tuk-tuk-icoon-foto tuktukroute
Cambodja met een vleugje Thailand
16 dagen

tuk-tuk-icoon-foto Bangkok verkennen
tuk-tuk-icoon-foto De Oude Khmertempels van Angkor bezoeken
tuk-tuk-icoon-foto Rijden met een bamboetrein
tuk-tuk-icoon-foto De geheimen ontdekken van de Khmerkeuken
tuk-tuk-icoon-foto Authentieke vissersdorpjes bezoeken
tuk-tuk-icoon-foto Schaduwpoppen maken
tuk-tuk-icoon-foto Overnachten in de jungle
tuk-tuk-icoon-foto Chillen op een Thais eiland

in-het-kort-rood

Route: Bangkok (1) • Battambang (3) • Siem Reap (3) • Pnom Penh (2) • Koh Kong (2) •  Koh Chang of Koh Mak (2) • Bangkok

Duur: 16 dagen (inclusief vluchtdagen). (Strand)uitbreiding kan. Ook met extra bouwstenen: Bangkok anders bekeken (= fietstocht door de Thaise hoofdstad) en Als Tarzan door de jungle (= ziplines boven het regenwoud).

Voor wie: Voor gezinnen met actieve kinderen vanaf zes jaar.

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld. De boottrip over het Tonlésapmeer en het verblijf in de jungle zijn avontuurlijk maar heel intensief en onvergetelijk. Cambodja is in ieder geval makkelijk bereisbaar en de wegen tussen de grote steden zijn goed.

Accommodatie: Mooie boetiekhotels met zwembad, junglehotel aan de rivier in Koh Kong.

Ideale reisperiode: Het hele jaar door. Hou er wel rekening mee dat het af en toe kan regenen in juli en augustus.

Richtprijs: 1.660 € pp.

“De Tuk Tukroute is een ideale route voor wie in twee weken Cambodja wil ontdekken en graag nog een vleugje Thailand toevoegt”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Vlucht naar Bangkok
Brussel • Bangkok
Internationale vlucht naar Bangkok.

Dag 2: Welkom in Bangkok!
Bangkok
Welkom in Bangkok! Zodra de deuren van het vliegtuig open gaan, stap je binnen in een andere wereld. Het is warm en vochtig en de geuren die je tegemoet komen, prikkelen al je zintuigen. Geniet ervan, een eerste indruk blijft altijd bij. Onze chauffeur brengt jullie daarna naar het hotel in hartje Bangkok. Vandaag is een rustig dagje en vooral bedoeld om even te acclimatiseren. Misschien ben je nog wat moe van de lange vlucht en van het uurverschil. Het hotel heeft in ieder geval een leuk zwembad waar je al even kunt chillen. Wij hebben vandaag niets voor jullie op het programma staan, maar het hotel kan zeker en vast een tuk tuk of taxi voor jullie regelen om er nog op uit te trekken. De Wat Phra Kaeo en het Koninklijk Paleis zijn zeker de moeite. Een beetje kitscherig maar toch heel echt.

Dag 3: Naar Cambodja!
Bangkok • Battambang (B)
* Vandaag vroeg uit de veren: we verlaten immers Thailand en trekken door naar … Cambodja! Het is een vrij lange route, maar er is veel afwisseling zodat de uren snel voorbij gaan. Bij aankomst in het hotel in Battambang zal het aangeboden drankje en de zwembeurt in het zwembad in ieder geval deugd doen. De rest van de dag kun je vrij spenderen. Battambang is een rustig, zelfs wat slaperig stadje, maar je vindt er fraaie voorbeelden van koloniale architectuur. Het stadje ligt aan de Sangker en langs die rivier staan oude Franse winkels. In het zuidelijke deel van de stad zie je dan weer prachtige koloniale villa’s. Ook vind je er veel Thaise invloeden, aangezien de provincie Battambang lange tijd onder Thais bestuur stond. Je kunt er nog steeds betalen met baht, de Thaise munteenheid. Battambang is de rijstprovincie van Cambodja. Rond de stad liggen uitgestrekte rijstvelden, die worden afgewisseld met schilderachtige dorpjes. Er zijn ook nog veel overblijfselen van Khmertempels te vinden.

* Wie liever nog een dag of een paar dagen langer in Bangkok blijft, dat kan perfect. We hebben bovendien ook een extra in te lassen bouwsteen Bangkok anders bekeken, een fietstocht door de buitenwijken van de Thaise hoofdstad. Een absolute aanrader, zeker met tieners!

Dag 4: Het plattelandsleven van Battambang
Battambang (B, L)
Vandaag leer je Cambodja steeds beter kennen: samen met een gids trek je er de hele dag op uit. Er is niet echt een vaste route, maar dit staat mogelijk op het programma: rijstpapier scheppen, rijstwijn stoken, sticky rice bakken, vispasta bereiden, tempels en een authentiek Frans koloniaal huis bezoeken. Met als zekere apotheose: een ritje met de bamboetrein! Net als een rollercoaster, maar dan zeven kilometer lang, een beetje trager en zonder loopings.

Dag 5: De geheimen van de Cambodjaanse keuken
Battambang (B, L)
De khmerkeuken is fantastisch, dat zul je de voorbije dagen zeker al gemerkt hebben. De Cambodjaanse gerechten moeten dus zeker niet onderdoen voor de Thaise. Opdat je ook thuis nog lang zou kunnen terugdenken aan deze mooie reis, leer je vandaag een paar khmergerechten klaarmaken. De dag begint al vrij vroeg met een bezoek aan de markt waar de kok je wegwijs maakt tussen alle groenten, fruit en kruiden die je kunt vinden. Daarna mag je zelf aan de slag. En uiteraard mag je ook opeten wat je zelf hebt klaargemaakt.
De rest van de dag zijn jullie vrij. Suggestie? Huur een fiets en ga op verkenning door het Cambodjaanse landschap. Absolute aanrader ook is de circus-, teken-, dansschool van Phare Ponleu Selpak. Vijftienhonderd lokale kinderen worden er van de straat gehouden en krijgen een opleiding tot bijvoorbeeld animatietekenaar of circusartiest. Op sommige dagen kun je ’s avonds naar een voorstelling kijken en er ook blijven eten. Vraag meer info in het hotel. Gewoon relaxen aan het zwembad kan natuurlijk ook.

Dag 6: Op weg naar Angkor!
Battambang • Siem Reap (B)
Sta in alle vroegte op en pak je bagage bij elkaar om je klaar te maken voor een mooie boottocht over het Tonlé Sapmeer. Het is zeker niet de snelste en comfortabelste manier om in Siem Reap te geraken, maar wel de spectaculairste. Als het druk is op de boot, zit je erg dicht tegen elkaar aan, op simpele banken of stoelen. Misschien gaan er vis mee of andere producten die lokale mensen naar huis of naar de markt vervoeren. Onderweg wordt ook gestopt om gebruik te maken van een lokaal toilet of iets te eten. Jullie krijgen een lunchbox mee voor onderweg. De boottocht neemt ongeveer 6 tot 8 uur in beslag. In het droge seizoen kan de reistijd oplopen tot 10 uur. ‘Relaxing Cambodia’ heet dat… Zie je zo’n lange boottocht niet zitten, dan kunnen we ook gewoon een taxi regelen. Indien er vanwege het droge seizoen te weinig water in het meer staat en de boot niet kan varen, wordt er ook een taxi geregeld. Check in in het hotel en trek nog even de stad in. Siem Reap is een heel leuk stadje waar je je meteen thuis voelt.

Dag 7: Eindelijk: de tempels van Angkor!
Siem Reap (B)
Tempels, tempels en nog eens tempels. Maar welke tempels! De mooiste die je ooit hebt gezien! Speel verstoppertje tussen de tempels, ga op zoek naar dieren in de reliëfs, … Voor nieuwsgierige kinderen werkten we zelfs een zoektocht uit! Vergeet niet af en toe een stop in te bouwen om te drinken. En probeer de kindverkopertjes te weerstaan. In Cambodja loopt een programma om kinderarbeid zoveel mogelijk tegen te gaan. Door niet te kopen als toerist kun je het programma ondersteunen.

Dag 8: Hoe schrijf je je naam in het khmer?
Siem Reap (B)
Vandaag nog meer tempels. We hebben geen gids meer voorzien zodat je in alle rust en op jullie tempo de tempels kunt bezoeken. Wil je wel nog een gids, dan kun je dat uiteraard gewoon vragen, misschien zelfs aan de gids van de vorige dag. Geniet tussendoor van de mooie landschappen, de rijstvelden vol waterbuffels, de vogels hoog in de lucht. Vandaag kunnen de kinderen ook leren hoe ze hun naam schrijven in het khmer. Spreek ter plaatse af met Menno, onze collega. Kan ook op een andere dag in Siem Reap.

*Wie houdt van een beetje avontuur kan hier de extra bouwsteen Tarzan in de jungle toevoegen: ziplinen door het regenwoud! Voor durvers!

Dag 9: Gefrituurde kakkerlakken
Siem Reap • Phnom Penh (B)
Vanmorgen sta je alweer vertrekkensklaar voor een nieuw avontuur. Deze keer rij je richting hoofdstad Phnom Penh. De rit duurt ongeveer vijf à zes uur. Het eerste deel rijdt zeer vlot, het tweede vraagt iets meer tijd. Vraag de taxichauffeur zeker om onderweg te stoppen in Kampong Thom of Skoun. Daar verkopen ze vaak gefrituurde kakkerlakken, sprinkhanen en meer van dat lekkers. Wie dapper genoeg is om te proeven, ga je gang. Kijken alleen mag ook. Daarna rijd je verder naar Phnom Penh. Laat je na aankomst verwennen door een lekker drankje en het prachtige zwembad dat uitnodigend ligt te wachten. Als je zin hebt, kun je in de namiddag nog even tot aan het Koninklijk Paleis of de Central Market. Als je aankomt in Phnom Penh op vrijdag of zaterdag kun je ’s avonds nog een voorstelling schaduwpoppentheater bijwonen.

Dag 10: Kennismaken met Sbek Thom en Tuol Sleng bezoeken
Phnom Penh (B)
In Cambodja houden ze van schaduwvoorstellingen of Sbek Thom. Acteurs bewegen, dansen en zingen achter een groot wit doek, met speciale lederen poppen aan bamboestokken in hun hand zodat die als het ware een schaduw vormen op het doek. Voor de Khmer is Sbek Thom heilig. Een schaduwvoorstelling bijwonen is niet altijd mogelijk, maar je kunt wel van dichtbij gaan kennis maken met deze kunstvorm. Meer nog, je mag zelf met hamer en beitel aan de slag om een lederen figuurtje te maken. Het is een heel karwei maar leuk om te doen voor jong en oud. Bovendien levert het ook een mooi souvenir op! In de namiddag staat een heel ander bezoek gepland: een reis naar Cambodja is namelijk niet af zonder een bezoek aan het genocidemuseum Tuol Sleng. Deze zwarte pagina in de geschiedenis van Cambodja is echter geen prettig verhaal. Op zich is het geen probleem om kinderen mee te nemen. Maar je kunt de activiteit ook schrappen als je dat wil. Graag even aangeven op voorhand. Morgen hou je ook nog even halt bij de Killing Fields als je op weg bent naar Koh Kong.

Dag 11: Naar de jungle!
Phnom Penh • Koh Kong (B, D)
Wie wil kan vandaag nog halt houden bij de Killing Fields en de donkere herinneringen aan het verleden van Pol Pot. Daarna gaat het richting een heel ander stuk van Cambodja: de jungle! Vier tot vijf uur rijden en je komt in een heel andere wereld terecht. Een stukje ongerept en onontdekt Cambodja. Vraag aan de chauffeur om onderweg even te stoppen voor jullie picknicklunch. De weg naar het hotel is alvast avontuurlijk. De bungalows waar je de nacht zult doorbrengen, zijn alleen bereikbaar met de boot. Van op het water zie je de jungle voorbijschuiven. Geniet van de rust, van de stilte, van de prachtige natuur. De bungalows zijn zeer eenvoudig maar netjes. De uitbaters verwelkomen je met open armen. Hou een zaklamp in de buurt want zodra het donker wordt, is het vinden van de weg naar je huisje niet altijd gemakkelijk.

Dag 12: Jungletrek of boottocht naar de waterval
Koh Kong (B, D)
Jungle trek, here you come! Doe stevige stapschoenen aan en geniet van de wildernis, van de gekko’s, van de spinnen, de slangen, de kevers die de gids jullie graag zal tonen. De tocht duurt ongeveer twee uur en is goed te doen. Het stappen wordt uiteindelijk beloond met een prachtige waterval waar je kunt picknicken, zwemmen, zonnen en relaxen. Er komen ook veel Cambodjaanse toeristen die een paar dagen vrij hebben. Spreek ter plaatse af wanneer de trektocht begint. Als er nog tijd over eens kun je zwemmen of kajakken in de Tatairivier. Soms overnachten we in een ander jungle hotel en dan wordt het programma lichtjes aangepast. Maar het is minstens even leuk, met een boottocht en een barbecue-picknick als apotheose.

Dag 13 • 14: Nog even chillen op Koh Chang of Koh Mak
Koh Kong • Koh Chang of Koh Mak (B)
Vandaag neem je afscheid van Cambodja en trek je weer de grens over naar Thailand. Geniet nog met volle teugen van het mooie Koh Mak, een piepklein eilandje in de Golf van Thailand. Van aan de Laem Ngob pier (in de buurt van Trat) vaar je er met een speedboot naartoe. We kiezen heel speciaal voor dit eilandje omdat het nog niet door massatoerisme is aangetast. Het is er heel rustig. En je kunt er zalig relaxen, zwemmen, snorkelen, duiken, surfen, wandelen, en zelfs… nachtvissen! Wil je toch liever naar het eiland Koh Chang, dan kan dat natuurlijk ook. Koh Chang is levendiger en heeft meer restaurantjes en uitgangsleven. Je kunt er ook zwemmen, duiken, snorkelen, surfen, enz. De keuze van het eiland hangt een beetje af van jullie persoonlijke voorkeur.

Dag 15: Terug naar Bangkok
Koh Chang of Koh Mak • Bangkok (B)
Ook deze voormiddag is nog vrij te besteden. Daarna neem je de ferry of speed boat (afhankelijk van het eiland) en een taxi naar Bangkok waar vanavond de internationale vlucht richting Brussel wacht.

Dag 16: Aankomst thuis!
Brussel
Welkom thuis!

Richtprijs Tuk Tukroute
€ 1.660 pp.

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen op basis van twee kamers
Maaltijden zoals aangegeven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Alle transfers (behalve de ferry’s) zoals beschreven
Alle activiteiten zoals beschreven in het programma:

• Het plattelandsleven van Battambang ontdekken
• Ritje met de bamboetrein
• Workshop Khmer koken
• Boottocht over Tonlé Sapmeer
• Vleugje Khmer leren schrijven
• Tweedaags tempelbezoek Angkor
• Zoektocht Angkor
• Bezoek Tuol Sleng
• Bezoek Killing Fields
• Boottocht in de jungle
• Jungletrek of boottocht naar waterval (afhankelijk beschikbaarheid hotel)
• Chillen op een Thais eiland

Wat is niet inbegrepen?
De internationale vlucht
De dranken en de niet-vermelde maaltijden
De activiteiten die als optioneel worden beschreven
Fooien

Goed om te weten
* Voor reizen naar Thailand & Cambodja hebben zowel volwassenen als kinderen een internationale reispas nodig.
Voor Cambodja is ook een visum verplicht.
*
Er zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A en soms buiktyfus worden aangeraden.
* Er is beperkt malariarisico (Koh Kong, Koh Chang, Koh Mak) voor deze route. Meer info bij je huisarts.

Bangkok anders bekeken
Heb je nog meer tijd en wil je graag een extra activiteit in Bangkok? Dan is dit een absolute aanrader: Fietsen door Bangkok! Het klinkt misschien ongewoon maar het is een unieke belevenis. Je rijdt door achterstraatjes, een lokale markt, langs tempels en andere bezienswaardigheden. De gids vertelt over het dagelijks leven in Bangkok en je vragen zijn daarbij van harte welkom. Er zijn meer dan genoeg situaties om de geheugenkaart van je camera vol te schieten. Bangkok is vlak wat als voordeel heeft dat het fietsen comfortabel is en iedereen de tocht aankan. Thaise mensen zijn van nature warm en open en je zult versteld staan van de diversiteit die deze stad te bieden heeft. Vanuit de stad steek je dan per klongboot de rivier over naar het platteland. Daar vind je fruitplantages met verhoogde (fiets)paden en karakteristieke Thaise huizen. Daar kun je ook lunchen in een huiselijke, rustige sfeer voor je weer terug fietst.
Prijs: € 65 pp. (fietsen, gids, lunch, enz. inbegrepen; eventuele overnachting niet inbegrepen)

♣♣♣

Als Tarzan door de jungle
Zijn de kinderen al wat ouder? Of houden jullie van een beetje avontuur? Dan is deze extra bouwsteen in Siem Reap een absolute aanrader! Maak je alvast klaar voor de kilometerslange ziplines van de Flight of the Gibbons door het eeuwenoude regenwoud van Cambodja! Zweef, glijd, vlieg hoog door de bomen en geniet van de adembenemende verzichten boven de jungle. Onderweg leer je alles over de dieren en planten die nog in het regenwoud leven. Als je geluk hebt, kun je zelfs gibbons spotten op ooghoogte. Een onvergetelijke ervaring voor durvers! Je kan bij wijze van voorproefje al eens kijken naar dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=UJzEtKoITrg
Prijs: € 105 pp. voor volwassenen, € 80 voor kinderen -16 (Ziplines, lunch, transfers, uitrusting en Nature Trail Walk inbegrepen; eventuele extra overnachting niet inbegrepen)