springbok-icoonspringbokroute-tekst
De highlights van Namibië

16 dagen

springbok-icoon Slapen in een tent op het dak van je auto
springbok-icoon Olifanten, leeuwen, giraffen en zebra’s spotten
springbok-icoon Oog in oog staan met neushoorns, cheeta’s en struisvogels
springbok-icoon Springbokken, oryxen, gnoes en kudu’s tellen
springbok-icoon Woestijnolifanten zoeken
springbok-icoon Pelikanen en zeehonden voederen
springbok-icoon Dolfijnen spotten op zee
springbok-icoon Een woordje Afrikaans leren
springbok-icoon Door hoge zandduinen rijden

in-het-kort-lichtgroen

Route: Windhoek • Rehoboth (1) • Sesriem (2) • Swakupmond (2) • Khorixas (2) • Etosha (3) • Grootfontein (2) • Waterberg Plateau (1) • Windhoek
Duur: 16 dagen, 13 nachten. Kan aangepast worden.
Voor wie: Voor jong en oud.
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk; Er worden wel wat afstanden afgelegd, maar er is onderweg zoveel te zien dat het leuk blijft.
Accommodatie: Keuze tussen kamperen en authentieke lodges! Een combinatie van beide is ook mogelijk. Vraag ernaar.
Belangrijk: Namibië is geen goedkoop land. Je kunt het echter zo duur of zo betaalbaar mogelijk maken als je zelf wilt. Je hebt keuze uit een waaier aan mogelijkheden van leuke campings tot super de luxe lodges. Om iedereen de mogelijkheid te geven om naar Namibië te reizen, hebben we twee basisreizen samengesteld: eentje met een kampeerformule (voor wie houdt van een beetje avontuur en veel natuur!) en eentje met standaard lodges (ook absoluut de moeite!) Heb je liever meer luxe, dan kun je kiezen voor een upgrade van de lodges. Of we hebben ook heel luxueuze lodges voor de happy few. Vraag er gerust naar bij aanvang van de offerte!
Vervoer: Selfdrive. De beste manier om Namibië te ontdekken is door met een eigen auto rond te trekken. Of je nu wilt kamperen of wilt overnachten in lodges en hotels in Namibië, er is voor iedereen een gepast voertuig. Van gewone 4×4 auto’s tot volledig uitgeruste voertuigen met alle benodigde kampeerspullen. Bovendien krijg je ook de nodige routeplannetjes, een gps en een satelliettelefoon en is er altijd iemand 24 u op 24 u bereikbaar.
Vlucht: Rechtstreeks vanuit Frankfurt.
Ideale reisperiode: Kerstvakantie, paasvakantie, zomervakantie. Als je voor de kampeerformule kiest, moet je in juli en augustus wel rekening houden met (erg) koude nachten.
Richtprijs:
Voor kampeerders + 2 x lodge (huurauto + alle kampeermateriaal inclusief):
€ 1.525 pp. (paasvakantie); € 1.777 pp. (juli en augustus, kerstvakantie): 
Voor overnachting in lodges (huurauto inclusief):
€ 2.050 pp. (paasvakantie); € 2.250 pp. (juli, augustus en kerstvakantie)
Belangrijk! Wil je graag naar Namibië in de schoolvakanties? Dan is vroeg boeken echt aangewezen. Voor een reis in juli of augustus is het best om al in september of oktober van het jaar voordien de aanvraag/boeking te doen. 

“Voor wie houdt van natuur en dieren is Namibië het mooiste land van Afrika en misschien wel het mooiste land ter wereld. Springbokjes, oryxen, woestijnvossen en struisvogels maar ook zebra’s, olifanten, giraffen, cheeta’s en leeuwen. Je moet in Namibië al veel moeite doen om ze niet tegen te komen tijdens deze route!”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Internationale vlucht van Frankfurt naar Windhoek
Frankfurt • Windhoek
Air Namibia heeft de beste verbinding tussen Europa en Windhoek. Het is even rijden tot in Frankfurt maar van daaruit vlieg je rechtstreeks naar Windhoek. ’s Avonds inchecken, ’s morgens aankomen in Windhoek. Gemakkelijker kan niet.

Dag 2: Aankomst in Windhoek
Windhoek • Rehoboth (90 km)
Welkom in Namibië! Al van zodra de deuren van het vliegtuig openwaaien, zul je voelen en ruiken dat je op een ander continent bent aangekomen. Dit is Afrika! Welkom! De luchthaven in Windhoek is niet zo groot, waardoor je de persoon die jullie met een naambordje opwacht zeker makkelijk terugvindt. Hij brengt jullie naar het autoverhuurbedrijf waar onze lokale partner (Nederlandstalig) jullie opwacht voor een eerste briefing. Kies je voor onze kampeerformule dan krijg je ook een uitgebreide uiteenzetting over de volledige kampeeruitrusting. Kies je voor een overnachting in lodges dan kom je alles te weten over de auto en hoe je best rijdt in Namibië. Zelf rijden is in ieder geval de meest gangbare formule. Bovendien is het ook helemaal niet moeilijk. De wegen zijn goed en behalve in Windhoek is er nauwelijks verkeer. Het zal je meermaals verbazen dat de gps aangeeft dat je pas over 250 kilometer rechtsaf moet slaan. Soms kom je op een hele dag onderweg amper vijf auto’s tegen. Het enige waar je misschien even aan moet wennen is het stuur aan de rechterkant. Voor de rest is alles heel makkelijk. En we voorzien jullie ook van de nodige routekaarten en een satelliettelefoon. Kampeerders kunnen na de kennismaking meteen vertrekken richting supermarkt om de nodige inkopen te doen. Niet-kampeerders rijden naar de lodge in Rehoboth. Je overnacht er vlakbij een meer en misschien kun je hier al op zoek gaan naar de eerste antilopes, zebra’s struisvogels en giraffen? Slapen jullie in een tent op het dak van jullie auto? Of in de bungalow van Pumba? Mufasa? Of Simba? Omdat in Namibië veel Afrikaans wordt gesproken, leren de kinderen vandaag ook hun eerste woordjes Afrikaans.

Dag 3: Naar Sossusvlei!
Rehoboth • Sesriem (254 km)
Vandaag zet je je tocht verder naar een eerste hoogtepunt: Sossusvlei. Je rijdt ervoor naar Sesriem. Afstand: 254 kilometer. De weg ernaartoe is alvast prachtig. Groen, uitgestrekt, desolaat, indrukwekkend. Paarden langs de kant van de weg, hier en daar een geitenhoeder, ezels maar ook herten, oryxen, gnoes en zebra’s. Vergeet je ze niet te tellen? In het reisdagboek dat jullie van ons meekrijgen, is alvast plaats voorzien zodat jullie elke dag kunnen tellen welke dieren jullie pad kruisen. Aan het eind van de reis heb je op die manier een indrukwekkend cijfer! Voor kampeerders: Installeer jullie op de camping binnen Sossusvlei en sla voor het eerst de tenten op! Wie wil kan zelf al braaien (= barbecueën op z’n Afrikaans) vanavond. Al kun je ook heel makkelijk in het restaurant van de camping eten. Voor de niet-kampeerders: check in in de lodge vlak voor Sossusvlei en geniet van de rust. De standaard accommodatie is self-catering. Er is een winkel in de buurt, maar je kunt ook uit eten in de bar aan de camping van Sossusvlei of in de andere accommodaties in de buurt. Wie liever meteen een lodge met restaurant heeft, kan kiezen voor Sossusvlei Lodge.

Dag 4: Zand, zand en nog eens zand
Sesriem
Vandaag vroeg uit de veren. Want Sossusvlei is het mooist bij zonsopgang. Daarna kun je zelf rondrijden op zoek naar wilde dieren. En halt houden bij Dune 45, de hoogste zandduin van Sossus! . De beklimming lijkt makkelijk maar is dat zeker niet. Als je denkt dat je bijna boven bent, blijkt plots dat je nog heel wat afstand moet overbruggen. Maar je wordt zeker en vast beloond met een prachtig uitzicht. Voor de kinderen is dit ongetwijfeld de mooiste zandbak die ze ooit gezien hebben. De zandduinen verplaatsen zich voortdurend door de wind. De organische vormen en schaduwen creëren een surrealistisch landschap. Rijd daarna verder naar de witte kalkvlakes van Deadvlei. Daar staan grillig gevormde bomen die al 900 jaar dood zijn maar nog volledig in tact zijn gebleven door het droge klimaat. Wie graag wandelt: er is een parcours van ongeveer vier kilometer. Vergeet niet om voldoende water mee te nemen en vertrek niet te laat. De temperaturen kunnen hier al vrij snel oplopen! Wie wil kan hier ook optioneel kiezen voor een ballonvaart over Sossusvlei of een zonsondergang – of nachtsafari met een gids. Zelf mag je niet meer rijden zodra het donker wordt.

Dag 5: Van de woestijn naar de zee
Sesriem • Swakupmond (358 km)
Tijd om Sesriem te verlaten en verder te rijden naar Swakupmond aan de kust. Hou eerst halt in Solitaire. De plaats bestaat eigenlijk uit niet meer dan een paar gebouwen en een benzinestation midden in de woestijn. Bij ons werd Solitaire bekend door het boek Solitaire, waarin auteur Ton Van der Lee vertelt hoe hij zijn drukke leven in Nederland ontvlucht en alles achterlaat om zijn rust te vinden in de Namibwoestijn. Hij begint een restaurantje, maar als dat in Lonely Planet komt, is het weer gedaan met de rust. De man is ondertussen al overleden maar Solitaire is nog altijd wereldbekend omwille van zijn lekkere appeltaart. Zeker een aanrader! Daarna rijd je verder naar het kuststadje Swakupmond, waar de temperatuur een stuk lager ligt en de wind de kop opsteekt. Daarom raden we iedereen hier aan om te overnachten in een lodge en niet te kamperen. De dikke mist die er elke voormiddag hangt, kan de kampeerspullen anders behoorlijk vochtig maken. Maar we kunnen uiteraard een camping reserveren, mochten jullie er toch op staan. Vergeet in ieder geval zeker niet om je warme trui mee te nemen. En aanrader: ga iets eten in het Village Café.

Dag 6: Dolfijnen, pelikanen en zeehonden spotten
Swakupmond
Gisteren nog in de woestijn, vandaag op zee. Geen land waar woestijnzand en zee zo dicht bij elkaar liggen. Geen oryxen, gemsbokken of springbokken vandaag maar wel pelikanen, zeehonden en als je geluk hebt dolfijnen spotten! Aan boord van de boot krijg je ook een lekkere lunch. Vergeet niet te smullen van de oesters: de Namibische oestersoort is heerlijk! Daarna verruil je de boot voor een 4×4 met gids door de woestijn. Heel speciaal is hier dat de woestijn de zee raakt en je langs de kust soms dolfijnen kunt spotten. Wie liever actief bezig is: de boottrip kan ook vervangen worden door een excursie waarbij je zelf gaat kayakken tussen de zeeleeuwen! Graag even aangeven op voorhand.

Dag 7: Woestijnolifanten of giraffen?
Swakupmond • Khorixas (333 km)
Tijd om de Namibische kust te verlaten en weer het binnenland in te trekken op weg naar Twyfelfontein. Hier kom je in het gebied van de woestijnolifanten! Heb je je verrekijker in de aanslag? Je zult in ieder geval onderweg ook genoeg andere beestjes tegenkomen. Wij stonden hier alvast oog in oog met een kudde… giraffen! Ben je op tijd, dan kun je nog een bezoek brengen aan de prehistorische rotstekeningen van Twyfelfontein die behoren tot de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Dag 8: Op zoek naar woestijnolifanten in Twyfelfontein
Khorixas
Woestijnolifanten zijn anders dan gewone Afrikaanse olifanten. Ze zijn smaller en hebben bredere poten dan de olifanten die in de Savanne leven. Volgens natuurorganisaties leven er nog maar honderd woestijnolifanten in het wild. Omdat het niet altijd makkelijk is om ze zelf te vinden, regelden we vandaag een game drive (= safaririt) voor jullie. Maar uiteraard kom je ook heel wat andere dieren tegen vandaag. Vergeet ook niet te genieten van de prachtige zondondergang in deze unieke natuurlijke setting.

Dag 9: Etosha
Khorixas Etosha (Okaukuejo)(233 km)
Op deze dag heb je wellicht lang gewacht. Vandaag staat het nationaal park van Etosha op het programma. Leuk is dat we hier kiezen voor een verblijf in het park zelf. Niet gevreesd, in Namibië zijn de kampeerterreinen en lodges – in tegenstelling tot Botswana – helemaal omheind. Maar vanuit het kamp kun je de waterwholes gadeslaan waar de dieren overdag en ’s nachts komen drinken. Rond de plas is in het kamp een promenade met banken gemaakt, waar je de dieren vanaf een veilige afstand kunt gadeslaan. Iedereen zit in stille vervoering te kijken hoe bijvoorbeeld een grote kudde olifanten zich komt verfrissen. Of hoe giraffen hun voorste poten wijdbeens moeten spreiden om, ondanks hun lange nek, aan het water te kunnen. Ook gnoes, kudu’s en impala’s zijn vaak één voor één van de partij. Een fantastisch schouwspel. Wij zagen er alvast hele kuddes zebra’s, oryxen, springbokkes én… drie zwarte neushoorns!

Dag 10: Game drive vanuit Okaukuejo
Etosha (Okaukuejo)
Misschien had je gisteren geen zin meer om in het park rond te rijden. Dan kun je vandaag op pad. Op zoek naar olifanten, giraffen, springbokken, gemsbokken, oryxen, kudu’s, jakhalzen, neushoorns en … leeuwen. Er zijn verschillende plekken en routes waar je vanuit Okaukuejo naartoe kunt rijden. Je kunt dat perfect zelf doen. Enige voorwaarde: je mag niet uit de auto stappen in het park. Vraag aan medekampeerders of reizigers die je ontmoet waar ze welke dieren gespot hebben. Of je kunt ook een game drive reserveren met ervaren natuurgidsen. Dat is makkelijk ter plaatse te regelen. Zeker die in de vroege ochtend of de nachtsafari zijn leuk. Die laatste kun je immers niet zelf doen omdat je het kamp niet meer mag verlaten na zonsondergang.

Dag 11: Game drive vanuit Halali
Etosha (Halali)
Vandaag rijd je vanuit Okaukuejo verder naar een ander kamp in Etosha: Halali. Het is er helemaal anders dan in Okaukuejo en beslist de moeite waard. Ook vanuit dit kamp je game drives doen en zoeken naar die dieren die je nog niet eerder tegenkwam. Toen wij er waren zaten er op de camping twee honingdassen!

Dag 12: Naar Grootfontein
Etosha (Halali) • Grootfontein (210 km)
Vandaag neem je afscheid van Etosha en rijd je verder naar Grootfontein, een stadje in het noord-oosten van Namibië dat vooral gekend is omwille van de grootste meteoriet ter wereld die er in 1920 werd ontdekt. Maar het is niet daardoor dat we jullie hier per se naartoe sturen. De vruchtbare omgeving heeft door de eeuwen heen op veel mensen aantrekkingskracht uitgeoefend. De allereerste bewoners waren de Nama en San die de naam Gei-ous aan het gebied gaven, wat grote fontein betekent. En met die San kunnen jullie hier kennismaken in een soort levend museum!

Dag 13: Maak kennis met de cultuur van de Sanbevolking!
Grootfontein
De San zijn de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika en Namibië. Omdat deze mensen steeds meer in de verdrukking zijn gekomen en hun traditionele cultuur en gewoonten verloren dreigen te gaan, is deze site opgericht. De San zijn erg vriendelijk en je krijgt veel uitleg van de medicijnenman en de jager. Zo kunnen jullie samen leren hoe er vuur gemaakt wordt en hoe er gejaagd wordt en hoe er sporen moeten worden gevolgd. Je mag soms zelfs proberen om met pijl en boog een object te raken. Wat niet altijd evident is. De San maken ook allerlei medicijnen van vooral wortels en schors van bomen. Werkelijk alles wat ze eten en wat ze aan kleding en gereedschap nodig hebben, halen ze uit de natuur. Sieraden worden gemaakt van de schalen van struisvogeleieren, zaden en vruchten en die zien er heel mooi uit.

Dag 14: Naar het Waterberg Plateau
Grootfontein  • Waterberg Plateau (178 km)
Het Waterberg Plateau en een groot deel van de omgeving werden in 1972 uitgeroepen tot natuurreservaat. Het gebied was in het verleden grotendeels ontoegankelijk, waardoor er veel bedreigde diersoorten in Namibië werden verplaatst naar dit gebied om hen te beschermen tegen roofdieren en stroperij. Het programma was erg succesvol zodat in Waterberg veel zeldzame dieren voorkomen, die op hun beurt zelfs weer uitgezet kunnen worden in andere parken in Namibië. In 1989 kond de zwarte neushoorn weer uitgezet worden in Damaraland, dankzij een groeiende bevolking in het Waterberg Park. Dit is de laatste stop voor jullie weer huiswaarts vliegen. Wie kiest voor de kampeerformule overnacht op het Waterberg Plateau zelf, temidden van de prachtige natuur. Wie kiest voor de lodges mag te gast zijn bij een Duitse echtpaar waar de Namibische Helga je heel gastvrij ontvangt! Deze dag kun je vrij spenderen. Ga je nog voor één keer op zoek naar wilde dieren op het Waterberg Plateau? Of ben je meer geïnteresseerd in het Cheetah Conservation Fund? De kans dat je cheetah’s ziet is in Namibië niet zo groot. Wil je deze dieren ook in aanschouwing nemen, dan is een bezoek aan het opvangcentrum ideaal. Beide activiteiten kun je naargelang je voorkeur makkelijk ter plaatse regelen. Het hangt wel een beetje af van de tijd die nog rest na de rit van Grootfontein naar Waterberg.

Dag 15: Terug naar huis
Waterberg Plateau • Windhoek
Vandaag zit jullie reis in Namibië erop. Rijd terug naar Windhoek, lever je auto in en neem dan het vliegtuig terug naar Frankfurt en rijd je terug naar België.

Dag 16: Welkom thuis!

Richtprijs Springbokroute
Richtprijs:
Voor kampeerders + 2 x lodge (huurauto + alle kampeermateriaal inclusief):
Laagseizoen (paasvakantie):
Gezin van 4 personen: € 1.525 pp.
Gezin van 5 personen: € 1.395 pp.
Hoogseizoen (juli en augustus, kerstvakantie):
Gezin van 4 personen: € 1.695 pp.
Gezin van 5 personen: € 1.510 pp.
Voor overnachting in lodges (huurauto inclusief):
Laagseizoen (paasvakantie):
Gezin van 4 personen: € 2.050 pp.
Gezin van 5 personen: € 1.890 pp.
Hoogseizoen (juli en augustus, kerstvakantie):
Gezin van 4 personen: € 2.250 pp.
Gezin van 5 personen: € 2.075 pp.

Wat is inbegrepen?
Huurauto (Toyota Hilux 2.5TD 4×4 (double cab))
Alle overnachtingen
Ontbijt als je kiest voor de lodgeformule
Indien kampeerformule: kampeermateriaal (daktenten, matrassen, lakens, dekens, dekbedovertrekken, kussens, slopen, een tafel, stoelen, een koelkast, gasflessen, een gasstel, een gaslamp, een waterketel, een stoffer en blik, een afwasteil, een stofvrije keukenbox, een canvastas met het servies, een bbq-grill, een bbq-vork, koppen, mokken, dinerborden, kleine borden, soepkommen, messen, vorken, lepels, theelepels, een broodmes, een snijplank, een aardappelmesje, een blikopener, een flessenopener, een kurkentrekker, een set potten en pannen), autobenodigdheden (een willemoersleutel, een krik, een hendel voor de krik, een houten blok voor de krik, een spade, een gereedschapsset, sleeptouw, een gevarendriehoek, een brandblusser, een set reserve zekeringen, origineel autogereedschap), een EHBO-kit
Verzekering (reductie 3)
Luchthaventransport in Windhoek (tussen 7 en 16.30u)
Individuele informatie bij aankomst
24 u service in geval van pech
Onbeperkt aantal kilometers
1 bestuurder (uitbreiding kan)
Catamaran Cruise
Woestijntocht
Bezoek rotstekeningen Twyfelfontein
Safari op zoek naar Woestijnolifanten
Afrikaans leren
Levend museum bij de Bosjesmannen

Wat is niet inbegrepen?
De internationale vlucht
De dranken en de maaltijden (ontbijt is bij lodgeformule wel inbegrepen)
Benzine/diesel (0,99 € per liter)
De game drives of excursies die als optioneel worden beschreven
Toegangsprijzen voor de nationale parken
Fooien

Goed om te weten
* Voor reizen naar Namibië hebben zowel volwassenen als kinderen een internationale reispas nodig. Een visum is niet vereist voor mensen met een Belgische of Nederlandse identiteit.
* Er zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A en soms buiktyfus worden aangeraden.
* Er is een klein malariarisico in Etosha voor deze route. Meer info bij je huisarts.