portugese-gitaar fadoroute-tekst
Van Noord naar Zuid-Portugal
15 dagen

portugese-gitaarCultuursteden en vergeten dorpjes
portugese-gitaarTrekking door natuurreservaten
portugese-gitaar Pasteis de Belem proeven
portugese-gitaar Je persoonlijke azulejo schilderen
portugese-gitaar Portugees leren koken
portugese-gitaar Dolfijnen spotten of kajakken tussen kustrotsen
portugese-gitaar Wandelen met ezeltjes
portugese-gitaar Tempeliers achterna en smullen van fatias
portugese-gitaar Schatten zoeken in Lissabon

in-het-kort-rood

Route: Porto (2) • Amares (2) • Douro (2) • Coimbra (1) • Alvados (3)
• Setubal (4)
Duur: 15 dagen.
Voor wie: Voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden.
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk. De wandelingen en activiteiten zijn voor alle leeftijden toegankelijk.
Accommodatie: Gevarieerde, sfeervolle accommodatie: een hostel, een boerderij, een molen, een finca en een herenhuis met zwembad; In Porto en Coimbra: trendy hostels in het centrum.
Vervoer: Selfdrive*.
Ideale reisperiode: Alle vakanties.
Richtprijs: € 1.260 pp.

“De Fadoroute doorkruist Portugal van noord naar zuid en laat je de prachtige Portugese cultuur helemaal beleven: azulejo’s, fado en gegrilde sardines, maar ook een prachtige natuur en kleine dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan. Een topvakantie in Europa!”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Welkom in Portugal
Brussel • Porto
Bem-vindo a Portugal! Welkom in Portugal, het land van de azulejo’s, fado en gegrilde sardines. Het land met een prachtige natuur en kleine dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan. Maar evengoed het land van authentieke steden met een rijke geschiedenis. Eerste halte van jullie reis: Porto, een prachtige cultuurstad met een rijke geschiedenis aan de oevers van de Douro. Je wordt opgehaald op de luchthaven en naar een hippe hostel in het centrum van de stad gebracht. De rest van de dag kun je vrij spenderen. Ben je al vrij vroeg in Porto dan kun je eventueel al de zesbruggen rivercruise doen, een ideale kennismaking met deze prachtige stad. Vlij jullie neer op het dek en laat de mooie stadsgezichten en taferelen langs het water op jullie afkomen. Sowieso krijgen jullie van ons ook een voucher waarmee je twee dagen Porto kunt verkennen met de HO-HO-bus (Hop on – hop off), ook wel bekend als de yellow bus. Voor de kinderen alvast een heel leuke belevenis. Je zit als het ware in een grote cabrio en je kunt kiezen waar je uitstapt.

Dag 2: Samen Porto verkennen
Porto (B)
In Porto valt er heel veel te beleven. Wat precies hangt af van jullie persoonlijke voorkeur en van de leeftijd van de kinderen. Maar alles kan. Aanraders? Met stip op nummer één: Ribeira! Ribeira is het oude stadsgedeelte van Porto. Het hele gebied is door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. En als je er rondwandelt, begrijp je waarom. Op een paar vierkante kilometer maak je een reis terug in de tijd. Terug naar de vijftiende eeuw bijvoorbeeld, toen de eerste Portugese schepen vanuit Ribeira naar Afrika vertrokken. De kleurige huizen van Ribeira zijn tegen steile rotsformaties opgebouwd. In de wijk kom je helemaal in mediterrane sferen. Je loopt door smalle straatjes. Oude dames en heren met wandelstokken zwoegen zich een weg naar boven. Waslijnen wapperen in de wind.
Met stip op nummer twee: Casa Da Musica, het mooiste muziektheater van Europa! Door de zeer specifieke bouwwijze in verschillende facetten springt het gebouw al van ver in het oog. Kom je dichterbij, dan vallen de metersdikke muren op. Het gebouw telt maar liefst elf verdiepingen, waarvan er drie ondergronds zijn. Behalve de centraal gelegen concertzaal met 1238 plaatsen, vind je er een auditorium met driehonderd plaatsen, acht repetitiezalen, een restaurant, een café, een terras op het dak, een muziekwinkel en een documentatiecentrum. Een uitgestippelde wandelroute doorheen het gebouw brengt je in contact met de verschillende ruimtes. Het Casa da Música werd ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas die – zoals je duidelijk kan zien – komaf wilde maken met het elitaire karakter dat dit soort cultuurtempels vaak kenmerkt.
Ook heel leuk: De Livrario Lello & Irmão, een zeer bekende historische en artistieke boekhandel van de stad Porto. Hij mag volgens verschillende bronnen zelfs één van de mooiste boekhandels ter wereld genoemd worden. De indrukwekkende trappen zijn gewoon als kunst te bewonderen. De warme uitstraling die het hout, de rode treden en alle boeken geven, kom je zelden tegen in een boekhandel van dit formaat. Het geheel doet erg koninklijk aan. En dan zijn er nog Serralves (het museum voor moderne in het schitterende park ‘Parque de Serralves’ vlakbij het centrum van Porto), de Kathedraal Sé (één van de oudste monumenten van de stad Porto) en de Torre dos Clérigos (de toren van de Igreja dos Clérgos kerk) die zichtbaar is vanuit heel Porto en daardoor symbool staat voor de stad. Je kunt helemaal tot boven, maar dan moet je wel 225 trappen doen.

Dag 3: Naar het kasteel van Guimaraes
Porto  Guimaraes • Amares (B)
Ga vanochtend jullie huurauto ophalen en rijd verder naar het stadje Guimaraes. De wegen in Portugal zijn heel goed, een selfdrive is dus heel makkelijk. We zorgen voor de juiste routeplannen en heel wat bijkomende informatie voor leuke stops onderweg. Guimaraes heeft een prachtig historisch verleden. De stad is zelfs lange tijd de hoofdstad geweest van Portugal. In het kasteel van Guimaraes werd de bekende Alfonso Henriqes, de latere koning geboren. Breng zeker vandaag nog een bezoek aan het prachtige kasteel boven op de berg en aan het hertogelijk paleis van de Graven van Braganca. Loop de helling af via de middeleeuwse straat Santa Maria en let op de fraaie gotische gevels. Het mooie centrum werd in 2001 door UNESCO opgenomen in de Werelderfgoedlijst. Het plaatsje lijkt weggelopen uit een middeleeuwse film: smalle straten, kleine pleinen, oude huisjes. Guimaraes heeft in het historische centrum een aantal gezellige pleintjes zoals het Praca de Santiago gelegen aan het plein Largo da Oliveira en Praca Sao Tiago. Op deze leuke pleintjes vind je veel restaurants en terrassen waar je lekker kunt eten en drinken. Na Guimaraes rijd je verder naar Amares aan de voet van het natuurgebied Gerês. Je verblijft er op een sfeervolle boerderij (met dieren!).

Dag 4: Trekking door het natuurreservaat Gerês
Amares • Gerês • Amares (B, L)
Even weg van het stadsleven en de natuur in vandaag. Het Parque Nacional da Peneda-Gerês is het oudste natuurpark van Portugal. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 72.000 hectare en grenst direct aan het Spaanse Parque Natural Baixa Limia – Serra do Xurés. Samen vormen ze een natuurgebied van zo’n 100.000 hectare. Afspraak aan het ‘tourist office’ van Rio Caldo, waar je met een jeep wordt opgehaald. Vandaar rijd je naar Vilarinho das Furnas waar je een trekking maakt door de rio Homem Valley. Vergeet dus zeker je wandelschoenen niet. Leuk voor de kinderen: volg het spoor van de oude Romeinse afstandsmarkeringen. Tussen elke markering zou een afstand van ongeveer duizend stappen moeten liggen. Geniet ook van de picknicklunch in deze prachtige setting!
In de namiddag rijden jullie verder naar de dorpjes Soajo en Lindoso. Aanrader hier is zeker en vast het Castelo Do Lindoso, een kasteel dat al in documenten uit de 13e eeuw wordt genoemd. Alleen de weg ernaartoe is al interessant. Je rijdt gestaag naar boven door dorpjes waar de tijd vijftig jaar geleden bleef stilstaan. Door zijn ligging vlakbij de grens speelde het gebied altijd een grote militaire rol voor de verdediging van Portugal, vooral tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog tussen Portugal en Castilië in 1640. Lindoso was soms in Spaanse handen en dan weer in Portugese handen. Het kasteel zou pas in 1663 definitief Portugees bezit worden en in dit laatste deel van de oorlog veranderde het in een klein fort, waarvan de muren en de wachttorens nog intact zijn. Aan de zijkant bevindt zich een interessante verzameling granieten graanschuren (espigueiros) waar vroeger het graan van de gemeenschap werd opgeslagen. Sommige worden door de dorpelingen nog altijd gebruikt.

Dag 5: Pao de Lo proeven
Amares • Douro (B)
Ooit al gehoord van de lekkere Pao de Lo de Margaride? Het is één van de lekkerste cakesoorten uit de Portugese patisserie. Sommige steden zoals Ovar, Alfeizeirao en Margaride zijn er wereldberoemd voor. De cake wordt gemaakt van bloem, suiker en veel eieren. Vandaag mag je met eigen ogen gaan kijken hoe de Pao de Lo gemaakt wordt en … uiteraard ook proeven. Volwassenen krijgen er zelfs een glaasje port bij. Onderweg kun je nog stoppen in de stad Amarante of bij het prachtige landhuis Casa de Mateus in de buurt van Villa Real. Je overnacht in een heel mooie finca met uitzicht op de prachtige valleien van de Dourostreek.

Dag 6: Zalig ontspannen in de Douro
Douro (B)
Lekker geslapen in het traditionele herenhuis midden in de wijngaarden? Omdat de setting hier zo mooi is, laten we jullie vandaag vrij kiezen. Je kunt deelnemen aan wijnproeverijen of de wandelpaden volgen en op zoek gaan naar de historische plekken van het landgoed. Wil je dat liever niet, dan je ook ontspannen bij het prachtige buitenzwembad, een treinritje maken van Pinhao naar Pocinho of een river cruise op de Douro.

Dag 7: Genieten van de Portugese natuur en een Portugees speenvarkentje
Douro • Coimbra (B)
Neem vandaag afscheid van de Dourostreek en rijd verder naar het Buçaco Nationaal Park, een natuurbeschermingsgebied ten noordoosten van de stad Coimbra. Vertrek niet te laat want je kunt veel doen of zien onderweg. Tegen de hellingen van de Serra do Buçaco groeien en bloeien bijvoorbeeld driehonderd uitheemse en vierhonderd inheemse planten- en boomsoorten: reusachtige ceders (sommige halen een hoogte van vijfendertig meter) uit Libanon, Mexico, Afrika en India naast cipressen, ginkgo’s, palmen, eiken en dennen en planten zoals mimosa, rododendron, hortensia en magnolia. In het voorjaar staan de peren-, pruimen- en citroenbomen in bloei. Behalve veel vogels zijn er voor de kenners zo’n zeventig soorten dag- en nachtvlinders te ontdekken. Het circa vierhonderd hectare grote bos wordt omheind door een 5,7 km lange muur met negen ingangspoorten. Kortom, een fantastische plek voor een wandeling. Onderweg kun je ook stoppen in Mealhada voor een typisch Portugees gerecht: Leitao, geroosterd speenvarken. Niet te missen! Rijd daarna verder naar de stad Coimbra. ‘s Avonds is er nog een Fadovoorstelling in Café Santa Cruz.

Dag 8: Van de universiteit naar de natuur van het Nationale Park Serra de Aire
Coimbra • Alvados (B)
In de middeleeuwen was Coimbra de hoofdstad van Portugal, al had de stad wel een andere naam: Aeminium. In Coimbra zijn veel waardevolle herinneringen bewaard gebleven die je meer kunnen vertellen over de afgelopen zeven eeuwen. De universiteit bijvoorbeeld is een pareltje. De gids zal jullie wegwijs maken. Naast de vijf campussen zijn er immers ook nog een enorme bibliotheek, een botanische tuin, een theater, musea, een bioscoop en heel veel prachtige oude gebouwen. De hele site is niet voor niets onlangs toegevoegd aan de lijst van Unesco World Heritage Site.
Daarna rijd je verder naar het stadje Alvados waar je overnacht in het midden van het natuurpark Serra de Aire e Candeeiros, een typisch karstlandschap met weidse vlaktes, diep uitgesneden kloven en veel grotten.

Dag 9: Met ezeltjes door het natuurpark van Serra de Aire en Portugees leren koken
Alvados (B)
Negenendertigduizend hectare groen, dat is het natuurpark van Serra d’Aire e Candeeiros: ruige bergen, bossen, rotsen, watervallen en rivieren. Een prachtige setting om te wandelen of om de omgeving te verkennen op de rug van een ezeltje! We voorzien voor jullie twee of drie ezeltjes als gezelschap. Na de trekking zijn jullie vrij. Aanrader: een bezoek aan het klooster van Alcobaça, één van de zeven wonderen van Portugal.
In de late namiddag is het tijd om de kneepjes van de Portugese keuken ook zelf onder de knie te krijgen. Vraag in het hotel misschien op voorhand even aan de chef wat er op het menu staat. Als je het op tijd vraagt, kun je zeker nog iets veranderen voor het geval er dingen bij zijn die je niet lust. Staan zeker op het menu: soep, hoofdgerecht, fruit of ijs. Is alles klaar? Dan mag je uiteraard je eigen feestmaaltijd verorberen. Smakelijk!

Dag 10: Tempeliers achterna en smullen van fatias
Alvados (B)
Vandaag zijn jullie vrij. Er zijn zoveel mogelijkheden dat het moeilijk op voorhand kiezen is. Aanraders: de kloosterkerken in Batalha, het vissersdorp Nazaré, het bedevaartsoord Fátima of de stad Tomar. Vooral dit laatste is een must-see. Tomar is een zeer Toscaans georienteerde stad. De gebouwen hebben er schitterende warme kleuren zoals oker, lichtbruin en oranjeroze. In het knusse centrum vind je mooie middeleeuwse gevels vol met azulejo’s. Leuke tip: in Tomar bevindt zich ook het bekende klooster Convento do Cristo met het beroemdste raam van Portugal. Kunnen jullie het vinden? Ga hier zeker ook op zoek naar de lokale specialiteit fatias bij Pastelaria Estrelas de Tomar. Laat je ons weten of je het lekker vond?

Dag 11: Naar de kust van Setubal
Alvados • Setubal (B)
Vanuit Alvados rijd je verder naar Setubal, het schiereiland aan de zuidoever van de Taag en ten noorden van het gebied dat ook wel de Costa Azul (Blauwe Kust) wordt genoemd. Belangrijkste stad is hier… Setubal. Totaal af te leggen afstand: 160 kilometer. De wegen zijn goed, dus op ongeveer anderhalf uur bereik je zeker je doel. Natuurlijk kun je onderweg ook stoppen. Aan het middeleeuws stadje Óbidos, het klooster Mafra of de zoutpannen van Rio Maior bijvoorbeeld. De volgende dagen slaap je in een originele molen op een boerderij met zwembad!

Dag 12: Op ontdekkingstocht in Lissabon
Setubal • Lissabon • Setubal (B)
Neem vandaag de trein naar Lissabon! Om de stad te verkennen krijg je van ons een zak vol attributen: een kaartspel, een script, een plan en tickets om voor even terug in de tijd te gaan. Op die manier ontdek je de schatten van Lissabon en kom je ook op minder toeristische plekjes. Lissabon is een stad van formaat, maar met een authentieke kern en op en top Portugees. De stad heeft veel mooie pleinen, historische bouwwerken en luxe winkelstraten. Maar het allerleukste is ronddwalen door de kleine straatjes, waar je af en toe nog opzij moet springen voor een ouderwetse tram die voorbij komt en waar de Fadomuziek je om de oren schalt vanuit de vele kleine cafeetjes.
 Daarna is het tijd om kennis te maken met één van de lekkernijen van Portugal: de legendarische Pasteis de Belem, romige taartjes bestrooid met poedersuiker! Je brengt een exclusief bezoek aan één van de bekendste bakkerijen in Lissabon. Proeven toegestaan!

Dag 13: Creëer je persoonlijke azulejo
Setubal • Azeitao • Setubal (B)
Je hebt ze uiteraard al overal gezien: de beroemde Portugese azulejotegeltjes. Ze zijn ongetwijfeld één van de meest typische souvenirs die je voor altijd aan Portugal zullen herinneren. Daarom vonden we het leuk om bij deze route een kleine workshop azulejo’s schilderen toe te voegen. Zo creëer je vandaag je persoonlijke azulejo! De rest van de dag kun je vrij spenderen.

Dag 14: Dolfijnen spotten of kajakken tussen kustrotsen
Setubal (B)
Vandaag kun je helemaal zelf invullen. Er zijn zoveel mogelijkheden dat het moeilijk kiezen wordt: Met de ferry naar het strand van Troia, cruisen op de Sadorivier en dolfijnen spotten, een boottocht of kajaktocht maken langs de prachtige kustrotsen in Sesimbra, surfen bij Lagoa de Albufeira, een kleine trekking maken bij Cabo Espichel of voetsporen van dinosaurussen zoeken,… Vergeet ook niet om jullie azulejo’s op te halen in Azeitao.

Dag 15: Terug naar huis
Setubal • Lissabon • Brussel (B)
Vandaag zit jullie reis er helaas op. In de luchthaven van Lissabon kun je je auto weer inleveren. Fijne terugvlucht! En welkom thuis!

 *SELFDRIVE
De beste manier om Portugal te verkennen is met de auto. Zo geraak je bij alle leuke plekjes op gelijk welk tijdstip. ‘s Avonds kun je dan ook kiezen of je in het hotel eet of uit eten gaat. Daarom hebben we voor de routes in Portugal gekozen voor een selfdrive. Wij kunnen voor jullie een huurauto regelen. De prijzen zijn afhankelijk van grootte en het merk van de auto. Vraag gerust info hierover. De auto wordt opgehaald op dag 3 (op een plaats dicht bij het centrum), en wordt op dag 15 teruggebracht bij aankomst aan de luchthaven.

Richtprijs Fadoroute
€ 1.265 pp.

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen
Maaltijden zoals aangegeven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Transfer van de luchthaven naar het hotel
HO-HO 48h-tickets voor bezoek van Porto (Hop ON-Hop OFF bus -Yellow City cruises)
Treinticket Setubal-Lissabon heen en terug
24h ticket voor het openbaar vervoer in Lissabon
Alle activiteiten zoals beschreven:

• Op verkenning bij de tempels van Ayutthaya met gids
• Zesbruggencruise in Porto
• 2x porto proeven – bij Espaço Cruz (fruitsap voor de kinderen) en Calem Cellars
• Dagtrek met picknick in het natuurgebied Gerês
• Bezoek fabriek Margaride Pao de lo en proeven (spongecake )
• Coimbra: universiteitbezoek en Fadovoorstelling
• Ezeltrek in Alvados
• Kookworkshop en aansluitend diner in Alvados
• Zoektochtpakket ‘Zoek de schatten van Lissabon’
• Bezoek werkplaats Pasteis de Belem
• Workshop ‘maak je eigen azulejos’ in Azeitao

Wat is niet inbegrepen?
De vlucht (heenvlucht naar Porto • terugvlucht vanuit Lissabon)
De huurauto voor 13 dagen selfdrive
De dranken en de niet-vermelde maaltijden
Fooien