De Baobabroute

Senegal doorkruist

15 dagen

Hoogtepunten

Baobab-icoon Slapen in Moorse tenten in de woestijn
Baobab-icoon Met een prauw en kajak in mangroves varen
Baobab-icoon Fietsen door het Afrikaanse platteland
Baobab-icoon Vlechtjes laten maken in je haar
Baobab-icoon Djembé leren spelen als een echte Senegalees
Baobab-icoon Drijven op het zoutmeer ‘Lac Rose’
Baobab-icoon Een vleugje Wolof leren
Baobab-icoon Koken als echte Senegalezen
Baobab-icoon Voetballen met de Senegalese jeugd

“Eindeloze vlaktes met typische baobabs, kleine dorpjes met ronde hutten, apen aan de kant van de weg, kuddes schapen, geiten en koeien, maar vooral eeuwig lachende en dansende mensen. Senegal zal je voor altijd bij blijven”

In het kort toon deze route op de kaart

Route

Dakar (2) · Saint-Louis (2) · Lompoul (1) · Toubacouta (3) · Djiffer (3) · Nianing (1) · Dakar (1)

Duur

15 dagen (vluchtdagen inbegrepen), 13 overnachtingen. Dit is een voorbeeldroute. Voor de herfst- of krokusvakantie passen we de route uiteraard aan.

Voor wie

Voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar.

Moeilijkheidsgraad

Gemakkelijk.

Accommodatie

Charmante en karaktervolle hotels met veel couleur locale. Luxe accomodaties kunnen ook, maar dan meer in het zuiden.

Vervoer

Privévervoer (aparte transfers), prauw.

Ideale reisperiode

Kerst-, krokus-, herfst- en paasvakantie

Richtprijs (Wat is inbegrepen?)

€ 1.925 pp.

Dagprogramma

1
dag 1

Naar Senegal

Brussel - Dakar

Vandaag is het eindelijk zo ver: jullie vertrekken op reis!  Maak het jullie gemakkelijk tijdens de lange vlucht: speel een spelletje, kijk naar een mooie film of probeer alvast een paar uurtjes te slapen. Ook de vlucht maakt alvast deel uit van het avontuur dat jullie samen gaan beleven.

2
dag 2

Leer de taal van de Senegalezen, bezoek het vissersdorpje Yoff, maak het nationale gerecht Djebu Jen

Dakar

Salaamaleikum, nangadef? Hallo, hoe gaat het? Geen betere manier om in contact te komen met de lokale bevolking dan je eventjes te verdiepen in de spreektaal van een groot deel (80 %) van de Senegalezen: het Wolof. Met een paar woordjes zul je immers al een heel eind komen. En de Senegalezen zullen super blij zijn met jullie inspanning! Daarna trek je naar het centrum van het traditionele vissersdorpje Yoff en naar de moskee op het strand. Maak kennis met jullie gastgezin en ga samen naar de markt om er de ingrediënten te kopen voor het klaarmaken van de nationale schotel ‘Djebu Jen’ (rijstschotel met vis). Daarna mag je je eigen creatie opeten. Smakelijk! Na de lunch zijn jullie vrij om te genieten van het zwembad en strand.

3
dag 3

Ile de Goree ontdekken

Dakar

Ile de Gorée of Goree Island is gelegen in een natuurlijke haven op slechts 4 kilometer van Dakar. Het is een klein eiland met een lange geschiedenis: Portugezen, Engelsen, Nederlanders en Fransen hebben allemaal oorlog gevoerd om het eiland te kunnen bezitten. Vanaf de 15e eeuw werd het eiland regelmatig bezocht door goud- en slavenhandelaars en werd het lange tijd gebruikt als slavendepot: honderdduizenden slaven werden van hieruit naar Amerika gebracht. In het ‘Maison des Esclaves’ en het historische museum krijg je een goed beeld van deze pijnlijke tijd in de geschiedenis.

Andere to do’s in Dakar: Breng een bezoek aan de populaire Sandagamarkt (waar je mooie en kleurrijke stoffen kunt vinden), de Kathedraal, het presidentieel paleis, en de ‘Place de l’indépendance’ waar de kamer van koophandel en het ministerie van buitenlandse zaken zich bevinden. Vandaaruit wandel je verder door naar de Kermelmarkt, waar verschillende soorten fruit, groenten en vis verkocht worden en waar je ook souvenirs kan kopen.
Optioneel kan je een initiatie golfsurfen volgen. Wie staat het eerst recht op zijn plank?
Bezoek aan het eiland Ngor, het meest westelijk punt van Afrika, net buiten de kust van Dakar. Dit eilandje is een trendy spot geworden en vooral een paradijs voor surfers. De beroemde artist Youssou ’n Dour heeft er een villa, net zoals France Galle en Peter Gabriel. Het eiland is erg ontspannen en rustig. Een prauw (traditionele vissersboot) brengt je van het vaste land naar het eiland. Wie wil, kan ook zwemmen tot aan het eiland. De lokale restaurantjes hebben verse vis, kreeft en gamba’s, gevangen door de lokale vissersmannen. Geniet ervan!

4
dag 4

Via het Roze Meer naar Saint Louis

Dakar - Saint-Louis

Na het ontbijt vertrek je richting Saint Louis. Eerste stop: Lac Retba, ook wel het Roze Meer genoemd, een zoutmeer dat gelegen is op 25 kilometer van de hoofdstad Dakar. De bizarre kleur, eigenlijk lijkt het meer vaak op een aardbeienmilkshake, wordt veroorzaakt door de hoge zoutconcentratie (op sommige plekken wel 40%!) waardoor het licht anders breekt en door de aanwezigheid van ‘dunaliella salina’ een organisme dat dol is op zout. Door die hoge zoutconcentratie is er bijna geen leven in het water mogelijk en blijf je, net zoals in de Dode Zee, gewoon drijven. Het meer is drie meter diep: anderhalve meter daarvan is zout en anderhalve meter is water. Als je zin hebt om even te proberen? De Senegalezen doen hier sinds de jaren ’70 ook zelf aan zoutwinning. Ze schrapen het mineraal van de bodem en brengen het in bootjes naar de kant waar ze het laten drogen in de zon. Ieder heeft zo zijn eigen zoutbergje met daarop een bordje met zijn naam.

Wel belangrijk om te weten: het meer ziet er niet altijd roze uit. De kleur is namelijk afhankelijk van het licht en de wind. Op dagen met sterke wind scheidt de dunaliella salina meer pigment uit, waardoor het meer een rodere kleur krijgt. Als het op die dagen regent, wordt het meer grijs en lijkt het op een gewoon meer. Daarna rijd je verder naar Saint-Louis, ook wel het Venetië van Afrika genoemd! Saint-Louis is een op een oase gelegen eiland dat je kunt bereiken via een 500 meter lange brug aan de grens met Mauritanië. Saint-Louis behoort sinds 2000 tot het Unesco Cultureel Werelderfgoed. Saint-Louis staat onder meer ook bekend als muziekstad met verschillende Jazz festivals. Vandaag bezoek je de stad met paard en kar en krijg je een goed  beeld van de koloniale periode en de grote handelsvennootschappen.

5
dag 5

Op dorpsbezoek

Saint-Louis

Geen betere manier dan helemaal ondergedompeld te worden in de Senegalese maatschappij dan het contact met de super gastvrije bevolking. Na het ontbijt vertrek je daarom richting een Peuls dorpje. De Fulbe Sire, ook wel Pheul genoemd, zijn al lang geen nomaden meer maar doen aan landbouw. Er zijn verschillende activiteiten mogelijk: samen met de vrouwen een typisch Senegalees gerecht klaarmaken… Of voor de mannen: de landbouwactiviteiten verkennen, het vee hoeden, …? Na de lunch wordt er een voetbalmatch georganiseerd samen met de kinderen van het dorp. Ambiance verzekerd!

6
dag 6

Op een kameel door de woestijn en slapen in een Moorse tent

Saint-Louis - Lompoul

Na een bezoek aan de haven trek je vandaag naar de woestijn van Lompoul. Het is een gebied van achttien kilometer waar oker gekleurde duinen een hoogte kunnen bereiken van 50 meter! Je kunt hier naar hartenlust ravotten en genieten van deze unieke setting. Ook op het programma: de woestijn verkennen op de rug van een …kameel! Om het duizend-en-één nachtgevoel te versterken eet en overnacht je in een Khaïmas-tentenkamp (Moorse tenten) in de woestijn. Geniet van de zonsondergang en van het dans- en muziekspektakel. Vergeet vooral niet om mee te doen!

7
dag 7

De grootste moskee van Senegal bezoeken en samen djembe spelen

Lompoul - Toubacouta

Na een betoverend stille nacht rijd je na het ontbijt richting Touba. In deze heilige stad bevindt zich de grootste moskee van Senegal, die jaarlijks door honderdduizenden bedevaartgangers bezocht wordt. Tijdens de Grand Magal, zo wordt die bedevaart genoemd,  wordt deze plaats bestormd door duizenden gelovigen en mag je nog van geluk spreken dat je de moskee te zien krijgt. Het is een indrukwekkend gezicht dat bedoeld is om de stichting van de Mouride-broederschap te herdenken en het graf van de stichter van de broederschap te kunnen aanraken. Na het bezoek rijd je verder door richting Kaolack voor de lunch. En daarna naar Toubacouta waar je in het dorp leert djembe spelen.

8
dag 8

Op zoek naar dieren in Fathala Park en bezoek aan een vogelslaapplaats

Toubacouta

Na het ontbijt vertrek je richting een reservaat gebied dat bestaat uit 6000 ha authentiek en beschermd Fathala bos in Senegal. Doorheen het wildpark beleef je een unieke ervaring. Het park herbergt een aantal diersoorten zoals: buffels, gazellen, vogels, everzwijnen, giraffen, neushoorns,… Na het middagmaal leer je vandaag ook nog de kneepjes van het djembé spelen. In de namiddag zijn we vrij om te genieten van het zwembad. Rond 18 uur vertrek je dan met een prauw richting de vogelslaapplaats, waar honderden vogels komen slapen. Alvast een spectaculair schouwspel.

9
dag 9

Vissen in Sokone

Toubacouta

Na het ontbijt vertrek je vandaag richting Sokone waar je een ontmoeting hebt met de ‘chef de village’. Je kunt er een voetbalmatch spelen met de kinderen, ‘des tresses Sénégalaises’ (Senegalese vlechtjes) laten maken of een schooltje bezoeken. Na de lunch wacht een visser jullie op en trek je de mangroves in.

10
dag 10

Naar Djiffer

Toubacouta - Djiffer

Na het ontbijt vertrek je met een prauw richting Djiffer. Picknicken kun je op één van de eilandjes, waar je rustig een plonsje kunnen nemen en genieten van de natuur. Als je geluk hebt, kun je nog dolfijnen tegenkomen. In Djiffer, breng je een bezoek aan het dorp en maak je kennis met de bakker, het schooltje, de vissers…

11
dag 11

Tussen baobabs en acacia's

Djiffer

Vandaag verkennen jullie de omgeving met een kajak en vaar je tussen de bolongs (de smalle tunnels onder de mangrovestruiken) door, omringd door prachtige vogels. Je gaat op pad met een kleine rugzak (met gerief voor 1 overnachting). Je gids  maakt je wegwijs in het ecosysteem, de bijzondere fauna van baobabs en acacia’s. Het avondmaal maken jullie samen met de gids. ’s Avonds wordt het gezellig rond een kampvuur en hoogst waarschijnlijk zal de djembé niet ontbreken. En misschien krijg je vandaag kans om een training worstelen te zien, dé nationale sport in Senegal. Zin om het zelf eens te proberen? Dit is je kans!

12
dag 12

Van het schelpeneiland naar de grootste baobab van Senegal

Djiffer - Nianing

Zin in nog meer couleur locale? Dan kun je vandaag naar Joal-Fadiouth, twee gemeenten die met elkaar verbonden zijn door een houten brug en een geheel vormen van drie schelpeneilanden. Die eilanden zijn eigenlijk gevormd door het eeuwenoude afval afkomstig van de schelpdierenvangst. De grond is daardoor wit en in fel zonlicht verblindend. Eén van de drie eilanden doet dienst als kerkhof. Negentig procent van het dorp is katholiek. Wat veel is, want in heel Senegal is maar vijf procent van de totale bevolking katholiek. Hier breng je in ieder geval ook een bezoek aan de grootste baobab van Senegal. Onderweg stop je ook aan de Liqeur de Warang, een likeurfabriekje waar je kunt proeven van lekker fruitlikeuren. Daarna rijd je verder naar het vissersdorpje Nianing.

13
dag 13

Naar Parc Bandia en terug naar huis

Nianing - Dakar

Na het ontbijt rijden jullie verder naar Parc de Bandia, waar jullie zebra`s, giraffen, apen en neushoorn spotten. Daarna vertrekken jullie richting de luchthaven. Babenenyoon, tot ziens, Senegal!

14
dag 14

Terug naar Brussel

Dakar - Brussel

Welkom thuis!

Wat is inbegrepen?

  • Alle overnachtingen
  • Alle maaltijden zoals aangegeven
  • Alle toegangsprijzen tijdens de tours
  • Engelstalige gidsen
  • Alle transfers zoals beschreven
  • Alle activiteiten zoals beschreven
    Initiatieles Wolof
    Workshop batikken
    Workshop koken
    Vlechtjes laten maken in je haar
    Voetballen met de lokale jeugd
    Kamelenrit door de woestijn
    Workshop djembé
    Op stap met een visser
    Fietstocht
    Initiatie worstelen

Wat is niet inbegrepen?

  • De internationale vlucht
  • De activiteiten die als optioneel worden omschreven
  • Initiatie golfsurfen
  • De andere maaltijden en dranken
  • Fooien

Goed om te weten

  •  Voor deze reis heeft elke reiziger een internationale reispas nodig die nog 6 maanden geldig is bij terugkeer. Een visum is niet meer nodig voor reizigers uit België.
  • Er zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinatie tegen DTP (polio, tetanus en difterie) en Hepatitis A worden soms aangeraden.
  • Medicatie tegen malaria en vaccinatie tegen gele koorts aanbevolen. Contacteer je huisarts of raadpleeg het Tropisch Instituut (www.wanda.be)