lotusbloem  lotusbloemroute-tekst

Ultieme Thailandervaring
19 dagen

lotusbloem Eeuwenoude tempels en groene rijstvelden
lotusbloem Tuk Tuks en lotusbloemen
lotusbloem De Thaise keuken ontdekken
lotusbloem Boeddhistische offerrituelen
lotusbloem Worshop keramiek
lotusbloem Het Noord-Thaise platteland en lokale leven
lotusbloem Bangkok anders bekeken
lotusbloem Wildlife beleven op een bewuste manier
lotusbloem Lokale charme en kleinschaligheid
lotusbloem Chillen op Koh Phangan

In-het-kort-roze

Route: Bangkok • Ayutthaya (2) • Sukhotai (2) • Lampang (2) • Nan (3) • Bangkok (2) • Phetchaburi (2) • Koh Phangan (3) • Bangkok

Duur: 19 dagen (vluchtdagen inbegrepen), 16 nachten ter plaatse. Uitbreiding mogelijk

Voor wie: Voor gezinnen met actieve en avontuurlijke kinderen vanaf 6 jaar.

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld. Een lange reis, veel rondtrekken, maar we zorgen voor gemiddeld twee à drie overnachtingen per locatie en veel leuke activiteiten.

Accommodatie: Persoonlijke boetiekhotels en lodges met charme en couleur locale. Standaardkamers. In het Noorden comfortabele guesthouses (zonder zwembad). Goeie prijs-kwaliteitverhouding

Ideale reisperiode: Kerstvakantie, paasvakantie, zomervakantie. Hou er wel rekening mee dat het af en toe hevig kan regenen als je in juli en augustus reist (regenseizoen).

Richtprijs: € 2.575 pp.
(Met een afreis in de kerstvakantie: + € 100 pp)

“Deze reisroute neemt je mee naar onbekende, prachtige Thaise wegen. In het Noorden ga je off the beaten track naar adembenemende plekjes die tot nu toe de grote massa heeft kunnen weren. Bewonderswaardig hoe de lokale bevolking hier elkaar steunt en helpt! In het Zuiden kiezen we ook voor het ongerepte. En ja, de stranden zijn echt geweldig! Deze route is een ware belevenis om Thailand méér in de diepte te ontdekken door de lokale charme te combineren met enkele highlights. Tijdens deze route proef je het échte Thaise leven en doorkruis je als het ware het hele land op een duurzame, bewuste manier!”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Internationale vlucht
Brussel • Bangkok

Dag 2: Welkom in Thailand!
Bangkok • Ayutthaya
Zodra de deuren van het vliegtuig open gaan, stap je binnen in een andere wereld. Het is warm en vochtig en de geuren die je tegemoet komen, prikkelen al je zintuigen. Na de verplichte douaneformaliteiten word je opgewacht door de chauffeur (met naambordje!) die jullie met een taxi naar het kantoor brengt van onze collega ter plaatse voor een eerste kennismaking. Hij zal samen met jullie het programma in grote lijnen overlopen. Als er nog vragen of onduidelijkheden zouden zijn, dan kun je hem dat zeker vragen. Daarna worden jullie naar Ayutthaya gebracht. We kiezen er heel bewust voor om niet meteen in het drukke Bangkok te logeren maar eerst even tot rust te komen en aan te passen aan het nieuwe uur in het veel rustiger Ayutthaya. De rit duurt ongeveer een uurtje (kan oplopen als er veel verkeer is). Geniet van dit moment om alle eerste indrukken op te nemen. Eetstalletjes, rijstvelden, tuk tuks,… je ziet ze al allemaal de revue passeren. In het hotel word je met open armen ontvangen en krijg je een lekker welkomstdrankje. Vandaag is sowieso een rustig dagje om te bekomen van de vlucht en te wennen aan het tijdsverschil. Vergeet je uurwerk niet vooruit te draaien! Wil je graag nog naar de stad dan kan dat natuurlijk ook. In het hotel regelen ze graag een tuk tuk of een taxi.

Dag 3: Boeddhistische offerrituelen in Ayutthaya
Ayutthaya (B, L)
Ga met ons mee op ontdekkingsreis! We katapulteren jullie naar de jaren 1350-1767 toen Ayutthaya de hoofdstad was van het koninkrijk Siam. Door de centrale ligging en gemakkelijke toegang via rivieren fungeerde het als een welvarende handelshaven die handelaren van over de hele wereld aantrok. En je zal zien, de internationale impact is nog steeds overal in de stad zichtbaar. Vandaag ontdekken jullie dit alles te voet, per fiets, met de boot en een ritje op een tuk tuk. De ruïnes van de oude stad vormen nu het Ayutthaya Historical Park, een archeologische vindplaats met paleizen, boeddhistische tempels, kloosters en beelden. Verdwaal mee in vier van onze favoriete tempels! De gids deelt graag met jullie alle verhalen en anekdotes van de Wat Mahathat (ga op zoek naar het verborgen Buddha hoofd), Wat Phra Si Sanphet, Wat Chaiwatthanaram en Wat Lokayasutharam. Maak ook kennis met de boeddhistische offerrituelen. Tussendoor mogen jullie smullen van wat Thaise zoetigheden in een klein lokaal dessertwinkeltje. En een wandeling door een lokale markt mag in deze stad ook niet ontbreken. Hier zal je beslist de beroemde ‘Roti Sai Mai’ gepresenteerd zien liggen! Proef zeker eens een stukje van deze zogezegde ‘suikerspinnenpannenkoek’. Na deze tocht keer je moe maar voldaan terug naar het hotel waar het zwembad uitnodigend wacht.

Dag 4: Op naar Sukhotai!
Ayutthaya • Sukhotai (B, D)
Vandaag verlaat je Ayutthaya en rijd je door naar het noorden van Thailand. Eerste halte: Sukhothai, de hoofdstad van het vroegere Siamrijk. De rit duurt ongeveer 5 à 6 uur. Gelukkig kun je onderweg je ogen goed de kost geven. De chauffeur stopt onderweg om te eten of om een toilet op te zoeken. Je kunt hem gerust ook vragen om te stoppen. In de vooravond worden jullie opgehaald door de gids in het hotel om eerste blik te werpen op de geschiedenis van dit oude koninkrijk. Een bezoekje aan de ruïnes van de Olifantentempel mag zeker niet ontbreken! De gids neemt jullie ook mee naar de lokale markt en vertelt jullie meer over de landbouw hier. Hoe leven de mensen hier? Neem een inkijk in hun dagelijkse leven! De avond eindigt met een proeverij van lekkere Thaise dessertjes op een mooie locatie.

Dag 5: Sukhotai per fiets en keramiekworkshop
Sukhotai (B, L)
Na een lekker ontbijt word je opgehaald bij het hotel voor een fietstocht. Een Engelssprekende gids begeleidt jullie over onverharde wegen en langs eindeloze rijstvelden met een prachtig uitzicht op de Kao Laung bergketen. Geniet volop van de rust en de mooie natuur. Daarna fiets je naar de Zuidelijke poort van het historisch park van Sukhothai om de eeuwenoude tempelruïnes van Sukhothai te verkennen. Dat betekent in mensentaal: heel veel tempels en mooie boeddha’s! De ruïnes van Sukhothai staan op de lijst van Unesco Werelderfgoed en je zult meteen begrijpen waarom. De Wat Mahatat is de belangrijkste tempel. Opvallend zijn de twee rijen kolommen met daartussen de enorme, mooi gerestaureerde, zittende Boeddha, die bekend is van talloze plaatjes. De fiets is de ideale manier om de tempels in het historische park en de omgeving van Sukhothai te bewonderen, want er is weinig verkeer. Gewoon rondwandelen, kan natuurlijk ook. Tijdens de fietstocht stop je ook voor een workshop voor de kinderen om keramiek te maken en te beschilderen. Tijd om je handen vuil te maken en te leren hoe je je eigen keramische pot kunt maken met behulp van de traditionele Thaise methode. Vorm je kleiwerk in je eigen stijl!

Dag 6: Naar Lampang, het mooie ongerepte Noorden
Sukhothai • Lampang(B, L)
Een treinrit, dat mag niet ontbreken in deze route! Het brengt je nog dichter bij de lokale bevolking en je kan je ogen de kost geven tijdens de rit. In no time brengt de trein je naar Lampang. Een nog onontdekt stukje Thailand, omgeving door veel groen en bergen. En uiteraard vind je hier ook unieke pagodes! Wie bij het Noorden denkt aan Chiang Mai of Chiang Rai, zal nog meer versteld staan van dit plekje, want hier voel je nog meer dan elders het lokale leven. Paard en kar, streetfood kraampjes, huisjes van teakhout etc,… Hier vind je dan ook geen grote luxehotels. Vanavond logeren jullie in een kleine guesthouse. Misschien wat meer basic, maar comfortabel en heel gezellig én een service die ze alleen in Thailand kennen! Van gastvrijheid gesproken. ’s Avonds ontdekken jullie met een gids meer over Lampang. Deze avondactiviteit staat in het teken van de mythen en legenden die de stad te vertellen heeft. We beginnen met een wandeling door de oude stad, richting Wat Chiang Rai. Bij deze tempel leer je meer over alle mythen en legenden die over Lampang worden verteld. Rust er echt een vloek op de stad? Terwijl je luistert naar alle verhalen van je gids, wordt er een vuurdans gehouden. Een traditie die wat in vergetelheid is geraakt. Slechts een paar meesters en studenten beoefenen dit nog in Lampang. Afsluiten doe je met een heerlijk diner, geniet van de verschillende lokale gerechten.

Dag 7: Legendes en impressies van Lampang
Lampang (B, L)
Vandaag ontdekken jullie Lampang! Eerst gaan jullie naar het heiligdom van de stad: een pilaar waar de lokale bevolking respect betuigt aan de stichter van de stad. Fascinerend! De lokale ochtendmarkt mag ook niet ontbreken. Dorpelingen en boeren uit de regio komen hier samen. Een gezellige bedoening! Op wandelafstand ligt het Lampang Museum: hier duik je even de geschiedenis en legendes in van de stad. Jullie gaan verder naar een lokale fabriek die de authentieke indigoblauwe kledij produceert (typisch Noord-Thailand), veelal oudere Thai uit de buurt werken voor de gezelligheid hieraan mee om de traditie in ere te houden.  Verkleed je als een mahout voor een foto en maak kennis met het proces van stof verven. Lunch wordt in een zeer rustige dorpssetting geserveerd. Nadien brengt een auto met chauffeur jullie naar ’s werelds eerste olifantenziekenhuis. Een plek waar de olifanten worden verzorgd. Geen ritje op de rug, want dat is bijzonder slecht voor deze dieren. Wel een heel bijzondere leerervaring inclusief een rondleiding door het olifantenziekenhuis. Een vrijwilliger geeft je graag uitleg over deze reuzepatienten. Als afsluiter van de dag gaan jullie naar een nabijgelegen sportschool, waar allerlei soorten vechtsporten worden onderwezen aan de lokale jeugd. Kortom, een diverse dag met vele impressies!

Dag 8: Doi Phu Nang National Park en Nan
Lampang • Nan (B, L)
Vandaag verlaten jullie Lampang. Een rit van een 5-tal uren brengt jullie naar nieuwe Noorden: Nan. Maar laat het ‘onderweg zijn’ ook een deel van de reis zijn, want en route zijn er ook prachtige dingen te zien! Een eerste stop is bij het Doi Phu Nang National Park. Dit natuurreservaat wordt vaak over het hoofd gezien, maar verwelkomt bezoekers met een schilderachtige weg door de bergen, zachte trekkingroutes zonder de grote drukte en enthousiaste boswachters die je meenemen op een korte patrouille. Terwijl je lokale gids je meer vertelt over de flora en fauna, wijst hij je de weg door kleine bospaden. Je eenvoudige lunch staat klaar bij de boswachterspost, waar je ook meer te weten komt over de slimme patrouilles en controles die de boswachters uitvoeren om het milieu te beschermen. Verder rijdend over landweggetjes stop je bij een lokale distilleerderij. Hier wordt de dorpstraditie van het produceren van “Lao Khao”, een rijstdrank, in ere gehouden. Na een introductie mogen jullie ook eens proeven van een aantal van hun beste sterke dranken, vergezeld van een selectie van typische drink snacks, lokaal genoemd “Kap Kaem”. Voor de kinderen zijn er aangepaste drankjes voorzien. De schilderachtige rit naar Nan wordt verdergezet. Ontspan in  jullie hotel bij aankomst en geniet van een beetje rust!

Dag 9: Het plattelandsleven in Nan
Nan (B, L)
De echte charme van Noord-Thailand is vaak te vinden in de landelijke gebieden. Boeren verbouwen hun rijst en andere gewassen en de lokale bevolking maakt zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke producten. Ontspannen doen ze tijdens de hete uren van de dag. Vandaag ga je op landelijke ontdekkingstocht langs lokale boerderijen, heuvelachtige vergezichten en ontmoet je de vriendelijke inwoners. Een gids vertelt je meer over het agrarische leven en de bijbehorende uitdagingen. Je picknicklunch wordt geserveerd in een van de traditionele boerenhutten, ook wel “haan” genoemd, wat ook vertaald kan worden als “hangplek” en perfect geschikt is als rustplaats. Nadien wandel je nog even verder, voordat je chauffeur je brengt naar de indrukwekkende Nan Riverside Gallery, waar hedendaagse kunst en lokale kunstenaars elkaar ontmoeten. Aan het eind van de namiddag keer je terug naar je hotel.

Dag 10: Hoe ziet een typische Noord-Thaise ochtend eruit?
Nan (B)
De vroege ochtenden in Thailand hebben een rustgevende en ontspannen sfeer. Vandaag nemen we je mee voor dag en dauw, om zo’n ochtend mee te maken. Zalig! Je ontmoet je gids bij je hotel voor een vroege wandeling over de ochtendmarkt. Zelfs op dit tijdstip is die al verrassend druk. Laten we wat lekkers kopen als ochtendsnack, maar vooral voedsel dat je aan de monniken geeft straks tijdens hun ochtendroutine van het ontvangen van aalmoezen van de gemeenschap. Je maakt ook nog een korte wandeling naar Wat Phumin, waar je gids je meer zal uitleggen over dit ritueel en hoe je het geven van aalmoezen respectvol kunt uitvoeren. Typisch Thais!
De rest van de dag kunnen jullie vrij spenderen aan het zwembad. Wie toch graag nog méér ontdekt van Nan, nemen we mee naar om de tradities te leren kennen va de lokale bevolking. Een bezoek aan een oud houten paleis en meer te weten komen over de adellijke families van Nan. Je wandelt verder naar het centrum waar een lokale familie een typisch Nans diner voor jullie klaarmaakt. Hoogtepunt van deze uitstap? De bootracetraining! Gedurende het hele jaar oefenen teams uit verschillende gemeenschappen voor de jaarlijkse bootraces op de rivier ‘de Nan’. Wij nodigen je uit om één van de teams te vergezellen op de rivier tijdens hun training. Klaar voor?

Dag 11: Op naar de wereldstad!
Nan • Bangkok (B, L)
Een binnenlandse vlucht brengt jullie vandaag naar de hoofdstad van Thailand. Gewoonweg niet te missen tijdens jullie rondreis. Een unieke stad, dat is zeker! Ontdek in de namiddag de oude boomgaarden, levenswijzes van de locals en de typische thai food in het netwerk van kanalen dat door Bangkok loopt. Maar eerst, een heerlijke noodle lunch! Ontdek nadien de blauwdruk van de beroemde liggende Boeddha, dé plek  waar sommige paleisarchitecturen hun inspiratie vonden. De tocht is deels te voet, deels per boot. Een gids komt je ophalen aan het hotel. Maak contact met de inwoners van Bangkok terwijl je samen met de gids naar het startpunt van de tour gaat. Wie wil, kan ’s avonds nog een avondwandeling maken met gids. De oude stad van Bangkok is uniek en goed bewaard gebleven omdat hoogbouw op de een of andere manier nooit is doorgedrongen tot dit deel van de stad. Sommige van de oudste wijken van Bangkok zijn al sinds de begindagen bewoond door ondernemende Chinese migranten die meestal winkelpanden bouwden; de familie woonde boven terwijl de winkel beneden bedoeld was om handel te drijven en geld te verdienen. Dit deel van de stad is ook de thuisbasis van het Grand Palace en vele andere historische gebouwen die worden gebruikt op ministeries. Je gids neemt je mee door dit interessante deel van de stad en stopt regelmatig om je wat van de lokale specialiteiten te laten proeven. De moeite waard om deze kant van Bangkok te ervaren!

Dag 12: Bangkok anders bekeken: al fietsen de buitenwijken in
Bangkok (B)
Vandaag op het programma: fietsen! Het klinkt misschien ongewoon maar fietsen in Bangkok is een unieke belevenis. Je rijdt door achterstraatjes, een lokale markt, langs tempels en andere bezienswaardigheden. De gids vertelt over het dagelijks leven in Bangkok en je vragen zijn daarbij van harte welkom. Er zijn meer dan genoeg situaties om de geheugenkaart van je camera vol te schieten. Bangkok is vlak wat als voordeel heeft dat het fietsen comfortabel is en iedereen de tocht aankan. Thaise mensen zijn van nature warm en open en je zult versteld staan van de diversiteit die deze stad te bieden heeft. Je verkent Chinatown en  je passeert het oudere deel van Bangkok met de beroemde tempels. Je steekt de Chao Phraya rivier over met een majestueus uitzicht op de skyline van de stad en bezoekt Thonburi, de historische derde hoofdstad van Thailand. In contrast met het chaotische Chinatown zijn er veel vredige elementen van het lokale Thaise leven te ontdekken tijdens deze tocht.
In de namiddag word je opgehaald aan het hotel door de gids en reis je met de ondergrondse MRT-metro (of een ander type openbaar vervoer dat door de lokale Bangkokker wordt gebruikt), naar het Grand Palace. Het Grand Palace bestaat uit historische tempels, gebouwen en kunstwerken die het verleden van de stad sinds haar ontstaan vertegenwoordigen. Na het Grand Palace reis je op een zeer duurzame manier van elektrische tuk tuk terug naar het hotel

Dag 13: Op naar Phetchaburi, de natuur in!
Bangkok • Phetchaburi (B)
Tijd om de drukke hoofdstad te verlaten en weer de natuur in te duiken. Genoten van alle indrukken in deze grote stad? Vandaag rijd je verder met je privéwagen naar jullie héél uniek verblijf in een wildlife conservation centre. Misschien passeert er vandaag al een olifant langs jullie lodge?

Dag 14: Wildlife beleven op een bewuste manier, dat kan!
Phetchaburi (B, L)
Wildlife Friends Foundation Thailand doet al vele jaren ongelooflijk goed werk door wilde dieren in nood te redden en een nieuw thuis te bieden in een natuurlijke omgeving. Vandaag zal je gauw merken dat een liefhebber zijn van wilde dieren ook perfect hand in hand kan gaan met duurzaamheid en bewust reizen. Leer meer over de inspanningen van de organisatie, die al duizenden dieren heeft geholpen. Het is voor het hele gezin een zeer leerzame en openhartige ervaring. In de namiddag worden de handen wat meer uit de mouwen gestoken. Aan het werk! Breng een bezoek aan het olifantenziekenhuis en bereid de speciale snacks voor, voor deze vriendelijke reuzen. Uiteraard mag je ze dan ook voeren.

Dag 15: Naar de ongerepte stranden van Ko Phangan
Phetchaburi • Ko Phangan (B)
Tijd om uit te checken en zuidelijker te rijden. Een transfer van een 5 à 5-tal uur brengt jullie naar de pier van Chumphon. Een ferry boat brengt julie van daaruit in no time naar het prachtige Ko Pha Ngan eiland. Zoals je misschien wel al hebt gelezen, staat het eiland bekend om zijn maandelijkse full moon party’s maar wij kozen voor dit eiland omwille van zijn rustige onontdekte kant. Want ook hier vind je spectaculaire stranden en een diepblauwe zee! Geef je ogen de komende dagen de kost aan de vele watervallen, de mooie bergen, de lokale kokosnootboerderijen en visserijen. Geniet van het strandleven!

Dag 16 • 17: Geniet van het strandleven!
Ko Phangan (B)
De volgende dagen kunnen jullie vrij invullen. Geniet van het strandleven!

Dag 18: Transfer naar Bangkok + internationale vlucht naar Brussel
Ko Phangan • Ko Samui • Bangkok • Brussel (B)
Vandaag zit jullie reis er helaas op. Met een binnenlandse vlucht ga je terug naar de luchthaven van Bangkok. Daar check je in voor de internationale vlucht terug huiswaarts.

Dag 19: Aankomst thuis
Brussel
Welkom thuis!

Richtprijs Lotusbloemroute
€ 2.575 pp.
Met een afreis in de kerstvakantie: + € 100 pp
(Prijs berekend op basis van een gezin van 4)

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen op basis van twee kamers
Maaltijden zoals aangegeven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Alle transfers zoals beschreven
De train van Sukhotai naar Lampang
De binnenlandse vlucht van Ko Samui naar Bangkok
Ferryboat
Alle activiteiten zoals beschreven in het programma

Wat is niet inbegrepen?
De internationale vlucht
De dranken en de niet-vermelde maaltijden
De activiteiten die als optioneel worden beschreven
Fooien

Goed om te weten
• Voor reizen naar Thailand hebben zowel volwassenen als kinderen een internationale reispas nodig. Een visum is niet nodig.
• Er zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A en soms buiktyfus worden aangeraden.
• Er is een laag malariarisico voor deze route. Meer info bij je huisarts.