parasolparasolroute-tekst

Centraal- en Noord-Thailand
14 dagen

parasol Eeuwenoude tempels en Boeddhistische offerrituelen
parasol Tuk Tuks en lotusbloemen
parasol Olifantenverzorger voor een dag
parasol Zoektocht in het Koninklijk Paleis
parasol Fietsen tussen de tempels van Sukhotai
parasol Genieten van een heerlijke Thaise massage
parasol De geheimen van de Thaise keuken ontdekken
parasol Schilder zelf je parasol
parasol Zipline door de jungle!

In-het-kort-oranje

Route: Ayutthaya (2) • Kanchanaburi (2) • Bangkok (2) • Sukhothai (2) • Chiang Mai (2) • Nachttrein (1) • Bangkok

Duur: 14 dagen (vluchtdagen inbegrepen). (Strand)uitbreiding mogelijk.

Voor wie: Voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden.

Moeilijkheidsgraad: Rustig tempo maar er worden redelijk wat afstanden afgelegd. Gemiddeld twee overnachtingen per locatie. Eén binnenlandse vlucht.

Accommodatie: Mooie, kleinschalige boetiekhotels met veel charme en couleur locale. Overal een zwembad.

Ideale reisperiode: Kerstvakantie, paasvakantie, zomervakantie. Hou er rekening mee dat het af en toe eens hevig kan regenen als je in juli en augustus reist (regenseizoen).

Richtprijs: € 1.750 pp.

“De Parasolroute is een ideale route voor wie veel van de Thaise cultuur wil zien en beleven in Centraal- en Noord-Thailand”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Internationale vlucht
Brussel • Bangkok

Dag 2: Welkom in Thailand!
Bangkok • Ayutthaya
Zodra de deuren van het vliegtuig open gaan, stap je binnen in een andere wereld. Het is warm en vochtig en de geuren die je tegemoet komen, prikkelen al je zintuigen. Na de verplichte douaneformaliteiten word je opgewacht door de chauffeur (met naambordje!) die jullie met een taxi naar Ayutthaya brengt. We kiezen er heel bewust voor om niet meteen in het drukke Bangkok te logeren maar eerst even tot rust te komen en aan te passen aan het nieuwe uur in het veel rustiger Ayutthaya. De rit duurt ongeveer een uurtje. Geniet van dit moment om alle eerste indrukken op te nemen. Eetstalletjes, rijstvelden, tuk tuks,… je ziet ze al allemaal de revue passeren. Vandaag is sowieso een rustig dagje om te bekomen van de vlucht en te wennen aan het tijdsverschil. Als je dat niet wil, hoef je er vandaag niet meer op uit want in het restaurant kun je ook terecht voor een eenvoudige lunch/diner. Wil je graag nog naar de stad dan kan dat natuurlijk ook. In het hotel regelen ze graag een tuk tuk of een taxi.

Dag 3: Boeddhistische offerrituelen in Ayutthaya
Ayutthaya (B, L)
De jetlag zit nog in je kleren waardoor je wellicht niet vroeg wakker bent. Absoluut geen probleem. Neem rustig de tijd om wakker te worden en te ontbijten. Pas om tien uur komt een tuk tuk jullie halen voor een bezoek aan de eerste Thaise tempels. Om het zo leuk mogelijk te maken kiezen we voor een combinatie van fietsen en vervoer per boot. Geniet van het bezoek aan de Wat Yai Chai Mongkol, zoek het boeddhahoofd bij de Wat Mahathat en ga op verkenning bij de Wat Phra Sri Sanphet. De gids maakt jullie tegelijkertijd wegwijs in de boeddhistische rituelen. Olie gieten, stokjes schudden, kaarsjes branden, bloemen offeren… Allemaal om volgens de boeddhisten geluk af te dwingen. Na deze tocht keer je moe maar voldaan terug naar het hotel waar het zwembad uitnodigend wacht.

Dag 4: Slapen in een drijvend hotel
Ayutthaya • Kanchanaburi (B, L, D)
Na het ontbijt staat een taxi met gids klaar om jullie naar het volgende stadje, Kanchanaburi, te brengen. Onderweg zie je veel eetstalletjes, rijstvelden, reigers, tempeltjes, heuvels in de verte… Je passeert ook tal van exotische fruitstalletjes. Na een korte lunch aan de Kwairivier mag je aan boord van de beruchte ‘Death Railway Train’. De tocht is een ware belevenis, zeker wanneer de trein zich schoorvoetend over het zogenaamde bamboeviaduct voortbeweegt. De brug over de Kwairivier is een onderdeel van de 415 kilometer lange spoorlijn die werd gebouwd tijdens wereldoorlog II om een verbinding te maken tussen Thailand en Birma. Tijdens de aanleg van de spoorlijn stierven honderdduizend Aziatische en zestienduizend geallieerde soldaten door ondervoeding, mishandeling, het klimaat en tropische ziekten. De huidige brug is het originele exemplaar. Dat ze ook een paar keer gebombardeerd werd, kun je zien aan de gedeeltes met rechthoekige boogconstructies in plaats van de originele ronde. Ook al draagt de brug een minder fijne geschiedenis met zich mee, het is een hele belevenis om er vandaag over te rijden. Als je kunt kiezen, ga dan zeker aan de rechterkant zitten, daar heb je het mooiste uitzicht. Hou zeker je camera klaar want je kunt hier heel spannende foto’s maken. De trein is nog heel traditioneel, zonder airco en met houten banken. Je waant je een heel eind terug in de tijd. Na de treinrit kun je in Kanchanaburi inchecken in een hotel dat drijft op het water!

Dag 5: Word mahout voor één dag!
Kanchanaburi (B, L)
Vandaag is een heel speciale dag! Jullie bezoeken Elephant’s World, een rust- en verzorgingstehuis voor oude en zieke olifanten. Het motto van de organisatie: de olifanten hebben veertig jaar of meer voor de mensen gezorgd, het is tijd dat de mensen voor de olifanten zorgen. Je mag dus een hele dag aan de slag als volwaardige olifantenverzorgers. Je mag hen voederen, masseren met modder, de olifantenlunch klaarmaken, bananenbladeren gaan kappen, enz…. Maar dé apotheose wordt absoluut de wasbeurt in de rivier! Wie durft mag zelfs mee zwemmen en onder en boven water gaan met de reusachtige tientonners.

Dag 6: Transfer naar Sukhotai
Sukhothai (B)
Vandaag verlaat je Kanchanaburi en rijd je door naar het noorden van Thailand. Eerste halte: Sukhothai, de hoofdstad van het vroegere Siamrijk. De rit duurt ongeveer 5 à 6 uur. Gelukkig kun je onderweg je ogen goed de kost geven. De chauffeur stopt onderweg om te eten of om een toilet op te zoeken. Je kunt hem gerust ook vragen om te stoppen. In het hotel word je verwelkomd met een lekker drankje en kun je meteen het zwembad induiken voor een heerlijke verfrissing. De rest van de dag mag je vrij spenderen.

Dag 7: Fietsen tussen de tempels van Sukhothai
Sukhotai (B)
Vandaag staat het Historische Park van Sukhothai op het programma. Dat betekent in mensentaal: heel veel tempels en mooie boeddha’s! De ruïnes van Sukhothai staan op de lijst van Unesco Werelderfgoed en je zult meteen begrijpen waarom. De Wat Mahatat is de belangrijkste tempel. Opvallend zijn de twee rijen kolommen met daartussen de enorme, mooi gerestaureerde, zittende Boeddha, die op talloze plaatjes prijkt. En belangrijker nog: je kunt er met de fiets heen! De fiets is het ideale vervoermiddel om de tempels in het historische park en de omgeving van Sukhothai te bewonderen. Gewoon rond wandelen, kan natuurlijk ook. Er is ook een audiogids beschikbaar.

Dag 8: Naar Chiang Mai en genieten van een Thaise massage
Sukhothai • Chiang Mai (B)
Neem nog even een duik in het zwembad om dan vertrekkensklaar te staan voor de volgende etappe van jullie reis: de rit naar Chiang Mai, de roos van het noorden. In 5,5 uur rijden, zie je het landschap weer helemaal veranderen. Chiang Mai is de op één na belangrijkste stad van Thailand en een ideale uitvalsbasis om de noordelijke omgeving te verkennen. Chiang Mai is een unieke stad trouwens, met een eigen dialect, festivals en tradities. Check in in het hotel, geniet van het verfrissende welkomstdrankje en maak je dan klaar voor een … Thaise massage! Thailand verlaten zonder je even te laten verwennen door datgene waar de Thai zo goed in zijn, is geen optie toch? Dus bieden we de massage standaard in deze route aan. Het hele gezin wordt vandaag gemasseerd! Je kunt ter plaatse kiezen voor een massage met olie of een echte Thaise massage (die hard kan zijn! J). ‘s Avonds kun je gaan eten in het centrum van Chiang Mai. Als je geluk hebt is er ook een night market. Vooral die op zondag is heel spectaculair. Alvast een ideale plaats voor om leuke souvenirs te kopen.

Dag 9: Kokerellen en parasol schilderen
Chiang Mai (B, L)
Dat de Thaise keuken heerlijk is, zul je de afgelopen dagen zeker al ondervonden hebben. Hoog tijd dus om zelf de kneepjes van het vak te leren om ook thuis zo’n overheerlijke maaltijd op tafel te kunnen toveren. Je mag wat je hebt klaargemaakt uiteraard ook zelf opeten. Na de lunch neemt de gids jullie mee naar één van de parasolfabrieken van Chiang Mai. Je kent ze wel: de kleurrijke, handgeschilderde parasols die symbool staan voor Chiang Mai. De gids legt jullie uit hoe ze precies geschilderd worden en daarna kunnen de kinderen ook zelf aan de slag. Vraag aan één van de schilders ter plekke om het motief voor te tekenen zodat zij het kunnen inkleuren. Zo gaan ze met een mooi en persoonlijk exemplaar naar huis.
Als je dat wil, kun je de gids ook vragen om even langs de zijde- en katoenfabrieken te rijden. Daar leer je hoe zijde en katoen wordt gemaakt. We hebben het niet in de tour opgenomen omdat het zeer commercieel is. Je wordt na de uitleg uiteraard mee geloodst in een reusachtige winkel. Maar de informatie over de zijde en het katoen is natuurlijk wel interessant. Nadien word je teruggebracht naar het hotel.

Dag 10: De heilige tempel Doi Suthep of ziplinen boven de jungle van Chiang Mai
Chiang Mai – Bangkok (B)

In de voormiddag kan je ervoor kiezen om met een gids de heilige tempel Wat Phra That Doi Suthep te bezoeken. Elke Thai moet in zijn of haar leven daar minstens één keer geweest zijn om respect te betuigen aan Boeddha. De tempel ligt op 1000 meter boven de zeespiegel en biedt een spectaculair uitzicht over de stad en de omgeving. Om er te geraken, moet je een trap van driehonderd treden beklimmen. De offerrituelen zul je ondertussen wel al kennen, maar het loont beslist de moeite om ook deze nog een keer mee te doen. De gids legt je ter plaatse nog eens uit wat er allemaal gebeurt. Vergeet zeker niet om je naam te schrijven op het oranje doek dat later rond de gouden chedi wordt gedrapeerd. En vergeet niet te kijken naar de beschilderingen op de muren die het levensverhaal van boeddha vertellen.

Kunnen vliegen als een vogel, is dat niet ergens een verre droom? Vandaag kun je die droom eventjes waarmaken, want avonturiers kunnen eventueel kiezen voor ziplinen over de jungle van Thailand! Zweef, glijd, vlieg hoog door de bomen en geniet van de adembenemende verzichten. Voor echte durvers!

In de namiddag zijn jullie nog even vrij. Rond 17 uur worden jullie opgehaald voor een transfer naar het treinstation. Alweer een nieuw avontuur: overnachten op de trein die jullie van Chiang Mai naar Bangkok brengt.

Dag 11: Aankomst in Bangkok
Bangkok (B)
Rond 7 uur komen jullie terug aan in de hoofdstad Bangkok! De chauffeur staat je al op te wachten om je naar het hotel te brengen. Geniet van het welkomstdrankje in het hotel, pak je spullen uit en drink melk uit een kokosnoot in de bar of langs de kant van de weg. In de namiddag kunnen jullie ervoor kiezen om een fietstocht te maken. Het klinkt misschien ongewoon maar fietsen in Bangkok is een unieke belevenis. Je rijdt door achterstraatjes, een lokale markt, langs tempels en andere bezienswaardigheden. De gids vertelt over het dagelijks leven in Bangkok en je vragen zijn daarbij van harte welkom. Er zijn meer dan genoeg situaties om de geheugenkaart van je camera vol te schieten. Bangkok is vlak wat als voordeel heeft dat het fietsen comfortabel is en iedereen de tocht aankan. Thaise mensen zijn van nature warm en open en je zult versteld staan van de diversiteit die deze stad te bieden heeft. Vanuit de stad steek je dan per klongboot de rivier over naar het platteland. Daar vind je de fruitplantages met verhoogde (fiets)paden en de karakteristieke Thaise huizen. Of liever een food tour? Deze tourmaakt van jullie binnen enkele uren een expert in Thais eten! We nemen jullie mee om de geweldige smaken te ervaren. De food tour combineert heerlijke eten met off-the-beaten sightseeing. Het is een heerlijke en leuke manier om Bangkok te verkennen, net als een echte local.

Dag 12: De highlights van Bangkok
Bangkok (B, L)
Bangkok is een drukke stad. Maar Thailand verlaten zonder een glimp op te vangen van deze metropool is not done. Met een gids die jullie wegwijs maakt in de wirwar van straatjes wordt het echter piece of cake. Breng een bezoek aan het mooie Koninklijk Paleis met de Wat Phra Kaew. Voor de kinderen werkten we een heuse zoektocht uit: wie vindt de 112 goudkleurige garduda’s? En wat zijn garuda’s? Welke kleur heeft het kleine beeldje in de Wat Phra Keo? En uit welk materiaal is het gemaakt? Welke mythologische figuren kun je ontdekken in de Ramakiengalerij, enz…? Je maakt ook nog een mooie tocht met een longtailboot op de klongs om het lokale leven in het Venetië van het oosten te zien.

Dag 13: Terug naar huis
Bangkok • Brussel(B)
Vandaag zit jullie reis er helaas op. Eerst neem je een binnenlandse vlucht van Chiang Mai naar Bangkok waar je dan aansluiting vindt voor de internationale vlucht naar huis. Fijne terugreis!

Dag 14: Aankomst Brussel
Brussel
Welkom thuis!

Richtprijs Parasolroute
€ 1.750 pp.
(Prijs berekend op basis van een gezin van 4 personen)

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen op basis van twee kamers
Maaltijden zoals aangegeven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Alle transfers (behalve de ferry’s) zoals beschreven
De nachttrein van Chiang Mai naar Bangkok
Alle activiteiten zoals beschreven in het programma:

• Op verkenning bij de tempels van Ayutthaya met gids
• Initiatie boeddhistische offerrituelen met gids
• Treinrit Bridge on the river Kwai
• Dagje als olifantenverzorger aan het werk
• De highlights van Bangkok met gids
• Zoektocht bij het Koninklijk Paleis
• Fietstocht bij de tempels van Sukhotai met gids
• Thaise massage voor het hele gezin
• Workshop Thais koken
• Workshop parasol schilderen
• Bezoek aan de tempel Doi Suthep met gids

Wat is niet inbegrepen?
De internationale vlucht

De dranken en de niet-vermelde maaltijden
De activiteiten die als optioneel worden beschreven
Fooien

Goed om te weten
• Voor reizen naar Thailand hebben zowel volwassenen als kinderen een internationale reispas nodig. Een visum is niet nodig.
• Er zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A en soms buiktyfus worden aangeraden.
• Er is geen malariarisico voor deze route. Meer info bij je huisarts.

Als Tarzan door de jungle!
Zijn de kinderen al wat ouder? Of houden jullie van een beetje avontuur? Dan is deze extra bouwsteen in Chiang Mai een absolute aanrader! Maak je alvast klaar voor de kilometerlange ziplines door het eeuwenoude regenwoud van Thailand! Zweef, glijd, vlieg hoog door de bomen en geniet van de adembenemende verzichten boven de jungle. Onderweg leren de skyrangers je alles over de dieren en planten die nog in het regenwoud leven. Als je geluk hebt, kun je zelfs gibbons spotten op ooghoogte. Een onvergetelijke ervaring voor durvers! Deze dag kan extra geboekt worden of de kookworkshop en het parasol schilderen vervangen.
Prijs:
Flight of the Gibbons: 100 € pp.
Eagle Trek ziplining Silver (20 platforms): 50 € pp.
Eagle Trek ziplining Gold (50 platforms): 65 € pp.
(Transfers, activiteit en lunch inbegrepen; eventuele extra overnachting niet inbegrepen)