De Monkeyroute

Bali voor tieners

16 dagen

Hoogtepunten

 • Raften op de Telega Wayan rivier
 • Leren golfsurfen als echte beachboys/girls
 • Trekking door plantages en rijstvelden
 • Vliegeren tussen de rijstvelden
 • Fietsen door magische landschappen
 • Snorkelen boven een kleurrijke onderwaterwereld
 • Een vleugje Indonesisch leren
 • Koken als echte Balinezen
 • Apen spotten in Ubud’s Monkey Forrest

“Een Balireis op tienerniveau: raften, golfsurfen, hiken langs watervallen en plantages, fietsen tussen de rijstvelden, snorkelen,... Heerlijk avontuur in een prachtige setting!”

In het kort toon deze route op de kaart

Route

Denpasar · Ubud (3) · Pemuteran (2) · Munduk (2) · Sidemen (3) · Canggu/Seminyak (3) · Denpasar

Duur

16 dagen (inclusief vluchtdagen), 13 nachten ter plaatse

Voor wie

Voor gezinnen met tieners en actieve kinderen

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld: intensieve reis en avontuurlijke activiteiten. De afstanden zijn niet erg groot.

Accommodatie

Mooie, persoonlijke boetiekhotels met veel charme en couleur locale; overal een zwembad.

Vervoer

Privé-vervoer met minivan

Ideale reisperiode

Het hele jaar door

Extra

Mogelijkheid om Nusa Lembongan (doorgaans 2-tal nachten) toe te voegen aan het programma. De plek staat gekend om het manta spotten.

Richtprijs (Wat is inbegrepen?)

€ 1.795 pp.

Dagprogramma

1
dag 1

Internationale vlucht naar Denpasar

Brussel · Denpasar

Het avontuur start hier. Een internationale vlucht brengt jullie naar Denpasar!

2
dag 2

Aankomst op Bali

Denpasar · Ubud

Welkom op het Godeneiland! Vanaf nu wordt het alleen maar genieten. Van de dromerige rijstvelden, de kleurrijke ceremonies, de mooie tempels, de indrukwekkende vulkanen en de idyllische stranden. Aangezien je je uurwerk meteen zes uur moet doordraaien, zul je wel even tijd nodig hebben om te acclimatiseren. Maar geloof ons, er is geen betere plek om dat te doen dan Bali. Onze chauffeur wacht jullie alvast op met een naambordje in de hand. Hij brengt jullie naar het hotel in het artistieke stadje Ubud waar je rustig kunt inchecken en kunt genieten van een verfrissende fruitshake.

3
dag 3

Op ontdekking in Ubud

Ubud

Geniet van jullie eerste ochtend op Bali! Wellicht zit het uurverschil nog een beetje in de kleren, maar je kunt het rustig aandoen vandaag. Je mag deze dag vrij spenderen.
Ubud ligt in het midden van Bali en wordt beschouwd als het cultureel centrum van het eiland. Het stadje zelf is vrij druk maar je kunt er heel veel doen en de omgeving er rond is heel mooi. Wij stellen voor om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan het grootste en belangrijkste paleis van de stad: Ubud Palace. Een complex in het hart van Ubud dat nog bewoond wordt door een koninklijke familie en bestaat uit indrukwekkende en typisch Balinese gebouwen. Het grootste deel van het paleis is voor het publiek toegankelijk. Ga op zoek naar verscholen hoekjes, kleine tempels en mooie decoraties. Van daaruit kun je via de markt te voet naar het heilige apenbos (Monkey Forrest). Behalve voor de apen is het bos ook een bezoekje waard voor de drie veertiende-eeuwse tempels die er staan. De Pura Dalem Agung is de grootste en de belangrijkste van de drie en heeft een hoog Indiana Jones gehalte.
Daarnaast heb je de Pura Prajapati, de tempel van de doden, die gebruikt wordt voor begrafenissen en crematies.

4
dag 4

Leer Balinees koken

Ubud

Als je weer thuis bent, wil je de Balinese culinaire hoogstandjes ook thuis nog eens op tafel toveren. Samen koken, mag dus zeker niet ontbreken tijdens jullie reis. Je wordt opgehaald in het hotel om samen met onze gids de markt te verkennen en inkopen te doen. Daarna kunnen jullie zelf aan de slag met de ingrediënten. Jullie enthousiaste gastheer vertelt jullie er alles over. Uiteraard mogen jullie al dat lekkers zelf opeten. Na deze heerlijke lunch zijn jullie vrij. Relaxen aan het zwembad? Souvenirs kopen in het centrum? Feel free.

5
dag 5

Naar het paradijselijke Pemuteran

Ubud · Pemuteran

Vandaag staat een auto mèt chauffeur voor jullie klaar. Op het programma: de dichtersberg Gunung Kawi, een gravencomplex van koning Anak Wungsu en zijn vele vrouwen dat dateert uit de elfde eeuw. Met maar liefst 274 trappen kun je naar beneden. Vooral de plek met de rijstvelden aan de zijkant is prachtig. Het kleinere complex, aan de zuidkant van de rivier, is van de vrouwen van de koning. Het grotere complex is van de koning zelf. Voor je naar binnen gaat, moet je zeker je schoenen uit doen. Daarna rijd je door naar Tirta Empul, één van de heilige tempels op Bali die gebouwd zijn rond hete bronnen die midden in de tuin opborrelen. De Balinezen komen hier om te baden en zich geestelijk en lichamelijk te reinigen. Een mooi schouwspel.
Daarna gaat de rit verder naar Pemuteran. Het stadje heeft geen wit maar een zwart lavastrand. Vlakbij het strand vind je mooie koraalriffen. Wil je er nog even op uit, dan kun je misschien nog eens tot aan de zeetempel Pura Pulaki. De tempel wordt beschouwd als één van de zes heilige tempels van Bali en wordt bewaakt door …  apen.

Of als jullie zin hebben in een avontuur kan ook naar Mount Batur trekken: Voor de vroege vogels zal het geen probleem zijn, maar voor wie graag lang slaapt, wordt het even op de tanden bijten. De beklimming van de Mount Batur of Agung Batur, een actieve vulkaan is niet voor watjes. Om 2 uur ’s nachts al word je in het hotel opgehaald en naar het vertrekpunt gebracht. In het begin is de klim naar de top regelmatig, maar daarna wordt het steiler en gaat je hartslag ongetwijfeld de hoogte in. Normaliter bereik je rond zes uur de top en kun je genieten van een mooie zonsopgang. Het weidse uitzicht dat je dan te zien krijgt, doet je de inspanning van daarnet zeker en vast vergeten.

6
dag 6

Snorkeltijd!

Pemuteran

Vandaag word je in het hotel opgehaald en naar een bootje gebracht dat jullie naar het eiland Menjangan brengt om te snorkelen. Je kunt op Bali op veel plaatsen snorkelen, maar deze plek tart werkelijk alle verbeelding. Het eilandje zelf stelt niet veel voor, maar zodra je je hoofd onder water steekt, gaat een heel andere wereld open. De prachtigste tropische vissoorten zwemmen zomaar onder je door. En in alle mogelijke kleuren: felroze, blauw, groen en geel. Maanvissen en ‘Nemo’s’, zeepaardjes en zwaardvissen en nog honderden soorten waarvan je de naam amper kunt onthouden. Zo ongelooflijk mooi! Een natuurdocumentaire, maar dan in het echt.

7
dag 7

Op naar Munduk!

Pemuteran · Munduk

Goedemorgen! Misschien heb je nog tijd om nog even langs te gaan bij het schildpaddenopvangcentrum. Als je geluk hebt, mag je misschien meehelpen met het terug in zee zetten van kleine babyschildpadjes. Hoe vroeger je gaat, hoe groter de kans. De kleine schildpadjes worden meestal voor tien uur in de voormiddag uitgezet. Maar misschien heb je geluk.

Onderweg naar Munduk kun je nog even stoppen bij het klooster van Banjar, het enige boeddhistisch klooster dat Bali rijk is. Het ligt verscholen in de heuvels maar biedt mooie uitzichten op de vallei, de rijstvelden en de zee.
Munduk zelf is een lieflijk dorpje met 6200 inwoners. Het ligt op ongeveer achthonderd meter boven de zeespiegel, dus hoog in de centrale Balinese bergen. Het is gebouwd bovenop een kam tussen twee prachtige groene valleien. Door de hoogte is het er wat koeler, tussen 20 en 25 graden. Een ideaal klimaat om groenten en fruit te verbouwen en ook aan water is er geen tekort: heldere rivieren met prachtige watervallen stromen de bergen af. Alvorens jullie intrek nemen in het mooie hotel, staat er nog een workshop Balinees weven en Balinees schrijven op het programma voor de kinderen.

8
dag 8

Trekking langs prachtige meren, watervallen, cacao- en koffieplantages

Munduk

Trek vandaag met een gids die prachtige bergen in. Laat je leiden langs groene rijstvelden en kletterende watervallen en maak kennis met kruidnagel en gewassen zoals katoen, limoen, avocado, nootmuskaat, vanille en peper. Als de boeren aan het werk zijn, mag je gerust ook zelf eens de handen uit de mouwen steken als je dat wilt. Na een wandeling van circa 2 uur, kom je uit bij een kleine waterval, die verscholen ligt in een bos, buiten toeristische paden gelegen. Even zwemmen? Doe maar! De gids maakt ondertussen de picknicklunch voor jullie klaar. Na de lunch word je met de auto naar Tamblingan Lake gebracht waar je nog een half uurtje kunt varen op het meer.

9
dag 9

Naar de rijstvelden van Sidemen

Munduk · Sidemen

Valiezen terug inpakken want vandaag gaat de tocht verder naar Sidemen, een heel leuk dorpje ten noordoosten van Ubud. Het ligt echt schitterend tussen de groene rijstvelden en heuvels met uitzicht op de Gunung Agung, de heilige vulkaan van Bali. Je kunt hier wandelen, fietsen, scooteren en vooral genieten! Onderweg ga je langs de Jatiluwih rijstvelden. Deze prachtige, eeuwenoude rijstterrassen hebben niet voor niets de Unesco World Heritage status. Mooie foto’s vezekerd! Je kunt door het water lopen in kanalen. Bamboe bruggetjes brengen je van het ene perceel naar het andere.

10
dag 10

Raften in Sidemen

Sidemen

Wie voor de Monkeyroute gaat, houdt meestal van een kleine uitdaging. En dan mag raften zeker niet in het programma ontbreken. Op Bali kun je heerlijk raften op de Telegan Waja Rivier! Een avontuurlijke belevenis in een idyllisch kader, met de Gunung Agung op de achtergrond.

11
dag 11

Fietsen en vliegeren tussen de rijstvelden

Sidemen

Na het ontbijt word je opgehaald door onze gids voor een fietstocht door de prachtige natuur rond Ubud. Je wordt eerst met de auto naar het vetrekpunt gebracht waar de fietsen staan. Wat mag je verwachten? Kleine dorpjes, helgroene rijstvelden, familietempeltjes, vrouwen in prachtig gekleurde sarongs… Je wordt helemaal ondergedompeld in de mystieke sfeer van Bali. Eenmaal ter plaatse word je uitgenodigd door de familie van Little Wayan voor een lunch. Leer onderweg ook hoe rijst wordt verbouwd, hou halt aan één van de offerhuisjes, bezoek misschien een lokale markt en kijk je ogen uit in de kleine dorpjes. Dat is het echte Bali. Als je geluk hebt, kom je misschien zelfs een feestelijke ceremonie tegen. Tussendoor (afhankelijk van de wind) volgt nog een hoogtepunt: dan kunnen jullie een vlieger maken en leren vliegeren tussen de rijstvelden.

12
dag 12

Naar het hippe westen van Bali

Sidemen · Canggu

Van het rustige platteland van Sidemen naar de mooie westkust van Bali. Hier is het een stuk drukker en toeristischer. Maar op de plek waar jullie verblijven kunnen jullie heerlijk tot rust komen aan het strand of het zwembad. Deze dag kun je vrij spenderen.

13
dag 13

Golfsurfen, shoppen, chillen…

Canggu

Deze dag kunnen jullie vrij invullen. Er zijn veel mogelijkheden. Wil je liever chillen aan het strand of het zwembad? Of trek je er graag nog eens op uit om te shoppen? Houden jullie wel van een beetje uitdaging? Klinkt jungle trekking, abseilen, glijbanen, sprongen, zwemmen, zweven en Tiroler als iets voor jou? Dan is canyoning helemaal jullie ding. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden!

14
dag 14

Dag vrij te spenderen

Canggu

15
dag 15

Internationale vlucht terug naar huis

Canggu · Denpasar

Vandaag de laatste uurtjes op Balinese bodem. De chauffeur brengt jullie naar de luchthaven waar jullie inchecken voor de internationale terugvlucht.

16
dag 16

Welkom thuis!

Brussel

Wat is inbegrepen?

 • Alle overnachtingen
 • Alle transfers (privé) zoals beschreven
 • Maaltijden zoals aangegeven
 • Marktbezoek en kookworkshop
 • Bezoek Gunung Kawi en Tirta Empul
 • Snorkelexcursie
 • Balinees weven en Balinees schrijven
 • Trekking met gids rond de heuvels van Munduk
 • Raften
 • Fietstocht tussen de rijstvelden
 • Workshop vliegeren
 • Toegangsgelden tempels

Wat is niet inbegrepen?

 • De internationale vlucht (ook hiervoor kunnen we zorgen. Maar boek je liever zelf een vlucht online, dan kan dat zeker ook.)
 • De dranken en de andere maaltijden
 • Activiteiten die als optioneel worden beschreven
 • Fooien

Goed om te weten

 • Voor reizen naar Bali hebben zowel volwassenen als kinderen een internationale reispas nodig. Ook een visum is nodig en kan bij aankomst op de luchthaven aangekocht worden, maar ook vooraf online.
 • Voor Bali is er ook Tourism Levy (toeristentaks) verplicht, dit kan vooraf online worden aangekocht/betaald of ter plaatse in de luchthaven.
 • Er zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A en soms buiktyfus worden aangeraden.
 • Er is een laag malariarisico voor deze route. Meer info bij je huisarts.