De hippo achterna in magisch Tanzania
11 of 15 dagen

Op zoek gaan naar The Big 5
Springen en zingen met de Masai
Picknicken onder het goedkeurend oog van zebra’s en giraffen
Tarzan spelen in een mangrove
Djambo djambo zingen met de Tanzanianen
Fietsen langs landelijke dorpjes
Smullen van de kookkunsten van de Afrikaanse mama’s
Chillen aan de exotische kust van Zanzibar
Genieten van een ‘sundowner’ met de Kilimanjaro op de achtergrond

in-het-kort-groen

Route: Brussel – Kilimanjaro (2) – Tarangire (2) – Mto Wa Bu (1) – Ngorongoro (1) – Serengeti (2)  Annex Arusha (1) of Annex Zanzibar (4) of Annex Tanga

Duur: 11 of 15 dagen (of combinatie naar keuze; zie programma)

Voor wie: Voor gezinnen met kinderen, tieners en jongvolwassenen

Moeilijkheidsgraad: Voor alle leeftijden!

Accommodatie: Combinatie van lodges, tented lodges, campings, een boerderij en een exotische plek, afhankelijk van je keuze. Wil je graag meer luxe, laat het dan zeker weten.

Vervoer: Privé-vervoer met Engelstalige chauffeur/guide voor het safarideel (eerste 11 dagen)

Ideale reisperiode: De beste reistijd voor Tanzania zijn de maanden december, januari, februari en juni, juli, augustus, september. Best dus in de kerst- of de zomervakantie. Zo vermijd je de regenseizoenen, al kan de grens tussen droog- en regenseizoen tegenwoordig variëren.

Richtprijs:
Route 11 dagen Arusha: € 3.375 pp
Route 15 dagen Zanzibar: € 4.385
Route 15 dagen Tanga: € 4.500

Binnenlandse vluchten inbegrepen. Internationale vlucht niet inbegrepen.

“De Hipporoute is de ideale rondreis voor wie een grote variëteit en hoeveelheid wilde dieren wilt spotten, schitterende bergen wilt zien en fascinerende culturen wilt ontdekken. In combinatie met paradijselijke stranden? Dat kan! De route biedt alle mogelijkheden voor een onvergetelijke reis.”

Dagprogramma-tekst-beige

(B = breakfast, L = lunch, D = dinner)

Dag 1: Vertrek naar Tanzania
Brussel – Kilimanjaro IA
Vlucht naar Tanzania (Kilimanjaro International Airport)
Op basis van nachtvlucht – Indien aankomst op dag 1, moet nog een extra nacht toegevoegd worden.
Ofwel kan ook direct naar dag 3 gegaan worden.

Dag 2: Proeven van de eerste indrukken in Tanzania en genieten op de boerderij
West Kilimanjaro (D)
Jambo! Welkom in Tanzania! Een ander werelddeel, nieuwe geuren en kleuren. Laat je overweldigen door alle nieuwigheden! Op de luchthaven staat alvast jullie privéchauffeur met privéauto klaar. De chauffeur zal met jullie overlopen wat je de komende dagen allemaal zult beleven. Hij is goed opgeleid en heeft veel kennis van dit prachtige land met al zijn fauna en flora, dus al je vragen die je tijdens de reis hebt, mag je gerust op hem afvuren.
Hij brengt  jullie naar Simba Farm Lodge op West Kilimanjaro. Deze leuke lodge wordt gerund door de Nederlandse familie Bruinsma en werd gebouwd in 1900 door Duitse kolonisten. Geniet met volle teugen van een lekker diner! Het eten wordt hier trouwens vers klaargemaakt met ingrediënten van de boerderij zelf. Laat de mooie zonsondergang, met uitzicht over de Masaivlakte, niet aan jullie voorbijgaan!

Dag 3: Op ontdekking in Sinya Mines
West Kilimanjaro (B, L, D)
Lekker ontbeten? Nu de eerste indrukken verteerd zijn, kunnen we weer verder! Vandaag gaan jullie op safari (gamedrive) in Sinya Mines. Dit ecologisch gebied ligt tussen Amboseli National Park in Kenya, Kilimanjaro National Park en Arusha National Park. In de jaren 1940 to 1960 werd hier meerschuim gewonnen. In Belgie en Nederland werden hier onder andere mooie bewerkte pijpen (witte steensoort) van gemaakt. Er is een grote diversiteit aan wild te vinden waaronder olifanten.

Jullie gaan gamedrives maken om zoveel mogelijk wild te spotten. Hier vind je geen roofdieren maar des te meer giraffen, zebra’s en gazelles. En misschien spot je wel een olifant. Onder het toezicht van de dieren wordt jullie een uitgebreide picknicklunch geserveerd. Heerlijk! Hier mogen jullie dus uit de jeep stappen, wat in de volgende safariparken niet het geval is. Geniet van dit prachtige gebied waar het gevoel van vrijheid écht is. Een unieke ervaring! Nadat jullie het gebied hebben ontdekt, brengt de chauffeur jullie terug naar de lodge waar je weer een lekker diner krijgt voorgeschoteld.

OPTIONEEL EXTRA DAG:
Trektocht aan de voet van de Kilimanjaro + extra nacht bij Simba Farm Lodge. Prijs op aanvraag.

Dag 4: Genieten van een prachtig decor
West Kilimanjaro Tarangire NP (B, L, D)
Na het ontbijt vertrekken jullie in de richting van Tarangire National Park. Onderweg maak je een stop bij Maji Moto Hotsprings. Deze prachtige plek met kristalhelder blauw water ligt als een oase verscholen en je kan er heerlijk zwemmen. Vergeet dus zeker niet je zwemspullen mee te nemen! In het water zitten ook kleine visjes die aan je voeten komen kriebelen. Wees wel voorzichtig, want er zit redelijk wat stroom op het water. Hier krijgen jullie ook een lekkere lokale lunch.
Na de middag gaan jullie verder op tocht naar het Tarangire National Park. Neem het landschap in je op en bewonder het leven van de Masai bevolking die daar woont samen met hun kuddes. Eenmaal aangekomen in Maramboi Tented Camp, kan je even relaxen aan het zwembad tussen de palmbomen. Of geniet vanop je veranda van het het prachtig uitzicht over de vlaktes van Rift Valley. Als je geluk hebt, kan je zelfs wilde dieren spotten zoals wildebeesten, zebra’s en flamingo’s. Wie heeft ze gezien?
Van zodra het begint te schemeren, wordt er een gezellig kampvuur gemaakt waar jullie al jullie eerste indrukken nog eens met elkaar kunnen delen. Geniet van je avond!

Dag 5: Op zoek naar wilde dieren!
Tarangire NP (B, L, D)
Tarangire National Park is een niet zo bekend park, geheel onterecht! Met de 550 verschillende vogelsoorten is het ideaal voor vogelliefhebbers. Sterker nog, nergens anders in Oost-Afrika zal je zoveel verschillende vogelsoorten in een gebied vinden. Het landschap van Tarangire is divers, van de met baobabs bezaaide vlaktes tot de altijd groene moerasgebieden. De levensader van het park is de Tarangire Rivier, zelfs in het droge seizoen levert deze nog de mogelijkheid voor de dieren om te drinken omdat olifanten gaten graven in de rivierbedding op zoek naar ondergrondse stromen.

Hiervan profiteren ook de andere dieren! Behalve de grote kuddes olifanten staat het park ook bekend om zijn grote kuddes buffels, als die met zijn allen in beweging komen voel je de grond letterlijk trillen! Ook veel andere grazers zoals impalas, gazelles, zebras en gnoes kom je tegen in het park. De kleine vrolijk gekleurde love birds en de kleine klipdassen staan in schril contrast met de grote olifanten, maar even puur en magisch. En uiteraard zijn er ook roofdieten te vinden zolas leeuwen .In Tarangire National Park hebben jullie een picknick lunch. Kijk uit dat de aapjes je lunch niet stelen!

Dag 6: Cultuur en avontuur!
Tarangire NP Mto Wa Mbu Village (B, L, D)
Na het ontbijt rijden jullie naar Mto Wa Mbu Village waar jullie ondergedompeld zullen worden in de cultuur van de Masai. Jullie bezoeken een traditionele village van de Masai en een bananenplantage.  Hier kan je proeven van bananenbier. Nadien worden jullie verwend door de mama’s van het dorp. Zij zullen een traditioneel gerechtje voor jullie klaarmaken. Na dit lekker hapje en een rustpauze, gaan jullie de actieve tour op! Mountainbiketime! Spring op die fiets en geniet van dit sportieve tochtje in een adembenemend landschap.

Op het einde van de middag rijden we naar de volgende accommodatie, een parachtige publieke kampeerplaats gedomineerd door een gigantische baobab. Je hebt er een uniek zicht op de omgeving. Of logeer je bij het charmante Isoitok Manyara tented camp. Het kamp ligt in een rijke, wilde savanne bush locatie op een hoogte van 1075 meter boven zeeniveau. Isoitok Camp Manyara is niet alleen een prachtig kamp, Isoitok heeft iets bijzonders! Het biedt een unieke cultuurbeleving en een echte blik achter de schermen in Masaicultuur. Een prachtige locatie met een onvergetelijk en adembenemend uitzichtpunt over Lake Manyara. Je kan hier altijd een begeleide wandeling met een Masaigids maken naar dit viewpoint is echt aan te raden, vraag er zeker naar! (apart ter plaatse te regelen). Geniet alvast van een overheerlijk diner onder de Afrikaanse sterrenhemel.
Weetje: Isoitok werkt samen met de Masaiburen aan het ontwikkelen van grotere doelen en biedt haar Masaiburen een eigen trainingslocatie. Een kamp met bijzondere aandacht voor de mens, natuur en ontwikkelt duurzame en ‘groene’ oplossingen voor de directe omgeving.

OPTIONEEL EXTRA DAG:
Safari in Lake Manyara NP  – Prijs op aanvraag

Lake Manyara National Park:  Dit mooie natuurpark is bekend vanwege de grote hoeveelheden flamingo’s in het immense zoutmeer en de boomklimmende leeuwen. De adembenemende panoramische uitzichten, mooie watervallen, kabbelende beekjes met helder water en warmwaterbronnen zullen jullie ook zeker bekoren!  Rift Valley en Lake Manyara en is ca 390 km2en bestaat voor twee derde uit water. De rest is een grote strook land dat is ingeklemd tussen het meer en de rotsen. De schoonheid van dit park komt mede door een grote diversiteit van wild, graslanden, bossen en het water. Lake Manyara heeft een van de grootste populatie aan watervogels (ruim 400 soorten) waaronder flamingo’s en pelikanen. Maar ook van grote kuddes olifanten, giraffen, nijlpaarden, waterbuffels en natuurlijk de impala’s.

Dag 7: Verder richting de Ngorongoro krater
Mto Wa Mbu Village  – (Lake Eyasi) – Ngorongoro (B, L, D)
Al jullie dat graag willen kan je vandaag op bezoek bij de Datoga, een stam die bekend is om zijn smeedwerk. Ze maken allerlei gebruiksvoorwerpen die ze verhandelen met de Hadzabe Bushmen Tribe. De Hadzabe leven nog steeds als honderden jaren geleden en zijn nauw verwant aan de Bushmen Tribes die in de Kalahariwoestijn leven. Ze spreken ook de befaamde ‘click language’. De mannen en de jongens gaan op jacht met pijl en boog terwijl de vrouwen bessen en wortels van planten verzamelen voor de maaltijd. Als je een beetje conditie hebt kun je met ze mee op jacht en misschien word je wel uitgedaagd om je boogschutters kunsten te tonen! In de namiddag gaan jullie richting Karatu, niet ver van de Ngorongoro krater, waar jullie verblijven in een mooie lodge.

OPTIONEEL EXTRA DAG: Extra nacht bij Rothia Tented Lodge.
Hike naar Elephant Caves & Waterfalls + Bezoek Iraqw people + bezoek koffieplantage + bezoek schooltje en project – Prijs op aanvraag

Dag 8: Safaritijd in Ngorongoro
Ngorongoro Serengeti (B, L, D)
Na het ontbijt rijden jullie naar de Ngorongorokrater en dalen jullie af tot op de bodem van de krater voor een safari. Het is een van de meest bijzondere plekken ter wereld bezoeken. De krater is ‘s werelds grootste intacte caldera. Vanaf de kraterrand, net voordat jullie afdalen in de krater, hebben jullie een prachtig uitzicht over dit wereldwonder. Binnen Ngorongoro is de variatie aan zowel landschappen als wild ongekend. Op de bodem van de krater bevinden zich alle leden van de ‘Big Five’ (olifant, leeuw, zwarte neushoorn, luipaard en buffel). Opvallend dat er geen giraffen te zien zijn. Voor hen is het te moeilijk om de krater af te dalen met hun lange poten. De grootste kans om een zeldzame zwarte neushoorn te zien, is in Lake Magadi. Wie weet hebben jullie vandaag geluk om dit te kunnen zien! In dit grote meer zal je ook veel flamingo’s zien die baden in de zoetwaterpoeltjes terwijl de nijlpaarden verkoeling zoeken na hun nachtelijk graasuitstapje. In het Leraibos eten de olifanten met gigantische slagtanden van de bomen, over de vlaktes grazen gnoes, zebras, gazelles etc. Leeuwen zoeken graag de schaduw op, soms wel eens van de wagens! Het wild hier en het imponerende landschap in de krater is een overweldigende ervaring!
In de middag volgt de transfer naar de Serengeti waar jullie zullen overnachten op een public campsite in de Serengeti.

Dag 9: Een dag vol wild
Serengeti (B, L, D)
Word wakker in de vroege ochtend en geniet van een heerlijk ontbijt. Jullie chauffeur staat voor jullie klaar om jullie al het moois van het park te laten zien.  Serengeti National Park is een van de beroemdste en indrukwekkendste wildlifeparken van Afrika. Veel wildlife zoals olifanten, giraffen, zebra’s, en buffels. En als je geluk hebt, kan je ook de cheeta, het luipaard, de neushoorn en het nijlpaard spotten. Ook het kleine wilde leven komt hier tot leven, zoals vogels en hagedissen. De naam Serengeti komt van het Masai woord Siringiti, ‘uitgestrekte vlakte’. Een uitgestrekt landschap met als enige onderbrekingen de dieren, bomen en de kopjes (rotsformaties). Ten tijde van de grote trek (ook wel de migratie genoemd) zien deze vlaktes letterlijk zwart van de dieren, gnoes en zebra’s, die op zoek naar goede graasgebieden en water deelnemen aan een van de grootste migraties van zoogdieren ter wereld. Het is altijd lastig te voorspellen waar de migratie van de duizenden wildebeesten en zebra’s precies plaatsvindt. De dieren volgen de regens en daarmee de jonge sappige grassen. Als het eerder of later regent heeft dat invloed op de migratie. Je kan je voorstellen dat predators als leeuwen en cheeta’s de migratie op de voet volgen op zoek naar een lekker maal. Dat maakt de migratie zo spectaculair om mee te maken.

Serengeti National Park heeft echter veel meer te bieden dan de grote trek. De uitgestrekte vlaktes zijn uitermate geschikt als jachtgebied voor het snelste zoogdier op aarde: het jachtluipaard. En wat dachten jullie van de grote aantallen nijlpaarden in een van de poelen in het park? Of laat jullie charmeren door de acrobatische trucs van de vervet monkeys of bavianen. Giraffen die sierlijk over de vlaktes bewegen of met hun lange (en ruwe!) tong de blaadjes van de boom trekken (terwijl ze de doornen wel lijken te negeren), de sierlijk vlucht van de gieren, en de stuk minder sierlijke wijze waarop ze zich op een karkas storten om de door de leeuwen achtergelaten resten te verorberen! Kortom een super dag vol wild en met geweldige indrukken. Op het einde van de middag rijden jullie naar de Kati Kati tented camp midden in de Serengeti. Geniet hier van een echt ‘Out of Africagevoel’. Hoewel jullie midden in de bush verblijven, zal het jullie aan weinig ontbreken. Enjoy!

OPTIONEEL EXTRA DAG:
Overnachting in de Serengeti bij privé kampplaats of tented lodge


De beste reistijd en plekken voor de Grote Trek
Grofweg kun je zeggen dat de maanden mei t/m september de beste maanden zijn om de echte actie in Grote Migratie te aanschouwen. De beste plekken zijn dan het midden (Moru Kopjes, Seronera) en noorden (Grumeti) van de Serengeti (mei/juni/juli) of de Masai Marain Kenia, met name het gebied rond de Mara rivier, de Talek rivier en de Sand rivier (juli t/m september). In december kun je de honderdduizenden wilde dieren aan zien komen in het zuidoosten van de Serengeti, de omgeving rond de Ngorongoro Krater. In mei kun je op het zuidelijkste punt van de Serengeti de start van de Grote Trek naar het noorden zien.


Dag 10: Terug naar Arusha

Serengeti – Arusha
Verrekijker in de aanslag, want vandaag ga je nog een laatste keer op safari door het Serengeti park. Daarna rijd je terug naar Arusha waar de chauffeur jullie bij jullie lodge zal afzetten voor jullie laatste nachtje in Tanzania.

Dag 11: Terug naar huis
Arusha – Kilimanjaro IA – Brussel  (B)
Vandaag word je opgepikt door je chauffeur en naar Kilimanjaro Airport gebracht. Hier neem je afscheid van je chauffeur en van Tanzania. Prettige terugvlucht en welkom thuis!

OF

Dag 10: Naar Zanzibar
Serengeti – Zanzibar (B, D)

Vandaag brengt je chauffeur je naar de luchthaven in de Serengeti. Hier neem je afscheid van je chauffeur vlieg je verder naar het exotische Zanzibar!

Dag 11 tot 13: Relaxen en genieten op Zanzibar
Zanzibar (B, D)

Deze dagen kan je zalig relaxen, snorkelen, zwemmen, chillen… En ondertussen nagenieten van de indrukken van de vorige dagen.

Dag 14: Terug naar huis
Zanzibar – Dar Es Salam – Brussel (B)

Vandaag word je opgepikt door je chauffeur en naar de luchthaven van Zanzibar gebracht. Vanuit Zanzibar neem je een binnenlandse vlucht naar Dar Es Salaam, waar je internationale vlucht naar huis al klaarstaat. Prettige terugvlucht en welkom thuis!

Dag 15: Terug thuis
Brussel
Welkom thuis!

OF

Dag 10: Naar de kust van Tanzania
Serengeti – Tanga (B, D) 

Vandaag brengt je chauffeur je naar de luchthaven in de Serengeti. Hier neem je afscheid van je chauffeur vlieg je verder naar de exotische kust van Tanzania!

Dag 11 tot 13: Tanga (B)
Tanga (B, L, D)

Deze dagen kan je zalig relaxen, snorkelen, zwemmen, chillen… En ondertussen nagenieten van de indrukken van de vorige dagen.

Dag 14: Tanga – Dar As Salam – Brussel
Tanga – Dar Es Salam – Brussel (B)

Vandaag word je opgepikt door je chauffeur en naar de luchthaven van Tanga gebracht. Vanuit Tanga neem je een binnenlandse vlucht naar Dar Es Salaam, waar je internationale vlucht naar huis al klaarstaat. Prettige terugvlucht en welkom thuis!

Dag 15: Brussel
Brussel
Welkom thuis!

Richtprijs Hipporoute

Route 11 dagen Arusha: € 3.375 pp
Route 15 dagen Zanzibar: € 4.385
Route 15 dagen Tanga: € 4.500

Binnenlandse vluchten inbegrepen. Internationale vlucht niet inbegrepen.

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen
Alle transfers zoals beschreven
Maaltijden zoals aangegeven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Alle activiteiten zoals beschreven in het programma
Alle National Park Entry Fees / Camping Fees / Ngorongoro Crater Fees / Conservation Fees
4×4 Safari vehicle
Engels spekende chauffeur gids
Alle kampeer materialen(+ kussen en matje) –  slaapzakken zelf mee te brengen of  kan je huren
Full board safari
Excursies zoals beschreven
Flying doctors rescue verzekering
2 liter gebotteld water p.p.p.d terwijl op safari
Alle airport transfers
Bij Annex Zanzibar:
– Binnenlandse vlucht Serengeti Seronera Airstrip – Zanzibar ( 15 kilo bagage limiet pp, meerbagage mogelijk tegen 5,- USD per kilo
– Binnenlandse vlucht Zanzibar – Dar Es Salaam
Bij Annex Tanga:
– Binnenlandse vlucht Serengeti Seronera Airstrip – Tanga ( 15 kilo bagage limiet pp, meerbagage mogelijk tegen 5,- USD per kilo
– Binnenlandse vlucht Tanga – Dar Es Salaam

Wat is niet inbegrepen?
Overige maaltijden / dranken / snacks
Optionele activiteiten / excursies
Persoonlijk uitgaven
Fooien
(Internationale) vluchten
Airport Taxes / Visa
Activiteiten die als optioneel worden beschreven

Goed om weten:
– In Tanzania hebben zowel volwassenen als kinderen een internationaal paspoort (reispas) nodig dat nog zes maanden geldig is bij terugkomst. Je hebt ook een visum nodig. Dit kun je bij aankomst kopen op de luchthaven of vooraf aanvragen bij de Tanzaniaanse Ambassade. Voor dagelijks geactualiseerde informatie over de politieke stabiliteit in een regio, de ziekenzorg, de visaplicht enz., verwijzen wij u graag door naar www.diplomatie.be.
– Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio, ca. 10 jaar geldig), Hepatitis A en gele koorts worden aangeraden. Malaria komt ook voor in Tanzania. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.itg.be/N/reisgeneeskunde, de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Of raadpleeg je huisarts of reisarts voor meer info.

De beste reistijd en plekken voor de Grote Trek
Grofweg kun je zeggen dat de maanden mei t/m september de beste maanden zijn om de echte actie in Grote Migratie te aanschouwen. De beste plekken zijn dan het midden (Moru Kopjes, Seronera) en noorden (Grumeti) van de Serengeti (mei/juni/juli) of de Masai Marain Kenia, met name het gebied rond de Mara rivier, de Talek rivier en de Sand rivier (juli t/m september). In december kun je de honderdduizenden wilde dieren aan zien komen in het zuidoosten van de Serengeti, de omgeving rond de Ngorongoro Krater. In mei kun je op het zuidelijkste punt van de Serengeti de start van de Grote Trek naar het noorden zien.