De Gorillaroute

Oeganda op zijn best

15 tot 19 dagen

Hoogtepunten

·  Olifanten, leeuwen, giraffen en zebra’s spotten
·  Oog in oog staan met de berggorilla’s
·  Neushoorns, cheeta’s en struisvogels ontdekken
·  Raften op de Nijl
·  Springbokken, oryxen, gnoes en kudu’s tellen
·  Leeuwen zoeken in de bomen
·  Op zoek gaan naar chimpansees
·  Kennismaken met een ongelooflijk gastvrije bevolking
·  Meedansen met enthousiaste Oegandezen

“Een fantastische reis voor wie zich wil laten onderdompelen in het echte Afrika. Authentiek, ongerept, prachtig, boeiend en fantastisch. ”

In het kort toon deze route op de kaart

Route

Entebbe (1) · Jinja (2) · Murchisson Falls (3) ·  Bugoma Forest (1) · Kibale National Park (3) · Queen Elizabeth National Park (2) · Ishasha (1) · Bwindi National Park (2) · Lake Mburo (2) · Entebbe

Duur

19 dagen (inclusief vluchten), 17 overnachtingen. Wil je liever korter? Dat kan uiteraard ook. Vraag een voorstel op maat.

Voor wie

Voor jong en oud. Belangrijk om te weten: Gorilla- en chimpanseetrekking vanaf 15 jaar.

Moeilijkheidsgraad

Intensief.

Accommodatie

Standaard of comfort lodges

Vervoer

Auto met privéchauffeur/gids

Ideale reisperiode

Paas-, zomer- en kerstvakantie.

Dit is één van onze signature reizen!

Richtprijs (Wat is inbegrepen?)

€ 4.420 pp.(volwassenen)
€ 3.990 pp.(kinderen -12j)

Dagprogramma

1
dag 1

Welkom in Oeganda!

Brussel · Entebbe

Welkom in Oeganda! In de luchthaven van Entebbe word je opgehaald door de privéchauffeur die jullie naar het eerste hotel brengt. De rit duurt niet zo lang. Even opfrissen en genieten!

2
dag 2

Op zoek naar de schoenbekooievaar en dan naar Jinja

Entebbe · Jinja

Goeiemorgen! Goed geslapen op Oegandese bodem? En genoten van het ontbijt? Dan kunnen jullie er meteen invliegen. Houden jullie van vogels? Dan kun je eerst een boottocht maken op zoek naar de bijna uitgestorven Shoe Bill (of Schoenbekooievaar), één van de meest bijzondere vogels van dit gebied. Hij ziet er een beetje prehistorisch uit, met een bek in de vorm van een … schoen! Er zijn er in heel Oost- en Centraal-Afrika niet veel meer over. Maar in de Mabamba Swamp kun je ze met een beetje geluk nog spotten. Het moeras is bereikbaar met een motorbootje vanuit Entebbe. En naast de shoebill zijn er uiteraard nog veel andere vogels of waterdieren te zien. Daarna brengt de chauffeur jullie naar Jinja, een stad in het oosten van Oeganda op de oostelijke oever van het Victoriameer. Voor de komst van de Europeanen was Jinja een klein vissersdorpje. Maar in de 19e eeuw gingen verschillende ontdekkingsreizigers op zoek naar de bronnen van de Nijl en die vonden ze ook… in Jinja! Sindsdien is het een bruisende stad.

3
dag 3

Raften op de Nijl voor de durvers of een boottochtje voor wie het liever rustiger houdt

Jinja

Jinja is dé avonturenstad van Oeganda. En één van de topactiviteiten voor liefhebbers van een beetje avontuur is raften op de Nijl. Bedenk er wel meteen bij:  de Nijl in Oeganda is één van de wildste plekken ter wereld om te raften. Het kan dus vrij heftig worden. Al kun je natuurlijk wel kiezen of je gaat voor de rapids van niveau 5 of niveau 3. Avontuur gegarandeerd! Er is uiteraard ook een rustige ‘family raft’ mogelijk als je dat liever hebt.
Hou je het liever nog rustiger, dan is een boottochtje naar de oorsprong van de Nijl zeker een aanrader. De machtige Nijl en alle bijbehorende tropische vogels, nijlvaranen en otters zijn ook op die manier een streling voor het oog. Mountainbiken of paardrijden is hier ook mogelijk.

4
dag 4

Naar Murchison Falls National Park

Jinja · Murchisson Falls

De rit van vandaag is vrij lang maar brengt je langs steeds veranderende landschappen, drukke marktjes en rustige landelijke dorpjes. Onderweg zijn, is in Oeganda ook een deel van het reizen. Geef je ogen dus zeker goed de kost! Een leuke manier om de rit naar Murchison Falls NP even te onderbreken, is een stop bij het Ziwa Rhino Sanctuary. Oeganda was vroeger de thuisbasis van een gezonde populatie zwarte en witte neushoorns. Dat was totdat een burgeroorlog, wijdverbreide stroperij en verstedelijking de dieren in de jaren tachtig wegveegden. In een poging om de neushoorns opnieuw in de parken van Oeganda te introduceren, heeft het Rhino Fund Uganda samen met de Uganda Wildlife Authority een fokprogramma opgezet in het Ziwa Rhino Sanctuary. Tot op vandaag zwerven er  tweeëntwintig witte neushoorns rond op de zevenduizend hectare van het reservaat. Veel van die neushoorns zijn in het wild geboren. Tijdens een bezoek ga je samen met een ervaren ranger op stap om deze prachtige wezens te vinden. Het is een geweldige kans om de bedreigde neushoorns van dichtbij in het wild te zien, terwijl je tegelijkertijd meer te weten komt over het fokprogramma en de stappen die zijn genomen om de lokale gemeenschappen te betrekken bij de inspanningen voor het natuurbehoud.
Daarna rijden jullie verder naar Murchison Falls National Park, één van de oudste beschermde gebieden in Oeganda. Het is het grootste Oegandese wildpark en wordt door de machtige rivier de Nijl in tweeën gespleten. Het landschap varieert van dicht regenwoud in het heuvelachtige zuidwestelijk deel tot vlakke savannes in het noordwesten. Murchison Falls is door haar ligging aan de Nijl één van de groenste parken van Afrika. De Murchisson watervallen zijn misschien wel het meest indrukwekkende wat de Nijl overkomt op haar lange tocht vanaf het Victoriameer tot aan de Middellandse zee.

5
dag 5

Wildlife in Murchison Falls NP

Murchisson Falls

Vandaag vroeg uit de veren voor een eerste game drive in het Murchisson Falls NP. Hopelijk zie je ze allemaal: olifanten, giraffen, buffels, leeuwen, luipaarden, verschillende soorten antilopen en veel tropische vogels. Een professionele ranger gaat met jullie mee in de auto. Het park staat vooral bekend om zijn enorme olifantenpopulatie, een enorm scala aan vogelsoorten en grote kuddes buffels. Je zult ook enkele van de ecosystemen van de parken en verschillende landschappen ontdekken met dichte bossen, uitgestrekte savannes en glooiende graslanden. Je hebt de ranger helemaal alleen voor jullie, dus als je graag een specifieke vogel- of diersoort wil zien of als je vragen hebt, hij zal jullie zeker helpen. In de namiddag mag je de auto verruilen voor een boottocht die jullie in drie uur langs de Victoria Nijl naar de voet van de watervallen brengt. De bootsafari laat je adembenemende landschappen zien en misschien ook wel krokodillen, honderden nijlpaarden, buffels, watervogels, apen en al het andere (ook dorstige) wild dat de Nijl aantrekt. Een wandeling van de voet naar de top van de watervallen (1 tot 1,5 uur) levert alvast geweldige uitzichten op.

6
dag 6

Delta boat safari en autosafari in Murchison Falls

Murchisson Falls

De Nijldelta is het gebied waar de Victoria Nijl uitmondt in het Albertmeer. De oevers van de delta herbergen honderden vogelsoorten, waaronder de zeldzame en prehistorisch ogende schoenbekooievaar en endemische papyrussoorten. Een bootsafari door de delta is een “must do” voor elke vogelaar. Tijdens deze (ongeveer) 5 uur durende boottocht geniet je van het rustige landschap en bij het naderen van het Albert Lake zie je meer en meer vissers in kano’s tilapia-vissen vangen en lokale mensen die water halen uit de Nijl. Je kunt ook veel nijlpaarden, krokodillen zien en als je geluk hebt, kun je getuige zijn van olifanten die baden in de rivier. Houd ook de boomtoppen in de gaten, want je kunt vaak apen spotten. De boottocht begint vroeg in de ochtend tijdens het zachte licht, gouden uren voor fotografen. Dit lichten duurt tot ongeveer 10 uur wanneer het licht helderder wordt. Ontspan, leun achterover en geniet!
In de middag kun je nog een game drive maken of gewoon relaxen in de lodge.

7
dag 7

Naar Bugoma Forest

Murchisson Falls · Boguma Forest

Vandaag rijden jullie verder zuidwaarts, naar één van de meest charmante geheimen van Oeganda: Bugoma Forest. De rit voert je door theeplantages, levendige dorpsmarkten en over glooiende heuvels van weelderig groen landschap. Het Bugoma Forest, een bos van 410 km2 is het leefgebied van de chimpansees en de Oegandese mangabeys.
In de middag ga je op pad voor een boswandeling en als je geluk hebt kun je de zeldzame Oegandese mangabeys en andere apen zien.

8
dag 8

Plant een boom in Bugoma Forest!

Bugoma Forest · Kibale National Park

Voordat jullie verder rijden naar Kibale National Park gaat, krijg je de kans om elk een eigen boom te planten. Zo draag je bij tot het behoud en de herbebossing van Bugoma Forest! Genoeg bomen geplant? Dan gaat het richting Kibale Forest National Park, een uitgestrekt stuk dicht tropisch regenwoud net ten zuiden van de stad Fort Portal. Het Kibale Forest herbergt de hoogste dichtheid aan primaten in heel Afrika. Zo kun je bijvoorbeeld de zeldzame rode franje-apen of de zwart-witte franje-apen tegenkomen tijdens een wandeling. Hét hoogtepunt van een reis naar Kibale Forest is natuurlijk het observeren van de chimpansees, maar dat staat morgen op het programma!

9
dag 9

Chimpanzee tracking en Bigodi Swamp walk

Kibale National Park

Geen enkel ander dier doet ons zo aan onszelf denken dan de chimpansee. Naast veel gemeenschappelijke kenmerken en manieren, delen chimpansees ook 98% van ons menselijk DNA, waardoor ze onze naaste verwanten zijn. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat we de gewoonten en biologie van deze primaten zo fascinerend vinden om te bestuderen. Hoewel chimpansees in éénentwintig landen in heel Afrika te vinden zijn, zijn ze het gemakkelijkst te zien in Oeganda. Er zijn er namelijk heel veel. Hun aantal wordt geschat op zo’n vijfduizend. Met een ranger trek je het forest in om deze fascinerende wezens van dichtbij te observeren. Het is een ongelooflijke ervaring om te zien hoe ze met elkaar omgaan en hun dagelijkse routine van verzorging, spelen envoedsel zoeken te aanschouwen. De kans dat je hen ziet is natuurlijk nooit 100 % gegarandeerd, maar heel waarschijnlijk. Naast chimpansees kun je ook oog in oog staan met rode colobus, de roodstaartguenon, de witneusaap, de grijswangmangabey, de blauwe aap, de L’hoest-aap en de zwart-witte franje-aap. En misschien  ook olijfbavianen, bushbaby’s en nachtelijke potto’s zien.
De chimpansee tracking kan vanaf 15 jaar. Voor ‘grote’ kinderen van 13 of 14 jaar worden soms wel eens uitzonderingen gemaakt als ouders een schriftelijke toestemming geven maar dat is altijd op aanvraag dan.

10
dag 10

Swamp walk in Bigodi of crater lake hike

Kibale National Park

’s Ochtends kun je kiezen of je meer tijd wilt doorbrengen met de lokale gemeenschappen en meer wilt weten over hun dagelijks leven tijdens een Community Walk of dat je dieper het bos in wilt gaan tijdens een Swamp Walk in het Bigodi Wetland Sanctuary. Het Bigodi Wetland Sanctuary is de thuisbasis van acht soorten primaten, meer dan tweehonderd vogelsoorten, vlinders en verschillende reptielen. Voor vogelliefhebbers is het hoogtepunt van de middag het spotten van de prachtige grote blauwe toerako. De inkomsten van de wandeling worden gebruikt voor ontwikkelingsprojecten zoals scholen en ziekenhuizen.
Daarna word je uitgenodigd voor een Oegandese lunch. Lokale bewoners leren jullie alles over de traditionele keuken van de regio. In de middag beklim je het hoogste uitkijkpunt in het hele gebied om te genieten van het schilderachtige uitzicht over Kibale, de omgeving en de beroemde kratermeren van dit gebied.

11
dag 11

Naar Queen Elizabeth National Park

Kibale National Park · Queen Elizabeth NP

Queen Elizabeth National Park is het meest bezochte wildreservaat van Oeganda en misschien wel het meest schilderachtige. Het nationale park beschermt de uitgestrekte savannevlaktes, bushland, wetlands en bossen die aan de voet van het Rwenzori-gebergte liggen. Kazinga Channel, dat door het park stroomt en Lake George in het oosten met Lake Edward in het westen verbindt, trekt een rijk scala aan dieren en vogels aan, waaronder de beruchte Nijlkrokodil en één van ’s werelds grootste concentraties nijlpaarden. Op je eerste game drive verken je het park langs een tweehonderd kilometer lang netwerk van goed onderhouden game-viewtracks.

12
dag 12

Leeuwen tracken in het Queen Elizabeth National Park

Queen Elizabeth NP

Het safari-ontbijt wordt traditioneel geserveerd voor de dag aanbreekt, zodat je jullie ochtend gamedrive kunt beginnen als de zon opkomt. Zonsopgang is de beste tijd om wilde dieren te spotten, aangezien dieren het meest actief zijn tijdens de “gouden uren”, als de eerste zonnestralen op de savanne tot rust komen. Olifanten, buffels en verschillende soorten antilopen zullen vandaag je pad kruisen. En misschien kun je zelfs een leeuw of luipaard zien.
Nog een apotheose is het Lion Track avontuur. Je maakt deel uit van een onderzoeksteam dat enkele leeuwen in het park volgt via lokalisatieapparatuur. De verzamelde gegevens bevorderen het beschermingsprogramma, terwijl jullie een uniek en intiem inzicht krijgen in het leven en de gewoonten van deze fascinerende roofdieren.
Later op de dag, als de zon hoog aan de hemel staat en de dieren naar de rivier gaan voor een drankje, gaan we naar Kazinga Channel voor een spannende bootsafari. Je zult vandaag wellicht meer nijlpaarden spotten dan je je ooit kon voorstellen. Kuddes olifanten en buffels trekken ook vaak naar de kustlijn om te baden in het verkoelende water. Een bootsafari is een fantastische manier om dicht bij de natuur te komen. Voor veel bezoekers is de bootsafari het hoogtepunt van hun bezoek aan Queen Elizabeth National Park.

13
dag 13

Culturele ontmoetingen

Queen Elisabeth NP · Buhoma

Met onze reizen willen we ook graag op een positieve manier bijdragen aan de sociale, culturele en economische ontwikkeling van een land. Ride 4 a Woman is in 2009 opgericht door Evelyn Habasa en haar echtgenoot Denis Rubalema. Deze organisatie biedt ondersteuning aan lokale vrouwen. Meer dan driehonderd vrouwen uit 11 dorpen zijn nu werkzaam in het Ride 4 a Woman gemeenschapscentrum, waar ze vaardigheden kunnen leren zoals naaien, mandenvlechten, dansen, zingen en drummen. Door het aanleren van nieuwe vaardigheden kunnen ze beter voorzien in hun levensonderhoud en hun kinderen in staat stellen onderwijs te volgen.
Vandaag dus op het programma: een culturele ervaring die gebaseerd is op vertrouwen, gelijkwaardigheid en respect, en die het beste kan worden ervaren door samen dingen te doen. In Buhoma kun je verblijven in de accommodatie van Ride 4 a Woman en tegelijkertijd bijzondere culturele ervaringen opdoen. Je kunt samen lokale gerechten bereiden en meer leren over deze gerechten en de kookmethodes. Vervolgens kun je’s avonds bij het kampvuur geten, in het gezelschap van de vrouwen waarmee je hebt gekookt en hun families.

14
dag 14

Naar Lake Mutanda

Ishasha • Lake Mutanda

Vandaag hebben jullie een lange rit voor de boeg, maar helemaal Oegandastyle. De kronkelige wegen slingeren zich door weelderige regenwouden, langs heuveltoppen (houd je ogen open voor de vulkanen!) en dompelen je onder in levendige dorpjes in de vallei om dan uiteindelijk aan te komen bij de serene wateren van Lake Mutanda. Als je op tijd aankomt kun je nog genieten van een boottocht op het meer. Tussen 16 en 17 uur is het golden hour, alleszins het beste tijdstip voor prachtige foto’s!

15
dag 15

De Gorilla Tracking!

Bwindi

Vandaag is de dag! Eén van de hoogtepunten van een reis naar Oeganda: een ontmoeting met de de zeldzame en bedreigde berggorilla’s van Bwindi Impenetrable National Park. A once in a lifetime experience!
In het gezelschap van een ervaren parkwachter volg je de verblijfplaats van een van de negen gewaande familiegroepen die in het park wonen. Het wordt ongetwijfeld een spannende, maar uitdagende reis langs beboste (vaak modderige en gladde) hellingen, verwarde wijnstokken, dichte vegetatie en bamboebossen voordat je het territorium van deze vriendelijke reuzen bereikt. Onderweg zal de ranger jullie wijzen op veelbetekenende sporen van eerdere gorilla-activiteit zoals mest, nesten en gekauwde bamboescheuten. Afhankelijk van de locatie van de gorilla’s kan de wandeling 2 tot 7 uur duren. Zodra de familie van gorilla’s is gevonden, kun je je in de omgeving nestelen en genieten van het uur dat je deze fascinerende primaten in stilte kunt observeren. Het is een ervaring die je voor de rest van je leven niet meer zult vergeten.

16
dag 16

Naar Lake Mburo

Lake Mutanda · Lake Mburo

Lake Mburo National Park mag dan een klein nationaal park zijn, het mag zeker niet onderschat worden. Naast het prachtige landschap is dit de enige plek in Zuid-Oeganda waar je zebra’s kunt zien en het enige park in het land met impala’s, mangoesten en gigantische bosratten. Tijdens je game drive in de middag kun je ook op zoek naar hyena’s, luipaarden, topi’s, elanden en de prachtige Rothschild’s giraffen. Het meer zelf is de thuisbasis van zowel nijlpaarden als krokodillen. Naast game drives worden er in het park veel activiteiten aangeboden, zoals paardrijden, mountainbiken, bushwalks en bootsafari’s op het meer.

17
dag 17

Op verkenning bij Lake Mburo!

Lake Mburo

Vandaag nog eens vroeg uit de veren voor een wandeling door het park. Het is een heel andere manier van safaribeleving dan vanuit een auto. Je zintuigen zijn zich bewust van elk geluid en elke beweging in de bush en je ziet op grondniveau dingen die je anders zou missen. Met een ervaren gids leer je ook veel over de bewoners van het park. Vanavond staat ook nog een game drive op het programma: een hele nieuwe wereld van diersoorten (nachtdieren) wacht op jullie. Het is de beste kans om de ongrijpbare en eenzame luipaarden te spotten die ’s nachts op jacht gaan. Houd je ogen open voor gloeiende ogen in het donker, want je zou één van deze zeldzame en mooie katten zomaar kunnen passeren.

18
dag 18

Terug naar Entebbe

Lake Mburo · Entebbe

Na een stevig ontbijt is het tijd om terug te keren naar Entebbe. Onderweg stop je nog even bij de evenaar voor wat souvenirs en een afscheidsdiner. Daarna brengen we jullie naar de luchthaven van Entebbe. De vroegste vertrektijd is 22 u. Vertrekt jullie vlucht vroeger, dan regelen we best nog een overnachting in Entebbe of Kampala.

19
dag 19

Aankomst thuis

Brussel

Welkom thuis!

Wat is inbegrepen?

 • Meet & greet in de luchthaven + begeleiding
 • Alle vermelde activiteiten
 • Alle accommodaties + vermelde maaltijden
 • All fuel for the tour
 • Park-entrance fees volgens programma
 • Minibus + gids/chauffeur

Wat is niet inbegrepen?

 • De internationale vlucht
 • Alle optionele activiteiten
 • De gorilla en chimpansee track
 • Een porter (drager van bagage) tijdens de gorilla track
 • Persoonlijke uitgaven & maaltijden die niet inbegrepen zijn
 • Fooien

Goed om te weten

 • Voor reizen naar Oeganda hebben zowel volwassenen als kinderen een internationale reispas en een visum nodig.
 • Vaccinatie tegen gele koorts is verplicht. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A en soms buiktyfus worden aangeraden.
 • Malaria komt voor in Oeganda. Malariamedicatie aangeraden. Meer info bij je huisarts.