sarong-icoon  sarongroute-tekst
Bali en Gili Trawangan
19 dagen

sarong-icoon  Raften op de Telega Wayan rivier
sarong-icoon  Trekking door plantages en rijstvelden
sarong-icoon  Vliegeren tussen de rijstvelden
sarong-icoon  Fietsen door magische landschappen
sarong-icoon  Snorkelen boven een kleurijke onderwaterwereld
sarong-icoon  Een vleugje Indonesisch leren
sarong-icoon  Koken als echte Balinezen
sarong-icoon  Offergaven maken volgens Balinese hindoerituelen
sarong-icoon  Apen spotten in Ubud’s Monkey Forrest
sarong-icoon Chillen aan het strand

In-het-kort-donkerblauw
Route:
Denpasar • Legian (2) • Ubud (2) • Pemuteran (2) • Lovina (1) • Munduk (2) • Sidemen (3) • Gili Trawangan (4) • Denpasar
Duur: 19 dagen (inclusief vluchtdagen), 16 nachten. Uitbreiding mogelijk. Ook met extra bouwsteen: Manta’s spotten op Nusa Lembongan (2 dagen)
Voor wie:
Voor gezinnen met tieners en actieve kinderen.
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld: intensieve reis en avontuurlijke activiteiten (trekking, raften, golfsurfen).
Accommodatie: Mooie, persoonlijke boetiekhotels met veel charme en couleur locale; overal een zwembad (behalve in Munduk).
Vervoer: Privé-vervoer met AC-minivan.
Ideale reisperiode: Zomervakantie.
Richtprijs:
Met Gili Trawangan: € 1.850 pp.

“De Sarongroute is een gavarieerde rondreis op Bali én vier dagen strand op Gili Air of Gili Trawangan. Voor gezinnen die veel willen beleven en graag ook nog een beetje chillen”

Dagprogramma-tekst-beige
Dag 1: Internationale vlucht naar Denpasar
Brussel • Denpasar

Dag 2: Welkom op Bali!
Denpasar • Legian
Welkom op het Godeneiland! Vanaf nu wordt het alleen maar genieten. Van de dromerige rijstvelden, de kleurrijke ceremonies, de mooie tempels, de indrukwekkende vulkanen en de idyllische stranden. Aangezien je je uurwerk meteen zes uur moet doordraaien, zul je wel even tijd nodig hebben om te acclimatiseren. Maar geloof ons, er is geen betere plek om dat te doen dan Bali. Onze chauffeur wacht jullie alvast op met een naambordje in de hand. Hij brengt jullie naar een hotel op een boogscheut van de zee waar je rustig kunt inchecken en kunt genieten van een verfrissende fruitshake. Het hotel heeft ook een restaurant waar je zeker kunt aanschuiven voor een diner als je er liever niet meer op uit wil.

Dag 3: Chillen aan het Balinese strand
Legian (B)
Geniet van jullie eerste dag op paradijselijk Bali! Vandaag kun je het alvast rustig aan doen om even te wennen aan het uurverschil en het klimaat. Jullie zijn helemaal vrij om de dag naar eigen wensen door te brengen: chillen, zwemmen, snorkelen… Voor wie houdt van een beetje actie is een initiatie golfsurfen ook leuk. Dat laatste kunnen we optioneel aan het programma toevoegen.

Dag 4: Op ontdekking in Ubud
Legian • Ubud (B)
Vandaag trek je vanuit Legian naar het artistieke stadje Ubud waar je rustig kunt inchecken en kunt genieten van een verfrissende fruitshake. Ubud ligt in het midden van Bali en wordt beschouwd als cultureel centrum van het eiland. Het stadje zelf is vrij druk maar je kunt er heel veel doen en de omgeving er rond is adembenemend mooi. Wij stellen voor om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan het grootste en belangrijkste paleis van de stad: Ubud Palace. Een complex in het hart van Ubud dat nog bewoond wordt door een koninklijke familie en bestaat uit indrukwekkende en typisch Balinese gebouwen. Het grootste deel van het paleis is voor het publiek toegankelijk. Ga op zoek naar verscholen hoekjes, kleine tempels en mooie decoraties. Van daaruit kun je via de markt te voet naar het heilige apenbos (Monkey Forrest). Meer dan tweehonderd Balinese langstaartapen hebben daar hun intrek genomen. De apen zijn over het algemeen redelijk tam, en zolang jij rustig je eigen ding doet, zullen zij dat ook doen. Behalve voor de apen is het bos ook een bezoekje waard voor de drie veertiende-eeuwse tempels die hier staan.

Dag 5: Hotsprings en tempels
Ubud (B)
Vandaag staat alweer een auto mèt chauffeur voor jullie klaar. Op het programma: de dichtersberg Gunung Kawi, een gravencomplex van koning Anak Wungsu en zijn vele vrouwen dat dateert uit de elfde eeuw. Met maar liefst 371 trappen kun je naar beneden. Vooral de plek met de rijstvelden aan de zijkant is prachtig. Het kleinere complex, aan de zuidkant van de rivier, is van de vrouwen van de koning. Het grotere complex is van de koning zelf. Voor je naar binnen gaat, moet je zeker je schoenen uit doen. Daarna rijd je door naar Tirta Empul, één van de heilige tempels op Bali die gebouwd zijn rond hete bronnen die midden in de tuin opborrelen. De Balinezen komen hier om te baden en zich geestelijk en lichamelijk te reinigen. Een mooi schouwspel. Wil je ook graag naar het Bali Bird & Reptile Park? Dat kan perfect. Overleg met de chauffeur. Ook als jullie nog andere dingen willen doen.

Dag 6: Paradijselijk Pemuteran
Ubud • Pemuteran (B)
In de voormiddag word je opgehaald voor een transfer naar Pemuteran. Het stadje heeft geen wit maar een zwart lavastrand. Maak een mooie strandwandeling. Of trek ook al eens je snorkeluitrusting aan om te oefenen voor morgen. Vlakbij het strand vind je mooie koraalriffen. Misschien heb je nog tijd om nog even langs te gaan bij het schildpaddenopvangcentrum. Als je geluk hebt, mag je misschien meehelpen met het terug in zee zetten van kleine babyschildpadjes. Hoe vroeger je gaat, hoe groter de kans. De kleine schildpadjes worden meestal voor tien uur in de voormiddag uitgezet.
Wil je er nog even op uit, dan kun je misschien nog eens tot aan de zeetempel Pura Pulaki. De tempel wordt beschouwd als één van de zes heilige tempels van Bali. Volgens de legende is hij net zoals veel andere zeetempels opgericht door de heilige priester Nirartha ter ere van zijn verdwenen en godin geworden dochter. De tempel wordt bewaakt door … apen!

Dag 7: Snorkelen boven een prachtige onderwaterwereld
Pemuteran (B, L)
Vanochtend word je al vroeg opgehaald voor de snorkelexcursie. Het eiland Menjangan stet op zich niet veel voor, maar als je er je hoofd onder water steekt, kom je in een heel andere wereld terecht. De prachtigste tropische vissoorten zwemmen zomaar onder je door. En in alle mogelijke kleuren: felroze, blauw, groen en geel. Maanvissen en ‘Nemo’s’, zeepaardjes en zwaardvissen en nog honderden soorten waarvan je de naam amper kunt onthouden. Zo ongelooflijk mooi! Een natuurdocumentaire, maar dan in het echt. Je krijgt vanuit het hotel een lunchpakket mee. Ook de snorkeluitrusting is inbegrepen.

Dag 8: Balinese offergaven maken
Pemuteran • Lovina (B)
In een paar uur rijd je van Pemuteran naar Lovina, een dorpje in het noord-oosten van het eiland. Onderweg kun je nog even stoppen bij het klooster van Banjar, het enige boeddhistisch klooster dat Bali rijk is. Het ligt verscholen in de heuvels maar biedt mooie uitzichten op de vallei, de rijstvelden en de zee. Het heeft een oranje dak en kleurrijke decoraties met Balinees houtsnijwerk en beschermelingen aan de deur. Bezoekers worden uitgenodigd om mee te mediteren. Een beetje verder vind je de hotsprings, heetwaterbaden temidden van een prachtige natuur. Er zijn drie bronnen, van heet naar warm. Ga even verpozen in elk bad en je komt er als herboren terug uit. Daarna rijd je verder naar Lovina. Neem je intrek in het hotel en ga al even op verkenning in de omgeving. Er zijn in Lovina heel wat leuke restaurantjes, maar je kunt ook in het hotel eten. In de late namiddag leer je in het hotel nog Balinese offergaven maken. Vraag bij aankomst wanneer ze jullie daarvoor precies verwachten. En vergeet ’s avonds de zonsondergang op het strand niet!
Wie dat wil kan morgenochtend voor het ontbijt ook nog een extra excursie boeken om dolfijnen te spotten.

Dag 9: Naar de bergen van Munduk
Lovina • Munduk (B)
Geniet nog eventjes van het zalige zwembad of de zee want vandaag trek je naar … de bergen. Nu ja, bergen. Munduk is een lieflijk dorpje met 6200 inwoners. Het ligt op ongeveer achthonderd meter boven de zeespiegel, dus hoog in de centrale Balinese bergen. Het is gebouwd bovenop een kam tussen twee prachtige groene valleien. Door de hoogte is het er wat koeler, tussen 20 en 25 graden. Een ideaal klimaat om groenten en fruit te verbouwen: zo vind je er talrijke koffie-, cacao- en bananenplantages maar ook rijstvelden, vanille-orchideeën en verschillende soorten kruiden. Ook aan water is er geen tekort: heldere rivieren met prachtige watervallen stromen de bergen af. Neem je intrek in dit mooie hotel en neem het prachtig omringende landschap helemaal in je op. In de late namiddag kunnen jullie samen leren weven met bamboe en de beginselen ontdekken van de Balinese taal.

Dag 10: Trekking langs prachtige meren, watervallen, cacao- en koffieplantages
Munduk (B, L)
Trek vandaag met een gids die prachtige bergen in. Laat je leiden langs groene rijstvelden en kletterende watervallen en maak kennis met kruidnagel en gewassen zoals katoen, limoen, avocado, nootmuskaat, vanille en peper. De gids zoekt de kleinste paadjes op die je zelf nooit zou nemen. Na de wandeling word je met de auto naar Tamblingan Lake gebracht waar je kunt picknicken en nog een half urtje kunt kanoën. Na de tocht zijn jullie vrij. ’s Avonds kun je eventueel in het hotel nog genieten van een zalige Balinese body massage. En op zaterdag, zondag of woensdag kun je ook kijken (of meedoen?) naar de lessen Balinese dans die voor de kinderen van Munduk in het hotel georganiseerd worden.

Dag 11: Leer Balinees koken
Munduk • Sidemen (B, L)
Als je vandaag vanuit Munduk vertrekt, kun je nog even langs de tempel Tirta Gangga. Sowieso hebben jullie een chauffeur ter beschikking en kunnen jullie overleggen. Sidemen zelf is een heel leuk dorpje ten noordoosten van Ubud. Het ligt echt schitterend tussen de groene rijstvelden en heuvels met uitzicht op de Gunung Agung, de heilige vulkaan van Bali. Je kunt hier wandelen, fietsen, scooteren, en… koken! Als je weer thuis bent, wil je de Balinese culinaire hoogstandjes ook thuis nog eens op tafel toveren. Samen koken, mag dus zeker niet ontbreken tijdens jullie reis. Uiteraard mogen jullie al dat lekkers zelf opeten vanavond.

Dag 12: Raften in Sidemen
Sidemen (B, L)
Vandaag een avontuurlijk dagje! Op Bali kun je immers heerlijk raften op de Telegan Waja Rivier! Een avontuurlijke belevenis in een idyllisch kader, met de Gunung Agung op de achtergrond. Zorg zeker voor kleren en sandalen die nat mogen worden en comfortabel zitten. Voor een helm, zwemvest en gids zorgen wij. De rest van de dag kun je vrij spenderen. Suggestie? Bezoek de Watertempel Tirtagangga, de Moedertempel Pura Besakih of de Vleermuistempel Goa Lawah.

Dag 13: Fietsen en vliegeren tussen de rijstvelden
Sidemen (B, L)
Na het ontbijt word je opgehaald door onze gids voor een fietstocht door de prachtige natuur rond Ubud. Wat mag je verwachten? Kleine dorpjes, helgroene rijstvelden, familietempeltjes, vrouwen in prachtig gekleurde sarongs… Je wordt helemaal ondergedompeld in de mystieke sfeer van Bali. Een laatste stukje tot aan het dorpje Klungkung wordt met de auto gedaan omdat de weg te slecht is. Eenmaal daar word je uitgenodigd door de familie van Little Wayan voor een lunch. Leer onderweg ook hoe rijst wordt verbouwd, hou halt aan één van de offerhuisjes, bezoek misschien een lokale markt en kijk je ogen uit in de kleine dorpjes. Dat is het echte Bali. Als je geluk hebt, kom je misschien zelfs een feestelijke ceremonie tegen. Tussendoor (afhankelijk van de wind) volgt nog een hoogtepunt: dan kunnen jullie een vlieger maken en leren vliegeren tussen de rijstvelden. Bespreek het programma met de gids. Hij kan het aanpassen naar jullie wensen.

Dag 14: Naar Gili Trawangan of Gili Trawangan
Sidemen • Gili Trawangan of Gili Air (B)
Voor de kust van Lombok liggen een paar tropische eilandjes. De belangrijkste zijn Gili Air, Gili Trawangan en Gili Meno. Je kunt er fantastisch duiken en snorkelen naar zeeschildpadden. De boottocht duurt ongeveer anderhalf uur. De eilanden zelf zijn heel rustig want er mogen geen auto’s rijden. Je ziet er wel alleen paardenkarren of cidomo’s. Als je aankomt, mag je al meteen plaatsnemen in zo’n cidomo! Het hotel heeft er eentje voor jullie geregeld. Daarna is het vooral paradijselijk genieten van zon, zee en strand.

Dag 15 – 16 – 17: Chillen op Gili Trawangan of Gili Air
Gili Trawangan of Gili Air (B)
De dagen op de Gili’s kun je helemaal vrij spenderen. Snorkelen, duiken, zonnen, zwemmen, …

*Hier kan eventueel de tweedaagse bouwsteen ‘Manta’s spotten op Nusa Lembongan’ ingevoegd worden (zie onder)

Dag 18: Terug naar huis
Gili Trawangan/Gili Air • Denpasar (B)
Vandaag eindigt jullie reis op Bali. Met een cidomo word je naar de haven gebracht waar je opnieuw incheckt voor de fast boat. Daarna word je met de auto naar de luchthaven van Denpasar gebracht waar je incheckt voor de vlucht terug naar huis.

Dag 19: Welkom thuis!
Brussel
Aankomst in Brussel. Welkom thuis!

Richtprijs Sarongroute
Met Gili Trawangan: € 1.850 pp.
(Prijs berekend op basis van een gezin van 4)

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen
Alle transfers
Maaltijden zoals beschreven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Alle activiteiten zoals beschreven

• Excursie naar het Bali Bird & Reptile Park, Gunung Kawi & Tirta Empul tempel + Engelstalige gids
• Snorkelen op Menjangan + lunch
• Offergaven leren maken
• Excursie naar Boedhistisch klooster en warmwaterbronnen + Engelstalige gids
• Naam leren schrijven in het Balinees
• Leren weven met bamboe
• Dagtrekking met gids in Munduk
• Leer Balinees koken
• Raften op Telegan Waja rivier
• Fietsen tussen de rijstvelden
• Workshop vlieger maken en vliegeren
• Initiatieles golfsurfen

Wat is niet inbegrepen?
De internationale vlucht
De dranken en de niet-vermelde maaltijden
De activiteiten die als optioneel worden beschreven
       • Initiatie golfsurfen: 60 € pp / 2,5 u. (vanaf 7 jaar)
Toegangsprijzen
Fooien

Goed om te weten
* Voor reizen naar Bali hebben zowel volwassenen als kinderen een internationale reispas nodig. Een visum is sinds juni 2015 niet meer vereist.
* Er zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A en soms buiktyfus worden aangeraden.
* Er is geen malariarisico voor deze route. Meer info bij je huisarts.

Extra bouwsteen

Manta’s spotten op Nusa Lembongan
2 dagen
Nusa Lembongan is een klein eiland ten oosten van Bali en ten zuiden van Lombok. Het is er zeer rustig en het massatoerisme is er nog lang niet doorgebroken. Je kunt er zalig zwemmen, vissen, snorkelen, duiken. Achter Nusa Lembongan ligt het eilandje Nusa Penida waar je heel specifiek kunt snorkelen en duiken naar manta’s. Manta’s zijn een soort roggen die een spanwijdte kunnen hebben tot wel zeven meter. Ze bewegen als zwevende dekens door het water. Er is nooit een sluitende garantie dat je ze ziet, maar als je het geluk hebt, zul je zwaar onder de indruk zijn.
Richtprijs: 2 nachten Nusa Lembongan + snorkelexcursie + transfers, € 295 pp.