sarong-icoon  sarongroute-tekst
Bali en Gili Trawangan
19 dagen

sarong-icoon  Raften op de Telega Wayan rivier
sarong-icoon  Trekking door plantages en rijstvelden
sarong-icoon  Vliegeren tussen de rijstvelden
sarong-icoon  Fietsen door magische landschappen
sarong-icoon  Snorkelen boven een kleurijke onderwaterwereld
sarong-icoon  Een vleugje Indonesisch leren
sarong-icoon  Koken als echte Balinezen
sarong-icoon  Offergaven maken volgens Balinese hindoerituelen
sarong-icoon  Apen spotten in Ubud’s Monkey Forrest
sarong-icoon Chillen aan het strand

In-het-kort-donkerblauw
Route:
Denpasar • Ubud (3) • Pemuteran (2) • Munduk (2) • Gili Trawangan (3) • Sidemen (3) • Canggu (3) • Denpasar
Duur: 19 dagen (inclusief vluchtdagen), 16 nachten. Uitbreiding mogelijk. Ook met extra bouwsteen: Manta’s spotten op Nusa Lembongan (2 dagen)
Voor wie:
Voor gezinnen met tieners en actieve kinderen.
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld: intensieve reis en avontuurlijke activiteiten (trekking, raften, golfsurfen).
Accommodatie: Mooie, persoonlijke boetiekhotels met veel charme en couleur locale; overal een zwembad (behalve in Munduk).
Vervoer: Privé-vervoer met AC-minivan.
Ideale reisperiode: Zomervakantie.
Richtprijs: € 2.195 pp.

“De Sarongroute is een gavarieerde rondreis op Bali én vier dagen strand op Gili Air of Gili Trawangan. Voor gezinnen die veel willen beleven en graag ook nog een beetje chillen”

Dagprogramma-tekst-beige
Dag 1: Internationale vlucht naar Denpasar
Brussel • Denpasar

Dag 2: Welkom op Bali!
Denpasar • Ubud
Welkom op het Godeneiland! Vanaf nu wordt het alleen maar genieten. Van de dromerige rijstvelden, de kleurrijke ceremonies, de mooie tempels, de indrukwekkende vulkanen en de idyllische stranden. Aangezien je je uurwerk meteen zes uur moet doordraaien, zul je wel even tijd nodig hebben om te acclimatiseren. Maar geloof ons, er is geen betere plek om dat te doen dan Bali. Onze chauffeur wacht jullie alvast op met een naambordje in de hand. Hij brengt jullie naar het hotel in het artistieke stadje Ubud waar je rustig kunt inchecken en kunt genieten van een verfrissende fruitshake. Het hotel heeft ook een restaurant waar je zeker kunt aanschuiven voor een diner als je er liever niet meer op uit wil.

Dag 3: Op ontdekking in Ubud
Ubud (B)
Geniet van jullie eerste ochtend op Bali! Wellicht zit het uurverschil nog een beetje in de kleren, maar je kunt het rustig aandoen vandaag. Je mag deze dag vrij spenderen.
Ubud ligt in het midden van Bali en wordt beschouwd als het cultureel centrum van het eiland. Het stadje zelf is vrij druk maar je kunt er heel veel doen en de omgeving er rond is heel mooi. Wij stellen voor om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan het grootste en belangrijkste paleis van de stad: Ubud Palace. Een complex in het hart van Ubud dat nog bewoond wordt door een koninklijke familie en bestaat uit indrukwekkende en typisch Balinese gebouwen. Het grootste deel van het paleis is voor het publiek toegankelijk. Ga op zoek naar verscholen hoekjes, kleine tempels en mooie decoraties. Van daaruit kun je via de markt te voet naar het heilige apenbos (Monkey Forrest). Meer dan tweehonderd Balinese langstaartapen hebben daar hun intrek genomen. De apen zijn over het algemeen redelijk tam, en zolang jij rustig je eigen ding doet, zullen zij dat ook doen. Behalve voor de apen is het bos ook een bezoekje waard voor de drie veertiende-eeuwse tempels die er staan. De Pura Dalem Agung is de grootste en de belangrijkste van de drie en heeft een hoog Indiana Jones gehalte.
Daarnaast heb je de Pura Prajapati, de tempel van de doden, die gebruikt wordt voor begrafenissen en crematies. De derde tempel is de heilige badtempel. Die  bestaat uit drie gedeeltes: één deel voor de goden, één deel voor de discipels van de goden en één deel is een badplaats voor de gewone mensen.

Dag 4: Paradijselijk Pemuteran
Ubud • Pemuteran (B)
Vandaag staat alweer een auto mèt chauffeur voor jullie klaar. Op het programma: de dichtersberg Gunung Kawi, een gravencomplex van koning Anak Wungsu en zijn vele vrouwen dat dateert uit de elfde eeuw. Met maar liefst 371 trappen kun je naar beneden. Vooral de plek met de rijstvelden aan de zijkant is prachtig. Het kleinere complex, aan de zuidkant van de rivier, is van de vrouwen van de koning. Het grotere complex is van de koning zelf. Voor je naar binnen gaat, moet je zeker je schoenen uit doen. Daarna rijd je door naar Tirta Empul, één van de heilige tempels op Bali die gebouwd zijn rond hete bronnen die midden in de tuin opborrelen. De Balinezen komen hier om te baden en zich geestelijk en lichamelijk te reinigen. Een mooi schouwspel. Overleg met de chauffeur. Ook als jullie nog andere dingen willen doen.Daarna gaat de rit verder naar Pemuteran. Het stadje heeft geen wit maar een zwart lavastrand. Maak een mooie strandwandeling. Of trek ook al eens je snorkeluitrusting aan om te oefenen voor morgen. Vlakbij het strand vind je mooie koraalriffen. Wil je er nog even op uit, dan kun je misschien nog eens tot aan de zeetempel Pura Pulaki. De tempel wordt beschouwd als één van de zes heilige tempels van Bali. Volgens de legende is hij net zoals veel andere zeetempels opgericht door de heilige priester Nirartha ter ere van zijn verdwenen en godin geworden dochter. De tempel wordt bewaakt door …  apen.

Dag 5: Snorkelen boven een prachtige onderwaterwereld
Pemuteran (B, L)
Om 8 – 8.30 uur word je in het hotel opgehaald en naar een bootje gebracht dat jullie met nog andere reizigers naar het eiland Menjangan brengt om te snorkelen. Je kunt op Bali op veel plaatsen snorkelen, maar deze plek tart werkelijk alle verbeelding. Het eilandje zelf stelt niet veel voor, maar zodra je je hoofd onder water steekt, gaat een heel andere wereld open. De prachtigste tropische vissoorten zwemmen zomaar onder je door. En in alle mogelijke kleuren: felroze, blauw, groen en geel. Maanvissen en ‘Nemo’s’, zeepaardjes en zwaardvissen en nog honderden soorten waarvan je de naam amper kunt onthouden. Zo ongelooflijk mooi! Een natuurdocumentaire, maar dan in het echt. Er wordt voor een heerlijk lunchpakket gezorgd en ook de snorkeluitrusting is inbegrepen. Zelf meebrengen: handdoek, zonnecrème, water.

Dag 6: Naar de heuvels van Munduk
Pemuteran • Munduk (B)
Misschien heb je nog tijd om nog even langs te gaan bij het schildpaddenopvangcentrum. Als je geluk hebt, mag je misschien meehelpen met het terug in zee zetten van kleine babyschildpadjes. Hoe vroeger je gaat, hoe groter de kans. De kleine schildpadjes worden meestal voor tien uur in de voormiddag uitgezet. Maar misschien heb je geluk.
Op weg naar Munduk kun je nog even stoppen bij het klooster van Banjar, het enige boeddhistisch klooster dat Bali rijk is. Het ligt verscholen in de heuvels maar biedt mooie uitzichten op de vallei, de rijstvelden en de zee. Het heeft een oranje dak en kleurrijke decoraties met Balinees houtsnijwerk en beschermelingen aan de deur. Bezoekers worden uitgenodigd om mee te mediteren. Een beetje verder vind je de hotsprings, heetwaterbaden temidden van een prachtige natuur. Er zijn drie bronnen, van heet naar warm. Ga even verpozen in elk bad en je komt er als herboren terug uit. Lunch is niet inbegrepen. Overleg gerust met de chauffeur wat mogelijk is. Ook als jullie nog andere plekjes willen bezoeken.
Daarna rijd je verder naar Munduk, een lieflijk dorpje met amper 6200 inwoners. Het dorp ligt op ongeveer achthonderd meter boven de zeespiegel, dus hoog in de centrale Balinese bergen. Het is gebouwd bovenop een kam tussen twee prachtige groene valleien. Door de hoogte is het er wat koeler, tussen 20 en 25 graden. Een ideaal klimaat om groenten en fruit te verbouwen: zo vind je er talrijke koffie-, cacao- en bananenplantages maar ook rijstvelden, vanille-orchideeën en verschillende soorten kruiden. Ook aan water is er geen tekort: heldere rivieren met prachtige watervallen stromen de bergen af. Neem je intrek in dit mooie hotel en neem het prachtig omringende landschap helemaal in je op.

Dag 7: Trekking langs prachtige meren, watervallen, cacao- en koffieplantages
Munduk (B, L)
Trek vandaag met een gids die prachtige bergen in. Laat je leiden langs groene rijstvelden en kletterende watervallen en maak kennis met kruidnagel en gewassen zoals katoen, limoen, avocado, nootmuskaat, vanille en peper. De gids zoekt de kleinste paadjes op die je zelf nooit zou nemen. Na de wandeling word je met de auto naar Tamblingan Lake gebracht waar je kunt picknicken en nog een half uurtje kunt kanoën. Daarna zijn jullie vrij. ’s Avonds kun je eventueel in het hotel nog genieten van een zalige Balinese body massage.

Dag 8: Naar Gili Trawangan
Munduk • Gili Trawangan (B)
Voor de kust van Lombok liggen een paar tropische eilandjes. De belangrijkste zijn Gili Air, Gili Trawangan en Gili Meno. Je kunt er fantastisch duiken en snorkelen naar zeeschildpadden. De boottocht duurt ongeveer anderhalf uur. De eilanden zelf zijn heel rustig want er mogen geen auto’s rijden. Je ziet er wel alleen paardenkarren of cidomo’s. Geniet vooral van het paradijselijk genieten van zon, zee en strand.

Dag 9 – 10: Chillen op Gili Trawangan
Gili Trawangan (B)
De dagen op de Gili’s kun je helemaal vrij spenderen. Snorkelen, duiken, zonnen, zwemmen, …

*Hier kan eventueel de tweedaagse bouwsteen ‘Manta’s spotten op Nusa Lembongan’ ingevoegd worden (zie onder)

Dag 11: Leer Balinees koken
Gili Trawangan • Sidemen (B)
Valiezen terug inpakken want vandaag gaat de tocht verder naar Sidemen, een heel leuk dorpje ten noordoosten van Ubud. Het ligt echt schitterend tussen de groene rijstvelden en heuvels met uitzicht op de Gunung Agung, de heilige vulkaan van Bali. Je kunt hier wandelen, fietsen, scooteren en vooral genieten!

Dag 12: Raften in Sidemen
Sidemen (B, L)
Vandaag een avontuurlijk dagje! Op Bali kun je immers heerlijk raften op de Telegan Waja Rivier! Een avontuurlijke belevenis in een idyllisch kader, met de Gunung Agung op de achtergrond. Zorg zeker voor kleren en sandalen die nat mogen worden en comfortabel zitten. Voor een helm, zwemvest en gids zorgen wij. De rest van de dag kun je vrij spenderen. Suggestie? Bezoek de Watertempel Tirtagangga, de Moedertempel Pura Besakih of de Vleermuistempel Goa Lawah.

Dag 13: Fietsen en vliegeren tussen de rijstvelden
Sidemen (B, L)
Na het ontbijt word je opgehaald door onze gids voor een fietstocht door de prachtige natuur rond Ubud. Wat mag je verwachten? Kleine dorpjes, helgroene rijstvelden, familietempeltjes, vrouwen in prachtig gekleurde sarongs… Je wordt helemaal ondergedompeld in de mystieke sfeer van Bali. Een laatste stukje tot aan het dorpje Klungkung wordt met de auto gedaan omdat de weg te slecht is. Eenmaal daar word je uitgenodigd door de familie van Little Wayan voor een lunch. Leer onderweg ook hoe rijst wordt verbouwd, hou halt aan één van de offerhuisjes, bezoek misschien een lokale markt en kijk je ogen uit in de kleine dorpjes. Dat is het echte Bali. Als je geluk hebt, kom je misschien zelfs een feestelijke ceremonie tegen. Tussendoor (afhankelijk van de wind) volgt nog een hoogtepunt: dan kunnen jullie een vlieger maken en leren vliegeren tussen de rijstvelden. Bespreek het programma met de gids. Hij kan het aanpassen naar jullie wensen.

Dag 14: Naar het hippe westen van Bali
Sidemen • Canggu (B)
Van het rustige platteland van Sidemen naar de mooie westkust van Bali. Hier is het een stuk drukker en toeristischer. Maar de plek die we voor jullie hebben gekozen, ligt iets verder weg van alle drukte. Je kunt er heerlijk tot rust komen aan het strand of het zwembad. Deze dag kun je vrij spenderen.

Dag 15 en 16: Golfsurfen, shoppen en chillen
Canggu (B)
Geniet van de vrije tijd hier! Wie houdt van een beetje actie, kan leren golfsurfen! Niet iedereen van het gezin hoeft mee te doen, de anderen kunnen gerust kijken. Laat ons weten voor hoeveel personen we moeten reserveren. Om te golfsurfen heb je alleen golven nodig en een board, geen zeil. Golfsurfen doe je immers door gebruik te maken van de golfslag van de zee. Een golfsurfer gebruikt de voorzijde van de golf om zijn plank voldoende vaart te geven en om staande op de plank met de golf mee te kunnen varen. Golfsurfen is de basis van sporten zoals windsurfen maar ook skateboarden, snowboarden en wakeboarden. Iedereen kan onder begeleiding leren golfsurfen. Wie van jullie staat het eerst recht op de plank? Wil je liever chillen aan het strand of het zwembad? Of trek je er graag nog eens op uit om te shoppen.

Dag 17: Internationale vlucht naar huis
Canggu – Denpasar (B)
Vandaag staat jullie terugvlucht gepland. Nog even genieten van de laatste uurtjes op Bali. Nadien worden jullie opgehaald door de chauffeur die jullie naar de luchthaven brengt. Fijne terugvlucht!

Dag 18: Welkom thuis!
Brussel
Aankomst in Brussel. Welkom thuis!

Richtprijs Sarongroute
€ 2.195 pp.
(Prijs berekend op basis van een gezin van 4)

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen
Alle transfers
Maaltijden zoals beschreven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Alle activiteiten zoals beschreven

• Excursie naar het Bali Bird & Reptile Park, Gunung Kawi & Tirta Empul tempel + Engelstalige gids
• Snorkelen op Menjangan + lunch
• Offergaven leren maken
• Excursie naar Boedhistisch klooster en warmwaterbronnen + Engelstalige gids
• Naam leren schrijven in het Balinees
• Leren weven met bamboe
• Dagtrekking met gids in Munduk
• Leer Balinees koken
• Raften op Telegan Waja rivier
• Fietsen tussen de rijstvelden
• Workshop vlieger maken en vliegeren
• Initiatieles golfsurfen

Wat is niet inbegrepen?
De internationale vlucht
De dranken en de niet-vermelde maaltijden
De activiteiten die als optioneel worden beschreven
Toegangsprijzen
Fooien

Goed om te weten
* Voor reizen naar Bali hebben zowel volwassenen als kinderen een internationale reispas nodig. Ook een visum is nodig en kan bij aankomst op de luchthaven aangekocht worden.
* Er zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A en soms buiktyfus worden aangeraden.
* Er is geen malariarisico voor deze route. Meer info bij je huisarts.

Extra bouwsteen

Manta’s spotten op Nusa Lembongan
2 dagen
Nusa Lembongan is een klein eiland ten oosten van Bali en ten zuiden van Lombok. Het is er zeer rustig en het massatoerisme is er nog lang niet doorgebroken. Je kunt er zalig zwemmen, vissen, snorkelen, duiken. Achter Nusa Lembongan ligt het eilandje Nusa Penida waar je heel specifiek kunt snorkelen en duiken naar manta’s. Manta’s zijn een soort roggen die een spanwijdte kunnen hebben tot wel zeven meter. Ze bewegen als zwevende dekens door het water. Er is nooit een sluitende garantie dat je ze ziet, maar als je het geluk hebt, zul je zwaar onder de indruk zijn.
Richtprijs: 2 nachten Nusa Lembongan + snorkelexcursie + transfers, € 295 pp.