De Sirtakiroute

De mooie bergen in Centraal-Griekenland

10 dagen

Hoogtepunten

 Bewonder de indrukwekkende bergen, prachtige uitzichten en schitterende oude bergdorpjes
 Maak een trekking door de Vikoskloof
 Ga raften op de Voidomatisrivier
Bezoek de zwevende kloosters van Meteora
Ontdek de geheimen van de Griekse keuken
 Wandel of fiets door een prachtige natuur

“De Sirtakiroute leert je een heel ander Griekenland kennen: ruige bergen, kloven, rotsen, wilde orchideeën, olijfgaarden. Onbekend, ongerept en beeldschoon!”

In het kort toon deze route op de kaart

Basisroute

Thessaloniki · Mount Olympus (2) · Meteora (2) · Vikos (3) · Portaria (2) · Thessaloniki

Duur

10 dagen, 9 overnachtingen. Uitbreiding met Athene of strand mogelijk.

Voor wie

Voor gezinnen met actieve kinderen en tieners.

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld, vooral omwille van de trekkings en wandelingen.

Accommodatie

Mooie, persoonlijke hotels met charme en couleur locale; Standaardkamers. Upgrades mogelijk.

Vervoer

Selfdrive

Ideale reisperiode

Paas- of zomervakantie

Richtprijs (Wat is inbegrepen?)

€ 1.355 pp.

Dagprogramma

1
dag 1

Aankomst in Griekenland en selfdrive naar de Olympusberg

Brussel · Thessaloniki · Litochoro

Welkom in de sprankelende Griekse stad Thessaloniki! Ga alvast jullie huurauto (exclusief) ophalen en rijd het Griekse binnenland in. Wie wil, kan ook al even stoppen bij de archeologische site van Vergina! In de 19e eeuw werd in de buurt van Vergina immers de stad Aigai ontdenkt,  de oude eerste hoofdstad van het Koninkrijk van Macedonië. Je vindt er nog het monumentale paleis, rijkelijk versierd met mozaïeken en beschilderd pleisterwerk en een begraafplaats met meer dan driehonderd grafheuvels, waarvan sommige dateren uit de 11e eeuw voor Christus. Eén van de koninklijke graven in de Grote Tumulus is van Philippus II, die alle Griekse steden veroverde. Nooit gehoord van Philippus II? Dan doet zijn zoon wellicht wel een belletje rinkelen: Alexander De Grote! Daarna rijd je verder tot in Litochoro, aan de voet van de Olympusberg.

2
dag 2

River trekking bij de Olympusberg

Litochoro

Volgens de Griekse mythologie woonden de twaalf Griekse goden op de berg Olympus. De Griekse dichter Homerus noemde de berg daarom ook wel het huis van de Goden. In veel mythologische verhalen speelt de berg een grote rol. Helemaal tot op de top van de berg gaan jullie vandaag niet geraken – voor een echte trekking heb je een paar dagen nodig – maar de riviertrekking is ook een heel mooie en aparte beleving. Onder begeleiding van een gids ga je op trektocht langs en door de rivier. Onderweg zijn er watervallen en natuurlijke waterbronnen waarin je je naar hartenlust kunt verfrissen. Het is de ideale manier om op een warme dag de berg Olympus te verkennen! Toegankelijk voor iedereen.

3
dag 3

Naar de Meteoren

Litochoro · Kalambaka

Meteora, hét paradijs voor liefhebbers van cultuur én natuur dat in 1988 Unesco-werelderfgoed werd. In Meteora vind je gigantische rotsformaties met in totaal zes bewoonde ‘zwevende’ kloosters. Kun je je voorstellen hoe deze kloosters in de 11de eeuw werden gebouwd? Er waren toen nog geen vaste trappen, lift of andere moderne gemakken. Je moest dus steen voor steen omhoog!
Nadat jullie ingecheckt zijn in het hotel, kunnen jullie er met een gids op uit. Een tour in de late namiddag in Meteora is een mooie manier om buiten de drukke uren de rust van het landschap te ervaren. En met een e-bike wordt het nog een mooier avontuur. Ervaar onvergetelijke uitzichten vanaf de top van de rotsen terwijl de gids je meeneemt in het culturele erfgoed van het gebied. Deze activiteit is optioneel.

4
dag 4

De zwevende kloosters bezoeken

Kalambaka

Goed geslapen in Meteora en klaar om aan de dag te beginnen? Jullie hebben vandaag een privégids ter beschikking voor een trekking en een bezoek aan één van de kloosters. Welk is afhankelijk van de dag. De Meteora heeft in totaal zes zwevende  kloosters: Grote Meteoor, Varlaam, Agia Nikolaou Anapafsas, Megalo Meteora (Metamorfosis), Roussanou, Agia Triada (Holy Trinity) en Agia Stefanou. Het Griekse woord meteorizomai betekent in de lucht zweven en zeker in de wintertijd, als de kloosters soms zijn gehuld in een mistige deken, wordt de betekenis ervan duidelijk. De conisch gevormde rotspartijen die hoog boven de vallei uitsteken en daarop de zes kloosters, zijn alvast mysterieus en indrukwekkend! Tijdens de Reis je met kleinere kinderen of hou je niet zo van wandelen: je kunt de kloosters ook bezoeken met een gids en een minivan. Je bezoekt dan drie kloosters en de tocht duurt vier uur. Laat het weten als jullie liever daar voor gaan.

Alternatieve activiteit voor durvers en avonturiers: Meteora Scramble Tour bij Agia Rock  (3 à 4 u)
Wandel over een oud pad dat geplaveid is op de rand van de kliffen en geniet van het verbazingwekkende uitzicht tussen de rotsen. Het pad dat je volgt,  werd in de middeleeuwen gebruikt door de monniken die in het verwoeste kleine klooster van Twaalf Apostelen woonden.  De dag begint met een ontmoeting met de gids onder de kerk van Kimisis Theotokou. Hij geeft jullie de nodige uitrusting en leert je hoe je deze moet gebruiken. Daarna begin je aan een korte wandeling bergopwaarts tussen de rotsen. Als je de beroemde ‘naaldrots’ bereikt, maakt je gids de touwen vast en begint de klimervaring. Als je naar de top klimt, kom je ferratas tegen, in de rots uitgehouwen paden en schoorsteenachtige klimpartijen! De laatste stop is het heilige kruis van Hagia met een groot balkon om te genieten van het uitzicht tussen de Thessalische hoogvlakte, de bergen van Pindus en de gigantische pinakels van Meteora!

5
dag 5

Naar de mooie Vikoskloof!

Kalambaka · Monodendri (Zagori)

De ene mooie streek inruilen voor de andere! In Griekenland kan het allemaal. Na Meteora komt de Vikoskloof jullie kant op. Je rijdt vandaag naar Monodendri, een dorp op 1060 meter hoogte aan de westelijke rand van de Vikoskloof. Voor de liefhebbers van lekker eten: ze hebben hier een lokale specialiteit: een kaastaart gebakken in een grote pan. Zeker eens proberen!
Een wandeling door het dorp is zeker een aanrader. Er zijn mooie stenen gebouwen en met steen geplaveide paadjes. De kerken van Agios Athanasios en Agios Georgios zijn van bijzondere architectuur en de traditionele cafés en tavernes zijn met bloemen versierd, Op loopafstand (800 meter), aan de rand van de Vikos-kloof, bevindt zich ook het mooie klooster van Agia Paraskevi. Vandaaruit heb je een prachtig uitzicht over de kloof.

6
dag 6

Trekking door de Vikoskloof

Monodendri

Als je aan Griekenland denkt, dan is wandelen wellicht niet het allereerste wat bij je opkomt. Daarom zal het waarschijnlijk een feest zijn om te ontdekken wat een verborgen, ongerepte en magnifieke wandelpaden het vasteland van Griekenland herbergt. Zeker in de regio Zagoria vind je indrukwekkende bergen, dramatische kloven, zonfilterende bossen, alpine pieken en turquoise meren en rivieren met fotogenieke stenen bruggen en liefelijke dorpjes tegen de bergen opgebouwd. Onbeschrijfelijk mooi allemaal. De Vikoskloof is vandaag alvast the place to be.
De  kloof is volgens het Guinness Book of Records de diepste kloof ter wereld. De diepte varieert van 450 tot 1600 meter. Er zijn diepere kloofwanden te vinden, maar die hebben een veel grotere breedte. De Vikoskloof is op het smalste gedeelte maar enkele meters breed. De kloof in totaal twintig kilometer lang en is gedurende miljoenen jaren uitgesleten door de rivier Voidomatis. Het is een meesterwerk van de natuur. Geniet alvast van al het moois dat Griekenland te bieden heeft!

7
dag 7

Raften op de Voidomatisrivier!

Vitsa

Vandaag een avontuurlijk dagje! Want er staat een rafting op het programma op de Voidomatisrivier, midden in het Vikos-Aoos Nationaal Park. Rijd na het ontbijt naar de raftingbasis in Klidonia, op de hoofdweg van het dorp Aristi naar het dorpje Papingo. Daar word je rond half elf verwelkomd door het raftingteam dat jullie het nodige veiligheidsmateriaal bezorgt. Als je klaar bent, brengt een minibus jullie naar de startlocatie, de brug van Aristi-Papigo. Tijdens de transfer heb je een indrukwekkend uitzicht op de berg Tymphi, de Astraka-torens en de Papigo-dorpen. Dan volgt nog een veiligheidsbriefing, wat rivieroefeningen en je kunt beginnen! Tijdens de afdaling stop je voor een optionele verfrissende duik in het kristalheldere water van Voidomati en kun je een bezoek brengen aan het verlaten 16e-eeuwse Agioi Anargyroi-klooster. Tijdens de laatste etappe van de reis peddel je onder de kunstmatige watervallen van de stenen brug van Klidonia. De afdaling eindigt kort na de brug van Klidonia net buiten de raftingbasis. Terug tegen ongeveer half twee. Als je nog zin hebt kun je nadien ook nog een bezoek brengen aan het dorpje Kipoi en de mooie traditionele stenen bruggen.

8
dag 8

Naar de kust van Pelion

Vikos · Portaria

Vanuit Vikos rijden jullie verder naar het schiereiland Pelion, halverwege tussen Thessaloniki en Athene. Veel locals brengen in deze streek hun vakantie door. Eén van de mooiste, meest interessante en unieke traditionele dorpen in deze regio is Portaria. De adembenemende natuurlijke schoonheid, het frisse bronwater, de indrukwekkende traditionele herenhuizen en de kronkelige paadjes maken van Portaria een plek waar je rust en schoonheid vindt. Check in in het hotel op 1 kilometer van het dorpje en geniet alvast van de mooie infrastructuur. Er is ook een Spa waar je je heerlijk kunt laten verwennen.
Zin in een beetje actie? Dan kun je vanmiddag even naar Makrinitsa rijden. Makrinitsa wordt ook wel het balkon van Pilion genoemd. Het dorp is amfitheatersgewijs gebouwd en er zijn flinke hoogteverschillen. Zo ligt het laagste punt op 350 meter hoogte en het hoogste punt van Makrinitsa op 700 meter boven de zeespiegel. Makrinitsa heeft veel verborgen geheimen en tijdens een wandeling door het dorp word je keer op keer verrast met fraaie uitzichten, traditionele huizen, terrasjes, kunstwerken en pleintjes. In Makrinista kun je mooie souvenirs kopen, maar ze zijn hier wel prijzig. In andere dorpen in Pilion zijn de prijzen beslist lager. De auto kun je parkeren op een plein in de schaduw van grote bomen. Ga zeker ook eens eten in Kritsa Restaurant, één van de beste restaurants van Portaria.

9
dag 9

Zwemmen, chillen aan het strand, koken, mountainbiken of een ritje me een stoomtrein, Pelion heeft veel mogelijkheden!

Portaria

Vandaag zijn jullie vrij. Je kunt chillen aan het zwembad en genieten van het uitzicht. Of je kunt er op uit rijden. Naar de zee of een naburig dorpje. Je kunt hier ook mountainbiken, een kookworkshop volgen, hiken of paardrijden.

 

10
dag 10

Terug naar huis

Portaria · Thessaloniki

Vandaag eindigt jullie rondreis door het noorden van Griekenland. Lever jullie huurauto in en neem het vliegtuig terug naar Brussel. Fijne terugvlucht en welkom thuis!
Wie graag nog even in Thessaloniki blijft, dat kan uiteraard ook geregeld worden.

Wat is inbegrepen?

 • Alle overnachtingen met ontbijt, tenzij anders vermeld
 • Alle genoemde begeleide activiteiten, tenzij optioneel
 • Alle nodige transfers voor de begeleide activiteiten
 • Lokale vertegenwoordiger stand-by om 24/7 te helpen
 • Aansprakelijkheidsverzekering
 • Verblijfsbelastingen

Wat is niet inbegrepen?

 • Vliegtickets
 • Huurauto
 • Lunch en diner indien niet vermeld
 • Toegangsprijs voor kloosters in Meteora
 • Gids binnen de kloosters en de archeologische vindplaatsen
 • Ander vervoer