De Fadoroute

Van Noord naar Zuid-Portugal

15 dagen

Hoogtepunten

 • Cultuursteden en vergeten dorpjes
 • Trekking door natuurreservaten
 • Pasteis de Belem proeven
 • Je persoonlijke azulejo schilderen
 • Portugees leren koken
 • Dolfijnen spotten of kajakken tussen kustrotsen
 • Op ontdekking in vergeten dorpjes en steden
 • Schatten zoeken in Lissabon

“De Fadoroute laat je de prachtige Portugese cultuur helemaal beleven: azulejo’s, fado en gegrilde sardines, maar ook een prachtige natuur en kleine dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan.”

In het kort toon deze route op de kaart

Route

Porto (2) · Gerês (3) · Douro (2) · Alvados (3) · Setubal (3) · Lissabon (1)

Duur

15 dagen/14 overnachtingen

Voor wie

Voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden.

Moeilijkheidsgraad

Gemakkelijk. De wandelingen en activiteiten zijn voor alle leeftijden toegankelijk.

Accommodatie

Gevarieerde, sfeervolle accommodatie: een hotel, een B&B, een finca, een natuurhotel, een herenhuis

Vervoer

Selfdrive

Ideale reisperiode

Zomervakantie

 

Richtprijs (Wat is inbegrepen?)

€ 1.625 pp.

Dagprogramma

1
dag 1

Welkom in Porto!

Brussel · Porto

Bem-vindo a Portugal! Welkom in Portugal, het land van de azulejo’s, fado en gegrilde sardines. Het land met een prachtige natuur en kleine dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan. Maar evengoed het land van authentieke steden met een rijke geschiedenis. Eerste halte van jullie reis: Porto, een prachtige cultuurstad met een rijke geschiedenis aan de oevers van de Douro.
Je krijgt van ons een voucher waarmee je twee dagen Porto kunt verkennen met de Hop on-hop off-bus. Voor het hele gezin alvast een heel leuke belevenis. Je zit als het ware in een grote cabrio en je kunt kiezen waar je uitstapt. Leuke tip voor vandaag: de zesbruggen-rivercruise, een ideale kennismaking met deze prachtige stad. Vlij jullie neer op het dek en laat de mooie stadsgezichten en taferelen langs het water op jullie afkomen. Om 16 uur word je verwacht bij Porto Cruz. Welke porto vind je het lekkerst? Voor de kinderen is er fruitsap.

2
dag 2

Samen Porto verkennen

PORTO

In Porto valt er heel veel te beleven. Wat precies hangt af van jullie persoonlijke voorkeur en van de leeftijd van de kinderen. Maar alles kan. Aanraders? Met stip op nummer één: Ribeira! Ribeira is het oude stadsgedeelte van Porto. Het hele gebied is door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. En als je er rondwandelt, begrijp je waarom. Op een paar vierkante kilometer maak je een reis terug in de tijd. Je loopt door smalle straatjes. Oude dames en heren met wandelstokken zwoegen zich een weg naar boven. Waslijnen wapperen in de wind. Met stip op nummer twee: Casa Da Musica, het mooiste muziektheater van Europa! Door de zeer specifieke bouwwijze in verschillende facetten springt het gebouw al van ver in het oog. Ook heel leuk: De Livrario Lello & Irmão, een zeer bekende historische en artistieke boekhandel van de stad Porto. Hij mag volgens verschillende bronnen zelfs één van de mooiste boekhandels ter wereld genoemd worden. De indrukwekkende trappen zijn gewoon als kunst te bewonderen. De warme uitstraling die het hout, de rode treden en alle boeken geven, kom je zelden tegen in een boekhandel van dit formaat. ‘s Avonds kun je ook nog een fadovoorstelling bijwonen.

3
dag 3

Een veelzijdigheid aan landschappen in Gerês

Porto · Barcelos/Braga · Gerês

Vandaag reis je verder noordwaarts. De wegen in Portugal zijn heel goed, een selfdrive is dus heel makkelijk. We zorgen voor de juiste routeplannen en heel wat bijkomende informatie voor leuke stops onderweg. En route zijn er veel leuke steden te bezoeken. Wat dachten jullie van Braga en Barcelos?
Wie wil, kan vandaag kiezen voor een leuke workshop! Zin in jullie eigen haan schilderen? Dan rijd je verder naar het stadje, Galegos Santa Maria, bij Barcelos, de stad van de hanen. Je zult wel al gemerkt hebben dat de haan hét symbool is van Portugal, het staat voor ‘onvoorstelbaar geluk’. Naar huis gaan zonder een haan uit Portugal kan dus niet. Ambiance en een leuk souvenir verzekerd!

4
dag 4

Trekking door het natuurreservaat Gerês

Gerês

Even weg van het stadsleven en de natuur in vandaag. Het Parque Nacional da Peneda-Gerês is het oudste natuurpark van Portugal. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 72.000 hectare en grenst direct aan het Spaanse Parque Natural Baixa Limia – Serra do Xurés. Samen vormen ze een natuurgebied van zo’n 100.000 hectare. Je maakt een mooie wandeling in dit prachtige park. Zeker je wandelschoenen niet vergeten. Geniet ook van de picknicklunch in deze prachtige setting!
In de namiddag rijden jullie verder naar de dorpjes Soajo en Lindoso. Aanrader hier is zeker en vast het Castelo Do Lindoso, een kasteel dat al in documenten uit de 13e eeuw wordt genoemd. Alleen de weg ernaartoe is al interessant. Je rijdt gestaag naar boven door dorpjes waar de tijd vijftig jaar geleden bleef stilstaan. Door zijn ligging vlakbij de grens speelde het gebied altijd een grote militaire rol voor de verdediging van Portugal, vooral tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog tussen Portugal en Castilië in 1640. Lindoso was soms in Spaanse handen en dan weer in Portugese handen. Het kasteel zou pas in 1663 definitief Portugees bezit worden en in dit laatste deel van de oorlog veranderde het in een klein fort, waarvan de muren en de wachttorens nog intact zijn. Aan de zijkant bevindt zich een interessante verzameling granieten graanschuren (espigueiros) waar vroeger het graan van de gemeenschap werd opgeslagen. Sommige worden door de dorpelingen nog altijd gebruikt.

 

5
dag 5

Een vrije dag in de natuur of liever op avontuur?

Gerês

Vandaag een dag die je vrij kan invullen. Even genieten van wat rust of samen een leuke natuurwandeling maken. Voor wie het wat avontuurlijker mag, kan kiezen voor canyoning. Op een uurtje rijden richting Ponte de Barca, staan jullie aan de Rio Carcerelha. Canyoning is een avonturensport waar je het water in een kloof (canyon) volgt. Het water heeft ervoor gezorgd dat de rotsen uitgesleten zijn en dat er een pad is ontstaan waar het water sneller door naar beneden stroomt. Door te abseilen, zwemmen, klimmen, glijden en springen probeer je watervallen, scheuren en beekjes te overwinnen. Je wordt begeleid door ervaren gidsen. Zij zorgen ook voor beschermkledij, veiligheidsmateriaal, een lekkere picknick en alle nodige instructies.

6
dag 6

Naar de Douroregio

Gerês · Guimarães · Douro

Vandaag rijden jullie door naar de prachtige streek van de Douro. Onderweg kan je nog een bezoek brengen aan het stadje Guimarães met haar prachtig historisch verleden. De stad is zelfs lange tijd de hoofdstad geweest van Portugal. In het kasteel van Guimarães werd de bekende Alfonso Henriqes, de latere koning geboren. Breng zeker vandaag nog een bezoek aan het prachtige kasteel boven op de berg en aan het hertogelijk paleis van de Graven van Braganca. Loop de helling af via de middeleeuwse straat Santa Maria en let op de fraaie gotische gevels. Het mooie centrum werd in 2001 door UNESCO opgenomen in de Werelderfgoedlijst. Het plaatsje lijkt weggelopen uit een middeleeuwse film: smalle straten, kleine pleinen, oude huisjes. Guimaraes heeft in het historische centrum een aantal gezellige pleintjes zoals het Praca de Santiago gelegen aan het plein Largo da Oliveira en Praca Sao Tiago. Op deze pleintjes vind je veel restaurants en terrassen waar je lekker kunt eten en drinken.

7
dag 7

Zalig ontspannen in de Douro

Douro

Lekker geslapen? Omdat de setting hier zo mooi is, laten we jullie vandaag vrij kiezen. Lekker ontspannen bij het prachtige buitenzwembad, een treinritje maken van Pinhao naar Pocinho of een river cruise op de Douro. En proef zeker van de wijn waar deze prachtige Dourostreek bekend voor is.

8
dag 8

Van de Dourovallei naar de universiteitsstad Coimbra en verder naar Alvados

Douro · Coimbra · Alvados

Neem vandaag afscheid van de Dourostreek en rijd verder naar je volgede bestemming. Vertrek niet te laat want je kunt veel doen of zien onderweg. Je kan bijvoorbeeld rijden naar het Buçaco Nationaal Park, een natuurbeschermingsgebied ten noordoosten van de stad Coimbra. Tegen de hellingen van de Serra do Buçaco groeien en bloeien driehonderd uitheemse en vierhonderd inheemse planten- en boomsoorten: reusachtige ceders (sommige halen een hoogte van vijfendertig meter) uit Libanon, Mexico, Afrika en India naast cipressen, ginkgo’s, palmen, eiken en dennen en planten zoals mimosa, rododendron, hortensia en magnolia. Behalve veel vogels zijn er voor de kenners zo’n zeventig soorten dag- en nachtvlinders te ontdekken. Een fantastische plek voor een wandeling. Onderweg kun je ook stoppen in Mealhada voor een typisch Portugees gerecht: Leitao, geroosterd speenvarken. Niet te missen!
Rijd daarna verder naar de stad Coimbra. In de middeleeuwen was Coimbra de hoofdstad van Portugal, al had de stad wel een andere naam: Aeminium. In Coimbra zijn veel waardevolle herinneringen bewaard gebleven die je meer kunnen vertellen over de afgelopen zeven eeuwen. De universiteit bijvoorbeeld is een pareltje. De hele site is niet voor niets onlangs toegevoegd aan de lijst van Unesco World Heritage Site. Geniet van jullie eerste avond in Alvados!

9
dag 9

Op stap met de geitenhoeder door het natuurpark van Serra de Aire en Portugees leren koken

Alvados

Negenendertigduizend hectare groen, dat is het natuurpark van Serra d’Aire e Candeeiros: ruige bergen, bossen, rotsen, watervallen en rivieren. Een prachtige setting om te wandelen of om de omgeving te verkennen met een geitenhoeder! Hij brengt jullie naar zijn geiten en vertelt jullie meer over het belang van de geiten voor het ecosysteem in Portugal. Na de wandeling zijn jullie vrij. Aanrader: een bezoek aan het klooster van Alcobaça, één van de zeven wonderen van Portugal. Of trek je er graag sportief op uit dan heeft het hotel fietsen ter beschikking. Ze kunnen je ook alle info geven over de routes in de omgeving. Na de inspanning kan je als beloning genieten van een duik in het zwembad. ’s Avonds is het tijd om de kneepjes van de Portugese keuken ook zelf onder de knie te krijgen. Wat mag je zeker verwachten? Soep, hoofdgerecht, fruit of ijs. Is alles klaar? Dan mag je uiteraard je eigen feestmaaltijd verorberen. Smakelijk!

10
dag 10

Chillen, wandelen, fietsen,....

Alvados

Vandaag zijn jullie vrij. Er zijn zoveel mogelijkheden dat het moeilijk op voorhand kiezen is. Aanraders: de kloosterkerken in Batalha, het vissersdorp Nazaré, het bedevaartsoord Fátima of de stad Tomar. Vooral dit laatste is een must see. Tomar is een zeer Toscaans georienteerde stad. De gebouwen hebben er schitterende warme kleuren zoals oker, lichtbruin en oranjeroze.
In het knusse centrum vind je mooie middeleeuwse gevels vol met azulejo’s. Leuke tip: in Tomar bevindt zich ook het bekende klooster Convento do Cristo met het beroemdste raam van Portugal. Kunnen jullie het vinden? Ga hier zeker ook op zoek naar de lokale specialiteit fatias bij Pastelaria Estrelas de Tomar. Laat je ons weten of je het lekker vond?

11
dag 11

Naar de kust van Setubal

Alvados · Setubal

Vanuit Alvados rijd je verder naar Setubal, het schiereiland aan de zuidoever van de Taag en ten noorden van het gebied dat ook wel de Costa Azul (Blauwe Kust) wordt genoemd. Belangrijkste stad is hier… Setubal. Totaal af te leggen afstand: 160 kilometer. De wegen zijn goed, dus op ongeveer anderhalf uur bereik je zeker je doel. Natuurlijk kun je onderweg ook stoppen. Aan het middeleeuws stadje Óbidos, het klooster Mafra of de zoutpannen van Rio Maior bijvoorbeeld.

12
dag 12

Creëer je persoonlijke azulejo

Setubal

Je hebt ze uiteraard al overal gezien: de beroemde Portugese azulejotegeltjes. Ze zijn ongetwijfeld één van de meest typische souvenirs die je voor altijd aan Portugal zullen herinneren. Daarom vonden we het leuk om bij deze route een kleine workshop azulejo’s schilderen toe te voegen. Zo creëer je vandaag je persoonlijke azulejo! De rest van de dag kun je vrij spenderen.

13
dag 13

Dolfijnen spotten en Setubal ontdekken

Setubal

Vandaag kun je helemaal zelf invullen. Er zijn zoveel mogelijkheden dat het moeilijk kiezen wordt: Met de ferry naar het strand van Troia, cruisen op de Sadorivier en dolfijnen spotten, een boottocht of kajaktocht maken langs de prachtige kustrotsen in Sesimbra, surfen bij Lagoa de Albufeira, een kleine trekking maken bij Cabo Espichel of voetsporen van dinosaurussen zoeken,… Vergeet ook niet om jullie azulejo’s op te halen in Azeitao.

14
dag 14

Op ontdekkingstocht in Lissabon

Setubal · Lissabon

Lekker geslapen? Zijn  jullie klaar voor om Lissabon te ontdekken? Op een klein uurtje sta je in deze grootstad. Na het inchecken kan je alvast eens de stad induiken. Lissabon is een stad van formaat, maar met een authentieke kern en op en top Portugees. De stad heeft veel mooie pleinen, historische bouwwerken en luxe winkelstraten. Maar het allerleukste is ronddwalen door de kleine straatjes waar je af en toe nog opzij moet springen voor een ouderwetse tram die voorbij komt en waar de Fadomuziek je om de oren schalt vanuit de vele kleine cafeetjes. Je kan er ook voor kiezen om de regio van Belem te ontdekken met de mooie toren en het prachtige Jeronimos klooster. Bij Belem kan je ook kennismaken met één van de lekkernijen van Portugal: de legendarische Pasteis de Belem, romige taartjes bestrooid met poedersuiker! Proeven is toegestaan!☺
Het Oceanario bezoeken is ook een leuk idee met kinderen! Het Oceanário de Lisboa is een groot aquarium in het oosten van Lissabon, in het Parque das Nações. Het is één van de grootste aquariums van Europa.
In de namiddag worden jullie aan het hotel opgehald voor een begeleide interactieve wandeling door de stad. Aan de hand van een tour ontdek je de rijkdom van Lissabon en kom je ook op minder toeristische plekjes.

15
dag 15

Terug naar huis

Lissabon · Brussel

Vandaag zit jullie reis er helaas op. Nog veel plezier en fijne vlucht terug!

Wat is inbegrepen?

 • Overnachtingen met ontbijt
 • Privétransfer van de luchthaven naar de eerste accommodatie
 • Ticket voor de Hop on Hop off bus
 • Mini trek door Peneda-Gêres National Park
 • Photo Tour in Lissabon met gids
 • Tocht met de geitenhoeder in het natuurpark van Serra d’Aire e Candeeiros
 • Kookworkshop

Wat is niet inbegrepen?

 • Vluchten (ook hiervoor kunnen we zorgen. Maar boek je liever zelf een vlucht online, dan kan dat zeker ook.)
 • Huurauto voor selfdrive
 • Maaltijden zoals aangegeven
 • Fooien
 • Alle andere uitgaven