stoepa-icoon stoeparoute-tekst
Boedha’s, stoepa’s en beenroeiers in warme kleuren
16 of 18 dagen

stoepa-icoon Beenroeien op Inle Lake
stoepa-icoon Kennismaken met Birmaanse stammen
stoepa-icoon Je toekomst laten voorspellen in Yangon
stoepa-icoon Scooteren tussen de pagodes in Bagan
stoepa-icoon Flanneren op de U Bein Brug bij Mandalay
stoepa-icoon Olifanten wassen en voederen
stoepa-icoon Kennismaken met rozerode monniken en hun kloosters
stoepa-icoon Proeven van overheerlijke curries
stoepa-icoon Over één van de grootste viaducten ter wereld sporen
stoepa-icoon Thanaka leren aanbrengen op je wangen

In-het-kort-oranje
Route: Yangon (2) • Hsipaw (2) • Gokteik Viaduct • Pyin Oo Lwin • Mandalay (2 of 3) • Bagan (3) • Kalaw (1) • Inle Lake (3 of 4) • Yangon
Duur: 16 of 18 dagen – 13 of 15 overnachtingen
Voor wie: Voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar.
Moeilijkheidsgraad: Rustig tempo maar er worden redelijk wat afstanden afgelegd. Gemiddeld twee à drie overnachtingen per locatie. Eén binnenlandse vlucht.
Accommodatie: Charmante, karaktervolle en kleinschalige hotels met veel couleur locale,
goede prijs/kwaliteitverhouding. Je kan ook kiezen voor luxeuzere hotels.
Vervoer: Minivan met chauffeur bij de transfers, binnenlandse vlucht (Yangon-Hsipaw), trein (Goteik viaduct en Kalaw-Inle), boot (Irrawaddy River en Inle Lake)
Ideale reisperiode: Kerstvakantie, paasvakantie, zomervakantie. Hou er rekening mee dat het af en toe eens hevig kan regenen als je in juli en augustus reist (regenseizoen).
Richtprijs:
16 dagen:
€ 1.950 – € 2.150 pp (april tot september)
€ 2.095 – € 2.295 pp (oktober tot maart)
18 dagen:
€ 2.050 – € 2.250 pp (april tot september)
€ 2.220 – € 2.420 pp (oktober tot maart)
Extra bouwstenen: Bouwsteen Gouden rots (4 dagen-3 nachten) – Bouwsteen Kayah stammen (4 dagen-3 nachten)

“De Stoeparoute is de ideale basisreis doorheen Myanmar. Je ziet alle hoogtepunten, gecombineerd met veel extra’s”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Internationale vlucht naar Yangon
BRUSSEL • YANGON

Internationale vlucht naar Yangon.
 
Dag 2: Welkom in Myanmar
YANGON
Tabtour/Treasure hunt

Welkom in Myanmar, één van de meest authentieke landen van Zuidoost-Azië! Het land is jarenlang afgesloten geweest van de buitenwereld en dat voel je. De mystieke sfeer van weleer is nog overal aanwezig. Myanmar is fascinerend en echt. De Myanmarezen zijn vriendelijk en innemend. De natuur is indrukwekkend en prachtig. Kortom, er wacht jullie een oprecht boeiend land.
Als je aankomt in Yangon, de vroegere hoofdstad van Myanmar, word je opgewacht door onze gids en chauffeur die jullie meteen naar het hotel brengt. Daar kun je even bekomen van de vlucht. Heb je zin om in de namiddag de stad te verkennen, dan kun je een interactieve tablettour doen in het oude stadsgedeelte. Je krijgt een tablet mee met een zoektochtapp voor een tocht langs de smalle straatjes en steegjes van de oude stad. Op die manier leer je een stad helemaal anders kennen. Je maakt kennis met de lokale winkeliers en handelaars en je krijgt een unieke inkijk in het leven van de vele ambachtslui die er actief zijn. Je kunt de route kiezen die best bij jullie past. Wie wil, kan ook nog zijn naam leren schrijven in het Birmees en een bezoek brengen aan één van de privé-schooltjes (niet in het weekend of op publieke feestdagen).
Wie niet houdt van een tablet tour kan ook gewoon met een gids op stap door Yangon en een zoektocht doen op de markt: je krijgt dan drie foto’s van lokale huishoudvoorwerpen en jullie moeten zoeken waarvoor ze dienen. Ambiance verzekerd!

Dag 3: De Schwedagon Pagoda bezoeken, offers brengen aan monniken en naar de toekomstvoorspeller
YANGON (B, L)
Shwedagon Pagoda/Waarzegger/Papier maché

Goeiemorgen! Lekker geslapen in Yangon? Maak je alvast klaar voor een bezoek aan de Schwedagon Pagoda. Niet zomaar een bezoek, maar wel eentje achter de schermen. Je maakt kennis met de geschiedenis van de pagoda, het leven rond de pagoda en het boeddhisme, al dan niet gecombineerd met Birmees bijgeloof (nats). Meer nog je leert hoe je offers brengt aan de monniken en bezoekt zelfs een toekomstvoorspeller! Traditioneel ontbijt en lunch zijn inbegrepen. Tijdens het bezoek aan de Pagoda kunnen kinderen ook een diertje maken in papier maché in typisch Birmese kleuren. Daarna zijn jullie vrij.

Hier kan je de Bouwsteen Gouden Rots invoegen (4 dagen, 3 nachten + extra nacht in Yangon als aansluiting, dus 4 nachten extra in totaal)

Dag 4: Het landelijke leven van Hsipaw ontdekken
YANGON • HSIPAW (B)
Nachtbus of vlucht/Verkenning Hsipaw en omgeving/Shandorpjes/Nonnenschool/Klooster

Hsipaw is een charmant bergdorpje verscholen in de heuvels van de mooie Shan State. Je kan er met de nachtbus of met en binnelandse vlucht naartoe. Er zijn geen grote bezienswaardigheden, maar net dat maakt het zo interessant. Je kunt er als toerist makkelijk deel uitmaken van het echte leven in Myanmar. Wil je actief bezig zijn, dan kun je rondlopen in de stad of een fiets huren om de bamboo Buddha of Little Bagan (een gebied met allerhande tempelruïnes) te bezoeken.
In de namiddag neemt de gids jullie mee op een wandeling (± 4 uur) door panoramische rijstvelden, Shandorpjes, locale schooltjes, het graf van de eerste prins van Hsipaw, een lokale nonnetjesschool en een houten klooster. Je leer ook hoe sigaren worden gevouwen en hoe bamboe wordt geweven. Terug in het hotel rond half zes.
 
Dag 5: Op verkenning in Hsipaw
HSIPAW (B)
Boottocht Dothawaddy rivier/ Klooster/Shandorpjes/Zwemmen in de rivier

Vroeg uit de veren vandaag want jullie Shan gids staat al klaar voor en boottocht op de Dothawaddy rivier. Tijdens deze trip door een prachtige natuur bezoek je een 150 jaar oud Shan klooster, waar de tijd is blijven stilstaan, ga je langs authentieke Shan dorpjes en kan je zwemmen in de rivier.
De namiddag kan je vrij invullen. Hoewel Hsipaw niet zo groot is, is er van alles te zien en te beleven. Zo zijn er diverse kleine workshops waar je bijvoorbeeld kunt zien hoe noedels gemaakt worden. Bij Mister Charles Guesthouse kun je een kaart krijgen waarop alle workshops staan. De ochtendmarkt (vanaf half vijf ’s ochtends) is ook fantastisch. Of neem een kijkje in het oude Shanpaleis. Tegenwoordig is het gebouw in particuliere handen en wisselend open. Fern, de vrouw van de neef van de Shanprins vertelt je graag het verhaal (een rondleiding kun je sowieso ook optioneel bij boeken).
Op straat zie je dorpelingen maar ook mensen van lokale stammen. Het leven is rustig en trekt langzaam aan je voorbij. Overschouw het straatbeeld eens met een vers sapje aan één van de kleine barretjes. Of je kunt wandelen naar de Namtok Waterval. Een leuke, niet te lastige wandeling over het platteland die door weinig wandelaars gedaan wordt. Vanuit het dorp loop je zo de velden in en kan het genieten beginnen. In maart, aan het eind van de droge tijd, is de waterval klein, maar de route is geweldig. Zelf wandelen is één van de leukste dingen om te doen in Hsipaw. Vergeet ook niet langs het kleine boekenwinkeltje van Ko Zaw Tun (beter bekend als Mr Book) te gaan. En ga ‘s avonds naar Sunset hill (Thein Daung Pagoda) om te genieten van de mooie zonsondergang.
 
Dag 6: Avontuur in de trein
HSIPAW • MANDALAY (B, L)
Trein over Gotheik-brug

Klaar voor een beetje avontuur? De trein is sowieso altijd een beetje reizen, zeker in Myanmar. Verwacht alles wat je kunt verzinnen bij een prehistorische trein in Azië. Het is een behoorlijk bumpy ride, maar er is zoveel te zien: van de uiteenlopende landschappen en dorpjes tot de medepassagiers en stationnetjes waar je vaak een paar minuten stopt voor een pitstop of om wat te eten te kopen. Ook komt de trein over de Gotheik-brug die werd gebouwd in 1901 door de Pennsylvania Steel Company. Ooit was het de tweede hoogste brug ter wereld. Wie hoogtevrees heeft, doet beter even zijn ogen dicht. Je stapt uit in Naung Cho en vandaaruit ga je met de auto verder naar Mandalay.

Dag 7: Fietsen door Mandalay en bezoek aan de langste brug ter wereld
MANDALAY (B)
Fietstocht/Amarapura/U Bein brug/Hout-, steenbewerkers
♣ Noot: Deze dag valt weg bij de 16-daagse route – het bezoek aan Amarapura en de U Bein brug wordt dan op de namiddag van de volgende dag gepland – het bezoek aan Mingun gaat dan door in de voormiddag.

Met de fiets zie je altijd meer. Dat geldt ook in Mandalay. Smeer alvast jullie kuiten in voor een ritje langs marktjes en uitgestrekte velden. Buffels rollen lui door de modder, geiten sabbelen aan blaadjes en vriendelijke Myanmarezen wuiven jullie al van ver toe. Stop aan een marktje, leer hoe bamboe wordt geweven en maak kennis met het typische dorpsleven. Stop zeker voor een lekker kopje thee. Rond half twaalf ben je terug in het hotel.
Belangrijk: draag comfortabele kledij: shorts of halflange broek, t-shirt, comfortabele schoenen. Vergeet zeker ook je zonnecrème niet.

Na de fietstocht is er voldoende tijd om even uit te rusten in het hotel. Pas rond 15 uur worden jullie opnieuw opgehaald. Deze keer voor een bezoek aan Amarapura, één van de drie voormalige koninklijke hoofdsteden van Myanmar. De stad is vooral bekend omwille van de tweehonderd jaar oude U Bein Brug. Met een lengte van 1,2 km is dat de langste teakhouten brug ter wereld. Vooral tijdens zonsondergang is deze locatie erg fotogeniek (tip: huur een bootje voor nog mooiere foto’s!). Een andere belangrijke bezienswaardigheid in Amarapura is het Mahagandayonklooster waar duizenden monniken samenleven. Je kunt er ook proeven van de rum die er sinds 1886 (!) wordt gemaakt. Onderweg bezoek ga je ook nog even een kijkje nemen in één van de talrijke hout- en steenkapateliers.
 
Dag 8: Met de boot naar Mingun en thanaka smeren
MANDALAY (B)
Boot naar Mingun/Hsinbyume Pagode/Thanaka demo/Yadanabon markt

In de voormiddag kunnen jullie naar hartenlust chillen. Daarna, rond half twee, word je opgehaald voor een bezoek aan het dorpje Mingun aan de oevers van de Irrawady rivier. Vanuit Mandalay kun je er dus makkelijk met de boot naartoe. Op het programma vandaag: de Mingun Pagode. Deze pagode had de grootste van de wereld moeten worden. Door de onverwachte dood van Koning Bodawpaya in 1819 is het bouwwerk alleen nooit afgemaakt. Zelfs niet door zijn 122 kinderen! Al is de pagode nooit afgemaakt, het blijft een indrukwekkend bouwwerk om te zien. Op een paar honderd meter van de Mingun Pagado staat de Mingun bel. Met vier meter hoog en een omtrek van vijf meter is dit de grootste koperen bel ter wereld. Neem een kijkje onder de bel om te ervaren hoe groot deze bel echt is. Even verder staat de prachtige, witte Hsibyume Pagode inde zon te schitteren. Zonnebril in de aanslag!
De gids leert jullie ook Thanaka maken én hoe je het op je gezicht kunt aanbrengen. Weet je niet wat thanaka is? Thanaka is voor de Birmese vrouwen wat foundation voor ons is. Het is make-up. Maar het is meer. Zo beschermt dit gelige houtpapje tegen UV-straling. Het recept van thanaka is heel eenvoudig. De basis is fijn gemalen boomschors die vervolgens wordt aangelengd met een paar druppels water zodat een smeuïg, zacht houtpapje ontstaat. Birmese vrouwen zouden dit papje al zo’n 2000 jaar gebruiken. Daarna ga je nog even langs de levendige Yadanabon market. Terug in het hotel rond zes uur.

Dag 9: Sterschildpadden zoeken en met de boot naar Bagan
MANDALAY • BAGAN (B, L)
Pagodes/Minzontaung Wildlife Sanctuary (Sterschildpad)/Boot naar Bagan

Tijd om afscheid te nemen van Mandalay en verder te rijden naar de oude tempelstad Bagan, één van de meest bijzonder historische plaatsen in Zuidoost-Azië. Onderweg stop je nog bij de mythische Ta Moke Shin Pin Shwe Gu Gyi Pagoda en breng je een bezoek aan het Minzontaung Wildlife Sanctuary waar Birmese sterschildpadden worden gekweekt. De Birmese sterschildpadden zijn met uitsterven bedreigd. Daarom worden ze in deze sanctuary grootgebracht om nadien uitgezet te worden in het wild. Met een uniek trackingsysteem kun je de uitgezette dieren samen met een ranger opnieuw gaan zoeken.
Daarna gaat het verder richting Pakkoku waar een privé-boot op jullie wacht voor een boottrip over the Irrawaddy River tot in Bagan. Als er genoeg tijd is, stoppen we ook nog even bij de Kyauk Gu Ohnmin cave temple, waar nauwelijks andere toeristen komen.

Dag 10: Fietsen langs de tempels van Bagan
BAGAN (B, L)
Begeleide dagtrip door Bagan met de fiets/paardenkar/Koningslunch

Vandaag wacht een nieuw fietsavontuur! Maar het is alvast de ideale manier om de tempels van Bagan te verkennen. Er zijn duizenden pagoda’s, klein, groter, grootst, die over een aantal kilometer verspreid staan. Ze zijn allemaal hetzelfde maar toch net weer dat tikkeltje anders. Bij sommige zal je mond openvallen van verbazing door de prachtige muurschilderingen. Sommige van de pagoda’s van Bagan zijn donker en duister en herbergen niks meer dan vleermuizen en duivenpoep. In andere vind je de prachtigste boeddha’s. Het mooiste van allemaal zijn de tempels van Bagan die je kunt beklimmen en waar je een magische zonsopkomst of zonsondergang kunt meemaken.
Bagan is een plek die voor altijd in je geheugen gegrift zal staan. Hou je van lekker eten, dan zal de lunch een feest worden. Samen met de gids ga je op zoek naar wat bij de laatste koning van Bagan op het menu stond. Op Myinkaba markt maakt de gids je wegwijs in verschillende groenten en kruiden en ga je op bezoek bij lokale industrieën. De koning had namelijk een enorme ‘appetite’ en hij beval dat elke maaltijd 300 verschillende gerechten moest hebben. In een mooie setting bij een klooster kan je er een 30-tal van proeven. Smullen maar! Tegen zonsondergang mag je verder rijden in een paardenkar!

Dag 11: Vrije tijd in Bagan
BAGAN (B)
E-scooter/ballonvaart*

Vandaag kun je helemaal zelf invullen. Bagan is zo mooi dat het leuk is om ook hier nog wat vrije tijd te hebben. Aanrader: huur een e-scooter en zoek zelf je weg langs de talrijke pagodes op deze unieke site.
Wie wil kan hier ook een ballonvaart* doen over de tempels van Bagan. Niet goedkoop, maar onvergetelijk.

*Ballonvaart kan enkel van 15 oktober tot 31 maart (Prijs op aanvraag)

Dag 12: Olifanten wassen in de jungle
BAGAN • KALAW (B, L)
Elephant Conservation  Project

Vanuit Bagan gaat het verder naar het bergdorpje Kalaw. De rit duurt ongeveer vijf uur, maar er zijn stops onderweg. Bijvoorbeeld bij het Elephant conservation project. Hier worden olifanten die anders zouden afgemaakt worden, opgevangen in hun natuurlijke habitat. Je mag zelf op stap om ze te zoeken in de jungle en na de lunch mag je helpen om hen samen met een mahout te wassen en eten te geven. Een absoluut hoogtepunt van jullie reis!
Daarna rijden jullie verder naar Kalaw.

Dag 13: Trekking en treinrit naar Inle Lake
KALAW • INLE LAKE (B, L)
Trekking/Danu stam/Trein

Vandaag vroeg uit de veren voor een drie uur durende trekking naar Danu Village. Maak kennis met de Danu hill tribes en hun manier van leven. Je kunt er bijvoorbeeld zien hoe sesam, thee, bloemkool en rijst geteeld worden. Rond 11 uur kom je dan aan in Myin Dike waar je door bergen en valleien de trein neemt richting Inle Lake. Een unieke lokale ervaring die je een mooie inkijk geeft in het lokale leven langs de Shanheuvels. Rond half zes kom je aan in Shwe Nyaung.

Extra opties in plaats van dag 13:

Trekking en homestay bij de Pa O stam (2 dagen, 1 nacht – 1 extra dag in totaal)

Dag 1: KALAW – PATTU BAUK (B, L, D)
Trekking door de Shanheuvels en langs dorpjes van bergvolkeren zoals de Danu en de Palaung (± 5 u – ± 20 km). Eerst rijd je met de auto naar Lamine, en aansluitend stap je dan richting Inle Lake langs onder meer Pin New, Pawkiae en Kone Hla. De bagage wordt naar het hotel bij Inle Lake gebracht

Dag 2: PATTU BAUK – NYAUNGSHWE (Inle Lake) (B, L)
Vervolg van de trekking naar Inle Lake langs onder meer Kyauk Su en Nan Yoke (± 6 u, waarvan 1,5 u met de boot)

Of

Hier kan je de Bouwsteen Kayah Stammen invoegen. (4 dagen, 3 nachten – 2 extra nachten in totaal)

Dag 14: Het leven op en rond het Inle Lake
INLE LAKE (B, L)
Begeleide dagtrip op het Inle Lake/Intha volk/Cheroot/Weeffabriek/Beenroeiers-bootrace met het lokale vrouwenteam

Het prachtige ‘Inle Lake’ is vooral bekend om de karakteristieke vissers die met een houten paal hun platte boot door het meer bewegen met op de achtergrond imposante bergen. Het meer heeft een lengte van zo’n 22 kilometer en op en rond het meer zijn veel drijvende dorpen te vinden. De mooie contrasterende kleuren van het blauwe water, de groene bergen op de achtergrond en de groene waterplanten die in het meer drijven en de vaak kleurrijke vissers op hun boten vormen een perfect plaatje. Vandaag mag je met een privé-bootje op het meer en een bezoek brengen aan de Intha people. Ook op het programma: de drijvende tuinen, de beenroeiers, een kopje thee bij een lokale familie, bezoek aan een traditionele markt en een lokaal huis waar cheroot (Birmese sigaren) worden gemaakt, drijvende tomatenkwekerijen, de Phaung Daw Oo Pagoda, een Intha huis waar een traditionele Intha lunch wordt geserveerd en een weeffabriekje.
Een spectaculaire en leuke manier om nog dichter bij de Inthabevolking te komen, is deelnemen aan een beenroeiers-bootrace. Het hele jaar door oefenen verschillende groepen om de kampioen van het jaar te worden tijdens een race die wordt gehouden in oktober. Je kunt samen met de kinderen meedoen met een training van twee teams van 15 vrouwen per boot en racen tegen elkaar. Een onvergetelijke en unieke ervaring!

Dag 15: Lekker Birmees koken
INLE LAKE (B, L)
Kookworkshop

De Birmese keuken heb je ondertussen al leren kennen. Maar het zou fijn zijn als je al dat lekkers ook thuis op tafel kunt toveren. Vandaag mogen jullie dus leren …koken! Eerst naar de markt om alle verse ingrediënten te kopen en daarna naar de Bamboo Garden. Op het menu: viscurry Intha style, gebakken groentjes, Shannoedels, gebakken rijstcake en eiercurry met tamarindpasta. Heerlijk!

Dag 16: Vrije dag bij het Inle Lake
INLE LAKE (B)
Vrije dag
♣ Noot: Deze dag valt weg bij de 16-daagse route

Deze dag kun je vrij spenderen bij het Inle Lake.

Dag 17: Terug naar Yangon
INLE LAKE • YANGON • PARIJS (B)
Vlucht naar Yangon/Internationale vlucht

Helaas zit jullie rondreis door Myanmar er vandaag op. Eerst wacht een binnenlandse vlucht naar Yangon en daarna de internationale vlucht naar Parijs. Fijne terugvlucht!

Dag 18: Terug thuis
BRUSSEL

Aankomst in Europa.

Richtprijs Stoeparoute

16 dagen: € 1.950* – € 2.150 pp** (april tot september), € 2.095* – € 2.295 pp** (oktober tot maart)
18 dagen: € 2.050* – € 2.250 pp** (april tot september), € 2.220* – € 2.420 pp** (oktober tot maart)
(Richtprijs berekend op basis van een gezin van 4, op basis van verblijf in twee kamers, kinderkortingen al verrekend in de prijs)

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen met ontbijt
Alle transfers zoals beschreven
Nachtbus Yangon-Hsipaw* of binnenlandse vlucht Yangon-Hsipaw**
Engelstalige begeleider bij alle activiteiten
Maaltijden zoals aangegeven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Alle activiteiten zoals beschreven in het programma

Wat is niet inbegrepen?
De internationale vlucht
De activiteiten die als optioneel worden omschreven
De niet-vermelde maaltijden
De dranken
Fooien

Goed om te weten
* Voor deze reis heeft elke reiziger een visum nodig en een internationale reispas die bij terugkeer nog zes maanden geldig is.
* Er zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen Hepatitis A, DTP en Buiktyfus (indien verblijf langer dan 2 à 3 weken) worden aanbevolen. Soms is een vacinatie tegen Hepatitits B ook aanbevolen.
* Voor malaria, zikavirus en dengue zijn voor bovenstaande route antimugmaatregelingen voldoende.
! Informeer goed bij je huisarts of bij het Tropisch Instituut.