sombrero-icoon DE MAYAROUTE
Yucatan en Chiapas
20 dagen

sombrero-icoon Flamingo’s, lepelaars en pelikanen spotten
sombrero-icoon Op bezoek gaan bij de Maya’s en tortilla’s bakken
sombrero-icoon Zwemmen in eeuwenoude cenotes
sombrero-icoon De Mayasites van Chichen Itza en Palenque verkennen

sombrero-icoon Slingerapen spotten in de jungle
sombrero-icoon Wandelen naar  het Indianendorp San Juan de Chamula
sombrero-icoon Met een bootje door de kloof van Sumidero
sombrero-icoon Zeilen op de lagune van Bacalar
sombrero-icoon Zwemmen bij de watervallen van Misol-Ha

in-het-kort-groen
Route: Cancun • Valladolid (4) • Santa Elena (1) • Campeche (1) – Vallescondida (1) • Lacanja (1) •Palenque (1) • San Cristobal (3) • Palenque (1) • Bacalar (2) • Holbox (3)
Duur: 20 dagen (incl. vluchtdagen).
Voor wie: Gezinnen met tieners en actieve kinderen.
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld tot avontuurlijk.
Accommodatie: Kleinschalige, sfeervolle hotels met veel couleur locale, bijna altijd een zwembad.
Vervoer: Selfdrive of privé-minivan met chauffeur.
Ideale reisperiode: Zomervakantie.
Richtprijs: € 2.950 pp* (Kerstvakantie: + €250 pp.)
* Dit is een richtprijs. Heb je een ander budget in gedachten, dan kunnen we daar zeker rond werken. Kiezen voor andere accommodaties en/of familiekamers ipv twee kamers kan een optie zijn. Luxe accommodaties zijn uiteraard ook mogelijk. Alles is bespreekbaar!

“Wil je je helemaal laten onderdompelen in de mystiek van de Mayacultuur, maar toch ook cultuur, natuur en avontuur combineren? Dan is deze unieke rondreis door Yucatan en Chiapas beslist iets voor jullie! Van de witte zandstranden van de Caraïben tot de bergen van Chiapas, van de weldoende schaduw van kokospalmen tot de tropische hitte van het Lacandone-woud, van de diepblauwe oceaan tot het turkoois van de watervallen van Agua Azul. Een absolute topper voor gezinnen met tieners of avontuurlijke kinderen!”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Welkom in Yucatan!
Brussel  •   Cancun  •  Valladolid
Welkom in Mexico! Het land van Maya’s en Azteken, van sombrero’s en tortilla’s, van pelikanen en flamingo’s, van tropische stranden en een azuurblauwe zee. Zodra je voet aan land zet, voel je de zalige warmte en snuif je de geur op die de volgende dagen deel uitmaakt van dit wondermooie avontuur. We werken voor deze route samen met een Belg die al meer dan tien jaar in Mexico woont en jullie de hele reis in de watten legt. Aangezien dit een privé-reis is, kun je zeker het verloop van je reis of alle vragen die je hebt met hem of één van zijn collega’s bespreken. Je wordt met een naambordje opgewacht in de luchthaven van Cancun en met een comfortabele minivan naar Valladolid gebracht, het stadje van waaruit we de volgende dagen tal van activiteiten kunnen ondernemen. De tocht duurt bijna twee uur maar is ideaal om je ogen al goed de kost te geven. Vandaag is een rustig dagje om even te wennen aan de cultuur en het tijdsverschil. Vergeet alvast jullie uurwerk niet aan te passen aan de lokale tijd!

Dag 2: Met de fiets op bezoek bij de Maya’s en tortilla’s leren maken
Valladolid (B, L)
Gisteren lichtten we al een tip van de sluier maar vandaag maak je van dichtbij kennis met de Maya’s en hun manier van leven. Afspraak om 8.30 u om de fietsen uit te testen en op maat klaar te maken. De standaard van de Mexicaanse fietsen is niet helemaal dezelfde als bij ons, maar ze kunnen er zeker mee door. Zit je goed? Dan kun je samen met een gids op weg naar de markt van Valladolid. De gids legt je alles uit over de lokale voedingsgewoonten en de vele exotische fruit- en groentesoorten. En dan weer de fiets op op weg naar een lokale hacienda waar je via een touw een sprong kunt nemen in een cenote (een grot met water). Daarna bezoek je nog een schitterende azuurblauwe cenote en rijd je weer verder om te lunchen. Of beter gezegd om zelf te koken bij een lokale Mayafamilie. De Maya’s leren jullie hoe je zelf tortilla’s maakt en je ziet hoe de Maya’s vandaag de dag nog leven zoals honderden jaren geleden. Terug in het hotel rond 16 uur.

Dag 3: Flamingo’s spotten, een modderbad nemen en de Mayaruïnes van Ek Balam beklimmen
Valladolid  •  Rio Lagartos  •  Las Coloradas  •  Ek Balam (B, L)
Goeiemorgen! Door de jetlag zijn jullie wellicht vroeg wakker. Daarom word je al rond half acht in het hotel opgehaald voor een uitstap naar één van de mooiste natuurreservaten in Mexico: Ria Lagartos. Het natuurreservaat ligt op zo´n honderd kilometer van Valladolid, maar de wegen zijn goed en het vervoer optimaal. Op anderhalf uur rijden, ben je er. Van aan de steiger stap je over in een motorbootje dat jullie bijna drie uur lang de pracht en praal van dit natuurgebied zal tonen. Verrekijker in de aanslag ga je samen met de bootsman en de gids op zoek naar lepelaars, pelikanen, arenden en ibissen, naar krokodillen en degenkrabben en naar de grootste flamingo’s ter wereld die de horizon vaak mooi roze kleuren.
Ben je daarna klaar voor het modderbad van de Maya’s? Insmeren met de mineralenmodder en even laten intrekken. Je mag zelfs zo de boot weer op. Om de modder dan verderop in de rivier weer af te spoelen. Je huid zal nadien hemels aanvoelen. Heb je na de lunch zin om nog meer te bezoeken dan kun je naar de mooie pink lagoon in het kleine vissersdorpje Las Coloradas en met een lokale Mayagids op stap in Ek Balam, een typische Mayasite met een prachtige piramide die je zelf mag beklimmen. Alleen voor durvers, want de trappen zijn behoorlijk steil! Wil je liever iets anders dan Ek Balam, dan kun je ook gaan zwemmen in een cenote. Normaliter kom je dan terug in het hotel rond half zes.

Dag 4: Avontuur in cenotes, een kookworkshop, een candle light diner of op zoek gaan naar hangende boa’s
Valladolid  (B)
Vandaag zijn jullie vrij. Ben je toch vroeg uit de veren dan is een bezoek aan het Casa de las Venados misschien een leuk idee. Het is een typisch Mexicaans huis dat volgestouwd werd met meer dan drieduizend (!) oude en nieuwe Mexicaanse kunstwerken van over heel Mexico. Een klein museumpje optionele activiteiten boeken. Wil je hier liever een dagje chillen, dan kan dat natuurlijk ook. Of er is keuze uit een aantal optionele activiteiten: avontuur in cenotes, een kookworkshop, een candle light diner in een cenote,..

Dag 5: Op ontdekking bij Chichen Itza!
Valladolid  •  Chichen Itza  • Izamal • Santa Elena (B, L)
Vandaag een hoogtepunt op het programma: bezoek aan één van de zeven wereldwonderen: de prachtige Mayasite Chichen Itza! Blikvangers zijn de piramide van Kukulcan, de tempel van de krijgers, El Caracol, Het observatorium en Het grote ballenspel. En vind je ook de vele leguanen die zich tussen de ruïnes verstoppen? Na het bezoek aan Chichen Itza maak je een welkome, frisse duik in een cenote die wordt beheerd door een lokale Mayavrouwengemeenschap. De vrouwen uit deze gemeenschap maken voor jullie ook de lunch klaar. In de namiddag rijd je verder naar het koloniale, gele stadje Izamal. En naar Santa Elena.

Dag 6: Op stap in de Mayastad Uxmal
Santa Elena  •  Uxmal  •  Calcehtok  •  Becal   •  Campeche (B)
Uxmal is een Mayastad die haar hoogtepunt kende rond 800 na Christus. De site werd gebouwd in Puuc-stijl, een verwijzing naar de Puuc-heuvels in deze streek en naar hun kenmerkende bouwstijl. Omdat de grond in deze streek nogal poreus is en er daardoor geen rivieren of meren waren, ontwikkelden de Puuc-Maya’s een ingenieuze methode om het ondergrondse water eruit te halen en het op te slaan in handgemaakte putten. De Puuc-stijl is zeer harmonisch en herkenbaar aan de mozaïekgevels, het gevernist metselwerk, de kleine reliëfzuilen en de Chaac-maskers met haakneuzen op de voorgevel en hoeken van gebouwen. Kunnen jullie ze vinden? En de regengod Chaac die in dit land met weinig regen en zonder rivieren een belangrijke godheid was? Ook zin in een beetje avontuur, dan kunnen liefhebbers van grotten kunnen in Calcehtok (via een steile, rechte trap) afdalen om de talloze prachtige stalactieten en stalagmieten te zien die Yucatan rijk is. Als je er met een lamp op schijnt, zorgen de mineralen die erop zitten voor prachtige beelden. Op de bodem van de grot is volop vegetatie en groeien zelfs bomen, terwijl het licht in bundels de grot binnenkomt. Ga je dieper de grot in dan verdwijnt de vegetatie in deze Jurrassic-Parkachtige wereld en kan de gids je misschien nog oude Mayapotscherven laten zien. Je kunt samen met de gids bespreken of je graag door de kleine tunnels gaat of niet. Wil je graag vol modder zitten? Avontuur gegarandeerd! De meeste grotgidsen spreken alleen Spaans.
Daarna rijden jullie verder naar Becal en Campeche.

Dag 7: Naar Palenque en Vallescondido
Campeche  •  Palenque   •  Cascadas Roberto Barrios  •  Vallescondido (B)      
Vandaag trek je verder zuidwaarts en verruil je de staat Campeche voor de staat Chiapas, één van de meest diverse natuurgebieden in de wereld: groene velden en mangroves, naaldbossen en jungles maar uiteraard ook Maya’s en echte Indianenstammen. Bezoek onderweg zeker de watervallen van Roberto Barrios.

Dag 8: Bezoek aan Yaxchilan en raften!
Vallescondido  •   Yaxchilan  •   Lacanja (B, L, D)
Vandaag wordt alvast een leuk dagje: een combinatie van raften, roeien en archeologische sites! Eerste stop is Yaxchilan. Daarna staat Lacanja op het programma waar je instructies krijgt voor jullie het water op gaan om te raften. Het eerste deel (± 1 uur) van de rivier is een opeenvolging van kleine watervalletjes met een hoogte van minder dan 1 tot 2,5 meter. Aansluitend roei je nog een uur. Dan volgt een wandeling van zo´n 15 minuten tot de archeologische site Lacanja. Ook nog op het programma: de watervallen van Moctuniha waar je kunt zwemmen. Daarna wacht nog een wandeltochtje van ongeveer 45 minuten naar de startplaats van de tweedaagse.

Dag 9: Bezoek Bonampak en de archeologische site van Palenque
Lacanja  •   Bonampak  •   Palenque (B)
Zin om na het ontbijt weer op avontuur te gaan? Dan is de archeologische site van Bonampak een aanrader. De stad werd lange tijd geregeerd door de dynastie van Yat-Balam, de eerste koning van de stad waar men weet van heeft. Hij stichtte zijn dynastie rond het jaar 320 en de stad werd pas zo’n vijfhonderd jaar later verlaten. Daarna staat Palenque op het programma. Palenque is de grootste Mayastad in de jungle. De site wordt beschouwd als één van de mooiste en best bewaarde oude Mayasteden van Mexico. Archeologisch onderzoek zou aangetoond hebben dat Palenque bewoond was tot het jaar 800 na Christus. Hoewel het niet de grootste site is, is het wel één van de meest bijzondere. Dat komt door de ligging in de jungle, maar ook vanwege het feit dat hier bijvoorbeeld heel veel inscripties en Maya-hiërogliefen gevonden en ontcijferd zijn. De belangrijkste gebouwen en piramides zijn al lang geleden opgegraven en trekken de meeste bezoekers. Als je wat verder van de bekende gebouwen afdwaalt, wordt het veel rustiger en heb je een grote kans om toekans of zelfs apen te zien. Geniet van deze wondere setting!

Dag 10: Naar de watervallen van Agua Azul
Palenque  •   San Cristobal de las Casas (B)
De watervallen van Agua Azul zijn prachtig azuurblauw. Helaas ben je hier niet alleen omdat iedereen dit natuurschoon wil bewonderen. Trek je van de drukte niet veel aan en probeer wat verder omhoog te lopen. Daar kun je via stenen in het water zelf de oversteek maken. Soms wordt er ook aangeboden om je tegen betaling met een vlotje naar de overkant te brengen. Dat is dus zeker niet nodig, tenzij je dat leuk vindt natuurlijk. De natuur is hier in ieder geval prachtig en het water kleurt alle tinten blauw en groen. Als je zin hebt, kun je hier ook zwemmen! Daarna rijd je verder naar San Cristobal de las Casas.

Dag 11: Begeleide wandeltocht bij de Indianen in Zinacantan en San Juan Chamula
San Cristobal de las Casas (B, L)
San Cristóbal de las Casas is de meest bekoorlijke stad van Chiapas. Je vindt er niet alleen kleurrijke huisjes, smalle geplaveide straatjes en gezellige pleintjes, maar ook een springlevende Mayaleefstijl. Op elke hoek van de straat zie je weer een andere gezichtskleur en kledingstijl. Maar om helemaal kennis te maken met de Indiaanse leefgemeenschap is een bezoek aan de Indianendorpen een absolute must. San Juan de Chamula bijvoorbeeld waar aan de niet-alledaagse kerk een wonderlijke vermenging is ontstaan tussen het katholieke en inheemse geloof. De kerk is gevuld met honderden flesjes frisdrank. Waarom precies, dat ontdek je ter plaatse. Daarna wandel je verder naar Zinacantan waar je aanschuift voor een lokale lunch en waar je ziet hoe de lokale klederdracht (verschillend in elk dorp) gemaakt wordt.

Dag 12: Genieten van de natuur in de kloof van Sumidero
San Cristobal de las Casas (B)
Maak je klaar voor een nieuw stukje natuurpracht in de El Canon del Sumidero, een kloof in het dal van de Gijalva, de langste rivier in het zuidoosten van Mexico. De kloof is ontstaan door een geologische breuk in het Pleistoceen en is werkelijk een prachtig natuurfenomeen. Op sommige plaatsen word je omringd door kliffen van wel duizend meter hoog! Heb je daarna nog zin om een bezoek te brengen aan de stad Chiapa de Corzo, dan kan dat uiteraard ook.

Dag 13: Naar de watervallen van Misol Ha en Palenque
San Cristobal de las Casas  •   Misol Ha  •  Palenque (B)
Vandaag een lange reisdag! Maak er gebruik van om even rustig bij te komen in de auto en geef je ogen goed de kost. Als je wil, kun je tussendoor stoppen bij de watervallen van Misol Ha.

Dag 14: Naar de lagune van Bacalar
Palenque  •   Bacalar (B)
De lagune van Bacalar wordt ook wel de lagune van de zeven kleuren genoemd. Ze is 42 km lang 2 km breed. Het is een prachtige setting om nog lang van na te genieten! Je kunt hier ook kajakken. Kajaks en paddle boards zijn ter beschikking in het hotel.

Dag 15: Zeilen op het meer van Bacalar
Bacalar (B)
De leukste manier om van laguna Bacalar te genieten, is vanaf het water. Gisteren kon dat al vanop een kajak. Vandaag kun je dat doen vanop een catamaran! Met voldoende wind vlieg je letterlijk over het meer en dat geeft een geweldig gevoel. Onderweg stop je bij verschillende eilandjes om een duik te nemen in het heldere water en de omgeving extra goed op je in te laten werken. Ook ga je even voor anker bij cenote negro, oftewel: de zwarte cenote. Deze cenote doet zijn naam zeker eer aan, omdat het water door de diepte van de cenote haast zwart van kleur is. Wanneer je er met de catamaran voor anker gaat, kun je met een snorkelset langs de rand van de cenote zwemmen. Je ziet er een steile rotswand met daarnaast helemaal niets: de cenote is maar liefst 100 meter diep.

Dag 16: Slingerapen in de jungle
Bacalar  •  Coba  •  Punta Laguna  •  Holbox (B, L)
Cobá is een oude Mayastad midden in de jungle. Het is de langst verborgen Mayastad van Mexico tot nu toe. Deze voormalige ceremonieplaats werd pas in de jaren zeventig ontdekt. Coba ligt tussen twee grote meren, die door wilde dieren gebruikt worden als drinkplaatsen. De site bestaat uit een piramide (van 128 treden!) en een aantal lage gebouwen. Bovenop de piramide heb je een fantastisch uitzicht op de andere gebrouwen en het oerwoud. Omdat sommige gebouwen wat veraf liggen, rijd je er met de fiets naartoe. Tijdens één van de stops maak je ook kennis met de Mayakalender. Na een verfrissende duik in het kristalhelder water van de cenote in de buurt van Coba en een verkwikkende lunch trek je dan in de namiddag de jungle van het natuurreservaat Otoch Ma’ax Yetel Kooh in. Het natuurreservaat ligt op ongeveer twintig kilometer rijden van Coba en betekent letterlijk: huis van de slingerapen en panters. In de namiddag is de kans groot dat je vooral slingerapen tegenkomt. De lokale gids is in elk geval zeer bedreven in het lokaliseren ervan. Als je zin hebt, kun je hier een rappel doen en ziplinen. Daarna rijd je verder richting Mexicaanse kust! Isla Holbox is een paradijsje met parelwitte stranden, wuivende palmbomen, de zee in 50 tinten blauw en groen én pelikanen die de zee induiken en chillen op de vissersbootjes. In het hoogseizoen kan het er druk zijn, maar er zijn nog altijd strandjes te vinden die je amper moet delen. Ga chillen in één van de iconische hangmatten, verken het eiland met de fiets of huur een golfkarretje, ga op zoek naar street art, ga zeesterren spotten bij Punta Mosquito, boek een drie eilanden tour en geniet van prachtige zonsondergangen!

Dag 17 – 18: Chillen aan het strand!
Holbox (B)
Heerlijk genieten van dolce farniente aan het strand. Wil je nog activiteiten doen, dan is er op Holbox vanalles (zie tips) mogelijk. Informeer ter plaatse! Van begin juli tot half augustus kun je op Holbox ook zwemmen met walvishaaien. Omdat we met De Dansende Kameel ethisch en duurzaam reizen heel belangrijk vinden, bieden we de tours zelf niet meer aan. Het staat jullie uiteraard vrij om zelf te informeren naar de mogelijkheden.

Dag 19: Terug naar huis
Holbox  •  Cancun (B)
Vandaag eindigt jullie reis in Mexico. Fijne terugvlucht!

Dag 20: Welkom thuis
Brussel
Aankomst in Brussel. Welkom thuis!

Richtprijs Mayaroute
Op basis van 2 kamers:                                                  € 2.950 pp.*
Meerprijs voor route met chauffeur: op aanvraag.
Luxe accommodaties op aanvraag!
* Dit is een richtprijs. Heb je een ander budget in gedachten, dan kunnen we daar zeker rond werken. Kiezen voor andere accommodaties en/of familiekamers ipv twee kamers kan een optie zijn. Luxe accommodaties zijn uiteraard ook mogelijk. Alles is bespreekbaar!

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen
Alle activiteiten zoals beschreven, tenzij optioneel
Maaltijden zoals beschreven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)

Wat is niet inbegrepen?
De internationale vlucht
De andere maaltijden en de dranken
Fooien
De toegangsprijzen tot de sites (o.a Chichen Itza, Uxmal…)
De activiteiten die als optioneel worden beschreven:

Goed om te weten
* Voor deze reis heeft elke reiziger een internationale reispas nodig
* Geen inentingen verplicht. Vaccinatie tegen Hepatitis A en DTP wordt soms aangeraden.
* Er is een beperkt malariarisico op deze route. Neem contact op met je huisarts voor meer info.