De Ezelroute

Stad, bergen en strand

10 dagen

Hoogtepunten

 • Slangenbezweerders en acrobaten bij Jema El Fna
 • Het boerderijleven aan de voet van het Atlasgebergte
 • Op stap met ezeltjes
 • Op de hoge poten van … een dromedaris
 • Mysterieuze hennatattoos en Arabische woordjes
 • Babouches, lampen, potjes, kruiden of tapijten in de medina
 • Heerlijke muntthee en zoete tajines
 • Chillen aan de Marokkaanse kust

“De Ezelroute laat je kennismaken met de Marokkaanse cultuur én je trekt ook nog een paar dagen naar de Marokkaanse kust om uit te waaien.”

In het kort toon deze route op de kaart

Route

Marrakech · Atlas (3) · Agafay (1) · Marrakech (2) · Essaouira (3) · Marrakech

Duur

10 dagen, 9 overnachtingen. Aanpassingen mogelijk.

Voor wie

Voor gezinnen met kinderen en tieners

Moeilijkheidsgraad

Gemakkelijk door de korte afstanden en de leuke activiteiten.

Accommodatie

Gezellige en sfeervolle accommodatie

Ideale reisperiode

Paasvakantie, zomervakantie

Richtprijs (Wat is inbegrepen?)

€ 1.195 pp.

Dagprogramma

1
dag 1

Naar Marrakech en de boerderij

Brussel · Marrakech · Takerkoust

Welkom in Marokko! Al bij het openklappen van de deuren van het vliegtuig word je overvallen door allerhande indrukken: de geur, de warmte, de geluiden… Snuif ze op tot in het diepst van je vezels. Na het ophalen van de bagage stap je naar de aankomsthal waar je met een naambordje wordt opgewacht door de chauffeur van het hotel waar jullie de volgende dagen verblijven bij Takerkoust. Je verblijft er op een echte boerderij met honden, katten, kippen, eenden, koeien, geiten, paarden, maar ook citroen- en granaatappelbomen en heel veel groen. Je slaapt in afzonderlijke kleine huisjes die opgebouwd zijn uit traditionele materialen. De eigenaars en hun personeel doen er alles aan om jullie verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Geniet van de welkomstthee en de Marokkaanse koekjes en van de rust op de boerderij.

2
dag 2

Mmmm... lekker Marokkaans en de boerderij ontdekken

Takerkoust

Na een fantastische reis wil je zoveel lekkers ook thuis nog eens op je bord kunnen toveren. Daarom mogen jullie vandaag zelf aan de slag om de kneepjes van de Marokkaanse keuken onder de knie te krijgen. Ga met de kokkin verse groenten plukken in de tuin en steek de handen uit de mouwen voor lekkere ‘salades marocaines’ en een heerlijke tajine. Uiteraard mag je alles nadien zelf opeten.
In de namiddag zijn jullie vrij. Wil je een beetje relaxen aan het zwembad, feel free. Trek je er liever op uit, dan kun je in het hotel wandelkaarten vragen om de omgeving te verkennen. Wie het niet te warm vindt, kan in de late namiddag ook de hammam eens uit proberen.

3
dag 3

Ezeltje laat je rijden…!

Takerkoust

Word langzaam wakker, geniet van het Marokkaanse ontbijt en praat nog even na bij een kopje koffie of thee. Daarna is het tijd om  de voet van het mooie Atlasgebergte verder te verkennen in het gezelschap van een ezel! Zoveel schakeringen rood, zoveel tinten groen, palmbomen en beekjes, citroen- en olijfbomen. Je zult met bewondering kijken naar de mooie natuur van Marokko. Geniet ook van de picknick die ze in het hotel klaargemaakt hebben voor onderweg. Meenemen tijdens de trekking: een rugzak voor de picknick, water, zonnebril, zonnecrème, zonnehoedje of -pet, fototoestel. En vergeet ook jullie stapschoenen niet.
In de vooravond komt nog iemand langs om jullie in te wijden in de Arabische taal en om iedereen van typische Marokkaanse hennatattoos te voorzien! Jullie kunnen ook nog leren hoe je op de traditionele manier een lemen huisje bouwt. Modderige handen gegarandeerd!

4
dag 4

Glamping in de Agafaywoestijn

Takerkoust · Agafay

Geniet deze voormiddag nog van de boerderij. Daarna is het tijd om de Atlas te verlaten op weg naar een nieuw avontuur: een nachtje slapen in de Marokkaanse Agafaywoestijn! Je vindt er geen zandduinen maar wel indrukwekkende maanlandschappen en prachtige vergezichten. Middenin dit bijzondere landschap ligt een intiem tentenkamp! Net als de berbers slaap je hier in een lichtgekleurde tent uit canvas. De tenten zijn erg ruim en comfortabel met een echt bed en een badkamer met een ecologisch toilet. In de vooravond ga je op stap met dromedarissen. Geniet van op de wiegelwaggelende rug van de dromedaris van de zonsondergang, terwijl in de ‘dining tent’ voorbereidingen worden getroffen voor het diner. Niet veel later, als de zon helemaal onder is en de hemel zich langzaam vult met heldere sterren, wordt er een smakelijke Marokkaanse maaltijd geserveerd. Geniet van deze unieke setting!

5
dag 5

Rondrit met paardenkoets door Marrakech

Agafay · Marrakech

Wordt vandaag wakker in een zalige setting! Daarna gaat de rit terug naar Marrakech. Check in in jullie sfeervolle riad in de medina van Marrakech. In de late namiddag word je in de riad opgehaald door de gids om als echte koningen in een paardenkoets rond te rijden in Marrakech. Belangrijke halte: le jardin Majorelle. Een paradijselijke oase met een indrukwekkende plantencollectie. Naast de sfeervolle waterbekkens vol vissen en waterschildpadjes zijn er tal van cactussen, bamboes, waterlelies, citroenbomen en palmen te zien. In de paardenkoets krijg je verder nog een mooi zicht op de stad en het leven van alledag in Marrakech.  Wie wil, kan nog afzakken naar het Jema El Fnaplein, een ware belevenis! Een beetje druk en soms overweldigend, maar toch heel speciaal met al die slangenbezweerders, acrobaten en waarzeggers.

6
dag 6

Ontdek de souks van Marrakech

Marrakech

Word langzaam wakker, geniet van jullie Marokkaanse ontbijt en praat nog even na bij een glaasje muntthee. Om half tien word je opgehaald door de gids voor een privérondleiding door de souks: kleine smalle overdekte straatjes vol winkeltjes met stoffen, babouches, lampen, potjes, kruiden of tapijten. Je zult ogen en oren te kort komen. Misschien kun je ook even binnen gluren in een Marokkaans klasje of piepen hoe de Marokkaanse bakker brood bakt. In de namiddag kan je Marrakech nog verder ontdekken.

7
dag 7

Naar Essaouira

Marrakech · Essaouira

Valiezen pakken alweer en klaarmaken voor de volgende halte: Essaouira. In een drietal uurtjes rijden, sta je aan de Marokkaanse kust. In dit knusse vissersplaatsje vind je in de ommuurde medina witte huizen met blauwe luiken. Je kunt hier eindeloos dwalen door de levendige souks en de kronkelende straten en smalle steegjes. Essaouira is een thuishaven voor vrolijke muzikanten en creatieve kunstenaars die hier hun winkel hebben. Visliefhebbers kunnen genieten van verse vis uit de zee. Vanaf hier zijn jullie vrij. Er is in ieder geval keuze genoeg: een wandeling maken door het stadje, door de vissershaven, de souks of de Joodse wijk. Eten op het strand? Zonnen op het strand? Shoppen? Een ijsje eten bij Gelateria Dolce Freddo? Nog een ritje op een dromedaris op het strand? Aan jullie de keuze…

8
dag 8

Chillen aan de Marokkaanse kust

Essaouira

Deze dag kun je vrij spenderen en Essaouira verkennen. Als je de monumentale stadspoorten Bab Sbâa, Bab Marrakech of Bab Doukhala doorgaat, kom je terecht tussen vrolijke en bezige mensen. Auto’s zul je hier niet zien. Alles wordt getransporteerd door ezelskarren of muildieren. Wat opvalt, zijn de witgekalkte muren, de blauwe deuren en gele raamkozijnen. Dankzij de rechtlijnige hoofdstraten kun je je vrij goed oriënteren en ook als je enigszins verdwaalt, kom je al snel weer uit op één van de hoofdstraten. Meer dan de moeite waard is de markt waar handelaars onder de arcaden hun groenten en specerijen uitstallen, de slagerijen, maar vooral de vismarkt (verzamelplaats voor de grootste kattenkolonie), de kruidenmarkt en de graanmarkt, waar elke namiddag vanaf 16 uur tweedehands goederen met opbod verkocht worden. Als je aan het einde van de rue Lallouj rechts afslaat naar de Scala, kom je een rij kanonnen tegen die op de zee gericht zijn. Je kunt er lekker uitwaaien. Al slenterend kom je automatisch uit op het Moulay Hassan-plein, waar je op het terras van een café kunt uitrusten en genieten van een glaasje muntthee. Een stukje verder, door de ‘Porte de la Marine’, kom je in de haven waar vissersboten nog op traditionele wijze gebouwd worden.

Visliefhebber? Breng dan zeker een bezoek aan de vishal. Overal prijzen vissers hun verse vangst aan. En je kunt er ook proeven aan tal van eetkraampjes. Het strand zelf is breed en eindeloos. ‘s Morgens zie je er hardlopers en ‘s middags komen er hele families en wordt er volleybal gespeeld. De branding van Essaouira is een paradijs voor surfers, die dankzij de constante en felle wind er hun hart kunnen ophalen. Er zijn genoeg mogelijkheden om het ook zelf eens te proberen. Als jullie dat wensen kan je ook een bezoekje brengen aan een arganolie atelier. Zo kunnen jullie zien hoe de noten van de arganboom tot olie gemaakt worden.

9
dag 9

De laatste dag aan zee

Essaouira

10
dag 10

Terug naar huis

Essouira · Marrakech · Brussel

Transfer naar de luchthaven van Marrakech. Daar wacht het vliegtuig om jullie terug naar België te brengen. Prettige terugvlucht!

Wat is inbegrepen?

 • Alle overnachtingen
 • Alle transfers (privé) zoals beschreven
 • Maaltijden zoals aangegeven
 • Minitrek met ezeltjes
 • Les Arabisch schrijven
 • Hennatattoos
 • Hammamsessie
 • Kookworkshop
 • Dromedariswandeling in de Agafaywoestijn
 • Ritje met de koets door Marrakech
 • Bezoek Jardin Majorelle, Berbermuseum en Yves Saint Laurentmuseum met gids
 • Wandeling met gids door de souks van Marrakech
 • Bezoek aan de Medersa en Palais Bahia

Wat is niet inbegrepen?

 • De internationale vlucht (ook hiervoor kunnen we zorgen. Maar boek je liever zelf een vlucht online, dan kan dat zeker ook.)
 • De dranken en de andere maaltijden
 • Activiteiten die als optioneel worden beschreven
 • Fooien

Goed om te weten

 • Voor deze reis heeft elke reiziger een internationale reispas nodig.
 • Geen inentingen verplicht. Vaccinatie tegen Hepatitis A en DTP wordt soms aangeraden. We raden aan om bij je huisarts langs te gaan.