De Mayaroute

Yucatan en Chiapas

20 dagen

Hoogtepunten

 • Flamingo’s, lepelaars en pelikanen spotten
 • Op bezoek gaan bij de Maya’s en tortilla’s bakken
 • Zwemmen in eeuwenoude cenotes
 • De Mayasites van Chichen Itza en Palenque verkennen
 • Slingerapen spotten in de jungle
 • Naar het Indianendorp San Juan de Chamula
 • Met een bootje door de kloof van Sumidero
 • Zeilen op de lagune van Bacalar
 • Zwemmen bij de watervallen van Misol-Ha

“ Van de witte zandstranden van de Caraïben tot de bergen van Chiapas, van de diepblauwe oceaan tot het turkoois van de watervallen van Agua Azul. Een absolute topper voor gezinnen met tieners of avontuurlijke kinderen!”

In het kort toon deze route op de kaart

Route

Cancun · Valladolid (3) · Santa Elena (2) · Campeche (1) · Vallescondida (1) · Lacanja (1) · Palenque (2) · San Cristobal (3) · Palenque (1) · Bacalar (2) · Holbox (3)

Duur

21 dagen (vluchtdagen inbegrepen), 19 overnachtingen

Voor wie

Voor gezinnen met tieners of actieve kinderen.

Accommodatie

Kleinschalige, sfeervolle hotels met couleur locale en bijna altijd een zwembad. Standaardkamers. Goeie verhouding prijs/kwaliteit. Wil je liever meer luxe, laat het dan zeker weten.

Vervoer

Selfdrive (autohuur exclusief)

Ideale reisperiode

Kerstvakantie, paasvakantie, zomervakantie.

Richtprijs (Wat is inbegrepen?)

€ 2.950 pp.

Dagprogramma

1
dag 1

Welkom in Yucatan!

Brussel · Cancun · Valladolid

Welkom in Mexico! Het land van Maya’s en Azteken, van sombrero’s en tortilla’s, van pelikanen en flamingo’s, van tropische stranden en een azuurblauwe zee. Zodra je voet aan land zet, voel je de zalige warmte en snuif je de geur op die de volgende dagen deel uitmaakt van dit wondermooie avontuur. We werken voor deze route samen met een Belg die al meer dan tien jaar in Mexico woont en jullie de hele reis in de watten legt. Aangezien dit een privéreis is, kun je zeker het verloop van je reis of alle vragen die je hebt met hem of één van zijn collega’s bespreken. Jullie kozen voor een selfdrive, dus bij aankomst in Cancun ga je je huurauto ophalen. Van daaruit rijd je naar Valladolid, het stadje van waaruit we de volgende dagen tal van activiteiten kunnen ondernemen. De tocht duurt bijna twee uur.

2
dag 2

Met de fiets op bezoek bij de Maya’s en tortilla’s leren maken

Valladolid

Vandaag maak je van dichtbij kennis met de Maya’s en hun manier van leven. Afspraak voor het uittesten van het fietsen en op maat klaar te maken. De standaard van de Mexicaanse fietsen is niet helemaal dezelfde als bij ons, maar ze kunnen er zeker mee door. Zit je goed? Dan kun je samen met een gids op weg naar de markt van Valladolid. De gids legt je alles uit over de lokale voedingsgewoonten en de vele exotische fruit- en groentesoorten. En dan weer de fiets op op weg naar een lokale hacienda waar je via een touw een sprong kunt nemen in een cenote (een grot met water). Daarna bezoek je nog een schitterende azuurblauwe cenote en rijd je weer verder om te lunchen. Of beter gezegd om zelf te koken bij een lokale Mayafamilie. De Maya’s leren jullie hoe je zelf tortilla’s maakt en je ziet hoe de Maya’s vandaag de dag nog leven zoals honderden jaren geleden. Terug in het hotel rond 16 uur.

3
dag 3

Flamingo’s spotten, een modderbad nemen en de Mayaruïnes van Ek Balam beklimmen

Valladolid · Rio Lagartos · Las Coloradas · Ek Balam

Klaar voor een uitstap naar één van de mooiste natuurreservaten in Mexico: Ria Lagartos? Het natuurreservaat ligt op zo´n honderd kilometer van Valladolid, maar de wegen zijn goed en het vervoer optimaal. Op anderhalf uur rijden, ben je er. Van aan de steiger stap je over in een motorbootje dat jullie bijna twee uur lang de pracht en praal van dit natuurgebied zal tonen. Verrekijker in de aanslag ga je samen met de bootsman en de gids op zoek naar lepelaars, pelikanen, arenden en ibissen, naar krokodillen en degenkrabben en naar de grootste flamingo’s ter wereld die de horizon vaak mooi roze kleuren. Ben je daarna klaar voor het modderbad van de Maya’s? Insmeren met de mineralenmodder en even laten intrekken. Je mag zelfs zo de boot weer op. Om de modder dan verderop in de rivier weer af te spoelen. Je huid zal nadien hemels aanvoelen. Heb je na de lunch zin om nog meer te bezoeken dan kun je naar de ruïnes van Ek Balam en/of gaan zwemmen in een cenote. Normaliter kom je dan terug in het hotel rond half zes.

4
dag 4

Op ontdekking bij Chichen Itza

Valladolid · Chichen Itza · cenote · Izamal

Vandaag een hoogtepunt op het programma: bezoek aan één van de zeven wereldwonderen: de prachtige Mayasite Chichen Itza! Blikvangers zijn de piramide van Kukulcan, de tempelvan de krijgers, El Caracol, Het observatorium en Het grote ballenspel. En vind je ook de vele leguanen die zich tussen de ruïnes verstoppen? Na het bezoek aan Chichen Itza maak je een welkome, frisse duik in een cenote die wordt beheerd door een lokale Mayavrouwengemeenschap. De vrouwen uit deze gemeenschap maken voor jullie ook de lunch klaar. In de namiddag rijd je verder naar Santa Elena.

5
dag 5

Op stap in de Mayastad Uxmal

Santa Elena · Uxmal · Chocolademuseum · Santa Elena

Uxmal is een Mayastad die haar hoogtepunt kende rond 800 na Christus. De site werd gebouwd in Puuc-stijl, een verwijzing naar de Puuc-heuvels in deze streek en naar hun kenmerkende bouwstijl. Omdat de grond in deze streek nogal poreus is en er daardoor geen rivieren of meren waren, ontwikkelden de Puuc-Maya’s een ingenieuze methode om het ondergrondse water eruit te halen en het op te slaan in handgemaakte putten. De Puuc-stijl is zeer harmonisch en herkenbaar aan de mozaïekgevels, het gevernist metselwerk, de kleine reliëfzuilen en de Chaac-maskers met haakneuzen op de voorgevel en hoeken van gebouwen. Kunnen jullie ze vinden? En de regengod Chaac die in dit land met weinig regen en zonder rivieren een belangrijke godheid was? Daarna kun je naar het chocolademuseum, recht tegenover de ingang van Uxmal. Het museum is van dezelfde eigenaar als de Choco Story in Brugge. Maar in Uxmal ziet het concept er alvast helemaal anders uit. Het is een nagebouwde oude hacienda met een wandelparcours en een zestal huizen in de vorm van een Mayahuis. Uiteraard zijn de huisjes veel groter gemaakt dan de traditionele kleine Mayahuisjes omdat in elk van die huizen de geschiedenis van de cacao en de chocolade getoond wordt.

6
dag 6

Naar Becal om te zien hoe panamahoeden gemaakt worden en verder naar Campeche

Santa Elena · Calcehtok · Becal · Campeche

Ook zin in een beetje avontuur, dan kunnen liefhebbers van grotten kunnen in Calcehtok  afdalen om de talloze prachtige stalactieten en stalagmieten te zien die Yucatan rijk is. Als je er met een lamp op schijnt, zorgen de mineralen die erop zitten voor prachtige beelden. Op de bodem van de grot is volop vegetatie en groeien zelfs bomen, terwijl het licht in bundels de grot binnenkomt. Ga je dieper de grot in dan verdwijnt de vegetatie in deze Jurrassic-Parkachtige wereld en kan de gids je misschien nog oude Mayapotscherven laten zien. Je kunt samen met de gids bespreken of je graag door de kleine tunnels gaat of niet. Wil je graag vol modder zitten? Avontuur gegarandeerd!
Daarna rijden jullie verder naar Becal. Wat hebben President Franklin Roosevelt, acteur Harrison Ford, prinses Máxima, bokser Mike Tyson, schrijver Ernest Hemingway en zangeres Britney Spears gemeen? Het zijn allemaal liefhebbers van de Panamahoed! De Panamahoed die niet – zoals het woord doet vermoeden – in Panama wordt gemaakt maar wel in Ecuador en ook in Mexico. Vandaag kun je op bezoek in een atelier waar Panamahoeden worden gemaakt. Daarna is het tijd voor Campeche. Campeche is een leuk stadje om eens door te wandelen, met hoge borduren en kleurrijke huizen. Er zijn ook leuke restaurantjes.

7
dag 7

Naar Palenque en Vallescondido

Campeche · Palenque · Cascadas Roberto Barrios · Vallescondido

Vandaag trek je verder zuidwaarts en verruil je de staat Campeche voor de staat Chiapas, één van de meest diverse natuurgebieden in de wereld: groene velden en mangroves, naaldbossen en jungles maar uiteraard ook Maya’s en echte Indianenstammen. Bezoek onderweg zeker de watervallen van Roberto Barrios.

 

8
dag 8

Bezoek aan Yaxchilan en raften!

Vallescondido · Yaxchilan · Lacanja

Vertrek vandaag zeker niet te laat. Onderweg kom je namelijk veel topes (= vluchtheuveltjes) tegen waardoor je niet altijd kunt doorrijden. Ze worden meestal aangeduid op voorhand maar af en toe zul je er wel eentje niet gezien hebben waardoor het hele reisgezelschap even opgeschud wordt. De beloning zal wel groot zijn, want jullie zijn op weg naar de site van Yaxchillan, diep in de Lacandon jungle, op de grens van Mexico en Guatemala. Het is het meest afgelegen Mayacomplex van Mexico. De site is namelijk alleen bereikbaar per boot. Een mooie tocht van 45 minuten over de Usumacinta rivier brengt je vanuit het stadje Corozal naar het startpunt van je wandeling. Yaxchilán behoorde, tussen 681 en 768 na Christus, zelfs tot één van de belangrijkste steden van de regio en was net zo machtig als Palenque.
Na het bezoek neem je de boot terug en rijd je in 1 uur naar de parking van de coöperatieve. Vanavond logeren jullie Lancandonindianen in eenvoudige hutjes.

 

9
dag 9

Raften en verder naar Palenque

Lacanja · Palenque

Vandaag wordt alvast een leuk dagje op het water. Het eerste deel (± 1 uur) van de rivier is een opeenvolging van kleine watervalletjes met een hoogte van minder dan 1 tot 2,5 meter. De rafting is niet zwaar maar binnen een heel mooi kader. Aansluitend roei je nog een uur verder. Dan volgt een wandeling van zo´n 15 minuten door de jungle tot bij een archeologisch gebouw. Ook nog op het programma: de watervallen van Moctuniha waar je kunt zwemmen. Daarna wacht nog een wandeltochtje van ongeveer 45 minuten naar de startplaats van de tweedaagse. Als je niet graag door de jungle stapt in zwemkledij neem je best iets extra mee om aan te doen na de rafting. Er is ook een kleine snack inbegrepen. Na het raften rijden jullie verder naar … Bonampak!
De site van Bonampak is vooral de moeite voor de wanden met origineel bewaarde, gekleurde tekeningen. Klein, maar zeker de moeite. Meestal hoor je de brulapen hier brullen in de jungle. Van daaruit rijden jullie verder naar … Palenque!

10
dag 10

De archeologische site van Palenque

Palenque

Palenque is de grootste Mayastad in de jungle. De site wordt beschouwd als één van de mooiste en best bewaarde oude Mayasteden van Mexico. Hoewel het niet de grootste site is, is het wel één van de meest bijzondere. Dat komt door de ligging in de jungle, maar ook vanwege het feit dat hier bijvoorbeeld heel veel inscripties en Maya-hiërogliefen gevonden en ontcijferd zijn. De belangrijkste gebouwen en piramides zijn al lang geleden opgegraven en trekken de meeste bezoekers. Als je wat verder van de bekende gebouwen afdwaalt, wordt het veel rustiger en heb je een grote kans om toekans of zelfs apen te zien. Voel je je graag even archeoloog? Dan is het goed om te weten dat naar schatting nog 90% van de stad nog niet opgegraven is! Geniet van deze wondere setting!

11
dag 11

De watervallen van Aqua Azul en op weg naar San Cristobal de las Casas

Palenque · Agua Azul · San Cristobal de las Casas

Tijd om afscheid te nemen van Palenque en verder te rijden naar San Cristobal de las Casas. Maar wie wil, kan eerst nog even stoppen bij de watervallen van Aqua Azul. De watervallen van Agua Azul zijn prachtig azuurblauw. Je kunt ook een heel eind verder omhoog lopen. Daar kun je via stenen in het water zelf de oversteek maken. De natuur is hier in ieder geval prachtig en het water kleurt alle tinten blauw en groen. Als je zin hebt, kun je hier ook zwemmen!

12
dag 12

Begeleide wandeltocht bij de Indianen in Zinacantan en San Juan Chamula

San Cristobal de las Casas

San Cristóbal de las Casas is de meest bekoorlijke stad van Chiapas. Je vindt er niet alleen kleurrijke huisjes, smalle geplaveide straatjes en gezellige pleintjes, maar ook een springlevende Mayaleefstijl. Op elke hoek van de straat zie je weer een andere gezichtskleur en kledingstijl. Maar om helemaal kennis te maken met de Indiaanse leefgemeenschap is een bezoek aan de Indianendorpen een absolute must. San Juan de Chamula bijvoorbeeld waar aan de niet-alledaagse kerk een wonderlijke vermenging is ontstaan tussen het katholieke en inheemse geloof. De kerk is gevuld met honderden flesjes frisdrank. Waarom precies, dat ontdek je ter plaatse. Daarna wandel je verder naar Zinacantan waar je aanschuift voor een lokale lunch en waar je ziet hoe de lokale klederdracht (verschillend in elk dorp) gemaakt wordt.

13
dag 13

Genieten van de natuur in de kloof van Sumidero

San Cristobal de las Casas

Maak je klaar voor een nieuw stukje natuurpracht in de El Canon del Sumidero, een kloof in het dal van de Gijalva, de langste rivier in het zuidoosten van Mexico. De kloof is ontstaan door een geologische breuk in het Pleistoceen en is werkelijk een prachtig natuurfenomeen. Op sommige plaatsen word je omringd door kliffen van wel duizend meter hoog!
Heb je daarna nog zin om een bezoek te brengen aan de stad Chiapa de Corzo, dan kan dat zeker  ook. En uiteraard is ook het historisch centrum van San Cristobal met zijn vele terrasjes een aanrader.

14
dag 14

Naar de watervallen van Misol Ha en Palenque

San Cristobal de las Casas · Misol Ha · Palenque

De lagune van Bacalar wordt ook wel de lagune van de zeven kleuren genoemd. Ze is 42 km lang 2 km breed. Het is een prachtige setting om nog lang van na te genieten! Je kunt hier ook kajakken. Kajaks en paddle boards zijn ter beschikking in het hotel.

15
dag 15

Zeilen op het meer van Bacalar

Bacalar

De leukste manier om van laguna Bacalar te genieten, is vanaf het water. Gisteren kon dat al vanop een kajak. Vandaag kun je dat doen vanop een zeilboot (optioneel)! Met voldoende wind vlieg je letterlijk over het meer en dat geeft een geweldig gevoel. Onderweg stop je bij verschillende eilandjes om een duik te nemen in het heldere water en de omgeving extra goed op je in te laten werken.

16
dag 16

Slingerapen in de jungle

Bacalar · Coba · Punta Laguna · Holbox

Cobá is een oude Mayastad midden in de jungle. Het is de langst verborgen Mayastad van Mexico tot nu toe. Deze voormalige ceremonieplaats werd pas in de jaren zeventig ontdekt. Coba ligt tussen twee grote meren, die door wilde dieren gebruikt worden als drinkplaatsen. De site bestaat uit een piramide (van 128 treden!) en een aantal lage gebouwen. Bovenop de piramide heb je een fantastisch uitzicht op de andere gebrouwen en het oerwoud. Omdat sommige gebouwen wat veraf liggen, rijd je er met de fiets naartoe. Tijdens één van de stops maak je ook kennis met de Mayakalender. Na een verfrissende duik in het kristalhelder water van de cenote in de buurt van Coba en een verkwikkende lunch trek je dan in de namiddag de jungle van het natuurreservaat Otoch Ma’ax Yetel Kooh in. Het natuurreservaat ligt op ongeveer twintig kilometer rijden van Coba en betekent letterlijk: huis van de slingerapen en panters. In de namiddag is de kans groot dat je vooral slingerapen tegenkomt. De lokale gids is in elk geval zeer bedreven in het lokaliseren ervan. Als je zin hebt, kun je hier een rappel doen en ziplinen. Daarna rijd je verder richting Mexicaanse kust! Isla Holbox is een paradijsje met parelwitte stranden, wuivende palmbomen, de zee in 50 tinten blauw en groen én pelikanen die de zee induiken en chillen op de vissersbootjes.

 

17
dag 17

Chillen aan het strand!

Holbox

Heerlijk genieten van dolce farniente aan het strand. Wil je nog activiteiten doen, dan is er op Holbox vanalles (zie tips) mogelijk. Informeer ter plaatse! Ga chillen in één van de iconische hangmatten, verken het eiland met de fiets of huur een golfkarretje, ga op zoek naar street art, ga zeesterren spotten bij Punta Mosquito, boek een drie eilanden tour en geniet van prachtige zonsondergangen!

18
dag 18

Chillen op Holbox

Holbox

19
dag 19

Terug naar huis

Holbox · Cancun (B)

Vandaag eindigt jullie reis in Mexico. Fijne terugvlucht!

20
dag 20

Welkom thuis

Brussel

Aankomst in Brussel.

Wat is inbegrepen?

 • Alle overnachtingen
 • Alle activiteiten zoals beschreven, tenzij optioneel
 • Maaltijden zoals beschreven

Wat is niet inbegrepen?

 • De internationale vlucht (ook hiervoor kunnen we zorgen. Maar boek je liever zelf een vlucht online, dan kan dat zeker ook.)
 • De huurauto
 • De andere maaltijden en de dranken
 • De ingangen van de sites
 • Optionele activiteiten
 • Fooien

Goed om te weten

 • Voor deze reis heeft elke reiziger een internationale reispas nodig
 • Geen inentingen verplicht. Vaccinatie tegen Hepatitis A en DTP wordt soms aangeraden.
 • Er is een beperkt malariarisico op deze route. Neem contact op met je huisarts voor meer info.