De Rabeloroute

Porto en omgeving

9 dagen

Hoogtepunten

 • Porto in al zijn facetten
 • Romantische stadspleinen
 • Dorpjes waar de tijd bleef stil staan
 • Slapen in een hostel, een boerderij, een finca, een herenhuis,…
 • Trekking door natuurreservaten en dansen op Fadomuziek
 • Een haan schilderen als geluksbrenger
 • Archeoloog spelen voor één dag

“De Rabeloroute laat je in 9 dagen kennismaken met de prachtige cultuurstad Porto en het groene noorden van Portugal. Cultuur en natuur doorspekt met veel extra’s!”

In het kort toon deze route op de kaart

Route

Porto (2) · Amares (3) · Douro (3)

Duur

9 dagen, 8 nachten

Voor wie

Voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden.

Moeilijkheidsgraad

Gemakkelijk: wandelingen en activiteiten zijn voor alle leeftijden toegankelijk

Accommodatie

Mooie natuurhotels met zwembad; In Porto: fijn hotel of appartement in het centrum

Vervoer

Selfdrive

Ideale reisperiode

Zomervakantie

 

Richtprijs (Wat is inbegrepen?)

€ 1.180 pp.

Dagprogramma

1
dag 1

Welkom in Porto!

Brussel · Porto

Bem-vindo a Portugal! Welkom in Portugal, het land van de azulejo’s, fado en gegrilde sardines. Het land met een prachtige natuur en kleine dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan. Maar evengoed het land van authentieke steden met een rijke geschiedenis. Eerste halte van jullie reis: Porto, een prachtige cultuurstad met een rijke geschiedenis aan de oevers van de Douro.
Je krijgt van ons een voucher waarmee je twee dagen Porto kunt verkennen met de Hop On Hop Off-bus. Voor het hele gezin alvast een heel leuke belevenis. Je zit als het ware in een grote cabrio en je kunt kiezen waar je uitstapt. Leuke tip voor vandaag: de zesbruggen-rivercruise, een ideale kennismaking met deze prachtige stad. Vlij jullie neer op het dek en laat de mooie stadsgezichten en taferelen langs het water op jullie afkomen. Om 16 uur word je verwacht bij Porto Cruz. Welke porto vind je het lekkerst? Voor de kinderen is er fruitsap.

2
dag 2

Samen Porto verkennen

Porto

In Porto valt er heel veel te beleven. Wat precies hangt af van jullie persoonlijke voorkeur en van de leeftijd van de kinderen. Maar alles kan. Aanraders? Met stip op nummer één: Ribeira! Ribeira is het oude stadsgedeelte van Porto. Het hele gebied is door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. En als je er rondwandelt, begrijp je waarom. Op een paar vierkante kilometer maak je een reis terug in de tijd. Je loopt door smalle straatjes. Oude dames en heren met wandelstokken zwoegen zich een weg naar boven. Waslijnen wapperen in de wind. Met stip op nummer twee: Casa Da Musica, het mooiste muziektheater van Europa! Door de zeer specifieke bouwwijze in verschillende facetten springt het gebouw al van ver in het oog. Ook heel leuk: De Livrario Lello & Irmão, een zeer bekende historische en artistieke boekhandel van de stad Porto. Hij mag volgens verschillende bronnen zelfs één van de mooiste boekhandels ter wereld genoemd worden. De indrukwekkende trappen zijn gewoon als kunst te bewonderen. De warme uitstraling die het hout, de rode treden en alle boeken geven, kom je zelden tegen in een boekhandel van dit formaat. ‘s Avonds kun je ook nog een fadovoorstelling bijwonen.

3
dag 3

Een veelzijdigheid aan landschappen in Gerês

Porto · Barcelos/Braga · Gerês

Vandaag reis je verder noordwaarts. De wegen in Portugal zijn heel goed, een selfdrive is dus heel makkelijk. We zorgen voor de juiste routeplannen en heel wat bijkomende informatie voor leuke stops onderweg. En route zijn er veel leuke steden te bezoeken. Wat dachten jullie van Braga en Barcelos?
Wie wil, kan vandaag kiezen voor een leuke workshop! Zin in jullie eigen haan schilderen? Dan rijd je verder naar het stadje, Galegos Santa Maria, bij Barcelos, de stad van de hanen. Je zult wel al gemerkt hebben dat de haan hét symbool is van Portugal, het staat voor ‘onvoorstelbaar geluk’. Naar huis gaan zonder een haan uit Portugal kan dus niet. Ambiance en een leuk souvenir verzekerd!

4
dag 4

Trekking door het natuurreservaat Gerês

Gerês

Even weg van het stadsleven en de natuur in vandaag. Het Parque Nacional da Peneda-Gerês is het oudste natuurpark van Portugal. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 72.000 hectare en grenst direct aan het Spaanse Parque Natural Baixa Limia – Serra do Xurés. Samen vormen ze een natuurgebied van zo’n 100.000 hectare. Je maakt een mooie wandeling in dit prachtige park.
In de namiddag rijden jullie verder naar de dorpjes Soajo en Lindoso. Aanrader hier is zeker en vast het Castelo Do Lindoso, een kasteel dat al in documenten uit de 13e eeuw wordt genoemd. Alleen de weg ernaartoe is al interessant. Je rijdt gestaag naar boven door dorpjes waar de tijd vijftig jaar geleden bleef stilstaan. Door zijn ligging vlakbij de grens speelde het gebied altijd een grote militaire rol voor de verdediging van Portugal, vooral tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog tussen Portugal en Castilië in 1640. Lindoso was soms in Spaanse handen en dan weer in Portugese handen. Het kasteel zou pas in 1663 definitief Portugees bezit worden en in dit laatste deel van de oorlog veranderde het in een klein fort, waarvan de muren en de wachttorens nog intact zijn. Aan de zijkant bevindt zich een interessante verzameling granieten graanschuren (espigueiros) waar vroeger het graan van de gemeenschap werd opgeslagen. Sommige worden door de dorpelingen nog altijd gebruikt.

5
dag 5

Een vrije dag in de natuur of liever op avontuur?

Gerês

Vandaag een dag die je vrij kan invullen. Even genieten van wat rust of samen een leuke natuurwandeling maken. Voor wie het wat avontuurlijker mag, kan kiezen voor canyoning. Op een uurtje rijden richting Ponte de Barca, staan jullie aan de Rio Carcerelha. Canyoning is een avonturensport waar je het water in een kloof (canyon) volgt. Het water heeft ervoor gezorgd dat de rotsen uitgesleten zijn en dat er een pad is ontstaan waar het water sneller door naar beneden stroomt. Door te abseilen, zwemmen, klimmen, glijden en springen probeer je watervallen, scheuren en beekjes te overwinnen. Je wordt begeleid door ervaren gidsen. Zij zorgen ook voor beschermkledij, veiligheidsmateriaal, een lekkere picknick en alle nodige instructies.

6
dag 6

Naar de Douroregio

Gerês · Guimaeres · Douro

Vandaag rijden jullie door naar de prachtige streek van de Douro. Onderweg kan je nog een bezoek brengen aan het stadje Guimarães met haar prachtig historisch verleden. De stad is zelfs lange tijd de hoofdstad geweest van Portugal. In het kasteel van Guimarães werd de bekende Alfonso Henriqes, de latere koning geboren. Breng zeker vandaag nog een bezoek aan het prachtige kasteel boven op de berg en aan het hertogelijk paleis van de Graven van Braganca. Loop de helling af via de middeleeuwse straat Santa Maria en let op de fraaie gotische gevels. Het mooie centrum werd in 2001 door UNESCO opgenomen in de Werelderfgoedlijst. Het plaatsje lijkt weggelopen uit een middeleeuwse film: smalle straten, kleine pleinen, oude huisjes. Guimaraes heeft in het historische centrum een aantal gezellige pleintjes zoals het Praca de Santiago gelegen aan het plein Largo da Oliveira en Praca Sao Tiago. Op deze pleintjes vind je veel restaurants en terrassen waar je lekker kunt eten en drinken.

7
dag 7

Archeoloog voor een dag

Douro · Foz Côa · Douro

De Alto Douro Wijn Regio is sinds 2001 UNESCO Werelderfgoed. Al meer dan 2000 jaar worden hier de beste wijnen geproduceerd. Het landschap staat dan ook helemaal in het teken van wijngaarden en een mooie terrasbouw. Rij vanuit die setting even verder tot aan Vila Nova de Foz Côa, een stadje niet ver van de Spaanse grens dat vooral bekend is om de grote verzameling rotsschilderingen die ontdekt werd aan de oevers van de Rio Côa. Het is de enige locatie ter wereld waar zoveel paleolithische tekeningen zijn gevonden in de open lucht. In 1998 werden ze door de UNESCO toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. De oudste, diep ingegraveerde, dierenfiguren bijvoorbeeld zijn vijfentwintigduizend jaar oud. Met een jeep en een gids ga je op ontdekking op de Penascoasite. Vinden jullie de gegraveerde tekeningen van paarden, oerrunderen, steenbokken, berggeiten, herten en vissen? In het museum kun je samen met de kinderen aan de slag als echte archeologen. Stenen kappen, vuur maken, … je leert het hier allemaal.

8
dag 8

Zalig ontspannen in de Douro

Douro

Lekker geslapen? Omdat de setting hier zo mooi is, laten we jullie vandaag vrij kiezen. Lekker ontspannen bij het prachtige buitenzwembad, een treinritje maken van Pinhao naar Pocinho of een river cruise op de Douro. En proef zeker van de wijn waar deze prachtige Dourostreek bekend voor is.

9
dag 9

Terug naar huis

Douro · Porto · Brussel

Vandaag zit jullie reis er helaas op. Nog veel plezier en fijne vlucht terug!

Wat is inbegrepen?

 • Overnachtingen met ontbijt
 • Privétransfer van de luchthaven naar de eerste accommodatie
 • Yellow Bus in Porto (Hop on Hop off bus)
 • Mini trek door Peneda-Gêres National Park
 • Côa Museum + archeologie workshop
 • Kookworkshop

Wat is niet inbegrepen?

 • De vlucht (ook hiervoor kunnen we zorgen. Maar boek je liever zelf een vlucht online, dan kan dat zeker ook.)
 • Huurwagen voor selfdrive
 • De dranken en de andere maaltijden
 • Activiteiten die als optioneel worden beschreven
 • Fooien