De Springbokroute

De highlights van Namibië

15 dagen

Hoogtepunten

 • Slapen in een tent op het dak van je auto
 • Olifanten, leeuwen, giraffen en zebra’s spotten
 • Leven op het ritme van de natuur
 • Gefascineerd kijken naar een prachtige sterrenwereld
 • Oog in oog staan met neushoorns, cheeta’s en struisvogels
 • Door hoge zandduinen rijden
 • Springbokken, oryxen, gnoes en kudu’s tellen
 • Op stap gaan met de Bosjesmannen
 • Kajakken tussen pelikanen en zeehonden
 • Dolfijnen spotten op zee

“ Voor wie houdt van natuur en dieren is Namibië het mooiste land van Afrika. Oranje zandduinen, ontelbaar veel wilde dieren en een zee en woestijn die elkaar raken.”

In het kort toon deze route op de kaart

Route

Windhoek · Mariental (2) · Sesriem (2) · Swakupmond (2) · Khorixas (1) · Etosha (1+2+1) · Otjowarongo (1) · Windhoek

Duur

15 dagen (vluchtdagen inbegrepen), 12 nachten. Omdat Namibië groot is en er veel mogelijkheden zijn, is dit een ideale route voor wie twee weken naar Namibië wil. Maar wil je korter? Geen probleem. Of wil je graag langer? Wil je ook naar de Kalahari of naar Opuwo, of wil je uitbreiden met de Victoria Falls of Botswana, alles kan. We maken graag een persoonlijke offerte.

Voor wie

Voor jong en oud.

Moeilijkheidsgraad

Gemakkelijk; Er worden wel wat afstanden afgelegd, maar er is onderweg zoveel te zien dat het leuk blijft.

Accommodatie

Kamperen of logeren in mooie en authentieke lodges! Een combinatie van beide is ook mogelijk.
Je hebt keuze uit een waaier aan mogelijkheden, van leuke campings tot super de luxe lodges.

Vervoer

Selfdrive

Ideale reisperiode

Kerstvakantie, paasvakantie, zomervakantie, maar ook de kortere schoolvakanties. Als je voor de kampeerformule kiest, moet je in juli en augustus wel rekening houden met (erg) koude nachten.

Belangrijk!

Vroeg boeken is voor Namibië echt belangrijk.

Richtprijs (Wat is inbegrepen?)

Vanaf € 2.500 pp.

Dagprogramma

1
dag 1

Internationale vlucht naar Windhoek

Brussel

Vandaag is het eindelijk zo ver: jullie vertrekken op reis!  Maak het jullie gemakkelijk tijdens de lange vlucht: speel een spelletje, kijk naar een mooie film of probeer alvast een paar uurtjes te slapen. Ook de vlucht maakt alvast deel uit van het avontuur dat jullie samen gaan beleven.

2
dag 2

Aankomst in Windhoek

Windhoek · Kalahari

Welkom in Namibië! Zodra de vleugels van het vliegtuig openwaaien, zul je voelen en ruiken dat je op een ander continent bent aangekomen. Dit is Afrika! Welkom! Na aankomst gaan jullie naar het autoverhuurbedrijf voor een eerste briefing over de auto en over hoe je best rijdt in Namibië. Zelf rijden is in ieder geval de meest gangbare formule. Bovendien is het ook helemaal niet moeilijk. De wegen zijn goed en behalve in Windhoek is er nauwelijks verkeer. Het zal je meermaals verbazen dat de gps aangeeft dat je pas over 250 kilometer rechtsaf moet slaan. Soms kom je op een hele dag vijf auto’s tegen onderweg. Het enige waar je misschien even aan moet wennen is het stuur aan de rechterkant. Voor de rest is alles heel makkelijk. Ga misschien ook alvast inkopen doen zodat jullie vertrekken met voldoende proviand voor de volgende dagen.
Daarna rijden jullie naar de Kalahariwoestijn. Of beter: de Kalahari tout court. Want alhoewel iedereen het een woestijn noemt, is het toch maar een halfwoestijn. Omdat er veel meer regen valt dan in een echte woestijn. De duinen, die een rode kleur hebben en daardoor wereldberoemd zijn, veranderen nog dagelijks van vorm.

3
dag 3

De beroemde Kalahari

Kalahari

De San zijn de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika en Namibië. Omdat deze mensen steeds meer in de verdrukking zijn gekomen en hun traditionele cultuur en gewoonten verloren dreigen te gaan, kun je hen bezoeken. Als je dat wil, tonen ze jullie hoe ze water bewaren en opvangen in struisvogeleieren, hoe ze planten als medicijnen gebruiken, hoe ze jagen, enz… De San maken ook allerlei medicijnen van vooral wortels en schors van bomen. Werkelijk alles wat ze eten en wat ze aan kleding en gereedschap nodig hebben, halen ze uit de natuur. Sieraden worden gemaakt van de schalen van struisvogeleieren, zaden en vruchten en die zien er heel mooi uit. De Bushman spreken hun eigen taal, de gids vertaalt voor jullie naar het Engels. Deze activiteit is optioneel. Daarnaast zijn er vanuit de lodge of camping verschillende activiteiten mogelijk: ga op game drive (safari) om voor de eerste keer zebra’s, kudu’s, wildebeesten of elanden te zien, ga paardrijden langs één van de routes die zijn uitgestippeld in de buurt van de lodge, of ga op bezoek bij de cheetah’s! Alle activiteiten kunnen ook ter plaatse worden geregeld. Vergeet zeker ook niet naar de sterren te kijken. Vanuit de Kalahari zijn ze prachtig.

4
dag 4

Naar Sossusvlei

Kalahari · Sossus

Vandaag zet je je tocht verder naar een tweede hoogtepunt: Sossusvlei. Je rijdt ervoor naar Sesriem. De weg ernaartoe is alvast prachtig. Groen, uitgestrekt, desolaat, indrukwekkend. Paarden langs de kant van de weg, hier en daar een geitenhoeder, ezels maar ook herten, oryxen, gnoes en zebra’s. Vergeet je ze niet te tellen? In het reisdagboek dat jullie van ons meekrijgen, is alvast plaats voorzien zodat jullie elke dag kunnen noteren welke dieren jullie pad kruisen. Aan het eind van de reis heb je op die manier een indrukwekkend cijfer! Wie kampeert, kan zelf al braaien (= barbecueën op z’n Afrikaans) vanavond.

5
dag 5

Zand, zand en nog eens zand

Sossusvlei

Vandaag vroeg uit de veren. Want Sossusvlei is het mooist bij zonsopgang. Daarna kun je zelf rondrijden op zoek naar wilde dieren. En halt houden bij Dune 45, de hoogste zandduin van Sossus! De beklimming lijkt makkelijk maar is dat zeker niet. Als je denkt dat je bijna boven bent, blijkt plots dat je nog heel wat afstand moet overbruggen. Maar je wordt zeker en vast beloond met een prachtig uitzicht. De zandduinen verplaatsen zich voortdurend door de wind. De organische vormen en schaduwen creëren een surrealistisch landschap. Rijd daarna verder naar de witte kalkvlaktes van Deadvlei. Daar staan grillig gevormde bomen die al 900 jaar dood zijn maar nog volledig in tact zijn gebleven door het droge klimaat. Wie graag wandelt: er is een parcours van ongeveer vier kilometer door Deadvlei. Vergeet niet om voldoende water mee te nemen en vertrek niet te laat. De temperaturen kunnen hier al vrij snel oplopen! Wie wil kan hier ook optioneel kiezen voor een ballonvaart over Sossusvlei of een zonsondergang – of nachtsafari met een gids. Zelf mag je niet meer rijden zodra het donker wordt.

6
dag 6

Van de woestijn naar de zee

Sossusvlei · Swakopmund

Tijd om Sesriem te verlaten en verder te rijden naar Swakopmund aan de kust. Hou eerst halt in Solitaire. De plaats bestaat eigenlijk uit niet meer dan een paar gebouwen en een benzinestation midden in de woestijn. Bij ons werd Solitaire bekend door het boek Solitaie, waarin auteur Ton Van der Lee vertelt hoe hij zijn drukke leven in Nederland ontvlucht en alles achterlaat om rust te vinden in de Namibwoestijn. Hij begint een restaurantje, maar als dat in Lonely Planet vemeld wordt, is het weer gedaan met de rust. Zijn bakker, Moose, wordt wereldberoemd omwille van de heerlijke appeltaartjes die hij maakt. Moose is ondertussen al overleden maar de appeltaartjes kun je er nog steeds kopen. Zeker een aanrader! Daarna rijd je verder naar het kuststadje Swakopmund, waar de temperatuur een stuk lager ligt en de wind vaak de kop opsteekt. Daarom raden we iedereen hier aan om te overnachten in een lodge en niet te kamperen. De dikke mist die er elke voormiddag hangt, kan de kampeerspullen anders behoorlijk vochtig maken. In Swakopmund zijn veel restaurantjes waar je lekker kunt eten.

7
dag 7

Dolfijnen, pelikanen en zeehonden spotten, sandboarden, kajakken of op zoek naar The little five

Swakopmund

Gisteren nog in de woestijn, vandaag op zee. Geen land waar woestijnzand en zee zo dicht bij elkaar liggen. Geen oryxen, gemsbokken of springbokken vandaag maar wel pelikanen, zeerobbben en als je geluk hebt dolfijnen. Omdat er veel activiteiten mogelijk zijn in Swakopmund laten we jullie hier kiezen uit een brede waaier aan mogelijkheden: neem je liefst plaats op een catamaran op zoek naar zeehonden en pelikanen? Of ga je liever zelf kajakken tussen de zeehonden? Of hou je meer van de kleine schatten van de natuur en wil je alles leren van het leven dat zich in en onder het woestijnzand afspeelt? Of rijd je graag met een 4×4 door de zandduinen. Alles kan. Deze activiteiten boek je best op voorhand en vroeg genoeg.

8
dag 8

Woestijnolifanten of giraffen

Swakopmund · Khorixas

Tijd om de Namibische kust te verlaten en weer het binnenland in te trekken op weg naar Twyfelfontein. Hier kom je in het gebied van de woestijnolifanten! Heb je je verrekijker in de aanslag? Je zult in ieder geval onderweg ook genoeg andere beestjes tegenkomen. Wij stonden hier alvast oog in oog met een kudde… giraffen!

9
dag 9

Op zoek naar woestijnolifanten en dan naar Etosha

Khorixas · Etosha

Woestijnolifanten zijn anders dan gewone Afrikaanse olifanten. Ze zijn smaller en hebben bredere poten dan de olifanten die in de Savanne leven. Volgens natuurorganisaties leven er nog maar honderd woestijnolifanten in het wild. Omdat het niet altijd makkelijk is om ze zelf te vinden, kunnen we vandaag een game drive voor jullie regelen.
In de namiddag rijden jullie dan zelf verder naar het nationaal park van Etosha. Vanuit het kamp kun je de waterwholes gadeslaan waar de dieren overdag en ’s nachts komen drinken. Rond de plas is in het kamp een promenade met banken gemaakt, waar je de dieren vanaf een veilige afstand kunt gadeslaan. Iedereen zit in stille vervoering te kijken hoe bijvoorbeeld een grote kudde olifanten zich komt verfrissen. Of hoe giraffen hun voorste poten wijdbeens moeten spreiden om, ondanks hun lange nek, aan het water te kunnen. Ook gnoes, kudu’s en impala’s zijn vaak één voor één van de partij. Een fantastisch schouwspel. Wij zagen er alvast hele kuddes zebra’s, oryxen, springbokkes én… drie zwarte neushoorns!

10
dag 10

Game drives!

Etosha

Misschien had je gisteren geen zin meer om in het park rond te rijden. Dan kun je vandaag op pad. Op zoek naar olifanten, giraffen, springbokken, gemsbokken, oryxen, kudu’s, jakhalzen, neushoorns en … leeuwen. Er zijn verschillende plekken en routes waar je vanuit Okaukuejo naartoe kunt rijden. Je kunt dat perfect zelf doen. Enige voorwaarde: je mag niet uit de auto stappen in het kamp. Vraag aan medekampeerders of  reizigers die je ontmoet waar ze welke dieren gespot hebben. Vooral de leeuwen zijn vaak onderwerp van de zoektocht. Of je kunt ook een game drive reserveren met ervaren natuurgidsen. Zeker die in de vroege ochtend- of de nachtsafari zijn leuk. Die laatste kun je immers niet zelf doen omdat je het kamp niet meer mag verlaten na zonsondergang. Beslist de moeite waard!

11
dag 11

Naar Etosha-Oost

Etosha

Vandaag rijd je verder naar een het oosten van Etosha. Het is er helemaal anders en beslist de moeite waard. Ook vanuit deze plek kun je game drives doen en zoeken naar die dieren die je nog niet eerder tegenkwam.

12
dag 12

Terug n,aar Windhoek

Etosha · Otjiwarongo

Tijd om afscheid te nemen van Etosha en verder te rijden naar Otjiwarongo, een ideale tussenstop voor je terugrijdt naar Windhoek. Je kunt hier nog  gamedrives doen om het wild in de omgeving te spotten. Maar er zijn ook wandelroutes die zowel individueel als met gids bewandeld kunnen worden. En Okonjima is de thuisbasis van de AfriCat Foundation. Deze organisatie beschermt de cheeta’s en de luipaarden die voor het toerisme in gevangenschap worden gehouden of beschoten zijn door boeren omdat ze een dreiging vormen voor hun vee. Het belangrijkste doel van de organisatie is het behoud van de cheeta’s en luipaarden door middel van onderwijs, onderzoek en een rehabilitatieprogramma. De AfriCat Foundation beschermt daarnaast ook leeuwen, woestijnlynxen, wilde honden en hyena’s. Als je wil kun je de Foundation nog bezoeken. Meer info ter plaatse.

 

13
dag 13

Terug naar Windhoek

Otjiwarongo · Windhoek

Vandaag rijd je terug naar de stad waar jullie reis in Namibië begon: Windhoek. Daar kun je de auto inleveren en nog een laatste keer genieten van de Namibische sfeer in Windhoek. Daarna wacht de internationale vlucht naar huis.

14
dag 14

Aankomst in Brussel

Brussel

Welkom thuis!

Wat is inbegrepen?

 • De huurauto
 • Alle overnachtingen
 • Maaltijden zoals aangegeven
 • Alle kampeermateriaal als je kiest om te kamperen
 • Alle autobenodigdheden
 • Een EHBO-kit
 • Autoverzekering met hoogst mogelijke reductie eigen risico
 • Individuele informatie bij aankomst
 • 24 u service in geval van pech
 • Onbeperkt aantal kilometers

Wat is niet inbegrepen?

 • De internationale vlucht (ook hiervoor kunnen we zorgen. Maar boek je liever zelf een vlucht online, dan kan dat zeker ook.)
 • De dranken en de maaltijden (ontbijt is bij lodgeformule wel inbegrepen)
 • Benzine/diesel
 • De game drives of excursies die als optioneel worden beschreven
 • Toegangsprijzen voor de nationale parken
 • Fooien

Goed om te weten

 • Voor reizen naar Namibië hebben zowel volwassenen als kinderen een internationale reispas nodig. Een visum is niet nodig voor mensen met een Belgische of Nederlandse identiteit. Wel een Engelstalig geboortecertificaat voor alle meereizende kinderen onder 18 jaar. Als er maar één (of geen) ouder meereist moet er ook een schriftelijke verklaring van de andere ouder(s) getoond worden.
 • Er zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A en soms buiktyfus worden aangeraden.
 • Er is een malariarisico in Etosha voor deze route. Meer info bij je huisarts.