flamingo-icoonflamingoroute-tekst
Paradijselijk Yucatan met kinderen
14 dagen

flamingo-icoon Flamingo’s, lepelaars en pelikanen spotten
flamingo-icoon De Mayasite van Ek Balam beklimmen
flamingo-icoon Zelf een piñata maken
flamingo-icoon Op bezoek gaan bij de Maya’s en tortilla’s bakken
flamingo-icoon Zwemmen in eeuwenoude cenotes
flamingo-icoon Op verkenning gaan bij de Mayatempels van Chichen Itza
flamingo-icoon Met een paardenkoets rijden door de gele stad Izamal
flamingo-icoon Slingerapen spotten in de jungle
flamingo-icoon Snorkelen en zeeschildpadden ontdekken in een azuurblauwe zee

in-het-kort-rood
Route
: Valladolid (4) • Izamal (1) • Santa Elena (2) • Valladolid (1) • Holbox (4)
Duur: 14 dagen (incl. vluchtdagen). Uitbreiding mogelijk.
Voor wie: Alle leeftijden, ook geschikt voor jonge kinderen.
Accommodatie: Kleinschalige, sfeervolle hotels met veel couleur locale en bijna altijd een zwembad.
Vervoer: Privé-minivan.
Ideale reisperiode: Kerstvakantie, paasvakantie, zomervakantie. Verkort programma voor krokus- of herfstvakantie.
Richtprijs€ 2.855 pp.* (auto met chauffeur) en € 2.075* (Selfdrive)
Had je een ander budget in gedachten? Of wil je graag luxe hotels? Alles kan en alles is bespreekbaar. Voor de kerstvakantie: + € 275 pp.

“Alleen al omwille van die azuurblauwe zee en die schitterende Mayacultuur is dit een prachtig avontuur!
Onze kinderen spreken er nog van! Absoluut één van onze favorieten dus!”

Dagprogramma-tekst-beige
Dag 1: Welkom in Yucatan!
Brussel • Cancun • Valladolid
Welkom in Mexico! Het land van de Maya’s en de Azteken, van sombrero’s en tortilla’s, van pelikanen en flamingo’s, van tropische stranden en een azuurblauwe zee. Zodra je voet aan land zet, voel je de zalige warmte en snuif je de geur op die de volgende dagen deel uitmaakt van dit wondermooie avontuur. We werken voor deze route samen met een Belg die al meer dan tien jaar in Mexico woont en jullie de hele reis in de watten legt. Aangezien dit een privéreis is, kun je zeker het verloop van je reis of alle vragen die je hebt met hem of één van zijn collega’s bespreken. Je wordt met een naambordje opgewacht in de luchthaven van Cancun en met een comfortabele minivan naar Valladolid gebracht, het stadje van waaruit we de volgende dagen tal van activiteiten ondernemen. De tocht duurt ruim een uur maar is ideaal om je ogen al goed de kost te geven. Omdat veel vluchten pas ’s avonds aankomen, staat er deze dag niets meer op het programma. Maar wie wel nog tijd heeft, kan het koloniale stadje Valladolid bezoeken.

Dag 2: Flamingo’s spotten, een modderbad nemen en Mayaruïnes beklimmen
Valladolid • Rio Lagartos (B, L)
Goeiemorgen! Door de jetlag zijn jullie wellicht vroeg wakker. Daarom word je al vroeg in het hotel opgehaald voor een uitstap naar één van de mooiste natuurreservaten in Mexico: Ria Lagartos. Het natuurreservaat ligt op zo´n honderd kilometer van Valladolid, maar de wegen zijn goed en het vervoer optimaal. Op anderhalf uur rijden, ben je er. Van aan de steiger stap je over in een motorbootje dat jullie drie uur lang de pracht en praal van dit natuurgebied zal tonen. Verrekijker in de aanslag ga je samen met de bootsman en de gids op zoek naar lepelaars, pelikanen, arenden en ibissen, naar krokodillen en degenkrabben en, als je geluk hebt, naar de grootste kolonie flamingo’s ter wereld. Ben je daarna klaar voor het modderbad van de Maya’s? Insmeren met mineralenmodder en even laten intrekken. Je huid zal nadien hemels aanvoelen. Heb je na de lunch zin om nog meer te bezoeken dan kun je met een lokale Mayagids op stap in Ek Balam, een typische Mayasite met een prachtige piramide die je zelf mag beklimmen. Alleen voor durvers, want de trappen zijn behoorlijk steil!

Dag 3: Hoe maak ik een piñata?
Valladolid (B, L)
Als Mexicaanse kinderen jarig zijn, is er één belangrijke traditie: ze maken/krijgen een piñata. Dat is een met papier-maché bedekt voorwerp (vaak een dier of een ster) dat wordt opgevuld met snoepjes. De piñata wordt opgehangen en de kinderen mogen er geblinddoekt op slaan tot de piñata stuk is en de snoepjes naar beneden vallen. Vandaag leren we jullie hoe je zelf zo’n piñata kunt maken. Na het zingen van een Mexicaans verjaardagsliedje mogen jullie hem uiteraard ook zelf uitproberen en… de snoepjes opeten.

Dag 4: Op bezoek bij de Maya’s en tortilla’s leren maken
Valladolid (B, L)
Mexico is het land van de Maya’s, dat heb je de afgelopen dagen misschien al ontdekt op de site van Ek Balam en dat zul je de volgende dagen nog veel meer zien. De Maya’s zijn een Indianenstam die hun glorie kenden tussen 200 en 900 na Christus. Een echt rijk hebben ze nu niet meer. Maar er leven nog altijd 8 à 9 miljoen Maya’s, vooral in Mexico en buurland Guatemala. Vandaag mag je bij een Mayafamilie op bezoek. Maar eerst ga je langs op de markt van Valladolid. De gids legt je alles uit over de lokale voedingsgewoonten en de vele exotische fruit- en groentesoorten. Als je wil, kun je ook een zoektocht doen naar al die lekkere fruitsoorten en zelfs ook even proeven. Om even te verfrissen stoppen we daarna aan een lokale hacienda waar je via een touw in een cenote (een grot met water) kunt springen. Daarna bezoek je nog een schitterende azuurblauwe cenote en rijd je weer verder om te lunchen. Of beter gezegd om zelf te koken bij een lokale Mayafamilie. De Maya’s leren jullie hoe je zelf tortilla’s maakt en je ziet hoe de Maya’s vandaag de dag nog leven zoals honderden jaren geleden.

Dag 5: Op ontdekking bij Chichen Itza!
Valladolid • Chichen Itza • Izamal (B, L)
Vandaag een hoogtepunt op het programma! Bezoek aan één van de zeven wereldwonderen: de prachtige Mayasite Chichen Itza! Blikvangers zijn de piramide van Kukulcan, de tempel van de krijgers, El Caracol, Het Observatorium en Het grote ballenspel. En vind je ook de vele leguanen die zich tussen de ruïnes verstoppen? Na het bezoek aan Chichen Itza maak je een welkome, frisse duik in een cenote die wordt beheerd door een lokale Mayavrouwengemeenschap. De vrouwen uit deze gemeenschap maken voor jullie ook een lunch klaar. In de namiddag rijd je verder naar het koloniale, gele stadje Izamal.

Dag 6: Terug in de tijd in een authentieke haciënda en pottenbakken
Izamal • Santa Elena (B)
Al eens gehoord van een hacienda? Een hacienda is een landhuis op een boerderij waar meestal aan veeteelt werd of wordt gedaan. In Yuacatan vind je nog prachtige exemplaren waar je als bezoeker een stapje terugzet in de tijd en het leven op de boerderij in de negentiende eeuw met eigen ogen kunt aanschouwen. Vooral de productie van sisal (= een vezel die wordt gemaakt voor touwen, borstels, enz…) is heel interessant.  Daarna staat in Muna ook een workshop pottenbakken op het programma.

Dag 7: Op stap in de Mayastad Uxmal en naar het chocolademuseum
Santa Elena • Uxmal • Santa Elena (B, L)
Uxmal is een Mayastad die haar hoogtepunt kende rond 800 na Christus. De site werd gebouwd in Puuc-stijl, een verwijzing naar de Puuc-heuvels in deze streek en naar hun kenmerkende bouwstijl. Omdat de grond in deze streek nogal poreus is en er daardoor geen rivieren of meren waren, ontwikkelden de Puuc-Maya’s een ingenieuze methode om het ondergrondse water eruit te halen en het op te slaan in handgemaakte putten. De Puuc-stijl is zeer harmonisch en herkenbaar aan de mozaïekgevels, het gevernist metselwerk, de kleine reliëfzuilen en de Chaac-maskers met haakneuzen op de voorgevel en hoeken van gebouwen. Kunnen jullie ze vinden? En de regengod Chaac die in dit land met weinig regen en zonder rivieren een belangrijke godheid was?

Na het bezoek aan Uxmal kun je nog naar het chocolademuseum.

Dag 8: Via Merida terug naar Valladolid
Santa Elena • Merida • Valladolid (B)
Merida is een prachtige koloniale stad. Ideaal om een halve dag te vertoeven. Het kleurrijke en koloniale centrum is alvast een aanrader. Elke gevel een andere kleur. Het is een feest om door de straatjes te lopen, want Latijns-Amerikaanser ga je het niet krijgen. Met een beetje geluk zie je zelfs een oude Volkswagen Kever voorbij rijden.
Het centrale plein van Merida is de Plaza Grande, dat wordt omringd door tal van mooie gebouwen. Rondom het plein zijn terrassen waar je een aperitiefje kunt drinken en smakelijke quesadillas kunt eten. Vaak geven lokale dansgroepen in plaatselijke klederdracht een korte introductie van Mexicaanse folklore. Je kunt eventueel ook een bezoek brengen aan het Gran Museo del Mundo Maya. Geniet ervan! Daarna rijden jullie terug naar Valladolid.

Dag 9: Op zoek naar de piramide van Coba en slingerapen in de jungle
Valladolid  • Coba • Holbox (B)
Cobá is een oude Mayastad midden in de jungle. Het is de langst verborgen Mayastad van Mexico tot nu toe. Deze voormalige ceremonieplaats werd pas in de jaren zeventig ontdekt. Coba ligt tussen twee grote meren die door wilde dieren gebruikt worden als drinkplaats. De site bestaat uit een piramide (van 128 treden!) en een aantal lage gebouwen. Bovenop de piramide heb je een fantastisch uitzicht op het oerwoud en de andere gebouwen. Omdat sommige wat veraf liggen, rijd je er met de fiets naartoe. Tijdens één van de stops maak je ook kennis met de Mayakalender. Na een verfrissende duik in het kristalhelder water van de cenote in de buurt van Coba en een verkwikkende lunch trek je dan in de namiddag de jungle van het natuurreservaat Otoch Ma’ax Yetel Kooh in. Het natuurreservaat ligt op ongeveer twintig kilometer rijden van Coba en betekent letterlijk: huis van de slingerapen en panters. In de namiddag is de kans groot dat je vooral slingerapen tegenkomt. De lokale gids is in elk geval zeer bedreven in het lokaliseren ervan. Daarna rijd je verder naar de Mexicaanse kust!

Dag 10 – 11 – 12: Genieten op Holbox!
Holbox (B)
Tijd voor een vleugje dolce farniente aan de kust! Geniet van het eiland Holbox! Zon, zee, strand, snorkelen…

Dag 13: Terug naar huis
Holbox (B) • Cancun
Vandaag eindigt jullie reis in Mexico. Fijne terugvlucht! En welkom thuis!

Dag 14: Welkom thuis!
Brussel

Richtprijs
€ 2.855 pp.* (auto met chauffeur) of
€ 2.075 pp.* (selfdrive)
Had je een ander budget in gedachten? Of wil je graag luxe hotels? Alles kan en alles is bespreekbaar.
Voor de kerstvakantie: + € 275 pp. Reken voor een huurauto voor een prijs vanaf € 1.500, afhankelijk van het type auto.

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen in twee kamers
Maaltijden zoals beschreven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Engelstalige privé-chauffeur/tourleader
Gespecialiseerde gidsen op bijna alle sites (Chichen, Ek Balam, niet in Uxmal)
Privé-transport met airco
Tolwegen, benzine, transportverzekeringen
Alle activiteiten zoals beschreven:

• Naar het natuurreservaat Ria Lagartos varen
• Lepelaars, pelikanen, arenden en ibissen spotten
• Een Mayamodderbad nemen
• Op visitie in een Mayadorp
• Tortilla’s leren maken bij de Maya’s
• Chichen Itza verkennen
• Zwemmen in cenotes
• Sisal zien maken op een oude hacienda
• De piramide van Coba beklimmen
• Slingerapen en panters spotten in het natuurreservaat van Otoch Ma’ax Yetel Koo


Wat is niet inbegrepen?
De internationale vlucht
De andere maaltijden en de dranken
De toegangsprijzen van de sites (o.a Chichen Itza, Uxmal…)
Optionele activiteiten
Fooien

Goed om te weten
*
Voor deze reis heeft elke reiziger een internationale reispas nodig
* Geen inentingen verplicht. Vaccinatie tegen Hepatitis A en DTP wordt soms aangeraden.
* Er is geen malariarisico voor deze route. Neem contact op met je huisarts voor meer info.