pauwicoon1 peacockroute-tekst
Het andere Sri Lanka
17 dagen en meer

pauwicoon1 Oude koningssteden
pauwicoon1 Uitgestrekte theeplantages
pauwicoon1 Traditionele tempels
pauwicoon1 Witte stranden
pauwicoon1 Logeren bij een Sri Lankaanse familie thuis
pauwicoon1 Op zoek gaan naar olifanten, apen en luipaarden
pauwicoon1 De keuken van Sri Lanka ontdekken
pauwicoon1 Overnachten in speciale accommodaties

in-het-kort-groen

Route: Colombo • Negombo (1) • Habarane (3) • Digana (2) •  Ella (1) • Gal Oya (2) • Batticaloa (1) • Nilavelli (3) • Anamaduwa (1) •  Colombo

Duur: 17 dagen (vluchtdagen inbegrepen).

Voor wie: Voor gezinnen met kinderen en actieve kinderen.

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld; Intensieve route waar je veel beleeft en ziet!

Accommodatie: Mooie, sfeervolle boetiekhotels. Standaardkamers. Goeie prijs/kwaliteitverhouding. Overal een zwembad. Wil je liever hotels van een hogere prijsklasse, laat het dan zeker weten.

Vervoer: Privé-vervoer met chauffeur, 1 x trein.

Ideale reisperiode: Deze route is ideaal in de zomervakantie omdat ze langs de oostkust gaat. Aan de zuidkust is het regenseizoen in de maanden juli en augustus.

Extra bouwstenen: Kamperen in het Wilpattu Nationaal Park, Raften in Kithulgala, extra dag in Anamaduwa of extra dagen in Trincomalee.

Richtprijs: € 1.895 pp.

“Prachtige tropische stranden, veel boeddhistische en hindoeïstische tempels, woeste berglandschappen, beschermd tropisch regenwoud, nationale parken vol wilde dieren en eindeloze theeplantages. Sri Lanka heeft alles voor een topreis!”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Internationale vlucht naar Colombo
Brussel • Colombo
Internationale vlucht naar Colombo.

Dag 2: Welkom op Sri Lanka!
Colombo • Negombo
Ayubowan! Welkom op het exotische Sri Lanka! Er staat jullie in ieder geval heel wat moois te wachten want Sri Lanka is een eiland met een immens groen binnenland, oude koningssteden, uitgestrekte theeplantages, witte stranden en mooie, traditionele tempels.In de luchthaven maak je meteen kennis met jullie privéchauffeur die jullie tijdens de reis vergezelt. Hij brengt jullie naar het hotel in Negombo waar je even kunt bekomen van de vlucht. Kom je heel vroeg aan in de ochtend dan is het toch een goed idee om al meteen even te stoppen bij één van dé hotspots van Negombo: de ochtendlijke vismarkt. Geen betere manier om meteen volledig ondergedompeld te worden in de Sri Lankaanse samenleving! Kleine visjes, grote vissen, krabben en kreeften, zelfs haaien en zeeroggen liggen er te kijk. Daarna kun je zalig relaxen aan het zwembad en bekomen van de vlucht met een cocktail in de hand!

Dag 3: Naar de Gouden Driehoek
Negombo • Sigiriya • Habarana (B)
Net als India heeft Sri Lanka een Gouden Driehoek, een verzameling van culturele steden die op een boogscheut en – als je ze zou verbinden – in driehoeksvorm van elkaar liggen: Dambula, Anuradhapura en Polonaruwa. De hele omgeving is trouwens zeker een bezoekje waard. Omdat we ook graag een vleugje beleving en veel meer authenticiteit toevoegen, bezoeken we ze niet allemaal (al kan het uiteraard op aanvraag) maar proberen we de al te platgetreden toeristische paden soms een beetje te ontwijken. Je passeert vandaag sowieso langs de Sigiriyarots, ook wel de Leeuwenrots genoemd omwille van de gigantische leeuwenklauwen die de toegangspoort vormen halfweg naar de top van de rots. Vanop afstand alleen al prachtig. Als je dat wil, kun je de rots vandaag ook beklimmen. Het is één van de drukste toeristische trekpleisters dus je zult er zeker niet alleen zijn. Maar de rots is beslist de moeite waard. Voor wie dat niet leuk vindt en toch graag klimt, is er ook een alternatief: het kleine broertje, Pidurangala Rock. Die rots staat overmorgen op het programma! Wie vandaag niet klimt, kan lekker genieten van het mooie hotel in het groen in Habarana!

Dag 4: Fietsen langs de mooie tempels van Polonnaruwa en wilde olifanten spotten in Minneriya
Habarana • Polonnaruwa • Minneriya/Kaudulla • Habarana (B)
Polonnaruwa was in de middeleeuwen de hoofdstad van Sri Lanka. Op zijn hoogtepunt werd de stad beschermd door verdedigingswallen met een totale lengte van zes kilometer! In het jaar 933 werd Sri Lanka aangevallen door de Chola’s (Indiërs) die Polonnararuwa 77 jaar lang als militaire vestiging gebruikten. Dat resulteerde in een menging van de Zuid-Indiase hindoecultuur en de Singalese boeddhistische kunst en architectuur. Na allerlei oorlogen met een wisselend publiek aan bewoners werd Polonnaruwa rond 1293 verlaten en aan de jungle overgelaten. Het is nu een prachtige en rustige plek om met de fiets te bezoeken! Er leven ook drie soorten apen. Wil je het leven van de apen beter begrijpen, kijk dan thuis zeker eerst naar de Disneyfilm ‘Monkey Kingdom!’ Een prachtig, ontroerend verhaal van een apenfamilie dat hier in Polonnaruwa werd opgenomen. Wij zagen één van de hoofdrolspeelsters in levenden lijve! In de namiddag staan er nog dieren op het programma. En wel de meest kolossale die er zijn op Sri Lanka: olifanten! Met de wind wapperend door je haren rijd je in een open jeep het park rond. Wie ziet het eerst een olifant?

Dag 5: Naar de top van Pidurangala Rock en de jungle van Ritigala
Habarana • Pidurangala • Ritigala • Habarana (B)
Voor de liefhebbers staat vandaag Pidurangala Rock op het programma! Net zoals Sigiriya Rock levert deze rots een prachtig uitzicht op de omgeving. Adem even diep in en uit en geniet van de magische setting! In de namiddag mogen jullie zich even Indiana Jones wagen bij Ritigala, een voormalig klooster met een aantal bijzondere boeddhistische bouwwerken dat helemaal overwoekerd is door de jungle.

Dag 6: Via de spirituele stad Kandy naar Digana
Habarana • Dambulla • Kandy • Digana (B, D)
Onderweg kun je nog even stoppen bij de grotten van Dambulla maar daarna is het tijd om de culturele driehoek te verlaten en verder te rijden naar Kandy, de tweede grootste stad maar vooral dé culturele en spirituele stad van Sri Lanka. Een stad ook vol geschiedenis met onder meer Portugese, Britse en Nederlandse invloeden en heel wat tempels. De Temple of The Tooth is de belangrijkste. Naar verluidt wordt hier de linkerbovenhoektand van boeddha bewaard! Je kunt de tand zelf niet zien want hij wordt bewaard in één van de zeven kistjes. Maar één keer per jaar is er een groot feest waarbij het relikwie tien dagen lang door Kandy wordt gedragen, begeleid door kleurrijk geklede dansers en muzikanten en wel honderd olifanten! Elke avond is er een dansritueel bij de tempel. Zeker de moeite waard! Na een bezoek aan de tempel rijden jullie verder naar een prachtig hotel in Digana (indien beschikbaar).

Dag 7: Het dorpsleven van Digana
Digana (B, L, D)
Niets leuker op reis dan je even te laten onderdompelen in het lokale leven. Vandaag kun je dat in Digana zeker doen! Stap ook even in een lokale bus op weg naar een mooie waterval in het midden van de jungle. Wie speelt Tarzan & Jane? Want je kunt er uiteraard ook zwemmen. Een lekker picknick vormt de kers op de taart. Daarna keer je terug naar het hotel met een tuk tuk of jeep en kun je relaxen en even bijkomen van alle indrukken.
*Wie liever nog een vleugje cultuur toevoegt, kan deze dag ook vervangen door een bezoek aan de stoepa’s van Anuradhapura.

Dag 8: Met de trein van Kandy naar Nuwara Eliya
Digana • Kandy • Nuwara Eliya • Ella (B)
Vandaag rijd je met de trein door één van de mooiste landschappen van Sri Lanka. Vanaf nu wordt het een klein beetje koeler, al is dat in Sri Lanka natuurlijk relatief. In Nuwara Eliya mag je uitstappen en met de auto verder. Theeliefhebbers kunnen even stoppen in één van de grote theefabrikanten en leren hoe thee wordt gemaakt. Daarna gaat het naar het lieflijke stadje Ella waar je overnacht in een huiselijke setting en voor het diner kunt aanschuiven bij de Sri Lankaanse buren.

Dag 9: Trekken naar (Little) Adam’s Peak
Ella • Gal Oya (B)
Zijn jullie sportief of houden jullie van een beetje actie? Dan kun je vandaag vroeg uit de veren om een bezoek te brengen aan Adam’s Peak, de berg waar Adam volgens de christelijke legende zijn eerste voet op aarde zette. Volgens boeddhisten is het de eerste plek waar Boeddha voet aan grond zette en volgens de hindoes geldt hetzelfde voor de god Shiva. Een magische plek dus voor veel pelgrims. 5500 treden heen in de holst van de nacht, 5500 treden terug bij de vroege ochtendgloren, met als ultieme beloning een zonsopgang in de meest magische sfeer. Dat is in een notendop de pelgrimsklim van Adam’s Peak. Bovenop de berg vind je dan ook de ‘voetafdruk’ van Adam/Boeddha/Shiva en dat is eigenlijk waar de meeste pelgrims voor komen. Zijn de kinderen nog te klein of houden jullie er niet zo van om op te staan in het holst van de nacht? Dan kun je ook naar Little Adam’s Peak – Je loopt naar boven over een mooi pad in ongeveer anderhalf uur – of naar Ella Rock, een klim en wandeling van ongeveer 2,5 uur langs de spoorlijn. Na de lunch vertrekken jullie naar het Nationaal Park van Gal Oya waar je overnacht in een – alweer – prachtige setting!

Dag 10: Safari door Gal Oya
Gal Oya (B)
Gal Oya is één van de minst bekende nationale parken van Sri Lanka, maar een authentieke parel! Je logeert er in luxueuze lodges en er staan heel erg bekwame naturalisten ter jullie beschikking. Je kunt hier namelijk kiezen uit een heel assortiment activiteiten: jungle safari’s, bootsafari’s, op bezoek bij de Vedda’s, de oorspronkeleijke bewoners van Sri Lanka, enz… Als je houdt van natuur en vooral van vogels is een ‘gewone’ avondwandeling in de buurt van de lodge al geweldig.

Dag 11: Naar het knusse Sri Lankaanse gezinsleven
Gal Oya • Batticaloa (B)
Een reis is niet af zonder een echte homestay. Maar deze in Batticaloa is werkelijk een pareltje! De ambitieuze en super enthousiaste gastvrouw en haar gezin zullen jullie met open armen ontvangen. Alles mag je aan haar vragen. Wil je graag het lokale leven voelen?Laat je dan een sarong of sari aanmeten en breng een bezoek aan de hindoetempel in de buurt. Mala neemt jullie er met veel plezier mee naartoe. Gezellige gesprekken in de patio, gezelschapsspelletjes met de kinderen, de avond in Batticaloa kan niet lang genoeg duren.

Dag 12: Naar de markt en samen koken
Batticaloa • Nilavelli (B, L)
Lekker geslapen bij onze Sri Lankaanse familie? En genoten van het ontbijt? Dan neemt de gastvrouw jullie mee voor een bezoek aan de markt. Werkelijk iedereen lijkt ze te kennen, waardoor je meteen ook aan iedereen wordt voorgesteld. Wil je iets kopen, dan zal zij voor jou de beste prijs onderhandelen. Bovendien toont ze je ook allerlei groenten- of fruitsoorten die je nog nooit hebt gezien. Daarna mag je samen aan de slag in haar eenvoudige keuken. Ze zal er de lekkerste gerechten uit haar mouw toveren. Geniet ervan! Daarna is het tijd om verder te rijden naar de oostkust van Sri Lanka!

Dag 13 • 14: Chillen aan het strand
Nilavelli (B)
De oostkust van Sri Lanka is nog vrij authentiek en ongerept. Hier kun je naar hartenlust chillen aan het strand. Absolute aanrader is ook een snorkelexcursie naar Pigeon island! Dat laatste kun je makkelijk zelf regelen in het hotel. Wil je nog meer, dan kun je hier ook duiken! Belangrijk: er worden ook boottochten aangeboden om walvissen en dolfijnen te spotten. Wij bieden het niet standaard aan omdat we vinden dat de beesten heel erg opgejaagd worden door tientallen bootjes tegelijk en dat eigenlijk niet meer verantwoord is. Het snorkelen is wel heel erg een aanrader.

Dag 15: Back to basics in Anamaduwa
Nilavelli • Anamaduwa (B)
Tijd om het heerlijke strandleven te verlaten en terug te keren naar Anamaduwa. Dit is zeker nog niet het einde van jullie reis want afsluiten doen we in schoonheid en in een heel speciale setting: natuurlijke hutten met rieten daken, een buitenbadkamer en veel hangmatten met kussens om te relaxen. Het is back to basics maar in de beste zin van het woord. Kumar en Tom ontvangen hun gasten met open armen. Je kunt hier nog tal van activiteiten op jullie programma zetten: bird watching, fietsen naar een lokale dorpstempel, cooking class of gewoon een boekje lezen in de één van de hangmatten. Zo ga je helemaal uitgerust weer naar huis.
* Heb je nog extra dagen, dan kun je hier zeker nog een dag extra gebruiken.

Dag 16: Nog even genieten en dan terug naar huis
Anamaduwa • Colombo
Helaas eindigt vandaag jullie rondreis door Sri Lanka. Je wordt naar de luchthaven van Colombo gebracht voor de terugvlucht naar Brussel. Fijne terugreis!

Dag 17: Terug in België!
Brussel
Welkom thuis!

Richtprijs Peacockroute
€ 1.895 pp.
(Prijs berekend op basis van een gezin van 4)

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen
Alle maaltijden zoals aangegeven (B = breakfast, L = lunch, D = dinner)
Alle toegangsprijzen tijdens de tours
Engelstalige gidsen
Alle transfers zoals beschreven
Alle activiteiten zoals beschreven
Alle toegangsprijzen

Wat is niet inbegrepen?
De internationale vlucht
De activiteiten die als optioneel worden omschreven:
De andere maaltijden en dranken
Fooien

Goed om te weten
* Voor deze reis heeft elke reiziger een internationale reispas én een visum nodig.
* Er zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinatie tegen DTP (polio, tetanus en difterie) en Hepatitis A worden soms aangeraden.
* Er is geen malariarisico voor deze route. Informeer je bij je huisarts.