tikka-icoon tikkaroute-tekst
Zuid-India
16 dagen

tikka-icoon Prachtige Zuid-Indische tempels
tikka-icoon Met de fiets door landelijke dorpjes
tikka-icoon Petanque spelen met de ‘locals’
tikka-icoon Wilde olifanten spotten
tikka-icoon De geheimen van de keuken van Kerala
tikka-icoon Hindi en Tamil leren in een dorpsschooltje
tikka-icoon Kanoën langs de kanalen van Kumarakom
tikka-icoon Trommelen op een ‘tabla’
tikka-icoon De rollende ogen van de Kathakalidansers
tikka-icoon Een house boat op de backwaters
tikka-icoon Een ayurvedische massage
tikka-icoon Flaneren langs de stranden van Kovalam

In-het-kort-lichtblauw
Route: Chennai (1) • Mahabalipuram (2) • Pondicherry (1) • Swami Malai (1) • Karaikudi (2) • Madurai (1) • Thekkady (1) • Kumarakom (1) • Houseboat (1) • Cochin (1) • Kovalam (3)
Duur: 16 dagen (inclusief vluchtdagen).
Voor wie: Voor gezinnen met tieners of actieve kinderen.
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld. Intensief programma maar heel erg verrijkend!
Accommodatie: Charmante en karaktervolle hotels met veel couleur locale en een zwembad.
Vervoer: Privé-vervoer (AC minivan met chauffeur) en trein.
Ideale reisperiode: Kerst- en Paasvakantie. Zomervakantie kan ook maar hou er rekening mee dat het dan warm en vochtig kan zijn door de moesson.
Richtprijs:
Paasvakantie: € 2.170 pp.
Zomervakantie: € 1.950 pp.
Kerstvakantie: € 2.355 pp.

“Tempels, landelijke dorpjes, woonboten die glijden over de backwaters en ayurvedamassages… Zuid-India is helemaal anders dan de rest van het land. Zachter, net als haar keuken, maar heel intens!”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Internationale vlucht naar Chennai
Brussel • Chennai
Namaste! Welkom in India! Het land van paleizen en forten, sari’s en tulbanden, chapati’s en talischotels, olifanten en kamelen, riksja’s en Bollywoodfilms. India is een magische wereld waar je van de ene verbazing in de andere valt. Een beetje overweldigend soms maar vooral zeer intrigerend. Bij aankomst in Chennai, de hoofdstad van de Indische deelstaat Tamil Nadu, word je met een naambordje en bloemenkrans opgewacht door onze Indische collega. Zo voel je je meteen welkom in dit fascinerende land. Misschien is het handig om in de luchthaven al een beetje geld te wisselen, zodat je altijd iets op zak hebt. Daarna gaat het richting hotel waar je incheckt en kunt bekomen van de vlucht. De meeste vluchten komen vaak ’s avonds laat aan.

Dag 2: Van Kanchipuram naar Mahabalipuram
Chennai • Kanchipuram • Mahabalipuram (B, L, D)
Goeiemorgen Chennai! Lekker geslapen? Genoten van jullie eerste ontbijt op Indische bodem? Dan staan jullie wellicht te popelen om de omgeving te verkennen. Daarvoor rijden we tot in Kanchipuram, ook wel de zilveren stad genoemd en één van de zeven heilige steden van India. Op het programma staan drie tempels: de Kalasanatha Tempel, de Vaikuntha Perumal Tempel en de Sri Ekambaranathar Tempel, gebouwd ter eer van de god Shiva. Je kunt de tempels op eigen tempo bezoeken. Heel gedetailleerd of rondkijkend vanop een bankje.
Na een typische Zuid-Indiase lunch reis je door naar het kleine vissersdorpje Mahabalipuram. Daar check je in in het hotel en kun je de rest van de dag heerlijk ontspannen bij het zwembad.

Dag 3: Fietsen langs het dagelijkse leven in Tamil Nadu
Mahabalipuram (B, L, D)
Met de fiets zie je vaak nog zoveel meer. Daarom hebben we voor jullie vandaag een fietstochtje door het platteland van Tamil Nadu in petto. Onderweg kom je typische Tamilhuizen tegen en zie je overal mensen die de mooie velden bewerken. Breng een bezoek aan een boerderij en kom op krachten met een lekker kokosnootdrankje. Een artisanale pottenbakker leert jullie daarna de kneepjes van zijn vak. Om deze mooie voormiddag af te sluiten mag je vanmiddag aanschuiven voor een traditionele lunch (geserveerd op een bananenblad!) in een dorpshuis.
De terugtocht organiseren we met de auto omdat er nog zoveel te doen is: een rondleiding op een krokodillenboerderij met maar liefst twaalfduizend krokodillen, een bezoek aan de spectaculaire Shore tempel (Unesco Werelderfgoed), het bas-reliëf Bhagiratha’s Penance en verschillende grotten en tempels. De rest van de late namiddag ben je vrij om een wandeling te maken op de brede zandstranden langs de Golf van Bengalen.

Dag 4: Tijd om je Frans te oefenen in Pondicherry
Mahabalipuram • Pondicherry (B, L, D)
Pondicherry is een gezellig stadje dat in 1676 werd gesticht door de Franse Oost-Indische Compagnie. En dat mag misschien al lang geleden lijken, toch zijn de sporen van die Franse tijd nog altijd merkbaar. Er zijn Franse naambordjes, je kunt overal croissants kopen en zelfs de politie draagt een Frans uniform. Nadat je je intrek hebt genomen in het hotel mag je erop uit om dat met eigen ogen te zien. De wandeling gaat langs mooie koloniale gebouwen en veel kleurrijke markten en kerken. Aan het eind van de middag hebben we nog iets leuk extraatje voor jullie gepland: een petanquewestrijd met de lokale inwoners!

Dag 5: Yoga en dansende Shiva’s
Pondicherry • Swami Malai (B, L, D)
India is de bakermat van de yoga. Een reis naar India is dus niet af zonder een echte yogales. Die staat vandaag op het programma, nog voor het ontbijt, zodat jullie daarna helemaal zen aan tafel gaan. Na het ontbijt reis je verder naar het etnisch dorpje Swami Malai. De weg ernaartoe gaat langs mooie suikerrietplantages, rijstvelden en zoutmeren. Onderweg stop je nog even bij Chidambaram, een groot tempelcomplex van Nataraja, de dansende Shiva. En in Gangakondacholapuram, voor een bezoek aan de Brihadishwaratempel. Daarna kun je even chillen aan het zwembad van het hotel in Swami Malai. In de late namiddag breng je (met een riskja!) een bezoek aan het dorpje zelf. Swami Malai is een belangrijke pelgrimsbestemming in Zuid-India. Volgens legendes is het de vierde van de zes ‘Arupadai veedu’, dat zijn heiligdommen die gewijd zijn aan Muruga. Dé tempel van de stad, de Swamimalai Murugantempel, staat op een kunstmatige heuvel waar zestig stenen traptreden naartoe leiden. In het hindoeïsme symboliseren de zestig treden de zestig jaar durende cyclus die leidt naar de heer Subramanya.

Dag 6: Tempels, tempels en nog eens tempels
Swami Malai •  Tanjore • Trichy • Karaikudi (B, L, D)
Tanjore (of Thanjavur) is één van de oudste steden van India. Volgens een plaatselijke legende is de naam van de stad afgeleid van het woord ‘Tanjan’, een ‘asura’ (reus) uit de hindoeïstische mythologie. Hij zou op deze plaats gedood zijn door de hindoegod Neelamegha Perumal. Met een gids bezoek je de belangrijkste highlights van de stad: de Brihadishwara tempels, het fort, het Thanjavur koninklijk paleis en het museum. Kies zelf maar wat je liefst ziet. Alles kan ook. Vandaaruit rijd je verder naar Trichy of Tiruchirappalli, aan de oevers van de Cauveryrivier waar je de prachtige Ranganathatempel vindt ter ere van de Hindoegod Vishnu. En dan is er ook nog het Rotsfort, een tempelfort dat gebouwd werd op een hoge rots waardoor je een prachtige uitzicht hebt over de stad.

Dag 7: Met een ossenkar langs koopmanshuizen
Karaikudi (B, L, D)
Karaikudi is een bijzondere plek in India. Er komen niet alleen weinig toeristen langs, maar het is vooral een plek met wondermooie huizen. Rijke koopmannen kwamen zich er meer dan honderd jaar geleden vestigen en bouwden er schitterende koopmanshuizen, sommige zelfs meer dan honderd meter diep met verschillende patio’s en ontelbare vertrekken. Het paleis van de maharadja is in Karaikudi dé grote trekpleister. Tegenover het paleis ligt een plein met een centrale wateropslagplaats waar de lokale bevolking water gaat halen. Ook de wijk met ambachtslieden die hout en metaal bewerken en de goud- en zilversmeden is een topper. Daarna kun je terug naar het hotel en mag je aan de slag met allerhande ingrediënten zodat de Indische keuken geen geheimen meer heeft voor jullie. Uiteraard is het de bedoeling dat je die lekkernijen ook zelf verorbert. In de vooravond maak je nog kennis met traditionele gevechtsdansen.

Dag 8: Naar Madurai, waar pelgrims thuis zijn
Karaikudi •  Madurai (B, L, D)
Het mag voor jullie dan wel vakantie zijn, voor Indische kinderen is het dat vandaag niet. Dus hebben we het zo geregeld dat jullie ook even mogen plaatsnemen op hun schoolbanken. Ze zullen jullie zelfs de basisbeginselen van het hindi en tamil aanleren! Daarna rijd je verder naar Madurai, één van de oudste steden in het zuiden van India en absoluut een hoogtepunt, al is het maar door de vele kleurrijke markten en de talloze kleine straatjes die het stadje rijk is. Na de lunch breng je een bezoek aan de Sri Meenakshitempel, één van de mooiste tempelcomplexen van India. Pelgrims vanuit heel het land en daarbuiten komen hier naar toe uit eerbetoon voor de godin Meenakshi. De tempel is een schitterend voorbeeld van de Dravidische architectuur. Iedere gopuram (toren bij de ingang) van de tempel is rijkelijk versierd met de meest prachtige en kleurrijke mythologische beelden uit het hindoeïsme. In het grootste gedeelte van de tempel zijn niet-hindoes niet toegelaten. Ook het Gandhi Memorial, een museum gewijd aan het leven van Mahatma Gandi is een must see. Je maakt ook nog een ritje met een autoriksja en in de vooravond mag je getuige zijn van een hindoeritueel bij de Meenakshitempel.

Dag 9: Hoe knoop je een tulband en hoe wikkel je een sari?
Madurai • Thekkady (B, L, D)
Laat de hectiek van de Indische steden maar achter jullie. Vandaag rijd je verder de natuur in, naar het dorpje Thekkady in het nationaal park Periyar aan het Periyarmeer. Het park is ontstaan als een olifantenreservaat. En later kwam er ook een tijgerproject bij. Er leven hier grote groepen olifanten, apen, zwijnen en wilde honden. Hoewel de kans heel klein is, kun je hier zelfs oog in oog staan met … een Indiase tijger. Uiteraard trek je er niet alleen op uit. Met een gespecialiseerde gids wandel je door de groene bossen en moerasachtige graslanden. Je komt heel dicht bij de natuur en de wandeling is ook een ideale gelegenheid om vogels te spotten. Ook de kleurrijke vlinders die hier voorkomen zullen regelmatig jullie aandacht trekken. Daarna keer je vol indrukken terug naar het hotel. De rest van de tijd kun je vrij spenderen. Kort voor het diner leer je nog alle kneepjes van de Indische dresscode. Hoe knoop je een tulband en hoe wikkel je een sari?

Dag 10: Langs kruidenplantages naar de kanalen van Kumarakom
Thekkady • Kumarakom (B, L, D)
Volgende halte op jullie rondreis: Kumarakom, een gezellig dorpje aan de oevers van het Vembanadumeer in het betoverende hinterland van Kerala. Een wirwar aan rivieren, kanalen, stromen en lagunes maakt van deze spot een ideale plaats om te ontspannen! Na de lunch vertrek je per kano om vanop de kleine kanalen de prachtige omgeving te ontdekken. De lokale inwoners beschouwen Kumarakom als een paradijs in Kerala, als Gods eigen land. Overal zie je slanke kokospalmen, oneindige rijstvelden en meanderende lagunes. Na de kanotocht ga je terug naar het hotel. Wie wil kan er nog leren hoe je tabla (Indische trom) speelt. De rest van de tijd kun je vrij spenderen. In de vooravond staat nog een Kathakalidansvoorstelling op het programma. Kathakali is een klassieke dansvorm die driehonderd jaar geleden in Kerala is ontstaan. De dansers dragen beschilderde maskers en indrukwekkende kostuums.

Dag 11: Een huisje op het water
Kumarakom • Houseboat (B, L, D)
Je zult wel al ontdekt hebben dat het hotel waar jullie verblijven een echte vlindertuin heeft. Die is absoluut de moeite waard. Best is om de vlindertuin vroeg in de ochtend te bezoeken. Dat kan voor of na het ontbijt. Een mooie manier om de dag te beginnen. Daarna – of na het ontbijt als je nog niet hebt ontbeten – mag je aan boord van een privé ‘houseboat’ voor een cruise door de wondermooie omgeving. De boot is volledig uitgerust met een slaapkamer en een aparte badkamer. Op het zonnedek kun je naar hartenlust zonnen of genieten van de prachtige, voorbijschuivende landschappen. Tijdens de cruise maak je ook kennis met het dagelijkse leven langs de oevers. Vis-, groenten en andere -boeren verkopen hun waar vanuit houten bootjes. ’s Avonds geniet je aan boord van een lekker diner en een mooie zonsondergang.

Dag 12: Naar de Chinese vissersnetten van Cochin
Houseboat (Allepey) • Cochin (B, L, D)
Met de houseboat zijn jullie ondertussen naar Allepey gevaren. Na het ontbijt aan boord word je van daaruit naar Cochin en Kumbalangi gebracht. Daar mag je aan boord van een rivierboot om de vissers aan het werk te zien met de traditionele, Chinese visnetten die de regio wereldberoemd maken. Daarna trek je te voet door het dorp en leer je van de vissers zelf hoe je de netten precies gebruikt. En er staat nog veel meer op het programma. Zin om krabben te vangen op een krabbenboerderij? Of wat dacht je van leren hoe je een kokosnoot uit zijn kaf haalt, hoe tapijten worden geweven met kokosvezel of hoe olie en zalf worden gemaakt met kokosvlees?

Dag 13: Met de trein naar de gouden stranden van Kovalam
Cochin •  Trivandrum •  Kovalam (B)
Een Indisch treinavontuur had je hier nog niet meegemaakt. En dat is nochtans altijd een aparte belevenis. Al is het maar om overal de ‘chai, chai, chai, chaaaaiiiiii’ te horen. Vandaag mag je dus een treinrit maken van Cochin naar Trivandrum. We zorgen zelfs voor een ontbijtpakket op de trein! Aan het station word je opgewacht en naar Kovalam gebracht, één van de mooiste badplaatsen van India.

Dag 14: Genieten van gouden stranden en een deugddoende massage
Kovalam (B, L, D)
Geniet vandaag van een vrije dag! Er staat maar één niet te missen punt op jullie agenda: een Ayurvedamassage en body scrub met kruidenextracten, gevolgd door een volledige lichaamsmassage met kruidenolie. Genieten maar!

Dag 15: Chillen aan het strand
Kovalam (B, L, D)
Deze dag mag je vrij spenderen.

Dag 16: Terug naar huis…
Kovalam • Trivandrum • Brussel
Helaas zit jullie reis in India er vandaag op. Vroeg uit de veren voor een transfer naar de luchthaven van Trivandrum en voor de vlucht naar Brussel. Aankomst in Brussel in de vroege namiddag. Fijne terugvlucht! En welkom thuis!

Richtprijs Tikkaroute
Paas, krokus- en herfstvakantie: € 2.170 pp.
Zomervakantie: € 1.950 pp.
(Prijs berekend op basis van een gezin van 4)

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen
Maaltijden zoals beschreven (B= Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Frans- of Engelstalige begeleider bij alle activiteiten
Alle transfers (AC minivan met chauffeur)
Water bij de transfers
Alle activiteiten zoals beschreven:

• Bezoek verschillende tempels
• Kookworkshop
• Fietstocht rond Mahabalipuram
• Bezoek krokodillenboerderij
• Petanquen in Pondicherry
• Yoga initiatieles
• Koopmanshuizen bezoeken op een ossenkar
• Naam leren schrijven in het Hindi en Tamil in een schooltje
• Hindoerituelen leren uitvoeren in de tempel 
• Bezoek specerijentuin
• Begeleide wandeling door het Periyarnatuurreservaat
• Hoe drag je een sari?
• Hoe speel je tabla?
• Kanotocht in Kumarakom
• Kathakalidansvoorstelling
• Een houseboat op de backwaters
• Malayalam leren in een dorpsschooltje
• Ayurvedische massage

Wat is niet inbegrepen?
De internationale vlucht
Alle niet-vermelde maaltijden
De dranken
De activiteiten die als optioneel worden beschreven
Fooien


Goed om te weten
* Voor deze reis heeft elke reiziger een internationale reispas en een visum nodig.
* Er zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinatie tegen Hepatitis A, buiktyfus en DTP wordt aanbevolen.
* Beperkt tot geen malariarisico. Meer info bij je huisarts.