lampion-icoon lampionroute-tekst
Door Noord- en Centraal-Vietnam
15 dagen

lampion-icoon Met een fietsriksja door Hanoi
lampion-icoon Een privé-boot in Halong Bay
lampion-icoon Fietsen door het platteland van Ninh Binh
lampion-icoon Schrijf je naam in het Vietnamees
lampion-icoon De geheimen van het waterpoppentheater
lampion-icoon Vliegeren bij The Hidden City
lampion-icoon Vietnamese lampionnen maken
lampion-icoon In de kleren kruipen van de keizers van weleer
lampion-icoon Vietnamees koken
lampion-icoon Betoverende rijstvelden en gevlochten rijsthoedjes

in-het-kort-rood

Route: Hanoi (2) • Halong Bay (1) • Ninh Binh (2) • Nachttrein (1) • Phong Nha (1) • Hué (2) • Hoi An (3) • Hanoi

Duur: 15 dagen (vluchtdagen inbegrepen). (Strand)uitbreiding mogelijk.

Voor wie: Voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden.

Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk.

Accommodatie: Prachtige, sfeervolle accommodatie, overal zwembad, behalve in Hanoi.

Vervoer: Privé-vervoer, nachttrein en binnenlandse vlucht (indien nodig, exclusief).

Ideale reisperiode: Kerstvakantie, paasvakantie, zomervakantie. Hou er rekening mee dat het af en toe kan regenen als je in juli of augustus reist omwille van het regenseizoen.

Richtprijs: € 1.830 pp.

“De Lampionroute is een unieke basisreis doorheen Vietnam. Je ziet alle hoogtepunten van Noord- en Centraal-Vietnam, gecombineerd met veel leuke extra’s!”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Internationale vlucht naar Hanoi
Brussel • Hanoi

Dag 2: Welkom in Hanoi!
Hanoi
Welkom in Vietnam! Het land van de rijzende draak, tropische bossen, immens groene rijstterrassen, grillige kalkbergen, uitgestrekte stranden en verscholen dorpjes, maar ook van traditionele draagjukken, massaal veel fietsers en scooters, gevlochten rijsthoeden, bonte markten en kleurrijke bergvolkeren. Vietnam in de 21e eeuw is het Azië van weleer! En dat zul je in Hanoi meteen voelen. Als je de eerste keer in Azië bent, ervaar je Hanoi misschien als een cultuurshock, maar dan eentje van prachtig formaat. Neem je tijd om te acclimatiseren en om dit mooie land helemaal in je op te nemen. Bij aankomst in de luchthaven van Noi Ba word je opgewacht door onze gids en chauffeur (met een naambordje!) die jullie meteen naar het hotel brengt in The Old Quarter van de stad. Hier zit je midden in het Vietnamese leven vol kleine straatjes en streetlife. Hier eet je voor weinig geld op kleine plastic stoeltjes en kun je je meteen onderdompelen in die mooie Vietnamese cultuur. Als je ’s morgens vroeg aankomt en je hebt nog niet ontbeten, kun je meteen aanschuiven voor een eerste kom Pho Bo, de noedelsoep die de Vietnamezen liefst van al als ontbijt nuttigen. Een absolute aanrader! Omdat de lange vlucht misschien nog een beetje in de kleren zit, zetten we vandaag niets op het programma. Maar het is heel gemakkelijk om al even vrij op verkenning te gaan.

Dag 3: Het Hoan Kiem Lake, Vietnamees schrijven en het waterpoppentheater
Hanoi (B)
Misschien slaap je vandaag wel een gat in de dag. Het uurverschil zal je nog even parten spelen. Maar geen erg, we beginnen er vandaag niet vroeg aan. En je mag meteen plaatsnemen in een fietsriksja om Hanoi te gaan verkennen. Staan op het programma: The Old Quarter met de 36 straatjes en de Tempel van de Literatuur. Na de lunch trek je verder naar het Hoa Kiem Lake waar de gids jullie een mooi verhaal vertelt en jong en oud zelfs enkele woorden Vietnamees leert. Vraag hem zeker hoe je je naam schrijft in het Vietnamees! Daarna gaat het richting het huis van Mr Liem, een waterpoppenkunstenaar die jullie helemaal zal inwijden in de waterpoppenkunst, een traditionele kunstvorm in Vietnam!

Dag 4: Naar het paradijselijke Halong Bay
Hanoi • Halong Bay (L, D)
Vroeg uit de veren vandaag want jullie gaan naar Halong Bay, één van de bekendste natuurgebieden in Vietnam. De baai bestaat uit duizenden kleine eilandjes van kalksteenrotsen die hoog uit zee oprijzen. De meeste eilanden zijn onbewoond. Volgens een oude Vietnamese legende was er lang geleden een draak die in zee dook. Zijn staart steekt hier en daar nog boven water uit en dat zijn de eilandjes van de Ha Long baai. Al zijn er ook andere legendes. Vragen jullie het aan de gids? Voor deze trip zorgen we voor een privéboot die jullie naar de mooiste plekjes bent. Omdat Halong Bay vrij toeristisch kan zijn, proberen we om de gewone routes zoveel mogelijk links te laten liggen en onze eigen koers te varen in Bai Tu Long. Geniet van de pracht van deze setting! ’s Avonds krijg je aan boord een heerlijk diner voorgeschoteld en kun je – als het weer het toelaat – genieten van een mooie zonsondergang.

Dag 5: Genieten op het water
Halong Bay • Ninh Binh (B, L)
Lekker geslapen op de boot? Geniet nog even van het verfrissende ochtendbriesje en van het lekkere ontbijt op de boot. Daarna is het tijd om weer verder te varen en om vanop bamboebootjes een bezoek te brengen aan een Vung Vieng drijvend dorpje. Je baant je een weg tussen drijvende huisjes en smalle roeiboten die dienst doen als vervoermiddel, winkel, visboot of als … dak. Daarna is het tijd om jullie spullen in te pakken en nog een laatste keer door de baai te varen. In de haven staat onze chauffeur en gids weer op jullie te wachten. Want vandaaruit gaat het naar het rustieke Ninh Bin!

Dag 6: Het Vietnamese platteland van Ninh Binh verkennen
Ninh Binh (B)
Ninh Binh is een vergeten paradijsje. Of misschien beter: een nog niet echt door het massatoerisme ontdekt paradijsje. Het stadje zelf heeft niet zoveel om het lijf, maar de omgeving errond is zeer beklijvend. Het Halong Bay van het vasteland, zo wordt Ninh Binh ook wel genoemd. Er is niets aan gelogen. Zo mooi Halong Bay is, zo mooi is Ninh Binh, met rijstvelden zover je kunt kijken. Het was in de tiende en elfde eeuw niet voor niets de thuisbasis van de keizers van Vietnam. Verscholen tussen het groen vind je er eeuwenoude pagodes die de pracht en de praal van het vroegere keizerrijk weerspiegelen. Het is heel makkelijk om de streek op eigen houtje te verkennen. In het hotel staan gratis fietsen ter beschikking en je krijgt ook een plannetje mee. Nog een aanrader: een boottochtje met een roeiheer- of dame die je vooruit stuwt met zijn of haar … voeten!

Dag 7: Chillen en met de nachttrein naar Phong Nha
Ninh Binh •  Da Nang • Dong Hoi (B)
Maak er vandaag een relax dagje van. Je kunt zelf de omgeving van Ninh Binh verkennen als je dat gisteren nog niet hebt gedaan, of je kunt heerlijk relaxen aan het prachtige zwembad. Pas vanavond word je verwacht aan het treinstation van Ninh Binh en neem je de nachttrein naar Dong Hoi!

Dag 8: Naar Phong Nha Cave en het nationaal park van Ke Bang
Dong Hoi (B)
Lekker geslapen in de trein? En welkom in Dong Hoi! Tijd alvast voor een stukje Vietnamese natuur vandaag! In het Phong Nha-Ke Bang National Park zijn grofweg zo’n 300 verschillende grotten te vinden. Je vaart er met een bootje naartoe. Onderweg is het uitzicht al heel mooi. Bij de ingang van de grot wordt het dak van het bootje opengemaakt zodat je een goed uitzicht hebt. En als je binnen bent, geloof je eigenlijk niet wat je ziet. Zo mooi: kunstwerken door de natuur gemaakt! Na het grotbezoek maak je een trekking door de mooie jungle van het nationaal park. Je kunt alvast prachtig wandelen in het landschap van karstbergen.

Dag 9: Naar de keizerlijke stad Hué
Hué (B)
Vandaag een heel actief dagje: je bezoekt nog een grot (Paradise Cave) en kunt daarna een stukje ziplinen, kajakken en zwemmen. Daarna neem je de trein naar de keizerlijke stad Hue, aan de oevers van de Parfumrivier. Het is een druk stadje waar auto’s en vooral brommers kriskras door elkaar rijden. Maar vooral een stad met mooie architecturale pareltjes. Als je aankomt word je opgewacht door onze gids en chauffeur die jullie naar het hotel brengen.

Dag 10: Als keizers op een troon in de Verborgen Stad
Hué (B)
Misschien heb je er al een glimp van opgevangen, maar voor wie houdt van het culturele verleden van een land is Hué het mooiste wat Vietnam te bieden heeft. Vandaag ga je met een gids op ontdekking. In de Citadel met de Burgerlijke Stad, de Keizerlijke stad en de Verborgen Purperen Stad. Een elegant complex van tempels, paleizen, vestigingsmuren, bastions en grachten dat dateert uit het begin van de negentiende eeuw. Het is een prachtige omgeving met veel ruimte zodat kinderen er ook helemaal in hun sas zijn. Wie wil mag zich zelfs even verkleden om even als ware emperors door het leven te gaan. En dan zijn er nog de keizerlijke graftomes her en der verspreid in het zuiden van de stad. We doen ze niet allemaal, maar de graftombes van Tu Duc en Khai Dinh én de Thien Mu Pagoda staan zeker op ons lijstje. Tu Duc was de vierde keizer van Vietnam. Hij leefde van 1829 tot 1883. Tijdens zijn regime kwam Vietnam onder Frans bewind. Er wordt verteld dat hij maar liefst 104 concubines had. Khai Dinh King was de Vietnamese keizer van 1916 tot 1925. Zijn graftombe is een samensmelting van traditioneel Vietnamese stijl met moderne invloeden. Daarna ga je naar een lokaal huis gaan waar je leert hoe je een Vietnamese vlieger maakt. Vietnamezen zijn dol op vliegeren. Zodra er een beetje wind staat zie je her en der vliegers door de lucht zoeven. Elk jaar worden zelfs heuse vliegercompetities georganiseerd. Als het weer het toelaat en er voldoende wind staat, kun je met jullie zelfgemaakte vlieger daarna naar de Ngo Mon Square, vlak voor de zuidingang van de Citadel om hem te laten vliegeren. Ambiance verzekerd!

Dag 11: Door de Hai Van Pass naar het feeërieke Hoi An
Hué • Hoi An (B)
Vandaag trek je verder naar Hoi An, Hoi An, het stadje dat bijna in zijn geheel prijkt op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Om er te geraken moet je eerst door de Hai Van Pass, een bergketen die ooit de natuurlijke grens vormde tussen de koninkrijken van Dai Viêt en Champa. Het is ook de klimaatgrens tussen Noord- en Zuid-Vietnam. De pass is de hoogste en langste van Vietnam. Als je langs de highway door de pass kronkelt is het landschap in elk geval fenomenaal. Vraag gerust aan de chauffeur om even te stoppen voor een foto. Daarna gaat het verder tot Hoi Ann, een pittoresk en romantisch stadje op een boogscheut van de zee. Hoi An is vrij druk, maar als je door de mensenzee heen kunt kijken, ontdek je prachtige culturele pareltjes. Bovendien worden ’s avonds alle lichten in Hoi An gedoofd. Alleen kleurrijke lampionnen zorgen dan voor een feeërieke verlichting. Deze dag in Hoi An mogen jullie vrij spenderen. Wie de rit van Hue naar Hoi An graag doet achterop een motor, dan kunnen we dat ook regelen.

Dag 12: Vietnamese heerlijkheden klaarmaken
Hoi An (B, L)
Vandaag een heerlijk dagje: eerst naar de markt voor een kennismaking met het overaanbod aan Vietnamese groenten en fruit, kruiden en specerijen. Doe samen met de kok de nodige inkopen, want straks mogen jullie zelf aan de slag, met een heuse koksmuts als noodzakelijk attribuut. Na een korte rondleiding door de biologische moestuin van Tra Que Vegetable Village waar je alles leert over de plaatselijke landbouw- en moestuinpraktijken, mag je zelf een paar heerlijke gerechten klaarmaken: Tam huu, Hoi An spring rolls en de Vietnamese pannenkoekjes Banh xeo. Smakelijk!

Dag 13: Geniet van het strandleven!
Hoi An (B)
Dolce far nieste aan het strand vandaag? of toch liever nog actief op stap? Alles kan.

Dag 14: Nog een laatste keer genieten en dan terug naar huis
Hoi An (B) •  Da Nang • Hanoi • Brussel
Geniet vandaag van jullie laatste uren in Vietnam. Duik nog even in het zwembad of ga nog eens langs de zee. Dan wacht een transfer naar de luchthaven van Da Nang, een binnenlandse vlucht naar Hanoi en de internationale vlucht huiswaarts. Fijne terugreis!

Dag 15: Terug in België!
Welkom thuis!

Richtprijs Lampionroute
€ 1.830 pp.
(Prijs berekend op basis van een gezin van 4)

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen
Alle maaltijden zoals aangegeven (B = breakfast, L = lunch, D = dinner)
Alle toegangsprijzen tijdens de tours
Engelstalige gidsen
Alle transfers zoals beschreven
1 x nachttrein
Alle activiteiten zoals beschreven:

• Met fietsrisksja door Hanoi
• Bezoek Old Quarter hanoi
• Bezoek Hoa Kiem Lake
• Vietnamees schrijven
• Waterpoppentheater bij Mr Liem
• Privé-boottocht + overnachting Halong Bay
• Fietsen Ninh Binh
• Een vlieger maken en vliegeren in Hué
• Bezoek aan the Forbidden Purple City
• Verkleden als keizers
• Bezoek aan de markt
• Kookworkshop
• Vietnamese lampion maken
• Aan de slag als Vietnamese kunstenaar

Wat is niet inbegrepen?
De internationale vlucht
De binnenlandse vlucht (indien nodig)
De andere maaltijden en dranken
Fooien

Goed om te weten
* Voor deze reis naar Vietnam heeft elke reiziger een internationale reispas én een visum nodig.
* Vaccinatie tegen Hepatitis A, polio, tetanus en difterie wordt aanbevolen.
* Er is geen malariarisico voor deze route. Informeer je bij je huisarts.