portugese-gitaar fadoroute-tekst
Van Noord naar Zuid-Portugal
15 dagen

portugese-gitaarCultuursteden en vergeten dorpjes
portugese-gitaarTrekking door natuurreservaten
portugese-gitaar Pasteis de Belem proeven
portugese-gitaar Je persoonlijke azulejo schilderen
portugese-gitaar Portugees leren koken
portugese-gitaar Dolfijnen spotten of kajakken tussen kustrotsen
portugese-gitaar Op ontdekking in vergeten dorpjes en steden
portugese-gitaar Schatten zoeken in Lissabon

in-het-kort-rood

Route: Porto (2) • Gerês (3) • Douro (2) • Alvados (3)
• Setubal (3) • Lissabon (1)
Duur: 15 dagen/14 overnachtingen
Voor wie: Voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden.
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk. De wandelingen en activiteiten zijn voor alle leeftijden toegankelijk.
Accommodatie: Gevarieerde, sfeervolle accommodatie: een hotel, een B&B, een finca, een natuurhotel, een herenhuis
Vervoer: Selfdrive*.
Ideale reisperiode: zomervakantie
Richtprijs: € 1.625 pp.

“De Fadoroute doorkruist Portugal van noord naar zuid en laat je de prachtige Portugese cultuur helemaal beleven: azulejo’s, fado en gegrilde sardines, maar ook een prachtige natuur en kleine dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan. Een topvakantie in Europa!”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Welkom in Portugal
Brussel • Porto
Bem-vindo a Portugal! Welkom in Portugal, het land van de azulejo’s, fado en gegrilde sardines. Het land met een prachtige natuur en kleine dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan. Maar evengoed het land van authentieke steden met een rijke geschiedenis. Eerste halte van jullie reis: Porto, een prachtige cultuurstad met een rijke geschiedenis aan de oevers van de Douro.
Je krijgt van ons een voucher waarmee je twee dagen Porto kunt verkennen met de HO-HO-bus (Hop on-hop off), ook wel bekend als de yellow bus. Voor het hele gezin alvast een heel leuke belevenis. Je zit als het ware in een grote cabrio en je kunt kiezen waar je uitstapt. Leuke tip voor vandaag: de zesbruggen-rivercruise, een ideale kennismaking met deze prachtige stad. Vlij jullie neer op het dek en laat de mooie stadsgezichten en taferelen langs het water op jullie afkomen. Deze uitstap kun je ook morgen doen. Om 16 uur word je verwacht bij Porto Cruz. Welke porto vind je het lekkerst? Voor de kinderen is er fruitsap.

Dag 2: Samen Porto verkennen
Porto (B)
In Porto valt er heel veel te beleven. Wat precies hangt af van jullie persoonlijke voorkeur en van de leeftijd van de kinderen. Maar alles kan. Aanraders? Met stip op nummer één: Ribeira! Ribeira is het oude stadsgedeelte van Porto. Het hele gebied is door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. En als je er rondwandelt, begrijp je waarom. Op een paar vierkante kilometer maak je een reis terug in de tijd. Terug naar de vijftiende eeuw bijvoorbeeld, toen de eerste Portugese schepen vanuit Ribeira naar Afrika vertrokken. De kleurige huizen van Ribeira zijn tegen steile rotsformaties opgebouwd. In de wijk kom je helemaal in mediterrane sferen. Je loopt door smalle straatjes. Oude dames en heren met wandelstokken zwoegen zich een weg naar boven. Waslijnen wapperen in de wind.
Met stip op nummer twee: Casa Da Musica, het mooiste muziektheater van Europa! Door de zeer specifieke bouwwijze in verschillende facetten springt het gebouw al van ver in het oog. Kom je dichterbij, dan vallen de metersdikke muren op. Het gebouw telt maar liefst elf verdiepingen, waarvan er drie ondergronds zijn. Behalve de centraal gelegen concertzaal met 1238 plaatsen, vind je er een auditorium met driehonderd plaatsen, acht repetitiezalen, een restaurant, een café, een terras op het dak, een muziekwinkel en een documentatiecentrum. Een uitgestippelde wandelroute doorheen het gebouw brengt je in contact met de verschillende ruimtes. Het Casa da Música werd ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas die – zoals je duidelijk kan zien – komaf wilde maken met het elitaire karakter dat dit soort cultuurtempels vaak kenmerkt.
Ook heel leuk: De Livrario Lello & Irmão, een zeer bekende historische en artistieke boekhandel van de stad Porto. Hij mag volgens verschillende bronnen zelfs één van de mooiste boekhandels ter wereld genoemd worden. De indrukwekkende trappen zijn gewoon als kunst te bewonderen. De warme uitstraling die het hout, de rode treden en alle boeken geven, kom je zelden tegen in een boekhandel van dit formaat. Het geheel doet erg koninklijk aan. En dan zijn er nog Serralves (het museum voor moderne in het schitterende park ‘Parque de Serralves’ vlakbij het centrum van Porto), de Kathedraal Sé (één van de oudste monumenten van de stad Porto) en de Torre dos Clérigos (de toren van de Igreja dos Clérgos kerk) die zichtbaar is vanuit heel Porto en daardoor symbool staat voor de stad. Je kunt helemaal tot boven, maar dan moet je wel 225 trappen doen.

Dag 3: Een veelzijdigheid aan landschappen in Gerês
Porto • Gerês (B)
Vandaag reis je verder noordwaarts. De wegen in Portugal zijn heel goed, een selfdrive is dus heel makkelijk. We zorgen voor de juiste routeplannen en heel wat bijkomende informatie voor leuke stops onderweg. En route zijn er veel leuke steden te bezoeken. Wat dachten jullie van Braga en Barcelos?
Wie wil, kan vandaag kiezen voor een leuke workshop! Zin in jullie eigen haan schilderen? Dan rijd je verder naar het stadje, Galegos Santa Maria, bij Barcelos, de stad van de hanen. Je zult wel al gemerkt hebben dat de haan hét symbool is van Portugal. Volgende legende vertelt hoe dat komt: ‘Een pelgrim op doorreis naar Santiago de Compostela komt aan in het stadje Barcelos, in de Minho. Daar wordt hij valselijk beschuldigd van diefstal. Tegenover de rechter houdt de pelgrim vol dat hij onschuldig is. De rechter, die een gebraden haan aan het verorberen is, veroordeelt hem toch. Daarop voorspelt de pelgrim dat de haan op het bord van de rechter drie keer zal kraaien als bewijs van zijn onschuld. Op het moment dat men de pelgrim wil ophangen, kraait de haan inderdaad en wordt de man vrijgelaten.’ De haan staat symbool voor ‘onvoorstelbaar geluk’. Naar huis gaan zonder een haan uit Portugal kan dus niet. Ambiance en een leuk souvenir verzekerd! Na Barcelos kan je nog de stad Braga bezoeken.

Dag 4: Trekking door het natuurreservaat Gerês
Gerês (B)
Even weg van het stadsleven en de natuur in vandaag. Het Parque Nacional da Peneda-Gerês is het oudste natuurpark van Portugal. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 72.000 hectare en grenst direct aan het Spaanse Parque Natural Baixa Limia – Serra do Xurés. Samen vormen ze een natuurgebied van zo’n 100.000 hectare. Afspraak aan het ‘tourist office’ van Rio Caldo, waar je met een jeep wordt opgehaald. Vandaar rijd je naar Vilarinho das Furnas waar je een trekking maakt door de rio Homem Valley. Vergeet dus zeker je wandelschoenen niet. Leuk voor de kinderen: volg het spoor van de oude Romeinse afstandsmarkeringen. Tussen elke markering zou een afstand van ongeveer duizend stappen moeten liggen.
In de namiddag rijden jullie verder naar de dorpjes Soajo en Lindoso. Aanrader hier is zeker en vast het Castelo Do Lindoso, een kasteel dat al in documenten uit de 13e eeuw wordt genoemd. Alleen de weg ernaartoe is al interessant. Je rijdt gestaag naar boven door dorpjes waar de tijd vijftig jaar geleden bleef stilstaan. Door zijn ligging vlakbij de grens speelde het gebied altijd een grote militaire rol voor de verdediging van Portugal, vooral tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog tussen Portugal en Castilië in 1640. Lindoso was soms in Spaanse handen en dan weer in Portugese handen. Het kasteel zou pas in 1663 definitief Portugees bezit worden en in dit laatste deel van de oorlog veranderde het in een klein fort, waarvan de muren en de wachttorens nog intact zijn. Aan de zijkant bevindt zich een interessante verzameling granieten graanschuren (espigueiros) waar vroeger het graan van de gemeenschap werd opgeslagen. Sommige worden door de dorpelingen nog altijd gebruikt.

Dag 5: Een vrije dag in de natuur of liever op avontuur?
Gerês (B)
Vandaag een dag die je vrij kan invullen. Even genieten van wat rust of samen een leuke natuurwandeling maken. Voor wie het wat avontuurlijker mag, kan kiezen voor canyoning. Op een uurtje rijden richting Ponte de Barca, staan jullie aan de Rio Carcerelha. Canyoning is een avonturensport waar je het water in een kloof (canyon) volgt. Het water heeft ervoor gezorgd dat de rotsen uitgesleten zijn en dat er een pad is ontstaan waar het water sneller door naar beneden stroomt. Door te abseilen, zwemmen, klimmen, glijden en springen probeer je watervallen, scheuren en beekjes te overwinnen. Je wordt begeleid door ervaren gidsen. Zij zorgen ook voor beschermkledij, veiligheidsmateriaal, een lekkere picknick en alle nodige instructies.

Dag 6: Naar de Douroregio
Gerês • Douro (B)
Vandaag rijden jullie door naar de prachtige streek van de Douro. Onderweg kan je nog een bezoek brengen aan het stadje Guimarães met haar prachtig historisch verleden. De stad is zelfs lange tijd de hoofdstad geweest van Portugal. In het kasteel van Guimarães werd de bekende Alfonso Henriqes, de latere koning geboren. Breng zeker vandaag nog een bezoek aan het prachtige kasteel boven op de berg en aan het hertogelijk paleis van de Graven van Braganca. Loop de helling af via de middeleeuwse straat Santa Maria en let op de fraaie gotische gevels. Het mooie centrum werd in 2001 door UNESCO opgenomen in de Werelderfgoedlijst. Het plaatsje lijkt weggelopen uit een middeleeuwse film: smalle straten, kleine pleinen, oude huisjes. Guimaraes heeft in het historische centrum een aantal gezellige pleintjes zoals het Praca de Santiago gelegen aan het plein Largo da Oliveira en Praca Sao Tiago. Op deze pleintjes vind je veel restaurants en terrassen waar je lekker kunt eten en drinken.

Dag 7: Zalig ontspannen in de Douro
Douro (B)
Lekker geslapen in het traditionele herenhuis midden in de wijngaarden? Omdat de setting hier zo mooi is, laten we jullie vandaag vrij kiezen. Je kunt deelnemen aan wijnproeverijen of de wandelpaden volgen en op zoek gaan naar de historische plekken van het landgoed. Wil je dat liever niet, dan je ook ontspannen bij het prachtige buitenzwembad, een treinritje maken van Pinhao naar Pocinho of een river cruise op de Douro.

Dag 8: Van de Dourovallei naar de universiteitsstad Coimbra en verder naar Alvados
Douro • Coimbra • Alvados (B)
Neem vandaag afscheid van de Dourostreek en rijd verder naar je volgede bestemming. Vertrek niet te laat want je kunt veel doen of zien onderweg. Je kan bijvoorbeeld rijden naar het Buçaco Nationaal Park, een natuurbeschermingsgebied ten noordoosten van de stad Coimbra. Tegen de hellingen van de Serra do Buçaco groeien en bloeien bijvoorbeeld driehonderd uitheemse en vierhonderd inheemse planten- en boomsoorten: reusachtige ceders (sommige halen een hoogte van vijfendertig meter) uit Libanon, Mexico, Afrika en India naast cipressen, ginkgo’s, palmen, eiken en dennen en planten zoals mimosa, rododendron, hortensia en magnolia. In het voorjaar staan de peren-, pruimen- en citroenbomen in bloei. Behalve veel vogels zijn er voor de kenners zo’n zeventig soorten dag- en nachtvlinders te ontdekken. Het circa vierhonderd hectare grote bos wordt omheind door een 5,7 km lange muur met negen ingangspoorten. Kortom, een fantastische plek voor een wandeling. Onderweg kun je ook stoppen in Mealhada voor een typisch Portugees gerecht: Leitao, geroosterd speenvarken. Niet te missen!
Niet ver van Coimbra vind je ook de mooie Romeinse site Conimbriga, één van de rijkste archeologische vondsten van Portugal. De grote opgravingen die vanaf de 20ste eeuw zijn gedaan, tonen een waardevol en complex geheel van panden, inclusief thermen, een aquaduct dat vanaf de bron over 3400 meter water vervoert, en resten van een christelijke basiliek die waarschijnlijk dateert uit de 6e eeuw.
Rijd daarna verder naar de stad Coimbra. In de middeleeuwen was Coimbra de hoofdstad van Portugal, al had de stad wel een andere naam: Aeminium. In Coimbra zijn veel waardevolle herinneringen bewaard gebleven die je meer kunnen vertellen over de afgelopen zeven eeuwen. De universiteit bijvoorbeeld is een pareltje. Naast de vijf campussen zijn er immers ook nog een enorme bibliotheek, een botanische tuin, een theater, musea, een bioscoop en heel veel prachtige oude gebouwen. De hele site is niet voor niets onlangs toegevoegd aan de lijst van Unesco World Heritage Site.
Geniet van jullie eerste avond in Alvados!

Dag 9: Op stap met de geitenhoeder door het natuurpark van Serra de Aire en Portugees leren koken
Alvados (B,D)
In de middeleeuwen was Coimbra de hoofdstad van Portugal, al had de stad wel een andere naam: Aeminium. In Coimbra zijn veel waardevolle herinneringen bewaard gebleven die je meer kunnen vertellen over de afgelopen zeven eeuwen. De universiteit bijvoorbeeld is een pareltje. De gids zal jullie wegwijs maken. Naast de vijf campussen zijn er immers ook nog een enorme bibliotheek, een botanische tuin, een theater, musea, een bioscoop en heel veel prachtige oude gebouwen. De hele site is niet voor niets onlangs toegevoegd aan de lijst van Unesco World Heritage Site.
Daarna rijd je verder naar het stadje Alvados waar je overnacht in het midden van het natuurpark Serra de Aire e Candeeiros, een typisch karstlandschap met weidse vlaktes, diep uitgesneden kloven en veel grotten.

Dag 9: Met ezeltjes door het natuurpark van Serra de Aire en Portugees leren koken
Alvados (B)
Negenendertigduizend hectare groen, dat is het natuurpark van Serra d’Aire e Candeeiros: ruige bergen, bossen, rotsen, watervallen en rivieren. Een prachtige setting om te wandelen of om de omgeving te verkennen met een geitenhoeder! Hij brengt jullie naar zijn geiten en vertelt jullie meer over het belang van de geiten voor het ecosysteem in Portugal. Na de wandeling zijn jullie vrij. Aanrader: een bezoek aan het klooster van Alcobaça, één van de zeven wonderen van Portugal. Of trek je er graag sportief op uit dan heeft het hotel Cooking and Nature (vlakbij) fietsen ter beschikking. Ze kunnen je ook alle info geven over de routes in de omgeving. Na de inspanning kan je als beloning genieten van een duik in het zwembad.
Om 19 uur is het tijd om de kneepjes van de Portugese keuken ook zelf onder de knie te krijgen. Vraag in het hotel misschien op voorhand even aan de chef wat er op het menu staat (voor 15 u). Als je het op tijd vraagt, kun je zeker nog iets veranderen voor het geval er dingen bij zijn die je niet lust. Wat mag je zeker verwachten? Soep, hoofdgerecht, fruit of ijs. Is alles klaar? Dan mag je uiteraard je eigen feestmaaltijd verorberen. Smakelijk!

Dag 10: Chillen, wandelen, fietsen
Alvados (B)
Vandaag zijn jullie vrij. Er zijn zoveel mogelijkheden dat het moeilijk op voorhand kiezen is. Aanraders: de kloosterkerken in Batalha, het vissersdorp Nazaré, het bedevaartsoord Fátima of de stad Tomar. Vooral dit laatste is een must see. Tomar is een zeer Toscaans georienteerde stad. De gebouwen hebben er schitterende warme kleuren zoals oker, lichtbruin en oranjeroze. In het knusse centrum vind je mooie middeleeuwse gevels vol met azulejo’s. Leuke tip: in Tomar bevindt zich ook het bekende klooster Convento do Cristo met het beroemdste raam van Portugal. Kunnen jullie het vinden? Ga hier zeker ook op zoek naar de lokale specialiteit fatias bij Pastelaria Estrelas de Tomar. Laat je ons weten of je het lekker vond?
Trek je er graag sportief op uit dan heeft het hotel fietsen te huur. Ze kunnen je ook alle info geven over de routes in de omgeving. Na de inspanning kan je als beloning genieten van de spa-faciliteiten in het hotel. Een massage boek je best op voorhand. In het hotel helpen ze graag verder. Uiteraard kunnen jullie ook zalig genieten van de mooie omgeving en lekker chillen aan het zwembad.

Dag 11: Naar de kust van Setubal
Alvados • Setubal (B)
Vanuit Alvados rijd je verder naar Setubal, het schiereiland aan de zuidoever van de Taag en ten noorden van het gebied dat ook wel de Costa Azul (Blauwe Kust) wordt genoemd. Belangrijkste stad is hier… Setubal. Totaal af te leggen afstand: 160 kilometer. De wegen zijn goed, dus op ongeveer anderhalf uur bereik je zeker je doel. Natuurlijk kun je onderweg ook stoppen. Aan het middeleeuws stadje Óbidos, het klooster Mafra of de zoutpannen van Rio Maior bijvoorbeeld. De volgende dagen slaap je in een originele molen op een boerderij met zwembad!

Dag 12: Creëer je persoonlijke azulejo
Setubal • Azeitao • Setubal (B)
Je hebt ze uiteraard al overal gezien: de beroemde Portugese azulejotegeltjes. Ze zijn ongetwijfeld één van de meest typische souvenirs die je voor altijd aan Portugal zullen herinneren. Daarom vonden we het leuk om bij deze route een kleine workshop azulejo’s schilderen toe te voegen. Zo creëer je vandaag je persoonlijke azulejo! De rest van de dag kun je vrij spenderen.

Dag 13: Dolfijnen spotten of kajakken tussen kustrotsen
Setubal (B)
Vandaag kun je helemaal zelf invullen. Er zijn zoveel mogelijkheden dat het moeilijk kiezen wordt: Met de ferry naar het strand van Troia, cruisen op de Sadorivier en dolfijnen spotten, een boottocht of kajaktocht maken langs de prachtige kustrotsen in Sesimbra, surfen bij Lagoa de Albufeira, een kleine trekking maken bij Cabo Espichel of voetsporen van dinosaurussen zoeken,… Vergeet ook niet om jullie azulejo’s op te halen in Azeitao.

Dag 14: Op ontdekkingstocht in Lissabon
Setubal • Lissabon (B)
Lekker geslapen? Zijn  jullie klaar voor om Lissabon te ontdekken? Op een klein uurtje sta je in deze grootstad. Na het inchecken kan je alvast eens de stad induiken. Lissabon is een stad van formaat, maar met een authentieke kern en op en top Portugees. De stad heeft veel mooie pleinen, historische bouwwerken en luxe winkelstraten. Maar het allerleukste is ronddwalen door de kleine straatjes waar je af en toe nog opzij moet springen voor een ouderwetse tram die voorbij komt en waar de Fadomuziek je om de oren schalt vanuit de vele kleine cafeetjes. Je kan er ook voor kiezen om de regio van Belem te ontdekken met de mooie toren en het prachtige Jeronimos klooster. Bij Belem kan je ook kennismaken met één van de lekkernijen van Portugal: de legendarische Pasteis de Belem, romige taartjes bestrooid met poedersuiker! Proeven is toegestaan!☺
Het Oceanario bezoeken is ook een leuk idee met kinderen! Het Oceanário de Lisboa is een groot aquarium in het oosten van Lissabon, in het Parque das Nações. Het is één van de grootste aquariums van Europa. Het gebouw is ontworpen door de Noord-Amerikaanse architect Peter Chermayeff en lijkt op een vliegdekschip. Het ligt op een pier in de rivier Taag. Het is gebouwd ter gelegenheid van wereldtentoonstelling Expo ’98 in Lissabon. Ontdek meer dan 8.000 zeeschepsels van 500 verschillende soorten, zie de wonderen van het leven op aarde bij en bekijk haaien, koraalriffen en de enige 2 zeeotters van Europa. In de namiddag worden jullie aan het hotel opgehald voor een begeleide interactieve wandeling door de stad. Aan de hand van een tour ontdek je de rijkdom van Lissabon en kom je ook op minder toeristische plekjes.

Dag 15: Terug naar huis
Lissabon • Brussel (B)
Vandaag zit jullie reis er helaas op. In de luchthaven van Lissabon kun je je auto weer inleveren. Fijne terugvlucht! En welkom thuis!

 *SELFDRIVE
De beste manier om Portugal te verkennen is met de auto. Zo geraak je bij alle leuke plekjes op gelijk welk tijdstip. ‘s Avonds kun je dan ook kiezen of je in het hotel eet of uit eten gaat. Daarom hebben we voor de routes in Portugal gekozen voor een selfdrive. De auto wordt opgehaald op dag 3 (op een plaats dicht bij het centrum), en wordt op dag 15 teruggebracht bij aankomst aan de luchthaven.

Richtprijs Fadoroute
€ 1.625 pp.

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen
Maaltijden zoals aangegeven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Transfer van de luchthaven naar het hotel
HO-HO 48h-tickets voor bezoek van Porto (Hop ON-Hop OFF bus -Yellow City cruises)
24h ticket voor het openbaar vervoer in Lissabon
Alle activiteiten zoals beschreven:

• Zesbruggencruise in Porto
• Dagtrek in het natuurgebied Gerês
Tocht met geitenhoeder in Alvados
• Kookworkshop en aansluitend diner in Alvados
• Zoektocht in Lissabon (guided tour privé)
• Workshop ‘maak je eigen azulejos’ in Azeitao

Wat is niet inbegrepen?
De vlucht (heenvlucht naar Porto • terugvlucht vanuit Lissabon)
De huurauto voor 13 dagen selfdrive
De dranken en de niet-vermelde maaltijden
Fooien