vulkaan-icoon  vulkaanroute-tekst

Oost-Java en Bali
20 dagen

vulkaan-icoon Vliegeren tussen de rijstvelden
vulkaan-icoon Fietsen door magische landschappen
vulkaan-icoon Snorkelen in een kleurrijke onderwaterwereld
vulkaan-icoon Genieten van de imposante Prambanantempels en de Borobodur
vulkaan-icoon Een vleugje Indonesisch leren
vulkaan-icoon Koken als echte Balinezen
vulkaan-icoon Offergaven maken volgens Balinese hindoerituelen
vulkaan-icoon Apen spotten in Ubud’s Monkey Forrest
vulkaan-icoon De berg op met de zwaveldragers
vulkaan-icoon  Zonsopgang bij de Bromovulkaan

in-het-kort-lichtgroen
Route: Jakarta • Yogyakarta (4) • Malang (1) •  Bromo (1) •  Banyuwangi/Kalibaru (2) •  Pemuteran (2) • Munduk (2) • Ubud (3) •  Canggu (2)  • Denpasar
Duur: 20 dagen (inclusief vluchtdagen), 17 overnachtingen
Voor wie: Voor actieve gezinnen met kinderen vanaf 8 à 10 jaar.
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld. Intensief programma maar heel erg verrijkend!
Accommodatie: Charmante en karaktervolle hotels met veel couleur locale
Vervoer: Privé-vervoer.
Ideale reisperiode: Zomervakantie.
Richtprijs: € 2.165 pp*
* Prijs berekend op basis van een gezin van 4, met verblijf in twee kamers

“Java en Bali combineren, geeft je ‘the best of both worlds’. Beide eilanden zijn heel verschillend en toch complementair. De Vulkaanroute is een actieve route voor wie graag veel beleeft, ontdekt, voelt, ziet!”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Internationale vlucht naar Indonesië
Brussel • Jakarta • Yogjakarta
Internationale vlucht naar Jakarta en binnenlandse vlucht naar Yogjakarta.

Dag 2: Welkom op Java!
Yogjakarta
Welkom op Java! Het eiland met de indrukwekkende vulkanen, kleurige becaks, groene rijstvelden, magische tempels… Laat de warmte over je heen vallen en snuif de geuren op. Waar je ook uitstapt: elk land, elk eiland heeft een eigen geur. Zet je zintuigen open en geniet! Na het ophalen van de bagage zal onze chauffeur jullie met een naambordje opwachten. Misschien is het ook handig om eerst geld af te halen aan één van de automaten. Installeer je daarna alvast in het gezellige hotel dat we voor jullie hebben gereserveerd.

Dag 3: Batikken en dansen in Kota Gede
Yogyakarta (B, L)
Geniet van jullie eerste ochtend op Java! Wellicht zit het uurverschil nog een beetje in de kleren, maar je kunt het rustig aan doen vandaag. Om 11 uur word je opgehaald in het hotel door onze Engelstalige chauffeur. Hij staat de volgende dagen ter jullie beschikking. Mocht je iets willen veranderen aan de tijdstippen van het transport, of je hebt vragen over lunch- en andere stops, dan kun je altijd met hem overleggen. Na de eerste kennismaking vertrek je naar Kota Gede, één van de veertien districten van Yogyakarta en één van de oude hoofdsteden van Mataram uit de zestiende eeuw. Je kunt er verschillende archeologische plaatsen bezoeken zoals bijvoorbeeld de Koninklijke begraafplaats en de moskee die dateert uit de late 16de eeuw. Kota Gede wordt ook wel de Zilverstraat van Yogyakarta genoemd. Je vindt er tientallen zilverwinkeltjes die zilverproducten verkopen voor weinig geld. Je kunt er alvast gezellig rondsnuisteren in een decor van traditionele Javaanse huizen. Maar eerst staat er een workshop Javaanse dans op het programma! Houden jullie van dansen? Dan gaan jullie deze uitdaging zeker niet uit de weg! De bewegingen zijn heel traag en precies maar plezier verzekerd! Je zal leren dat achter elke beweging een betekenis zit. Kijken kan natuurlijk ook! Je maakt er ook kennis met de Indonesische batiktechnieken. Het batikken is een eeuwenoud Javaanse textiel ambacht waar je traditie en cultuur weerspiegeld ziet. Iedere regio heeft zo zijn eigen patronen. Jullie leren de basis van het batikken en ieder maakt zijn eigen kunstwerkje. Succes!

Dag 4: Yogjakarta ontdekken met een becak
Yogyakarta (B)
Laat je vandaag rondrijden als echte keizers in een becak (= fietstaxi)! Het voelt misschien een beetje onwennig aan maar de becaks behoren tot de traditie van de Javanen. Het is in ieder geval een ideale manier om door de straatjes van de stad te manoeuvreren en het dagelijkse leven van dichtbij te ervaren. Zo kun je bijvoorbeeld naar de beroemde kraton van de sultan van Yogyakarta, of een wayang kulit- en batikfabriek bezoeken, zodat je een idee krijgt over de manier waarop deze kunst uit Yogya gemaakt wordt. Yogya is ook zeker geschikt om souvenirs te kopen. Overleg gerust met de gids over de plaatsen die je graag wilt bezoeken. ’s Avonds kan je, als je dat graag wil, getuige zijn van een dansvoorstelling van het beroemde Ramayanaballet. Maar daarvoor kun je nog genieten van een heerlijk Indonesisch buffet.

Dag 5: Naar het Javaanse platteland en de Borobodur
Yogyakarta (B, L)
Vandaag vroeg uit de veren voor een uitstap naar het platteland. Eerst gaat het richting Borobudur. Eindelijk kunnen jullie de beelden van dit Boeddhistisch bouwwerk bewonderen. Magisch! Daarna maken jullie een fietstochtje lang het Javaanse platteland. Je bezoekt landelijke tempeltjes en je kan kennismaken met een aantal typische producten van de streek zoals suiker en koffie.
De volgende stop is het dorpje Candirejo, een typisch Javaans dorp niet zo heel ver van de Borobudur. Ondersteund door een ontwikkelingsorganisatie hebben de bewoners een duurzaam toerismeproject opgericht. Ze willen toeristen graag laten kennis maken met het Javaanse dorpsleven. Je krijgt de gelegenheid om rustig in het dorp rond te kijken en op die manier een goed beeld te vormen van het dagelijkse leven. Daarna maak je een tocht door het platteland met een traditionele paardenkar. Je rijdt over plantages waar volop mensen aan het werk zijn. Regelmatig wordt er gestopt om de bezigheden van dichterbij te bekijken. Tijdens dit bezoek krijg je ook je eerste gamelanles. Wie maakt de mooiste muziek? De tocht wordt afgesloten met een echte Javaanse lunch bij één van de families thuis.

Dag 6: Met de trein naar Malang
Yogyakarta • Malang (B)

Vandaag vroeg uit de veren voor een mooie treinrit door het schilderachtige landschap tussen Yogjakarta en Jombang, een stadje in Centraal-Java. De treinrit duurt ongeveer drie uur. Tijd genoeg dus om zalig achterover te leunen en te genieten van het voorbijglijdende Indonesische plattelandsleven. Vanuit Jombang is het nog een drietal uurtjes rijden tot Malang. Check in en geniet van de rust na deze lange dag. Of willen jullie graag nog Malang verkennen? Als je hem dat vraagt staat de chauffeur ter jullie beschikking.

Dag 7: Naar de Bromo
Malang • Probolinggo (B)
De voormiddag kun je vrij besteden en Malang ontdekken. Je kan een bezoekje brengen aan Tugu park of aan de vogel- en bloemenmarkt. Of stoppen jullie graag voor een lekkere koffie bij Toko Oen? Aansluitend rijden jullie naar Probolinggo, het dorpje van de wereldberoemde Bromovulkaan. In Tumpang, een dorpje ten zuiden van de Bromovulkaan, stappen jullie over in een open jeep, om de tocht voort te zetten door de savanne. Dit avontuur brengt je door prachtige natuur. Genieten!
Misschien is het aangeraden om vroeg onder de wol te kruipen want de wekker staat morgen al om half vier!

Dag 8: Beklim eens een echte vulkaan
Probolinggo • Banyuwanggi (B)
Als je de mooie zonsopgang bij de Bromovulkaan wilt zien, moet je vandaag vroeg uit de veren. Het is ook nog lekker koud, dus vergeet zeker geen warme trui en een lange broek mee te nemen. Je zult zien dat je niet alleen bent op deze rit, maar het landschap en het uitzicht loont heel erg de moeite. Tip: Onthoud goed de nummerplaat van je jeep want zo vind je deze makkelijker terug. Daarna rijd je naar de voet van de vulkaan. Van daaruit regelt de chauffeur voor jullie kleine paardjes die je tot bij de trappen, die je naar de kraterrand leiden, brengen. Overal verkopen mensen bloemetjes die je in de krater kunt gooien. De kinderen mogen een wens doen als ze dat willen. Als het zonlicht is doorgebroken en je om je heen kijkt, lijkt het alsof je op de maan bent beland. Wees steeds voorzichtig bij een kraterrand. Daarna rijd je terug naar het hotel voor het ontbijt en rijd je verder naar Banyuwangi of Lalibaru.

Dag 9: Chillen bij het zwembad
Banyuwanggi/Kalibaru(B)
De afgelopen dagen waren goed gevuld. Daarom voorzien we vandaag een vrije dag in een mooi hotel met zwembad.
Laat je alvast verwennen met een deugddoende massage, in het hotel zijn ze er zeer bedreven in.

Dag 10: De zwaveldragers achterna op de Ijen vulkaan
Banyuwanggi/Kalibaru Pemuteran (B)
Avontuurlijke families kunnen vandaag al vroeg in de ochtend op pad. Je vertrekt je naar post Paltuding voor de beklimming van de Ijen vulkaan. Kleed je warm, want het kan koud zijn. Breng ook iets mee om om voor je mond te binden, want de zwaveldampen zijn lastig voor het ademen. Het is geen gemakkelijke klim, maar voor wie even doorbijt, is de beloning overweldigend. Denk tijdens de beklimming aan de arbeiders die elke dag afdalen naar de zwavelgroeve en vervolgens zwaarbeladen weer naar boven moeten klimmen. De klim duurt ongeveer 2 uur. Het is aangeraden om niet binnen de krater te wandelen want dit pad is nogal glad en verraderlijk. Zilveren juwelen laat je best in het hotel, aangezien ze zwart kunnen worden door de zwaveldampen. Daarna rijd je terug naar het hotel gevolgd door een transfer naar Bali. Bespreek met de chauffeur wanneer je best de ferryboot neemt naar Gilimanuk. De chauffeur brengt je tot in Pemuteran. Hier neem je afscheid van hem want hier zit zijn taak erop. Hij keert terug naar Java.

Dag 11: Snorkelen boven een prachtige onderwaterwereld
Pemuteran (B, L)
Vanochtend word je al vroeg opgehaald voor de snorkelexcursie. Het eiland Menjangan stelt op zich niet veel voor, maar als je er je hoofd onder water steekt, kom je in een heel andere wereld terecht. De prachtigste tropische vissoorten zwemmen zomaar onder je door. En in alle mogelijke kleuren: felroze, blauw, groen en geel. Maanvissen en ‘Nemo’s’, zeepaardjes en zwaardvissen en nog honderden soorten waarvan je de naam amper kunt onthouden. Zo ongelooflijk mooi! Een natuurdocumentaire, maar dan in het echt. Je krijgt vanuit het hotel een lunchpakket mee. Ook de snorkeluitrusting is inbegrepen.

Dag 12: Naar de heuvels van Munduk
Pemuteran • Munduk (B)
Vandaag rijden jullie verder naar de heuvels van Munduk. Misschien heb je nog tijd om nog even langs te gaan bij het schildpaddenopvangcentrum. Als je geluk hebt, mag je misschien
meehelpen met het terug in zee zetten van kleine babyschildpadjes. Hoe vroeger je gaat, hoe groter de kans. De kleine schildpadjes worden meestal voor tien uur in de voormiddag uitgezet.
Onderweg stop je nog even bij het klooster van Banjar, het enige boeddhistisch klooster dat Bali rijk is. Het ligt verscholen in de heuvels maar biedt mooie uitzichten op de vallei, de rijstvelden en de zee. Het heeft een oranje dak en kleurrijke decoraties met Balinees houtsnijwerk en beschermelingen aan de deur. Bezoekers worden uitgenodigd om mee te mediteren. Een beetje verder vind je de hotsprings, heetwaterbaden temidden van een prachtige natuur. Er zijn drie bronnen, van heet naar warm. Ga even verpozen in elk bad en je komt er als herboren terug uit.
Daarna rijdt je verder naar Munduk, een lieflijk dorpje met 6200 inwoners. Het dorp ligt op ongeveer achthonderd meter boven de zeespiegel, dus hoog in de centrale Balinese bergen. Het is gebouwd bovenop een kam tussen twee prachtige groene valleien. Door de hoogte is het er wat koeler, tussen 20 en 25 graden. Een ideaal klimaat om groenten en fruit te verbouwen: zo vind je er talrijke koffie-, cacao- en bananenplantages maar ook rijstvelden, vanille-orchideeën en verschillende soorten kruiden. Ook aan water is er geen tekort: heldere rivieren met prachtige watervallen stromen de bergen af.
In het hotel leer je weven met bamboe en ook je naam schrijven in het Balinees. Spreek het uur af in het hotel.

Dag 13: Trekking langs meren, watervallen, cacao- en koffieplantage en kanovaren
Munduk (B, L)
Trek vandaag met een gids die prachtige bergen in. Laat je leiden langs groene rijstvelden en kletterende watervallen en maak kennis met kruidnagel en gewassen zoals katoen, limoen, avocado, nootmuskaat, vanille en peper. De gids zoekt de kleinste paadjes op die je zelf nooit zou nemen. Na de wandeling word je met de auto naar Tamblingan Lake gebracht waar je kunt picknicken en nog een half uurtje kunt kanoën. Na de tocht zijn jullie vrij.

Dag 14: Naar het artistieke stadje Ubud
Munduk • Ubud (B)
Vandaag rijd je verder naar het artistieke stadje Ubud. Onderweg ga je langs de Jatiluwih rijstvelden. Deze prachtige, eeuwenoude rijstterrassen hebben niet voor niets de Unesco World Heritage status. Mooie foto’s vezekerd! Je kunt door het water lopen in kanalen. Bamboe bruggetjes brengen je van het ene perceel naar het andere.
Daarna ga je nog langs de hindoeïstische tempel Ulun Danu Bratan bij het Bratan-meer. De tempel is gewijd aan de godin Dewi Danu, de godin van het water, meren en rivieren. Dit meer speelt een belangrijke rol in de irrigatie van de omgeving.
Dan gaat het verder naar Ubud. Deze stad ligt in het midden van Bali en wordt beschouwd als cultureel centrum van het eiland. Het stadje zelf is vrij druk maar je kunt er heel veel doen en de omgeving er rond is adembenemend mooi. Wij stellen voor om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan het grootste en belangrijkste paleis van de stad: Ubud Palace. Een complex in het hart van Ubud dat nog bewoond wordt door een koninklijke familie en bestaat uit indrukwekkende en typisch Balinese gebouwen. Het grootste deel van het paleis is voor het publiek toegankelijk. Ga op zoek naar verscholen hoekjes, kleine tempels en mooie decoraties. Van daaruit kun je via de markt te voet naar het heilige apenbos (Monkey Forrest). Meer dan tweehonderd Balinese langstaartapen hebben daar hun intrek genomen. De apen zijn over het algemeen redelijk tam, en zolang jij rustig je eigen ding doet, zullen zij dat ook doen. Behalve voor de apen is het bos ook een bezoekje waard voor de drie veertiende-eeuwse tempels die hier staan.

Dag 15: Fietsen en vliegeren tussen de rijstvelden
Ubud (B, L)
Na het ontbijt word je opgehaald door onze gids voor een fietstocht door de prachtige natuur rond Ubud. Wat mag je verwachten? Kleine dorpjes, helgroene rijstvelden, familietempeltjes, vrouwen in prachtig gekleurde sarongs… Je wordt helemaal ondergedompeld in de mystieke sfeer van Bali. Een laatste stukje tot aan het dorpje Klungkung wordt met de auto gedaan omdat de weg te slecht is. Eenmaal daar word je uitgenodigd door de familie van Little Wayan voor een lunch. Leer onderweg ook hoe rijst wordt verbouwd, hou halt aan één van de offerhuisjes, bezoek misschien een lokale markt en kijk je ogen uit in de kleine dorpjes. Dat is het echte Bali. Als je geluk hebt, kom je misschien zelfs een feestelijke ceremonie tegen. Tussendoor (afhankelijk van de wind) volgt nog een hoogtepunt: dan kunnen jullie een vlieger maken en leren vliegeren tussen de rijstvelden. Bespreek het programma met de gids. Hij kan het aanpassen naar jullie wensen.

Dag 16: Raften op de Ayung Rivier of de Telaga Waya Rivier
Ubud (B, L)
Voor wie van een kleine uitdaging houdt, mag raften zeker niet in het programma ontbreken. Op Bali kun je heerlijk raften op de Wayun rvier of de Telegan Waja Rivier! Een avontuurlijke belevenis in een idyllisch kader. Zorg zeker voor kleren en sandalen die nat mogen worden en comfortabel zitten. Voor een helm, zwemvest en gids zorgen wij. Ook zeker meenemen: zonnecrème, handdoek, droge kledij. Tegen 15 uur ben je terug in het hotel. De rest van de dag kun je vrij spenderen.

Dag 17: Balinees leren koken en naar het hippe westen van Bali
Ubud • Canggu (B, L)
Als je weer thuis bent, wil je de Balinese culinaire hoogstandjes ook thuis nog eens op tafel toveren. Samen koken, mag dus zeker niet ontbreken tijdens jullie reis. Je wordt opgehaald in het hotel om samen met onze gids de markt te verkennen en inkopen te doen. Daarna kunnen jullie zelf aan de slag met de ingrediënten. Jullie enthousiaste gastheer Puspa vertelt jullie er alles over. Uiteraard mogen jullie al dat lekkers zelf opeten.
Vanmiddag nog op het programma: de dichtersberg Gunung Kawi, een gravencomplex van koning Anak Wungsu en zijn vele vrouwen dat dateert uit de elfde eeuw. Met maar liefst 371 trappen kun je naar beneden. Vooral de plek met de rijstvelden aan de zijkant is prachtig. Het kleinere complex, aan de zuidkant van de rivier, is van de vrouwen van de koning. Het grotere complex is van de koning zelf. Voor je naar binnen gaat, moet je zeker je schoenen uit doen. Daarna rijd je door naar Tirta Empul, één van de heilige tempels op Bali die gebouwd zijn rond hete bronnen die midden in de tuin opborrelen. De Balinezen komen hier om te baden en zich geestelijk en lichamelijk te reinigen. Een mooi schouwspel. Overleg met de chauffeur. Ook als jullie nog andere dingen willen doen. Na die heerlijke lunch word je naar de westkust van Bali gebracht Hier is het een stuk drukker en toeristischer. Maar het hotel dat we voor jullie hebben gekozen, ligt ver weg van alle drukte. Je kunt er heerlijk tot rust komen aan het strand of het zwembad.

Dag 18: Chillen aan zee of leren surfen
Canggu (B)
Vandaag gaan jullie voor het laatste stukje van de reis naar de westkust van Bali. Jullie programma begint pas in de namiddag indien jullie de optionele activiteit doen. Dan mag je fietsen naar Tanah Lot, een prachtige tempel die gebouwd is op een rotsformatie in het water. Bij laag water kun je gemakkelijk naar de tempelingang lopen, bij hoog water is de tempel alleen via de boot(jes) toegankelijk. Toeristen mogen niet naar binnen, maar de buitenkant alleen is op zich al heel mooi. Afhankelijk van de stand van de zon kun je prachtige foto’s maken. Bij de ingang van het terrein kun je direct rechts afslaan en dan via een tuin de heuvel oplopen. Zo kom je uit bij een hoger gelegen gebied met mooi uitzicht op de tempel. Je zult er zeker niet alleen zijn want voor de locals is de Pura Tanah Lot één van de belangrijkste ‘zee-vererende’ tempels in Indonesië. De tempel is nauw verbonden met de hindoepriester Nirartha die volgens de legende in de 16e eeuw van Java naar Bali trok en zo enthousiast mediteerde dat hij de rost waarop hij zat in zee duwde. Dat werd het eiland Tanah Lot. Om zijn nieuwe onderkomen aan de god van de zee te wijden, veranderde hij zijn sjerp in giftige slangen waardoor de tempel altijd beschermd zou zijn.

Dag 19: Terug naar huis
Canggu • Denpasar • Brussel (B)
Vandaag eindigt jullie reis op Bali. Geniet nog even van de laatstse momenten vooraleer de chauffeur je naar de luchthaven brengt. Fijne terugreis!

Dag 20: Aankomst thuis!
Brussel
Welkom thuis!

Richtprijs Vulkaanroute
€ 2.165 pp
(Prijs berekend op basis van een gezin van 4, met verblijf in twee kamers)

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen
Maaltijden zoals beschreven (B= Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Alle transfers zoals beschreven
De ferryboot van Java naar Bali
Alle activiteiten zoals beschreven in het programma

• Workshop Balinese dans en batikken
• Citytour Yogja met becak en gids
• Fietstocht naar de lokale markt van Candirejo + gamelan les
• Lunch bij een Javaanse familie
• Bezoek aan de Borobodur (ingang exclusief)
• Bezoek aan Prambanan (ingang exclusief)

• Bezoek Bromo vulkaan
• Snorkelen op Menjangan + snorkelset
• Excursie naar Boedhistisch klooster en warmwaterbronnen
• Mini-trekking met gids (3 uur) in Munduk + kanovaren op Tamblingan Lake
• Excursie naar het Bali Bird & Reptile Park, Gunung Kawi & Tirta Empu tempel (ingang exclusief)
• Workshop vlieger maken en vliegeren
• Fietstocht met gids rond Ubud
• Lunch bij de lokale familie van Little Wayan
• Bamboe leren weven
• Naam leren schrijven in het Balinees
• Offergaven maken
• Kookworkshop Balinees leren koken

Wat is niet inbegrepen?
De internationale vlucht
De binnenlandse vlucht Jakarta – Yogjakarta
De dranken en de niet-vermelde maaltijden
De activiteiten die als optioneel worden beschreven
• Voorstelling Ramayana ballet + avondmaal
• Tocht naar de Ijen vulkaan
• Fietstocht naar de zeetempel van Tanah Lot
• Initiatie golfsurfen
Fooien

Goed om te weten
* Voor deze reis heeft elke reiziger een internationale reispas nodig. Ook een visum is nodig en kan bij aankomst op de luchthaven aangekocht worden.
* Er zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinatie tegen Hepatitis A, buiktyfus en DTP wordt aanbevolen.
* Deze reis komt niet in malariagebied. Meer info bij je huisarts.