bij aankomst in het hotel in Battambang zal het aangeboden drankje en de zwembeurt in het zwembad in ieder geval deugd doen. De rest van de dag kun je vrij spenderen. Battambang is een stadje met fraaie voorbeelden van koloniale architectuur. Het ligt aan de Sangker en langs die rivier staan oude Franse winkels. In het zuidelijke deel van de stad zie je dan weer prachtige koloniale villa’s. Ook vind je er veel Thaise invloeden, aangezien de provincie Battambang lange tijd onder Thais bestuur stond. Je kunt er nog steeds betalen met baht, de Thaise munteenheid. Battambang is de rijstprovincie van Cambodja. Rond de stad liggen uitgestrekte rijstvelden, die worden afgewisseld met schilderachtige dorpjes. Er zijn ook nog veel overblijfselen van Khmertempels te vinden.

5
dag 5

Het plattelandsleven van Battambang

Battambang

Vandaag leer je Cambodja echt kennen: samen met een gids trek je er vanaf tien uur de hele dag op uit. Het precieze programma is niet altijd te voorspellen en hangt een beetje van dag tot dag af. Wat kan er allemaal op het programma staan? Rijstpapier scheppen, rijstwijn stoken, sticky rice proeven, vispasta bereiden, The Killing Cave bezoeken, The Bat Cave bezoeken, miehoen maken, tempels en een authentiek Frans koloniaal huis bezoeken en een ritje met de bamboetrein! Echt een topdagje en op en top Cambodja!

6
dag 6

De geheimen van de Cambodjaanse keuken en naar Siem Reap

Battambang · Siem Reap

De khmerkeuken is fantastisch, dat zul je de voorbije dagen zeker al gemerkt hebben. De Cambodjaanse gerechten moeten dus zeker niet onderdoen voor de Thaise. Opdat je ook thuis nog lang zou kunnen terugdenken aan deze mooie reis, leer je vandaag een paar khmergerechten klaarmaken. De kookworkshop start om 9 uur. Eerst breng je een bezoek aan de markt waar de kok je wegwijs maakt tussen alle groenten, fruit en kruiden die je kunt vinden. Daarna mag je zelf aan de slag. En uiteraard mag je ook opeten wat je zelf hebt klaargemaakt. Deze activiteit is optioneel.

In de namiddag rijd je verder naar Siem Reap, dé bakermat van de tempels van Angkor! De rit duurt ongeveer 2 à 3 uur. Check in in het hotel en trek nog even de stad in. Siem Reap is drukke stad geworden, met een druk nachtleven; Maar er zijn nog veel leuke restaurantjes waar het ook wat rustiger is om te zitten.

7
dag 7

Eindelijk, de tempels van Angkor!

Siem Reap

Tempels, tempels en nog eens tempels. Maar welke tempels! De mooiste die je ooit hebt gezien! Vandaag bezoeken jullie de binnenste tempelring, met onder meer Angkor Wat, Bayon, Ta Prohm en Angkor Thom. Maar alle tempels zijn mooi en anders. Speel verstoppertje tussen de tempels, ga op zoek naar dieren in de reliëfs, … Geniet ervan!

8
dag 8

Nog meer tempels bezoeken? Of liever op ontdekking in de omgeving van Siem Reap?

Siem Reap

Vandaag hebben jullie een vrije dag. Maar er zijn alvast veel mogelijkheden om uit te kiezen als je toch nog graag iets op het programma zet: Nog meer tempels bezoeken, ziplinen, een dag doorbrengen in een olifantenreservaat, een fietstocht, enz…

9
dag 9

Naar Phnom Penh

Siem Reap · Phnom Penh

Vanmorgen sta je alweer vertrekkensklaar voor een nieuw avontuur. Deze keer rij je richting hoofdstad Phnom Penh. De rit duurt ongeveer vijf à zes uur. Leuke stop voor onderweg is Skun. Overleg dit met je chauffeur. Ze verkopen er vaak gefrituurde kakkerlakken, sprinkhanen en meer van dat lekkers. Wie dapper genoeg is om te proeven, ga je gang. Kijken alleen mag ook. Laat je na aankomst verwennen met een lekker drankje en het zwembad dat uitnodigend ligt te wachten. Als je zin hebt, kun je in de namiddag nog even de stad in. In het hotel regelen ze graag een tuk tuk voor jullie.

10
dag 10

Bezoek aan de Killing Fields, Tuol Sleng en het Koninklijk Paleis

Phnom Penh

Een reis naar Cambodja is niet af zonder een bezoek aan het genocidemuseum Tuol Sleng en de Killing Fields. Deze zwarte pagina in de geschiedenis van Cambodja is echter geen prettig verhaal, maar het kan geen kwaad om er even bij stil te staan. Ook het Koninklijk Paleis staat op het programma. Het is misschien minder spectaculair dan het grote broertje in Bangkok maar toch zeker de moeite waard. In het deel waar de koning woont, kun je uiteraard niet binnen. Zie je een blauwe vlag hangen? Dan is hij thuis! Op hetzelfde terrein is ook de Zilveren Pagode (de Wat Phrah Keo morakot) gebouwd. Waarom zilveren pagode? Omdat de vloer bestaat uit 5.329! zilveren tegels (1 kilo per stuk)! Binnenin zijn ook veel gouden Boeddhabeelden met ingelegde diamanten te bewonderen.

11
dag 11

Naar de jungle!

Phnom Penh · Koh Kong

Neem nog een laatste duik in het zwembad en maak je dan klaar voor de reis naar … de jungle! Na een vijftal uur rijden kom je in een heel andere wereld terecht. Een stukje ongerept en onontdekt Cambodja. De weg ernaartoe is avontuurlijk. De bungalows waar je de nacht zult doorbrengen, zijn alleen bereikbaar met de boot. Van op het water zie je de jungle voorbijschuiven. Geniet van de rust, van de stilte, van de prachtige natuur. De bungalows zijn eenvoudig maar netjes. De uitbaters verwelkomen je met open armen. Hou zeker een zaklamp in de buurt want zodra het donker wordt, is het vinden van de weg naar je huisje niet altijd gemakkelijk.

12
dag 12

Jungletrek naar de waterval

Koh Kong

Jungle trek, here you come! Doe stevige stapschoenen aan en geniet van de wildernis, van de gekko’s, van de spinnen, de slangen, de kevers die de gids jullie graag zal tonen. De tocht duurt ongeveer twee uur en is goed te doen. Het stappen wordt uiteindelijk beloond met een prachtige waterval waar je kunt picknicken, zwemmen, zonnen en relaxen. Er komen ook veel Cambodjaanse toeristen die een paar dagen vrij hebben. Spreek ter plaatse af wanneer de trektocht begint. Als er nog tijd over eens kun je zwemmen of kajakken in de Tatairivier. Goed om te weten: Het programma kan ook gedraaid worden met eerst de boottocht en dan de trekking; veel is ook afhankelijk van het weer.

13
dag 13

Nog even chillen op Koh Mak of Koh Kood

Koh Kong · Koh Mak

Vandaag neem je afscheid van Cambodja en trek je weer de grens over naar Thailand, naar het eiland Koh Mak of Koh Kood. Het zijn eilandjes, dat betekent immers dat jullie ook moeten varen. Je wordt opgewacht door een personeelslid van het hotel die je helpt met de bagage.
De volgende dagen kunnen jullie vrij invullen: zwemmen, snorkelen, kajakken, wandelen., een waterval trek doen, het mangrovebos bezoeken, enz.. Op Koh Mak  is het rustig toeven. Voeten in het zand met een cocktail in de hand. Genieten maar!

14
dag 14

Vrije tijd op Koh Mak

Koh Mak

15
dag 15

Vrije tijd op Koh Mak

Koh Mak

16
dag 16

Terug naar Bangkok

Koh Mak · Bangkok

Vandaag zit jullie reis erop. Met de ferry keer je terug naar het vasteland en word je naar de luchthaven van Bangkok gebracht waar vanavond de internationale vlucht richting Brussel wacht. Fijne terugreis!

17
dag 17

Aankomst thuis!

Brussel

Welkom thuis!

Wat is inbegrepen?

 • Alle overnachtingen zoals omschreven
 • Alle transfers zoals omschreven
 • Maaltijden zoals aangegeven
 • Alle activiteiten zoals beschreven in het programma:

Wat is niet inbegrepen?

 • De internationale vlucht (ook hiervoor kunnen we zorgen. Maar boek je liever zelf een vlucht online, dan kan dat zeker ook.)
 • De dranken en de andere maaltijden
 • Activiteiten die als optioneel worden beschreven
 • Fooien

 

Goed om te weten

 • Voor reizen naar Thailand & Cambodja hebben zowel volwassenen als kinderen een internationale reispas nodig. Voor Cambodja is ook een visum verplicht.
 • Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A en soms buiktyfus worden aangeraden.
 • Er is beperkt malariarisico (Koh Kong, Koh Chang, Koh Mak) voor deze route. Meer info bij je huisarts.