Vlieger-icoon vliegerroute-tekst
Easy going op Bali
16 dagen 

Vlieger-icoon Dromerige rijstvelden en idyllische stranden
Vlieger-icoon Mooie tempels en kleurrijke ceremonies
Vlieger-icoon Speelse dolfijnen en ondeugende apen
Vlieger-icoon Fietsen en vliegeren door magische landschappen
Vlieger-icoon Snorkelen boven een kleurrijke onderwaterwereld
Vlieger-icoon Een vleugje Indonesisch leren
Vlieger-icoon Koken als echte Balinezen
Vlieger-icoon Offergaven maken volgens Balinese hindoerituelen

in-het-kort-rood
Route:
 Denpasar • Tabanan (2) • Ubud (4) •  Munduk (2) •  Pemuteran (2) • Lovina (3) • Denpasar
Duur: 16 dagen (vluchtdagen inbegrepen).
Voor wie: Voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden.
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk door de korte afstanden en de leuke activiteiten.
Accommodatie: Mooie, persoonlijke boetiekhotels met veel charme en couleur locale; overal een zwembad (behalve in Munduk).
Vervoer: Privé-vervoer met AC-minivan.
Ideale reisperiode: Het hele jaar door. Alleen in de kerstvakantie kan het af en toe eens regenen (regenseizoen) als is dat zeker geen probleem.
Richtprijs: € 1.350 pp.

“De Vliegerroute is een easy going vakantie in een paradijselijke setting van zon, zee, strand, palmbomen en fruit shakes en tegelijkertijd alle highlights beleven van de rijke Balinese cultuur.”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Internationale vlucht naar Denpasar
Brussel • Denpasar­

Dag 2: Welkom op Bali!
Denpasar • Tabanan
Welkom op het Godeneiland! Vanaf nu wordt het alleen maar genieten. Van de dromerige rijstvelden, de kleurrijke ceremonies, de mooie tempels, de indrukwekkende vulkanen en de idyllische stranden. Aangezien je je uurwerk meteen zes uur moet doordraaien, zul je wel even tijd nodig hebben om te acclimatiseren. Maar geloof ons, er is geen betere plek om dat te doen dan Bali. Onze chauffeur wacht jullie alvast op met een naambordje in de hand. Hij brengt jullie naar een hotel op een boogscheut van de zee waar je rustig kunt inchecken en kunt genieten van een verfrissende fruitshake. Het hotel heeft ook een restaurant waar je zeker kunt aanschuiven voor een diner als je er liever niet meer op uit wil.

Dag 3: Chillen aan het Balinese strand
Tabanan (B)
Goeiemorgen! Hoe was jullie eerste nacht op Bali? Hopelijk hebben jullie niet te veel last van het uurverschil? In ieder geval is vandaag een rustig dagje. Blijf je graag gewoon aan het zwembad liggen? Wil je genieten van een Balinese massage? Of trek je er al graag op uit? In dat laatste geval kunnen we een fietstocht aanbevelen naar de tempel van Tanah Lot, een prachtige tempel die gebouwd is op een rotsformatie in het water. Bij laag water kun je gemakkelijk naar de tempelingang lopen, bij hoog water is de tempel alleen via de boot(jes) toegankelijk. Toeristen mogen niet naar binnen, maar de buitenkant alleen is op zich al heel mooi. Afhankelijk van de stand van de zon kun je prachtige foto’s maken. Bij de ingang van het terrein kun je direct rechts afslaan en dan via een tuin de heuvel oplopen. Zo kom je uit bij een hoger gelegen gebied met mooi uitzicht op de tempel. Je zult er zeker niet alleen zijn want voor de locals is de Pura Tanah Lot één van de belangrijkste ‘zee-vererende’ tempels in Indonesië. De tempel is nauw verbonden met de hindoepriester Nirartha die volgens de legende in de 16e eeuw van Java naar Bali trok en zo enthousiast mediteerde dat hij de rost waarop hij zat in zee duwde. Dat werd het eiland Tanah Lot. Om zijn nieuwe onderkomen aan de god van de zee te wijden, veranderde hij zijn sjerp in giftige slangen waardoor de tempel altijd beschermd zou zijn.

Dag 4: Bezoek aan het paleis van Ubud en het apenbos
Legian • Ubud (B)
Na het ontbijt staat een taxi klaar om jullie in een uurtje naar het artistieke stadje Ubud te brengen. Ubud ligt in het midden van Bali en wordt beschouwd als het cultureel centrum van het eiland. Het stadje zelf is vrij druk maar je kunt er heel veel doen en de omgeving er rond is adembenemend mooi. Wij stellen voor om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan het grootste en belangrijkste paleis van de stad: Ubud Palace. Een complex in het hart van Ubud dat nog bewoond wordt door een koninklijke familie en bestaat uit indrukwekkende en typisch Balinese gebouwen. Het grootste deel van het paleis is voor het publiek toegankelijk. Ga op zoek naar verscholen hoekjes, kleine tempeltjes en mooie decoraties. Van daaruit kun je via de markt te voet naar het heilige apenbos (Monkey Forest). Meer dan tweehonderd Balinese langstaartapen hebben daar hun intrek genomen. De apen zijn over het algemeen redelijk tam, en zolang jij rustig je eigen ding doet, zullen zij dat ook doen. Behalve voor de apen is het bos ook een bezoekje waard voor de drie veertiende-eeuwse tempels die hier staan.

Dag 5: Naar de dichtersberg en de heetwaterbronnen
Ubud (B)
Vandaag staat alweer een auto mèt chauffeur voor jullie klaar. Op het programma: de dichtersberg Gunung Kawi, een gravencomplex van koning Anak Wungsu en zijn vele vrouwen dat dateert uit de elfde eeuw. Met maar liefst 371 trappen kun je naar beneden. Vooral de plek met de rijstvelden aan de zijkant is prachtig. Het kleinere complex, aan de zuidkant van de rivier, is van de vrouwen van de koning. Het grotere complex is van de koning zelf. Voor je naar binnen gaat, moet je zeker je schoenen uit doen. Daarna rijd je door naar Tirta Empul, één van de heilige tempels op Bali die gebouwd zijn rond hete bronnen die midden in de tuin opborrelen. De Balinezen komen hier om te baden en zich geestelijk en lichamelijk te reinigen. Een mooi schouwspel. Wil je ook graag naar het Bali Bird & Reptile Park? Dat kan perfect. Overleg met de chauffeur. Ook als jullie nog andere dingen willen doen.

Dag 6: Leer Balinees koken!
Ubud (B, L)
Als je weer thuis bent, wil je de Balinese culinaire hoogstandjes ook thuis nog eens op tafel toveren. Samen koken, mag dus zeker niet ontbreken tijdens jullie reis. Je wordt opgehaald in het hotel om samen met onze gids de markt te verkennen en inkopen te doen. Daarna kunnen jullie zelf aan de slag met de ingrediënten. Uiteraard mogen jullie al dat lekkers zelf opeten. Na deze heerlijke lunch zijn jullie vrij. Relaxen aan het zwembad? Souvenirs kopen in het centrum. Feel free.

Dag 7: Fietsen en vliegeren tussen de rijstvelden
Ubud (B, L)
Na het ontbijt word je opgehaald door onze gids voor een fietstocht door de prachtige natuur rond Ubud. Wat mag je verwachten? Kleine dorpjes, helgroene rijstvelden, familietempeltjes, vrouwen in prachtig gekleurde sarongs… Je wordt helemaal ondergedompeld in de mystieke sfeer van Bali. Een laatste stukje tot aan het dorpje Klungkung wordt met de auto gedaan omdat de weg te slecht is. Eenmaal daar word je uitgenodigd door de familie van Little Wayan voor een lunch. Leer onderweg ook hoe rijst wordt verbouwd, hou halt aan één van de offerhuisjes, bezoek misschien een lokale markt en kijk je ogen uit in de kleine dorpjes. Dat is het echte Bali. Als je geluk hebt, kom je misschien zelfs een feestelijke ceremonie tegen. Tussendoor (afhankelijk van de wind) volgt nog een hoogtepunt: dan kunnen jullie een vlieger maken en leren vliegeren tussen de rijstvelden. Bespreek het programma met de gids. Hij kan het aanpassen naar jullie wensen.

Dag 8: Naar de bergen van Munduk
Ubud • Munduk (B)
Munduk is een lieflijk dorpje met 6200 inwoners. Het ligt op ongeveer achthonderd meter boven de zeespiegel, dus hoog in de centrale Balinese bergen. Het is gebouwd bovenop een kam tussen twee prachtige groene valleien. Door de hoogte is het er wat koeler, tussen 20 en 25 graden. Een ideaal klimaat om groenten en fruit te verbouwen: zo vind je er talrijke koffie-, cacao- en bananenplantages maar ook rijstvelden, vanille-orchideeën en verschillende soorten kruiden. Ook aan water is er geen tekort: heldere rivieren met prachtige watervallen stromen de bergen af. Neem alvast jullie intrek in het mooie hotel en geniet van het prachtige uitzicht. In de namiddag staat een workshop Balinees weven op het programma en leren de kinderen hun naam schrijven … in het Balinees.

Dag 9: Trekking langs meren, watervallen, cacao- en koffieplantage
Munduk (B)
Trek vandaag met een gids die prachtige bergen in. Laat je leiden langs groene rijstvelden en kletterende watervallen en maak kennis met kruidnagel en gewassen zoals katoen, limoen, avocado, nootmuskaat, vanille en peper. De gids zoekt de kleinste paadjes op die je zelf nooit zou nemen. Na de wandeling word je met de auto naar Tamblingan Lake gebracht waar je kunt picknicken en nog een half uurtje kunt kanoën. Na de tocht zijn jullie vrij. ’s Avonds kun je eventueel in het hotel nog genieten van een zalige Balinese body massage. En op zaterdag, zondag of woensdag kun je ook kijken (of meedoen?) naar de lessen Balinese dans die voor de kinderen van Munduk in het hotel georganiseerd worden.

Dag 10: Naar het zwarte strand van Pemuteran
Munduk • Pemuteran (B)
Vanmorgen word je opgehaald voor een transfer naar Pemuteran. Het stadje heeft geen wit maar een zwart lavastrand. Geniet van de mooie tuin, van de Balinese bungalows, het zwembad en de sfeer. Op vijf minuutjes sta je aan het strand. Maak een mooie strandwandeling. Of trek ook al eens je snorkeluitrusting aan om te oefenen voor morgen. Vlakbij het strand vind je mooie koraalriffen. Ga misschien ook eens langs bij het schildpaddenopvangcentrum. Als je geluk hebt, mag je misschien meehelpen met het terug in zee zetten van kleine babyschildpadjes. Hoe vroeger je gaat, hoe groter de kans. De kleine schildpadjes worden meestal voor tien uur in de voormiddag uitgezet. Wil je er nog even op uit, dan kun je ook een bezoek brengen aan de schilderachtige zeetempel Pura Pulaki. De tempel wordt beschouwd als één van de zes heilige tempels van Bali. Volgens de legende is hij net zoals veel andere zeetempels opgericht door de heilige priester Nirartha ter ere van zijn verdwenen en godin geworden dochter. De tempel wordt bewaakt door … apen!

Dag 11: Snorkelen boven een prachtige onderwaterwereld
Pemuteran (B, L)
Om 8-8.30 uur word je in het hotel opgehaald en naar een bootje gebracht dat jullie met nog andere reizigers naar het eiland Menjangan brengt om te snorkelen. Je kunt op Bali op veel plaatsen snorkelen, maar deze plek tart werkelijk alle verbeelding. Het eilandje zelf stelt niet veel voor, maar zodra je je hoofd onder water steekt, gaat een heel andere wereld open. De prachtigste tropische vissoorten zwemmen zomaar onder je door. En in alle mogelijke kleuren: felroze, blauw, groen en geel. Maanvissen en ‘Nemo’s’, zeepaardjes en zwaardvissen en nog honderden soorten waarvan je de naam amper kunt onthouden. Zo ongelooflijk mooi! Een natuurdocumentaire, maar dan in het echt. Je krijgt vanuit het hotel een lunchpakket mee. Ook de snorkeluitrusting is inbegrepen. Zelf meebrengen: handdoek, zonnecrème, water.

Dag 12: Naar het monnikenklooster en de warmwaterbronnen
Munduk • Lovina (B)
Bali telt maar één boeddhistisch klooster, dat van Banjar. Van aan de kust rijd je na het ontbijt oostwaarts de bergen in. Het klooster ligt verscholen in de heuvels maar biedt mooie uitzichten op de vallei, de rijstvelden en de zee. Het heeft een oranje dak en kleurrijke decoraties met Balinees houtsnijwerk en beschermelingen aan de deur. Bezoekers worden uitgenodigd om mee te mediteren. Een beetje verder vind je de hotsprings, heetwaterbaden temidden van een prachtige natuur. Er zijn drie bronnen, van heet naar warm. Wie zin heeft, kan even verpozen in elk bad. Gewoon kijken kan natuurlijk ook. Lunch is niet inbegrepen. Overleg gerust met de chauffeur wat mogelijk is. Ook als jullie nog andere plekjes willen bezoeken. Daarna gaat het verder tot in Lovina, een dorpje in het noorden van het eiland. Neem je intrek in het hotel en ga al even op verkenning in de omgeving. Er zijn in Lovina heel wat leuke restaurantjes, maar je kunt ook in het hotel eten. En vergeet ’s avonds de zonsondergang op het strand niet!

Dag 13-14: Balinese offergaven maken
Lovina (B)
Geniet vandaag en morgen van de paradijselijke setting! Jullie zijn vandaag vrij. In de namiddag leer je in het hotel Balinese offergaven maken. Vraag aan de receptie wanneer ze jullie daarvoor precies verwachten.

Dag 15: Terug naar huis
Lovina • Denpasar (B)
Vandaag eindigt jullie reis op Bali. Je wordt met een taxi naar de luchthaven van Denpasar gebracht voor de internationale vlucht naar huis.

Dag 16: Aankomst Brussel!
Brussel
Welkom thuis!

Richtprijs Vliegerroute
€ 1.350 pp
(Prijs berekend op basis van een gezin van 4)

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen
Maaltijden zoals aangegeven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Alle transfers (sommige non-stop, andere waarbij eigen invulling mogelijk is)
Alle activiteiten zoals beschreven:

• Fietstocht met gids rond Ubud 
• Excursie naar Gunung Kawi & Tirta Empul + Engelstalige gids
• Workshop vlieger maken en vliegeren
• Mini-trekking met gids (3 uur) in Munduk
• Lunch bij de lokale familie van Little Wayan
• Bamboe weven
• Naam leren schrijven in het Balinees
• Offergaven maken
• Excursie naar Boedhistisch klooster en warmwaterbronnen
• Snorkelen op Menjangan + snorkelset

Wat is niet inbegrepen?
De vlucht

De dranken en de overige maaltijden
Excursies die als optioneel worden beschreven
    • Initiatie golfsurfen in Legian: 60 € pp. / 2,5 u. (vanaf 7 jaar)
    • Dolfijnen spotten in Lovina: € 20 pp.
Toegangsprijzen
Fooien

Goed om te weten
* Voor reizen naar Bali hebben zowel volwassenen als kinderen een internationale reispas nodig. Een visum is sinds juni 2015 niet meer vereist.

* Er zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A en soms buiktyfus worden aangeraden.
* Er is geen malariarisico voor deze route. Meer info bij je huisarts.