olifant-icoon olifantroute-tekst
Easy going in Thailand
14 dagen

olifant-icoonEeuwenoude tempels bezoeken
olifant-icoon Kennismaking met de boeddhistische offerrituelen
olifant-icoonBangkok in al zijn glorie
olifant-icoonLokale marktjes
olifant-icoonDe heerlijke Thaise keuken
olifant-icoonBelevenis op de nachttrein
olifant-icoonWildlife op een bewuste manier
olifant-icoonChillen op Krabi of Ko Phangan

In-het-kort-donkerblauw

Route: Ayutthaya (2) • Kanchanaburi (3) • Bangkok (2) • Nachttrein (1) • Krabi of Ko Phangan (3)

Duur: 14 dagen (vluchtdagen inbegrepen), 11 nachten ter plaatse. Uitbreidingen mogelijk.

Voor wie: Voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden.

Moeilijkheidsgraad: Zeer rustig tempo, weinig afstanden, makkelijke activiteiten. Deze reis biedt de ideale combinatie tussen relaxen en cultuur opsnuiven.

Accommodatie: Charmante en kleinschalige boetiekhotels met de nodige couleur locale. Altijd een zwembad.

Ideale reistijd: Kerstvakantie, paasvakantie, zomervakantie. Hou er rekening mee dat het af en toe eens hevig kan regenen als je in juli en augustus reist (regenseizoen).

Richtprijs:
Met een verblijf op het einde op Krabi:  € 1.650 per persoon
Met een verblijf op het einde op Koh Pha Ngan: € 1.775 per persoon

“De Olifantroute is de ideale route voor wie het graag rustig aan doet, maar ook wil kennismaken met de Thaise cultuur én graag geniet van een paar dagen strand op het einde van de reis. Want ja, die zijn echt geweldig! We laten je proeven van enkele highlights in combinatie met natuur en zacht avontuur. “

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Internationale vlucht
Brussel • Bangkok

Dag 2: Welkom in Thailand!
Bangkok • Ayutthaya
Zodra de deuren van het vliegtuig opengaan, stap je binnen in een andere wereld. Het is warm en vochtig en de geuren die je tegemoetkomen, prikkelen al je zintuigen. Na de verplichte douaneformaliteiten word je opgewacht door de chauffeur (met naambordje!) die jullie naar Ayutthaya brengt. We kiezen er heel bewust voor om niet meteen in het drukke Bangkok te logeren maar eerst even tot rust te komen en aan te passen aan het nieuwe uur in het veel rustiger Ayutthaya. De rit duurt ongeveer een een tweetal uur. Geniet van dit moment om alle eerste indrukken op te nemen. Eetstalletjes, rijstvelden, tuk tuks, … je ziet ze al allemaal de revue passeren. Vandaag is sowieso een rustig dagje om te bekomen van de vlucht en te wennen aan het tijdsverschil (vergeet je uurwerk niet vooruit te draaien!) Als je dat niet wil, hoef je er vandaag niet meer op uit want in het restaurant kun je ook terecht voor een eenvoudige lunch of diner. Wil je graag nog naar de stad dan kan dat natuurlijk ook. In het hotel regelen ze graag een tuk tuk of een taxi.

Dag 3: Boeddhistische offerrituelen in Ayutthaya
Ayutthaya (B, L)
De jetlag zit nog in je kleren waardoor je wellicht niet vroeg wakker bent. Om 10 uur pas komt een tuk tuk jullie halen voor een bezoek aan de eerste Thaise tempels. Om het voor de kinderen zo leuk mogelijk te maken, kiezen we voor een combinatie van fietsen en vervoer per boot. Geniet van het bezoek aan de Wat Yai Chai Mongkol, zoek het boeddhahoofd bij de Wat Mahathat en speel verstoppertje bij de Wat Phra Sri Samp. De gids maakt jullie tegelijkertijd wegwijs in de boeddhistische rituelen. Olie gieten, stokjes schudden, kaarsjes branden, bloemen offeren… Allemaal om volgens de boeddhisten geluk af te dwingen. Na deze tocht keer je moe maar voldaan terug naar het hotel waar het zwembad uitnodigend wacht.

Dag 4: Transfer naar Kanchanaburi en bridge on the River Kwai
Kanchanaburi • Ayutthaya (B, L)
Na het ontbijt staat een taxi met gids klaar om jullie in ongeveer drie uur tijd naar Kanchanaburi te brengen. Onderweg zie je talloze eetstalletjes, rijstvelden, reigers, tempeltjes, heuvels in de verte… Je passeert ook tal van exotische fruitstalletjes. Een eerste stop maak je bij de Tijgertempel ‘Wat Tham Suea’. Vooral het fantastische uitzicht op de bergen en rijstvelden maakt van dit tempelcomplex een leuke tussenstop! Na een korte lunch rijd je verder door richting Kanchanaburi. Daar mag je aan boord van de beruchte ‘Death Railway Train’. De tocht is nog altijd een belevenis, zeker wanneer de trein zich schoorvoetend over het zogenaamde ‘bamboeviaduct’ voortbeweegt. De brug over de Kwairivier is een onderdeel van de 415 kilometer lange spoorlijn die werd gebouwd tijdens wereldoorlog II om een verbinding te maken tussen Thailand en Birma. Tijdens de aanleg van de spoorlijn stierven honderdduizend Aziatische en zestienduizend geallieerde soldaten door ondervoeding, mishandeling, het klimaat en tropische ziekten. De huidige brug is het originele exemplaar. Dat ze ook een paar keer gebombardeerd werd, kun je zien aan de gedeeltes met rechthoekige boogconstructies in plaats van de originele ronde. Ook al draagt de brug een minder fijne geschiedenis met zich mee, het is een hele belevenis om er vandaag over te rijden. Als je kunt kiezen, ga dan zeker aan de rechterkant zitten, daar heb je het mooiste uitzicht. Hou zeker je camera klaar want je kunt hier heel spannende foto’s maken. De trein is nog heel traditioneel, zonder airco en met houten banken. Je waant je een heel eind terug in de tijd. Na de treinrit word je naar het hotel gebracht.

Dag 5: Olifanten helpen
Kanchanaburi (B, L)
Vandaag is een heel speciale dag! Jullie bezoeken Elephant Haven, een rust- en verzorgingstehuis voor oude en zieke olifanten. Het motto van de organisatie: de olifanten hebben 40 jaar of meer voor de mensen gezorgd, het is tijd dat de mensen voor de olifanten zorgen. Je mag dus een hele dag aan de slag als volwaardige olifantenverzorgers. Je mag hen voederen, masseren met modder, de olifantenlunch klaarmaken, bananenbladeren gaan kappen, enz…. Maar dé apotheose wordt absoluut de wasbeurt in de rivier!

Dag 6: Chillen, river jump, bamboevlotvaren, kajakken,…
Kanchanaburi (B)
We hebben deze dag bewust nog niet ingevuld. Sommigen zullen liever een dagje chillen aan de rivier, terwijl anderen graag nog eens actief bezig zijn. Vanuit het hotel kunnen verschillende activiteiten geregeld worden: longtailed boat trips, kanoën, een bezoek aan Lawa Cave in het nabijgelegen nationaal park, sup boarden, bamboeraften, enz… Je kunt eventueel nog een uitstap maken naar de Erawanwatervallen op ongeveer 70 kilometer van Kanchanaburi (wel best op voorhand boeken). Maar je kunt ook wandelen, mountainbiken of een uitstap maken naar de traditionele Mondorpen. Het hotel zelf is sowieso ook heel leuk. Het drijft namelijk op het water! 

Dag 7: Op naar het bangelijke Bangkok!
Kanchanaburi • Bangkok (B, D)
Geniet nog heel even van een laatste blik op het plattelandsleven of van de rust aan de rivier, want na het ontbijt rijd je al weer verder naar Bangkok. De wegen zijn heel goed dus het gaat ook goed vooruit. En alle Thai zullen jullie met hun eeuwige glimlach toezwaaien. In de namiddag komt een gids jullie halen voor een bezoek aan de Wat Pho met de reusachtige liggende Boeddha. Nadien mogen jullie één van de bekendste street food buurten ter wereld verkennen! Chinatown is het absolute walhalla voor de foodliefhebber. We nemen jullie mee om de geweldige smaken te ervaren! Wat dacht je van visballetjes in roze noedelsoep? Of de overheerlijke dim sums met gefrituurde broodjes? Zeevruchten, krokant vlees, lekkere gepeperde soep, … Je zal versteld staan van de overheerlijke smaken én de manier van bereiding. Smaakbommetjes in de mond! Het is alleszins een heerlijke en leuke manier om Bangkok te verkennen, net als een echte local.

Dag 8: De highlights van Bangkok
Bangkok (B, L)
Gisteren stonden Chinatown en de Wat Pho op het programma, vandaag is er tijd om de andere highlights van Bangkok te aanschouwen: het mooie Koninklijk Paleis met de Wat Phra Kaew. Misschien voelt het wat kitscherig aan, maar het Koninklijk Paleis is een ongeëvenaard voorbeeld van de Thaise architectuur. Elk denkbaar onderdeel van het complex is versierd. Er zitten ongekend veel details in de tienduizenden gekleurde dakpannen, het vergulde houtsnijwerk en de mythische bewakers. Het Koninklijk Paleis werd gebouwd in 1782, nadat Koning Rama I de macht had overgenomen van zijn voorganger Taksin. Deze laatste had een paleis op de westoever, maar Rama I wilde een eigen centrum van de macht en bouwde zijn paleis op de oostelijke oever. Deze residentie was van hout. Het Thaise volk was er echter van overtuigd dat hun koning de personificatie van oppergod Narayana was. En omdat goden in de hemel leven, knapten bouwvakkers en kunstenaars vanuit het hele land het paleiscomplex op tot een hemelse plek. Je wandelt langs galerijen, gazons, een mausoleum, een bibliotheek, kapelletjes, gehoorzalen en koninklijke appartementen. Overal zie je de grootst denkbare uitbundigheid in de versieringen. De Chakri Maha Prasat, de Troonzaal, is er een sprekend voorbeeld van. Bijzonder is de mix tussen Thaise en Europese architectuur. Rama V, koning van 1868 tot 1910, wilde in eerste instantie een Europees paleis compleet met koepels en nam hiervoor twee Britse architecten onder de arm. Zijn hoogste minister adviseerde hem toch Thaise elementen te integreren; daarom heeft het gebouw de typisch Thaise daken in groen en goud. Niet het paleis zelf, maar de Tempel van de Smaragdgroene Boeddha is voor veel Thai de reden om hiernaartoe te komen. Het exterieur van het gebouw maakt al evenveel indruk als de binnenkant. Gouden stoepa’s en beelden van mythische bewakers omringen de tempel, en rondom deze verzameling van boeddhistische kunstwerken is op een muur het nationaal epos van Thailand geschilderd. Meters aan muurschilderingen vertellen de Ramakien, het heldenepos van de Thai waarin het apenleger van Hanoeman en ideale koningen de hoofdrol spelen. In de tempel is het een komen en gaan van aanbidders. De Thai knielen, mompelen en doneren er vol toewijding bij het jaden Boeddhabeeld. De aandacht dankt het beeld onder meer aan zijn geschiedenis. Eeuwenlang reisde het mee met de koningen, van hoofdstad naar hoofdstad. Het Boeddhabeeld zou voorspoed geven aan eenieder die het aanbidt. Of het nu waar is of niet, feit is dat veel Thai graag wat tijd vrijmaken voor een bezoek. Je weet immers maar nooit. Na het bezoek aan het Koninklijk Paleis maak je ook nog een mooie tocht met een longtailboot op de klongs om het lokale leven in het Venetië van het oosten te zien.  Daarna zijn jullie vrij.

Dag 9: Nog even genieten van Bangkok en de nachttrein op
Bangkok • Surat Thani (B)
Vandaag kunnen jullie nog even genieten van jullie laatste uurtjes in Bangkok. Duik de stad nog even in of plons in het zwembad van het hotel. Aan jullie de keuze! Zin om nog even te fietsen? Het klinkt misschien ongewoon maar fietsen in Bangkok is een unieke belevenis. Je rijdt door de achterstraatjes van Chinatown, smalle steegjes, markten, langs tempels en andere bezienswaardigheden. De gids vertelt over het dagelijks leven in Bangkok en je vragen zijn daarbij van harte welkom. Er zijn meer dan genoeg situaties om de geheugenkaart van je camera vol te schieten. Bangkok is vlak wat als voordeel heeft dat het fietsen comfortabel is en iedereen de tocht aankan. Thaise mensen zijn van nature warm en open en je zult versteld staan van de diversiteit die deze stad te bieden heeft. Vanuit de stad steek je dan per klongboot de Chao Phraya Rivier over naar Thonburi. Een rustigere stad waar je ook het lokale leven ervaart. In de late namiddag worden jullie opgehaald voor een transfer naar het treinstation. Alweer een nieuw avontuur: overnachten op de trein die jullie van Bangkok naar Surat Thani brengt.

Dag 10-11-12: Chillen op Krabi of Ko Phangan
Krabi of Ko Phangan (B)
Goed geslapen op de nachttrein? Jullie worden opgepikt aan het station door de chauffeur die jullie naar het hotel in Krabi/Koh Pha Ngan brengt. De volgende dagen kunnen jullie vrij invullen: zwemmen, snorkelen, wandelen. Geniet van het strandleven! Even rusten, een plons in het zwembad of relaxen, het kan allemaal. Als jullie graag nog actief willen bezig zijn hier, dan kan dat zeker ook. Genoeg te doen! Wat dacht je van kajakken? Of een eilandtour in een longtailboat? Wie wil, kan ook de kneepjes de Thaise keuken ontdekken met een leuke kookworkshop! Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Dag 13: Transfer naar Bangkok en internationale vlucht naar Brussel
Krabi/Ko Phangan • Bangkok •  Brussel (B)
Vandaag zit jullie reis er helaas op. Je wordt opgepikt om naar de luchthaven van Krabi of Ko Samui te gaan. Je vliegt naar Bangkok om daar in te checken voor de internationale vlucht terug huiswaarts. Prettige terugvlucht!

Dag 14: Aankomst thuis!
Brussel
Welkom thuis!

Richtprijs Olifantroute
Met een verblijf op het einde op Krabi:  € 1.650 per persoon
Met een verblijf op het einde op Koh Pha Ngan: € 1.775 per persoon

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen op basis van twee kamers
Maaltijden zoals aangegeven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Alle transfers zoals beschreven
Alle activiteiten zoals beschreven in het programma

Wat is niet inbegrepen?
De internationale vlucht
Binnenlandse vlucht Krabi/Koh Samui – Bangkok (indien van toepassing)
De dranken en de niet-vermelde maaltijden
De activiteiten die als optioneel worden beschreven
Fooien

Goed om te weten
• Voor reizen naar Thailand hebben zowel volwassenen als kinderen een internationale reispas nodig. Een visum is niet nodig.
• Er zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A en soms buiktyfus worden aangeraden.
• Er is een laag malariarisico voor deze route. Meer info bij je huisarts.