Baobab-icoon Baobabroute-tekst
Senegal doorkruist
15 dagen

Baobab-icoon Slapen in Moorse tenten in de woestijn
Baobab-icoon Met een prauw en kajak in mangroves varen
Baobab-icoon Fietsen door het Afrikaanse platteland
Baobab-icoon Vlechtjes laten maken in je haar
Baobab-icoon Djembé leren spelen als een echte Senegalees
Baobab-icoon Drijven op het zoutmeer ‘Lac Rose’
Baobab-icoon Een vleugje Wolof leren
Baobab-icoon Koken als echte Senegalezen
Baobab-icoon Voetballen met de Senegalese jeugd

in-het-kort-groen

Route: Dakar (2) • Saint-Louis (2) • Lompoul (1) • Toubacouta (3) • Djiffer (3) • Nianing (1) • Dakar (1)

Duur: 15 dagen (vluchtdagen inbegrepen) – 13 overnachtingen

Voor wie: Voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar.

Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk.

Accommodatie: Charmante en karaktervolle hotels met veel couleur locale.

Vervoer: Privé-vervoer (aparte transfers), prauw.

Ideale reisperiode: Kerst- en paasvakantie

Richtprijs: € 1.925 pp.

“Eindeloze vlaktes met typische baobabs, een dor, woestijnachtig landschap, kleine dorpjes met ronde hutten en een puntdak, apen die aan de kant van de weg zitten te eten, kuddes schapen, geiten en koeien die naar een veld worden geleid, maar vooral eeuwig lachende en dansende mensen. Senegal zal je voor altijd bij blijven”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Aankomst Dakar
Brussel Dakar
Welkom in Dakar! Amper zes uur vliegen en toch aankomen in een totaal andere wereld. Senegal is Zwart-Afrika en dat merk je meteen als je de luchthaven van Dakar uit rijdt. De straten bruisen van bedrijvigheid. Je zult tijdens deze rondreis niet snel de neiging hebben om in slaap te vallen. Altijd is er wel iets te zien aan de kant van de weg: eindeloze vlaktes met typische baobabs, een dor, woestijnachtig landschap, kleine dorpjes met ronde hutten en een puntdak, een aap die aan de kant van de weg zit te eten, kuddes schapen, geiten en koeien die naar een veld worden geleid… Senegal blijft verbazen. En op de meest onverwachte momenten, ver weg van de bewoonde wereld, staat er ineens een hutje of een Senegalees die op de bus zit te wachten. Grote kans trouwens dat hij of zij zwaait, want Senegalezen zijn een heel vriendelijk en gastvrij volk!
Bij aankomst in de luchthaven, word je alvast opgehaald en naar het hotel gebracht. Geniet van alle eerste indrukken!

Dag 2: Leer de taal van de Senegalezen, bezoek het vissersdorpje Yoff, maak het nationale gerecht Djebu Jen en ontdek hoe je kunt batikken
Dakar (B, L, D)
Salaamaleikum, nangadef? Hallo, hoe gaat het? Geen betere manier om in contact te komen met de lokale bevolking dan je eventjes te verdiepen in de spreektaal van een groot deel (80 %) van de Senegalezen: het Wolof. Met een paar woordjes zul je immers al een heel eind komen. En de Senegalezen zullen super blij zijn met jullie inspanning!
Daarna trek je naar het centrum van het traditionele vissersdorpje Yoff en naar de moskee op het strand. Maak kennis met jullie gastgezin en ga samen naar de markt om er de ingrediënten te kopen voor het klaarmaken van de nationale schotel ‘Djebu Jen’ (rijstschotel met vis).
Na de lunch wandel je door de drukke straten richting Parcel waar je Matar ontmoet die jullie zal leren batikken. Als er nog wat tijd overblijft, kun je hier ook nog even genieten aan het strand!

Dag 3: Via het Roze Meer naar Saint-Louis
Dakar Saint-Louis (B, L, D)
Na het ontbijt vertrek je richting Saint Louis. Eerste stop: Lac Retba, ook wel het Roze Meer genoemd, een zoutmeer dat gelegen is op 25 kilometer van de hoofdstad Dakar. De bizarre kleur, eigenlijk lijkt het meer vaak op een aardbeienmilkshake, wordt veroorzaakt door de hoge zoutconcentratie (op sommige plekken wel 40%!) waardoor het licht anders breekt en door de aanwezigheid van ‘dunaliella salina’ een organisme dat dol is op zout. Door die hoge zoutconcentratie is er bijna geen leven in het water mogelijk en blijf je, net zoals in de Dode Zee, gewoon drijven. Het meer is drie meter diep: anderhalve meter daarvan is zout en anderhalve meter is water. Als je zin hebt om even te proberen?
De Senegalezen doen hier sinds de jaren ’70 ook zelf aan zoutwinning. Ze schrapen het mineraal van de bodem en brengen het in bootjes naar de kant waar ze het laten drogen in de zon. Ieder heeft zo zijn eigen zoutbergje met daarop een bordje met zijn naam.
Wel belangrijk om te weten: het meer ziet er niet altijd roze uit. De kleur is namelijk afhankelijk van het licht en de wind. Op dagen met sterke wind scheidt de dunaliella salina meer pigment uit, waardoor het meer een rodere kleur krijgt. Als het op die dagen regent, wordt het meer grijs en lijkt het op een gewoon meer.
Daarna rijd je verder naar Saint-Louis, ook wel het Venetië van Afrika genoemd! Saint-Louis is een op een oase gelegen eiland dat je kunt bereiken via een 500 meter lange brug aan de grens met Mauritanië. Saint-Louis behoort sinds 2000 tot het Unesco Cultureel Werelderfgoed. Saint-Louis staat onder meer ook bekend als muziekstad met verschillende Jazz festivals. Vandaag bezoek je de stad met paard en kar en krijg je een goed beeld van de koloniale periode en de grote handelsvennootschappen.

Dag 4: Vlechtjes maken en voetballen in het Village Peul Bakhana
Saint-Louis (B, L, D)
Geen betere manier dan helemaal ondergedompeld te worden in de Senegalese maatschappij dan het contact met de super gastvrije bevolking. Na het ontbijt vertrek je daarom richting een Peuls dorpje. De Fulbe Sire, ook wel Pheul genoemd, zijn al lang geen nomaden meer maar doen aan landbouw. Er zijn verschillende activiteiten mogelijk: samen met de vrouwen een typisch Senegalees gerecht klaarmaken… Of voor de mannen: de landbouwactiviteiten verkennen, het vee hoeden, …? Na de lunch wordt er een voetbalmatch georganiseerd samen met de kinderen van het dorp. Ambiance verzekerd!

Dag 5: Op een kameel door de woestijn van Lompoul en slapen in een Moorse tent
Saint-Louis Lompoul (B, L, D)
Na een bezoek aan de haven trek je vandaag naar de woestijn van Lompoul. Het is een gebied van achttien kilometer waar oker gekleurde duinen een hoogte kunnen bereiken van 50 meter! Je kunt hier naar hartenlust ravotten en genieten van deze unieke setting. Ook op het programma: de woestijn verkennen op de rug van een …kameel! Om het duizend-en-één nachtgevoel te versterken eet en overnacht je in een Khaïmas-tentenkamp (Moorse tenten) in de woestijn. Geniet van de zonsondergang en van het dans- en muziekspektakel. Vergeet vooral niet om mee te doen!

Dag 6: De grootste moskee van Senegal bezoeken en samen djembe spelen
Lompoul Toubacouta (B, L, D)
Na een betoverend stille nacht rijd je na het ontbijt richting Touba. In deze heilige stad bevindt zich de grootste moskee van Senegal, die jaarlijks door honderdduizenden bedevaartgangers bezocht wordt. Tijdens de Grand Magal, zo wordt die bedevaart genoemd, wordt deze plaats bestormd door duizenden gelovigen en mag je nog van geluk spreken dat je de moskee te zien krijgt. Het is een indrukwekkend gezicht dat bedoeld is om de stichting van de Mouride-broederschap te herdenken en het graf van de stichter van de broederschap te kunnen aanraken.
Na het bezoek rijd je verder door richting Kaolack voor de lunch. En daarna naar Toubacouta waar je in het dorp leert djembe spelen.

Dag 7: Fiets- en wandeltocht door het Senegalese platteland en bezoek aan een vogelslaapplaats
Toubacouta (B, L, D)
Zet vandaag jullie beste beentje voor: fiets tussen talrijke tropische bomen zoals baobabs en kapokbomen met immense vertakkingen. Bewonder de grote termietenheuvels en wie weet kruis je wel een paar apen? Tijdens een wandeltocht verken je nog het dorp en maak je kennis met een tuinproject van vrouwen, het hospitaaltje en de materniteit, het lokaal marktje waar de vrouwen groenten, fruit en vis te koop aan bieden. Vandaag kun je zelfs ook even op bezoek in een lokaal schooltje. Na de wandeling is er tijd voor wat waterplezier aan het zwembad.

Dag 8: Vissen in Sokone
Toubacouta (B, L, D)
Na het ontbijt vertrek je vandaag richting Sokone, een dorpje dat omringd is door de man-groven van de Sine-Saloum, een natuurgebied van 180.000 hectare dat doorloopt tot in Gambia. Het is een wirwar van zee-armen, eilandjes, zandbanken en mangroves waarin, naast de vele vissoorten, talrijke vogelsoorten voorkomen. Senegal is niet voor niets een top-bestemming voor ornithologen! Tussen de palmbomen kun je proeven van de befaamde palmwijn. Na de lunch wacht een visser jullie op en trek je de mangroves in om samen te vissen! Rond 18 u vertrek je dan met een prauw naar de vogelslaappplaats.

Dag 9: Naar Djiffer
Toubacouta Djiffer (B, L, D)
Na het ontbijt vertrek je met een prauw richting Djiffer. Picknicken kun je op één van de eilandjes, waar je rustig een plonsje kunnen nemen en genieten van de natuur. Als je geluk hebt, kun je nog dolfijnen tegenkomen. In Djiffer, breng je een bezoek aan het dorp en maak je kennis met de bakker, het schooltje, de vissers…

Dag 10: Kajakken en worstelen!
Djiffer (B, L, D)
Vandaag staat er een kajaktocht op het programma. Met een kajak verken je de delta en vaar je tussen de bolongs (de smalle tunnels onder de mangrovestruiken) door, omringd door prachtige vogels. Je maakt kennis met het ecosysteem, de bijzondere fauna van baobabs en acacia’s. Na de kajaktocht is het tijd voor de Senegalese worstelaars. Worstelen is dé nationale sport in Senegal. Zin om het zelf eens te proberen? Dit is je kans!

Dag 11: De zoutvlaktes van Djiffer en hyena’s spotten
Djiffer (B, L, D)
Na het ontbijt staan paard en kar jullie op te wachten voor een mooie rondrit in het natuurreservaat van de Sine Saloum. Je brengt een bezoek aan de zoutputten en ziet er hoe de vrouwen het zout uit de putten halen. In de late namiddag rijd je richting het natuurreservaat en ga je op zoek naar hyena’s.

Dag 12: Van het schelpeneiland naar de grootste baobab van Senegal
Djiffer Nianing (B, L, D)
Zin in nog meer couleur locale? Dan kun je vandaag naar Joal-Fadiouth, twee gemeenten die met elkaar verbonden zijn door een houten brug en een geheel vormen van drie schelpeneilanden. Die eilanden zijn eigenlijk gevormd door het eeuwenoude afval afkomstig van de schelpdierenvangst. De grond is daardoor wit en in fel zonlicht verblindend. Eén van de drie eilanden doet dienst als kerkhof. Negentig procent van het dorp is katholiek. Wat veel is, want in heel Senegal is maar vijf procent van de totale bevolking katholiek. Hier breng je in ieder geval ook een bezoek aan de grootste baobab van Senegal. Onderweg stop je ook aan de Liqeur de Warang, een likeurfabriekje waar je kunt proeven van lekker fruitlikeuren. Daarna rijd je verder naar het vissersdorpje Nianing.

Dag 13: Van het weeshuis naar Ile de Goree
Nianing Dakar (B, L, D)
Na het ontbijt breng je een bezoek aan een weeshuis (‘pouponnière’) in Mbour, waar meer dan 100 weesjes tussen 0 en 5 jaar worden opgevangen. Het bezoek zal veel indrukken nalaten. Daarna gaat het richting Dakar waar je het slaveneiland Ile de Goree bezoekt.
Ile de Gorée of Goree Island is gelegen in een natuurlijke haven op slechts 4 kilometer van Dakar. Het is een klein eiland met een lange geschiedenis: Portugezen, Engelsen, Nederlanders en Fransen hebben allemaal oorlog gevoerd om het eiland te kunnen bezitten. Vanaf de 15e eeuw werd het eiland regelmatig bezocht door goud- en slavenhandelaars en werd het lange tijd gebruikt als slavendepot: honderdduizenden slaven werden van hieruit naar Amerika gebracht. In het ‘Maison des Esclaves’ en het historische museum krijg je een goed beeld van deze pijnlijke tijd in de geschiedenis.

Dag 14: Naar de markt en naar de jetset van Senegal
Dakar • Brussel (B, L, D)
Na het ontbijt breng je vandaag een bezoek aan de populaire Sandagamarkt (waar je mooie en kleurrijke stoffen kunt vinden), de Kathedraal, het presidentieel paleis, en de ‘Place de l’indépendance’ waar de kamer van koophandel en het ministerie van buitenlandse zaken zich bevinden. Vandaaruit wandel je verder door naar de Kermelmarkt, waar verschillende soorten fruit, groenten en vis verkocht worden en waar je ook souvenirs kan kopen.
Optioneel kan je in de voormiddag een initiatie golfsurfen volgen. Wie staat het eerst recht op zijn plank?
In de namiddag breng je nog een bezoek aan het eiland Ngor, het meest westelijk punt van Afrika, net buiten de kust van Dakar. Dit eilandje is een trendy spot geworden en vooral een paradijs voor surfers. De beroemde artist Youssou ’n Dour heeft er een villa, net zoals France Galle en Peter Gabriel. Het eiland is erg ontspannen en rustig. Een prauw (traditionele vissersboot) brengt je van het vaste land naar het eiland. Wie wil, kan ook zwemmen tot aan het eiland. De lokale restaurantjes hebben verse vis, kreeft en gamba’s, gevangen door de lokale vissersmannen. Geniet ervan, want het zijn jullie laatste uren op Senegalese bodem!

Dag 15: Terug thuis
Brussel

Richtprijs Baobabroute
€ 1.925 pp.
(Prijs berekend op basis van een gezin van 4, in twee kamers)

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen
Alle maaltijden zoals aangegeven (B = breakfast, L = lunch, D = dinner)
Alle toegangsprijzen tijdens de tours
Engelstalige gidsen
Alle transfers zoals beschreven
Alle activiteiten zoals beschreven
• Initiatieles Wolof
• Workshop batikken
• Workshop koken
• Vlechtjes laten maken in je haar
• Voetballen met de lokale jeugd
• Kamelenrit door de woestijn
• Workshop djembé
• Op stap met een visser
• Fietstocht
• Initiatie worstelen

Wat is niet inbegrepen?
De internationale vlucht
De activiteiten die als optioneel worden omschreven
• Initiatie golfsurfen
De andere maaltijden en dranken
Fooien

Goed om te weten
* Voor deze reis heeft elke reiziger een internationale reispas nodig die nog 6 maanden geldig is bij terugkeer.
* Een visum is niet meer nodig voor reizigers uit België.
* Er zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinatie tegen DTP (polio, tetanus en difterie) en Hepatitis A worden soms aangeraden.
* Medicatie tegen malaria en vaccinatie tegen gele koorts aanbevolen. Contacteer je huisarts of raadpleeg het Tropisch Instituut (www.itg.be)