pauwicoon1 peacockroute-tekst
Het andere Sri Lanka
16 dagen 

pauwicoon1 Oude koningssteden
pauwicoon1 Uitgestrekte theeplantages
pauwicoon1 Traditionele tempels
pauwicoon1 Witte stranden
pauwicoon1 Logeren bij een Sri Lankaanse familie thuis
pauwicoon1 Op zoek gaan naar olifanten, apen en luipaarden
pauwicoon1 De keuken van Sri Lanka ontdekken
pauwicoon1 Overnachten in speciale accommodaties

in-het-kort-groen

Route: Colombo • Negombo (1) • Habarane (3) • Kandy (2) •  Ella (2) • Gal Oya (2) • Passikudah (3) • Hunumulla (1) •  Colombo

Duur: 16 dagen (vluchtdagen inbegrepen).

Voor wie: Voor gezinnen met kinderen en actieve kinderen.

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld; Intensieve route waar je veel beleeft en ziet!

Accommodatie: Mooie, sfeervolle boetiekhotels. Standaardkamers. Goeie prijs/kwaliteitverhouding. Overal een zwembad. Wil je liever hotels van een hogere prijsklasse, laat het dan zeker weten.

Vervoer: Privé-vervoer met chauffeur, 1 x trein.

Ideale reisperiode: Deze route is ideaal in de zomervakantie omdat ze langs de oostkust gaat. Aan de zuidkust is het regenseizoen in de maanden juli en augustus.

Extra bouwstenen: Kamperen in het Wilpattu Nationaal Park, Raften in Kithulgala, extra dag in Anamaduwa of extra dagen in Trincomalee.

Richtprijs: € 2.525 pp.

“Prachtige tropische stranden, veel boeddhistische en hindoeïstische tempels, woeste berglandschappen, beschermd tropisch regenwoud, nationale parken vol wilde dieren en eindeloze theeplantages. Sri Lanka heeft alles voor een topreis!”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Internationale vlucht naar Colombo
Brussel • Colombo
Internationale vlucht naar Colombo.

Dag 2: Welkom op Sri Lanka!
Colombo • Negombo

Ayubowan! Welkom op het exotische Sri Lanka! Er staat jullie in ieder geval heel wat moois te wachten want Sri Lanka is een eiland met een immens groen binnenland, oude koningssteden, uitgestrekte theeplantages, witte stranden en mooie, traditionele tempels.

In de luchthaven maak je meteen kennis met jullie privéchauffeur die jullie tijdens de reis vergezelt. Hij brengt jullie naar jullie eerste stop bij Negombo bij Villa Hundira. De ideale plek om te bekomen van de lange vlucht.

Als jullie dat leuk vinden, staat ook een rondvaart op de mangroves van Muthurajawela op het programma. Muthurajawela betekent, moeras van koninklijke schatten, en is het resultaat van zeewater dat zich gedurende duizenden jaren vermengde met het moerasland, waardoor een brak werd gecreëerd dat een dikke groei van mangroven voedde. Het moerasgebied herbergt meer dan 194 soorten flora, variërend van graslanden tot riet en meer dan 200 soorten fauna, waaronder vogels, vlinders en vissen. Vanop de boot kan je de prachtige landschappen van het moerasland en de interessante flora en fauna observeren.

Daarna kun je zalig relaxen aan het zwembad en bekomen van de vlucht met een cocktail in de hand!

Eventueel kun je de stad Negombo bezoeken samen met je chauffeur/guide, een historisch interessante locatie vanwege de spanningen van door de Nederlandse invloeden beïnvloedde architectuur die intact zijn gebleven in het landschap van de stad, en niet te vergeten het oude Nederlandse fort en verschillende kerken gebouwd tijdens het Nederlandse koloniale tijdperk die dagelijks worden overspoeld door pelgrims.

Of je kan een leuke workshop volgen in het hotel. Of je kan één van de kano’s nemen van het hotel en rondpeddelen op de mangroves. Veel keuze dus!

Dag 3: Naar de Gouden Driehoek
Negombo • Habarana (B, D)

Het eerste bezoek vandaag is aan één van dé hotspots van Negombo: de ochtendlijke vismarkt. Geen betere manier om meteen volledig ondergedompeld te worden in de Sri Lankaanse samenleving! Kleine visjes, grote vissen, krabben en kreeften, zelfs haaien en zeeroggen liggen er te kijk.

Net als India heeft Sri Lanka een Gouden Driehoek, een verzameling van culturele steden die op een boogscheut en – als je ze zou verbinden – in driehoeksvorm van elkaar liggen: Dambulla, Anuradhapura en Polonnaruwa. De hele omgeving is trouwens zeker een bezoekje waard. Omdat we ook graag een vleugje beleving en veel meer authenticiteit toevoegen, bezoeken we ze niet allemaal (al kan het uiteraard op aanvraag) maar proberen we de al te platgetreden toeristische paden soms een beetje te ontwijken.

Vandaag mogen jullie zich even Indiana Jones wagen bij Ritigala Monastery. Het voormalig klooster is op zich niet zo heel spectaculair, maar de wandeling er naartoe is heel mooi en je kunt je bijna levendig voorstellen hoe monniken duizend jaar geleden een compleet dorp op de berg hebben gezet. Een namiddag om in alle rust te genieten van de omgeving en de natuur.

Dag 4: Naar de top van Pidurangala Rock en wilde olifanten spotten
Habarana • Minneriya/Kaudulla • Habarana (B, D)

Je passeert vandaag sowieso langs de Sigiriyarots, ook wel de Leeuwenrots genoemd omwille van de gigantische leeuwenklauwen die de toegangspoort vormen halfweg naar de top van de rots. Vanop afstand alleen al prachtig. Als je dat wil, kun je de rots ook beklimmen. Het is één van de drukste toeristische trekpleisters dus je zult er zeker niet alleen zijn. Maar de rots is beslist de moeite waard. Voor wie dat niet leuk vindt en toch graag klimt, is er ook een alternatief: het kleine broertje, Pidurangala Rock! Wie vandaag niet klimt, kan lekker genieten van het mooie hotel in het groen in Habarana!

In de namiddag staan er dieren op het programma. En wel de meest kolossale die er zijn op Sri Lanka: olifanten! Met de wind wapperend door je haren rijd je in een open jeep het park rond. Wie ziet het eerst een olifant?

Dag 5: Langs de mooie tempels van Polonnaruwa en fietsen op het platteland
Habarana • Polonnaruwa  • Habarana (B, D)
Vandaag bezoeken jullie Polonnaruwa, in de middeleeuwen de hoofdstad van Sri Lanka. Op zijn hoogtepunt werd de stad beschermd door verdedigingswallen met een totale lengte van zes kilometer! In het jaar 933 werd Sri Lanka aangevallen door de Chola’s (Indiërs) die Polonnararuwa 77 jaar lang als militaire vestiging gebruikten. Dat resulteerde in een menging van de Zuid-Indiase hindoecultuur en de Singalese boeddhistische kunst en architectuur. Na allerlei oorlogen met een wisselend publiek aan bewoners werd Polonnaruwa rond 1293 verlaten en aan de jungle overgelaten. Het is nu een prachtige en rustige plek om met de fiets te bezoeken. Er leven ook drie soorten apen. Wil je het leven van de apen beter begrijpen, kijk dan thuis zeker eerst naar de Disneyfilm ‘Monkey Kingdom!’ Een prachtig, ontroerend verhaal van een apenfamilie dat hier in Polonnaruwa werd opgenomen. Wij zagen één van de hoofdrolspeelsters in levenden lijve! Daarna zijn jullie vrij.

Als jullie willen kan je vandaag ook een fietstocht maken langs landelijke dorpjes en meren en maak je kennis met lokale leven.

Dag 6: Ontdek de spirituele stad Kandy
Habarana • Dambulla • Kandy (B)

Tijd om de culturele driehoek te verlaten en verder te rijden Kandy, de tweede grootste stad maar vooral dé culturele en spirituele stad van Sri Lanka. Een stad ook vol geschiedenis met onder meer Portugese, Britse en Nederlandse invloeden en heel wat tempels.
Hoe beter dan met een tuk tuk de stad ontdekken!

Onderweg kan je een bezoek brengen aan de Gouden Tempel van Dambulla. Deze tempel bestaat uit vijf grotten met afbeeldingen en standbeelden die het leven van Boeddha uitbeelden.

Dag 7: Mmmm, lekker Sri Lankaans
Kandy (B, L)

Jullie hebben ongetwijfeld al kunnen proeven van de heerlijke Sri Lankaanse keuken. Deze voormiddag mogen jullie zelf aan de slag. Sulochana, de vrouw des huizes, zal jullie inwijden in de geheimen van, de Kandyaanse keuken. Eerst krijg je een introductie in de Sri Lankaanse kruiden en hoe je ze het beste kunt combineren om de perfecte curry te verkrijgen. Belngrijk hier zijn gebakken kleipotten, die helpen om de smaak van de curries te versterken. Je leert het hele proces van het hakken van groenten, het mengen van kruiden en het roeren van de jus. Jullie inspanningen worden zeker en vast beloond met een verrukkelijke lunch!

’s Avonds breng je dan een bezoek aan de Temple of The Tooth. Naar verluidt wordt hier de linkerbovenhoektand van boeddha bewaard! Je kunt de tand zelf niet zien want hij wordt bewaard in één van de zeven kistjes. Maar één keer per jaar is er een groot feest, het Perahera Festival, waarbij het relikwie tien dagen lang door Kandy wordt gedragen, begeleid door kleurrijk geklede dansers en muzikanten en wel honderd olifanten!

Bij dit bezoek worden jullie begeleid door Bandula en Ganga, waar jullie thuis op theebezoek gaan. Zij helpen jullie in de juiste Sri Lankaanse kledij, een saree en sarong, om waardig naar de tempel te gaan.

Dag 8: Met de trein van Kandy naar Nuwara Eliya
Digana • Kandy • Nuwara Eliya • Ella (B)
De trein is altijd een beetje reizen. De slogan mag bij ons dan niet altijd helemaal kloppen, in Sri Lanka des te meer wel. Vandaag rijd je met de trein door één van de mooiste landschappen van het eiland. Vanaf nu wordt het ook een klein beetje koeler, al is dat in Sri Lanka natuurlijk relatief. Theeliefhebbers kunnen even stoppen in één van de grote theefabrikanten en leren hoe thee wordt gemaakt.

Dag 9: Thee proeven en aar Little Adam’s Peak
Ella (B)

Deze voormiddag krijg je eerst een rondleiding op de theeplantage van Amba Estate. Proeven is toegestaan.

Houden jullie van een beetje actie? Dan kunnen jullie een wandeling maken naar Little Adam’s Peak. Heb je nog energie over dan kun je door wandelen naar de Nine Arches Bridge. Een oude spoorbrug met negen bogen, die de trein over de rivier brengt. De rug bestaat volledig uit stenen en bij de bouw in 1921 is geen stukje staal gebruikt. En misschien heb je geluk en rijdt er net een trein voorbij, ideaal voor een mooie foto! Echte wandelfanaten kunnen ook naar Ella Rock, een klim en wandeling van ongeveer 2,5 uur langs de spoorlijn.

Noot: Wandelingen maak je best in de vroege voormiddag om de hitte voor te zijn. Neem altijd voldoende water mee en zorg voor wat snacks. Zorg ook voldoende bescherming tegen de zon (hoofddeksel, zonnecrème).

Dag 10: Naar Gal Oya NP
Ella • Gal Oya (B, D)
Vandaag rijd je verder naar naar het Nationaal Park van Gal Oya waar je overnacht in een – alweer – prachtige setting! Op deze plek is geen telefoonconnectie, een echt luxe in deze moderne tijden!

Dag 11: Safari door Gal Oya
Gal Oya (B, D)
Gal Oya is één van de minst bekende nationale parken van Sri Lanka, maar een authentieke parel! Je kunt hier namelijk kiezen uit een heel assortiment activiteiten: jungle safari’s, bootsafari’s, op bezoek bij de Vedda’s, de oorspronkelijke bewoners van Sri Lanka, enz… Als je houdt van natuur en vooral van vogels is een ‘gewone’ avondwandeling in de buurt van de lodge al geweldig. Spreek zeker af met één van Gal Oya’s ervaren en gedreven naturalistenom een wandeling te maken in de omgeving van de lodge. Er zijn verschillende routes mogelijk. Hij kan jullie alles vertellen over de ontelbare mooie vogels die in dit gebied leven. Neem zeker alweer je verrekijker mee.

Dag 12: Naar de oostkust van Sri Lanka
Gal Oya • Passikudah (B)

Vandaag is het tijd om verder te rijden naar de oostkust van Sri Lanka!

Sri Lanka heeft aan alle kanten van het eiland schitterende en populaire stranden. Aan het oosten is Passikudah Beach daar een uitstekend voorbeeld van. Wil je een paar dagen niets meer dan zon, zee en strand? Dan is een resort aan Passikudah Beach de perfecte oplossing.
Je kunt genieten van diverse watersportactiviteiten als snorkeltochten, jet-skiën, vissen en natuurlijk gewoon lekker zwemmen en luieren. Loop ’s ochtends vroeg ook eens naar de hoek van de baai, waar vissers binnenkomen met de vangst van de dag.

Dag 13 • 14: Chillen aan het strand
Passikudah (B)
De oostkust van Sri Lanka is nog vrij authentiek en ongerept. Hier kun je naar hartenlust chillen aan het strand. Absolute aanrader is ook een snorkelexcursie naar Pigeon island! Dat laatste kun je makkelijk zelf regelen in het hotel. Wil je nog meer, dan kun je hier ook duiken! Belangrijk: er worden ook boottochten aangeboden om walvissen en dolfijnen te spotten. Wij bieden het niet standaard aan omdat we vinden dat de beesten heel erg opgejaagd worden door tientallen bootjes tegelijk en dat eigenlijk niet meer verantwoord is. Het snorkelen is wel heel erg een aanrader.

Dag 15: Genieten un Hunumulla
Passikudah • Hunumulla (B)
Valiezen inpakken want vandaag reizen jullie richting westen voor jullie laatste stop.

Dag 16: Nog even genieten en dan terug naar huis
Hunumulla • Colombo • Brussel
Helaas eindigt vandaag jullie rondreis door Sri Lanka. Je wordt naar de luchthaven van Colombo gebracht voor de terugvlucht naar Brussel. Fijne terugreis! Welkom thuis!

Richtprijs Peacockroute
€ 2.525 pp.
(Prijs berekend op basis van een gezin van 4)

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen
Alle maaltijden zoals aangegeven (B = breakfast, L = lunch, D = dinner)
Alle toegangsprijzen tijdens de tours
Engelstalige gidsen
Alle transfers zoals beschreven
Alle activiteiten zoals beschreven
Alle toegangsprijzen

Wat is niet inbegrepen?
De internationale vlucht
De activiteiten die als optioneel worden omschreven
De andere maaltijden en dranken
Fooien

Goed om te weten
* Voor deze reis heeft elke reiziger een internationale reispas én een visum nodig.
* Er zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinatie tegen DTP (polio, tetanus en difterie) en Hepatitis A worden soms aangeraden.
* Er is geen malariarisico voor deze route. Informeer je bij je huisarts.