springbok-icoonspringbokroute-tekst
De highlights van Namibië

15 dagen

springbok-icoon Slapen in een tent op het dak van je auto
springbok-icoon Olifanten, leeuwen, giraffen en zebra’s spotten
springbok-icoon Oog in oog staan met neushoorns, cheeta’s en struisvogels
springbok-icoon Springbokken, oryxen, gnoes en kudu’s tellen
springbok-icoon Woestijnolifanten zoeken
springbok-icoon Pelikanen en zeehonden voederen
springbok-icoon Dolfijnen spotten op zee
springbok-icoon Een woordje Afrikaans leren
springbok-icoon Door hoge zandduinen rijden

in-het-kort-lichtgroen

Route: Windhoek • Mariental (2) • Sesriem (2) • Swakupmond (2) • Khorixas (1) • Etosha (1+2+1) • Otjowarongo (1) • Windhoek
Duur: 15 dagen, 12 nachten. Kan aangepast worden.
Voor wie: Voor jong en oud.
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk; Er worden wel wat afstanden afgelegd, maar er is onderweg zoveel te zien dat het leuk blijft.
Accommodatie: Keuze tussen kamperen en authentieke lodges! Een combinatie van beide is ook mogelijk. Vraag ernaar.
Belangrijk: Namibië is geen goedkoop land. Je kunt het echter zo duur of zo betaalbaar mogelijk maken als je zelf wilt. Je hebt keuze uit een waaier aan mogelijkheden van leuke campings tot super de luxe lodges. Om iedereen de mogelijkheid te geven om naar Namibië te reizen, hebben we twee basisreizen samengesteld: eentje met een kampeerformule (voor wie houdt van een beetje avontuur en veel natuur!) en eentje met standaard lodges (ook absoluut de moeite!) Heb je liever meer luxe, dan kun je kiezen voor een upgrade van de lodges. Of we hebben ook heel luxueuze lodges voor de happy few. Vraag er gerust naar bij aanvang van de offerte!
Vervoer: Selfdrive. De beste manier om Namibië te ontdekken is door met een eigen auto rond te trekken. Of je nu wilt kamperen of wilt overnachten in lodges en hotels in Namibië, er is voor iedereen een gepast voertuig. Van gewone 4×4 auto’s tot volledig uitgeruste voertuigen met alle benodigde kampeerspullen. Bovendien krijg je ook de nodige routeplannetjes, een gps en een satelliettelefoon en is er altijd iemand 24 u op 24 u bereikbaar.
Vlucht: Rechtstreeks vanuit Frankfurt. Vanuit Brussel kan uiteraard ook.
Ideale reisperiode: Kerstvakantie, paasvakantie, zomervakantie. Als je voor de kampeerformule kiest, moet je in juli en augustus wel rekening houden met (erg) koude nachten.
Richtprijs:
Voor kampeerders + 2 x lodge (huurauto + alle kampeermateriaal inclusief): € 2.030 pp.
Voor overnachting in lodges (huurauto inclusief):€ 2.825 pp.
Reken daarbij nog op ± € 600 voor autoverzekering, gps, satelliettelefoon, compressor, enz…
Belangrijk! Wil je graag naar Namibië in de schoolvakanties? Dan is vroeg boeken echt aangewezen. Voor een reis in juli of augustus is het best om al in september of oktober van het jaar voordien de aanvraag/boeking te doen. 

“Voor wie houdt van natuur en dieren is Namibië het mooiste land van Afrika en misschien wel het mooiste land ter wereld. Springbokjes, oryxen, woestijnvossen en struisvogels maar ook zebra’s, olifanten, giraffen, cheeta’s en leeuwen. Je moet in Namibië al veel moeite doen om ze niet tegen te komen tijdens deze route!”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Internationale vlucht naar Windhoek
Brussel/Frankfurt • Windhoek
Lufthansa heeft de beste verbinding tussen Europa en Windhoek. Je kunt vertrekken vanuit Frankfurt, maar ook vanuit Brussel. ’s Avonds inchecken, ’s morgens aankomen in Windhoek. Gemakkelijker kan niet.

Dag 2: Aankomst in Windhoek
Windhoek • Mariental (280 km)
Welkom in Namibië! Al van zodra de deuren van het vliegtuig openwaaien, zul je voelen en ruiken dat je op een ander continent bent aangekomen. Dit is Afrika! Welkom! De luchthaven in Windhoek is niet zo groot, waardoor je de persoon die jullie met een naambordje opwacht zeker makkelijk terugvindt. Hij brengt jullie naar het autoverhuurbedrijf waar onze lokale partner (Nederlandstalig) jullie opwacht voor een eerste briefing. Kies je voor onze kampeerformule dan krijg je ook een uitgebreide uiteenzetting over de volledige kampeeruitrusting. Kies je voor een overnachting in lodges dan kom je alles te weten over de auto en hoe je best rijdt in Namibië. Zelf rijden is in ieder geval de meest gangbare formule. Bovendien is het ook helemaal niet moeilijk. De wegen zijn goed en behalve in Windhoek is er nauwelijks verkeer. Het zal je meermaals verbazen dat de gps aangeeft dat je pas over 250 kilometer rechtsaf moet slaan. Soms kom je op een hele dag onderweg amper vijf auto’s tegen. Het enige waar je misschien even aan moet wennen is het stuur aan de rechterkant. Voor de rest is alles heel makkelijk. En we voorzien jullie ook van de nodige routekaarten en een satelliettelefoon. Ga misschien ook alvast inkopen doen zodat jullie vertrekken met voldoende proviand voor de volgende dagen.
Daarna rijden jullie naar de Kalahariwoestijn. Of beter: de Kalahari tout court. Want alhoewel iedereen het een woestijn noemt, is het toch maar een halfwoestijn. Omdat er veel meer regen valt dan in een echte woestijn. De Kalahari is een immens groot gebied van 900.000 km² dat zich uitstrekt over Namibië, Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe en Angola. De basis van de halfwoestijn wordt gevormd door een aardkorst van zo’n 3,5 miljard jaar oud. Wetenschappers zeggen dan ook dat het één van de oudste stukken land van de hele wereld is. De duinen, die een rode kleur hebben en daardoor wereldberoemd zijn, veranderen nog dagelijks van vorm.

Dag 3: De beroemde Kalahari
Mariental (280 km)
De San zijn de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika en Namibië. Omdat deze mensen steeds meer in de verdrukking zijn gekomen en hun traditionele cultuur en gewoonten verloren dreigen te gaan, kun je hen bezoeken. Als je dat wil, tonen ze jullie hoe ze water bewaren en opvangen in struisvogeleieren, hoe ze planten als medicijnen gebruiken, hoe ze jagen, enz… De San maken ook allerlei medicijnen van vooral wortels en schors van bomen. Werkelijk alles wat ze eten en wat ze aan kleding en gereedschap nodig hebben, halen ze uit de natuur. Sieraden worden gemaakt van de schalen van struisvogeleieren, zaden en vruchten en die zien er heel mooi uit. De Bushman spreken hun eigen taal, de gids vertaalt voor jullie naar het Engels. Deze activiteit is optioneel.
Daarnaast zijn er vanuit de lodge verschillende activiteiten mogelijk: ga op game drive (safari) om voor de eerste keer zebra’s, kudu’s, wildebeesten of elanden te zien, ga paardrijden langs één van de routes die zijn uitgestippeld in de buurt van de lodge, of ga op bezoek bij de cheetah’s! Alle activiteiten kunnen ter plaatse worden geregeld. Vergeet zeker ook niet naar de sterren te kijken. Vanuit de Kalahari zijn ze prachtig.

Dag 4: Naar Sossusvlei!
Mariental • Sesriem (325 km)
Vandaag zet je je tocht verder naar een tweede hoogtepunt: Sossusvlei. Je rijdt ervoor naar Sesriem. Afstand: 254 kilometer. De weg ernaartoe is alvast prachtig. Groen, uitgestrekt, desolaat, indrukwekkend. Paarden langs de kant van de weg, hier en daar een geitenhoeder, ezels maar ook herten, oryxen, gnoes en zebra’s. Vergeet je ze niet te tellen? In het zoektochtboekje dat jullie van ons meekrijgen, is alvast plaats voorzien zodat jullie elke dag kunnen noteren welke dieren jullie pad kruisen. Aan het eind van de reis heb je op die manier een indrukwekkend cijfer! Wie kampeert, kan zelf al braaien (= barbecueën op z’n Afrikaans) vanavond. Al kun je ook heel makkelijk in het restaurant van de camping eten. Misschien wel bij aankomst vragen of je niet moet reserveren. Verblijf je in de lodge dan is het diner inbegrepen.

Dag 5: Zand, zand en nog eens zand
Sesriem
Vandaag vroeg uit de veren. Want Sossusvlei is het mooist bij zonsopgang. Daarna kun je zelf rondrijden op zoek naar wilde dieren. En halt houden bij Dune 45, de hoogste zandduin van Sossus! . De beklimming lijkt makkelijk maar is dat zeker niet. Als je denkt dat je bijna boven bent, blijkt plots dat je nog heel wat afstand moet overbruggen. Maar je wordt zeker en vast beloond met een prachtig uitzicht. Voor de kinderen is dit ongetwijfeld de mooiste zandbak die ze ooit gezien hebben. De zandduinen verplaatsen zich voortdurend door de wind. De organische vormen en schaduwen creëren een surrealistisch landschap. Rijd daarna verder naar de witte kalkvlakes van Deadvlei. Daar staan grillig gevormde bomen die al 900 jaar dood zijn maar nog volledig in tact zijn gebleven door het droge klimaat. Wie graag wandelt: er is een parcours van ongeveer vier kilometer. Vergeet niet om voldoende water mee te nemen en vertrek niet te laat. De temperaturen kunnen hier al vrij snel oplopen! Wie wil kan hier ook optioneel kiezen voor een ballonvaart over Sossusvlei of een zonsondergang – of nachtsafari met een gids. Zelf mag je niet meer rijden zodra het donker wordt.

Dag 6: Van de woestijn naar de zee
Sesriem • Swakupmond (358 km)
Tijd om Sesriem te verlaten en verder te rijden naar Swakupmond aan de kust. Hou eerst halt in Solitaire. De plaats bestaat eigenlijk uit niet meer dan een paar gebouwen en een benzinestation midden in de woestijn. Bij ons werd Solitaire bekend door het boek Solitaire, waarin auteur Ton Van der Lee vertelt hoe hij zijn drukke leven in Nederland ontvlucht en alles achterlaat om zijn rust te vinden in de Namibwoestijn. Hij begint een restaurantje, maar als dat in Lonely Planet komt, is het weer gedaan met de rust. De man is ondertussen al overleden maar Solitaire is nog altijd wereldbekend omwille van zijn lekkere appeltaart. Zeker een aanrader! Daarna rijd je verder naar het kuststadje Swakupmond, waar de temperatuur een stuk lager ligt en de wind de kop opsteekt. Daarom raden we iedereen hier aan om te overnachten in een lodge en niet te kamperen. De dikke mist die er elke voormiddag hangt, kan de kampeerspullen anders behoorlijk vochtig maken. Maar we kunnen uiteraard een camping reserveren, mochten jullie er toch op staan. Vergeet in ieder geval zeker niet om je warme trui mee te nemen. En aanrader: ga iets eten in het Village Café.

Dag 7: Dolfijnen, pelikanen en zeehonden spotten, sandboarden, kajakken of op zoek naar de little five
Swakupmond
Gisteren nog in de woestijn, vandaag op zee. Geen land waar woestijnzand en zee zo dicht bij elkaar liggen. Geen oryxen, gemsbokken of springbokken vandaag maar wel pelikanen, zeerobbben en als je geluk hebt dolfijnen. Omdat er veel activiteiten mogelijk zijn in Swakopmund laten we jullie hier kiezen uit een brede waaier aan mogelijkheden: neem je liefst plaats op een catamaran op zoek naar zeehonden en pelikanen? Of ga je liever zelf kajakken tussen de zeehonden? Of hou je meer van de kleine schatten van de natuur en wil je alles leren van het leven dat zich in en onder het woestijnzand afspeelt? Of rijd je graag met een 4×4 door de zandduinen. Alles kan. Deze activiteiten boek je best op voorhand en vroeg genoeg.

Dag 8: Woestijnolifanten of giraffen?
Swakupmond • Khorixas (333 km)
Tijd om de Namibische kust te verlaten en weer het binnenland in te trekken op weg naar Twyfelfontein. Hier kom je in het gebied van de woestijnolifanten! Heb je je verrekijker in de aanslag? Je zult in ieder geval onderweg ook genoeg andere beestjes tegenkomen. Wij stonden hier alvast oog in oog met een kudde… giraffen! Ben je op tijd, dan kun je nog een bezoek brengen aan de prehistorische rotstekeningen van Twyfelfontein die behoren tot de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Vergeet ook niet te genieten van de prachtige zonsondergang in deze unieke natuurlijke setting.

Dag 9: Op zoek naar woestijnolifanten en dan naar Etosha
Khorixas • Etosha (257 km)
Woestijnolifanten zijn anders dan gewone Afrikaanse olifanten. Ze zijn smaller en hebben bredere poten dan de olifanten die in de Savanne leven. Volgens natuurorganisaties leven er nog maar honderd woestijnolifanten in het wild. Omdat het niet altijd makkelijk is om ze zelf te vinden, regelden we vandaag een game drive voor jullie.
In de namiddag rijden jullie dan zelf verder naar het nationaal park van Etosha. Vanuit het kamp kun je de waterwholes gadeslaan waar de dieren overdag en ’s nachts komen drinken. Rond de plas is in het kamp een promenade met banken gemaakt, waar je de dieren vanaf een veilige afstand kunt gadeslaan. Iedereen zit in stille vervoering te kijken hoe bijvoorbeeld een grote kudde olifanten zich komt verfrissen. Of hoe giraffen hun voorste poten wijdbeens moeten spreiden om, ondanks hun lange nek, aan het water te kunnen. Ook gnoes, kudu’s en impala’s zijn vaak één voor één van de partij. Een fantastisch schouwspel. Wij zagen er alvast hele kuddes zebra’s, oryxen, springbokkes én… drie zwarte neushoorns!

Dag 10-11: Etosha
Etosha-Zuid(225 km)
Misschien had je gisteren geen zin meer om in het park rond te rijden. Dan kun je vandaag op pad. Op zoek naar olifanten, giraffen, springbokken, gemsbokken, oryxen, kudu’s, jakhalzen, neushoorns en … leeuwen. Er zijn verschillende plekken en routes waar je vanuit Okaukuejo naartoe kunt rijden. Je kunt dat perfect zelf doen. Enige voorwaarde: je mag niet uit de auto stappen in het kamp. Vraag aan medekampeerders of  reizigers die je ontmoet waar ze welke dieren gespot hebben. Vooral de leeuwen zijn vaak onderwerp van de zoektocht. Of je kunt ook een game drive reserveren met ervaren natuurgidsen. Zeker die in de vroege ochtend- of de nachtsafari zijn leuk. Die laatste kun je immers niet zelf doen omdat je het kamp niet meer mag verlaten na zonsondergang. Beslist de moeite waard!

Dag 12: Game drive vanuit Okaukuejo
Etosha-Zuid • Etosha-Oost (150 km)
Vandaag rijd je verder naar een het oosten van Etosha. Het is er helemaal anders en beslist de moeite waard. Ook vanuit deze plek kun je game drives doen en zoeken naar die dieren die je nog niet eerder tegenkwam.

Dag 13: Naar Otjiwarongo
Etosha • Otjiwarongo (370 km)
Tijd om afscheid te nemen van Etosha en verder te rijden naar Otjiwarongo, een ideale tussenstop voor je terugrijdt naar Windhoek. Je kunt hier nog  gamedrives doen om het wild in de omgeving te spotten. Maar er zijn ook wandelroutes die zowel individueel als met gids bewandeld kunnen worden. En Okonjima is de thuisbasis van de AfriCat Foundation. Deze organisatie beschermt de cheeta’s en de luipaarden die voor het toerisme in gevangenschap worden gehouden of beschoten zijn door boeren omdat ze een dreiging vormen voor hun vee. Het belangrijkste doel van de organisatie is het behoud van de cheeta’s en luipaarden door middel van onderwijs, onderzoek en een rehabilitatieprogramma. De AfriCat Foundation beschermt daarnaast ook leeuwen, woestijnlynxen, wilde honden en hyena’s. Als je wil kun je de Foundation nog bezoeken. Meer info ter plaatse.

Dag 14: Terug naar huis
Otjiwarongo • Windhoek
Vandaag zit jullie reis in Namibië erop. Rijd terug naar Windhoek, lever je auto in en neem dan het vliegtuig terug naar Frankfurt of België. Heb je een terugvlucht in de ochtend, dan boek je best nog een extra overnachting in Windhoek.

Dag 15: Welkom thuis!

Richtprijs Springbokroute
Richtprijs:
Voor kampeerders + 2 x lodge (huurauto + alle kampeermateriaal inclusief): € 2.030 pp.
Voor overnachting in lodges (huurauto inclusief):€ 2.825 pp.
Reken daarbij nog op ± € 600 algemene kosten voor aanraders als een uitgebreide autoverzekering, gps, satelliettelefoon, compressor, enz…

Wat is inbegrepen?
Huurauto (Toyota Hilux 2.5TD 4×4 (double cab))
Alle overnachtingen
Ontbijt als je kiest voor de lodgeformule
Indien kampeerformule: kampeermateriaal (daktenten, matrassen, lakens, dekens, dekbedovertrekken, kussens, slopen, een tafel, stoelen, een koelkast, gasflessen, een gasstel, een gaslamp, een waterketel, een stoffer en blik, een afwasteil, een stofvrije keukenbox, een canvastas met het servies, een bbq-grill, een bbq-vork, koppen, mokken, dinerborden, kleine borden, soepkommen, messen, vorken, lepels, theelepels, een broodmes, een snijplank, een aardappelmesje, een blikopener, een flessenopener, een kurkentrekker, een set potten en pannen), autobenodigdheden (een willemoersleutel, een krik, een hendel voor de krik, een houten blok voor de krik, een spade, een gereedschapsset, sleeptouw, een gevarendriehoek, een brandblusser, een set reserve zekeringen, origineel autogereedschap), een EHBO-kit
Verzekering (reductie 3)
Luchthaventransport in Windhoek (tussen 7 en 16.30u)
Individuele informatie bij aankomst
24 u service in geval van pech
Onbeperkt aantal kilometers
1 bestuurder (uitbreiding kan)

Wat is niet inbegrepen?
De internationale vlucht
De dranken en de maaltijden (ontbijt is bij lodgeformule wel inbegrepen)
Benzine/diesel (0,99 € per liter)
De game drives of excursies die als optioneel worden beschreven
Toegangsprijzen voor de nationale parken
Fooien

Goed om te weten
* Voor reizen naar Namibië hebben zowel volwassenen als kinderen een internationale reispas nodig. Een visum is niet vereist voor mensen met een Belgische of Nederlandse identiteit. Wel een Engelstalig geboortecertificaat voor alle meereizende kinderen onder 18 jaar. Als er maar één (of geen) ouder meereist moet er ook een schriftelijke verklaring van de andere ouder(s) getoond worden.
* Er zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A en soms buiktyfus worden aangeraden.
* Er is een klein malariarisico in Etosha voor deze route. Meer info bij je huisarts.