Dit is een vier of vijfdaagse bouwsteen die je kunt toevoegen aan de Alpacaroute in Peru. Deze bouwsteen vervangt de tweedaagse korte Inca Trail uit de Alpacaroute. Je hebt dus maar 2 of 3 extra dagen nodig om dit aan het programma toe te voegen.
De Inca Trail, waarschijnlijk ’s werelds bekendste trektocht, leidt over hoge bergen en door het hoge regenwoud naar Machu Picchu. Dit pad was onderdeel van een uitgebreid netwerk van paden: ongeveer 23.000 kilometer door Tahuantinsuyo, het Incarijk dat het grootste deel van Peru, Ecuador, Colombia en Bolivia, en delen van Brazilië, Chili en Argentinië omvatte. Speciale hardlopers die deze paden gebruikten, konden in 5 dagen een boodschap van Quito naar Cusco (een afstand van 1980 kilometer) overbrengen! Een 43 kilometer tellend avontuur langs de oude paden van de Inca’s.
Inca Trail (in groep) – Privé kan op aanvraag
Er zijn maximum 16 deelnemers, en daarbij tot 20 porters (dragers) om alles te dragen. Bij een groep tussen 9 en 16 personen gaat een hoofdgids + assistent mee. De hoofdgids gaat normaal gezien voorop met de snellere deelnemers, de assistent sluit de groep af. Tot en met 8 personen gaat enkel een hoofdgids mee.
Vroeg uit de veren vandaag. Je wordt in een half uurtje naar het centrale plein van Ollantaytambo gebracht waar je je gids ontmoet en de overige deelnemers van de vierdaagse Inca Trail naar Machu Picchu. Vanaf Ollantaytambo reis je naar het startpunt van deze wereldberoemde trektocht. Hier kan je ontbijten, en indien je dat wilt wat cocabladeren tegen de hoogte of Houten wandelstokken kopen. Daarna rijd je verder naar Piskacucho (2700 meter), een gemeenschap, gelegen ter hoogte van kilometer 82 van de spoorweg tussen Cusco en Machu Picchu. Hier begint de Inca Trail. Je wandelt vandaag 12 km. De tocht gaat eerst langs de linkeroever van de Urubambarivier en vervolgens volg je de route over tamelijk vlak terrein tot het dorpje Miskay (2800 meter), waar je even zult pauzeren.
Daarna ga je verder, wandelend over een steil pad dat naar een hoog plateau leidt. Je zult beloond worden met een fantastisch uitzicht op het Incagebouw Llactapata (2750 meter). Na de uitleg van de gids ga je verder door een schitterende vallei. Je zult geleidelijk klimmen voor ongeveer 2 uur, via Wayllabamba (3100 meter) naar Yuncachimpa (3300 meter), voor je eerste kampeerovernachting.
Tijdens de hele tocht kun je genieten van spectaculaire vergezichten op de Vilcanota-bergketen aan de andere kant van de Urubamba-rivier en op de met sneeuw bedekte bergtop van de Veronica (5832 meter).
Terug vroeg op vandaag want na het ontbijt begin je aan de lange wandeling omhoog, door een smalle vallei vol vegetatie en kleine stroompjes. Het is een zware klim, vol traptreden, en we adviseren om het rustig aan te doen en te pauzeren als dat nodig is. Later bereik je het dorpje Lluluchapampa. Op dit punt begin je aan de klim naar de hoogste en beroemdste pas op de Inca Trail, de Abra Warmihuañusca (De Dode Vrouwen Pas, 4200 meter). De klim duurt ongeveer 2 tot 3 uur. Doe het rustig, aan zonder je te forceren. De gids blijft bij de langzaamste persoon van de groep en iedereen wacht op de top van de pas. Neem wat chocolade, zuurtjes en cocabladeren mee. Dit helpt je suikergehalte hoog te houden en tevens een beetje tegen eventuele hoogteziekte.
Nadat je de pas hebt bereikt en na een korte pauze, zul je langs een bochtig pad voor 2,5 kilometer afdalen naar de rivier de Pacaymayu. Je doorkruist een smalle vallei, waar veel vogels leven zoals de kolibrie en ook de Andesbeer. Daarna ga je via de Runkurakay-pas (3050 meter), waar je het archeologische complex met dezelfde naam bezoekt. Vervolgens ga je door naar je kampeerplek Chaquicocha (3650 meter). Daar kun je na deze lange dag eindelijk relaxen en van het spectaculaire uitzicht over de Andes genieten.
Dit is de meest indrukwekkende en interessante dag, omdat je langs een aantal archeologische complexen passeert. Je wandelt vandaag ongeveer 10 kilometer. Na een vroeg ontbijt vervolg je de route en betreed je het hooggelegen nevelwoud. Stijgend en dalend gaat het verder totdat je uiteindelijk de derde en laatste pas beklimt: de Abra de Phuyupatamarca (3700 meter). Vanaf hier gaat de Inca Trail naar beneden. Nadat je een tijdje hebt afgedaald zul je de ruïnes van Phuyupatamarca zien. Daarna gaat het verder naar de laatste kampeerplek vlak bij de archeologische site Wiñaywayna (2650 meter). Vanavond neem je afscheid van onze porters en kok; zij moeten de volgende dag erg vroeg op om de lokale trein terug naar Cusco te nemen.
Vanochtend sta je erg vroeg op, om 4 uur. Je ontbijt om half vijf en om vijf uur moet je onderweg zijn naar de Zonnepoort van Machu Picchu (Inti Punku). Het zal je ongeveer een uur kosten, wandelend over een smal pad in het nevelwoud. Eenmaal bij de Zonnepoort kun je de zon zien opkomen boven de berg Machu Picchu. Magisch!Daarna daal je af naar Machu Picchu, waar je een 2 uur durende rondleiding door deze ‘Verloren Stad van de Inca’s’ krijgt. Daarna neem je de bus naar Aguas Calientes, het dorpje beneden de ruïnes waar je even kan rondsnuisteren en iets kan eten. Mogelijkheden genoeg. Daarna neem je de trein terug naar Ollantaytambo van waaruit je terug naar Cusco wordt gebracht. Het zal een beetje voelen als terug thuiskomen.
BELANGRIJK:
Als je Inca Trail-tickets hebt, is er geen tijdslimiet voor het bezoek, maar alle bezoekers moeten de richting volgen van de vastgestelde route langs de weg. Niemand mag in tegenovergestelde richting lopen. De Incatrailers verlaten de ruïnes bij aankomst om gebruik te maken van de toiletten en hun tassen in de storage te zetten, en gaan dan met gids de site weer op voor een rondleiding van ongeveer 2 tot 2.5 uur.
Let op: Na het betreden van de site mag je de deze niet meer verlaten en terug binnen gaan, zelfs niet voor een sanitaire stop.
Dit kun je huren en ter plaatse betalen:
De 500 lopers starten verspreid over de ochtend en verblijven op verschillende kampeerplaatsen. Agentschappen schrijven in op kampeerplaatsen en als die vol zijn, moeten we een andere kampeerplaats kiezen. De kampeerterreinen worden toegewezen alhoewel de Inca Trail operators wel hun voorkeur kunnen opgeven. Meestal wordt die gerespecteerd. Zo worden de mensen verspreid langs de Incatrail. Het is wel ruim van tevoren duidelijk op welke kampeerterreinen je overnacht, maar er zit dus wel wat variatie in. Het kan iets drukker zijn op dag 4, als bijna iedereen op hetzelfde tijdstip vertrekt in het donker. Sommige deelnemers maken er een race van en willen als eerst in Machu Picchu aankomen.