henna-ICOON hennaroute-tekst
Zomer in Marokko
13 dagen

henna-ICOON Slangenbezweerders en acrobaten bij Jema El Fna
henna-ICOON Een koninklijke paardenkoets in Marrakech
henna-ICOON Babouches, lampen, potjes, kruiden of tapijten in de medina
henna-ICOON Heerlijke muntthee en zoete tajines
henna-ICOON Intrigerende kasbah’s
henna-ICOON Met ezeltjes door de Dadesvallei
henna-ICOON Op de hoge poten van … een dromedaris
henna-ICOON Mysterieuze hennatattoos en Arabische woordjes
henna-ICOON Chillen aan de Marokkaanse kust

In-het-kort-roze
Route : Marrakech (2) • Ait Ben Haddou (1) • Skoura (2) • Takerkoust (3) • Agafay (1) • Essaouira (3)
Duur: 13 dagen. Aanpassingen mogelijk.
Ook uitbreiding mogelijk met Bouwstenen Atlas 1 en
Atlas 2
.
Voor wie: Voor gezinnen met kinderen en tieners.
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk door de relatieve afstanden en de leuke activiteiten.
Accommodatie: Een riad, een kasbah, een berghut en een boerderij. Overal een zwembad, behalve in Marrakech en in de gîtes.
Ideale reisperiode: Zomervakantie.
Richtprijs: € 1.665 pp.
* Gebaseerd op een gezin van 4 personen

“Marrakech, het Atlasgebergte en de Marokkaanse kust: de Hennaroute is een ideale route voor wie in de warme zomermaanden van Marokko wil genieten en toch veel wil zien.”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Aankomst in Marrakech
Brussel • Marrakech (D)
Welkom in Marokko! Al bij het openklappen van de deuren van het vliegtuig word je overvallen door allerhande indrukken: de geur, de warmte, de vochtigheid, de geluiden… Snuif ze op tot in het diepst van je vezels. Na het ophalen van de bagage word je opgewacht door de chauffeur van de riad waar jullie verblijven. Omdat de riad verborgen ligt in één van de kleine straatjes ga je ook een stukje te voet verder. De bagage kan vervoerd worden met een trolley als je dat wil. Bij aankomst word je verwelkomd met een eerste glaasje muntthee. Neem je intrek in de kamers, ga eens rond snuisteren in alle hoekjes en kantjes van de riad en vergeet zeker het dakterras niet. Als je zin hebt, kun je meteen een eerste glimp gaan opvangen van het Jema El Fnaplein. In de vroege namiddag is het er relatief rustig. Vanaf 17 uur wachten slangenbezweerders, acrobaten en waarzeggers vol ongeduld op jullie.

Dag 2: Op stap in de Medina
Marrakech (B)
Word langzaam wakker, geniet van jullie eerste Marokkaanse ontbijt en praat nog even na bij een glaasje muntthee. Om tien uur word je opgehaald door de gids voor een privérondleiding door de souks: kleine smalle overdekte straatjes vol winkeltjes met stoffen, babouches, lampen, potjes, kruiden of tapijten. Je zult ogen en oren te kort komen. Stap zeker ook binnen in de wondermooie Medersa waar je alles te weten komt over deze Koranschool die in de veertiende eeuw werd opgericht. Misschien kun je ook even binnen gluren in een Marokkaans klasje of piepen hoe de Marokkaanse bakker brood bakt. Voor de lunch zijn jullie vrij. Er zijn genoeg leuke plekjes en ook de gids heeft zeker een paar aanraders.
In de namiddag worden jullie dan als echte koningen in een paardenkoets rondgereden in Marrakech. Belangrijke halte: le jardin Majorelle. Een paradijselijke oase met een indrukwekkende plantencollectie. Naast de sfeervolle waterbekkens vol vissen en waterschildpadjes zijn er tal van cactussen, bamboes, waterlelies, citroenbomen en palmen te zien. En helemaal achteraan bevindt zich een prachtige koningsblauwe villa die ooit in handen was van Yves Saint Laurent. Laat je na het bezoek afzetten aan het Jema El Fnaplein en ga vanavond eten in één van de vele restaurantjes die uitkijken op het plein.

Dag 3: Naar de sprookjesachtige kasbah van Ait Ben Haddou
Marrakech • Ait Ben Haddou (B, L, D)
Tijd om Marrakech te verlaten en door te rijden naar het Atlasgebergte. Een paar uurtjes rijden maar, maar meteen een wereld van verschil. Van het drukke Marrakech, naar het landelijke Marokko. Onderweg voorzien we een picknick zodat jullie optimaal van het landschap kunnen genieten. Check daarna in in het mooie hotel in Ait Ben Haddou, geniet van het prachtige uitzicht op de oude kasbah en neem misschien een duik in het verfrissende zwembad. Als jullie er klaar voor zijn, kun je ook de kasbah bezoeken. Stap het riviertje over en spring over de zandzakjes die daar zijn aangelegd. Marokkaanse jongens geven je tegen een kleine fooi graag een hand. Vrij bizar om te geloven dat dit ooit een echte stad is geweest. De Kasbah lijkt op een spookstad maar toch wonen er nog een paar families. Als je geluk hebt, word je binnen geroepen door een Berbervrouw die je in haar superkleine – maar volgens onze jongens heel gezellig stulpje – verse thee voorschotelt. Klim daarna gezapig verder tot aan de top van de Kasbah en vergeet niet om van het weidse uitzicht te genieten. Leuk detail: de Kasbah van Ait Ben Haddou is gebruikt als decor voor grote films als Lawrence of Arabia, Jesus of Nazareth, Gladiator,.. ‘s Avonds is er in het hotel ook een menu voorzien.

Dag 4: Verstoppertje spelen in beroemde filmstudio’s en slapen in een echte kasbah
Ait Ben Haddou •  Ouarzazate •  Skoura (B, D)
Na het ontbijt rijd je in één uur door naar Ouarzazate, het Hollywood van Marokko. Met een gids kun je op verkenning in de oude filmstudio’s waar Gladiator, Kundun, Jerusalem en Cleopatra van Asterix & Obelix zijn ingeblikt. Toch wel leuk voor de kinderen om te zien hoe ‘fake’ film is. ‘s Middags kun je thee drinken in het befaamde theesalon op de grote markt van Ouarzazate, Chez Habous, en lekkere Marokkaanse zoetigheden eten met meer dan een Franse toets. Vandaaruit rijd je verder naar Skoura. Onderweg kun je nog even stoppen aan de verlaten kasbah Taourirt, maar als je tegen dan al genoeg kasbah’s hebt gezien, kun je ook gewoon doorrijden. Aan jullie de keuze. In het hotel in Skoura komt vanavond nog iemand langs om jullie van typische Marokkaanse hennatattoos te voorzien. Het diner is ook inbegrepen. Schuif maar aan en geniet!

Dag 5: Trekking door de prachtige Dadesvallei
Skoura • Dades (B, L, D)
Na het ontbijt is het slechts een half uurtje rijden tot aan de Dadéskloof. Een lokale gids zal jullie begeleiden bij de minitrek. Geniet onderweg van het prachtige uitzicht van de valleien. Roodkleurige rotsformaties, felgroene oases, dorpen in dezelfde tinten als de natuurlijke stenen. Op veel plaatsen heeft de tijd stilgestaan. Smul onderweg van de picknick die ze in het hotel hebben klaargemaakt. In de namiddag zijn jullie vrij om te genieten van het zwembad of de woestijnomgeving.

Dag 6: Naar de boerderij van Takerkoust
Skoura • Telouet • Takerkoust (B, L, D)
Vandaag trek je verder de bergen in via de bergpas van Tizi N’Tichka. Eerst kun je nog een bezoek brengen aan de kasbah van Telouet.
In de namiddag rijden jullie verder naar het dorp Takerkoust. Je verblijft er op een echte boerderij met honden, katten, kippen, eenden, koeien, ezels maar ook citroen- en granaatappelbomen en heel veel groen. Je slaapt in afzonderlijke kleine huisjes die opgebouwd zijn uit traditionele materialen. De eigenaars en hun personeel doen er alles aan om jullie verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Geniet van de welkomstthee en de Marokkaanse koekjes en van de rust op de boerderij.

Dag 7: De geheimen van de Marokkaanse keuken ontdekken
Takerkoust (B, L, D)
Je hebt ondertussen kennisgemaakt met de heerlijke Berberkeuken. Na deze reis wil je zoveel lekkers ook thuis nog eens op je bord kunnen toveren. Daarom mogen jullie vandaag zelf aan de slag om de kneepjes van de Marokkaanse keuken onder de knie te krijgen. Ga met de kokkin verse groenten plukken in de tuin en steek de handen uit de mouwen voor lekkere ‘salades marocaines’ en een heerlijke tajine. Uiteraard mag je alles nadien zelf opeten. In de namiddag zijn jullie vrij. Wil je een beetje relaxen aan het zwembad, feel free. Trek je er liever op uit, dan kun je in het hotel een wandelexcursie boeken naar het meer van Jnanat Tabouhit. In de vooravond komt nog iemand langs om de kinderen en jullie in te wijden in de Arabische taal en worden jullie ook van typische Marokkaanse hennatattoos voorzien!

Dag 8: Genieten van het Atlasgebergte
Takerkoust (B, L, D)
Vandaag zijn jullie vrij. Maar er zijn tal van keuzemogelijkheden: op de boerderij blijven, een wandeling maken in de bergen, paardrijden, een workshop tadelakt volgen, petanque spelen, minitrek met ezeltjes, …
Rond 16 uur kunnen jullie nog leren hoe je op de traditionele manier een lemen huisje bouwt. Modderige handen gegarandeerd! Daarna kun je nog genieten van een heerlijke hammambeurt, een belevenis die je absoluut moet meegemaakt hebben in Marokko!

Dag 9: Glamping in de Agafaywoestijn
Takerkoust • Agafay (B, L, D)
Geniet deze voormiddag nog van de boerderij. Daarna is het tijd om de Atlas te verlaten op weg naar een nieuw avontuur: een nachtje slapen in de Marokkaanse Agafaywoestijn! Je vindt er geen zandduinen maar wel indrukwekkende maanlandschappen en prachtige vergezichten. Middenin dit bijzondere landschap ligt een intiem tentenkamp! Net als de berbers slaap je hier in een lichtgekleurde tent uit canvas. De tenten zijn erg ruim en comfortabel met een echt bed en een badkamer met een ecologisch toilet. In de vooravond ga je op stap met dromedarissen. Geniet van op de wiegelwaggelende rug van de dromedaris van de zonsondergang, terwijl in de ‘dining tent’ voorbereidingen worden getroffen voor het diner. Niet veel later, als de zon helemaal onder is en de hemel zich langzaam vult met heldere sterren, wordt er een smakelijke Marokkaanse maaltijd geserveerd. Geniet van deze unieke setting!

Dag 10: Een strandwandeling aan de Marokkaanse kust?
Agafay • Essaouira (B)
Valiezen pakken en klaarmaken voor de volgende halte: Essaouira. In een drietal uurtjes rijden, sta je aan de Marokkaanse kust. In dit knusse vissersplaatsje vind je in de ommuurde medina witte huizen met blauwe luiken. Je kunt hier eindeloos dwalen door de levendige souks en de kronkelende straten en smalle steegjes. Essaouira is een thuishaven voor vrolijke muzikanten en creatieve kunstenaars die hier hun winkel hebben. Visliefhebbers kunnen genieten van verse vis uit de zee. Vanaf hier zijn jullie vrij. Er is in ieder geval keuze genoeg: een wandeling maken door het stadje, door de vissershaven, de souks of de Joodse wijk. Eten op het strand? Zonnen op het strand? Shoppen? Een ijsje eten bij Gelateria Dolce Freddo? Nog een ritje op een dromedaris op het strand? Aan jullie de keuze…

Dag 11: Vrij genieten in Essaouira
Essaouira (B)
Als je de monumentale stadspoorten Bab Sbâa, Bab Marrakech of Bab Doukhala doorgaat, kom je terecht tussen vrolijke en bezige mensen. Auto’s zul je hier niet zien. Alles wordt getransporteerd door ezelskarren of muildieren. Wat opvalt, zijn de witgekalkte muren, de blauwe deuren en gele raamkozijnen. Dankzij de rechtlijnige hoofdstraten kun je je vrij goed oriënteren en ook als je enigszins verdwaalt, kom je al snel weer uit op één van de hoofdstraten. Meer dan de moeite waard is de markt waar handelaars onder de arcaden hun groenten en specerijen uitstallen, de slagerijen, maar vooral de vismarkt (verzamelplaats voor de grootste kattenkolonie), de kruidenmarkt en de graanmarkt, waar elke namiddag vanaf 16 uur tweedehands goederen met opbod verkocht worden. Als je aan het einde van de rue Lallouj rechts afslaat naar de Scala, kom je een rij kanonnen tegen die op de zee gericht zijn. Je kunt er lekker uitwaaien. Al slenterend kom je automatisch uit op het Moulay Hassan-plein, waar je op het terras van een café kunt uitrusten en genieten van een glaasje muntthee. Een stukje verder, door de ‘Porte de la Marine’, kom je in de haven waar vissersboten nog op traditionele wijze gebouwd worden. Visliefhebber? Breng dan zeker een bezoek aan de vishal. Overal prijzen vissers hun verse vangst aan. En je kunt er ook proeven aan tal van eetkraampjes. Het strand zelf is breed en eindeloos. ‘s Morgens zie je er hardlopers en ‘s middags komen er hele families en wordt er volleybal gespeeld. De branding van Essaouira is een paradijs voor surfers, die dankzij de constante en felle wind er hun hart kunnen ophalen. Er zijn genoeg mogelijkheden om het ook zelf eens te proberen.

Dag 12: Vrij genieten in Essaouira
Essaouira (B)
Wil je nog eens buiten de stad gaan, maak dan zeker een stop bij de uitzichtheuvel (twee kilometer van Essaouira in de richting van Marrakech). Je hebt er een heel mooi uitzicht over de stad. De weg wordt geflankeerd door thuyabomen, eucalyptusbomen, tamarisbomen en olijfbomen, maar vooral door arganbossen. Van de arganbomen wordt een fijne olie gewonnen met een typische hazelnootachtige bijsmaak. In Sidi Kaouiki vind je nog een mooi strand- en surfgebied. En ook de kustroute naar Safi heeft overweldigend mooie landschappen en vergezichten.

Dag 13: Terug naar huis
Essaouira • Marrakech (B)
Transfer vanuit de riad in Essaouira naar de luchthaven van Marrakech. Daar wacht het vliegtuig om jullie terug naar België te brengen.

 *Wijzigingen in de volgorde van het programma zijn mogelijk naargelang de periode en de beschikbaarheid van de hotels. Alle vermelde activiteiten worden dus in alle programma’s opgenomen, maar soms op een ander moment of een andere locatie.

Richtprijs Hennaroute
€ 1.665 pp.
Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen op basis van twee kamers
Maaltijden zoals aangegeven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Alle transfers zoals beschreven
Alle activiteiten zoals beschreven

• Bezoek aan de medina van Marrakech met gids (halve dag)
• Rondrit met paardenkoets (3 uur)
• Bezoek Jardin Majorelle, Yves Saint Laurentmuseum en Berbermuseum
• Bezoek Ait Ben Haddou
• Filmstudio’s Ouarzazate
• Hennatattoos
• Kookworkshop
• Arabisch schrijven
• Wandeling met dromedaris
• Bezoek aan de hammam
• Strandwandeling Essaouira

Wat is niet inbegrepen?
De vlucht
De dranken en de overige maaltijden
Excursies die als optioneel worden aangegeven
Fooien

Goed om te weten
* Voor deze reis heeft elke reiziger een internationale reispas nodig.
* Er zijn geen inentingen verplicht. Vaccinatie tegen Hepatitis A en DTP wordt soms aangeraden. Meer info bij je huisarts.