langstaartaap-icoon  monkeyroute-tekst
Bali voor tieners
16 dagen

langstaartaap-icoon Raften op de Telega Wayan rivier
langstaartaap-icoon Leren golfsurfen als echt beachboys/girls
langstaartaap-icoon Trekking door plantages en rijstvelden
langstaartaap-icoon Vliegeren tussen de rijstvelden
langstaartaap-icoon Fietsen door magische landschappen
langstaartaap-icoon Snorkelen boven een kleurrijke onderwaterwereld
langstaartaap-icoon Een vleugje Indonesisch leren
langstaartaap-icoon Koken als echte Balinezen
langstaartaap-icoon Apen spotten in Ubud’s Monkey Forrest

in-het-kort-lichtgroen

Route: Denpasar • Ubud (3) • Pemuteran (2) • Munduk (2) • Sidemen (3) • Canggu (3) • Denpasar
Duur: 16 dagen (inclusief vluchtdagen).
Voor wie: Voor gezinnen met tieners en actieve kinderen.
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld: intensieve reis en avontuurlijke activiteiten.
Accommodatie: Mooie, persoonlijke boetiekhotels met veel charme en couleur locale; overal een zwembad (behalve in Munduk).
Vervoer: Privé-vervoer met AC-minivan.
Ideale reisperiode: Het hele jaar door.
Extra: Bouwsteen ‘Manta’s spotten op Nusa Lembongan’.
Richtprijs: € 1.795 pp.

“Een Balireis op tienerniveau: raften op de Telegan Wajaivier, golfsurfen als echte beach boys en girls, wandelen langs watervallen en plantages, snorkelen in een kleurrijke onderwaterwereld en fietsen en vliegeren tussen de rijstvelden.”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Internationale vlucht naar Denpasar
Brussel • Denpasar

Dag 2: Aankomst op Bali
Denpasar • Ubud
Welkom op het Godeneiland! Vanaf nu wordt het alleen maar genieten. Van de dromerige rijstvelden, de kleurrijke ceremonies, de mooie tempels, de indrukwekkende vulkanen en de idyllische stranden. Aangezien je je uurwerk meteen zes uur moet doordraaien, zul je wel even tijd nodig hebben om te acclimatiseren. Maar geloof ons, er is geen betere plek om dat te doen dan Bali. Onze chauffeur wacht jullie alvast op met een naambordje in de hand. Hij brengt jullie naar het hotel in het artistieke stadje Ubud waar je rustig kunt inchecken en kunt genieten van een verfrissende fruitshake. Het hotel heeft ook een restaurant waar je zeker kunt aanschuiven voor een diner als je er liever niet meer op uit wil.

Dag 3: Op ontdekking in Ubud
Ubud (B)
Geniet van jullie eerste ochtend op Bali! Wellicht zit het uurverschil nog een beetje in de kleren, maar je kunt het rustig aandoen vandaag. Ubud ligt in het midden van Bali en wordt beschouwd als cultureel centrum van het eiland. Het stadje zelf is vrij druk maar je kunt er heel veel doen en de omgeving er rond is adembenemend mooi. Wij stellen voor om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan het grootste en belangrijkste paleis van de stad: Ubud Palace. Een complex in het hart van Ubud dat nog bewoond wordt door een koninklijke familie en bestaat uit indrukwekkende en typisch Balinese gebouwen. Het grootste deel van het paleis is voor het publiek toegankelijk. Ga op zoek naar verscholen hoekjes, kleine tempels en mooie decoraties. Van daaruit kun je via de markt te voet naar het heilige apenbos (Monkey Forrest). Meer dan tweehonderd Balinese langstaartapen hebben daar hun intrek genomen. De apen zijn over het algemeen redelijk tam, en zolang jij rustig je eigen ding doet, zullen zij dat ook doen. Behalve voor de apen is het bos ook een bezoekje waard voor de drie veertiende-eeuwse tempels die hier staan. De Pura Dalem Agung is de grootste en de belangrijkste van de drie en heeft een hoog Indiana Jones gehalte. Daarnaast heb je de Pura Prajapati, de tempel van de doden, die gebruikt wordt voor begrafenissen en crematies. De derde tempel is de heilige badtempel. Die  bestaat uit drie gedeeltes: één deel voor de goden, één deel voor de discipels van de goden en één deel is een badplaats voor de gewone mensen.

Dag 4: Leer Balinees koken
Ubud (B, L)

Als je weer thuis bent, wil je de Balinese culinaire hoogstandjes ook thuis nog eens op tafel toveren. Samen koken, mag dus zeker niet ontbreken tijdens jullie reis. Je wordt opgehaald in het hotel om samen met onze gids de markt te verkennen en inkopen te doen. Daarna kunnen jullie zelf aan de slag met de ingrediënten. Jullie enthousiaste gastheer Puspa vertelt jullie er alles over. Uiteraard mogen jullie al dat lekkers zelf opeten. Na deze heerlijke lunch zijn jullie vrij. Relaxen aan het zwembad? Souvenirs kopen in het centrum. Feel free.

Dag 5: Paradijselijk Pemuteran
Ubud • Pemuteran (B)

Vandaag staat alweer een auto mèt chauffeur voor jullie klaar. Op het programma: de dichtersberg Gunung Kawi, een gravencomplex van koning Anak Wungsu en zijn vele vrouwen dat dateert uit de elfde eeuw. Met maar liefst 371 trappen kun je naar beneden. Vooral de plek met de rijstvelden aan de zijkant is prachtig. Het kleinere complex, aan de zuidkant van de rivier, is van de vrouwen van de koning. Het grotere complex is van de koning zelf. Voor je naar binnen gaat, moet je zeker je schoenen uit doen. Daarna rijd je door naar Tirta Empul, één van de heilige tempels op Bali die gebouwd zijn rond hete bronnen die midden in de tuin opborrelen. De Balinezen komen hier om te baden en zich geestelijk en lichamelijk te reinigen. Een mooi schouwspel. Overleg met de chauffeur. Ook als jullie nog andere dingen willen doen.Daarna gaat de rit verder naar Pemuteran. Het stadje heeft geen wit maar een zwart lavastrand. Maak een mooie strandwandeling. Of trek ook al eens je snorkeluitrusting aan om te oefenen voor morgen. Vlakbij het strand vind je mooie koraalriffen. Wil je er nog even op uit, dan kun je misschien nog eens tot aan de zeetempel Pura Pulaki. De tempel wordt beschouwd als één van de zes heilige tempels van Bali. Volgens de legende is hij net zoals veel andere zeetempels opgericht door de heilige priester Nirartha ter ere van zijn verdwenen en godin geworden dochter. De tempel wordt bewaakt door …  apen.

Dag 6: Snorkelen boven een prachtige onderwaterwereld
Pemuteran (B, L)
Vanochtend word je al vroeg opgehaald voor de snorkelexcursie. Het eiland Menjangan stet op zich niet veel voor, maar als je er je hoofd onder water steekt, kom je in een heel andere wereld terecht. De prachtigste tropische vissoorten zwemmen zomaar onder je door. En in alle mogelijke kleuren: felroze, blauw, groen en geel. Maanvissen en ‘Nemo’s’, zeepaardjes en zwaardvissen en nog honderden soorten waarvan je de naam amper kunt onthouden. Zo ongelooflijk mooi! Een natuurdocumentaire, maar dan in het echt. Je krijgt vanuit het hotel een lunchpakket mee. Ook de snorkeluitrusting is inbegrepen.

Dag 7: Naar de heuvels van Munduk
Pemuteran • Munduk (B)

Misschien heb je nog tijd om nog even langs te gaan bij het schildpaddenopvangcentrum. Als je geluk hebt, mag je misschien meehelpen met het terug in zee zetten van kleine babyschildpadjes. Hoe vroeger je gaat, hoe groter de kans. De kleine schildpadjes worden meestal voor tien uur in de voormiddag uitgezet. Maar misschien heb je geluk. Op weg naar Lovina kun je nog even stoppen bij het klooster van Banjar, het enige boeddhistisch klooster dat Bali rijk is. Het ligt verscholen in de heuvels maar biedt mooie uitzichten op de vallei, de rijstvelden en de zee. Het heeft een oranje dak en kleurrijke decoraties met Balinees houtsnijwerk en beschermelingen aan de deur. Bezoekers worden uitgenodigd om mee te mediteren. Daarna rijd je verder de bergen in naar Munduk, een lieflijk dorpje met amper 6200 inwoners. Het dorp ligt op ongeveer achthonderd meter boven de zeespiegel, dus hoog in de centrale Balinese bergen. Het is gebouwd bovenop een kam tussen twee prachtige groene valleien. Door de hoogte is het er wat koeler, tussen 20 en 25 graden. Een ideaal klimaat om groenten en fruit te verbouwen: zo vind je er talrijke koffie-, cacao- en bananenplantages maar ook rijstvelden, vanille-orchideeën en verschillende soorten kruiden. Ook aan water is er geen tekort: heldere rivieren met prachtige watervallen stromen de bergen af. Neem je intrek in dit mooie hotel en neem het prachtig omringende landschap helemaal in je op. In de late namiddag kun je samen met de kinderen leren weven met bamboe.

Dag 8: Trekking langs prachtige meren, watervallen, cacao- en koffieplantages
Munduk (B, L)

Trek vandaag met een gids die prachtige bergen in. Laat je leiden langs groene rijstvelden en kletterende watervallen en maak kennis met kruidnagel en gewassen zoals katoen, limoen, avocado, nootmuskaat, vanille en peper. De gids zoekt de kleinste paadjes op die je zelf nooit zou nemen. Na de wandeling word je met de auto naar Tamblingan Lake gebracht waar je kunt picknicken en nog een half uurtje kunt kanoën. Daarna zijn jullie vrij. ’s Avonds kun je eventueel in het hotel nog genieten van een zalige Balinese body massage.

Dag 9: Naar Sidemen
Munduk • Sidemen (B, L)
Als je vandaag vanuit Munduk vertrekt, kun je nog even langs de tempel Tirta Gangga. Sowieso hebben jullie een chauffeur ter beschikking en kunnen jullie overleggen. Sidemen zelf is een heel leuk dorpje ten noordoosten van Ubud. Het ligt echt schitterend tussen de groene rijstvelden en heuvels met uitzicht op de Gunung Agung, de heilige vulkaan van Bali. Je kunt hier wandelen, fietsen, scooteren, en… koken! Als je weer thuis bent, wil je de Balinese culinaire hoogstandjes ook thuis nog eens op tafel toveren. Samen koken, mag dus zeker niet ontbreken tijdens jullie reis. Uiteraard mogen jullie al dat lekkers zelf opeten vanavond.

Dag 10: Raften in Sidemen
Sidemen (B, L)
Wie voor de Monkeyroute gaat, houdt meestal van een kleine uitdaging. En dan mag raften zeker niet in het programma ontbreken. Op Bali kun je heerlijk raften op de Telegan Waja Rivier! Een avontuurlijke belevenis in een idyllisch kader, met de Gunung Agung op de achtergrond. Zorg zeker voor kleren en sandalen die nat mogen worden en comfortabel zitten. Voor een helm, zwemvest en gids zorgen wij. De rest van de dag kun je vrij spenderen. Suggestie? Bezoek de Watertempel Tirtagangga, de Moedertempel Pura Besakih of de Vleermuistempel Goa Lawah.

Dag 11: Fietsen en vliegeren tussen de rijstvelden
Sidemen (B, L)
Na het ontbijt word je opgehaald door onze gids voor een fietstocht door de prachtige natuur rond Ubud. Wat mag je verwachten? Kleine dorpjes, helgroene rijstvelden, familietempeltjes, vrouwen in prachtig gekleurde sarongs… Je wordt helemaal ondergedompeld in de mystieke sfeer van Bali. Een laatste stukje tot aan het dorpje Klungkung wordt met de auto gedaan omdat de weg te slecht is. Eenmaal daar word je uitgenodigd door de familie van Little Wayan voor een lunch. Leer onderweg ook hoe rijst wordt verbouwd, hou halt aan één van de offerhuisjes, bezoek misschien een lokale markt en kijk je ogen uit in de kleine dorpjes. Dat is het echte Bali. Als je geluk hebt, kom je misschien zelfs een feestelijke ceremonie tegen. Tussendoor (afhankelijk van de wind) volgt nog een hoogtepunt: dan kunnen jullie een vlieger maken en leren vliegeren tussen de rijstvelden. Bespreek het programma met de gids. Hij kan het aanpassen naar jullie wensen.

*Hier kan eventueel de tweedaagse bouwsteen ‘Manta’s spotten op Nusa Lembongan’ ingevoegd worden (zie onder).

Dag 12: Naar het hippe westen van Bali
Sidemen • Canggu (B)
Van het rustige platteland van Sidemen naar de mooie kust van Bali. Hier is het een stuk drukker en toeristischer. Maar het hotel dat we voor jullie hebben gekozen, ligt ver weg van alle drukte. Je kunt er heerlijk tot rust komen aan het strand of het zwembad. Houden jullie wel van een beetje actie dan is een initiatie golfsurfen ook leuk. We kunnen het optioneel aan het programma toevoegen. Niet iedereen van het gezin hoeft mee te doen, de anderen kunnen gerust kijken. Om te golfsurfen heb je alleen golven nodig en een board, geen zeil. Golfsurfen doe je immers door gebruik te maken van de golfslag van de zee. Een golfsurfer gebruikt de voorzijde van de golf om zijn plank voldoende vaart te geven en om staande op de plank met de golf mee te kunnen varen. Golfsurfen is de basis van sporten zoals windsurfen maar ook skateboarden, snowboarden en wakeboarden. Iedereen kan onder begeleiding leren golfsurfen. Wie van jullie staat het eerst recht op de plank?

Dag 13 en 14: Surfen, shoppen en chillen
Canggu (B)
Dit is jullie laatste dag op Bali. Geniet ervan! Wil je graag chillen aan het strand of het zwembad? Of trek je er graag nog eens op uit om te shoppen. In Legian vind je alvast veel hippe winkeltjes.

Dag 15: Internationale vlucht terug naar huis
Canggu • Denpasar (B)
Vandaag eindigt jullie reis op Bali. Je wordt met een taxi naar de luchthaven van Denpasar gebracht voor de internationale vlucht naar huis.

Dag 16: Aankomst Brussel
Brussel
Welkom thuis!

Richtprijs Monkeyroute
€ 1.795 pp.
(Prijs berekend op basis van een gezin van 4)

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen
Alle transfers
Maaltijden zoals beschreven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Alle activiteiten zoals beschreven

• Excursie naar het Bali Bird & Reptile Park, Gunung Kawi & Tirta Empul    tempel
• Snorkelen op Menjangan + lunch
• Excursie naar Boedhistisch klooster
• Naam leren schrijven in het Balinees
• Weven met bamboe
•  Dagtrekking met gids in Munduk
• Balinees koken
• Raften op Telegan Waja rivier
• Fietsen tussen de rijstvelden
• Workshop vlieger maken en vliegeren
• Initiatie golfsurfen

Wat is niet inbegrepen?
De internationale vlucht
De dranken en de niet-vermelde maaltijden
De activiteiten die als optioneel worden beschreven
Toegangsprijzen
Fooien

Goed om te weten
* Voor reizen naar Bali hebben zowel volwassenen als kinderen een internationale reispas nodig. Ook een visum is nodig en kan bij aankomst op de luchthaven aangekocht worden.
* Er zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A en soms buiktyfus worden aangeraden.
* Er is geen malariarisico voor deze route. Meer info bij je huisarts.

Extra bouwsteen

Manta’s spotten op Nusa Lembongan
2 dagen
Nusa Lembongan is een klein eiland ten oosten van Bali en ten zuiden van Lombok. Het is er zeer rustig en het massatoerisme is er nog lang niet doorgebroken. Je kunt er zalig zwemmen, vissen, snorkelen, duiken. Achter Nusa Lembongan ligt het eilandje Nusa Penida waar je heel specifiek kunt snorkelen en duiken naar manta’s. Manta’s zijn een soort roggen die een spanwijdte kunnen hebben tot wel zeven meter. Ze bewegen als zwevende dekens door het water. Er is nooit een sluitende garantie dat je ze ziet, maar als je het geluk hebt, zul je zwaar onder de indruk zijn.
Richtprijs: 2 nachten Nusa Lembongan + snorkelexcursie + transfers, € 295 pp.