rijstveld-icoon rijstveldroute-tekst
Door Noord- en Centraal Vietnam
20 dagen

rijstveld-icoon  Met een fietsriksja door Hanoi
rijstveld-icoon  Trekking door het immer groene Sapa
rijstveld-icoon  Ontmoeting met afgelegen bergvolkeren
rijstveld-icoon  Homestay in een Vietnamees dorp
rijstveld-icoon  Een privé-boot in Halong Bay
rijstveld-icoon  Fietsen door het platteland van Ninh Binh
rijstveld-icoon  De geheimen van het waterpoppentheater
rijstveld-icoon  Vliegeren en Vietnamese lampionnen maken
rijstveld-icoon  Vietnamees koken
rijstveld-icoon  Ziplines door de jungle
rijstveld-icoon  Chillen aan het strand

in-het-kort-lichtgroen

Route: Hanoi (2) • nachttrein (1) • Sapa (2) • nachttrein (1) • Halong Bay (1) • Ninh Binh (2) • nachttrein (1) • Phong Nha (2) • Hué (2) • Hoi An (3) • Hanoi
Dit is een voorbeeldroute. Wil je liever naar Ho Chi Minh? Of naar Mai Chau? Of wil je graag een volledige à la carte reis? Alles kan. Stuur ons een mailtje!

Duur: 20 dagen (vluchtdagen inbegrepen).

Voor wie: Voor gezinnen met kinderen vanaf 8 à 10 jaar.

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld, avontuurlijk.

Accommodatie: Het is een reis met prachtige, sfeervolle accommodatie. Overal zwembad, behalve in Hanoi en Sapa.

Vervoer: Privé-vervoer, nachttrein en binnenlandse vlucht (exclusief).

Ideale reisperiode: Zomervakantie. Hou er rekening mee dat het af en toe kan regenen als je in juli of augustus reist omwille van het regenseizoen.

Richtprijs: € 2.260 pp.

“De rijstveldroute biedt een fantastisch programma om Noord- en Centraal Vietnam helemaal te beleven. De kalkrotsen van Halong Bay, de groene rijstterrassen van Sapa, het bruisende Hanoi, het authentieke Ninh Binh, het keizerlijke Hué, het nationaal park Bach Ma en het feeëriek Hoi An. En eindigen doe je met een paar dagen strand! Een absolute aanrader, van begin tot eind!”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Internationale vlucht naar Hanoi
Brussel • Hanoi

Dag 2: Welkom in Hanoi!
Hanoi
Welkom in Vietnam! Het land van de rijzende draak, tropische bossen, immens groene rijstterrassen, grillige kalkbergen, uitgestrekte stranden en verscholen dorpjes, maar ook van traditionele draagjukken, massaal veel fietsers en scooters, gevlochten rijsthoeden, bonte markten en kleurrijke bergvolkeren. Vietnam in de 21e eeuw is het Azië van weleer! En dat zul je in Hanoi meteen voelen. Als je de eerste keer in Azië bent, ervaar je Hanoi misschien als een cultuurshock, maar dan eentje van prachtig formaat. Neem je tijd om te acclimatiseren en om dit mooie land helemaal in je op te nemen. Bij aankomst in de luchthaven van Noi Ba word je opgewacht door onze gids en chauffeur (met een naambordje!) die jullie meteen naar het hotel brengt in The Old Quarter van de stad. Hier zit je midden in het Vietnamese leven vol kleine straatjes en streetlife. Hier eet je voor weinig geld op kleine plastic stoeltjes en kun je je meteen onderdompelen in die mooie Vietnamese cultuur. Als je ’s morgens vroeg aankomt en je hebt nog niet ontbeten, kun je meteen aanschuiven voor een eerste kom Pho Bo, de noedelsoep die de Vietnamezen liefst van al als ontbijt nuttigen. Een absolute aanrader! Omdat de lange vlucht misschien nog een beetje in de kleren zit, zetten we vandaag niets op het programma. Maar het is heel gemakkelijk om al even vrij op verkenning te gaan.

Dag 3: Het Hoan Kiem Lake, Vietnamees schrijven en het waterpoppentheater
Hanoi (B)
Misschien slaap je vandaag wel een gat in de dag. Het uurverschil zal je nog even parten spelen. Maar geen erg, we beginnen niet vroeg vandaag. En je mag meteen plaatsnemen in een fietsriksja om Hanoi te gaan verkennen. Staan op het programma: The Old Quarter met de 36 straatjes en de Tempel van de Literatuur. Na de lunch trek je verder naar het Hoa Kiem Lake waar de gids jullie een mooi verhaal vertelt en jong en oud enkele woorden Vietnamees leert. Vraag hem zeker hoe je je naam schrijft in het Vietnamees! Daarna gaat het richting het huis van Mr Liem, een waterpoppenkunstenaar die jullie helemaal zal inwijden in de waterpoppenkunst, een typische Vietnamese kunstvorm!

Dag 4: Bezoek aan het mausoleum van Ho Chi Minh of streetfoodtour in Hanoi
Hanoi (B)
Omdat er zoveel leuke dingen en mogelijkheden zijn in Hanoi laten we jullie deze dag kiezen. Je kunt hem vrij en naar eigen keuze spenderen maar we kunnen ook twee extra’s voor jullie regelen:

   Optie 1: Een bezoek aan het Mausoleum van Ho Chi Minh
Voor veel mensen is dit een must see omdat je het gebalsemde lichaam van de vroegere Communistische leider ook daadwerkelijk kunt groeten. Je moet er wel voor op tijd uit de veren want de laatste bezoeker moet voor kwart over tien binnen zijn op het domein. Verwacht je wel aan strikte militaire regels en lange aanschuifrijen. Maar beslist een aparte belevenis. Daarna breng je nog een bezoek aan de One Pillar Pagoda.

   Optie 2: Een streetfoodtour door Hanoi met gids
Heb je nog niet de gelegenheid gehad om de Vietnamese streetfood te proeven, dan is dit een uitgelezen kans. Samen met de gids trek je erop uit om de lekkerste Vietnamese specialiteiten te proeven. Je kunt kiezen uit: Pho Bo (de traditionele Vietnamese noedelsoep), Nom (green papaya salade met beef), Banh Goi (pasteitjes met varkensvlees en champignons), Banh Cuon (een rijstpapierhapje met varkensvlees en gebakken ui) en Bun Cha (verse noedels met gegrild varkensvlees). Aan het eind van deze dag worden jullie naar het station gebracht voor de nachttrein naar Lao Cai en Sapa!

Dag 5: Laat je betoveren door het o zo mooie Sapa
Hanoi • Sapa (B, L, D)
Normaal gezien kom je rond half zes in de ochtend aan in het stadje Lao Cai. Omdat je wellicht al honger hebt, word je onmiddellijk naar Sapa gebracht voor een ontbijt in een lokaal restaurantje. Vandaaruit vertrek je per auto naar het mooie Lien National Park waar je de omgeving in al zijn glorie kunt bewonderen: rijstvelden in alle vormen en formaten, terrasbouw zo ver je kunt kijken en een prachtig groen kleurenpalet met een veelvoud aan schakeringen. Als je houdt van natuur, ongereptheid en puurheid ben je hier meteen thuis. De streek is al lang geen hidden gem meer, het gebied trekt jaarlijks duizenden toeristen. Maar als je even buiten de bewoonde paden trekt, ben je er helemaal alleen. In een adembenemende setting waar traditionele bergvolkeren met hun authentieke klederdracht zorgen voor een kleurrijk schouwspel. Je kunt er urenlang wandelen. En genieten. Van rust, stilte en eenvoud. Na het ontbijt maak je eerst een wandeling om dan daarna dieper de vallei in te rijden naar het dorpje Thanh Phu van de Tay minderheid. Je zult er meteen het cultuurverschil zien met de andere bergstammen, want deze mensen dragen zijden kleren in veel lichtere kleuren. Na de lunch in een lokaal restaurant rijd je verder naar het kleine dorpje My Son – deze afgelegen stam vormt de kleinste minderhedengroep van Sapa – en naar het rustige dorpje van de Red Dao in Nam Cang. Hier kom je terecht in een stukje ongerept Vietnam, ver van alle toeristische hot spots.

Dag 6: Op bezoek bij de Red Dao
Sapa (B, L, D)
Lekker geslapen in het Buffalo House? Dan is het tijd voor een verkenning van de omgeving. Trek je beste wandelschoenen aan en ga alvast samen met de gids op stap. Bewonder de verborgen vallei, vlak achter de bossen, ga langs de kardemomvelden op zoek naar de boeren die afgelegen in de bergen wonen. Laat je omringen door die prachtige natuur die je overal vergezelt. In Nam Cang en de omliggende dorpen wonen vooral Red Dao-stammen. Je herkent ze vast en zeker aan hun rode sjaaltjes. Ook het dorp zelf is meer dan een bezoekje waard. De gids toont je hoe de lokale dorpelingen papier, juwelen en borduurwerk maken.

Dag 7: Groen, groener, groenst
Sapa • Lao Cai • Hanoi (B)
Neem vanochtend die mooie natuur nog even in je op, want vandaag is het tijd om afscheid te nemen van de omgeving en van de dorpelingen. Ze zullen je met veel plezier uitzwaaien. Vandaag staat nog een trekking van ongeveer drie uur op het programma, maar dan in een ander gedeelte van Sapa, met een fenomenaal uitzicht op de bergen. Lunchen kan onderweg in een ecolodge op de top van een berg. Rond 17 uur wacht uiteindelijk een taxi om jullie terug naar het treinstation van Lao Cai te brengen voor de nachttrein naar Hanoi.

Dag 8: Naar het paradijselijke Halong Bay
Hanoi • Halong Bay (L, D)
Na het wondermooie Sapa staat vandaag nog een hoogtepunt op jullie programma: Halong Bay, één van de bekendste natuurgebieden in Vietnam. De baai bestaat uit duizenden kleine eilandjes van kalksteenrotsen die hoog uit zee oprijzen. De meeste eilanden zijn onbewoond. Volgens een oude Vietnamese legende was er lang geleden een draak die in zee dook. Zijn staart steekt hier en daar nog boven water uit en dat zijn de eilandjes van de Ha Long baai. Al zijn er ook andere legendes. Vragen jullie het aan de gids? Voor deze trip zorgen we voor een privéboot die jullie naar de mooiste plekjes bent. Omdat Halong Bay vrij toeristisch kan zijn, proberen we om de gewone routes zoveel mogelijk links te laten liggen en onze eigen koers te varen in Bai Tu Long. Geniet van de pracht van deze setting! ’s Avonds krijg je aan boord een heerlijk diner voorgeschoteld en kun je – als het weer het toelaat – genieten van een mooie zonsondergang.

Dag 9: Genieten op het water
Halong Bay • Ninh Binh (B, L)
Lekker geslapen op de boot? Geniet nog even van het verfrissende ochtendbriesje en van het lekkere ontbijt op de boot. Daarna is het tijd om weer verder te varen en om vanop bamboebootjes een bezoek te brengen aan een Vung Vieng drijvend dorpje. Je baant je een weg tussen drijvende huisjes en smalle roeiboten die dienst doen als vervoermiddel, winkel, visboot of als … dak. Daarna is het tijd om jullie spullen in te pakken en nog een laatste keer door de baai te varen. In de haven staat onze chauffeur en gids weer op jullie te wachten. Want vandaaruit gaat het naar het rustieke Ninh Bin!

Dag 10: Het Vietnamese platteland van Ninh Binh verkennen
Ninh Binh (B)
Ninh Binh is een vergeten paradijsje. Of misschien beter: een nog niet echt door het massatoerisme ontdekt paradijsje. Het stadje zelf heeft niet zoveel om het lijf, maar de omgeving errond is zeer beklijvend. Het Halong Bay van het vasteland, zo wordt Ninh Binh ook wel genoemd. Er is niets aan gelogen. Zo mooi Halong Bay is, zo mooi is Ninh Binh, met rijstvelden zover je kunt kijken. Het was in de tiende en elfde eeuw niet voor niets de thuisbasis van de keizers van Vietnam. Verscholen tussen het groen vind je er eeuwenoude pagodes die de pracht en de praal van het vroegere keizerrijk weerspiegelen. Het is heel makkelijk om de streek op eigen houtje te verkennen. In het hotel staan gratis fietsen ter beschikking en je krijgt ook een plannetje mee. Nog een aanrader: een boottochtje met een roeiheer- of dame die je vooruit stuwt met zijn of haar … voeten!

Dag 11: Chillen en met de nachttrein naar Dong Hoi
Ninh Binh •  Da Nang • Dong Hoi (B)
Maak er vandaag een relax dagje van. Je kunt zelf de omgeving van Ninh Binh verkennen als je dat gisteren nog niet hebt gedaan, of je kunt heerlijk relaxen aan het prachtige zwembad. Pas vanavond word je verwacht aan het treinstation van Ninh Binh en neem je de nachttrein naar Dong Hoi!

Dag 12: Naar Phong Nha Cave en het nationaal park van Ke Bang
Dong Hoi – Phong Nha (B, L)
Lekker geslapen in de trein? Tijd nu voor een stukje Vietnamese natuur! In het Phong Nha-Ke Bang National Park zijn grofweg zo’n 300 verschillende grotten te vinden. Je vaart er met een bootje naartoe. Onderweg is het uitzicht al heel mooi. Bij de ingang van de grot wordt het dak van het bootje opengemaakt zodat je een goed uitzicht hebt. En als je binnen bent, geloof je eigenlijk niet wat je ziet. Zo mooi: kunstwerken door de natuur gemaakt! Na het grotbezoek maak je een trekking door de mooie jungle van het nationaal park. Je kunt alvast prachtig wandelen in het landschap van karstbergen.

Dag 13: Paradise Cave bezoeken, ziplinen, kajakken en fietsen door het dorp
Phong Nha (B)
Vandaag een heel actief dagje: je bezoekt nog een grot (Paradise Cave) en kunt daarna een stukje ziplinen, kajakken en zwemmen. Na de lunch mag je de fiets op voor een ritje van 8 kilometer rond het dorp.

Dag 14: Vliegeren in Hué
Phong Nha Hué (B)
Via Hien Luong Bridge en de Vinh Moc tunnel rijd je vandaag verder naar de keizerlijke stad Hué, aan de oevers van de Parfumrivier. Het is een druk stadje waar auto’s en vooral brommers kriskras door elkaar rijden. Maar vooral een stad met mooie architecturale pareltjes. Als je aankomt word je opgewacht door onze gids en chauffeur die jullie naar het hotel brengen. Tijd genoeg om je op te frissen, een beetje te chillen of een duik te nemen in het grote zwembad. In de namiddag komt onze gids jullie halen om naar een lokaal huis te gaan waar je leert hoe je … een vlieger maakt. Vietnamezen zijn dol op vliegeren. Zodra er een beetje wind staat zie je her en der vliegers door de lucht zoeven. Elk jaar worden zelfs heuse vliegercompetities georganiseerd. Als het weer het toelaat en er voldoende wind staat, kun je met jullie zelfgemaakte vlieger daarna naar de Ngo Mon Square, vlak voor de zuidingang van de Citadel om hem te laten vliegeren. Ambiance verzekerd!

Dag 15: Als keizers op een troon in de Verborgen Stad
Hué (B)
Misschien heb je er al een glimp van opgevangen, maar voor wie houdt van het culturele verleden van een land is Hué het mooiste wat Vietnam te bieden heeft. Vandaag ga je met een gids op ontdekking. In de Citadel met de Burgerlijke Stad, de Keizerlijke stad en de
Verborgen Purperen Stad. Een elegant complex van tempels, paleizen, vestigingsmuren, bastions en grachten dat dateert uit het begin van de negentiende eeuw. Het is een prachtige omgeving met veel ruimte zodat kinderen er ook helemaal in hun sas zijn. Ze mogen zich zelfs verkleden om even als ware emperors door het leven te gaan. En dan zijn er nog de keizerlijke graftomes her en der verspreid in het zuiden van de stad. We doen ze niet allemaal, maar de graftombes van Tu Duc en Khai Dinh én de Thien Mu Pagoda staan zeker op ons lijstje. Tu Duc was de vierde keizer van Vietnam. Hij leefde van 1829 tot 1883. Tijdens zijn regime kwam Vietnam onder Frans bewind. Er wordt verteld dat hij maar liefst 104 concubines had. Khai Dinh King was de Vietnamese keizer van 1916 tot 1925. Zijn graftombe is een samensmelting van traditioneel Vietnamese stijl met moderne invloeden.

Dag 16: Door de Hai Van Pass naar het feeërieke Hoi An
Hué • Hoi An (B)
Vandaag trek je verder naar Hoi An, Hoi An, het stadje dat bijna in zijn geheel prijkt op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Om er te geraken moet je eerst door de Hai Van Pass, een bergketen die ooit de natuurlijke grens vormde tussen de koninkrijken van Dai Viêt en Champa. Het is ook de klimaatgrens tussen Noord- en Zuid-Vietnam. De pass is de hoogste en langste van Vietnam. Als je langs de highway door de pass kronkelt is het landschap in elk geval fenomenaal. Vraag gerust aan de chauffeur om even te stoppen voor een foto. Daarna gaat het verder tot Hoi Ann, een pittoresk en romantisch stadje op een boogscheut van de zee. Hoi An is vrij druk, maar als je door de mensenzee heen kunt kijken, ontdek je prachtige culturele pareltjes. Bovendien worden ’s avonds alle lichten in Hoi An gedoofd. Alleen kleurrijke lampionnen zorgen dan voor een feeërieke verlichting. Deze dag in Hoi An mogen jullie vrij spenderen. Je kunt de rit tussen Hue en Hoi An ook achterop een motorfiets doen. Leuk met tieners!

Dag 17: Vietnamese heerlijkheden klaarmaken
Hoi An (B, L)
Vandaag een heerlijk dagje: eerst naar de markt voor een kennismaking met het overaanbod aan Vietnamese groenten en fruit, kruiden en specerijen. Doe samen met de kok de nodige inkopen, want straks mogen jullie zelf aan de slag, met een heuse koksmuts als noodzakelijk attribuut. Na een korte rondleiding door de biologische moestuin van Tra Que Vegetable Village waar je alles leert over de plaatselijke landbouw- en moestuinpraktijken, mag je zelf een paar heerlijke gerechten klaarmaken: Tam huu, Hoi An spring rolls en de Vietnamese pannenkoekjes Banh xeo. Smakelijk!

Dag 18: Chillen aan het strand
Hoi An (B)
Na deze prachtige rondreis hebben jullie misschien zin in een dagje dolce far niente. Dat kan perfect. Het hotel in Hoi An ligt namelijk vlakbij de zee. Je kunt hier gerust naar believen alle tijd spenderen. Er zijn vanuit het hotel zeker ook nog excursies te regelen. Zo kun je gaan snorkelen naar het eiland Cham, ontdekken wat de vissers aan wal brengen na een lange nachtvissen en tegelijkertijd genieten van een prachtige zonsopgang of een boottochtje maken en luisteren naar de verhalen over het dagelijkse leven van de vissers.

Dag 19: Nog een laatste keer genieten en dan terug naar huis
Hoi An •  Da Nang • Hanoi • Brussel (B)
Geniet vandaag van jullie laatste uren in Vietnam. Duik nog even in het zwembad of ga nog eens langs de zee. Dan wacht een transfer naar de luchthaven van Da Nang, een binnenlandse vlucht naar Hanoi en de internationale vlucht huiswaarts. Fijne terugreis!

Dag 20: Terug in België!
Welkom thuis!

Richtprijs Rijstveldroute
€ 2.260 pp.

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen
Alle maaltijden zoals aangegeven (B = breakfast, L = lunch, D = dinner)
Alle toegangsprijzen tijdens de tours
Engelstalige gidsen
Alle transfers zoals beschreven
2 x nachttrein
Alle activiteiten zoals beschreven:

Wat is niet inbegrepen?
De internationale vlucht
De binnenlandse vlucht van Da Nang naar Hanoi (± € 110 pp.)
De activiteiten die als optioneel worden omschreven
De andere maaltijden en dranken
Fooien

Goed om te weten
* Voor deze reis naar Vietnam heeft elke reiziger een internationale reispas én een visum nodig.
* Vaccinatie tegen Hepatitis A, polio, tetanus en difterie wordt aanbevolen.
* Alleen in Sapa is er een klein malariarisico. Informeer je bij je huisarts.