kasbah-icoon kasbahroute-tekst
Van Marrakech tot de woestijn
13 dagen

kasbah-icoon Slangenbezweerders en acrobaten bij Jema El Fna
kasbah-icoon Een koninklijke paardenkoets in Marrakech
kasbah-icoon Babouches, lampen, potjes, kruiden of tapijten in de medina
kasbah-icoon Het boerderijleven aan de voet van de Atlas
kasbah-icoon Intrigerende kasbah’s
kasbah-icoon Met ezeltjes door de Dadesvallei
kasbah-icoon Op de hoge poten van … een dromedaris
kasbah-icoon Mysterieuze hennatattoos en Arabische woordjes
kasbah-icoon Kampvuur in de woestijn
kasbah-icoon Chillen aan de Marokkaanse kust

In-het-kort-oranje
Route: Marrakech (2) • Ait Ben Haddou (1) • Zagora (1) • Mhamid (1) • Skoura (2) • Takerkoust (3) • Essaouira (2)

Duur: 13 dagen. Aanpassingen of uitbreiding in Essaouira zijn mogelijk.

Voor wie: Voor gezinnen met kinderen en tieners.

Moeilijkheidsgraad: Intensief omdat het een echte rondreis is, maar heel erg de moeite.

Accommodatie: Gezellige, sfeervolle en kleinschalige accommodatie met veel afwisseling: een riad, een kasbah, een woestijnhotel, een tent in de
woestijn en een boerderij. Overal een zwembad, behalve in Marrakech.

Ideale reisperiode: Paasvakantie. In de zomervakantie is het te warm voor deze route.

Richtprijs: € 1.475 pp.

“Kun je op reis in de paasvakantie? En heb je tijd genoeg? Kies dan zonder twijfel voor de Kasbahroute. Het is een prachtige rondreis met veel variatie. En slapen in de woestijn is een onvergetelijk hoogtepunt.”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Aankomst in Marrakech
Brussel • Marrakech (D)
Welkom in Marokko! Al bij het openklappen van de deuren van het vliegtuig word je overvallen door allerhande indrukken: de geur, de warmte, de vochtigheid, de geluiden… Snuif ze op tot in het diepst van je vezels. Na het ophalen van de bagage word je opgewacht door de chauffeur van de riad waar jullie verblijven. Omdat de riad verborgen ligt in één van de kleine straatjes ga je ook een stukje te voet verder. De bagage kan vervoerd worden met een trolley als je dat wil. Bij aankomst word je verwelkomd met een eerste glaasje muntthee. Neem je intrek in de kamers, ga eens rond snuisteren in alle hoekjes en kantjes van de riad en vergeet zeker het dakterras niet. Als je zin hebt, kun je meteen een eerste glimp gaan opvangen van het Jema El Fnaplein. In de vroege namiddag is het er relatief rustig. Vanaf 17 uur wachten slangenbezweerders, acrobaten en waarzeggers vol ongeduld op jullie.

Dag 2: Op stap in de Medina
Marrakech (B)
Word langzaam wakker, geniet van jullie eerste Marokkaanse ontbijt en praat nog even na bij een glaasje muntthee. Om 10 u word je opgehaald door de gids voor een privé-rondleiding door de souks: kleine smalle overdekte straatjes vol winkeltjes met stoffen, babouches, lampen, potjes, kruiden of tapijten. Je zult ogen en oren te kort komen. Stap zeker ook binnen in de wondermooie Medersa waar je alles te weten komt over deze Koranschool die in de veertiende eeuw werd opgericht. Misschien kun je ook even binnen gluren in een Marokkaans klasje of piepen hoe de Marokkaanse bakker brood bakt. Voor de lunch zijn jullie vrij. Er zijn genoeg leuke plekjes en ook de gids heeft zeker een paar aanraders. In de namiddag worden jullie dan als echte koningen in een paardenkoets rondgereden in Marrakech. Belangrijke halte: le jardin Majorelle. Een paradijselijke oase met een indrukwekkende plantencollectie. Naast de sfeervolle waterbekkens vol vissen en waterschildpadjes zijn er tal van cactussen, bamboes, waterlelies, citroenbomen en palmen te zien. En helemaal achteraan bevindt zich een prachtige koningsblauwe villa die ooit in handen was van Yves Saint Laurent. Laat je na het bezoek afzetten aan het Jema El Fnaplein en ga vanavond eten in één van de vele restaurantjes die uitkijken op het plein.

Dag 3: Naar de sprookjesachtige kasbah van Ait Ben Haddou
Marrakech • Ait Ben Haddou (B, L, D)
Tijd om Marrakech te verlaten en door te rijden naar het Atlasgebergte. Een paar uurtjes rijden maar, maar meteen een wereld van verschil. Van het drukke Marrakech, naar het landelijke Marokko. Onderweg voorzien we een picknick zodat jullie optimaal van het landschap kunnen genieten. Check daarna in in het mooie hotel in Ait Ben Haddou, geniet van het prachtige uitzicht op de oude kasbah en neem misschien een duik in het verfrissende zwembad. Als jullie er klaar voor zijn, kun je ook de kasbah bezoeken. Stap het riviertje over en spring over de zandzakjes die daar zijn aangelegd. Marokkaanse jongens geven je tegen een kleine fooi graag een hand. Vrij bizar om te geloven dat dit ooit een echte stad is geweest. De Kasbah lijkt op een spookstad maar toch wonen er nog een paar families. Als je geluk hebt, word je binnen geroepen door een Berbervrouw die je in haar superkleine – maar volgens onze jongens heel gezellig stulpje – verse thee voorschotelt. Klim daarna gezapig verder tot aan de top van de Kasbah en vergeet niet om van het weidse uitzicht te genieten. Leuk detail: de Kasbah van Aït Ben Haddou is gebruikt als decor voor grote films als Lawrence of Arabia, Jesus of Nazareth, Gladiator,… ‘s Avonds is er in het hotel ook een heerlijk menu voorzien.

Dag 4: Verstoppertje spelen in de beroemde filmstudio’s van Ouarzazate
Ait Ben Haddou • Ouarzazate • Zagora (B, D)
Na het ontbijt rijd je in één uur door naar Ouarzazate, het Hollywood van Marokko. Met een gids kun je op verkenning in de oude filmstudio’s waar Gladiator, Kundun, Jerusalem en Cleopatra van Asterix & Obelix zijn ingeblikt. Toch wel leuk voor de kinderen om te zien ‘fake’ film is. ‘s Middags kun je thee drinken in het befaamde theesalon op de grote markt van Ouarzazate, Chez Habous, en lekkere Marokkaanse zoetigheden eten met meer dan een Franse toets. Vandaaruit rijd je verder naar Zagora. Onderweg kun je nog even stoppen aan de verlaten stad Taourirt, maar als je tegen dan al genoeg kasbah’s hebt gezien, kun je ook gewoon doorrijden. Aan jullie de keuze. Neem in Zagora je intrek in het hotel en spring misschien nog even in het zwembad. ‘s Avonds is het diner inbegrepen.

Dag 5: Op een dromedaris door de woestijn en slapen onder de sterrenhemel
Zagora • woestijn (B, D)
Vandaag zijn jullie vrij tot 15 u. Dan vertrekken jullie met de kamelenmannen naar Ouled Driss (ongeveer 1,5 uur rijden). Aan de rand van de Sahara liggen de dromedarissen geduldig op jullie te wachten. Elk kind krijgt een eigen dromedaris, de allerkleinsten kunnen eventueel voorop bij de ouders. Geniet alvast van het wiebel wiegel waggel en van de uitgestrektheid van de duinen. Na 1,5 tot 2 uur slenteren, kom je aan bij een tentenkamp. Leg alvast jullie slaapspullen klaar, dan hoef je die niet meer te zoeken in het donker. En geniet van de muntthee en van de prachtige gloed van de zonsondergang. Ondertussen maken de dromedarisjongens een heuse maaltijd voor jullie klaar. Na het eten zorgen ze nog voor een andere verrassing: liedjes zingen bij het kampvuur! Daarna is het tijd om je tent op te zoeken. Is het mooi weer en niet te koud, dan kun je je matras ook buiten leggen en slapen onder die prachtige sterrenhemel. Diner en ontbijt zijn bij deze woestijnbivak inbegrepen.

Dag 6: Genieten van de zonsopgang in de woestijn
Woestijn • Zagora • Skoura (B, D)
Ben je dapper genoeg om vroeg op te staan? De zonsopgang in de woestijn loont beslist de moeite, maar geen erg als je dat niet ziet zitten. Word rustig wakker met een glaasje muntthee en geniet van de stilte. Als je geluk hebt, zie je misschien een woestijnvosje voorbijschieten. Zodra de zon aan de hemel staat, wordt het ook een stuk warmer. Het ontbijt zal alvast smaken. Daarna is het weer tijd voor je vrienden-dromedarissen die jullie in 1,5 uur tot bij de auto brengen. Tegen de middag ben je opnieuw in het hotel in Zagora waar je je bagage kunt ophalen. Vandaar uit rijd je met een 4×4 verder tot in Skoura. Lunchen kan onderweg. ‘s Avonds komt iemand naar het hotel om jullie te voorzien van echte Marokkaanse hennatattoos! Diner is inbegrepen.

Dag 7: Trekking door de prachtige Dadesvallei
Skoura • Dades (B, L, D)
Na het ontbijt is het slechts een half uurtje rijden tot aan de Dadéskloof. Een lokale gids zal jullie begeleiden bij de minitrek. Geniet onderweg van het prachtige uitzicht van de valleien. Roodkleurige rotsformaties, felgroene oases, dorpen in dezelfde tinten als de natuurlijke stenen. Op veel plaatsen heeft de tijd stilgestaan. Smul onderweg van de picknick die ze in het hotel hebben klaargemaakt. In de namiddag zijn jullie vrij om te genieten van het zwembad of de woestijnomgeving.

Dag 8: Naar de boerderij van Takerkoust
Dades • Takerkoust (B, L, D)
Vandaag staat een lange rit van ongeveer 450 kilometer op het programma. Na het ontbijt vertrek je immers naar Takerkoust, een dorpje in het Atlasgebergte op anderhalf uur van Marrakech. Geniet vooral van het steeds veranderende berglandschap en alle schakeringen groen en rood. In Takerkoust verblijf je op een echte boerderij van Belgische eigenaars. Met honden, katten, kippen, eenden, koeien, ezels maar ook citroen– en granaatappelbomen en heel veel groen. Je slaapt in afzonderlijke kleine huisjes die opgebouwd zijn uit traditionele materialen. De eigenaars en hun personeel doen er alles aan om jullie verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.

Dag 9: Marokkaans koken en Arabisch schrijven
Takerkoust (B, L, D)
Je hebt ondertussen kennisgemaakt met de heerlijke Berberkeuken. Hoog tijd om zelf de Marokkaanse kookkunsten onder de knie te krijgen. Ontbijtpannenkoekjes maken, muntthee leren zetten of liever een echte tajine? In de namiddag zijn jullie vrij. Wil je een beetje relaxen aan het zwembad, feel free. Trek je er liever op uit, dan kun je in het hotel een wandelexcursie boeken naar het meer van Jnanat Tabouhit. Voor het diner komt nog iemand langs om jullie wegwijs te maken in het Arabisch schrift. De kinderen (en jijzelf?) leren hun naam schrijven in het Arabisch. Er is alvast plaats voorzien in het reisdagboek dat we de kinderen meegeven. Schuif daarna aan voor een lekker diner.

Dag 10: Met ezeltjes op stap
Takerkoust (B, L, D)
Word langzaam wakker, geniet van het Marokkaanse ontbijt en praat nog even na bij een kopje koffie of thee. Daarna is het tijd om jullie voor te bereiden op een ezeltrekking door de bergen van de Atlas. Zoveel schakeringen rood, zoveel tinten groen, palmbomen en beekjes, citroen– en olijfbomen. Geniet ook van de picknick die ze in het hotel voor jullie klaargemaakt hebben. Het kan gebeuren dat kinderen in de dorpjes die je passeert om dirhams, pennen of snoep vragen. We raden sterk aan om daar niet op in te gaan, omdat het bedelen in de hand werkt. Na de ezeltrekking zijn jullie vrij. In de late namiddag of tegen de avond worden jullie allemaal verwacht voor een schrobbeurt in de hammam. Diner ‘s avonds op de boerderij.

Dag 11: Een strandwandeling aan de Marokkaanse kust
Takerkoust • Essaouira (B)
Valiezen pakken en klaarmaken voor de volgende halte: Essaouira. In een viertal uurtjes rijden, sta je aan de Marokkaanse kust. In dit knusse vissersplaatsje vind je in de ommuurde medina witte huizen met blauwe luiken. Je kunt hier eindeloos dwalen door de levendige souks en de kronkelende straten en smalle steegjes. Essaouira is een thuishaven voor vrolijke muzikanten en creatieve kunstenaars die hier hun winkel hebben. Visliefhebbers kunnen genieten van verse vis uit de zee. Vanaf hier zijn jullie vrij. Er is in ieder geval keuze genoeg: een wandeling maken door het stadje, door de vissershaven, de souks of de Joodse wijk. Eten op het strand? Zonnen op het strand? Shoppen? Een ijsje eten bij Gelateria Dolce Freddo? Nog een ritje op een dromedaris op het strand? Een initiatie golfsurfen? Een massage? Aan jullie de keuze..

Dag 12: Vrij genieten in Essaouira
Essaouira (B)
Als je de monumentale stadspoorten Bab Sbâa, Bab Marrakech of Bab Doukhala doorgaat, kom je terecht tussen vrolijke en bezige mensen. Auto’s zul je hier niet zien. Alles wordt getransporteerd door ezelskarren of muildieren. Wat opvalt, zijn de witgekalkte muren, de blauwe deuren en gele raamkozijnen. Dankzij de rechtlijnige hoofdstraten kun je je vrij goed oriënteren en ook als je enigszins verdwaalt, kom je al snel weer uit op één van de hoofdstraten. Meer dan de moeite waard is de markt waar handelaars onder de arcaden hun groenten en specerijen uitstallen, de slagerijen, maar vooral de vismarkt (verzamelplaats voor de grootste kattenkolonie), de kruidenmarkt en de graanmarkt, waar elke namiddag vanaf 16 uur tweedehands goederen met opbod verkocht worden. Als je aan het einde van de rue Lallouj rechts afslaat naar de Scala, kom je een rij kanonnen tegen die op de zee gericht zijn. Je kunt er lekker uitwaaien. Al slenterend kom je automatisch uit op het Moulay Hassan-plein, waar je op het terras van een café kunt uitrusten en genieten van een glaasje muntthee. Een stukje verder, door de ‘Porte de la Marine’, kom je in de haven waar vissersboten nog op traditionele wijze gebouwd worden. Visliefhebber? Breng dan zeker een bezoek aan de vishal. Overal prijzen vissers hun verse vangst aan. En je kunt er ook proeven aan tal van eetkraampjes. Het strand zelf is breed en eindeloos. ‘s Morgens zie je er hardlopers en ‘s middags komen er hele families en wordt er volleybal gespeeld. De branding van Essaouira is een paradijs voor surfers, die dankzij de constante en felle wind er hun hart kunnen ophalen. Er zijn genoeg mogelijkheden om het ook zelf eens te proberen.

Dag 13: Terug naar huis
Essaouira • Marrakech • Brussel (B)
Transfer vanuit de riad in Essaouira naar de luchthaven van Marrakech. Daar wacht het vliegtuig om jullie terug naar België te brengen.

* Wijzigingen in de volgorde van het programma zijn mogelijk naargelang de periode en de beschikbaarheid van de hotels. Alle vermelde activiteiten worden dus in alle programma’s opgenomen, maar soms op een ander moment of een andere locatie.

Richtprijs Kasbahroute
€ 1.475 pp.

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen
Maaltijden zoals aangegeven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Alle transfers zoals beschreven
Alle activiteiten zoals beschreven

• Bezoek aan de medina van Marrakech met gids (halve dag)
• Rondrit met paardenkoets (3 uur)
• Bezoek Jardin Majorelle
• Filmstudio’s Ouarzazate
• Dromedaristrek in de woestijn
• Tentenkamp in de woestijn
• Hennatattoos
• Minitrek Dadeskloof
• Kookworkshop + lunch
• Arabisch schrijven
• Bezoek aan de hammam
• Strandwandeling Essaouira

Wat is niet inbegrepen?
De vlucht
De dranken en de overige maaltijden
Excursies die als optioneel worden aangegeven
Fooien

Goed om te weten
* Voor deze reis heeft elke reiziger een internationale reispas nodig.
* Er zijn geen inentingen verplicht. Vaccinatie tegen Hepatitis A en DTP wordt soms aangeraden. Meer info bij je huisarts.