De Kasbahroute

Van Marrakech tot de woestijn

13 dagen

Hoogtepunten

 • Slangenbezweerders en acrobaten bij Jema El Fna
 • Een koninklijke paardenkoets in Marrakech
 • Babouches, lampen, potjes, kruiden of tapijten in de medina
 • Het boerderijleven aan de voet van de Atlas
 • Intrigerende kasbah’s
 • Met ezeltjes door de Dadesvallei
 • Op de hoge poten van … een dromedaris
 • Mysterieuze hennatattoos en Arabische woordjes
 • Kampvuur in de woestijn
 • Chillen aan de Marokkaanse kust

“De Kasbahroute is een prachtige rondreis met veel variatie, met als hoogtepunt slapen in de woestijn. Ideaal voor in het voor- of najaar!”

In het kort toon deze route op de kaart

Route

Marrakech (2) · Ait Ben Haddou (1) · Zagora (1) · Mhamid (1) · Skoura (2) · Takerkoust (3) · Essaouira (2)

Duur

13 dagen. Aanpassingen of uitbreiding in Essaouira zijn mogelijk.

Voor wie

Voor gezinnen met kinderen en tieners.

Moeilijkheidsgraad

Intensief omdat het een echte rondreis is, maar heel erg de moeite.

Accommodatie

Gezellige, sfeervolle en kleinschalige accommodatie met veel afwisseling: een riad, een kasbah, een woestijnhotel, een tent in de woestijn en een boerderij. Overal een zwembad, in Marrakech is het doorgaans een klein verkoelingsbadje.

Ideale reisperiode

Paasvakantie, herfstvakantie. In de zomervakantie is het te warm voor deze route.

 

Richtprijs (Wat is inbegrepen?)

€ 1.575 pp.
Reizen met kinderen

Dagprogramma

1
dag 1

Aankomst in Marrakech

Brussel · Marrakech

Welkom in Marokko! Al bij het openklappen van de deuren van het vliegtuig word je overvallen door allerhande indrukken: de geur, de warmte, de vochtigheid, de geluiden… Snuif ze op tot in het diepst van je vezels. Na het ophalen van de bagage word je opgewacht door de chauffeur van de riad waar jullie verblijven. Bij aankomst word je verwelkomd met een eerste glaasje muntthee. Neem je intrek in de kamers en ga eens rond snuisteren in alle hoekjes en kantjes van de riad. Wie wil kan na het diner nog eens afzakken naar het Jema El Fnaplein om op ontdekking te gaan.

2
dag 2

Als koningen door Marrakech

Marrakech

Word langzaam wakker, geniet van jullie eerste Marokkaanse ontbijt. Klaar om Marrakech te ontdekken? Na het ontbijt worden jullie opgehaald voor een rondleiding door de souks: kleine smalle overdekte straatjes vol winkels met stoffen, babouches, lampen, potjes, kruiden of tapijten. Je zult ogen en oren te kort komen. Stap zeker ook eens binnen in het wondermooie Palais Bahia, een negentiende-eeuws paleis van acht hectare en één van de meesterwerken van de Marokkaanse architectuur. Misschien kun je ook even binnen gluren in een Marokkaans klasje of piepen hoe de Marokkaanse bakker brood bakt?
In de late namiddag word je in de riad opgehaald door de gids om als echte koningen in een paardenkoets rond te rijden in Marrakech. Belangrijke halte: le jardin Majorelle. Een paradijselijke oase met een indrukwekkende plantencollectie. Naast de sfeervolle waterbekkens vol vissen en waterschildpadjes zijn er tal van cactussen, bamboes, waterlelies, citroenbomen en palmen te zien. In de paardenkoets krijg je verder nog een mooi zicht op de stad en het leven van alledag in Marrakech.

3
dag 3

Naar Ait Ben Haddou

Marrakech · Ait Ben Haddou

Tijd om Marrakech te verlaten en door te rijden naar het Atlasgebergte. Maak kennis met jullie chauffeur. Hij zal jullie tijdens deze dagen van de reis begeleiden. De rit gaat in ongeveer vijf uur tijd naar het sprookjesachtige Ait Ben Haddou. Een lange bochtige weg van 200 kilometer langs de Tizi-n-Tichka, de hoogste bergpas van Marokko. Check in in het hotel en geniet van het prachtige uitzicht. Als jullie er klaar voor zijn, kun je ook de kasbah bezoeken. Het is een leuke wandeling. Vrij bizar om te geloven dat dit ooit een echte stad is geweest. De Kasbah lijkt op een spookstad maar toch wonen er nog een paar families. Als je geluk hebt, word je binnen geroepen door een berbervrouw die je in haar superkleine, maar heel gezellig stulpje verse thee voorschotelt. Klim daarna gezapig verder tot aan de top van de Kasbah en vergeet niet om van het weidse uitzicht te genieten. Leuk detail: de kasbah van Ait Ben Haddou is gebruikt als decor voor grote films als Lawrence of Arabia, Jesus of Nazareth, Gladiator,.. Je kunt er blijven zolang je wilt.

4
dag 4

Van Ait Ben Haddou naar Ouled Driss

Ait Ben Haddou · Zagora

Vanuit Ait Ben Haddou vertrek je na het ontbijt verder richting het zuiden, naar Zagora, een stadje aan de voet van de woestijn. Je stopt eerst in Ouarzazate, het Hollywood van Marokko. Je kan er  je op verkenning in de oude filmstudio’s waar Gladiator, Kundun, Jerusalem en Cleopatra van Asterix & Obelix zijn ingeblikt. Toch wel leuk voor de kinderen om te zien hoe ‘fake’ film is. ‘s Middags kun je thee drinken op de grote markt van Ouarzazate en lekkere Marokkaanse zoetigheden eten met meer dan een Franse toets. Nadien reis je verder door de prachtige vallei van de Draa. Overleg met je chauffeur waar je graag stops wilt maken. De rest van de tijd kun je vrij spenderen aan het zwembad.

5
dag 5

Met de dromedaris door de woestijn

Zagora · Mhamid · Erg Chegaga

Na de prachtige valleien en oases is het tijd voor een stukje woestijn. Na het ontbijt vertrek je vandaag vanuit de riad met een gekwalificeerde gids. Geniet onderweg van het landschap met palmentuin en zijn prachtige kashbahs. Aan de rand van de Sahara liggen de dromedarissen geduldig op jullie te wachten. Geniet alvast van het wiebel wiegel waggel en van de uitgestrektheid van de duinen. Daarna kom je aan bij het tentenkamp waar je de nacht zult doorbrengen. Leg alvast meteen bij aankomst jullie slaapspullen klaar, dan hoef je die niet meer te zoeken in het donker. En geniet van de muntthee en van de prachtige gloed van de zonsondergang. Ondertussen maken de dromedarisjongens een heuse maaltijd voor jullie klaar. Na het eten zorgen ze nog voor een andere verrassing: liedjes zingen bij het kampvuur! Daarna is het tijd om je tent op te zoeken. Is het mooi weer en niet te koud, dan kun je je matras ook buiten leggen en slapen onder die prachtige sterrenhemel.

6
dag 6

Op weg naar Skoura!

Erg Chegaga · Skoura

Reizen met kinderen

Geniet van een ontbijt op deze unieke plek. Je kan je even opfrissen in het campement zelf. Na het ontbijt rijd je terug met de 4×4 naar de asfaltweg. Daar staat een minibus jullie op te wachten die jullie in een 5-tal uur naar Skoura brengt. Onderweg kun je nog even stoppen aan de verlaten kasbah Taourirt, maar als je tegen dan al genoeg kasbah’s hebt gezien, kun je ook gewoon doorrijden. Aan jullie de keuze. Het diner is inbegrepen ’s avonds tijdens jullie verblijf. Schuif maar aan en geniet!

7
dag 7

Trekking door de prachtige Dadesvallei

Skoura · Dades

Na het ontbijt is het slechts een half uurtje rijden tot aan de Dadésvallei. Een lokale gids zal jullie begeleiden bij de minitrek. De wandeling duurt ongeveer een 4-tal uren. Geniet onderweg van het prachtige uitzicht van de valleien. Roodkleurige rotsformaties, felgroene oases, dorpen in dezelfde tinten als de natuurlijke stenen. Op veel plaatsen heeft de tijd stilgestaan. In de late namiddag zijn jullie vrij om te genieten van het zwembad of de omgeving.

8
dag 8

Naar Takerkoust

Skoura · Takerkoust

Vandaag trek je verder de bergen in via de bergpas van Tizi N’Tichka. De chauffeur brengt jullie in een vijftal uur naar Takerkoust. Eerst kun je nog een bezoek brengen aan de kasbah van Telouet. In de namiddag rijden jullie verder, naar de voet van het Atlasgebergte waar je verblijft op een sfeervolle boerderij. Met honden, katten, kippen, eenden, koeien, ezels maar ook citroen- en granaatappelbomen en heel veel groen. Je slaapt in afzonderlijke kleine huisjes die opgebouwd zijn uit traditionele materialen. De eigenaars en hun personeel doen er alles aan om jullie verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Geniet van de welkomstthee en de Marokkaanse koekjes en van de rust op de boerderij. Wie het niet te warm vindt, kan in de late namiddag ook de hammam eens uitproberen.

9
dag 9

Lekker Marokkaans!

Takerkoust

De Marokkaanse keuken is heerlijk! Omdat jullie alle lekkernijen thuis ook nog eens op jullie bord zouden kunnen toveren, mogen jullie vandaag zelf aan de slag om de kneepjes van de Marokkaanse keuken onder de knie te krijgen. Steek de handen uit de mouwen voor lekkere ‘salades marocaines’ en een heerlijke tajine. Uiteraard mag je alles nadien zelf opeten. In de namiddag zijn jullie vrij. In de vooravond staat er nog een Arabische les op het programma. Er is een speciaal plekje voor voorzien in het reisdagboek van de kinderen. Jullie krijgen ook een echte hennattatoo. Hoe cool is dat!

10
dag 10

Naar Essaouira

Takerkoust · Essaouira

Nog even relaxen op de boederij. Nadien valiezen pakken alweer en klaarmaken voor de volgende halte: Essaouira. In een drietal uurtjes rijden, sta je aan de Marokkaanse kust. In dit knusse vissersplaatsje vind je in de ommuurde medina witte huizen met blauwe luiken. Je kunt hier eindeloos dwalen door de levendige souks en de kronkelende straten en smalle steegjes. Essaouira is een thuishaven voor vrolijke muzikanten en creatieve kunstenaars die hier hun winkel hebben. Visliefhebbers kunnen genieten van verse vis uit de zee. Vanaf hier zijn jullie vrij. Er is in ieder geval keuze genoeg: een wandeling maken door het stadje, door de vissershaven, de souks of de Joodse wijk. Eten op het strand? Zonnen op het strand? Shoppen? Een ijsje eten bij Gelateria Dolce Freddo? Nog een ritje op een dromedaris op het strand? Aan jullie de keuze…

11
dag 11

Chillen aan de Marokkaanse kust

Essaouira

12
dag 12

Chillen aan de Marokkaanse kust

Essaouira

13
dag 13

Terug naar huis

Essaouira · Marrakech

Vandaag keer je terug huiswaarts. Een transfer brengt je terug naar Marrakech waar het vliegtuig staat te wachten. Fijne terugvlucht!

Wat is inbegrepen?

 • Alle overnachtingen
 • Alle transfers (privé) zoals beschreven
 • Maaltijden zoals aangegeven
 • Ritje met de koets door Marrakech
 • Bezoek Jardin Majorelle, Berbermuseum en Yves Saint Laurentmuseum met gids
 • Wandeling met gids door de souks van Marrakech
 • Bezoek aan de Medersa en Palais Bahia
 • De filmstudio’s van Ouarzazate met gids
 • Woestijnontdekking met een 4×4
 • Dromedariswandeling naar het tentenkamp
 • Dagexcursie Dadesvallei (langs de kloven van Sidi Flah)
 • Les Arabisch schrijven
 • Hennatattoos

Wat is niet inbegrepen?

 • De internationale vlucht (ook hiervoor kunnen we zorgen. Maar boek je liever zelf een vlucht online, dan kan dat zeker ook.)
 • De dranken en de andere maaltijden
 • Activiteiten die als optioneel worden beschreven
 • Fooien

Goed om te weten

 • Voor deze reis heeft elke reiziger een internationale reispas nodig.
 • Geen inentingen verplicht. Vaccinatie tegen Hepatitis A en DTP wordt soms aangeraden. We raden aan om bij je huisarts langs te gaan.