lotusbloem  lotusbloemroute-tekst

Ultieme Thailandervaring
20 dagen

lotusbloem Eeuwenoude tempels en groene rijstvelden
lotusbloem Tuk Tuks en lotusbloemen
lotusbloem Boeddhistische offerrituelen
lotusbloem Olifantenverzorger voor een dag
lotusbloem Fietsen tussen de tempels van Sukhotai
lotusbloem Een spannende trektocht door de jungle maken
lotusbloem De geheimen van de Thaise keuken ontdekken
lotusbloem Overnachten bij de bergstammen
lotusbloem Varen op een vlot
lotusbloem Chillen op een Thais eiland

In-het-kort-roze

Route: Bangkok • Ayutthaya (2) • Kanchanaburi (3) • Sukhotai (2) • Chiang Mai (3) • Palong Village (1) • Chiang Mai (1) • Bangkok (2) • Koh Mak of Koh Chang (4) • Bangkok

Duur: 21 dagen (vluchtdagen inbegrepen). Extra bouwstenen voor avonturiers of creatievelingen: ‘Bangkok anders bekeken’ of Als Tarzan door de jungle

Voor wie: Voor gezinnen met actieve en avontuurlijke kinderen vanaf 6 jaar.

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld. Een lange reis, veel rondtrekken, maar we zorgen voor gemiddeld twee à drie overnachtingen per locatie en veel leuke activiteiten.

Accommodatie: Mooie hotels met veel charme en couleur locale en altijd een zwembad (behalve in de jungle).

Ideale reisperiode: Kerstvakantie, paasvakantie, zomervakantie. Hou er wel rekening mee dat het af en toe hevig kan regenen als je in juli en augustus reist (regenseizoen).

Richtprijs: € 1.995 pp. 

“Voor wie houdt van een beetje avontuur is de Lotusbloemroute de ultieme Thailandervaring. Een ideale mix van cultuur, avontuur en chill doorheen Noord- en Centraal Thailand!”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Internationale vlucht
Brussel • Bangkok

Dag 2: Welkom in Thailand!
Bangkok • Ayutthaya
Zodra de deuren van het vliegtuig open gaan, stap je binnen in een andere wereld. Het is warm en vochtig en de geuren die je tegemoet komen, prikkelen al je zintuigen. Na de verplichte douaneformaliteiten word je opgewacht door de chauffeur (met naambordje!) die jullie met een taxi naar Ayutthaya brengt. We kiezen er heel bewust voor om niet meteen in het drukke Bangkok te logeren maar eerst even tot rust te komen en aan te passen aan het nieuwe uur in het veel rustiger Ayutthaya. De rit duurt ongeveer een uurtje. Geniet van dit moment om alle eerste indrukken op te nemen. Eetstalletjes, rijstvelden, tuk tuks,… je ziet ze al allemaal de revue passeren. Vandaag is sowieso een rustig dagje om te bekomen van de vlucht en te wennen aan het tijdsverschil. Als je dat niet wil, hoef je er vandaag niet meer op uit want in het restaurant kun je ook terecht voor een eenvoudige lunch/diner. Wil je graag nog naar de stad dan kan dat natuurlijk ook. In het hotel regelen ze graag een tuk tuk of een taxi.

Dag 3: Boeddhistische offerrituelen in Ayutthaya
Ayutthaya (B, L)
De jetlag zit nog in je kleren waardoor je wellicht niet vroeg wakker bent. Absoluut geen probleem. Neem rustig de tijd om wakker te worden en te ontbijten. Pas om tien uur komt een tuk tuk jullie halen voor een bezoek aan de eerste Thaise tempels. Om het zo leuk mogelijk te maken kiezen we voor een combinatie van fietsen en vervoer per boot. Geniet van het bezoek aan de Wat Yai Chai Mongkol, zoek het boeddhahoofd bij de Wat Mahathat en ga op verkenning bij de Wat Phra Sri Sanphet. De gids maakt jullie tegelijkertijd wegwijs in de boeddhistische rituelen. Olie gieten, stokjes schudden, kaarsjes branden, bloemen offeren… Allemaal om volgens de boeddhisten geluk af te dwingen. Na deze tocht keer je moe maar voldaan terug naar het hotel waar het zwembad uitnodigend wacht.

Dag 4: Slapen in een drijvend hotel
Ayutthaya • Kanchanaburi (B, L, D)
Na het ontbijt staat een taxi met gids klaar om jullie naar het volgende stadje, Kanchanaburi, te brengen. Onderweg zie je veel eetstalletjes, rijstvelden, reigers, tempeltjes, heuvels in de verte… Je passeert ook tal van exotische fruitstalletjes. Na een korte lunch aan de Kwairivier mag je aan boord van de beruchte ‘Death Railway Train’. De tocht is een ware belevenis, zeker wanneer de trein zich schoorvoetend over het zogenaamde bamboeviaduct voortbeweegt. De brug over de Kwairivier is een onderdeel van de 415 kilometer lange spoorlijn die werd gebouwd tijdens wereldoorlog II om een verbinding te maken tussen Thailand en Birma. Tijdens de aanleg van de spoorlijn stierven honderdduizend Aziatische en zestienduizend geallieerde soldaten door ondervoeding, mishandeling, het klimaat en tropische ziekten. De huidige brug is het originele exemplaar. Dat ze ook een paar keer gebombardeerd werd, kun je zien aan de gedeeltes met rechthoekige boogconstructies in plaats van de originele ronde. Ook al draagt de brug een minder fijne geschiedenis met zich mee, het is een hele belevenis om er vandaag over te rijden. Als je kunt kiezen, ga dan zeker aan de rechterkant zitten, daar heb je het mooiste uitzicht. Hou zeker je camera klaar want je kunt hier heel spannende foto’s maken. De trein is nog heel traditioneel, zonder airco en met houten banken. Je waant je een heel eind terug in de tijd. Na de treinrit kun je in Kanchanaburi inchecken in een hotel dat drijft op het water!

Dag 5: Word mahout voor één dag!
Kanchanaburi (B, L)
Vandaag is een heel speciale dag! Jullie bezoeken Elephant’s World, een rust- en verzorgingstehuis voor oude en zieke olifanten. Het motto van de organisatie: de olifanten hebben veertig jaar of meer voor de mensen gezorgd, het is tijd dat de mensen voor de olifanten zorgen. Je mag dus een hele dag aan de slag als volwaardige olifantenverzorgers. Je mag hen voederen, masseren met modder, de olifantenlunch klaarmaken, bananenbladeren gaan kappen, enz…. Maar dé apotheose wordt absoluut de wasbeurt in de rivier! Wie durft mag zelfs mee zwemmen en onder en boven water gaan met de reusachtige tientonners.

Dag 6: Kajakken, chillen of naar de watervallen
Kanchanaburi (B)
We hebben deze dag bewust nog niet ingevuld. Sommigen zullen liever een dagje chillen aan het zwembad, terwijl anderen er graag nog eens op uit trekken. Er zijn verschillende excursiemogelijkheden. Eén van de aanraders zijn de Erawanwatervallen, op ongeveer zeventig kilometer van Kanchanaburi. De waterval bestaat uit zeven verdiepingen. Tussen de eerste en de laagste verdieping ligt een afstand van 1,5 kilometer. Je zult er zeker niet alleen zijn, de plaats wordt druk bezocht door toeristen, maar ze is wel spectaculair. En hoe hoger je gaat, hoe rustiger het wordt. Er zitten ook kleine visjes in het water die met veel plezier aan je tenen komen kriebelen. In het park lopen ook veel aapjes rond. Oudere kinderen of wie graag wat meer avontuur opzoekt, zullen misschien liever op een bamboevlot of kajak de Kwairivier afvaren. Dat kan ook. Geef het gerust aan wat jullie willen. Ter plaatse regelen is ook geen probleem.

Dag 7: Naar Sukhothai, in het noorden van Thailand!
Kanchanaburi • Sukhothai (B, D)
Vandaag verlaat je Bangkok en rijd je door naar het noorden van Thailand. Eerste halte: Sukhothai, de hoofdstad van het vroegere Siamrijk. De rit duurt ongeveer 5 tot 6 uur. Gelukkig kun je onderweg je ogen goed de kost geven. De chauffeur stopt regelmatig om te eten of om een toilet op te zoeken. Je kunt hem gerust ook vragen om ergens te stoppen als jullie dat willen. In het hotel word je verwelkomd met een lekker drankje en kun je meteen het zwembad induiken voor een heerlijke verfrissing. De rest van de dag mag je vrij spenderen.

Dag 8: Fietsen tussen de tempels van Sukhothai
Sukhotai (B)
Vandaag staat het Historische Park van Sukhothai op het programma. Dat betekent in mensentaal: heel veel tempels en mooie boeddha’s! De ruïnes van Sukhothai staan op de lijst van Unesco Werelderfgoed en je zult meteen begrijpen waarom. De Wat Mahatat is de belangrijkste tempel. Opvallend zijn de twee rijen kolommen met daartussen de enorme, mooi gerestaureerde, zittende Boeddha, die op talloze plaatjes prijkt. En belangrijker nog: je kunt er met de fiets heen! De fiets is het ideale vervoermiddel om de tempels in het historische park en de omgeving van Sukhothai te bewonderen. Gewoon rond wandelen, kan natuurlijk ook. Er is ook een audiogids beschikbaar.

Dag 9: Naar Chiang Mai en genieten van een Thaise massage
Sukhothai • Chiang Mai (B)
Neem nog even een duik in het zwembad om dan vertrekkensklaar te staan voor de volgende etappe van jullie reis: de rit naar Chiang Mai, de roos van het noorden. In 5,5 uur rijden, zie je het landschap weer helemaal veranderen. Chiang Mai is de op één na belangrijkste stad van Thailand en een ideale uitvalsbasis om de noordelijke omgeving te verkennen. Chiang Mai is een unieke stad trouwens, met een eigen dialect, festivals en tradities. Check in in het hotel, geniet van het verfrissende welkomstdrankje en maak je dan misschien klaar voor een … Thaise massage! Thailand verlaten zonder je even te laten verwennen door datgene waar de Thai zo goed in zijn, is geen optie toch? Je kunt ter plaatse kiezen voor een massage met olie of een echte Thaise massage (die hard kan zijn! J). ‘s Avonds kun je gaan eten in het centrum van Chiang Mai. Als je geluk hebt is er ook een night market. Vooral die op zondag is heel spectaculair. Alvast een ideale plaats voor om leuke souvenirs te kopen.

Dag 10: De heilige tempel Doi Suthep en de watervallen
Chiang Mai (B, L)
Na het ontbijt word je opgehaald en rijd je met een gids naar de heilige tempel, de Wat Phra That Doi Suthep, waar elke Thai in zijn of haar leven minstens één keer moet geweest zijn om respect te betuigen aan Boeddha. De tempel ligt op duizend meter boven de zeespiegel en biedt een spectaculair uitzicht over de stad en de omgeving. Om er te geraken, moet je een trap van driehonderd treden beklimmen. De offerrituelen zul je ondertussen wel al kennen, maar het loont beslist de moeite om ook deze nog een keer mee te doen. De gids legt je ter plaatse nog eens uit wat er allemaal gebeurt. Vergeet zeker niet om je naam te schrijven op het oranje doek dat later rond de gouden chedi wordt gedrapeerd. En vergeet niet te kijken naar de beschilderingen op de muren die het levensverhaal van boeddha vertellen. Na het bezoek aan de tempel rijd je verder naar de Mae Klang watervallen in het Doi Inthanon National Park.

Dag 11: Kokerellen en parasolschilderen
Chiang Mai (B, L)
Dat de Thaise keuken heerlijk is, zul je de afgelopen dagen zeker al ondervonden hebben. Hoog tijd dus om zelf de kneepjes van het vak te leren om ook thuis zo’n overheerlijke maaltijd op tafel te kunnen toveren. Je mag wat je hebt klaargemaakt uiteraard ook zelf opeten. Na de lunch neemt de gids jullie mee naar één van de parasolfabrieken van Chiang Mai. Je kent ze wel: de kleurrijke, handgeschilderde parasols die symbool staan voor Chiang Mai. De gids legt jullie uit hoe ze precies geschilderd worden en daarna kunnen de kinderen ook zelf aan de slag. Vraag aan één van de schilders ter plekke om het motief voor te tekenen zodat zij het kunnen inkleuren. Zo gaan ze met een mooi en persoonlijk exemplaar naar huis. Als je dat wil, kun je de gids ook vragen om even langs de zijde- en katoenfabrieken te rijden. Daar leer je hoe zijde en katoen wordt gemaakt. We hebben het niet in de tour opgenomen omdat het zeer commercieel is. Je wordt na de uitleg uiteraard mee geloodst in een reusachtige winkel. Maar de informatie over de zijde en het katoen is natuurlijk wel interessant. Deze dag kan ook verwisseld worden met de ziplinebouwsteen ‘Als Tarzan door de jungle’Of er kan een extra dag ingelast worden voor deze bouwsteen.

Dag 12: Jungletrek naar de bergdorpen
Palong Village (B, L, D)
Met een open truck trek je vandaag de bergen in. Met de wind die door je haren ruist, kun je het adembenemende landschap helemaal in je opnemen. Onderweg zal de gids uitleg geven over de fauna en flora van het gebied en kun je op verkenning in het olifantentrainingskamp van Chiang Dao. Neem zeker ook een kijkje bij de theeplantages! Van daaruit gaan jullie te voet op zoek naar een prachtige waterval midden in de jungle en kun je een kijkje nemen in de dorpen van de Akha-, Lahu-, of Karenstammen die er nog altijd leven. Rondscharrelende varkens en kippen zullen jullie overal tegemoet komen. Daarna trek je naar Palong Village waar je ook de nacht zult doorbrengen. Verwacht geen grote luxe, maar een unieke, authentieke en propere setting die je nooit zult vergeten. Wie wil kan de gids ook helpen bij de bereiding van het diner.

Dag 13: Raften, grotten bezoeken, een lokale markt verkennen en orchideeën kiezen
Palong village • Chiang Mai (B, L)
Goed geslapen? Dan zet je na het ontbijt de jungle tour voort. Met eerst een bezoek aan een plek waar vlotten van bamboe gemaakt worden om dan meteen op zo’n vlot de rivier af te varen. Ambiance verzekerd! Daarna breng je een bezoek aan de grotten van Chiang Dao. De grotten hebben een lengte van maar liefst dertien kilometer en lopen onder de van ver zichtbare berg, Doi Chiang Dao, door. De top ligt 2.225 meter boven de zeespiegel en behoort daarmee tot de hoogste bergen van Thailand. Er zijn vijf grotten in kaart gebracht. De langste, Tham Maa, is bijna zeven en een halve kilometer lang. Binnenin (met lantaarn!) kun je op zoek naar druipsteenformaties in de vorm van een kip, een ei, een slang of het hoofd van een olifant. Maar er zijn ook mooie kleurrijke kristallen formaties, die gedurende duizenden jaren door het naar binnen druipende water zijn gevormd. Na de lunch is het tijd om terug te keren naar Chiang Mai. Als je dat wil, stoppen we ook nog bij een kleine lokale markt en een orchideeënkwekerij.

Dag 14: Genieten van de Wat Pho en Chinatown
Chiang Mai • Bangkok (B, L)
Geniet nog heel even van hetleven in het noorden of van de rust bij het zwembad want na het ontbijt vlieg je terug naar de hoofdstad Bangkok! Het mag dan misschien een drukke stad zijn, tocht blijft hij nog altijd meer dan de moeite waard om te verkennen. Geniet van het welkomstdrankje in het hotel, pak je spullen uit en neem even een kijkje bij het zwembad op het dak van het hotel. Daarna komt onze gids jullie halen voor een bezoek aan de Wat Pho met de reusachtige liggende Boeddha en Chinatown, dé bakermat van de Chinezen in Bangkok. Als er bloemenmarkt is, kun je misschien nog een bloemenofferkrans maken.

Dag 15: De highlights van Bangkok
Bangkok (B, L)
Bangkok is een drukke stad. Maar Thailand verlaten zonder een glimp op te vangen van deze metropool is not done. Met een gids die jullie wegwijs maakt in de wirwar van straatjes wordt het echter piece of cake. Breng een bezoek aan het mooie Koninklijk Paleis met de Wat Phra Kaew. Voor de kinderen werkten we een heuse zoektocht uit: wie vindt de 112 goudkleurige garduda’s? En wat zijn garuda’s? Welke kleur heeft het kleine beeldje in de Wat Phra Keo? En uit welk materiaal is het gemaakt? Welke mythologische figuren kun je ontdekken in de Ramakiengalerij, enz…? Je maakt ook nog een mooie tocht met een longtailboot op de klongs om het lokale leven in het Venetië van het oosten te zien.

Deze dag kan ook verwisseld worden met de bouwsteen ‘Bangkok anders bekeken’. Of er kan voor deze bouwsteen een extra dag Bangkok toegevoegd worden.

Dag 16: Naar Koh Mak of Koh Chang!
Chiang Mai (B) • Bangkok • Koh Mak of Koh Chang
Geniet nog van een lekker ontbijt en maak jullie dan klaar om tegen tien uur opgehaald te worden voor de transfer naar het Koh Mak, een piepklein eilandje in de Golf van Thailand. Van aan de Laem Ngob pier (in de buurt van Trat) vaar je er met een speedboot naartoe. We kiezen heel speciaal voor dit eilandje omdat het nog niet door massatoerisme is aangetast. Het is er heel rustig. En je kunt er zalig relaxen, zwemmen, snorkelen, duiken, surfen, wandelen, en zelfs… nachtvissen! Wil je toch liever naar het eiland Koh Chang, dan kan dat natuurlijk ook. Koh Chang is levendiger en heeft meer restaurantjes en uitgangsleven. Je kunt er ook zwemmen, duiken, snorkelen, surfen, enz. De keuze van het eiland hangt een beetje af van jullie persoonlijke voorkeur.

Dag 17•18•19: Chillen op Koh Mak of Koh Chang
Koh Mak of Koh Chang (B)
De volgende dagen kunnen jullie vrij invullen op Koh Mak of Koh Chang. Geniet van het strandleven!

Dag 20: Transfer naar Bangkok + internationale vlucht naar Brussel
Koh Mak of Koh Chang • Bangkok • Brussel (B)
Vandaag zit jullie reis er helaas op. Met de ferry of speed boat (afhankelijk van het eiland) en over land ga je terug naar Bangkok luchthaven. Daar check je in voor de internationale vlucht terug huiswaarts.

Dag 21: Aankomst thuis
Brussel
Welkom thuis!

Richtprijs Lotusbloemroute
€ 1.995 pp.
(Prijs berekend op basis van een gezin van 4)

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen op basis van twee kamers
Maaltijden zoals aangegeven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Alle transfers (behalve de ferry’s) zoals beschreven
De binnenlandse vlucht van Chiang Mai naar Bangkok
Alle activiteiten zoals beschreven in het programma

• Op verkenning bij de tempels van Ayutthaya met gids
• Initiatie boeddhistische offerrituelen met gids
• Treinrit Bridge on the river Kwai
• Dagje als olifantenverzorger aan het werk
• Bezoek Chinatown en Wat Pho met gids
• De highlights van Bangkok met gids
• Zoektocht bij het Koninklijk Paleis
• 
Fietstocht bij de tempels van Sukhotai met gids

• Workshop Thais koken
• Workshop parasol schilderen
• Bezoek aan de tempel Doi Suthep met gids
• Naar de Mae Klang watervallen met gids
• Tweedaagse jungletrek met gids
• Vlot varen
• Chillen op Koh Mak of Chang

Wat is niet inbegrepen?
De internationale vlucht
De dranken en de niet-vermelde maaltijden
De activiteiten die als optioneel worden beschreven
Fooien

Goed om te weten
• Voor reizen naar Thailand hebben zowel volwassenen als kinderen een internationale reispas nodig. Een visum is niet nodig.
• Er zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A en soms buiktyfus worden aangeraden.
• Er is beperkt malariarisico (Koh Chang, Koh Mak en de jungle van Chiang Mai) voor deze route. Meer info bij je huisarts.

Bangkok anders bekeken
Heb je nog meer tijd en wil je graag een extra activiteit in Bangkok? Dan is dit een absolute aanrader: Fietsen door Bangkok! Het klinkt misschien ongewoon maar het is een unieke belevenis. Je rijdt door achterstraatjes, een lokale markt, langs tempels en andere bezienswaardigheden. De gids vertelt over het dagelijks leven in Bangkok en je vragen zijn daarbij van harte welkom. Er zijn meer dan genoeg situaties om de geheugenkaart van je camera vol te schieten. Bangkok is vlak wat als voordeel heeft dat het fietsen comfortabel is en iedereen de tocht aankan. Thaise mensen zijn van nature warm en open en je zult versteld staan van de diversiteit die deze stad te bieden heeft. Vanuit de stad steek je dan per klongboot de rivier over naar het platteland. Daar vind je fruitplantages met verhoogde (fiets)paden en karakteristieke Thaise huizen. Daar kun je ook lunchen in een huiselijke, rustige sfeer voor je weer terug fietst.
Richtprijs: € 65 pp. (Transfers, fietsen, gids, lunch inbegrepen; eventuele extra overnachting niet inbegrepen)
♣♣♣
Als Tarzan door de jungle!
Zijn de kinderen al wat ouder? Of houden jullie van een beetje avontuur? Dan is deze extra bouwsteen in Chiang Mai een absolute aanrader! Maak je alvast klaar voor de kilometerlange ziplines door het eeuwenoude regenwoud van Thailand! Zweef, glijd, vlieg hoog door de bomen en geniet van de adembenemende verzichten boven de jungle. Onderweg leren de skyrangers je alles over de dieren en planten die nog in het regenwoud leven. Als je geluk hebt, kun je zelfs gibbons spotten op ooghoogte. Een onvergetelijke ervaring voor durvers! Deze dag kan extra geboekt worden of de kookworkshop en het parasol schilderen vervangen.
Richtprijs:
Flight of the Gibbons: 100 € pp
Eagle Trek ziplining Silver (20 platforms): 50 € pp.
Eagle Trek ziplining Gold (50 platforms): 65 € pp
(Transfers, activiteit en lunch inbegrepen; eventuele extra overnachting niet inbegrepen)