Cancun (1) · Valladolid (2) · Merida (2) · Santa Elena (1) · Campeche (1) · Palenque (2) · Lacanja (2) · Las Guacamayas (1) · Comitan de Domingez (1) San Cristobal (2)
(+ optioneel Isla Mujeres of Holbox of Tulum (3))
18 dagen (vluchtdagen inbegrepen), 15 overnachtingen of met strandverlenging:
21 dagen (vluchtdagen inbegrepen), 18 overnachtingen
Voor gezinnen met tieners of actieve kinderen.
Kleinschalige, sfeervolle hotels met couleur locale en bijna altijd een zwembad. Standaardkamers. Goeie verhouding prijs/kwaliteit. Wil je liever meer luxe, laat het dan zeker weten.
Auto met chauffeur. Wil je liever een selfdrive? Dat kan ook. Dan passen we het programma een beetje aan.
Zomervakantie.
Vandaag is het eindelijk zo ver: jullie vertrekken op reis! Maak het jullie gemakkelijk tijdens de lange vlucht: speel een spelletje, kijk naar een mooie film of probeer alvast een paar uurtjes te slapen. Ook de vlucht maakt alvast deel uit van het avontuur dat jullie samen gaan beleven.
Welkom in Mexico! Het land van Maya’s en Azteken, van sombrero’s en tortilla’s, van pelikanen en flamingo’s, van tropische stranden en een azuurblauwe zee. Zodra je voet aan land zet, voel je de zalige warmte en snuif je de geur op die de volgende dagen deel uitmaakt van dit wondermooie avontuur. Jullie verblijven vanavond nog even in Cancun om al even te wennen aan het tijdsverschil. Vergeet alvast jullie uurwerk niet aan te passen aan de lokale tijd! En geniet van jullie eerste Mexicaans diner!
Vandaag rijden jullie naar het gezellige koloniale stadje Valladolid, gelegen in het geografische centrum van het schiereiland. Onderweg houd je al even halt aan verschillende cenotes om te zwemmen.
Cenotes in Yucatan zijn ontstaan door een uniek geologisch proces dat miljoenen jaren heeft geduurd. Het gebied waar Yucatan zich bevindt, bestaat voornamelijk uit kalksteen, dat gevoelig is voor erosie door water. Gedurende lange periodes van tijd heeft regenwater zich een weg gebaand door scheuren en openingen in de kalksteen, waardoor ondergrondse rivieren en grottenstelsels zijn ontstaan. Na verloop van tijd zijn sommige van deze grotten daken ingestort, waardoor prachtige cenotes werden gevormd. Een cenote is in feite een natuurlijke sinkhole, een ronde of ovale opening aan het oppervlak die toegang biedt tot het ondergrondse water. Deze cenotes variëren in grootte en vorm, van kleine en ondiepe poelen tot enorme en diepe waterreservoirs. Ze zijn bijna altijd veel groter dan je aan de oppervlakte kan zien. Het is slechts de ingang van een doolhof aan gangen van het grondwater. De cenotes in Yucatan hebben niet alleen een geologische betekenis, maar zijn ook van groot cultureel belang voor de Maya-beschaving. De Maya’s beschouwden cenotes als heilige plaatsen en zagen ze als toegangspunten tot de onderwereld. Je kan een heerlijke frisse duik nemen in het kristalheldere water en genieten van de wonderschone natuur.
Vroeg uit de veren want vandaag een hoogtepunt op het programma: bezoek aan één van de zeven wereldwonderen: de prachtige Mayasite Chichen Itza! Hoe vroeger jullie gaan, hoe minder mensen en minder zon. De site gaat om 8 uur open. Blikvangers zijn de piramide van Kukulcan, de tempelvan de krijgers, El Caracol, Het observatorium en Het grote ballenspel. En vind je ook de vele leguanen die zich tussen de ruïnes verstoppen?
Na het bezoek aan Chichen Itza maak je een welkome, frisse duik in een cenote Yodzonot die wordt beheerd door een lokale Mayavrouwengemeenschap. De vrouwen uit deze gemeenschap maken voor jullie ook de lunch klaar.
Na het ontbijt rijd je verder naar Izamal waar je met de fiets op verkenning gaat. Izamal is uitgeroepen tot magische stad (pueblo magico), wat een speciale benaming is voor plaatsen met rijke tradities. Al voor de komst van de Spaanse kolonisten was de stad een pelgrimsoord voor de Maya’s. Nu nog steeds, liggen er piramides verspreid over het dorp. Sommigen kun je beklimmen. De gele koloniale gebouwen, geplaveide straten, kleurrijke koetsen, straatverkopers en de traditionele sfeer maken Izamal een geweldige stad om te fotograferen. Jullie verkennen Izamal met de fiets en een lokale gids brengt jullie ook naar enkele ambachtfamilies.
Na Izamal rijden jullie door naar Merida. Merida is de grootste en meest ‘echte’ stad in de provincie Yucatán. Hier zie je het echte Mexicaanse leven, mooie kerken en historische gebouwen.
Ongeveer 90 kilometer ten westen van Mérida ligt het Unesco Biosfeerreservaat Ría Celestún. Zoet water uit onderaardse rivieren en de ‘cenotes’ vermengt zich met het zoute water van de Golf van Mexico. Het resultaat is een uniek ecosysteem. Er komen hier 587 plantensoorten voor, waarvan er 42 endemisch zijn. De fauna, met 304 soorten vogels, 75 soorten zoogdieren en 64 soorten reptielen, is al minstens zo indrukwekkend. Het gevarieerde landschap heeft duinen, ondoordringbare wouden, mangrovebossen en grasland. In de voormiddag maak je een boottocht maken door het uitgestrekte natuurreservaat. Welke vogels hier voorkomen? Te veel om op te noemen. Spechten, kolibries en motmots, fregatvogels, witte reigers en exotische eendensoorten. Er komen hier ook twee soorten pelikanen voor. Maar het draait hier allereerst om de flamingo’s. Zonder de flamingo’s zou Celestún niet half zo bekend zijn. De Caribische flamingo, ook wel ‘rode flamingo’ genoemd, is een lust voor het oog. Zeker wanneer deze, zoals hier, groepsgewijs op zoek gaat naar voedsel. De rode flamingo is eigenlijk roze; hun roze kleur danken deze flamingo’s aan rode kleurstoffen uit hun voedsel.
Na de boottocht eten jullie op het strand van het schilderachtige vissersdorp Celestún.
Op de weg naar Santa Elena liggen tal van prachtige cenotes. Daar krijg je toch nooit genoeg van? Je bezoekt er enkele in de buurt van het Mayadorp Homún. Een lokale gids vergezelt je daarbij. Hier ga je met de tuc tuc mototaxi naar drie verschillende cenotes. Eten doe je in een lokaal restaurant. Daarna rijd je verder tot het Maya dorpje Santa Elena.
Uxmal is een Mayastad die haar hoogtepunt kende rond 800 na Christus. De site werd gebouwd in Puuc-stijl, een verwijzing naar de Puuc-heuvels in deze streek en naar hun kenmerkende bouwstijl. Omdat de grond in deze streek nogal poreus is en er daardoor geen rivieren of meren waren, ontwikkelden de Puuc-Maya’s een ingenieuze methode om het ondergrondse water eruit te halen en het op te slaan in handgemaakte putten. De Puuc-stijl is zeer harmonisch en herkenbaar aan de mozaïekgevels, het gevernist metselwerk, de kleine reliëfzuilen en de Chaac-maskers met haakneuzen op de voorgevel en hoeken van gebouwen. Kunnen jullie ze vinden? En de regengod Chaac die in dit land met weinig regen en zonder rivieren een belangrijke godheid was?
De oude ruïnes lijken uit het niets te komen, en de hoofd piramide steekt ver boven de boomgrens uit, zodat je die van kilometers ver kunt zien. Omdat de site goed bewaard is gebleven, kun je een goed gevoel krijgen hoe het leven er in het centrum van de stad uitzag tijdens de hoogtijdagen van Uxmal.
Na het bezoek gaan jullie bij een lokale Mayafamilie eten en proef je de heerlijke huisgemaakte Pollo Pibil, een typisch Maya-gerecht met kip die heel zachtjes wordt gestoofd in een oven onder de grond.
Daarna rijd je naar Campeche, de mooie ommuurde “piratenstad.” Het is heerlijk wandelen in het historische centrum en langs de dijk!
Vandaag rijden jullie van Campeche naar Palenque in de deelstaat Chiapas (5 uur). Bij aankomst kunnen jullie heerlijk bijkomen van de reis bij het zwembad van het hotel.
Palenque is de grootste Mayastad in de jungle. De site wordt beschouwd als één van de mooiste en best bewaarde oude Mayasteden van Mexico. Archeologisch onderzoek zou aangetoond hebben dat Palenque bewoond was tot het jaar 800 na Christus. Hoewel het niet de grootste site is, is het wel één van de meest bijzondere. Dat komt door de ligging in de jungle, maar ook vanwege het feit dat hier bijvoorbeeld heel veel inscripties en Maya-hiërogliefen gevonden en ontcijferd zijn. Daardoor is een gedetailleerd beeld gereconstrueerd van de historie van Palenque. De Mayatempels op piramides waren getooid met een stenen dakkam, maar op veel plaatsen in Mexico zijn die kwetsbare constructies verdwenen. In Palenque zijn veel dakkammen echter bewaard gebleven. De belangrijkste gebouwen en piramides zijn al lang geleden opgegraven en trekken de meeste bezoekers. Als je wat verder van de bekende gebouwen afdwaalt, wordt het veel rustiger en heb je een grote kans om toekans of zelfs apen te zien. Voel je je graag even archeoloog? Dan is het goed om te weten dat naar schatting nog 90% van de stad nog niet opgegraven is!De belangrijkste tempel is de Tempel van de Inscripties. Deze grote piramide is 27 meter hoog en bevat het graf van de bekendste heerser van Palenque: koning Pakal. Hij regeerde 68 jaar lang in de zevende eeuw en werd begraven als een soort Toetanchamon van Palenque. Zijn graf werd in 1952 helemaal onderin de piramide ontdekt. De oude koning lag in een enorme sarcofaag en zijn lichaam was helemaal bedekt met jade. Vooral beroemd is het groene jaden dodenmasker. Geniet van deze wondere setting!
In de namiddag bezoek je het atelier van Isabela. Zij is een Inheemse chol vrouw die een heel mooi project heeft: Ze maakt eigentijdse kleding met Inheemse elementen. Graag deelt ze met jullie haar verhaal, dat van haar volk en leert ze jullie enkele steken borduren.
In de jungle van Chiapas zijn er heel wat mooie rivieren met watervallen. In het droge seizoen (van december tot mei) zijn die turquoise van kleur. Er zijn ook heel wat watervallen. Jullie bezoeken vandaag in de voormiddag de onbekende watervallen van El Salto. Het is er heerlijk wandelen, zwemmen en eten.
In de namiddag kom je dan aan in Lacanja, waar je in de lodge van een lokale familie logeert. Samen met de lokale vrouwen ga je aan de slag met juweeltjes maken met zaadjes uit de jungle.
In de vroege ochtend bezoek je de kleine archeologische site Bonampak met zijn goed bewaarde muurschilderingen. Je vertrekt met lokaal Lacandoon vervoer vanuit de lodge. De muurschilderingen beschrijven onthullen veel over de rol van muziek in de oude Maya-beschaving. Slaginstrumenten, waaronder trommels, schrapers, kalebas rammelaars en trommelachtige idiofonen gemaakt van schildpadschilden, verschijnen regelmatig als begeleiding bij processies en andere rituele gebeurtenissen. Opvallend zijn ook blaasinstrumenten zoals ocarina’s, fluiten en trompetten van schelpen. Naast muziek wordt ook dans afgebeeld als een integraal onderdeel van het ceremoniële leven van de Maya’s. Dans markeert verschillende rituelen of segmenten van rituele activiteiten.
Daarna een leuke activiteit op het water, want jullie gaan raften! Het eerste deel (± 1 uur) van de rivier is een opeenvolging van kleine watervalletjes met een hoogte van minder dan 1 tot 2,5 meter. De rafting is niet zwaar maar binnen een heel mooi kader. Aansluitend roei je nog een uur verder. Dan volgt een wandeling van zo´n 15 minuten door de jungle tot bij een archeologisch gebouw. Ook nog op het programma: de watervallen van Moctuniha waar je kunt zwemmen. Daarna wacht nog een wandeltochtje van ongeveer 45 minuten naar de startplaats van de tweedaagse. Er is ook een kleine snack inbegrepen.
Het Centro Ecoturistico Las Guacamayas ligt in het hart van de Selva Lacandona en is een door de gemeenschap gerunde eco-lodge. Las Guacamayas betekent scharlaken ara in het Maya en de lodge heeft ook een succesvol arabeschermingsproject. Het is een echt afgelegen eco-toeristische ervaring waar je omringd bent door niets anders dan de geluiden van de jungle en slaapt in eenvoudige hutten gebouwd van natuurlijke materialen in een zeer geïsoleerde gemeenschap. In de namiddag bewonderen jullie de jungle vanaf de rivier tijdens een boottocht doorheen het reservaat Montes Azules waar je soms apen, krokodillen, toekans, herten, enz. kunt zien.
Op weg naar de stad Comitán, stop je halverwege aan het nationale park Lagunas de Montebello, een beschermd gebied sinds 1959, het eerste in Chiapas. Dit park heeft 59 lagunes, verdeeld over 6 duizend hectare mesofiele bossen, en in het water kun je prachtige kleuren bewonderen, variërend van turquoise tot zwart, die te danken zijn aan de geologische samenstelling van de bodem, de vegetale omgeving, de lichtbreking en de diepte van het water. Je bezoekt verschillende meren. Daarna rijden jullie door naar het plaatsje Tzicao bij Lagos de Montebello, waar je eet bij biologische koffieboeren. Je bezoekt met hen ook hun koffieplantage.
Vandaag op weg naar San Cristóbal de las Casas. Maar eerst een korte stop in het inheemse Tseltal dorp Amatenango, waar vrouwen tot op de dag van vandaag de traditie van pottenbakken zoals in pre-Spaanse tijden in stand houden en je er een korte presentatie over geven.
San Cristóbal de las Casas is de meest bekoorlijke stad van Chiapas. Je vindt er niet alleen kleurrijke huisjes, smalle geplaveide straatjes en gezellige pleintjes, maar ook een springlevende Mayaleefstijl. Op elke hoek van de straat zie je weer een andere gezichtskleur en kledingstijl. Om helemaal kennis te maken met de Indiaanse leefgemeenschap is een bezoek aan de Indianendorpen een absolute must. San Juan de Chamula bijvoorbeeld waar aan de niet-alledaagse kerk een wonderlijke vermenging is ontstaan tussen het katholieke en inheemse geloof. De kerk is gevuld met honderden flesjes frisdrank. Waarom precies, dat ontdek je ter plaatse.
‘s Middags gaat het naar Zinacantan, een ander Tzotzil-dorp, waar je op bezoek gaan bij een lokale familie, leden van een coöperatief van weversvrouwen. Je eet bij hen thuis en leert maistortilla’s maken.
(Als jullie op zondag in San Cristobal zijn, dan kunnen we jullie ook meenemen naar het dorp van het metekindje van onze plaatselijke collega . Dat is ook in dorpje in de gemeente van San Juan Chamula. Daar nemen ze je mee op een wandeling naar heilige plaatsen; er is een maaltijd met de lokale familie en een atelier over wol en weven.)
In de namiddag hebben jullie tijd om het kleurrijke koloniale stadje San Cristóbal de Las Casas nog wat meer te bezichtigen. Hier zijn drie straten die niet toegankelijk zijn voor verkeer, met vele leuke winkeltjes en terrasjes.
Maak je klaar voor een nieuw stukje natuurpracht in de El Canon del Sumidero, een kloof in het dal van de Gijalva, de langste rivier in het zuidoosten van Mexico. De kloof is ontstaan door een geologische breuk in het Pleistoceen en is werkelijk een prachtig natuurfenomeen. Op sommige plaatsen word je omringd door kliffen van wel duizend meter hoog! Het nationale park heeft een verbluffende reeks geologische kenmerken en biodiversiteit. De verschillende microklimaten op verschillende hoogten in de canyon zorgen voor een gevarieerde vegetatie en fauna. In het park leven veel vogels en spinapen, reptielen, vissen en vlinders en bedreigde diersoorten zoals de Midden-Amerikaanse rivierschildpad en de Amerikaanse krokodil, die je langs de rivieroevers kunt zien. Er zijn talloze kleine grotten, rotsformaties en andere opvallende kenmerken langs de wanden van de canyon.
In de namiddag word je in functie van de vluchturen naar de luchthaven van Tuxtla Gutierrez gebracht. Je neemt een binnenlandse vlucht terug naar Cancun. Ofwel ga je van hieruit naar Isla Mujeres, ofwel naar het eiland Holbox.
Welke bestemming kies je aan het einde van de reis. Er zijn drie mogelijkheden: Isla Mujeres, Isla Holbox of Tulum
Isla Mujeres
Isla Mujeres is een leuk eiland in Mexico, met hagelwitte stranden en helderblauw water. Het is de ideale plek om je reis door Mexico te eindigen. Isla Mujeres is vernoemd naar de vele vrouwenbeelden die de Spanjaarden hier vroeger aantroffen. De naam betekent letterlijk Vrouweneiland. Het is een klein eiland, van ongeveer 7 km lang en nog geen km breed. Op Isla Mujeres rijdt iedereen rond in een golfkarretje. Je kunt er eentje huren voor je gehele verblijf, maar ook voor één dag of zelfs een uurtje. Playa Norte is een mooi strand, met zacht en hagelwit zand en helderblauw water. Het ligt bij het centrum van Isla Mujeres en is ook meteen het drukste strand. Je vindt hier veel beach clubs, restaurants en winkeltjes. Zeker in het weekend kan het hier heel druk zijn.
Punta Sur ligt helemaal aan de andere kant van het eiland en is het meest oostelijke punt. Je hebt er een heel mooi uitzicht. Je kunt er rondwandelen, leguanen spotten en naar het Garrafon Natural Reef Park om onder andere te snorkelen, kajakken en ziplinen. Neem wel zonnebrandcrème mee, want er is weinig schaduw.
Isla Holbox
Holbox is een paradijsje met parelwitte stranden, wuivende palmbomen, de zee in 50 tinten blauw en groen én pelikanen die de zee induiken en chillen op de vissersbootjes. In het hoogseizoen kan het er druk zijn, maar er zijn nog altijd strandjes te vinden die je amper moet delen. Ga chillen in één van de iconische hangmatten, verken het eiland met de fiets of huur een golfkarretje, ga op zoek naar street art, ga zeesterren spotten bij Punta Mosquito, boek een drie eilanden tour en geniet van prachtige zonsondergangen.
Om in Holbox te geraken rijd je eerst in een tweetal uur naar de haven waar je de overzetboot neemt (half uurtje) om op het eiland te komen. De weg is dus iets langer dan als je naar Isla Mujeres zou gaan.
Tulum
Een plek niet aan het strand maar waar je heel leuke activiteiten kunt doen: boottocht en floating in Sian Kaan en/of een bezoek site en park van Coba.
Vandaag eindigt jullie reis in Mexico. Fijne terugvlucht!
Aankomst in Brussel.