De Flamingoroute

Paradijselijk Yucatan met kinderen

14 dagen

Hoogtepunten

 • Flamingo’s, lepelaars en pelikanen spotten
 • De Mayasite van Ek Balam beklimmen
 • Zelf een piñata maken
 • Op bezoek gaan bij de Maya’s en tortilla’s bakken
 • Zwemmen in eeuwenoude cenotes
 • Op verkenning gaan bij de Mayatempels van Chichen Itza
 • Met een paardenkoets rijden door de gele stad Izamal
 • Slingerapen spotten in de jungle
 • Snorkelen en zeeschildpadden ontdekken in een azuurblauwe zee

“Alleen al omwille van die azuurblauwe zee en die schitterende Mayacultuur is dit een prachtig avontuur! Onze kinderen spreken er nog van! Absoluut één van onze favorieten dus!”

In het kort toon deze route op de kaart

Route

Valladolid (4) · Izamal (1) · Santa Elena (2) · Valladolid (1) · Holbox (4)

Duur

14 dagen (incl. vluchtdagen), 12 overnachtingen. Uitbreiding mogelijk.

Voor wie

Alle leeftijden, ook geschikt voor jonge kinderen.

Accommodatie

Kleinschalige, sfeervolle hotels met veel couleur locale en bijna altijd een zwembad.

Vervoer

Privéminivan of selfdrive (huurauto exclusief)

Ideale reisperiode

Kerstvakantie, paasvakantie, zomervakantie. Verkort programma voor krokus- of herfstvakantie.

Richtprijs (Wat is inbegrepen?)

€ 2.855 pp (auto met chauffeur) en € 2.075 pp (selfdrive)
Had je een ander budget in gedachten? Of wil je graag luxe hotels? Alles kan en alles is bespreekbaar. Voor de kerstvakantie: + € 350 pp.

Dagprogramma

1
dag 1

Welkom in Yucatan!

Brussel · Cancun · Valladolid

Welkom in Mexico! Het land van Maya’s en Azteken, van sombrero’s en tortilla’s, van pelikanen en flamingo’s, van tropische stranden en een azuurblauwe zee. Zodra je voet aan land zet, voel je de zalige warmte en snuif je de geur op die de volgende dagen deel uitmaakt van dit wondermooie avontuur. We werken voor deze route samen met een Belg die al meer dan tien jaar in Mexico woont en jullie de hele reis in de watten legt. Aangezien dit een privé-reis, kun je zeker het verloop van je reis of alle vragen die je hebt met hem of één van zijn collega’s bespreken. Je wordt met een naambordje opgewacht in de luchthaven van Cancun en met een comfortabele minivan naar Valladolid gebracht, het stadje van waaruit we de volgende dagen tal van activiteiten kunnen ondernemen. De tocht duurt bijna twee uur. Vandaag is een rustig dagje om even te wennen aan de cultuur en het tijdsverschil. Vergeet alvast jullie uurwerk niet aan te passen aan de lokale tijd!

2
dag 2

Flamingo’s spotten, een modderbad nemen en de Mayaruïnes van Ek Balam beklimmen

Valladolid · Rio Lagartos · Ek Balam

Goeiemorgen! Door de jetlag zijn jullie wellicht vroeg wakker. Daarom word je al rond half acht in het hotel opgehaald voor een uitstap naar één van de mooiste natuurreservaten in Mexico: Ria Lagartos. Het natuurreservaat ligt op zo´n honderd kilometer van Valladolid, maar de wegen zijn goed en het vervoer optimaal. Op anderhalf uur rijden, ben je er. Van aan de steiger stap je over in een motorbootje dat jullie bijna twee uur lang de pracht en praal van dit natuurgebied zal tonen. Verrekijker in de aanslag ga je samen met de bootsman en de gids op zoek naar lepelaars, pelikanen, arenden en ibissen, naar krokodillen en degenkrabben en naar de grootste flamingo’s ter wereld die de horizon vaak mooi roze kleuren. Ben je daarna klaar voor het modderbad van de Maya’s? Insmeren met de mineralenmodder en even laten intrekken. Je mag zelfs zo de boot weer op. Om de modder dan verderop in de rivier weer af te spoelen. Je huid zal nadien hemels aanvoelen.
Heb je na de lunch zin om nog meer te bezoeken dan kun je met een lokale Mayagids op stap in Ek Balam, een typische Mayasite met een prachtige piramide die je zelf mag beklimmen. Alleen voor durvers, want de trappen zijn behoorlijk steil ! Wil je liever iets anders dan Ek Balam, dan kun je ook gaan zwemmen in een cenote. Normaliter kom je dan terug in het hotel rond half zes.

3
dag 3

Op bezoek bij de Maya’s en torilla’s leren maken

Valladolid

Mexico is het land van de Maya’s, een Indianenstam die zijn glorie kenden tussen 200 en 900 na Christus. Een echt rijk hebben ze nu niet meer. Maar er leven nog altijd 8 à 9 miljoen Maya’s, vooral in Mexico en buurland Guatemala. Om er meteen in te vliegen, mag je vandaag bij een Mayafamilie op bezoek. Maar eerst ga je langs op de markt van Valladolid. De gids legt je alles uit over de lokale voedingsgewoonten en de vele exotische fruit- en groentesoorten. Om even te verfrissen stoppen we daarna aan een lokale hacienda waar je via een touw in een cenote (een grot met water) kunt springen. Daarna bezoek je nog een schitterende azuurblauwe cenote en rijd je weer verder om te lunchen. Of beter gezegd om zelf te koken bij een lokale Mayafamilie. De Maya’s leren jullie hoe je zelf tortilla’s maakt en je ziet hoe de Maya’s vandaag de dag nog leven zoals honderden jaren geleden. Terug in het hotel rond 15 uur.

Optionele activiteit: Hoe maak je een pinata?
Als Mexicaanse kinderen jarig zijn, is er één belangrijke traditie: ze maken/krijgen een piñata. Dat is een met papier-maché bedekt voorwerp (vaak een dier of een ster) dat wordt opgevuld met snoepjes. De piñata wordt opgehangen en de kinderen mogen er geblinddoekt op slaan tot de piñata stuk is en de snoepjes naar beneden vallen. Vandaag leren we jullie hoe je zelf zo’n piñata kunt maken. Na het zingen van een Mexicaans verjaardagsliedje mogen jullie hem uiteraard ook zelf uitproberen en… de snoepjes opeten.

4
dag 4

Op ontdekking bij Chichen Itza!

Valladolid · Chichen Itza · Cenote · Izamal

Vandaag een hoogtepunt op het programma: bezoek aan één van de zeven wereldwonderen: de prachtige Mayasite Chichen Itza! Blikvangers zijn de piramide van Kukulcan, de tempel van de krijgers, El Caracol, Het observatorium en Het grote ballenspel. En vind je ook de vele leguanen die zich tussen de ruïnes verstoppen? Na het bezoek aan Chichen Itza maak je een welkome, frisse duik in een cenote die wordt beheerd door een lokale Mayavrouwengemeenschap. De vrouwen uit deze gemeenschap maken voor jullie ook de lunch klaar. In de namiddag rijd je verder naar het koloniale, gele stadje Izamal. Ga zeker eens op verkenning! Aanrader is zeker het Convento de San Antonia de Padua, één van de belangrijkste hoogtepunten van de stad. Het klooster is gebouwd in 1561 en is – uiteraard – ook mosterdgeel geverfd. Het klooster is gratis te bezoeken. Het is ook leuk om even naar de pleinen Parque Zamna en Parque Crescencio Carillo y Anacona te wandelen. Ze liggen vlakbei het Convente de San Antonia de Padua. Ook een bezoek aan de zonnetempel, Kinich Kakmo is leuk. Izamal is sowieso een stadje waar je prachtige foto’s kunt maken.

5
dag 5

Terug in de tijd in een authentieke hacienda en pottenbakken!

Izamal · Muna · Santa Elena

Al eens gehoord van een hacienda? Een hacienda is een landhuis op een boerderij waar meestal aan veeteelt werd of wordt gedaan. In Yuacatan vind je nog prachtige exemplaren waar je als bezoeker een stapje terugzet in de tijd en het leven op de boerderij in de negentiende eeuw met eigen ogen kunt aanschouwen. Vooral de productie van sisal (= een vezel die wordt gemaakt voor touwen, borstels, enz…) is heel interessant.  Daarna staat in Muna ook een workshop pottenbakken op het programma.

6
dag 6

Op stap in de Mayastad Uxmal en naar het chocolademuseum

Santa Elena · Uxmal · Santa Elena

Uxmal is een Mayastad die haar hoogtepunt kende rond 800 na Christus. De site werd gebouwd in Puuc-stijl, een verwijzing naar de Puuc-heuvels in deze streek en naar hun kenmerkende bouwstijl. Omdat de grond in deze streek nogal poreus is en er daardoor geen rivieren of meren waren, ontwikkelden de Puuc-Maya’s een ingenieuze methode om het ondergrondse water eruit te halen en het op te slaan in handgemaakte putten. De Puuc-stijl is zeer harmonisch en herkenbaar aan de mozaïekgevels, het gevernist metselwerk, de kleine reliëfzuilen en de Chaac-maskers met haakneuzen op de voorgevel en hoeken van gebouwen. Kunnen jullie ze vinden? En de regengod Chaac die in dit land met weinig regen en zonder rivieren een belangrijke godheid was?
Wie wil, kan ook nog een bezoek brengen aan het chocolademuseum, recht tegenover de ingang van Uxmal. Het museum is van dezelfde eigenaar als de Choco Story in Brugge. Maar in Uxmal ziet het concept er alvast helemaal anders uit. Het is een nagebouwde oude hacienda met een wandelparcours en een zestal huizen in de vorm van een Mayahuis. Uiteraard zijn de huisjes veel groter gemaakt dan de traditionele kleine Mayahuisjes omdat in elk van die huizen de geschiedenis van de cacao en de chocolade getoond wordt. Eerst maak je kennis met de Maya’s en hoe zij de cacao verwerkten tot enerzijds een offerdrank voor de goden en anderzijds een energetische drank, een stimulerende drank voor de adel, de krijgers, de priesters en de handelaars. Daarna ga je naar de Azteekse periode gevolgd door de Spanjaarden, de Fransen en de rest van Europa om dan te eindigen met de moderne vorm van het gebruik van cacao, namelijk onze chocolade!

7
dag 7

Via Merida terug naar Valladolid

Santa Elena · Merida · Valladolid

Merida is een prachtige koloniale stad. Ideaal om een halve dag te vertoeven. Het kleurrijke en koloniale centrum is alvast een aanrader. Elke gevel een andere kleur. Het is een feest om door de straatjes te lopen, want Latijns-Amerikaanser ga je het niet krijgen. Met een beetje geluk zie je zelfs een oude Volkswagen Kever voorbij rijden. Het centrale plein van Merida is de Plaza Grande, dat wordt omringd door tal van mooie gebouwen. Rondom het plein zijn terrassen waar je een aperitiefje kunt drinken en smakelijke quesadillas kunt eten. Vaak geven lokale dansgroepen in plaatselijke klederdracht een korte introductie van Mexicaanse folklore. Je kunt eventueel ook een bezoek brengen aan het Gran Museo del Mundo Maya. Geniet ervan! Daarna rijden jullie terug naar Valladolid.

8
dag 8

Op zoek naar de piramide van Coba en apen in de jungle

Valladolid · Holbox

Cobá is een oude Mayastad midden in de jungle. Het is de langst verborgen Mayastad van Mexico tot nu toe. Deze voormalige ceremonieplaats werd pas in de jaren zeventig ontdekt. Coba ligt tussen twee grote meren, die door wilde dieren gebruikt worden als drinkplaatsen. De site bestaat uit een piramide (van 128 treden!) en een aantal lage gebouwen. Bovenop de piramide heb je een fantastisch uitzicht op de andere gebrouwen en het oerwoud. Omdat sommige gebouwen wat veraf liggen, rijd je er met de fiets naartoe. Tijdens één van de stops maak je ook kennis met de Mayakalender. Na een verfrissende duik in het kristalhelder water van de cenote in de buurt van Coba en een verkwikkende lunch trek je dan in de namiddag de jungle van het natuurreservaat Otoch Ma’ax Yetel Kooh in. Het natuurreservaat ligt op ongeveer twintig kilometer rijden van Coba en betekent letterlijk: huis van de slingerapen en panters. In de namiddag is de kans groot dat je vooral slingerapen tegenkomt. De lokale gids is in elk geval zeer bedreven in het lokaliseren ervan. Als je zin hebt, kun je hier een rappel doen en ziplinen. Daarna rijd je verder richting Mexicaanse kust! Isla Holbox is een paradijsje met parelwitte stranden, wuivende palmbomen, de zee in 50 tinten blauw en groen én pelikanen die de zee induiken en chillen op de vissersbootjes. In het hoogseizoen kan het er druk zijn, maar er zijn nog altijd strandjes te vinden die je amper moet delen. Ga chillen in één van de iconische hangmatten, verken het eiland met de fiets of huur een golfkarretje, ga op zoek naar street art, ga zeesterren spotten bij Punta Mosquito, boek een drie eilanden tour en geniet van prachtige zonsondergangen!

9
dag 9

Chillen aan het Mexicaanse strand

Holbox

Heerlijk genieten van dolce farniente aan het strand. Wil je nog activiteiten doen, dan is er op Holbox vanalles (zie tips) mogelijk. Informeer ter plaatse!

10
dag 10

Chillen aan het Mexicaanse strand

Holbox

Geniet van zon, zee en strand!

11
dag 11

Chillen aan het Mexicaanse strand

Holbox

Geniet van zon, zee en strand!

12
dag 12

Terug naar huis

Holbox · Cancun · Brussel

Vandaag eindigt jullie reis in Mexico. Fijne terugvlucht!

13
dag 13

Aankomst in Brussel

Brussel

Welkom thuis!

Wat is inbegrepen?

 • Alle overnachtingen
 • Alle activiteiten zoals beschreven
  Naar het natuurreservaat Ria Lagartos varen
  Lepelaars, pelikanen, arenden en ibissen spotten
  Een Mayamodderbad nemen
  Zwemmen in cenotes
  Op visite in een Mayadorp
  Tortilla’s leren maken bij de Maya’s
  Chichen Itza verkennen
  Sisal zien maken op een oude hacienda
  Pottenbakken
  Pyramide van Coba bezoeken
  Slingerapen en spotten in het natuurreservaat van Otoch Ma’ax Yetel Koo
 • Maaltijden zoals beschreven
 • Engelstalige privé-chauffeur/tourleader
 • Gespecialiseerde gidsen op bijna alle sites (Chichen, niet in Uxmal)
 • Privé-transport met airco
 • Tolwegen, benzine, transportverzekeringen

Wat is niet inbegrepen?

 • De internationale vlucht (ook hiervoor kunnen we zorgen. Maar boek je liever zelf een vlucht online, dan kan dat zeker ook.)
 • De andere maaltijden en de dranken
 • De ingangen van de sites (o.a Chichen Itza, Uxmal…)
 • Optionele activiteiten
 • Fooien

Goed om te weten

 • Voor deze reis heeft elke reiziger een internationale reispas nodig
 • Geen inentingen verplicht. Vaccinatie tegen Hepatitis A en DTP wordt soms aangeraden.
 • Er is geen malariarisico voor deze route. Neem contact op met je huisarts voor meer info.