Voor de eerste keer een verre reis met de kinderen?

Waarom, vanaf welke leeftijd en waar naartoe?

Je hebben een paar jaar Europa verkent, maar nu is het tijd om met de kinderen een verre reis te maken? Dan hebben we goed nieuws: jullie zijn niet de enigen! Veel mensen willen op een bepaald moment een stukje van de (verre) wereld aan hun kinderen tonen. En dat is absoluut een goed idee. De wereld is te mooi om niet op ontdekking te gaan!

Waarom zou je kinderen een stukje van de wereld laten zien?

“Omdat de wereld zo mooi is. Omdat andere culturen ontdekken zo verrijkend is. Omdat het hun kijk op de wereld en op het leven verbreedt”, zegt Sylvie D’Hoore, zaakvoerder van De Dansende Kameel: “Toen we in 2009 voor het eerst met onze drie kinderen op reis gingen, voelde het aan als een sprong in het ongewisse. Onze kinderen waren toen 4, 7 en 9 jaar en we vlogen naar Mexico. Gaat dat lukken? Hoe zal de vlucht verlopen? Is het wel veilig? Gaan ze er wel iets aan hebben? Gaan ze er zich later nog wel iets van herinneren? Ik had duizend-en-één vragen in mijn hoofd. Maar de twijfels waren nergens voor nodig. Ze vonden het fantastisch. De vlucht verliep makkelijk, de rondreis was een ideale formule, de hotels waren veilige havens. Het was allemaal zoveel makkelijker dan ik mij vooraf had voorgesteld.”

Waarom is het voor kinderen zo verrijkend om een verre reis te maken?

“Je komt in een andere omgeving terecht, in een natuur die je nog nooit gezien hebt, met dieren, bomen, planten die je nog nooit gezien hebt. Je maakt kennis met een andere cultuur, met mensen die er anders uit zien en andere gebruiken en gewoontes hebben. Dat is enorm fascinerend. Het leert je om jezelf in vraag te stellen, om je open te stellen voor anderen.”

Vanaf welke leeftijd kun je een verre reis maken met kinderen?

“Het is iets wat veel mensen zich afvragen. Maar ik denk dat dat gewoon afhangt van jezelf. Natuurlijk kun je reizen met een baby of een peuter. Maar dan wordt je avontuurlijke instelling aangesproken. Als je graag wil dat ze zich er later nog iets van herinneren dan is de leeftijd van vijf à zes jaar ideaal. Vroeger kan uiteraard ook. Onze jongste was nog maar vier jaar toen we naar Mexico trokken, maar hij herinnert zich nog altijd vrij veel van die eerste trip. Natuurlijk staan de reizen die de jaren nadien gevolgd zijn, nog veel meer in zijn geheugen gegrift. Maar dat betekent niet dat hij er geen geweldig gevoel aan overhoudt en vol weemoed terugdenkt aan zijn bezoek aan de piramides van Chichen Itza, de pelikanen op het strand, de tortilla’s van de Maya’s en de mooie Sombrerohoeden. Precies om die ervaringen levendig te houden, maken we bij De Dansende Kameel voor elke bestemming een reisgids geschreven op kindermaat.

Waar trek je naartoe voor een eerste verre reis?

“Als de kinderen nog jong zijn, dan stellen we voor een eerste verre reis uit ons gamma meestal drie landen voor: Thailand, Bali of Mexico. Omdat dat landen zijn waar je op een heel rustige manier en op een rustig tempo het land kunt ontdekken. Het zijn ook landen die nog een zeker comfort hebben en waar je je met kleine kinderen heel erg welkom voelt.”

En wat als de kinderen al ouder zijn?

“Dan kun je uiteraard overal naartoe. Afhankelijk ook van de reiservaring die je zelf hebt als ouder. Trokken jullie vroeger met de rugzak de wereld rond, dan kun je in principe elk land aan: Vietnam, Cambodja, Zuid-Afrika, Namibië, Tanzania of Sri Lanka maar ook Peru of Oeganda. Ben je eerder wat voorzichtig en heb je zelf weinig reiservaring dan zou ik die laatste twee nog even uitstellen en kiezen voor een rustigere bestemming maar ook dan komen heel veel landen in aanmerking. Kies vooral een land waar je hart naartoe gaat, een cultuur of een natuur die je graag wilt leren kennen of waar je al zo lang van droomt.”