De Azulejosroute

Lissabon en omgeving

9 dagen

Hoogtepunten

 • Schatten zoeken in zuiders Lissabon
 • Dolfijnen spotten of kajakken tussen kustrotsen
 • Pasteis de Belem proeven
 • Het sprookjeskasteel van Sintra bezoeken
 • Portugees leren koken
 • Je eigen azulejotegeltje maken
 • Op tocht met de geitenhoeder
 • Natuurwandelingen langs rivieren en watervallen

“Zuiders Lissabon als achtergronddecor voor een perfecte Portugalreis met zoektocht, ezeltrek, kookworkshop en persoonlijke azulejos.”

In het kort toon deze route op de kaart

Route

Lissabon (2) · Alvados (3) · Setubal (3)

Duur

9 dagen, 8 nachten

Voor wie

Voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden

Moeilijkheidsgraad

Gemakkelijk: wandelingen en activiteiten zijn voor alle leeftijden toegankelijk

Accommodatie

Mooie natuurhotels met zwembad; In Lissabon: hotel of appartement in het centrum.

Vervoer

Selfdrive

Ideale reisperiode

Zomervakantie

 

Richtprijs (Wat is inbegrepen?)

€ 1.250 pp.

Dagprogramma

1
dag 1

Naar Lissabon!

Brussel · Lissabon

Bem-vindo a Portugal! Welkom in Portugal, het land van de azulejo’s, fado en gegrilde sardines. Het land met een prachtige natuur en kleine dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan. Maar evengoed het land van authentieke steden met een rijke geschiedenis. Eerste halte van jullie reis: Lisboa, Lissabon, de stad die zonnebaadt aan de rustige oevers van de Taag. Lissabon is een prachtige stad met een heel zuiderse sfeer en een aparte lichtinval. Je wordt opgehaald op de luchthaven en naar een hotel in het centrum van de stad gebracht.

2
dag 2

Op ontdekkingstocht in Lissabon

Lissabon

Zijn jullie klaar voor om er meteen in te vliegen? Je wordt om half tien opgewacht door de gids om Lissabon te ontdekken. Aan de hand van een tour, een interactieve wandeling, ontdek je de rijkdom van Lissabon en kom je ook op minder toeristische plekjes. Lissabon is een stad van formaat, maar met een authentieke kern en op en top Portugees. De stad heeft veel mooie pleinen, historische bouwwerken en luxe winkelstraten. Maar het allerleukste is ronddwalen door de kleine straatjes, waar je af en toe nog opzij moet springen voor een ouderwetse tram die voorbij komt en waar de Fadomuziek je om de oren schalt vanuit de vele kleine cafeetjes. Daarna zijn jullie vrij. Je kan ervoor kiezen om de regio van Belem te ontdekken met de mooie toren en het prachtige Jeronimos klooster. Bij Belem kan je ook kennismaken met één van de lekkernijen van Portugal: de legendarische Pasteis de Belem, romige taartjes bestrooid met poedersuiker! Proeven is toegestaan!☺

3
dag 3

De betoverende wereld van Sintra en naar Alvados

Lissabon · Sintra · Alvados

Vandaag zit jullie verblijf in Lissabon erop. Ga vanochtend jullie huurauto ophalen en rijd verder naar Alvados, op ongeveer 120 kilometer van Lissabon. De wegen in Portugal zijn goed, een selfdrive is dus heel makkelijk. We zorgen voor de juiste routeplannen en heel wat bijkomende informatie voor leuke stops onderweg. Als je tijd over hebt, zijn bijvoorbeeld het middeleeuwse stadje Obidos, het klooster van Mafra, de zoutpannen van Rio Maior of Golegã, de fotostudio Carlos Relvas (=de Portugese pionier van de fotografie) zeker een bezoek waard.
Onderweg ga je eerst naar Sintra, een dorpje op 30 kilometer ten westen van Lissabon. Om 10.30 u word je verwacht aan de ingang van het Monserrate paleis. Daar wacht een gids jullie op voor een ‘treasure hunt’ in de tuinen van dit prachtige paleis! Sintra is alvast een must see. Het ligt idyllisch verscholen in het Sintragebergte, vlakbij het Sintra-Cascais Natural Park. Je ziet het al van ver en toch is het nog een hele klim, vanaf de toegangspoort van het domein, tot aan het kasteel zelf. Stap zeker eerst binnen in de wondere wereld van het paleis!
Vanavond overnacht je in het midden van het natuurpark Serra de Aire e Candeeiros, een typisch karstlandschap met weidse vlaktes, diep uitgesneden kloven en veel grotten. Centrale ligging om de volgende dagen excursies te maken naar de kloosterkerken in Batalha en Alcobaça, het vissersdorp Nazaré, de schitterende tempelierburcht Convento do Cristo in Tomar of het bedevaartsoord Fátima.

4
dag 4

Op stap met de geitenhoeder en Portugees leren koken

Alvados

Negenendertigduizend hectare groen, dat is het natuurpark van Serra d’Aire e Candeeiros: ruige bergen, bossen, rotsen, watervallen en rivieren. Een prachtige setting om te wandelen of om de omgeving te verkennen met een geitenhoeder! Hij brengt jullie naar zijn geiten en vertelt jullie meer over het belang van de geiten voor het ecosysteem in Portugal. Na de wandeling zijn jullie vrij.
Aanrader: een bezoek aan het klooster van Alcobaça, één van de zeven wonderen van Portugal. Of trek je er graag sportief op uit dan heeft het hotel fietsen ter beschikking. Ze kunnen je ook alle info geven over de routes in de omgeving. Na de inspanning kan je als beloning genieten van de spafaciliteiten in het hotel. ’s Avonds is het tijd om de kneepjes van de Portugese keuken ook zelf onder de knie te krijgen. Wat mag je verwachten? Soep, hoofdgerecht, fruit of ijs. Is alles klaar? Dan mag je uiteraard je eigen feestmaaltijd verorberen. Smakelijk!

5
dag 5

Chillen, wandelen, fietsen,...

Alvados

Vandaag zijn jullie vrij. Er zijn zoveel mogelijkheden dat het moeilijk op voorhand kiezen is. Aanraders: de kloosterkerken in Batalha, het vissersdorp Nazaré, het bedevaartsoord Fátima of de stad Tomar. Vooral dit laatste is een must see. Tomar is een zeer Toscaans georiënteerde stad. De gebouwen hebben er schitterende warme kleuren zoals oker, lichtbruin en oranjeroze. In het knusse centrum vind je mooie middeleeuwse gevels vol met azulejo’s. Leuke tip: in Tomar bevindt zich ook het bekende klooster Convento do Cristo met het beroemdste raam van Portugal. Kunnen jullie het vinden? Ga hier zeker ook op zoek naar de lokale specialiteit fatias bij Pastelaria Estrelas de Tomar. Laat je ons weten of je het lekker vond?

 

6
dag 6

Naar de kust van Setubal

Alvados · Setubal

Vanuit Alvados rijd je verder naar Setubal, het schiereiland aan de zuidoever van de Taag en ten noorden van het gebied dat ook wel de Costa Azul (Blauwe Kust) wordt genoemd. Belangrijkste stad is hier… Setubal. Totaal af te leggen afstand: 160 kilometer. De wegen zijn goed, dus op ongeveer anderhalf uur bereik je zeker je doel. Natuurlijk kun je onderweg ook stoppen. Aan het middeleeuws stadje Óbidos, het klooster Mafra of de zoutpannen van Rio Maior bijvoorbeeld.

7
dag 7

Creëer je persoonlijke azulejo

Setubal

Je hebt ze uiteraard al overal gezien: de beroemde Portugese azulejotegeltjes. Ze zijn ongetwijfeld één van de meest typische souvenirs die je voor altijd aan Portugal zullen herinneren. Daarom vonden we het leuk om bij deze route een kleine workshop azulejo’s schilderen toe te voegen. Zo creëer je vandaag je persoonlijke azulejo! De rest van de dag kun je vrij spenderen.

8
dag 8

Dolfijnen spotten en Setubal ontdekken

Setubal

Vandaag kun je helemaal zelf invullen. Er zijn zoveel mogelijkheden dat het moeilijk kiezen wordt: Met de ferry naar het strand van Troia, cruisen op de Sadorivier en dolfijnen spotten, een boottocht of kajaktocht maken langs de prachtige kustrotsen in Sesimbra, surfen bij Lagoa de Albufeira, een kleine trekking maken bij Cabo Espichel of voetsporen van dinosaurussen zoeken,… Vergeet ook niet om jullie azulejo’s op te halen in Azeitao.

9
dag 9

Terug naar huis

Setubal · Lissabon · Brussel

Wat is inbegrepen?

 • Overnachtingen met ontbijt
 • Privétransfer van de luchthaven naar de eerste accommodatie
 • Photo Tour in Lissabon met gids
 • Schattentocht bij Monserrate
 • Tocht met de geitenhoeder in het natuurpark van Serra d’Aire e Candeeiros
 • Kookworkshop
 • Workshop ‘maak je eigen azulejo’

Wat is niet inbegrepen?

 • De vlucht (ook hiervoor kunnen we zorgen. Maar boek je liever zelf een vlucht online, dan kan dat zeker ook.)
 • Huurwagen voor selfdrive
 • De dranken en de andere maaltijden
 • Activiteiten die als optioneel worden beschreven
 • Fooien